2020-06-13 993 浏览
🌿放假慢活好去處☁️森林系cafe 🌿——————————————————💛#littlefatwest良心小店 💛#littlefatwest大埔黃店 ..隱世田園cafe😍周圍都係植物感覺好治癒室外環境好chill 室內近排裝修左新加左啲磨菇裝飾好cute🍄 重點係咁靚既cafe係黃店💛8.5有罷工表態—————————————————— .🍝檸檬菠菜意粉配雞肉 $98 (8/10)菠菜加橄欖油調味 意粉好掛汁🤤加左杏仁碎幾有口感 有少少香草味雞肉睇落好似減肥雞胸咁 以為好鞋點知原來幾嫩滑 唔會煎得太油 幾健康.🌮沙甸魚taco卷餅 $98 (7/10)賣相老實講好頹🤣🤣定我影得衰但呢個組合食落又幾suprise沙甸魚微辣又幾香口 加餅皮同salad食成件事fresh得黎又帶點咸香😂幾特別.. 🍵抹茶Tiramisu (8/10)抹茶味好香濃🤤唔會好澀口感幾creamy 好食🥰 ——————————————————📍Pimary (大埔) @pimaryhk 大埔汀角路大美督蘆慈田村25號地舖
🌿放假慢活好去處☁️森林系cafe 🌿
——————————————————
隱世田園cafe😍周圍都係植物感覺好治癒
室外環境好chill 室內近排裝修左
新加左啲磨菇裝飾好cute🍄
重點係咁靚既cafe係黃店💛8.5有罷工表態
—————————————————— .
🍝檸檬菠菜意粉配雞肉 $98 (8/10)
菠菜加橄欖油調味 意粉好掛汁🤤
加左杏仁碎幾有口感 有少少香草味
雞肉睇落好似減肥雞胸咁 以為好鞋
點知原來幾嫩滑 唔會煎得太油 幾健康
🌮沙甸魚taco卷餅 $98 (7/10)
賣相老實講好頹🤣🤣定我影得衰
但呢個組合食落又幾suprise
沙甸魚微辣又幾香口 加餅皮同salad食
成件事fresh得黎又帶點咸香😂幾特別
. 🍵抹茶Tiramisu (8/10)
抹茶味好香濃🤤唔會好澀
📍Pimary (大埔) @pimaryhk
大埔汀角路大美督蘆慈田村25號地舖
3K
2020-06-01 806 浏览
大熱天時走去行山,有人話我儍瓜。但我覺得行完山,再去找一間環境優美,寧靜舒適的咖啡店就最冶瘉!經過大美督,再走入蘆慈田村,找到一間隠世咖啡店,店舖有上下兩層,主要木係格調,好文青,香港少有的,有點去了台灣那邊的咖啡店。手搖咖啡店員推介,經人手搖勻,有層氣泡,入口有點似啤酒感覺。啡味濃厚,涼透心,ok wor!檸檬菠菜雞肉意粉麵條混入菠菜原素,每條綠悠悠,好健康,又特別。不過味道略為淡。燒雞肉肉質比較嚡,有改良空間。

大熱天時走去行山,有人話我儍瓜。

手搖咖啡

檸檬菠菜雞肉意粉
燒雞肉肉質比較嚡,有改良空間。
2020-06-01
2020-05-25 720 浏览
假日下午和友人來到大埔這間較偏僻的田園風文青咖啡店,需要於村口泊車再步行約五分鐘到達。咖啡店分為兩至三層,是次於上層位置進餐,餐廳內外環境都十分清新可愛,被植物包圍的感覺。除了咖啡外點了一些主食,包括檸檬菠菜雞肉意粉、大啡菇意大利飯和日式All Day Breakfast。每款主食的外觀都很漂亮,特別是日式All Day Breakfast非常別緻可愛,有兩個小飯團配一些切片水果等,味道亦不錯。這裡的店員也很友善,加上拍照位置多,非常受文青喜愛者歡迎。

