2023-05-19 280 浏览
在香港很少見到有賣東歐蛋糕的店,經過的時候買了一些,沒想到很好吃呢!我吃的兩款蛋糕都不會很甜,味道剛剛好。開心果味口感很順滑,還有很濃厚的蜂蜜味道,吃起來又棉又滑的感覺,尾端還要開心果碎~ 拿破崙吃起來中間脆脆的,蜂蜜和奶油的味道都很濃厚不會太甜,口感很豐富,非常推薦開心果味和拿破崙,真的很好吃!店員也很耐心很禮貌的介紹每個不同蛋糕的特點,比較可惜的是對於住在港島的人店面有點太遠啦、希望在港島可以開一間。
拿破崙
開心果蜂蜜蛋糕
2023-05-17
5 分钟 (外卖送餐)
拿破崙
開心果蜂蜜蛋糕
2023-04-28 323 浏览
一向好鍾意食甜品,擁有sweet tooth的我,夜晚去到銅鑼灣SOGO地庫嗰層覓飯後甜品。在電梯旁見到呢間新開嘅精緻蛋糕舖,不禁想買嚟試吓,順便氹自己開心😋🤭做咗少少資料蒐集,呢間蛋糕店主打蜂蜜蛋糕、俄羅斯式千層、紅蘿蔔蛋糕等等。所有蛋糕的造型都好靚、好吸引。於是買咗兩件 雜莓蜂蜜千層蛋糕 $68 蛋糕唔會太甜膩,啲cream都食得出好濃莓味,的確真材實料。略嫌蛋糕layers唔夠濕潤,仲少許乾添,呢個價錢實在進取,整體來講都可以一試嘅😌

於是買咗兩件 雜莓蜂蜜千層蛋糕 $68

2023-04-27 246 浏览
行Sogo supermarket 想買小食, 開左ROMANONA, d cake 件件都好靚🥰聽講pop-up store 做到6月, 鋪頭買千層蛋糕為主, 價錢大概$68, 偏貴, 揀左個比較少見又多人推嘅開心果試下。只有takeaway, 無堂食。千層蛋糕最出名一定同lady M 做比較。我個人認為lady M 好味d, ROMANONA嘅皮同cream 都比較厚身, cream比較挺身同膩, 食到尾會覺得蛋糕偏乾,個蛋糕size 偏細, 開心果味唔係好出。

2023-04-26
2023-04-11 287 浏览
好食嘅開心果甜品真係好難搵🥺🥺🥺(因為想開心果隻味出係真係要用大量嘅開心果😂)今日就終於比Food Sec食到一個超級高質既開心果蛋糕! ! !😍😍😍💚💚💚Pistachio Medovik開心果蜂蜜千層蛋糕HKS 458 6”HKS 658 8”呢間 romanova bakery 由三個女仔創立,有兩個都有俄羅斯background,早兩年由網店起家,主打喺香港較為特別嘅東歐蛋糕🍰🍰🍰老實講,我本身對東歐嘅甜品係冇太大好感嘅,因為自己曾經去過東歐旅行,係嗰度食過嘅甜品一係好甜好膩,一係就好乾(好似乾爭爭嘅海綿蛋糕咁)😅😅😅所以今日食到呢一個千層honey cake 係好大驚喜🤩🤩🤩一開盒就聞到好香好香嘅開心果味🥹🥹🥹,見到個蛋糕嘅設計已經會令你心花怒放🤣🤣翠綠嘅蛋糕底,上面圍住開心果碎,配以龍珠果同藍莓作點綴,成個花園咁🪴🌷🌸🌼🌻先試咗佢個Cream,真係打得好好,有好濃郁嘅開心果味,但同一時間又唔會過甜😋😋佢其實有啲似千層蛋糕,但係將千層蛋糕嗰層pancake換咗做東歐嘅蜂蜜蛋糕~個蛋糕同我expect好乾爭爭嘅海綿蛋糕完!全!唔!同!好濕潤又好鬆軟,仲滲住蜜糖嘅香氣🍯🍯🍯 一啖

