2016-07-25 655 浏览
之前係沙田食過一次,今次心血來潮黎左荃灣呢間試下,首先黎個炸物拼盤,薯條斬下眼就清哂,而入面個年糕同埋粟米波都好好食,之後就到芝士蛋餃子拉麵,拉麵食落似公仔麵而餃子味道普通,上次試過紳士先生,今次試下oppa 煙肉卷,其實兩個都好好味,仲有叫左個橘子艾菲,份量十足三個人都夠飲!
芝士蛋餃子拉麵
下午茶
oppa 煙肉卷
炸物拼盤
2016-07-25 459 浏览
第一次食School food是又一城店,知道荃灣開了分店,好方便呢!我和2位朋友閑日大約晚上8點到,不需要等候便可入座。今次叫了烏卒卒,廚師卡幫尼年糕,韓絲熱捧鐵鍋飯和飲品草莓艾菲。烏卒卒紫菜包墨魚包墨魚汁飯,墨魚的醬汁好好味 ,一碟有14舊,每舊一口剛剛好。廚師卡幫尼年糕材料有年糕,煙肉,蘑菇和粉絲,個汁好Juicy,主角年糕與汁是配合的,但就硬了點未夠煙韌,意想不到最好味是配角粉絲,把汁完全吸收,滿足。 韓絲熱捧鐵鍋飯 - 普通的韓式鐵鍋飯,飯面有隻煎蛋,整個飯混合了泡菜小粒,令每口飯都有淡淡的泡菜味。草莓艾菲(飲品) - 雖然有草莓果肉,但不是純草莓汁呢。店舖環境不算擠迫,待應服務態度友善的。菜式名字和menu的圖畫都幾得意,開心又一餐!
我和2位朋友閑日大約晚上8點到,不需要等候便可入座。

烏卒卒
紫菜包墨魚包墨魚汁飯,墨魚的醬汁好好味
,一碟有14舊,每舊一口剛剛好。
廚師卡幫尼年糕
廚師卡幫尼年糕
草莓艾菲(飲品) - 雖然有草莓果肉,但不是純草莓汁呢。

2016-07-13
2016-07-20 381 浏览
見荃灣廣場新開School Food,今日同老公去食LunchLunch Set包小食、主菜、飲品同甜品,相比散叫係抵啲香辣雞翼、韓式炸餃子老公話雞翼好辣,所以我無食到,而且炸餃子都係普通好食,賣相唔靚,睇到碟底果塊生菜就知深海奇趣飯比個名吸引,其實由粟米片、八爪魚同沙律組成,味道清淡,粟米片好好食,至於沙律味道普通七色牛肉伴飯呢個飯好香,相比深海奇脆飯,顯得濃味,好惹味健康果茶今日係熱情果茶,好飲,酸甜解渴今餐食左差唔多$200,完全唔抵,味道普通,下次散叫算
Lunch Set包小食、主菜、飲品同甜品,相比散叫係抵啲
香辣雞翼、韓式炸餃子
深海奇趣飯
七色牛肉伴飯
呢個飯好香,相比深海奇脆飯,顯得濃味,好惹味
健康果茶
今日係熱情果茶,好飲,酸甜解渴

今餐食左差唔多$200,完全唔抵,味道普通,下次散叫算
2016-07-18 392 浏览
Lunch time 想突破d,叫左新嘢個名叫五胡四海燴飯,呢個名吸引左我飯加左韓式辣醬燴左個汁,辣中帶甜,好出味,飯硬度適中,冇因為燴過而變得太林飯中海鮮豐富,蝦爽口,蜆肉及魷魚圈煙靭,可能個汁太濃,入囗鮮味被蓋過蕃茄在飯中點綴下,讓辣味中和了呢個飯幾好味
Lunch time 想突破d,叫左新嘢

個名叫五胡四海燴飯,呢個名吸引左我

蕃茄在飯中點綴下,讓辣味中和了

呢個飯幾好味
2016-07-08 497 浏览
School food 分店愈開愈多 今日行開荃灣廣場又發現多間 好似新開左唔係好耐大約7點入座 其實已經知自己想知咩 都係會點番卡邦尼年糕真係好好食好creamy 既汁 配年糕好夾個味道平時食開年糕都係辣既 哩款岩晒食唔到辣既我 又有fushion 既感覺第一次叫哩款飯卷 酸帶微辣既泡茶好開胃 仲要有層蛋包住 內夾芝士都幾好味但我都係要飲住水食哩款菠蘿凍飲好靚 好大榨2個人飲有d多但太多冰好快淡左味

