原本訂了8 位, 但同事sick leave,服務員堅持要人齊, 反則取消未試個一間餐廳係都要全人齊先俾枱人結果我們差一個, 服務員就強行取消我們訂位要我們重新排隊才入可以入坐?原本一早訂位諗住同同事開開心心食飯慶祝聖誕,結果換來一肚氣!唔知訂位黎有乜用⋯少一個人都不可更改, 直接取消要重新排隊。食物一般而且價錢貴, 食氣就食飽左, 服務態度超級差。 如果我食過午餐還要擔心俾人話, 真的吃完都背脊骨落。永遠唔會去呢d垃圾餐廳!
原本訂了8 位, 但同事sick leave,
服務員堅持要人齊, 反則取消
未試個一間餐廳係都要全人齊先俾枱人
結果我們差一個, 服務員就強行取消我們訂位
要我們重新排隊才入可以入坐?

“上環米芝蓮泰國菜samsen🇹🇭”┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉佢同灣仔samsen泰面係姐妹店👭本身唸住佢會少人d🥲,誰不知都要排大概半個鐘🕰左右餐廳店面好有泰國風情店員都係外國人而主廚都係ABC👨🏼‍🍳__________________________💁🏻‍♀️《特製薑黃咖喱蝦🦐陪檳榔葉➕鮮製泰式飛餅》💲158➕💲38⭐️4/5咖喱味道好rich,配埋獨特的香料,好有層次,上面有小小椰奶香濃得黎又十分creamy!虎蝦超厚肉,肉質彈牙!食得出係新鮮蝦肉,海鮮控會中意尼款咖喱😆✨薄餅就中規中矩,勝在配埋d咖喱一齊,滋味十足💕💁🏻‍♀️《沙爹雞串燒》💲108⭐️4.5/5值得一讚係個沙爹醬,食到花生🥜粒濃郁的黎又好傑身,擦係juicy架雞肉串上面,味道一流,而且串燒個陣獨有架風味仲保存係雞肉入邊🤤💁🏻‍♀️《泰式炒闊河粉和牛🐮篇》💲148⭐️4/5我其實好中意尼個炒河因為真係好夠味,又有穫氣,辣醬加埋青胡椒配埋河粉一齊入口,辣得黎又有一陣胡椒架香味湧入口腔~不過!個河牛🐮亦都柴左小小🥲所以扣左d分💁🏻‍♀️《coconut ice cream》💲78⭐️4.5/5我最期待就係佢(灬°ω°灬)💞因為我係
“上環米芝蓮泰國菜samsen🇹🇭

┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉
佢同灣仔samsen泰面係姐妹店👭
本身唸住佢會少人d🥲,誰不知都要排大概半個鐘🕰左右
餐廳店面好有泰國風情
店員都係外國人而主廚都係ABC👨🏼‍🍳
__________________________
⭐️4/5
薄餅就中規中矩,勝在配埋d咖喱一齊,滋味十足💕

💁🏻‍♀️《沙爹雞串燒》💲108
⭐️4.5/5

💁🏻‍♀️《泰式炒闊河粉和牛🐮篇》💲148
⭐️4/5
不過!個河牛🐮亦都柴左小小🥲所以扣左d分

💁🏻‍♀️《coconut ice cream》💲78
⭐️4.5/5
我最期待就係佢(灬°ω°灬)💞因為我係一個椰子🥥控,佢一上檯我就超興奮❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥雪糕有兩大球,質地好順滑,椰奶味唔算特別特別重,但勝在有香味之餘又唔會特別膩,加埋新鮮椰子肉同花生碎口感豐富香口!
