2023-05-20
【💛柏拉圖式晚餐|Plato Cafe & Bistro】食過唔少次,因為鄰近教會機構、書店,很多時候啲朋友都會約嚟呢度食。稱佢為拍拉圖式晚餐,並唔係走「慾/肉」,其實只是食客們都瀰漫著深度溝通與靈性交流,就好似柏拉圖咁講:「靈魂被分成一半,每人在世間上都企圖找回自己的另一半」一樣。好啦,都係講返食咗咩先。😜食咗咩Dinner for two 🍕天婦羅魷魚鬚比預期中份量大,話晒都係頭盤嘛。炸得很香口又夠脆,油唔會太多,魷魚新鮮都幾淋,絕不「擦子膠」,配上黑松露沙律醬食好滋味。🍕餐湯-忌廉蘑菇湯粒粒蘑菇粒碎碎,口感香濃。🍕龍蝦汁虎蝦意大利飯賣相超靚呀,飯質都係香港人式,硬度係比較易入口,帶少少硬身、有咬口,帶老人家嚟食都唔會嘈「未熟米」,虎蝦出名爽口又啖啖肉味道好唔錯。🍕美國安格斯肉眼牛扒(5成熟)最讚嘅肉眼牛扒,望上去好似幾普通,但其實煎得唔錯㗎,鎖到肉汁,味道仲幾香添,又易切,我就一口氣切晒慢慢食啦!🍕朱古力心太軟配雪糕強烈建議晚餐加錢轉食,因為真係好好味!無得輸!🍕藍莓芝士蛋糕好味,不過不失,但風頭被心太軟搶晒。🍟咖啡最後當然嚟一杯熱辣辣嘅咖啡作結尾啦!📍💛Plato Cafe &
食咗咩
Dinner for two
🍕天婦羅魷魚鬚
比預期中份量大,話晒都係頭盤嘛。
🍕餐湯-忌廉蘑菇湯
粒粒蘑菇粒碎碎,口感香濃。
🍕龍蝦汁虎蝦意大利飯
🍕美國安格斯肉眼牛扒(5成熟)
🍕朱古力心太軟配雪糕
強烈建議晚餐加錢轉食,因為真係好好味!無得輸!
🍕藍莓芝士蛋糕
好味,不過不失,但風頭被心太軟搶晒。
🍟咖啡
最後當然嚟一杯熱辣辣嘅咖啡作結尾啦!
📍💛Plato Cafe & Bistro
佐敦吳松街186-188號地舖
#plato #platocafebistro #佐敦 #佐敦美食 #好食 #甜品好食 #心太軟