Pistachio Medovik開心果蜂蜜千層蛋糕
HKS 458 6”
HKS 658 8”

先試咗佢個Cream,真係打得好好,有好濃郁嘅開心果味,但同一時間又唔會過甜😋😋佢其實有啲似千層蛋糕,但係將千層蛋糕嗰層pancake換咗做東歐嘅蜂蜜蛋糕~個蛋糕同我expect好乾爭爭嘅海綿蛋糕完!全!唔!同!好濕潤又好鬆軟,仲滲住蜜糖嘅香氣🍯🍯🍯 一啖食落口有開心果味、蜜糖味、順滑嘅cream、鬆軟嘅蛋糕,真係太幸福了🥹🥹🥹🥹

2023-03-30 231 浏览
.😛之前同大家講過 其中一個豬小編生日啦😏 同完屋企人慶祝 今次到同同學仔慶祝了😂 今次我最愛嘅同學們✨ 喺旺角雅蘭中心地下 呢一間由網店做到實體店主打俄羅斯蛋糕嘅小店🎂舖頭每一款蛋糕都超級吸引💕除咗有原個嘅蛋糕之餘 仲有細細件嘅西餅👻 我揀左呢排大熱嘅開心果口味🤣🤣 (多排大家夾錢😏😏).🐷開心果蜂蜜千層蛋糕 5寸 $310 🔥💚入口首先係好香嘅酥皮牛油香🧈 之後會食到淡淡的開心果堅果香🎂 蛋糕係一層開心果忌廉一層蜂蜜蛋糕咁樣組成😛上邊仲有加咗好多開心果碎🥰🥰口感同埋味道都非常豐富🤫整體感覺有少少似食緊高級版嘅木糠布丁💕 唔會覺得好heavy好甜之餘 又好好食✨ 面頭仲有啲生果做裝飾 呢排好興用無花果裝飾🤣✨

🐷開心果蜂蜜千層蛋糕 5寸 $310 🔥

面頭仲有啲生果做裝飾 呢排好興用無花果裝飾🤣✨
外卖送餐
《清新香甜開心果蜂蜜千層蛋糕》୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧由於我另一半就嚟生日,於是我就提早買個生日蛋糕比佢慶祝下。但係平時出面連鎖嘅蛋糕店基本上都食過晒,咁今次我就決定搵一間未試過嘅。我就左啲search搵到依間@romanovabakery佢哋主打富有東歐特色嘅香港製造蛋糕,融合咗俄羅斯嘅秘製食譜,等我即刻試下有咩特別先。開心果蜂蜜千層蛋糕 $458淡綠色嘅造型配上開心果仁、無花果、同埋藍莓,生日打卡都夠哂靚。第一啖就食到好香滑嘅開心果奶油,一啲都唔會太甜,又有開心果果仁嘅香味。另外切開見到蛋糕都用左多層嘅蜂蜜蛋糕,蜂蜜蛋糕好鬆軟,口感又帶少少濕潤,食多多都唔會膩。我另一半食完都好滿意,下次可以再幫襯。Romanova Bakery 旺角彌敦道雅蘭中心地下如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘多謝大家!!!
《清新香甜開心果蜂蜜千層蛋糕》

୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧

開心果蜂蜜千層蛋糕 $458

Romanova Bakery
旺角彌敦道雅蘭中心地下

如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘
多謝大家!!!
2023-03-19 236 浏览
@由網店做到實體店專賣俄羅斯千層蛋糕🥰宜家係旺角雅蘭中心開Pop Up Store,其實我之前都係K11 Art Mall買過佢哋既件裝蛋糕🍰今次買原個,仲要揀咗我近年最鍾意既開心果味😆💚🔸Pistachio Medovik 💚開心果蜂蜜千層蛋糕(6’’) $458蛋糕有六層蜜糖蛋糕同濃厚的開心果奶油層層相間而成,有少少似木糠布甸🤏蛋糕面頭有開心果碎、藍莓、龍珠果做簡單點綴,開心果味道濃郁,奶油質感順滑。蜂蜜蛋糕鬆軟又香甜,質感比較乾身,同牛油果奶油好夾😍好似我呢啲開心果fans一定唔好錯過‼️傳統嘅俄羅斯千層蛋糕,坊間真係少有,全人手製作,香港製造。小店除咗有開心果味,仲有好多唔同嘅味道,例如蜂蜜千層蛋糕系列、香濃朱古力蛋糕系列、脆脆拿破崙蛋糕系列、紅蘿蔔蛋糕系列等,款式好多!想試吓唔同口味嘅話,亦都有切件蛋糕買~🍰📍#RomanovaBakery (#旺角美食)九龍旺角彌敦道雅蘭中心地下15號➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎吃是真愛❤️ @eatistruelove.hk 🌟🔖#吃是真愛_旺角

🔸Pistachio Medovik 💚
開心果蜂蜜千層蛋糕(6’’) $458

📍#RomanovaBakery (#旺角美食)
九龍旺角彌敦道雅蘭中心地下15號

➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎
吃是真愛❤️ @eatistruelove.hk 🌟

🔖#吃是真愛_旺角
外卖送餐
Let's Go 為你搜羅吃喝玩樂情報〰️俄羅斯蜂蜜千層蛋糕| 東歐甜點-#letsgo香港美食 #letsgo香港美食情報 #letsgo香港好去處 #letsgo旺角美食 #letsgo美食 #俄羅斯蛋糕 #俄式千層蛋糕 #東歐傳統蛋糕. 「Romanova Bakery」由三位具有俄羅斯和中國傳統背景文化的創始人共同創立,三位創始人希望通過共同喜好 - 甜品蛋糕來融合兩種文化。所有的蛋糕都是來自俄羅斯的主廚採用家鄉秘制的食譜精心手工製作,致力提供高品質的美味甜品。店鋪提供多種系列的東歐傳統蛋糕,包括:俄式蜂蜜千層蛋糕、蜂密千層蛋糕(限定口味) 、招牌四味蛋糕、脆脆拿破崙蛋糕、香濃朱古力蛋糕及紅蘿白蛋糕,每個系列當中有不同口味款式!主打「蜂蜜千層蛋糕」由 5 - 6 層蜂蜜餅底製作,餅底既不似餅乾亦不似蛋糕,似一塊消化餅,質感十分酥軟,而在每塊蜂蜜餅底之間都加入蜂蜜忌廉,蜂蜜蛋糕賣相有點像木糠布甸,入口即溶。.🏡環境舒適:/😋好味指數:😋😋😋🏼親切服務:👍🏻👍🏻👍🏻📸打卡able:📸📸📸-📍ROMANOVA BAKERY@romanvoabakeryShop:Kiosk 15, G/
Let's Go 為你搜羅吃喝玩樂情報〰️
俄羅斯蜂蜜千層蛋糕| 東歐甜點

主打「蜂蜜千層蛋糕」

🏡環境舒適:/
😋好味指數:😋😋😋
🏼親切服務:👍🏻👍🏻👍🏻
📸打卡able:📸📸📸

📍ROMANOVA BAKERY
@romanvoabakery
Shop:Kiosk 15, G/F, Grand Plaza, Mongkok, Kowloon
Opening time:11 am – 9 pm

𝕎𝕙𝕒𝕥𝕤𝕒𝕡𝕡:5715 3205
𝔽𝔹:Let's Go Couples Channel
𝔻𝕄:_lets.go_couples.channel_
𝔼𝕞𝕒𝕚𝕝:letsgo.kopy@gmail.com
2023-02-19
10 分钟 (外卖送餐)
下午茶
  • 蜂蜜千層蛋糕
2023-02-08 211 浏览
生日買左個4味蛋糕$518,分別有開心果,朱古力,紅蘿蔔,蜂蜜味。個人幾鐘意朱古力同蜂蜜味,朱古力味好香濃,但一啲都唔甜,而且蛋糕好軟熟,完全唔乾👍🏻蜂蜜蛋糕有少少似一層層嘅木糠蛋糕,口感細滑,幾得意。開心果蛋糕本身係最期待,但食完係最一般嘅😢開心果味ok出,唔算好濃,但個蛋糕比較多cream,有少少濟,同都幾甜下😵‍💫紅蘿蔔味就幾得意,食落既口感同味道比我一種好健康嘅感覺,但唔太食得出紅蘿蔔味。評分:6.5-7/10整體黎講,幾值得試但試一次就夠😂可能我本身對佢期望太高🥲

