2021-04-16 63 浏览
係IG見到有人post呢間餐廳係OpenRice 見到訂枱有8拆好吸引!😻就黎試下望到店舖好大間裝潢好靚係以粉紅色同花為主睇餐牌見到都多選擇都適合係度食休閑早餐同下午茶特別係有個兒童餐幾特別佈置同餐牌都好花心思我去食果日唔多人同座位好闊落所以唔會好嘈吵我叫左杯玫瑰咖啡好飲👍🏼呢個真係好好食😋細細粒 份量又多同好脆配搭玫瑰花沙律醬推薦!呢個蝦意大利飯味道都唔錯係覺得個飯比較淋本身叫左窩夫後上點知係食嘢中途上左所以窩夫係軟身但味道都唔錯 好多配料我食呢幾樣食物份量都多有8拆幾抵食同好飽每樣食物都有用花裝飾好岩影相打卡😹👍🏼
係IG見到有人post呢間餐廳

玫瑰花醬伴爆谷雞
花漾蝦燉意大利飯
紅鶴焦糖粒粒雪糕配窩夫
2021-04-15 139 浏览
🐾 Séan Café & Lounge 🐾花漾蝦燉意大利飯配咖啡✔️$138香蒜白酒蜆肉意粉✔️$68草莓乳酪沙冰✔️$56玫瑰班㦸✔️$78-花漾蝦燉意大利飯配咖啡:入面有三隻蝦🍤🍤🍤蝦蝦蝦意大利飯燉得好入味🤤又唔會太生!最中意就係意大利飯就好似連埋啲汁一齊食咁🤤勁入味!-香蒜白酒蜆肉意粉:蒜味勁重🤤蜆肉重要係連殼嘅!感覺好新鮮意粉係扁身個隻嘅意粉,比起普通意粉勁煙韌,啲汁都好夠😚唔會話食到最後好乾👍🏻-草莓乳酪沙冰:宜家天氣開始轉熱😭最適合叫杯沙冰飲下🥰一飲落口真係透心涼,加埋乳酪同士多啤梨嘅酸甜,正呀🤤-玫瑰班㦸:班㦸口感好鬆軟,上面有一個好似雪糕咁樣嘅crema🤤最中意pancake加crema🤤🤤而且蛋味好濃好香—(非專業,完全跟據個人口味☺)食物:8/10環境:8/10服務:7/10人均消費:$100———————————————▪店舖名稱: Séan Café & Lounge▪店舖地址:🔸銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地下1號舖-----------------------
🐾 Séan Café & Lounge 🐾

香蒜白酒蜆肉意粉:
蒜味勁重🤤蜆肉重要係連殼嘅!感覺好新鮮

草莓乳酪沙冰:

玫瑰班㦸:

(非專業,完全跟據個人口味☺)
食物:8/10
▪店舖地址:
🔸銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地下1號舖
-----------------------
2021-04-13 1493 浏览
三個人等三個意粉,其實只係兩款意粉 點止等左成九個字 期間都有不停問個waiter點解仲未有 佢就不停話整緊然後自己就不停咁喺度行行企企唔知做緊乜😂唔知以為佢啲蜆喺海度撈緊上黎🤡全場啲客都食緊係得我地等左成九個字 飲曬啲水又唔會過黎refill要我攞自己啲水出黎serve自己👏🏻裝修咁靚到無用啦仲要加一根本唔服務可言 就算我當你真係由頭煮個意粉根本都唔洗九個字咁耐 呢啲懶靚無服務既cafe真係可一不可再 你食埋我嗰份😊
餐廳:Séan Café & Lounge (銅鑼灣)地址:銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地下1號舖每日經文:所以,不要讓你們認為好的事被別人詬病。 因為上帝的國不是關乎吃什麼喝什麼,而是關乎公義、平安和聖靈所賜的喜樂。 以這樣的態度事奉基督的人才會得到上帝的喜悅和大家的稱讚。——‭‭羅馬書‬ ‭14:16-18‬ ‭CCB‬‬你嘅夢想喺咩👀?有人選擇一生只為搵錢、有人選擇獨攬大權、有人選擇壓榨其他人而令自己成功。活喺香港呢個壓力大到爆登嘅社會本身就唔容易,就算有夢想,想去做實事幫助一啲社會上有需要嘅人,都可能會俾人話「唔好發夢啦!」。難道,有夢想又係錯🤷🏻‍♂️?去過幾次 @seancafehk ,認識咗餐廳老闆,同佢傾過偈之後知道佢背後一個小小嘅故事:佢應難而上,希望帶住關心有特殊需要小朋友同年青人嘅抱負,幫助佢地投入社會🇭🇰,締造機會比佢地發揮所長,同時建立咗呢間型格同少女味道並存嘅打卡Cafe,成為一個百花齊放嘅好地方🌺講到打卡又點止餐廳嘅每一個角落、每一樣裝飾、每一朵花🌸? @seancafehk 嘅甜品同飲品一向都喺必叫之選😎,我今次就叫咗個Nutella朱古力怪窩夫
餐廳:Séan Café & Lounge (銅鑼灣)
地址:銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地下1號舖