大啡菇意大利飯

日式All  Day  Breakfast
下午茶
日式All  Day  Breakfast
2020-05-19 410 浏览
同朋友book左晏晝去Pimary食個lunch一去到就覺得好有文藝氣息,係文青打卡既好地方呢日都好多人,不過都好好彩同朋友坐到靠近窗邊嘅位置,好有feel~店員都好nice 同我地傾計~同朋友叫咗兩杯嘢飲,一個菠菜pasta 🍝同 一個 taco🌮 色香味俱全,全部都好吸引❤️ 真係好值得一試~下次一定會再泥
同朋友book左晏晝去Pimary食個lunch

一去到就覺得好有文藝氣息,係文青打卡既好地方

店員都好nice 同我地傾計~

色香味俱全,全部都好吸引❤️ 真係好值得一試~

下次一定會再泥

1K
2020-04-18 1015 浏览
Pimary #大埔 #黃店 💛💛💛❗️置身叢林中世外桃源Cafe❗️難得放假嚟到遠離繁囂融入喺大自然中嘅Cafe🌳🌸成間Cafe非常cozy,內裏有上下兩層,亦擺滿左各種家品(喺南豐紗廠有專賣家品嘅分店),室外就有啲沙灘椅,感覺悠閒☺️。Menu非常特別,寫喺舊石上,主要有四大類😆:Zen🍵herbal tea $56Awaken☕️Turkish coffee $68 Special drink $48Energy🍝pasta/ udon $98All day breakfast🍽$128Sweet🍰cake $48佢哋每日都有唔同嘅款式,可以喺另一張Menu度睇到,分量大,價錢唔算好貴👍🏻。Energy檸檬菠菜意粉配雞肉🍝$98 意粉份量超多,麵條軟硬度恰到好處👌🏻味道較為清淡健康,主要以菠菜同埋橄欖油作調味,檸檬味唔算太重,但就有啲合桃碎增添口感同香氣。雞肉望落去乾乾地,但入口出乎意料地嫩,而且煎得好香😍如果意粉可以加上少少忌廉相信會更好味。味道: 3.8/5性價比: 4/5Energy沙甸魚taco卷餅🌮$98鍾意食wrap嘅我超鍾意呢個卷餅😍😍😍好少何見到卷餅會用上沙甸魚,配搭新
Pimary #大埔 #黃店 💛💛💛
❗️置身叢林中世外桃源Cafe❗️

Menu非常特別,寫喺舊石上,主要有四大類😆:
Zen🍵herbal tea $56
Energy🍝pasta/ udon $98
All day breakfast🍽$128
Sweet🍰cake $48

Energy檸檬菠菜意粉配雞肉🍝$98
味道: 3.8/5
性價比: 4/5

Energy沙甸魚taco卷餅🌮$98
鍾意食wrap嘅我超鍾意呢個卷餅😍😍😍好少何見到卷餅會用上沙甸魚,配搭新奇得來非常夾🤤沙甸魚酸酸辣辣,配上爽口千島醬沙律,健康得來又美味😆wrap皮唔硬,有少少似土耳其薄餅,煙煙韌韌幾唔錯🤤就連伴碟嘅沙律菜都巧妙地加上百香果,令到味道更豐富💓!
味道: 4.4/5
性價比: 4.3/5

Awaken是日冰茶 玄米冰抹🍵$48
玄米味十足,但就唔係好飲得出抹茶味🙈好飲但唔特別。不過見到有人嗌水果碟豆花茶,顏色鮮艷,而且用上多種生果,感覺特別好多,下次可能試另一款。
味道: 3.5/5
性價比: 3.5/5

整體來講食物質素不過不失,勝在環境悠閒舒適😆而且概念特別,得閒你嘆番吓或者打卡絕對一流😍隔離仲有間同樣係世外桃源嘅Cafe,嗰間就專賣蛋糕咖啡,難得嚟到可以兩間都book晒,食完正餐再食甜品

