2023-02-08 759 浏览
致電訂座,得知我們有十多人的時候,第一句就告知我們有“minimum charge‘, 我詢問爲何十多人就有最低消費,那十個人呢?店方說,要坐一起就有最低消費,我再問如果分枱呢,店方回答,分枱坐不用最低消費,不過兩張枱不會很近。我說OK.。到場時發現店方其實有很多張距離非常近的6人枱。讓我感覺此店非常不友善也不helpful。整個用餐過程,幾位員工的態度可以說是冰冷的,我的食物也是不合格(點的是pasta),咖啡更是災難級別的難喝。以其收費水平,是非常不值的一間餐廳。
2022-11-22 974 浏览
午市套餐的風評一絕,故引青睞。 (1) 香煎比目魚配意式烤甜椒醬比目魚質感厚實,調味得宜,但溫度稍涼。賣相都頗為不吸引,像是水果拼盤亂擠一處,顏色豐富卻沒有引起食慾。 (2) 餐湯 + 蒜蓉芝士鬆餅是日蕃茄濃湯正常發揮,鬆餅既咸又香,配上餐湯有畫龍點睛的作用。 (3) 小食:炸魷魚現蜜糖芥末醬 + 水牛城雞翼炸魷魚外皮軟糊,配上醬汁更顯油膩感。 人流絡繹不絕,但侍應人數明顯充足。不過,點餐侍應態度急噪,送餐錯誤,亦沒有即時代為跟進。鄰近風格雷同的餐廳雖不多,體驗過後,也不算是非它不可。
午市套餐的風評一絕,故引青睞。

(1) 香煎比目魚配意式烤甜椒醬
香煎比目魚配意式烤甜椒醬薯蓉

(2) 餐湯 + 蒜蓉芝士鬆餅
蒜蓉芝士鬆餅

(3) 小食:炸魷魚現蜜糖芥末醬 + 水牛城雞翼
炸魷魚外皮軟糊,配上醬汁更顯油膩感。

2022-11-16
蒜蓉芝士鬆餅
2022-10-01 989 浏览
原來RUBY TUESDAY 已經5️⃣0️⃣周年,真係好耐都無去光顧,最近幫襯咗鰂魚涌呢一間分店,可能都係新開咗一陣,見到每晚都有一款瘋狂特價嘅菜式,雖然唔係會員,但都被吸引到🥹———————————————————————————🍽經典燒排骨🐷💬星期二晚兩個人光顧,居然可以每人一份特價燒排骨,只需要💲9️⃣8️⃣,相當瘋癲,味道同質素同樣係咁有水準,絕對無將貨就價☺️.🍽拼盤對對碰(小)💬可以揀四款不同小食,最愛嘅係煙肉薯皮🥔,懷念那些年嘅味道,仲有炸芝士條🧀、炸魷魚🦑,同埋水牛🐃雞翼,全部都係喜歡嘅食物☺️.🍹冰紅茶(無限添飲)💬不用他選,因為檸檬茶同汽水🥤都係任飲,係咪正先?☺️
———————————————————————————
🍽經典燒排骨🐷
🍽拼盤對對碰(小)
🍹冰紅茶(無限添飲)
💬不用他選,因為檸檬茶同汽水🥤都係任飲,係咪正先?☺️
好耐冇食過Ruby Tuesday,印象中佢一間比較貴嘅西餐廳,做會員個價錢會平勁多😂見佢中午又唔食套餐百零蚊都幾抵食就去試吓!中午有幾抵食,勝在足料份量又好多!男仔都飽到傻啊~🍴餐湯 (6/10)蒜蓉味嘅鬆餅,外脆內軟,有微微蒜蓉味,口感幾特別!鹹鹹地嘅薯仔湯,剩係得鹹味冇咩特別,有少少煙肉同香草碎。🍴四川辣雞 +$18 (7/10)非常之香脆,外脆內嫩,四川味都幾香濃,幾香辣但唔算好辣,不過一件係等於半隻雞翼,其實唔係好抵食😂🍴 炸鱿魚配蜜糖芥未醬 +$38 (7/10)都係炸好左,凍左少少扣分,魷魚比較淋,加埋蛋黃醬都幾香口,個醬比較偏甜少少!🍴香草大蝦意粉 $110 (7/10) 另收加一份量都幾多,大大碟!意粉係扁意粉,香草味好香濃,有少少忌廉味,蝦肉有四大隻,都好爽口。🍔露比經典漢堡 $118 (7.5/10) 另收加一份量勁多,個好大個,有蕃茄芝士炸洋蔥碎牛肉餅,用咗沙律醬,麵包用牛油煎香過,鬆軟但比較乾身啲,牛肉餅煎得唔乾身,有好輕微嘅牛肉味口感都唔會太實太鬆,加埋其他配料都好豐富,唔錯!薯條炸得比較乾身,同埋凍咗,但都有薯仔味嘅份量都好多!食完超級飽🤣🤣🍴凍檸茶 (5