特別個賣相(ㅇㅅㅇ❀)愛死💞打卡一流

~~~~~~~~~~~~~
🧸Samsen 泰館 (📍上環)
上環蘇杭街23號地下

🌟環境:3.5/5
🌟服務:4/5
🌟性價比:4/5
🌟回訪:4.5/5
  • 泰式街頭椰子雪糕
2021-12-17 298 浏览
每次食Samsen都要捧住個肚走,因為一定要叫勁多嘢食,每樣都好好食😂真係覺得米芝蓮推介得冇錯*Food*Khao Soi Curried Chicken w/ Egg Noodles咖喱好香濃,好似話用咗11隻香料煮Stir Fried Chicken and Flat Noodles炒河唔會好油膩,調味香濃Chopped Duck Salad 好少有鴨肉生菜包呢🤩*Drinks*Thai Watermelon Slushie🍉Pineapple & Ginger Slushie🍍Calamansi & Salted Plum Soda🍊食完鹹嘢好解渴

*Food*

咖喱好香濃,好似話用咗11隻香料煮

炒河唔會好油膩,調味香濃

Chopped Duck Salad
好少有鴨肉生菜包呢🤩

*Drinks*
Thai Watermelon Slushie🍉
Pineapple & Ginger Slushie🍍
Calamansi & Salted Plum Soda🍊
食完鹹嘢好解渴
Khao  Soi  Curried  Chicken  with  Egg  Noodles
Stir  Fried  Chicken  and  Flat  Noodles
Chopped  Duck  Salad
Pineapple  and  Ginger  Slushie
Calamansi  and  Salted  Plum  Soda
Watermelon  Slushie
2021-12-08 447 浏览
7/12 一早約咗朋友從太平山山頂⛰️行落薄扶林水塘。秋高氣爽,沿途風光明媚,一路行落嚟,倒也唔覺得疲倦💪大約一個多鐘就行完全程✌️接落嚟咁係要搵好嘢食啦🥳這次去的是米芝連推介,位於上環嘅泰館。下午大約兩點左右,餐廳還有唔少人,但係都唔使等位👍睇餐牌午餐可選擇嘅食物唔多🙄炸魚餅,唔覺有魚味,但真係好鹹,如果點埋魚露會更加鹹😝還好有伴碟青瓜平衡咗啲濃味👍飯炒得乾身唔油膩,可以吃到蟹肉嘅鮮甜,落少啲鹽更好😅虎蝦彈牙,金邊粉煙韌,加上鑊氣,比較有驚喜嘅一道菜👍,但都係比較濃味😔芒果清甜,但糯米飯冇乜椰汁香味,糖又落多咗啲😜總體而言食物味道偏濃😛還好有這個椰青幫忙消渴👍😁餐廳裝潢很有泰國feel, 多數侍應都係泰國人。在不能出外旅遊嘅環境下,望梅止渴下囉!

大約一個多鐘就行完全程✌️接落嚟咁係要搵好嘢食啦🥳

這次去的是米芝連推介,位於上環嘅泰館。

下午大約兩點左右,餐廳還有唔少人,但係都唔使等位👍

睇餐牌午餐可選擇嘅食物唔多🙄

炸魚餅和抄通菜
蟹肉炒飯
飯炒得乾身唔油膩,可以吃到蟹肉嘅鮮甜,落少啲鹽更好😅
虎蝦炒金邊粉

芒果糯米飯

芒果清甜,但糯米飯冇乜椰汁香味,糖又落多咗啲😜
椰青

總體而言食物味道偏濃😛還好有這個椰青幫忙消渴👍😁

椰青
2021-10-28 1142 浏览
餐廳由澳洲名廚 Adam Cliff 主理,佢嘅第一間鋪位於灣仔藍屋附近,人氣非常旺,而上環店係佢嘅姊妹店,主打以泰北街頭美食,裝修都會令你覺得身處泰國🥢泰式虎蝦炒金邊粉🦐我最欣賞佢既係非常足料,仲要唔係俾平野你,好既食材已經令一道菜成功左一半。一碟炒金邊粉有4隻大虎蝦,虎蝦爽口彈口,超級好食。蝦米係平時出街蝦仁既大細。青芒果就可以中和一下炒粉的小油膩🥢招牌泰式蟹肉炒飯炒飯簡單落左蟹肉、蛋、蔥花、菜甫,啖啖蟹肉,而且蟹肉唔係出面嗰種又鞋又冇蟹味,旁邊配左個辣魚露汁,風味大大提升

