2019-06-08 111 浏览
旺角商場T.O.P 2樓係sᴀʟᴀᴅ旁邊有部車仔有🌸花茶、星座茶賣 原來係sᴀʟᴀᴅ開的ᔕᗩᒪᗩᗪ ᑕᗩᖴE ❗️有好靚的花花牆🌸🌷🌺還有3張雲石枱✨自己黎нєα下又得 約埋朋友👭黎打下卡都得 😆👉🏽黑糖紅棗杭菊茶 $38睇到мєnu介紹話呢個係“給疲憊的身體與雙眼補充元氣”💆🏽‍♀️岩曬我近排咁攰既狀態飲~~聞到菊花香,而且菊花在花茶裏散開的樣子很美💕飲落去唔會覺得好甜 有點點淡淡菊花味,飲得出無添加其他人造糖份👍🏽 我仲食左果2粒紅棗 好甜的😻

👉🏽黑糖紅棗杭菊茶 $38

2019-05-22 116 浏览
Shopping with my girlfriend nearby, saw this beautiful cafe and ordered a washed Ethiopia Yirgacheffe Kello which costed 48hkd. They sell coffee without any sugar or milk. They hope the customer can have a real taste of coffee. This one with some flower and peach and fruit favor. Not too bitter and have strong sweet aftertaste. With the pretty flower wall to take pictures, girls will definitely love this relaxing place. 😊
2019-05-21 95 浏览
又有靚靚嘅花牆打卡😍位於旺角T.O.P商場嘅靚靚咖啡店☕️先講有大大幅靚靚花牆,而且成間Cafe嘅造型係一家復古卡車,成班女仔傾計之餘仲可以影好多靚相📸而且仲會見到啲花茶係用玻璃燒杯黎沖,真係好有feel❤️所有嘅飲品都會有靚靚托盤送上,女生們一定好喜歡💕·萌犬抹茶🍵抹茶大家就飲得多,今次呢杯有一隻好特別好可愛嘅🐶,蛋白狗狗係自己放入杯入邊🥰見住佢慢慢溶化真係連我個心都溶埋,而且抹茶奶香味好濃郁,又唔會太甜,真係推介各位美女們一定要點💕·香草果茶🌺呢間咖啡店有好多唔同嘅過花果茶比大家選擇,今次呢款香草果茶係由玫瑰花🌹、蘋果🍎以及萬壽菊🌼製成,飲品一送上就聞到清甜嘅花香,飲落清爽潤喉,係夏日之選嘅飲品😎·整體來講呢間咖啡店性價比真係超高,除咗一班閨蜜可以嚟飲下午茶☕️,仲係情侶拍拖都可以選擇嘅文青咖啡店😘
2019-05-15 87 浏览
花牆打卡呃like岩曬,但飲品麻麻。上次飲花茶,淡而無味,同飲熱水差不多。今次選擇matcha latte,賣相好可愛,但狗狗橡皮糖很難咬開,杯綠茶過分甜,就算問他拿熱水加落去,都仲係超甜好難飲。最後餘下大半杯,我自己都唔想咁浪費。
花牆打卡呃like岩曬,但飲品麻麻。