Energy檸檬菠菜意粉配雞肉
Awaken是日冰茶 玄米冰抹
2020-04-12 591 浏览
🌳張相Up完變到咁曚,表示好唔開心😞-大尾篤隱世Cafe🥗呢間cafe要喺大埔再搭小巴入去,行到入村度,你會見到間寫住「1970」嘅屋,果度就係呢間隱世cafe喇☺️喺呢間Pimary隔離,都仲有另一間「家·啡」你可以去完一間再去另一間😉都有好多人特登嚟影相,偽文青一下😎佢嘅嘢食唔係特別濃味,比較偏清新🤣不過杯抺茶Latte就好濃味。但就無拉花!個卷就加咗啲莓乾,令佢嘅味道更豐富☺️得閒都真係可以入嚟hea吓,喺度影相都幾靚🥰你可以㩒去個地方度睇吓,你會發現好多靚女都喺度取景打卡㗎🤣我飲完佢杯抺茶Latte,仲飲多咗杯鮮果沙冰!2杯都好好飲👍🏼☺️ 沙冰仲有我最愛嘅柚子喺裡面😗佢個香橙椰子冰茶都好吸引😍
🌳
張相Up完變到咁曚,表示好唔開心😞
大尾篤隱世Cafe🥗
呢間cafe要喺大埔再搭小巴入去,
行到入村度,你會見到間寫住「1970」嘅屋,
果度就係呢間隱世cafe喇☺️
喺呢間Pimary隔離,都仲有另一間「家·啡」
你可以去完一間再去另一間😉
都有好多人特登嚟影相,偽文青一下😎
佢嘅嘢食唔係特別濃味,比較偏清新🤣
不過杯抺茶Latte就好濃味。但就無拉花!
個卷就加咗啲莓乾,令佢嘅味道更豐富☺️
得閒都真係可以入嚟hea吓,喺度影相都幾靚🥰
你可以㩒去個地方度睇吓,
你會發現好多靚女都喺度取景打卡㗎🤣
我飲完佢杯抺茶Latte,仲飲多咗杯鮮果沙冰!
2杯都好好飲👍🏼☺️ 沙冰仲有我最愛嘅柚子喺裡面😗
佢個香橙椰子冰茶都好吸引😍
2020-04-11 413 浏览
Cafe試一試系列隱世CAFÉ,真係唔揸車都唔會去,位置比較難搵,以為無人,點知十九幾萬人。本身諗住愒一愒,不過都係食完就算。唔知係咪太晏,有啲野都無左,本身想叫既都無。二人行決定左:1.辣肉腸意粉2.All Day Breakfast另外有水自由斟1.呢個有驚喜,個人覺得都幾好食,以為係廢廢蒜蓉肉碎炒意粉/廢廢肉醬意粉,雖然份量不大2.呢個有落差,原來係日式全日餐,十分精緻,不過味道唔錯,可以一試總數$250左右總括呢到係小鳥胃既天堂,唔夠食既可以2個餐thx
Cafe試一試系列

總數$250左右
總括呢到係小鳥胃既天堂,唔夠食既可以2個餐thx
2020-03-27
2020-03-07 735 浏览
近期受疫情影,放假總是想去呼吸新鮮空氣,在朋友的ig story 發現此coffee shop於是決定去chill - chill 有時候食物的味道是其次,環境帶給你的感受才重要。呢間小店的內在設計理念真係俾到一種田園feel, 可以俾客人短暫停留在鄉村生活既感覺。如果你想遠離煩囂,呢度係一個好地方。一百幾十可以chill 半日,值!
近期受疫情影,
放假總是想去呼吸新鮮空氣,
在朋友的ig story 發現此coffee shop
於是決定去chill - chill

有時候食物的味道是其次,
環境帶給你的感受才重要。

如果你想遠離煩囂,
呢度係一個好地方。

一百幾十可以chill 半日,
值!