🥢泰式虎蝦炒金邊粉🦐

🥢招牌泰式蟹肉炒飯
炒飯簡單落左蟹肉、蛋、蔥花、菜甫,啖啖蟹肉,

2021-10-12
2021-10-25 1141 浏览
一直聽說這裡的泰菜味道不錯終於來試Pad thai 和炒飯都好有鑊氣 蝦大大隻 炒飯裡蟹肉都幾多雞蛋湯麵條彈牙 生菜包的是鴨肉碎而不是平時常見的豬肉最後的椰子雪糕是必吃 椰子味重而且很香滑
Pad Thai noodles of tiger prawns
Fried rice of crabmeat & spring onions
Khao Soi of curied chicken w/ fresh egg noodles
Chopped duck & Thai herb salad
Young coconut ice cream
2021-10-19 935 浏览
🇹🇭米芝連推薦的泰菜🇹🇭泰北咖哩雞麵🐥湯底好香辣惹味,咖哩加椰奶,配料多元化。麵質Q彈掛汁。雞脾好入味無碎骨👯‍♀️闊粉炒得好滑好好味。加上市面好少餐廳有炒闊粉。保持到煙韌嘅口感。配搭上辣醬,層次更加豐富。當日好多人,但上菜時間都係好快。店舖有啲熱,店員大部分都係泰國人,好似真係去左泰國咁😂
🇹🇭米芝連推薦的泰菜🇹🇭

泰北咖哩雞麵🐥

• 炒闊粉
2021-10-18 954 浏览
上環呢間泰國餐廳十分出名平時都排晒長龍,起碼等15-20分鐘(>_<)今次有幸lunch time唔使點等就食到全靠天氣唔好,哈哈落緊大雨,無乜打工仔出嚟食晏٩(๑❛ᴗ❛๑)۶.蟹肉炒飯粒粒分明,蛋香又乾身而且蟹肉份量好多啖啖都食到蟹肉,高質炒飯.虎蝦炒金邊粉都好食有火喉同埋虎蝦都幾大隻不過炒飯太出色,相比之外,就弱左.打拋和牛飯配油炸蛋呢個汁好送飯因為上面兩樣都係炒粉炒飯呢個就可以自己因應汁既份量lunch set仲有野飲抵食,滿足之選
今次有幸lunch time唔使點等就食到
全靠天氣唔好,哈哈
落緊大雨,無乜打工仔出嚟食晏٩(๑❛ᴗ❛๑)۶

蟹肉炒飯粒粒分明,蛋香又乾身
而且蟹肉份量好多
啖啖都食到蟹肉,高質炒飯

虎蝦炒金邊粉都好食
有火喉同埋虎蝦都幾大隻
不過炒飯太出色,相比之外,就弱左
打拋和牛飯配油炸蛋

2021-09-06
  • 泰式蟹肉炒飯
  • 虎蝦炒金邊粉
2021-10-11 726 浏览
未試過一間餐廳係都要全人齊先可俾檯人我地六位五個到左想坐低先因為有小朋友諗住仲塞車既朋友可以後join 要前台俾檯我地5位先 又係俾左張6人檯咁點解我朋友後到 前台要強調佢唔可以坐低 颱風天加多一個原本就有既位真有這麼困難嗎?也不見有其他顧客在等位如果不是已經叫嘢食 實在應該一齊走人天氣咁差特登為左試米芝蓮推薦先去試下點知一個生日飯就咁樣掃興左 真係覺得一間餐廳要做到咁不近人情個人覺得今次經驗對餐廳印象非常反感也是第一次遇到餐廳唔俾加位的情況已向消委會提出投訴
未試過一間餐廳係都要全人齊先可俾檯人

2021-10-08
庆祝纪念
生日
2021-10-06 553 浏览