上次飲花茶,淡而無味,同飲熱水差不多。

2019-05-15
2019-05-11 147 浏览
同朋友食完飯 時間仲早 係附近搵地方坐下傾下計 於是去左salad cafe 我地叫左一杯栗紅桂荏茶同香草蘋果茶 cafe係開始式 佢有一幅花牆 😍係所有女仔都好中意拍相既地方 呢度最好既地方係就算已經關門 都可以繼續坐係度傾計 真係正合我地意😄
我地叫左一杯栗紅桂荏茶同香草蘋果茶
2019-05-10 75 浏览
呢間係我覺得最正ge飲品舖之一😇先講環境,佢有個仿卡車ge檔黎整野飲,仲會用玻璃燒杯黎沖茶,幾有feel🤘🏻有靚靚花牆可以打卡🌸側邊仲有d位比你可以坐低慢慢chill住飲😌沖好野飲,店員都有簡單介紹下d飲品,仲有個托盤比你拎d飲品埋去個位到💁🏼‍♀️除左環境,野飲都好高質☺️花茶微甜,好清香同refreshing💕第一次飲花茶係有原塊花瓣喺入面🌹而且有好多蘋果肉🍎另外本身想叫地瓜或者紫薯鮮奶,但因為萌犬抹茶隻狗好得意,所以揀左呢杯😝隻🐶係棉花糖黎,好精緻😊呢杯抹茶鮮奶係用綠茶蓉整ge,5係用綠茶粉沖,所以抹茶味好香濃🍵好睇又好飲🤤可以喺繁忙ge旺角搵到d咁chill ge地方嘆下茶,一個字👉🏻正😍

香草花茶 B8
萌犬抹茶
2019-05-09
香草花茶 B8
萌犬抹茶
2019-05-10 41 浏览
Salad原來除咗賣袋👜同埋賣皮褸🧥之外,仲有茶同埋咖啡賣㗎😯😯喺旺角T.O.P.入面嘅salad,隔離就開咗間salad cafe, 有茶🍵有咖啡飲☕️,仲有個好靚嘅打卡花花牆🌸🌼🌺今次我就叫咗個超級吸睛嘅萌犬🐶抹茶🍵,個賣相真係冇得輸,有隻超萌嘅柴犬棉花糖,勁可愛啊🥰🥰飲品飲落質感似雲呢拿milkshake🥛,仲有鮮明嘅抹茶味😋🤤,口感Rich到好似食緊雪糕咁呀🍦🍦

2019-05-10
2019-05-08 38 浏览
下午茶時間又有少少眼瞓,行過見到幅花牆比佢吸引住,到仲有咖啡即刻叮一聲!原來係Salad Cafe,除咗咖啡仲有好多唔同花茶可以選擇,但見到有酒桶咖啡,就試吓啦。咖啡就日日都飲,酒桶咖啡又真係未試過喎!叫咗杯洪都拉斯 酒桶發酵 咖啡,Staff沖完會主動將咖啡送嚟你面前,好細心咁會講解返點飲先係最香最好飲,佢建議我放耐少少等杯咖啡凍啲,就會飲到更濃酒味。放咗幾分鐘,已經聞到係好香酒味,我揀呢杯係洪都拉斯威士忌味比較重,抱住期望咁去試,點知飲落係無酒味之餘,仲好苦,價錢又唔貼地,有啲失望!

2019-05-05 44 浏览
旺角T.O.P 2樓,有一間由Salad開的Cafe店,今天就趁星期六,在這裡品嚐一杯有質素的咖啡。Salad Cafe,主打各種花茶,及精品咖啡。其中一個特色,就是為每一個星座,設計了一款花茶,例如我女朋友是雙魚座,雙魚座的專屬茶是仲夏芬馥茶,以菊花味為主,具層次。我選的咖啡豆是由洪都拉斯種植,用手冲方法泡制,味道酸酸甜甜,如果選凍飲會較好,店員給了一杯凍的,讓我試試,果然味道更醇,層次更分明。價錢是真的比較貴,一杯茶,一杯咖啡,要116元。Salad Cafe《NEO-ROMANTICISM》 (旺角)旺角彌敦道700號T.O.P This is Our Place 2樓 208-209號舖簡單的飲食隨筆,有興趣請follow~緣食魔宮。抵玩指數最高為三星,所有不用自掏錢包者, 將不給予任何指數。

