事先已經看過宣傳短片,件件蘋果批都大大隻、漲卜卜。原本還怕重現當初"芝士撻"剛開張的時候,但排隊的人數不多,十隻手指可以數完。現烤吉士醬蘋果批 ♥♥♥♥ 餡料飽滿,充滿吉士、蘋果粒和蓉。與大家都熟悉的M品牌,分別在於這是真正千層酥的那種酥皮!吉士不必說,果醬和真果肉差距就更大,味道差天共地的正。如果試過以前開同一層的酥皮鯛魚燒,也會聯想到是近似的味道。可惜還是覺得定價有點過高,實際試過認為不太值,有機會是因為期望過高,不過很期待coming soon的雪糕。
事先已經看過宣傳短片,件件蘋果批都大大隻、漲卜卜。
原本還怕重現當初"芝士撻"剛開張的時候,
但排隊的人數不多,十隻手指可以數完。
現烤吉士醬蘋果批 ♥♥♥♥
餡料飽滿,充滿吉士、蘋果粒和蓉。
與大家都熟悉的M品牌,分別在於這是真正千層酥的那種酥皮!
吉士不必說,果醬和真果肉差距就更大,味道差天共地的正。
如果試過以前開同一層的酥皮鯛魚燒,也會聯想到是近似的味道。
可惜還是覺得定價有點過高,實際試過認為不太值,
题外话/补充资料: 買4個盒裝可以-$8
2019-09-24
5 分钟 (外卖自取)
$42 (宵夜)
現烤吉士醬蘋果批
BAKE芝士撻曾經風靡一時,剛在香港開張時更不時大排長龍,但隨著新餐廳遍地開花,熱潮總是一瞬即逝,近年每次經過亦只看到門可羅雀的情況。最近BAKE芝士撻宣布結業並撒出香港,而銅鑼灣店取而代之的是RAPL,同為BAKE旗下品牌,主打現烤吉士醬蘋果批,據聞東京池袋店更曾經創下月銷50萬個的紀錄。當日大約下午三時到達只得短短人龍排隊,透過玻璃窗可見蘋果批即場烤焗不斷新鮮出爐,而且店員效率甚高,不消五分鐘便已經購得蘋果批。除了即時趁熱享用了一個之外,更帶了一盒回家與家人分享,每個蘋果批均獨立包裝,質地不會滲油之餘設計亦方便從盒中取出,另外亦附上介紹單張及保存方法。現烤吉士醬蘋果批 ($42)酥皮標榜以北海道牛油揉製成144層,趁熱享用質感鬆脆並彌漫濃厚牛油味;焗好後再將手打吉士醬注入批內,故此酥皮並沒有因而變得濕軟,且吉士醬幼滑細膩之餘充滿雲尼拿香,於熱騰騰的蘋果批當中變得份外流心。回家後再品嚐一件,雖然酥皮不及出爐即食一樣鬆化,不過大致上依然保持香脆,但新鮮出爐時份外香酥而吉士軟心的狀態始終才是無懈可擊。酥皮與餡料份量平衡得恰到好處,加上青森蘋果切得大粒並保留適度爽脆,不如一般蘋果批一樣徹底

現烤吉士醬蘋果批 ($42)
現烤吉士醬蘋果批
酥皮與餡料份量平衡得恰到好處,加上青森蘋果切得大粒並保留適度爽脆,不如一般蘋果批一樣徹底煮成果蓉,香甜中更帶點蘋果的天然酸香,整個批三種層次結合起來毫不甜膩。

價錢固然稱不上相當便宜,亦不至於值得為此大排長龍,但至少水準質素的確稱心如意,有機會經過且排隊人數不多的話的話絕對值得一試。只是,蘋果批始終缺乏它獨當一面的魅力,長遠來說難以吸引一批忠實顧客,對於我們這些貪新忘舊的香港人而言,它的人氣可能只會與BAKE一樣如曇花一現。
2019-09-27 25 浏览
#中意嘅請分享請點讚🍻----------😋現烤吉士醬蘋果批 $42/件 $160/4件東京好出名嘅RAPL現烤吉士醬蘋果批終於黎香港,係BAKE Inc.旗下既品牌。我去買嘅時候大排長龍,🍎蘋果批最特別嘅係有144層酥皮,所以好鬆脆,而且好香牛油味,中間係蘋果粒同吉士,蘋果粒酸酸甜甜,淡淡嘅吉士好滑,味道好豐富同好有層次😚。蘋果批係每日即烤,所以即食就最好食,拎到屋企記住焗一焗先食呀。----------🔎RAPL現烤吉士醬蘋果批專門店🚩崇光銅鑼灣店B2/F崇光超市
#中意嘅請分享請點讚🍻