🍴餐湯 (6/10)

🍴四川辣雞 +$18 (7/10)

🍴 炸鱿魚配蜜糖芥未醬 +$38 (7/10)

🍴香草大蝦意粉 $110 (7/10) 另收加一

🍔露比經典漢堡 $118 (7.5/10) 另收加一

🍴凍檸茶 (5/10)
茶味比較淡,冇乜檸味,但勝在大杯!

推薦指數: 7/10
中午有套餐嘅話就幾抵食嘅,因為份量真係超大,連嘢飲都勁大杯!食完係超級飽,同出面啲西餐廳差唔多,都係百零蚊有呢個質素都算唔錯嘅,起碼有性價比啊,足料大份食得飽!
2022-08-17 610 浏览
話說都好耐冇食過Ruby Tuesday,之前都係跟住係會員既朋友入去食會有折😍最近見佢地推出左新既午市套餐,所以決定去試吓,水準都Keep倒味道唔錯😋_🐷Spanish Coren Chestnut-fed Pork選用西班牙Coren有機豬, 比一般以穀物餵飼的豬肉更清甜,肉質鮮嫩鬆軟😝配上醬汁食更惹味,旁邊仲有薯蓉,幾特別☺️ 🐟Halibut Risotto 鍾意食意大利飯既朋友仔要試吓,比目魚外皮焦脆入口嫩滑,松露味道濃郁,食落有新鮮感不易膩😌 🍗Sichuan Chicken 有2嚿同朋友Share當小食一流,外皮香脆肉質都好Juicy,如果可以再辣啲會更惹味🌶 ☑️另外餐廳仲進行緊50週年慶祝活動,7-8月期間逢星期二都有個Every TUESDAY Offer,每枱消費net spend $400 or above就可以拎到coupon/ souvenir,大家都快啲去試吓啦‼️

_

🐟Halibut Risotto

🍗Sichuan Chicken

2022-08-17 2281 浏览
身邊有幾個特別喜歡吃Ruby Tuesday 的朋友,所以每個月我們都會指定動作去吃~最近去左鰂魚涌分店,格局和氣氛都和我們常去的銅鑼灣店有些分別,比較modern啲,光線充足,感覺很舒服,座位間的距離也充裕,適合附近返工的朋友來~~最近餐廳推出了全新午市套餐,這天我們去下一場前就來用餐,午市套餐可以選擇餐湯或沙律,我會建議餐湯,這裡的餐湯頗有特色,會附送一個蒜茸芝士鬆餅,很好吃!😆🔹Turkey Ham Wrap $68這個雞捲比想像中好吃,首先裡面用了減肥人士最愛的火雞肉,鹹香風味再提升,裡面有鮮甜多汁的蕃茄片,還是很多爽口蔬菜,最後夾上一堆芝士碎,一口咬住豐富的味道,還有很香馬鈴薯香的薯條,會讓你不停地吃,飽肚度非常高!🔹Chicken Broccoli Pasta $88長通粉完全浸在芝士中,味道非常濃郁,每一條都很有咬口,雞肉嫩滑夠鹹香,口感很厚實,我喜歡它還有大大粒西蘭花,其實單單吃雞肉和菜已經很飽,建議立刻吃,味道會更香濃喔。點套餐的時候可以加錢點小食,我們點了Fried Squid with Honey Mustard和Grilled Cheese Portobello

🔹Turkey Ham Wrap $68
Turkey Ham Wrap

🔹Chicken Broccoli Pasta $88
Chicken Broccoli Pasta

點套餐的時候可以加錢點小食,我們點了Fried Squid with Honey Mustard和Grilled Cheese Portobello Mushroom,魷魚炸到非常通透,很彈牙又有焦香,沾上甜甜的芥末醬可以減膩,很適合多人分享;至於大啡菇是推薦小食,非常多汁飽滿卻不會很膩,上面的芝士為菜式賦予鹹香,很滿足🥰