蜂蜜蛋糕有少少似一層層嘅木糠蛋糕,口感細滑,幾得意。

評分:6.5-7/10
整體黎講,幾值得試但試一次就夠😂可能我本身對佢期望太高🥲

2023-01-18 239 浏览
屋企人行過雅蘭中心,見到呢間店嘅實體舖,就俾佢嘅蛋糕吸引咗。揀咗兩件,一件係開心果,另一件係橙味。雖然開心果嘅味道唔算好突出,但係蛋糕嘅質感同埋啲cream都好清爽,唔會好甜,老少咸宜😙橙味個件帶有玉桂味,我就唔算好鍾意,但覺得幾歐式風味,都值得一試!
2022-12-21 201 浏览
屋企人好屋意食拿破崙,但好多地方都做得好hea. 知道呢間主打東歐Bakery Shop 一於試下。買了一個花生醬味,包裝的確係靚嘅,買一件都有個紙盒俾你,送禮係一流好高檔設計拿破崙整體比較細舊,價錢差不多$50偏貴,送禮可能太細,不過其他款甜品係大舊D中間千層做得唔錯,目測好多層同埋口層都OK;花生醬在最頂,花生味超濃,但好傑有點太膩,反而拿破崙中層冇味道呢個價錢未去到話極好食,但不算差,可以一試但未必再會買

花生醬拿破崙

呢個價錢未去到話極好食,但不算差,可以一試但未必再會買
2022-12-16
花生醬拿破崙
2022-11-05 400 浏览
喺K11 Art Mall開咗實體店🎊經過見到梗係想試吓新嘢🤟🏼雖然無特別預訂但星期六下晝嘅蛋糕櫃都算有幾多選擇有一件件切餅🍰亦有一整個蛋糕🎂要慶祝生日所以買咗一個🇷🇺東歐朱古力🍫蛋糕💲3️⃣5️⃣8️⃣隨蛋糕附上一支蠟燭🕯️個樣就好搶眼喇🤩食落係正正常常嘅蛋糕🍫朱古力唔算太甜🎂蛋糕係偏硬同實的🥛Cream係偏奶油嘅味🍦雪糕筒當然不是脆的🤣整體ok啦 唔算好抵食下次可能會想試吓佢其他蛋糕尤其係soft napoleon cake! 😆🇷🇺🍰
喺K11 Art Mall開咗實體店🎊

整體ok啦 唔算好抵食
下次可能會想試吓佢其他蛋糕
尤其係soft napoleon cake! 😆🇷🇺🍰
2022-11-01 245 浏览
pop up store 地下2層置身很多西餅店中 感覺並不起眼 俄羅斯蛋糕印象中過於甜膩 大概是順應本地人口感  改良了口味除左halloween 有派糖之外 仲有特別蛋糕大放送 蛋糕是甘筍餅底 清甜綿密 仲有少少開心果的味道喜愛歐式蛋糕又追求新口味的人一定要試試
pop up store 地下2層
置身很多西餅店中 感覺並不起眼
除左halloween 有派糖之外 仲有特別蛋糕大放送
蛋糕是甘筍餅底 清甜綿密 仲有少少開心果的味道
喜愛歐式蛋糕又追求新口味的人一定要試試
2022-10-05 401 浏览
Romanova Bakery.🍰開心果蜂蜜千層蛋糕 Pistachio Honey Cake (5-inch) HKD 258.In love with the simple, rustic design of their cakes~ This is traditionally called Medovik, meaning a honey layered cake and is popular among salvic countries. It essentially consists of a luscious stack of honey cookies, softened by the moisture of the cream sandwiched between each layer. We opted for the pistachio flavour and it was incredible, a rich creamy sensation that hits all the right spots. .📍Romanova Bakery 👣Pop-up s
Romanova Bakery