Green  Tea  Latte
2020-03-07
午餐
Green  Tea  Latte
2020-02-18 559 浏览
之前上網睇到呢間Cafe覺得好特別,於是星期日終於開車去大美督試試佢! 我開車時miss咗個路口,大家記住係巴希雅之前個村口入就對了。車泊門口,方便,但車位不多。去到原來有兩間Cafe,飲嘢的話我比較推介隔離,但係食嘢嘅話我推薦pimary既all day breakfast!係日式的全日早餐,好驚喜~而且個炸雞好好味!飲品還可以,我飲了燕麥奶茶,比較淡。店鋪裡面有d環保產品睇,睇產品之餘順便參觀埋呢座歷史建築,非常有趣。(btw個廁所好舒服😂)好鍾意佢連個露台都整埋俾人坐! 我同朋友就坐咗喺外面既樹蔭下食嘢,好舒服咁坐左幾個鐘結論係— 一定會再去!

結論係— 一定會再去!
2020-02-18
午餐
2020-02-17 298 浏览
話佢係隱世cafe絕對無錯,佢個位置實在太太太難搵啦不過搵到之後一定有驚喜!呢間隱世cafe位唔多但就有兩層,上面個層係有d似展覽嘅小小showroom,下層就係cafe嘅位置。Cafe嘅裝修主要係木為主,令人好舒服嘅感覺,真係有放假去放鬆遠離煩囂嘅感覺。佢嘅食物係面式為主,每日都有精選,呢一日我就叫左一個沙甸魚意粉,味道不過不失但覺得餸唔太夠。飲品方面就叫左蜜桃沙冰沙冰有好raw嘅感覺,因為真係用生果打起,咁岩個日個桃唔太甜,所以杯飲品都唔太夠味。
話佢係隱世cafe絕對無錯,佢個位置實在太太太難搵啦
不過搵到之後一定有驚喜!

飲品方面就叫左蜜桃沙冰

2019-10-12
2020-01-28 469 浏览
呢間舖頭真係超隱世,位於大美督,要專登搭車/揸車先去到。星期六同朋友諗唔到有咩地方好去,就決定入大美督慢活一下。去到之後等左陣佢就正式開門,未行到埋去已經有隻好熱情既狗衝左出黎聞我哋。佢個menu係喺收銀果到,要行埋去先見到。我哋嗌左菠菜雞肉意粉、沙甸魚Taco配沙律、青檸梳打、蜂蜜印度香料茶。是日menu,唔知係咪每日都唔同食物合照菠菜雞肉意粉︰意粉幾有咬口,雞有炸過,非常香脆。沙甸魚Taco配沙律︰沙律調味好食,有落少少蜜糖;餅ok好食,但唔太夠沙甸魚 變左成碟都係沙律咁。小店既環境唔錯,幾舒適。有種遠離人煙既感覺,人流唔多好靜,有隻好熱情既狗。店員幾好禮貌。食物唔錯。
呢間舖頭真係超隱世,位於大美督,要專登搭車/揸車先去到。
星期六同朋友諗唔到有咩地方好去,就決定入大美督慢活一下。
佢個menu係喺收銀果到,要行埋去先見到。
是日menu,唔知係咪每日都唔同
食物合照
菠菜雞肉意粉︰意粉幾有咬口,雞有炸過,非常香脆。
2020-01-19
$150 (早餐)
2019-12-25 594 浏览
之前同朋有入大埔搵又靚又有良心既cafe,結果發現呢間超隱世既文青Cafe,岩哂過黎同朋友傾下計,享受慢活生活☕️呢到主要分為兩層,地下係廚房同餐區,地方唔算大,大約可以住十幾人,而樓上就係其他手工產品display區~呢間cafe真係好出名,果日仲撞到一名本地靚仔歌手過黎打卡添,開心死我🥳🥳今次我試左佢既手工咖啡同埋沙甸魚沙律薄餅,咖啡好香但味道岩岩好,唔會過於苦澀,而沙甸魚沙律手捲亦好特別,橄欖油超香,食完仲可以買盒沙甸魚當手信添!