🚩崇光銅鑼灣店B2/F崇光超市
外卖自取
  • 現烤吉士醬蘋果批
2019-09-26 72 浏览
開幕之前鋪天蓋地賣曬廣告,千呼萬喚始出來號稱有144層鬆脆酥皮同手打吉士醬,花大錢打廣告當然頭幾日就一定排長龍啦,咁就唔同人爭住先,25號出CWB做野順路先去試下午5點左右,幾乎不用排隊,大約3-5分鐘就可以買到我專寫日本東北,青森蘋果就食好多了,事實上食落蘋果餡係夠甜既,但老實講$42一隻真係唔多值,日本賣緊399YEN一隻,佢賣貴少少,合情合理,但吸引力認真麻麻最多真係只會食一次,不過佢遲下應該會跟日本分店出限定口味,會吸引到人食第2次長遠睇,呢間蘋果批沒有太大賣點酥皮夠層次,加入吉士醬後食落多一分軟滑口感但又唔係真係好特別,因為好多甜品都有類似做法加吉士醬RAPL 現烤吉士醬蘋果批專門店地址:銅鑼灣 SOGO 崇光百貨地庫 B2 樓 14D 號舖#RAPL #現烤吉士醬蘋果批 #SOGOCWB #銅鑼灣SOGO
下午5點左右,幾乎不用排隊,大約3-5分鐘就可以買到
長遠睇,呢間蘋果批沒有太大賣點
酥皮夠層次,加入吉士醬後食落多一分軟滑口感
但又唔係真係好特別,因為好多甜品都有類似做法加吉士醬
RAPL 現烤吉士醬蘋果批專門店

5 分钟 (外卖自取)
2019-09-25 37 浏览
• RAPL吉士醬蘋果批🍎•💵Price: $42-呢間BAKE Inc.旗下超人氣品牌RAPL現烤吉士醬蘋果批終於黎到香港!而且啱啱係SOGO地庫開售無耐就已經大排長龍!即使叫價$42一個蘋果批,仍然吸引唔少人排隊購買🕴🏻一路排隊嗰時只見裏面嘅員工馬不停蹄咁烘焗蘋果批,一排排外層酥皮光亮鬆脆嘅蘋果批,的確令人隔住玻璃都流晒口水🤤終於食到落口嗰時,144層既酥皮令到蘋果批食落好酥脆,入面係熱辣辣大大粒既青森蘋果粒,帶微酸🍎然後再食落去就食到爆餡香甜既新鮮現打吉士醬,甜中帶酸,食落一啲都唔覺得膩,的確好好食😋
• RAPL吉士醬蘋果批🍎•
💵Price: $42
  • 吉士蘋果批
2019-09-25 54 浏览
BAKE Inc.旗下超人氣品牌RAPL終於進軍香港啦🇭🇰,佢哋係銅鑼灣SOGO開咗香港第一間分店。日本超級熱賣嘅現烤吉士醬蘋果批終於有機會試到❤,小編係日本除咗留戀當地拉麵之外,都好掛住呢個蘋果批🍎,有成足足144酥脆鬆化層酥皮,入面嘅蘋果蓉唔會話過甜而頂唔順,同埋你仲會食到蘋果粒添。當中小編覺得最特別就係新鮮現打吉士醬,無論口感定味道上都加唔少分😊大家都快啲去試試佢啦,你就知道點解會瘋魔成個日本
2019-09-25 62 浏览
最近喺Facebook見到好多呢間日本過江龍蘋果批嘅介紹,星期日咁岩喺銅鑼灣SOGO發現佢嘅蹤影,原來佢係開喺SOGO超市嗰層,去到嗰時仲咁岩冇人排隊,屋企人就話買返去試吓。蘋果批出爐嘅速度都好快,每一個都脹卜卜呈金黃色,立立令好吸引。一個$42,一盒四個就$160,我哋一家4個人,所以就決定買一盒一人一個試吓。買嗰時拎上手微熱,但係因為我哋拎返屋企食,所以返到去就加熱左先再食。加熱完之後蘋果批外脆內酥,入邊有蘋果蓉同埋吉士醬,咬到中間好易就爆曬餡,酸酸甜甜又幾好食,不過40幾蚊一個就好似貴左少少!冇人嘅話都可以買一個嚟試吓,但係應該唔會有下一次,實在太貴而且質素冇想像中好,只係普普通通。