米芝蓮推介嘅泰國菜當然人山人海。禮拜四放工去晚餐都要等成個鐘先有位。坐近門口一d冷氣都無,而且環境都幾嘈,真係有d似返曼谷食雞飯咁。點咗個通菜、蟹肉奄列、雞肉串燒同 padtai,除了padtai其他上菜速度超快。通菜嫩滑又辣; 奄列份量足,蟹肉可以再多d,蛋煎得老咗d; 雞肉串醃得幾好,入味又唔鹹,配沙爹醬幾開胃; padtai很正宗,蝦米花生碎同青檸樣樣齊全。佢飲品種類都多,有酒,泰奶同個樣無酒精飲品,試咗一個荔枝梳打味道清爽無冷氣都可以降少少溫…如果餐廳冷氣足一d就完美了…~
2021-09-30
  • 泰式虎蝦炒金邊粉
  • Chicken  satay
2021-09-24 663 浏览
依家係book mark左嘅其中一間舖頭主要我係想食個環境 但係見到啲菜式好似都唔錯😜最吸引我嘅係泰咖喱金麵 因為之前去清邁成日食 喺香港食過但係冇食過一間好好食嘅 呢一間都類似嘅 牛腩好多舊!推薦俾朋友想佢試吓 食過之後佢話原來係咁㗎咋😂沙嗲雞串燒值得讚許嘅係個醬 因為有花生粒好濃郁 醬加分!雞就唔算係好肉好Juicy就普通招牌泰式蟹肉炒飯都夠香口嘅!同埋蟹肉份量都多鮮製泰式香蕉飛餅 加朱古力醬食到最尾見到呢個都飽啦 呢個真係超級無敵飽 同埋有啲濟但係我鍾意食泰國嗰隻多啲~因為比較薄 呢個比較厚身同埋呢一個原來佢哋係會等你差唔多食埋啲嘢先至會上嘅我覺得呢個反而麻麻哋呢杯泰式奶茶好飲呀!朋友都做咗第二杯我個杯熱情果沙冰加咗volka 嘅 可能一shot味道唔係好出😂😂總括嚟講可以黎試吓 環境都幾好
依家係book mark左嘅其中一間舖頭

我覺得呢個反而麻麻哋

呢杯泰式奶茶好飲呀!朋友都做咗第二杯

總括嚟講可以黎試吓 環境都幾好
2021-09-24 1351 浏览
🇹🇭Samsen 泰館 🇹🇭泰北咖喱牛金麵 上環店招牌,香辣惹味咖喱湯底,配香脆炸麵+彈牙闊麵,口感不錯😋 不過對我黎講,有點太辣🥵特製泰式香蕉煎餅$88 + 泰茶雪糕 $38🍌配脆脆煎餅….外脆肉軟,又肥又好味!泰茶雪糕好濃味,配埋煎餅一齊食真係好正🥰斑斕椰子湯圓 充滿椰糖椰絲椰奶香味,都不錯吃,可以一試。招牌泰式蟹肉炒飯 每次黎必點🥰 飯底炒得乾身,粒粒分明,有鑊氣,啖啖蟹肉😋 大大碟,非常抵食。
🇹🇭Samsen 泰館 🇹🇭

特製泰式香蕉煎餅$88 + 泰茶雪糕 $38
特製泰式香蕉煎餅配雪糕

斑斕椰子湯圓
充滿椰糖椰絲椰奶香味,都不錯吃,可以一試。

特製泰式香蕉煎餅配雪糕
  • Banana  Roti
  • 泰式街頭椰子雪糕
📍 𝗦𝗮𝗺𝘀𝗲𝗻 泰館 @ 上環ღ 泰式炒闊河粉(雞)$128ღ 泰式虎蝦炒金邊粉 $138ღ 招牌泰式蟹肉炒飯 $158ღ 泰式炒通菜 $88ღ 泰北肉碎生菜包(鴨)$118ღ Plain Roti (condensed milk) $68ღ Add on Thai milk tea ice cream +$36ღ Lime Soda $42ღ Iced Thai Milk Tea $48bookmark咗好耐有晚終於食到🥺等咗9個字 但食完覺得值得等待( ͡° ͜ʖ ͡°)全部食物都超級濃味超級泰式 好啱鹹撚!食咩都要點埋配送嘅醬汁/魚露 慌死唔夠鹹哈哈特別想講佢嗰煎餅真係好好食~~配雪糕煉奶超級出色 好想試埋嗰單點雪糕甜品!回頭指數😼4/5(唯獨定價稍為貴啲(*´-`)
📍 𝗦𝗮𝗺𝘀𝗲𝗻 泰館 @ 上環

ღ 泰北肉碎生菜包(鴨)$118
ღ Lime Soda $42
ღ Iced Thai Milk Tea $48

bookmark咗好耐有晚終於食到🥺
等咗9個字 但食完覺得值得等待( ͡° ͜ʖ ͡°)
全部食物都超級濃味超級泰式 好啱鹹撚!