沙甸魚沙律薄餅
手工咖啡
2019-12-08
沙甸魚沙律薄餅
手工咖啡
近期的天氣轉換得很快,秋高氣爽最適合就是戶外活動。所以上星期的週末決定不再局限於市區,偶爾去一下郊遊也是一個頗有新意的選擇。這天原定是去放風箏,在這之前也要慢活一下,於是來到了大尾篤的Pimary & Co.。店子的位置是有點偏僻,因此大多數人都是駕車前來,但假日實在太多車進出,加上沿路亦是崎嶇不平的單程路,光是讓車和泊車已經很費神,即使泊好車,用餐期間也要不停出去移動車子,好讓其他車能夠離開,但撇除交通問題,這裡真的儼如一個世外桃源。其實除了Pimary & Co.外,鄰店的家.啡也是這區很有名的Cafe,下次也要試一下。Pimary & Co.店內的位子並不多,可是每一個位子都是能夠自成一閣,加上樓底很高,空間感十足。像我們二人就能佔據了這麼大的一張長桌,木造的桌椅很有質感、牢牢的很實在。店內簡約脫俗的風格順理成章地融入於郊外的清新寧靜之中,在這裡慢活真的相當寫意。店內供應的餐單款式不算多,餐牌就在付款櫃枱的旁邊,以小石壓著的手寫字條,話說這手字真的很美。食物和飲品都會因應時令食材而定期更換。近日天氣比較乾燥,喝點滋潤的蜂蜜桂花茶就最適合不過,細呷一口馬上舒緩了本來有點乾涸的喉嚨。

蜂蜜桂花茶

近日天氣比較乾燥,喝點滋潤的蜂蜜桂花茶就最適合不過,細呷一口馬上舒緩了本來有點乾涸的喉嚨。清潤的蜂蜜與桂花香味道十分協調,兩種材料同是源於大自然的恩物,與這裡的環境十分合襯。很喜歡原木的杯墊,很厚實、很溫暖。
TURKISH COFFEE

日常比較難接觸到土耳其咖啡,光是這具有異國風情的咖啡提壺已經吸引了我的目光。土耳其咖啡的特色就是在於這銅製且附有一條長柄的咖啡壺,有別於平日使用濾紙的手沖咖啡,土耳其咖啡從頭到尾都是在壺裡煮。因此倒到最尾的時候會見到裡頭的咖啡渣。
TURKISH COFFEE

第一次喝土耳其咖啡,確實不懂得分好與壞。很獨特的味道,咖啡本身帶少許苦澀味,不是那種濃烈的,而是淡淡的苦,卻很易入口。勇於嘗試新事物就會有意想不到的收穫,看來又多了一款喜愛的咖啡款式了。
2019-11-30
蜂蜜桂花茶
2019-12-02 508 浏览
第一次來的時候 仲係岩岩開 未有食物 供應 而家有幾款 唔同嘅主食 仲有埋甜品揀tim🔺日式All day breakfast $128😋指數: 🌕🌕🌕🌕🌖◻️ All day breakfast 食得多 日式就真係第一次試 見到咁靚 😍 食指大動 😋 😚◻️除左風琴馬鈴薯 🥔每款有2件 薯仔夠淋 , 鯖魚🐟夠香 底部夾塊檸檬🍋 感覺清新 , 雞塊🍗夠脆 ,沙律🥗 個汁好味 , 飯團 🍙撈埋菇 🍄一齊包 口感不錯 但頂部味素 先有味 食到底冇乜味 , 秋葵豆腐 同 玉子燒 正常🔺蕃茄煙肉辣意粉$98😋指數: 🌕🌕🌕🌕🌕◻️食第一啖嘅時候有啲驚訝 比我想像中 辣 (我接受到本身鍾意食辣) 好食到 停唔到口 💥必點💥🔺 烏龍Latte (Special Drink) $48😋指數: 🌕🌕🌕🌕🌑◻️ 有少少碎冰粒 味道清清地 係呢個環境飲 感覺好舒適🔹唔太建議大家坐窗口位進食 點左杯飲品 之後木枱出現好多蟻 一邊進食一邊趕走蟻🔹隔離都有一間Cafe 有興趣可以留意番方便一次過試埋 不過當日我 係呢度玩得太耐隔離已經收鋪😣 唯有下次😂