📍Romanova Bakery
👣Pop-up store - Basement 2, K11 Art Mall, 18 Hanoi Road, Tsim Sha Tsui
外卖送餐
▫️𝗥𝗼𝗺𝗮𝗻𝗼v𝗮 𝗕𝗮𝗸𝗲𝗿𝘆由三位女仔創立,其中有位係俄羅斯女仔,蛋糕每日新鮮人手製作,務求將俄羅斯味道帶比港人▫️而家喺香港都可以試到多款正宗俄羅斯蛋糕,佢地嘅蛋糕有切件裝亦有原個蛋糕出售好幾次經過K11都比佢地嘅東歐蛋糕吸引,今次一次過試左三件切件,試多幾款唔同東歐蛋糕😍🍰𝗣𝗶𝘀𝘁𝗮𝗰𝗵𝗶𝗼 𝗛𝗼𝗻𝗲𝘆 𝗖𝗮𝗸𝗲 $𝟲𝟴 開心果味近年大受歡迎,而呢個開心果味千層蛋糕配搭罕有,仲要係好味嘅,超高質! 開心果控必試😋蛋糕質地鬆軟偏乾身,口感似木槺布甸質地,似由好多粒蛋糕碎組成Cream好輕盈軟滑帶陣陣開心果味mix蜜糖嘅清甜,面頭仲有粒粒開心果碎,為蛋糕帶點咬口蛋糕好多層,層層分明,每層都好薄身,整體口感輕盈唔甜膩🍰𝗖𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲 𝗖𝗮𝗸𝗲 $𝟲𝟴雖然歐洲嘅蛋糕都係好甜好甜,但係呢個意外地唔會甜呢個冇千層蛋糕咁多層,但係每層蛋糕體就較厚身,主要係朱古力蛋糕+忌廉,蛋糕體同千層蛋糕一樣鬆軟,面層加上麥提莎同朱古力,成個蛋糕都好歡樂,小朋友最愛!🍰𝗦𝗾𝘂𝗮𝗿𝗲 𝗡𝗮𝗽𝗼𝗹𝗲𝗼𝗻 (𝗦𝗼𝗳𝘁) 𝗖𝗮𝗸𝗲 $𝟰𝟴第一次試俄羅斯傳統軟身拿破侖蛋糕,翻查資料先知原來拿破侖蛋糕有分法式同俄式俄

🍰𝗣𝗶𝘀𝘁𝗮𝗰𝗵𝗶𝗼 𝗛𝗼𝗻𝗲𝘆 𝗖𝗮𝗸𝗲 $𝟲𝟴
蛋糕好多層,層層分明,每層都好薄身,整體口感輕盈唔甜膩

🍰𝗖𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲 𝗖𝗮𝗸𝗲 $𝟲𝟴
雖然歐洲嘅蛋糕都係好甜好甜,但係呢個意外地唔會甜

俄式嘅拿破侖蛋糕酥皮係軟身帶點韌度,每層加上吉士醬,吉士醬質地好creamy似牛油咁滑身,蛋糕有成十層以上,面頭再加上酥皮碎做裝飾,美觀之餘仲可以防止吉士醬凝固。

👑個人排名𝗣𝗶𝘀𝘁𝗮𝗰𝗵𝗶𝗼 𝗛𝗼𝗻𝗲𝘆 𝗖𝗮𝗸𝗲 > 𝗡𝗮𝗽𝗼𝗹𝗲𝗼𝗻 𝗖𝗮𝗸𝗲 > 𝗖𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲 𝗖𝗮𝗸𝗲

最有驚喜係雖然係歐洲蛋糕,但甜度剛剛好
  • Pistachio  Honey  Cake