配合50週年慶祝活動,餐廳逢星期二都有Every TUESDAY優惠,每枱淨消費$400或以上就可以獲得精美禮物或優惠券,整個8月都是推廣期~大家lunch記得和同事去吃😍
Turkey Ham Wrap
Chicken Broccoli Pasta
2022-08-08 398 浏览
從未食過呢一個品牌既連鎖餐飲店。第一次嚟到呢一間淨係覺得裝修比較豪華。因為係新裝修所以覺得感覺唔錯。之後我就食咗份烤雞risotto ,雞有兩塊,烤得比較老但係好淋。沾上白汁雞肉充滿軟熟既口感。risotto 當中帶有蘑菇,當中既奶油汁充斥口腔既每一個味蕾。細碎既米粒夾雜着又生又熟既口感令我回味無窮。旁邊嘅蔬菜伴碟略少,蔬菜口感尚算清爽令成碟食物都油而不膩。New Orleans seafood 同樣有risotto加蔬菜伴碟,呢兩樣就唔再多講。魚類有大量既調味料調味,蝦亦都沒有殼。成件事順理成章擺落口。跟住慢慢享受海鮮喺口中翻滾躍動嘅感覺。我仲加多左一杯提子味既無酒精飲品喺度飲。最後,成餐飯真係真係好貴,大家想去連鎖式快餐文化既話真係要試下啦。即使有85折,三個人都食咗自助餐嘅價錢。

旁邊嘅蔬菜伴碟略少,蔬菜口感尚算清爽令成碟食物都油而不膩。

2022-08-05 348 浏览
成日經過K11 ATELIER 既 Rudy Tuesday都好想去試下,見近排餐廳推出左新午市套餐,仲有個50 週年慶祝活動,趁機會就去試試。餐廳逢星期二都有個Every TUESDAY Offer, 每枱消費滿 $400或以上,就可以拎到優惠券或紀念品,優惠期到8月尾咋!Confit Duck Leg Risotto 鴨肉入口嫩滑,啖啖充滿鴨油的香氣,意大利飯口感煙靭,松露氣味撲鼻,令人食慾大增。BBQ Chicken Caesar Salad 經典凱撒沙律配上烤雞,雞肉份量充足,醬汁少少辣辣地,越食越惹味,沙律菜新鮮爽甜。Buffalo Chicken Wings 水牛城雞翼外皮酥脆,內裏豐富肉汁,醬汁酸酸辣辣,味道濃郁,十分香口。

Confit Duck Leg Risotto
鴨肉入口嫩滑,啖啖充滿鴨油的香氣,
意大利飯口感煙靭,松露氣味撲鼻,令人食慾大增。

BBQ Chicken Caesar Salad

Buffalo Chicken Wings
2022-08-05 192 浏览
其實每次去 Ruby Tuesday 我都叫 carbonara, 因為我真係好鍾意食,而 Ruby Tuesday 嘅 carbonara 係好出色,再加埋杯黑咖啡,係開心嘅。但今日!竟然話比我聽無哂 carbonara! 我大驚!咁簡單嘅食材都可以無😭 而我又想食 carbs… 所以叫左個芝士雞肉長通粉。Um…. 長通粉唔夠淋… 又唔夠芝士味,開頭真係唔開心左,我問 waitress 有無芝士粉,然後佢比左芝士醬我! 呢個 surprise 令我開心返啲嘅,啲芝士醬係熱嘅,同埋好濃好cheesy。好彩最後呢個位加返分,唔係我全日都會唔開心🙈

2022-07-31 1425 浏览
愈接近午餐時間,同事們就會愈緊張,因為終於捱到食Lunch,不過炎熱嘅天氣當然不能走得太遠,以免發生自然溶化危機,就決定近近地到Ruby Tuesday。午市套餐都多選擇,每星期仲會有唔同嘅午市套餐,只保留經典菜式,其他就會更改,帶來新鮮感,個個星期去都唔驚食到悶! ◽ Halibut Risotto $138松露香味撲鼻,引起食慾,而比目魚滑溜中又有魚味,配一口煙韌Risotto,味道濃郁,輕易而舉就可以食哂全份。 ◽ Chicken Broccoli Pasta $88面層有半溶的芝士,配搭雞肉與西蘭花,每一條長通粉都沾滿醬汁,簡單卻好味,吃完也不會太膩。 ▪ Lime Soda +$18炎炎夏日,飲返杯酸酸的Lime Soda,清爽又醒神。 ◽ Mini Chiki con carne dip $38味道濃郁的醬汁夾雜菠菜,放到脆片上同吃,是屬於香口的小食呢~ ◽ Soup of the dayCreamy又濃稠的口感,飲落更相當足料呢! ◽ Salad清新又健康,車厘茄仲好多汁。 最後店員仲提醒,由於今年是Ruby Tuesday 50週年,所以特別於7至8月期間的逄星期二舉

◽ Halibut Risotto $138

◽ Chicken Broccoli Pasta $88

▪ Lime Soda +$18
炎炎夏日,飲返杯酸酸的Lime Soda,清爽又醒神。

◽ Soup of the day
Creamy又濃稠的口感,飲落更相當足料呢!