大約7點入座 其實已經知自己想知咩 都係會點番卡邦尼年糕
2016-07-07
用餐时段
Miss  Mari
2016-07-02 633 浏览
今日心血來潮所以就去咗呢間餐廳到食午飯 叫左一個芝士泡菜鐵鍋版 佢外貌好吸引顏色好豐富 飯上有一個 好靚嘅太陽蛋撒上芝麻同香草加上紫菜碎有特別的香味 配合底層濃濃嘅芝士 食落口感層次好豐富 泡菜可以帶出整個飯嘅精華 泡菜酸酸辣辣好開胃 而且飯嘅底層形成一層飯焦 好有口感 唔太鹹
芝士泡菜鐵鍋飯
芝士泡菜鐵鍋飯
2016-07-02 529 浏览
今日晏晝陪朋友行街買嘢 佢行到餓餓哋 所以我哋做咗呢間餐廳到陪佢食飯 入到去 冇理由只係望住朋友食 所以就隨便叫左個炸雞 雞件比較大 入口時比較熱 所以建議最好唔好即時食 炸雞入口 雞皮略嫌為比較厚 麵粉味較重 雞肉肉質尚算嫩滑 味道適中肉汁 都算比較多
炸雞
炸雞
2016-07-01 398 浏览
SchoolFood最新分店開到荃灣, 當然要支持下, 平日無咁多人, 唔洗等位.新店限定薯蝦二重奏, 第2間無, 不過88蚊有點貴, 所以無食.要左最喜歡既水冷麵HK$72, 辣度1條辣椒. 沙田最初開既時候食過好好味, 今次呢度覺得酸味不夠. 不過辣度保持到, 越食越感覺辣, 而且冷麵加左幾舊冰, 增加冰涼感, 而家天氣咁熱啱晒. 面質仍然煙煙韌韌, 好爽口. 酸酸地特別醒胃, 所以食完成碗都不覺飽濟.新張期內DBS咭仲有折, 好抵.
新張期內DBS咭仲有折, 好抵.
2016-06-29 500 浏览
今日午餐黎左食,午餐送指定飲品,送甜品,都係5洗$70,好抵食又好味!餐飲係果茶,唔太甜,味道特別小食炸餃子,好似係泡茶餡,好好味,又5太油主菜我叫左佢地出哂名嘅卡邦尼年糕,個汁好味唔太膩,而且年糕好"煙un", 軟熟,一定要食!因為係2個人食,仲叫左個烏卒卒share, 佢係用魷魚整,小小辣辣地,啲飯又有香味,哩個都必試!午餐送甜品,係椰汁糕,好味,唔太甜又唔會話無味,配埋幾粒棉花糕,味道啱啱好。總括而然,2個人每人加埋一都係食左100幾,好抵食又坐得舒服,一定會再黎食
菠蘿果茶
餐飲係果茶,唔太甜,味道特別
小食炸餃子
小食炸餃子,好似係泡茶餡,好好味,又5太油
椰汁糕

2016-06-29
菠蘿果茶
小食炸餃子
  • 烏卒卒
2016-06-22 632 浏览
今次嚟到school food搵食!之前試過其他分店~得知荃灣終於開咗~就嚟朝聖一吓啦!烏卒卒($75)差不多每次都會叫的韓式壽司!由墨魚跟墨汁組成~口質煙韌!之前去其他店會以醬汁在碟上畫花~點解新店反而只畫一個圓~不但唔夠美觀仲少咗醬可沾不過整體上味道同其他店差不多~同行朋友極怕腥味都話墨汁比例良好~完全冇腥味!廚師卡邦尼年糕 ($68)餐牌上有卡邦尼年糕同廚師卡邦尼年糕~原來平別在於前者只有年糕而冇辣味~後者以辣醬先煮~並加上粉絲!一次過可以食到韓式年糕&韓式粉絲咁吸引~當然我哋就揀咗廚師卡邦尼年糕!份量不多~粉絲只有好少年糕都得15條左右~煙肉就幾多。不過個汁濃淡適中~雖然有點偏鹹~年糕煙韌有咬口!粉絲都入味!仲記得第一次食school food係覺得驚為天人~但近來食嘅幾次都比較失望⋯⋯荃灣店身為新分店希望會進步啦⋯⋯另外新店開張期間DBS卡有88折~可惜我哋冇啦
今次嚟到school food搵食!
之前試過其他分店~得知荃灣終於開咗~
就嚟朝聖一吓啦!

烏卒卒($75)
差不多每次都會叫的韓式壽司
由墨魚跟墨汁組成~口質煙韌!

廚師卡邦尼年糕 ($68)
餐牌上有卡邦尼年糕同廚師卡邦尼年糕~
原來平別在於前者只有年糕而冇辣味~
後者以辣醬先煮~並加上粉絲!
份量不多~粉絲只有好少
年糕都得15條左右~煙肉就幾多。
不過個汁濃淡適中~雖然有點偏鹹~
年糕煙韌有咬口!粉絲都入味!
荃灣店身為新分店希望會進步啦⋯⋯

另外新店開張期間DBS卡有88折~
可惜我哋冇啦
2016-06-21