食咩都要點埋配送嘅醬汁/魚露 慌死唔夠鹹哈哈
特別想講佢嗰煎餅真係好好食~~
配雪糕煉奶超級出色 好想試埋嗰單點雪糕甜品

回頭指數😼4/5(唯獨定價稍為貴啲(*´-`)
泰式炒闊河粉(雞)
泰式虎蝦炒金邊粉
泰式炒通菜
泰北肉碎生菜包(鴨)
Plain  Roti  (+$36  for  Thai  Milktea  ice cream)
Lime  Soda  (L)  Iced  Thai  Milktea  (R)
泰式炒闊河粉(雞)
泰式虎蝦炒金邊粉
2021-09-13 1111 浏览
好耐之前去過灣仔個間,今晚黎試下中環呢間分店。晚市6:30pm先開門,5:30pm經過陣都未有人,但6:15pm返黎個陣,已經離遠見到有人排隊,好搶眼,因為成條街得呢間舖頭有長長既人龍😂排到我個陣,岩岩好前面既人入曬去,但見佢地話等20-30分鐘就可以入座,所以繼續等,意外地店入面有張長檯可以俾客人等位個陣坐,所以等個陣都唔會覺得等好耐,仲可以order飲品,邊飲邊等,抵讚👍🏻今晚同朋友其實都唔係超級肚餓,所以都無叫main,order左兩個starters同一個生菜包。最驚喜係香辣虎蝦串燒,本來以為係要剝蝦殼個種串燒,點知黎到唔洗剝,仲有4隻🦐,加上個sauce有濃濃既椰子香,超好食😋飲品就叫左西瓜冰(+Gin)🍉同店員介紹既seasonal mandarin martini 🍸店入面冷氣唔算好大,加埋食辣野,飲凍飲is a must😜最後,當然要食埋甜品😌椰子雪糕好香好滑,入面仲d椰絲,難怪咁多人推介🥥店入面裝修好有泰式風味,開揚得黎好好坐,全場爆曬都不至於好嘈傾唔到計,有機會可以再黎😉
好耐之前去過灣仔個間,今晚黎試下中環呢間分店。

炒泰國通通菜
生菜包(鴨肉)

香辣虎蝦串燒

店入面冷氣唔算好大,加埋食辣野,飲凍飲is a must😜
Thai  watermelon  w/  Gin

最後,當然要食埋甜品😌
椰子雪糕好香好滑,入面仲d椰絲,難怪咁多人推介🥥
泰式街頭椰子雪糕

2021-09-12
  • Coconut  ice  cream
2021-09-13 329 浏览
出城記🚗🚗去左食泰菜d 炒粉真係好好食😋😋🍜🥘3款麵質都係好正味道亦都好惹味最有驚喜係個炒河粉好煙un.圖圖話好鐘意。但點知呀媽我唔細❤️.叫左個🌶既😣😣所以佢食左兩啖就食唔到仲有爸爸都讚好既pad thai👍佢不嬲都唔特別鐘意。因為覺得一pad pad但佢話呢間好好味 仲想同個仔爭食蝦都爽身。唔梅👍👍仲有咖哩麵有成個雞鎚🐔已經煮到好淋。入晒味麵質又係好出色。如果加埋餅去點d curry一定好正點少得pancake頂。好香蛋味🥚同平時食泰國食既口感有少少唔同厚身少少。但加埋砂糖。煉奶真係好正好正❤️
出城記🚗🚗
去左食泰菜
d 炒粉真係好好食😋😋
🍜🥘3款麵質都係好正
味道亦都好惹味
最有驚喜係個炒河粉
好煙un.圖圖話好鐘意。
但點知呀媽我唔細❤️.
叫左個🌶既😣😣
所以佢食左兩啖就食唔到

仲有爸爸都讚好既pad thai👍
佢不嬲都唔特別鐘意。因為覺得一pad pad
但佢話呢間好好味 仲想同個仔爭食
蝦都爽身。唔梅👍👍

仲有咖哩麵
有成個雞鎚🐔
已經煮到好淋。入晒味
麵質又係好出色。
如果加埋餅去點d curry一定好正

點少得pancake
頂。好香蛋味🥚
同平時食泰國食既口感有少少唔同
厚身少少。但加埋砂糖。煉奶
真係好正好正❤️