——‭‭羅馬書‬ ‭14:16-18‬ ‭CCB‬‬

講到打卡又點止餐廳嘅每一個角落、每一樣裝飾、每一朵花🌸? @seancafehk 嘅甜品同飲品一向都喺必叫之選😎,我今次就叫咗個Nutella朱古力怪窩夫($88)同新推出嘅水果系列Mocktail Cold but Warm($68)

呢個窩夫嘅擺設好精緻,將幾塊窩夫堆砌疊成窩夫塔🧇,加上朱古力雪糕、朱古力碎🍫、杏仁粒、忌廉,同埋有75年歷史嘅意大利Nutella榛果可可醬,
食落每一啖都喺濃郁美味同綿滑嘅口感,朱古力迷唔可以錯過🤤,碟嘅四周仲用咗朱古力醬同碎去點綴裝飾,絕對唔馬虎👍

呢杯Mocktail凍飲用咗蘋果🍎、百香果、薑同埋肉桂,
加落去注入咗迷迭香嘅烏龍茶🌿,飲落果香突出而且清新怡人,陣陣迷迭香嘅香氣仲有舒緩焦慮、幫助安神嘅作用💆‍♂️,加入暖身、味道唔會好搶嘅暖薑,
難怪呢杯飲品嘅Cold but Warm啦🤪
2021-04-07
2021-04-06 84 浏览
讓您走進🌸🌸世界充滿 少女味道 Pink power嘅主題cafe滿滿的🌸櫻花,而且充滿少女主素充滿粉紅色打卡滿分cafe,梗係要再試,比起舊舖依家更大更靚🥰今次 gathering 試下佢哋嘅lunch先。。。朋友仔叫咗燒汁🐤雞扒配藜麥飯🍚香草汁🐟魚柳意粉🍝 而我叫咗🍅茄汁🦐大蝦🍄野菌意粉🍝💕🦐🍄🦐🍄🦐🍄 🥰 焦糖咖啡☕同 Latte Coffee☕,有拉花更加適合打卡影相📸🤭🤭 ice mocha coffee都唔錯喔!!希望我哋可以下次齊人再gathering😉

滿滿的🌸櫻花,而且充滿少女主素充滿粉紅色
打卡滿分cafe,梗係要再試,比起舊舖依家更大更靚🥰

今次 gathering 試下佢哋嘅lunch先。。。

朋友仔叫咗燒汁🐤雞扒配藜麥飯🍚
香草汁🐟魚柳意粉🍝
而我叫咗🍅茄汁🦐大蝦🍄野菌意粉🍝
💕🦐🍄🦐🍄🦐🍄 🥰

ice mocha coffee都唔錯喔!!

希望我哋可以下次齊人再gathering😉
2021-04-06
午餐
2021-04-05 88 浏览
好人氣嘅粉紅咖啡店,裡面讓人少女心爆發👍🏼櫻花樹下丶粉紅牆身丶歐式花系⋯真係靚到暈,打卡打唔停💗仲估唔到食物仲有返咁上下水準👍🏼好食之餘賣相仲好吸晴。◼️ 蜜汁燒德國咸豬手紫薯漢堡配薯條(Dinner Set $148)好夢幻的粉紅色紫薯漢堡,入口非常軟熟💗而且低糖又健康 ~裏面夾着德國咸豬手,肉質嫩滑又入味👍🏼滋味無窮🤤連餐湯/沙律/飲品加 +$18 👉🏻 是日蛋糕加$3👉🏻冰果茶◼️桂花班戟💗$80慢慢向上把透明膠紙拉開,上層的奶蓋會像瀑布慢慢向下湧~美美的~ 班㦸入口非常軟滑,夾著淡淡桂花和奶油香~◼️白雲咖啡 $60 上面舊棉花糖就像一舊白雲,下面咖啡嘅熱力令到棉花糖慢慢溶化,一滴一滴好似落雨咁💗滴落杯咖啡度😌望住舊雲逐漸變細真的好療癒