價錢是真的比較貴,一杯茶,一杯咖啡,要116元。

簡單的飲食隨筆,有興趣請follow~緣食魔宮。

2019-05-04
2019-05-01 49 浏览
Salad Cafe 具有倫敦氣息的Tiffany Blue 咖啡車及滿有色彩繽紛,賞心悅目花花🌸的牆做主題,少女風味👱🏼‍♀️不在話下,更可以安座在Cafe品嚐不同種類的花茶,價目表上會清楚列明花茶的用料及功效👍🏼Cafe的位置雖然不多,但環境清幽,在座位上可以觀賞店員如何泡茶。🌟黑糖紅棗杭菊茶 $38🌟即叫即整,大概等5分鐘左右功效:紅棗,又稱大棗,味甘性溫,可以養血安神,照篢脾胃。黑糖,味甘性溫,活血化瘀的功效,適量的黑糖水能舒緩經痛,幫助經血排清,但拼命地喝也不好,火氣大的人要注意用量。據專家分析,黑糖中的鈣、含量都比白糖要高,還含有白糖中所沒有的胡蘿素、維生素B2等,更不像白糖那樣甜膩。黑糖的葡萄糖含量很高,很容易被人體直接吸收消耗掉。 飲完之後,能夠安神,消除疲勞,非常適合我這位雙職母親😌Salad Cafe (Neo Romanticism)地址:旺角彌敦道700號 TOP 208-209號舖電話:

🌟黑糖紅棗杭菊茶 $38🌟
即叫即整,大概等5分鐘左右
功效:紅棗,又稱大棗,味甘性溫,可以養血安神,照篢脾胃。

飲完之後,能夠安神,消除疲勞,非常適合我這位雙職母親😌

Salad Cafe (Neo Romanticism)
地址:旺角彌敦道700號 TOP 208-209號舖
電話:

而家愈來愈多牌子除左賣衫賣化妝品賣袋仲會開埋cafe,等客人行完街可以嘆番杯咖啡☕️今次就去左Salad開嘅Neo-Romanticism💗叫左杯萌犬抹茶(凍/要cream)$48🍵上面有隻柴犬棉花糖浮下浮下真係好Q😍以懸浮棉花糖嘅飲品黎講,佢地價錢都唔算貴,仲要除左影相打卡好靚之外📸味道都唔錯,飲到好濃嘅抹茶同奶味🍼不過會比較甜,岩曬嗜甜嘅朋友👍🏻如果唔中意飲太甜可以揀番佢地嘅主打嘅花茶系列或者精品咖啡😗小編覺得另外兩杯地瓜同紫薯鮮奶$32/36🍠都好吸引,下次去旺角行街一定會再來試~
2019-03-09 151 浏览
Salad Cafe喺Salad隔離 開放式嘅空間放咗3張雲石枱仲有個好靚嘅花花牆💐🌷🌹🥀🌺🌸🌼🌻一定要嚟打卡呀買星座花茶仲會有張好靚嘅星座卡🔯Tiffany色💚嘅美食車放咗唔同嘅用具望落又靚又Pro🌹玫瑰花+火龍果+🥝奇異果+🍵萬壽菊 (凍) $42萬壽菊茶味清新淡雅 唔會好甘有少少酸酸地嘅奇異果味會啜到火龍果果肉同果肉同果籽😇After taste嘅玫瑰味last好耐 玫瑰味好清甜唔係化學/沐浴露嘅玫瑰味🌸♉🍵金牛座 (茉莉包種茶) (熱) $38聞落茉莉花味🌼好香 飲落有淡淡嘅甘甜茶香幾清新
仲有個好靚嘅花花牆💐🌷🌹🥀🌺🌸🌼🌻一定要嚟打卡呀

🌹玫瑰花+火龍果+🥝奇異果+🍵萬壽菊 (凍) $42
萬壽菊茶味清新淡雅 唔會好甘
有少少酸酸地嘅奇異果味
會啜到火龍果果肉同果肉同果籽😇
金牛座 (茉莉包種茶) (熱)