◽ Salad
清新又健康,車厘茄仲好多汁。

最後店員仲提醒,由於今年是Ruby Tuesday 50週年,所以特別於7至8月期間的逄星期二舉辦「Every TUESDAY Offer」,每檯消費滿$400就可以拎到現金券或紀念品,真係又食又拎嘅最佳示範!
2022-07-22 337 浏览
今日去咗呢間餐廳食午餐。本來想叫卡邦尼意粉但係因為賣晒就叫咗另一個香蒜烤雞雞餐。配菜唔錯,有西蘭花蘿蔔同薯蓉,薯蓉都幾好味。但係雞肉就太鹹啦,就算連埋薯蓉食都覺得好鹹。下次唔會再嗌呢個餐。杯檸檬茶太濃啦,有d苦。但係朋友嗌嘅泡沫咖啡就似乎唔錯,佢亦都好滿意。同埋侍應應要求俾咗一啲芝士醬我哋,嗰啲芝士醬都幾好味,幾香。但勝在環境都叫做幾舒適,坐喺近窗嘅位望住街有少少陽光其實都幾舒服。希望下次可以食返嗰個卡邦尼意粉,聽講味道唔錯。
2022-05-14 1015 浏览
通常我去RubyTuesday嘅都係為咗小朋友想食burger同薯條,所以就會嚟呢度,當然最大原因就係我已經做咗member好多年(Menu全部半價)嚟呢度好抵食,kids menu 半價左差唔多麥當勞咁嘅價錢,但係喺間美式餐廳度食喎,係邊度搵?睇相片嘅都係通常我會嚟食嘅食物,一直保持水準,特別係農場雞扒,酥炸適中,好好味😋😋😋呢間地方大,乾淨, waiter 有禮貌,又醒目,唯一麻煩嘅,就係要去toilet,喺出邊拎鎖匙仲要行一大個圈先到😛

牛扒
芝士薯條
農場雞扒配薯菜
Kids  menu
2022-05-14 508 浏览
由於落大雨唯有去近近地嘅Ruby Tuesday 食個lunch! 鰂魚涌嘅Ruby Tuesday 都算大同闊落嘅!野食方面中規中矩,覺得佢最好食同抵食嘅都係經典露比漢堡🍔🍟!佢個包又大又多餡,仲有薯條!岩哂鍾意食薯條嘅我呀!佢地塊牛肉煎等黎唔會太乾,食落去都juicy! 個包又香脆可口!配搭埋佢嘅芝士🧀,仲有新鮮蕃茄🍅,超滿足開心🤩🤩可能個包太大食起上黎有少少狼狽,但都無阻我完美ko 個包🤣🤣🤣

佢個包又大又多餡,仲有薯條!岩哂鍾意食薯條嘅我呀!

2022-05-12
2022-04-05 774 浏览
外賣食物會家中慶祝生日, 食食吓發現Rib底有蜘蛛, 衛生情況令人擔憂, 打電話向員工反映話會跟進, 結果已經過了多月也沒有回覆。蜘蛛個樣好幼細,如果唔係切開都睇唔到, 想提提大家要小心。
外賣食物會家中慶祝生日,
2022-01-14
外卖自取
庆祝纪念
生日
2022-01-04 855 浏览
若不是同事為Ruby會員,我也不會來Ruby用膳…說真的, K11 的Ruby Tuesday環境真好,環境寬躺燈光光猛;可惜食物真的不行!進餐時間為中午, 有Lunch Set提供;我揀選$98的Classic Carbonara, 附送餐湯或沙律 加飲品溫泉蛋卡邦尼意粉…可能是我吃慣日系Carbonara, 這個美式Carbonara有種怪味;店員說是正常; 但我放進口就只有 膠味,完全吞噬不了!所以, 這天我沒有吃午餐.
若不是同事為Ruby會員,
我也不會來Ruby用膳…

說真的, K11 的Ruby Tuesday環境真好,
環境寬躺燈光光猛;
可惜食物真的不行!

進餐時間為中午, 有Lunch Set提供;
我揀選$98的Classic Carbonara,
附送餐湯或沙律 加飲品
Classic  Carbonara

溫泉蛋卡邦尼意粉…
可能是我吃慣日系Carbonara,
這個美式Carbonara有種怪味;
店員說是正常; 但我放進口就只有 膠味,
完全吞噬不了!
所以, 這天我沒有吃午餐.