仲估唔到食物仲有返咁上下水準👍🏼好食之餘賣相仲好吸晴。

蜜汁燒德國咸豬手紫薯漢堡配薯條

原味芝士蛋糕
桂花班㦸
白雲咖啡
2021-04-05 59 浏览
約咗閨蜜慶祝生日搵咗好耐先比我搵到位於銅鑼灣嘅Sean Cafe吸引我嘅係餐廳裏面嘅櫻花景裝修啱曬仙女/女神入嚟chill relax 打卡卡食物可健康可創新我哋order咗個burger(包皮係紫薯做)啲cake好靚 攪到款款都想試暈佢嘢飲方面可以order一壺壺嘅花茶啱曬成日怕凍嘅女仔PS最後佢哋有alipay hk俾錢啱曬d唔興帶cadh出街嘅人🧏🏼‍♀️
約咗閨蜜慶祝生日
搵咗好耐先比我搵到位於銅鑼灣嘅Sean Cafe
吸引我嘅係餐廳裏面嘅櫻花景裝修
啱曬仙女/女神入嚟chill relax 打卡卡

食物可健康可創新
我哋order咗個burger(包皮係紫薯做)
啲cake好靚 攪到款款都想試暈佢

嘢飲方面可以order一壺壺嘅花茶
啱曬成日怕凍嘅女仔

PS最後佢哋有alipay hk俾錢
啱曬d唔興帶cadh出街嘅人🧏🏼‍♀️
庆祝纪念
生日
2021-04-04 60 浏览
試了下午茶之後就愛上此少女味重的餐廳😍 因為除咗味道ichiban 👍🏻之外,presentation 非常之😍😍眼再加上餐廳佈置環境都是<打卡>必然之選😁而且見到在openrice訂位晚飯時段,全單有8折(至22/4,消費滿$300)所以更加要拖埋另一半來品嘗美食啦😄今次除了order咗兩個set dinner外~依度嘅dessert亦是非常吸睛item, 所以就另外點了一個hot item <tiramisu pancake> tiramisu 味道香濃配上鬆軟pancake,簡直令人食到停唔到口,回味無窮#回頭率非常高之餐廳#性價比高

#回頭率非常高之餐廳

#性價比高
2021-03-31
  • Tiramisu pancake
2021-04-03 53 浏览
粉紅色花花少女打卡cafe,本身已經係社交平台 留意到呢間餐廳,咁岩同朋友補食生日飯,就去試下。一去到門口,見到櫻花🌸既擺設,夠曬吸引,配上落地玻璃,如果係日間黎,仲更加靚。坐低後叫左杯Osmanthus garden ($78),裡面有(Orange juice,vodka,gin等),味道酸酸甜甜。仲有Sean de rose ($88),裡面有(Cranberry juice& lemon juice等),最特別係2杯都系cafe既Signature cocktail。主食:黑松露忌廉汁野菌意粉 ($118)花漾蝦燉意大利飯 ($138)2款主食都好出色,份量吾算太多。本身我地坐系入面既2人座位,由於打卡位系近門口既位置,我地詢問店員,安排坐較出面既位置,呢個位置滿滿少女心,開心最後緊系要試試甜品,Tiramisu 班戟($108),空氣感十足,上面有朱古力醬同忌廉,味道一流。

Osmanthus garden

主食:
黑松露忌廉汁野菌意粉 ($118)
花漾蝦燉意大利飯 ($138)
2款主食都好出色,份量吾算太多。

Tiramisu 班戟

Osmanthus garden
呢間係好少女嘅粉色花花cafe💛 睇住佢由尖沙咀搬到銅鑼灣先終於來到🤣 之前尖沙咀店座位唔多加上疫情管制措施影響 次次去都冇位☹️ 銅鑼灣新店大好多😍 朋友就揀左呢間cafe 來為我慶生❣️如題 呢間cafe 粉色為主調😚 好多花花裝飾🌸 好岩女仔來打卡 都好岩慶生🎂 以cafe 來講都幾多不同選擇同種類😳 有brunch🍳有high tea 有咸食🍝有甜品🥞有蛋糕🍰有咖啡☕仲有酒🥂叫左兩個lunch set 一個係avocado & smoked salmon w/ pancakes ($76) 同一個big breakfast ($128) 跟餐兩碗南瓜湯 加左一杯flat white (+$28) 同一杯rose caffe latte (+$28) 另外散叫左個甜食rose pancakes ($78) 一杯coffee candy ($60) 仲有慶生重頭戲係一個最細尺寸嘅蛋糕 ($68)先講咸食 煙三文魚牛油果炒蛋pancakes 所有野都正常發揮 冇咩特別😛 big breakfast 就係咩都有嘅全日早餐 都一樣正常發揮😙再講咖啡 flat white 同rose latt

