2025-06-22
喺灣仔嘅繁忙街頭,搵到一間隱藏喺樓上舖嘅希臘餐廳 — Santorini Greek Taverna,真是一個令人振奮嘅發現!呢間餐廳主打正宗希臘菜,環境充滿地中海風情,藍白色調嘅裝潢同木系傢俬,令人一入座就好似飛咗去希臘小島。Dip Sampler
呢個Dip Sampler真是一個好開胃嘅開始!四款Dip各有特色,乳酪青瓜清新爽口,帶有淡淡嘅蒜香同青瓜嘅清甜;茄子Dip濃郁煙燻,入口絲滑;鱈魚子醬鮮香濃厚,帶點海鮮嘅鹹鮮;橄欖Dip則酸香開胃,充滿地中海風味。每一款都好特別,係我從未試過嘅味道,配上熱烘烘嘅Pita麵包,沾一沾就停唔下來,簡直係味蕾嘅新體驗!Klaftico Lamb
慢煮羊腿係今晚嘅VIP!羊腿肉軟熟到不得了,基本上用叉輕輕一碰就散開,入口即化,完全無羊膻味。醬汁濃郁香濃,帶有橄欖油、香草同紅酒嘅層次,滲透到每塊羊肉入面,食落去好入味。配菜仲有薯仔同雜菜,吸滿咗醬汁嘅精華,希臘風味濃郁得令人陶醉。呢道菜真是一個正宗嘅地中海享受,份量仲好足,食完好滿足!Grilled Octopus
Dip Sampler 呢個Dip Sampler真是一個好開胃嘅開始!四款Dip各有特色,乳酪青瓜清新爽口,帶有淡淡嘅蒜香同青瓜嘅清甜;茄子Dip濃郁煙燻,入口絲滑;鱈魚子醬鮮香濃厚,帶點海鮮嘅鹹鮮;橄欖Dip則酸香開胃,充滿地中海風味。每一款都好特別,係我從未試過嘅味道,配上熱烘烘嘅Pita麵包,沾一沾就停唔下來,簡直係味蕾嘅新體驗!
Klaftico Lamb 慢煮羊腿係今晚嘅VIP!羊腿肉軟熟到不得了,基本上用叉輕輕一碰就散開,入口即化,完全無羊膻味。醬汁濃郁香濃,帶有橄欖油、香草同紅酒嘅層次,滲透到每塊羊肉入面,食落去好入味。配菜仲有薯仔同雜菜,吸滿咗醬汁嘅精華,希臘風味濃郁得令人陶醉。呢道菜真是一個正宗嘅地中海享受,份量仲好足,食完好滿足!
Grilled Octopus 烤八爪魚同樣令人驚艷!八爪魚烤得外層微焦,內裡嫩滑彈牙,帶有炭燒嘅香氣。配料豐富,有橄欖、車厘茄、雜豆同紅酒醋,酸甜嘅味道同牛至嘅香草味完美平衡咗八爪魚嘅鮮味。呢道菜清新又充滿層次,食落去好似喺希臘海邊嘅小餐館用餐咁,令人回味無窮。
Greek Coffee 希臘咖啡濃郁香濃,帶有獨特嘅泥煤香氣,入口微苦但回甘,咖啡渣沉底嘅傳統做法令人感受到正宗嘅希臘風情。飲落去好似為呢餐豐富嘅菜式畫上一個沉穩嘅句號,仲有助消化,完美平衡咗甜品嘅甜味。
Baklava 甜品Baklava係一個完美嘅收尾!層層酥脆嘅Filo Pastry夾雜住杏仁同核桃嘅香氣,浸透咗甜而不膩嘅蜂蜜,咬落去外脆內軟,堅果嘅香脆同蜂蜜嘅甜美喺口中交織,甜度適中,令人一試難忘。呢款經典希臘甜品好似將地中海嘅陽光同甜蜜帶到餐桌上,食完真是一個幸福嘅ending。