🔺日式All day breakfast $128
😋指數: 🌕🌕🌕🌕🌖

🔺蕃茄煙肉辣意粉$98
😋指數: 🌕🌕🌕🌕🌕

🔺 烏龍Latte (Special Drink) $48
😋指數: 🌕🌕🌕🌕🌑
◻️ 有少少碎冰粒 味道清清地 係呢個環境飲 感覺好舒適

1K
想到訪這家位於大埔的cafe好長時間了,只是沙田、大埔一帶真是我們比較少涉獵的地方,車程實在太久。最近因為一次慈善跑的活動,陪著另一半一早到了火炭。想起了Pimary,機會來了Pimary位於大埔汀角路蘆慈田村,從大埔墟火車站出發,轉乘20C小巴或75K巴士,在蘆慈田村站下車,再步行8分鐘左右可以到達。Pimary是一棟兩層村屋,屋頂上寫著「1970」和他們的logo,位置確實隱密,有點短暫逃香港的感覺。店門外有一個小小花園,被植物包圍,空氣清新,還擺放了幾張椅子、木頭,拍拍照也挺美Pimary以天然、環保為概念設計,店內環境樸實舒適,地下是用餐區,二樓展示、出售一些有機品牌餐具、成份天然的用品等。全店以木色、白色為主調,座位數量不算很多,兩張長木桌、兩張小圓桌,還有最受歡迎的門口位置。餐牌配合主題,只有一塊在收銀處的石頭和幾張小卡片,食物種類不多,以輕食為主,包括四款意粉、全日早餐及酸種麵包,定價$98/128。還有自家製蛋糕;而飲料有茶、沙冰和一款咖啡。消費跟一般cafe差不多吧,作為下午茶是剛好的,但要吃得飽飽就很難說。週末下午全店滿座,餐點現做,等候需時,可以先歇歇或者到二樓走

餐牌配合主題,只有一塊在收銀處的石頭和幾張小卡片,食物種類不多,以輕食為主,包括四款意粉、全日早餐及酸種麵包,定價$98/128。還有自家製蛋糕;而飲料有茶、沙冰和一款咖啡。消費跟一般cafe差不多吧,作為下午茶是剛好的,但要吃得飽飽就很難說。週末下午全店滿座,餐點現做,等候需時,可以先歇歇或者到二樓走走。(當天等了20多分鐘左右)

全日早餐 $128
差不多每桌都點的全日早餐,賣相不錯啊,是日式風格的,除了無印良品,比較少見。款式配搭感覺也會轉換,之前見過有朋友吃的有飯糰。我們這一盤就有鯖魚、炸雞塊、麻醬豆腐、日式蛋、無花果沙律菜配牛油果和秋葵的麵包。份量不多,但每樣都很好吃

沙律菜、無花果新鮮,以百香果調味。

最欣賞煎到香口的鯖魚和炸到剛好、完全不乾的雞塊

麵包比看起來鬆脆一些,配牛油果、秋葵,簡單好吃,我愛上細嫩的秋葵了。

麻醬豆腐和煎蛋正常發揮。

蕃茄煙肉辣意粉 $98
屬於比較乾身的意粉,蕃茄味道不會太濃,帶點蒜香,很微很微辣。

啤梨乳酪沙冰 $48
第一次喝以啤梨製作的飲料,不錯喝啊,以乳酪味為主,質地微微稠身,味道清爽。而且他們用的是不銹鋼飲管,支持環保。