2017-04-23 1014 浏览
星期日冇咩做, 即管OPENRICE睇下有冇新野食, 發現田心原來間韓燒轉左做PLATFORM....就試下啦!下午茶時間都幾旺場, KEEP住FULL, 有心試可能要耐心等等。睇MENU, 其實價錢唔平, 最好可以做返TEA SET, 畀人加十幾廿蚊配野飲; 堅持唔做SET的話, 野食野飲都仲有地方改進, 先配合到呢個價錢。擺盤好有心機, 朱古力BROWNIE、咖啡蛋糕、雪糕都係逐層疊起。上檯後淋個焦糖醬, 再敲碎頂層塊朱古力, 就有雪糕醬流落下層。乾果都幾好味OPENRICE見到有人叫又幾好睇, 自己都叫左。上檯時以為係雲呢拿雪糕, 睇真個MENU原來係芝麻奶酪LOL抹茶窩夫唔錯, 做到外脆內軟, 可惜冇咩抹茶味。又係見OPENRICE有人所以自己叫左。棉花糖融化後, 整杯朱古力都充滿棉花糖香! 但整體偏甜, 棉花糖本身甜, 再淨試啖朱古力又係甜既…如果朱古力用返DARK CHOCO應該好好多。有咖啡香, 奶唔會過多. 但個奶比較凍, 令杯咖啡唔太夠熱
hit me 敲我朱古力
抹茶比利士窩夫
棉花糖經典朱古力
Flat White
有咖啡香, 奶唔會過多. 但個奶比較凍, 令杯咖啡唔太夠熱
2017-04-23
hit me 敲我朱古力
2017-04-21 886 浏览
假日外出和友人食LUNCH , 意外找到新CAFE 在大圍站 , 行路過去都唔算太遠, 只係當日天氣真係有點熱~去到門口排隊左一陣就可以入到去坐~~ 都唔算話耐既, 可以接受! 我同友人各自選一個BRUNCH 黎食, 個menu DAY-BRUNCH 可以選擇個麵包, 但意粉係不能夠跟手工麵包 , begal 有原味, 芝麻, 芝士 , 但真係想試下所謂既手工麵包 我們叫左一個素食主義同燒鴨胸肉 跟begal包~另外我們都有點一杯latte 同 lemon lime bitter , 杯咖啡幾ok 唔算太酸, 而友人lemon lime bitter 帶一點西柚味道 話說都幾開胃既特飲 個賣相真係好有心思,  個鴨胸肉有咪蘆筍放底 ~而素食個brunch 用左大啡蘑同蘆筍 , 我們食個鴨胸 肉好嫩好滑, 本人真係未食過甘嫩既鴨肉 , 加上佢肉質未完全煎熟 , 特意令到鴨胸肉做到呢個效果,好少cafe 連呢d位做到甘細緻~ 呢d位值得客人加分!  加上個begal 包一點都不硬, 好有咬口 , 芝士begal 都好好食事后聽返職員講begal 可以有得單點 或 做外賣 , 我友人都有買兩
事后聽返職員講begal 可以有得單點 或 做外賣 , 我友人都有買兩個begal 帶走回家!!
講返個素食主義 brunch , 我都見朋友都好開心, 佢話個沙律汁好清新 , 好正咁話~
一個咖啡店連素食都可以安排 , 係一件好貼心既事黎!!
聽返員工佢地講 , 係一班年輕人各自有自己崗位 , 有自己甜品師, 咖啡師, 廚師 ...而餐點風格盡量跟隨澳洲
亦都有係澳洲留一段時間工作, 希望將其國家brunch 文化帶回香港 ~ 係一個好唔錯既開店概念
所以係OPENRICE 平台呢度打一篇真心食評 , 祝佢地一班年輕人成功 , 有心既產品總會遇到知音人!!
努力堅持吧~~
燒鴨胸肉
lemon lime bitter
latte
2017-04-21 359 浏览
聽朋友講大圍開左間新cafe 有野食 有啡飲 3個戈黎食 咁就叫左個pulled pork($82)同smoked salmons($68) 配bagel 加杯latte 感覺都幾好 由於cafe主要係食brunch既 所以食物睇落去吾會話份量好大 都吾會話太少 沙律菜同主食既份量相等 望落就感覺好健康。再加多個特別既甜品—Rice pudding🍮($52)平時出街食甜品 pudding 並吾特別加上大部分既甜品店主要賣既都係panna cotta 而今次呢個竟然係用薏米黎整既pudding 感到有點新奇。除左薏米還有乳酪和一些水果比較fresh一點。三人食份量岩岩好 中午黎食無得彈 環境舒服。
聽朋友講大圍開左間新cafe 有野食 有啡飲
三人食份量岩岩好 中午黎食無得彈 環境舒服。
2017-04-17
  • Pulled  pork
  • Rice  pudding
2017-04-15 385 浏览
第三次光顧,終於吃出不一樣的味道來......個人認為,店內甜品有特色,但主菜卻更勝一籌。是次點了黑醋煙鴨胸配法包作晚餐。主菜的份量,對一個女孩子來講,足夠填包肚子。鴨胸煮得夠嫩,肉質不算硬。最為欣賞配菜薯蓉以及法包的味道,看得出主廚的用心製作。飯後,點了壺熱花果茶,荔枝肉配茉莉花茶包,味道清甜,潤喉。整體不錯,至於價錢方面,跟同區西餐廳比較,亦算合理。假日,相約友人飯聚輕鬆一下,這裡亦不失為一個好去處。
飯後,點了壺熱花果茶,荔枝肉配茉莉花茶包,味道清甜,潤喉。
整體不錯,至於價錢方面,跟同區西餐廳比較,亦算合理。
假日,相約友人飯聚輕鬆一下,這裡亦不失為一個好去處。