再講咖啡 flat white 同rose latte 味道來講都正常🤣 拉花都較為普通冇特別😀 不過就靚在好有少女心 連咖啡杯底下隻碟都有擺花花裝飾😍 真係一杯咖啡都好岩打卡😉 至於coffee candy 睇中文就係白雲咖啡 就係一杯咖啡上面有大大個棉花糖😳 好引人注目😆 估計係齋啡 有另上一杯奶可以俾人加落去飲😙 杯熱咖啡擺係底下蒸氣向上嘅時候就會溶到個棉花糖🤥 然後棉花糖就會滴番落杯咖啡到當加糖😂 就咁試個棉花糖就冇特別味道 就係甜嘅糖味🙈

到講甜食 個玫瑰pancakes 賣相幾靚 好粉紅仲有花花係上面裝飾😍 不過以價錢來睇相對上就好唔抵 分量太少☹️ 但食落係好有玫瑰味係好食嘅😋 來到蛋糕 細size 好岩兩三個女仔一齊慶生😍 一樣有花花裝飾個蛋糕打卡好靚😚 不過食落一般般 就係海棉蛋糕上面加左cream😂

總結來講 呢間cafe 野食就一般🙈 不過真係好岩打卡慶生💛
rose pancakes
coffee candy
2021-03-25
一行3個女仔,叫左兩個lunch set+一款pancakeLunch餐湯蘑菇湯5.5/10 正常發揮~南瓜忌廉燴飯味道清清地但帶啲creamy,有粒粒的南瓜夾雜係飯裡面,令整體口感提升~ 不過賣相可再改良!蕃茄大蝦炒意粉🍝食落似係用罐頭醬調煮的,不過presentation唔錯,蝦肉都唔算好鬆散,都滿意既~跟餐+$28轉花茶上網見到好靚 專登叫黎打卡的hahaha有得任意加熱水=無限添飲 都幾抵!提拉米蘇Pancake有夠邪惡的🧛‍♀️食一個等於全日的calories頂bar,不過真係比main dish好食,下次都會揀返試佢menu其他的甜品🥞

Lunch餐湯
蘑菇湯
5.5/10 正常發揮~

南瓜忌廉燴飯

蕃茄大蝦炒意粉🍝

跟餐+$28轉花茶
上網見到好靚 專登叫黎打卡的hahaha
有得任意加熱水=無限添飲 都幾抵!

提拉米蘇Pancake

2021-03-31 77 浏览
第一次嚟食一入餐廳就覺得好少女風🌸成間間餐廳都好多打卡位✨不過啲光線有時候影出嚟唔多吸引🥲-香草汁魚柳意粉🍝魚柳幾滑 表皮剪得好脆不過有少少油意粉入面都有幾多青椒紅椒唔係好入味🥲-蕃茄汁野菌大蝦炒意粉🍝整體上叫不過不失 冇乜特別?-香烤牛柳竹碳漢堡配薯角🍔對佢有少少失望🥲個牛柳偏乾冇肉汁個包入面亦都冇其他醬中和🥲-蝶豆花茶🍵個外觀超靚!超適合打卡啲茶加左檸檬汁之後會變紫色✨-荔枝梳打🥤都係充滿少女心嘅嘢飲都有花係側邊裝飾🌸唔會太甜都唔會太淡
第一次嚟食
不過有少少油
意粉入面都有幾多青椒紅椒
唔係好入味🥲
蕃茄汁野菌大蝦炒意粉🍝
整體上叫不過不失 冇乜特別?
香烤牛柳竹碳漢堡配薯角🍔
都係充滿少女心嘅嘢飲
都有花係側邊裝飾🌸
唔會太甜都唔會太淡
2021-03-29 48 浏览
📎 $72 海蝦伴蕃茄香辣意大利粉(9/10)野食黎到有陣好香嘅蕃茄味意粉嘅顏色偏深橙色食落去意粉質感好好而個汁都冇晒水或者太乾食到好濃既蕃茄味帶少許辣味吾接受到太辣既人都應該食到蝦都算多 有4隻🤪 都吾系細隻d蝦好入味 吾入味既蝦小編一律吾鍾意所以我平時吾食蝦😂至於意粉份量系一人份既剛剛好非常合理兼好食🤣 (in personal)📎 是日餐湯 - - 蘑菇忌廉湯好濃郁既蘑菇味而且吾會好沙既感覺算系滑身既湯仲有d蘑菇粒系入面-📎 +28 抹茶拿鐵 (8/10)我好鍾意呢個抹茶系偏甜冇甘乜苦澀既抹茶個拉花都幾靚✨飲到底會有少少沙粒吾知系咪打奶個時冇融曬餐廳好貼心有粒meltkiss朱古力附上飲完杯latte食粒朱古力喉嚨吾會太乾💖仲有個decoration系幾好有埋花系隔離for影相😆
📎 $72 海蝦伴蕃茄香辣意大利粉(9/10)
野食黎到有陣好香嘅蕃茄味
蝦都算多 有4隻🤪 都吾系細隻
d蝦好入味 吾入味既蝦小編一律吾鍾意
所以我平時吾食蝦😂
至於意粉份量系一人份既剛剛好
非常合理兼好食🤣 (in personal)