2019-09-24 84 浏览
-正式登陸香港的《Rapl蘋果批》😍係日本紅到飛起經常大排長龍🤭依家大家可以喺SOGO食得到😙🍎Rapl現烤吉士醬蘋果批 ($42)堪稱144層的蘋果批🤭有沒有144層我就真的不知道😂但可以說的是真的超酥脆的!😱酥脆到一種程度一拿上手就碎掉幾塊!一咬下去覺的好幸福😭滿滿的現打吉士醬餡料還有青森蘋果粒🍎酸酸甜甜的☺️一個是絕對不夠😭有賣$160 4個盒裝 其實有點貴😂但真的值得一試,最近sogo底下還有很多限時美食店!快去!💁🏼‍♀️______________________________score:8.5/10地址:銅鑼灣sogo崇光百貨地庫B2樓14D鋪
正式登陸香港的《Rapl蘋果批》😍
係日本紅到飛起經常大排長龍🤭
依家大家可以喺SOGO食得到😙

🍎Rapl現烤吉士醬蘋果批 ($42)
堪稱144層的蘋果批🤭
有沒有144層我就真的不知道😂
但可以說的是真的超酥脆的!😱
酥脆到一種程度一拿上手就碎掉幾塊!
一咬下去覺的好幸福😭滿滿的現打
吉士醬餡料還有青森蘋果粒🍎
酸酸甜甜的☺️一個是絕對不夠😭

有賣$160 4個盒裝 其實有點貴😂
但真的值得一試,最近sogo底下
還有很多限時美食店!快去!💁🏼‍♀️

score:8.5/10
地址:銅鑼灣sogo崇光百貨地庫B2樓14D鋪
2019-09-24 76 浏览
🇯🇵日本過江龍🍎RAPL吉士醬蘋果批 🇭🇰 .第一次品嚐到呢款#蘋果批係#北海道札幌機場,連日本人都會排隊嘅甜品。估唔到依家已經登陸香港🇭🇰每一個蘋果批都有144層酥皮加蘋果粒粒,配上日本吉士醬。酥皮鬆化,有陣陣牛油香味,吉士醬令整體口感更加分!.見到店員一盤一盤蘋果批咁拎出黎,感覺好療癒🤤開始以為會熱辣辣咁食,但原來係室溫食用甜品。.RAPL 🍎 酥皮吉士蘋果批 $42 - 感覺上價錢有d貴,不過印象中係北海道食都要 Yen 600 ,間唔中食下都非常值得♥️ ..我星期六晏就去到竟然唔使排隊😌冇咗芝士撻,都有返個蘋果批
🇯🇵日本過江龍🍎RAPL吉士醬蘋果批 🇭🇰

我星期六晏就去到竟然唔使排隊😌
冇咗芝士撻,都有返個蘋果批

2019-09-24 64 浏览
源自日本甜品企業BAKE Inc. 的RAPL開到來香港了,選址銅鑼灣SOGO,第一天已經大排長龍呢!現烤吉士醬蘋果批 $42pc / $160 (4pcs box)蘋果批製作需時,每個步驟都非常仔細。用北海道新鮮牛油揉製而成的144層酥皮、每顆2cm的新鮮蘋果內餡再加上現打吉士醬,層次分明又滋味十分,絕對不容錯過!好吃的自然要跟家人分享!一盒四個熱烘烘的拿到給家人吃已經變微暖,可是大家都還是讚不絕口,十分滿意呢!

2019-09-23 32 浏览
依一日經過銅鑼灣順便去sogo超市試一下新開的蘋果批店。這家和剛剛撤出香港的bake是同公司。雖然剛剛開店,也有人排隊...但比起bake剛剛開店的可怕狀況,這條隊明顯的短很多。很多人買了很多個回家(吃得光嗎?)我大概排了15分鐘,買了一個回家。有bake的品質保證,我對這批有一點點期待...雖然外表不太吸引,但吃下去給比想像之中好吃外層的甜甜的酥皮就將牛角包一樣,包着微酸的蘋果和甜甜的吉士醬⋯⋯三種元素加起來,完全不會覺得甜膩。吃完一個後,竟然後悔沒有買第二個...想不到蘋果批也會邪惡!以後想食甜品,sogo除了baby Mon cher外,這家店也會在我list中

我大概排了15分鐘,買了一個回家。

有bake的品質保證,我對這批有一點點期待...