2017-04-15
  • 黑醋煙鴨胸
2017-04-14 342 浏览
見早排大圍開咗間新cafe,於是於假日嘅早上去試一試,朋友推介過bagel,於是亦叫咗一個試試,味道的確唔錯,另叫咗個原個茄子焗意粉,感覺就一般,面頭的意粉仲有啲乾,有點失望!而咖啡味道就唔錯,另叫咗個棉花糖凍朱古力就偏甜……整體來說,環境唔錯,坐得舒服,但食物選擇不太多,而且早午晚都係呢啲菜式,沒有新意,食物味道只能說是一般,沒有太大的驚喜……
2017-03-23 931 浏览
叫左個綠茶窩夫。我一向對於果醬係無咩好感,搽麵包唔落果醬,食pancake唔落果醬。但食呢個綠茶窩夫,我完全覺得個士多啤梨醬令呢個甜品升左幾班,加埋d nuts,好味到!
叫左個綠茶窩夫。
抹茶窩夫
抹茶窩夫
2017-03-22 777 浏览
下晝經過見到這間cafe 比佢門口個顏色吸引左入去。 我地兩個人叫左店員介紹佢地自家製嘅bagel 一個pasta, 兩杯野飲, 一個甜品。cheese bagel 少少脆, 手撕豬分糧多。 一口咬落好juicy 👍🏻 伴碟嘅沙律菜都好frwsh 好好味。白汁馬鈴薯團(Gnocchi) 薯團口感煙韌, 白汁夠creamy 配搭咖啡一流Rice pudding 味道出奇清新,果味香! 值得推介
下晝經過見到這間cafe 比佢門口個顏色吸引左入去。

Rice pudding 味道出奇清新,果味香! 值得推介

手撕豬  Cheese  Bagel
白汁忌廉馬鈴薯團
青蘋果綿花糖朱古力飲
Rice  pudding
2017-03-13 710 浏览
昨日與朋友二人經過大圍田心村發現這間新開張的西餐廳, 見人少少入去試下,叫咗一份煙鴨胸配沙律&薯蓉,一份綠茶窩夫,鮮奶咖啡和蘋果薑茶。 半熟的煙鴨胸very juicy,沙律菜非常新鮮,薯蓉內有細薯仔塊口感不錯。綠茶窩夫上有多種醬料幾特別,但味道卻有點太複雜。蘋果薑茶非常香,很適合女仕,牛奶咖啡就so so.與服務員吹水知道這餐廳是由幾個香港與台灣的年輕人合力打理,相比現在大量的連鎖食肆,這種小餐館正是我可以去享受去感受食物嘅地方。
綠茶窩夫上有多種醬料幾特別,但味道卻有點太複雜。
蘋果薑茶非常香,很適合女仕,牛奶咖啡就so so.
2017-03-12
  • 蘋果薑茶
  • 半熟煙鴨胸
2017-03-13 826 浏览
推薦👍🏻👍🏻大圍新開的小店👍🏻👍🏻是日family day,全家去了大圍試新店❣️打開綠色的門,內裡是黃色燈光配合木枱,還有角落掛了不同的插圖,設計很有格調~我點了杯flat white,奶味夠香但也又不會搶去咖啡味,咖啡夠香夠濃!正😋另外同行的哥和媽點了的焦糖咖啡和cappuccino,他們也説好飲!😆p.s.聽店員説因咖啡師的理念,所以暫時店內的咖啡全是用Ethiopia豆,希望之後會用不同地方或是混合的豆,能試到更多不同款、不同口味的咖啡~超期待😍店員介紹了每款食品和特色👍🏻還有menu列出成分,對像我一樣有戒口或敏感的人來說真是超貼心的設計!😙我點了#6 wild mushroom omelette + cheese bagel那homemade bagel真是不得了,超好味,口感QQ的加上濃濃的芝士香味~只有一個真的太可惜⋯。 wild mushroom omelette也很好味,滑蛋加上野菌的菇香,超滿足的。另外我在蛋上放了些乾蕃茄,當中蕃茄的酸味中和了蛋的膩,吃下去更好味呢!🤗媽點了的#1 smoked salmon + plain bagel那plain bagel吃上去
推薦👍🏻👍🏻大圍新開的小店👍🏻👍🏻
是日family day,全家去了大圍試新店❣️
flat  white
Caramel  coffee  and  cappuccino

店員介紹了每款食品和特色👍🏻
Brunch  set

那plain bagel吃上去有微微的奶香👍🏻
Pasta
哥點的是#A gnocchi,新奇的馬鈴薯糰真的未試過,但真是一試難忘~超Q的很好咬,是我喜歡的口感,加上忌廉汁夠濃,正!
媽更拿bagel來點忌廉汁呢😂

爸點的是#B baked eggplant pasta,是將短通粉釀在茄子上。其實味道是不錯,可惜的是我本身不太喜歡肉醬⋯😅

p.s.
可能是新開的關係,雖然2款pasta都很特別,但只有2種選擇真是太少了,期望之後咖啡又好,pasta又好,或是其他的會推出更多款式的~😌
還有當天去是早上,未有甜品供應⋯這麼有水準的店,遲下當然要再去試甜品呢!🙈
2017-03-12
flat  white