♉🍵金牛座 (茉莉包種茶) (熱) $38
聞落茉莉花味🌼好香 飲落有淡淡嘅甘甜茶香幾清新
2018-12-08
2019-03-03 122 浏览
最近身體每況愈下,見到有花茶飲真係要補一補。最重要既係店附近有好多打卡位,係男女神必去既地方😆平時唔相信星座既我見到呢張卡,作為一個摩羯男,見到呢段description真係覺得嚇左一跳,咁似平時身邊d人形容我既😂「你深思謹慎,冷靜而準確的判斷力,予人沈穩而嚴肅的印象。你有強烈的責任感和企圖心,時時鞭策自己努力實現理想。但是,你凡事都太過認真,乃至拘泥,而顯得過於剛強,冥頑不靈。嚴謹刻板,穩重老成的星座。雖然他們一向給人呆板的印象,但是呆板的人普遍說來不太耍花樣;不管是在事業上或愛情上,他們也都以這份特殊氣質獲勝!」~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~羯座 熱荏香養氣茶(紫蘇、薄荷、甜菊、刺五加) $38淡淡香的花茶,希望真係可以幫我解疲勞,對付體虛🙈
最近身體每況愈下,見到有花茶飲真係要補一補。

最重要既係店附近有好多打卡位,係男女神必去既地方😆

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
羯座 熱荏香養氣茶(紫蘇、薄荷、甜菊、刺五加) $38
淡淡香的花茶,希望真係可以幫我解疲勞,對付體虛🙈
羯座 熱荏香養氣茶
2018-10-17
早前相約友人於‪旺角新廣場‬ T.O.P Mall 購物,經過一片喧鬧擠迫之後,來到 This is Our Place 2樓既 Salad Cafe 《Neo-Romanticism》新浪漫主義。Cafe 坐落於角落,像是騰空出來的商場呼吸位,隔絕了旁邊那片的喧鬧。花海之下品嚐著水果茶,來打打卡,算是血拼後身心靈的歇息。我倆各自點了 Fruit Tea 香草果茶系列既 B1 洛神花+蘋果+紫蘇果茶 和 B8 玫瑰花+蘋果+萬壽菊果茶。兩者茶味均淡,就我點的 B8 來說,只有蘋果和萬壽菊帶出的味較出。而也因 Cafe 未有配備小餐具,底下的水果亦未能完全享用,若能提供小匙小叉或會更好。Salad Cafe 《Neo-Romanticism》B1 洛神花+蘋果+紫蘇果茶 / B8 玫瑰花+蘋果+萬壽菊果茶價錢: $38飲品: ‪4/10‬環境: ‪9/10‬位置: ‪10/10‬

花海之下品嚐著水果茶,來打打卡,算是血拼後身心靈的歇息。

B8 玫瑰花+蘋果+萬壽菊果茶

Salad Cafe 《Neo-Romanticism》

價錢: $38
飲品: ‪4/10‬
環境: ‪9/10‬
位置: ‪10/10‬
2019-02-25 74 浏览
話說同屋企人食完大力水手炸雞諗住飲杯嘢傾吓~~旺角TOP商場好有好多唔同嘅鋪頭。行完一輪見有啲口渴,再加上離遠被一大幅花花牆吸引,就去咗salad cafe歇一歇。其中有十二星座對應嘅花茶,我就無揀到自己嘅星座,純粹揀咗款自己想飲嘅茶——天秤座嘅桂花金萱茶,佢包含咗萬壽菊、石碇桂花同金萱茶。母親大人就揀咗處女座用上南非茶一落完單,店員就會喺架車上面嘅茶壺到煲啲花茶,透明度十足,啲裝飾仲好有格調添大約等咗5分鐘,終於有得飲,外表誇啦啦,飲落又點呢?我呢款茶非常清香,我未飲過金萱茶,所以唔係好清楚,但係飲得出菊花同桂花嘅清甜,我揀咗凍飲,所以成杯都清清淡淡咁,唔會過濃,我覺得剛剛好~