雖然外表不太吸引,但吃下去給比想像之中好吃

2019-09-23 66 浏览
窮遊香港-日本人氣蘋果批.呢間蘋果批去親日本福岡地下街夾公仔都必食🍎RAPL現烤吉士醬蘋果批依家終於黎左香港銅鑼灣sogo即刻去整番盒.呢日下午茶時間去到 都要排半個鐘🙈.熱辣辣食 真係好正外面有144層鬆脆酥皮入面有粒粒青森蘋果加埋咬開爆漿吉士感覺呢個比係日本好食🙈..#RAPL (銅鑼灣)地址:銅鑼灣軒尼詩道555號崇光百貨B2樓14D號舖.⭐️評分:味道:5/5環境:-/5服務:-/5抵食:4/5.
窮遊香港-日本人氣蘋果批
外面有144層鬆脆酥皮
入面有粒粒青森蘋果
加埋咬開爆漿吉士
感覺呢個比係日本好食🙈
#RAPL (銅鑼灣)
地址:銅鑼灣軒尼詩道555號崇光百貨B2樓14D號舖
⭐️評分:
味道:5/5
環境:-/5
服務:-/5
抵食:4/5
2019-09-23 67 浏览
超好食既現烤吉士醬蘋果批🤤🤤係BAKE Inc.旗下超人氣品牌RAPL雖然好邪惡但會好想再食💖.🍎蘋果批金黃鬆化,好香同好香呢!一定要趁熱食😝😝144層自家製嘅酥皮,加上粒粒青森蘋果肉同新鮮現打吉士醬🧡😍輕輕一咬就食到內餡味道好豐富同好有層次😋蘋果唔太甜屋企人都好中意食😻😻 下次經過一定會再買架😍😍😍😍.📸#RAPL現烤吉士醬蘋果批專門店地址:崇光銅鑼灣店B2/F崇光超市
超好食既現烤吉士醬蘋果批🤤🤤
係BAKE Inc.旗下超人氣品牌RAPL
雖然好邪惡但會好想再食💖
🍎蘋果批金黃鬆化,好香同好香呢!
一定要趁熱食😝😝
屋企人都好中意食😻😻
下次經過一定會再買架😍😍😍😍
📸#RAPL現烤吉士醬蘋果批專門店
地址:崇光銅鑼灣店B2/F崇光超市
2016 年在日本東京池袋開幕的 RAPL,受到大量好評,創下一個月銷售 50 萬個的佳績。如今來到香港開設分店,首天開幕已經大排長龍,當然我也來搶先吃吃。當日日本 RAPL 創辦人特意來到香港,我也跟他談了一會,得知製作過程非常認真,食材選料嚴謹:外層酥皮選用北海道新鮮牛油揉製而成,總共有 144 層 (!!!),蘋果是切成了 2cm 方粒的著名青森縣蘋果,再加上吉士醬,咬下去馬上嘩了一聲,酥皮非常有層次感,蘋果肉果味十足,軟稔稔但仍能保持口感,現場烤成後感覺更溫暖,非常好吃!很後悔當天買得太少回去吃
2019-09-22 35 浏览
星期日去咗SOGO超市買嘢 一去到聞到好香嘅味道,亦見到呢間野好多人排隊 原來係日本過江龍嘅Rapl蘋果批🍎我非常鍾意食蘋果批 梗係要試吓啦佢哋係即場烤焗熱辣辣冇得頂 再加上見到佢哋嘅製作過程 令人想即刻食試😋吉士蘋果批食落去非常鬆化 因為佢哋用咗144層酥皮黎整 食落去唔會太甜 加上香甜嘅蘋果加上吉士醬 食落去層次分明 而且淡淡都有蘋果 令口感非常豐富 另外話明日本嚟 質素一定有保證 本人因為太鍾意食 所以一個人食咗兩個😋

佢哋係即場烤焗熱辣辣冇得頂
再加上見到佢哋嘅製作過程 令人想即刻食試😋