📎 是日餐湯 - - 蘑菇忌廉湯
好濃郁既蘑菇味
而且吾會好沙既感覺
算系滑身既湯
仲有d蘑菇粒系入面

📎 +28 抹茶拿鐵 (8/10)
我好鍾意呢個抹茶
喉嚨吾會太乾💖
仲有個decoration系幾好
有埋花系隔離for影相😆
2021-03-29 98 浏览
去過Sean Cafe在尖東的店,那是在不太繁忙的街道一間小店,細細的cafe,好多花的裝飾,環境舒服、遠離煩囂。原來在銅鑼灣開了新店,滿懷歡喜去吃周日午餐。新店已沒了小店的氣氛,但一步入餐廳,還是會被環境吸引,剛剛陽光穿透落地玻璃,斜斜照入店內,跟花花世界的裝飾十分合襯,是打卡聖地。好滑的滑蛋,班戟好鬆軟,牛油果和捲成玫瑰的三文魚都好新鮮。眼睛和舌頭都十分滿足,好想下次叫埋好朋友一齊來食好野,聊聊天。打算在這優美的環境舒舒服的坐下,過一個休閒的周日,原來餐廳用餐時間是一小時,在入餐廳時又沒有講,到夠鐘時被通知,侍應通知完又繼續站在原位,有一種壓力要立即走,雖然眼見仍有空枱,還是要走。
原來在銅鑼灣開了新店,滿懷歡喜去吃周日午餐。
牛油果、煙三文魚、炒滑蛋配班戟
牛油果、煙三文魚、炒滑蛋配班戟
餐廳:Séan Café & Lounge (銅鑼灣)地址:銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地下1號舖最近銅鑼灣人氣花花少女黃店 seancafehk 推出咗四款新嘅打卡食物💛,包括蜜汁德國咸豬手紫薯漢堡配薯條、紅鶴焦糖雪糕粒粒配窩夫、桂花班戟同Séan兒童餐🚘,搞到我忍唔住即刻去幫襯,叫返兩樣嚟試吓😋✝️蜜汁德國咸豬手紫薯漢堡配薯條 $148粉紫紅色嘅漢堡包都喺第一次見💖,餐廳自家製嘅紫薯漢堡煙韌鬆軟🍔,相對低糖健康,配上甜蜜蜜又多汁嘅手撕咸豬手肉,加埋爽口嘅青瓜片、蘿蔔絲同埋生菜🥬,層次非常豐富✝️大蘑菇牛油果沙律 $128醃製煮腍咗嘅大蘑菇好大好吸睛,一切開菇汁就流到落下面嘅沙律🥗,牛油果切成碎粒🥑,連埋番茄仔同生菜仲有少少醋一齊食都幾fresh✝️紅鶴焦糖雪糕粒粒配窩夫 $118影相一流嘅必食甜品之一📸️,四件心型窩夫之間有士多啤梨忌廉夾雜住🧇,同時成為咗焦糖雪糕同紅鶴馬卡龍嘅「蝸居」🦩,撒上大量Oreo同木槺碎,仲有砌得好靚嘅新鮮士多啤梨切片🍓,無論用嚟打卡定喺飯後甜品都一樣咁得😍
餐廳:Séan Café & Lounge (銅鑼灣)
地址:銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地下1號舖

✝️蜜汁德國咸豬手紫薯漢堡配薯條 $148

✝️大蘑菇牛油果沙律 $128
醃製煮腍咗嘅大蘑菇好大好吸睛,

✝️紅鶴焦糖雪糕粒粒配窩夫 $118
2021-03-21