2023-06-10
之前覺得山頂冇嘢食🫢多為快餐店/貴價西餐今次黎竟然見到開咗呢間Phi coffee & pancakes!起香港已經有幾間分店,以疏乎厘pancake為名🥞除此之外,仲有好多其他嘢食:意粉、risotto、西多士、牛角包等▶️ 慢煮牛面肉闊條麵 ($98)賣相普通,同屋企整差唔多🙈用上闊條麵更加掛番茄醬,可惜闊條麵煮得耐咗少少,唔係al dente,食落腍咗啲而冇乜咬口雖然有真蕃茄,但意粉醬應該落咗唔少茄膏,甚至用現成醬包,蕃茄味濃但比較鹹🍅牛面肉份量足,某啲部份偏硬同韌🐂呢個意粉正常發揮▶️ 青醬大蝦意大利飯 ($98)成個綠油油🌱青BB青醬creamy,好濃香草羅勒味上面有幾粒蝦,比想像中細,應該係雪藏而唔係新鮮,口感比較「老」Risotto雖然食到一粒粒米,但口感差啲,唔似用Risotto專用嘅米而係一般白米,感覺比較似粥🙁失望好彩入邊混合咗雜菇,令個飯有返少少質感🍄唔推介叫呢個🙅🏻♀️完全唔值▶️ 雞胸肉蜜糖沙律碗 ($92)沙律反而幾靚仔下面係生菠菜葉,上面放上一大嚿厚雞胸肉、牛油果、車厘茄、杏仁片🐔雞胸肉醃得非常入味,有啲太鹹添肉質好腍,呈少少粉紅色,不過始終雞胸會比雞扒乾身,冇
起香港已經有幾間分店,以疏乎厘pancake為名🥞
▶️ 慢煮牛面肉闊條麵 ($98)
賣相普通,同屋企整差唔多🙈
慢煮牛面肉闊條麵
牛面肉份量足,某啲部份偏硬同韌🐂
呢個意粉正常發揮
▶️ 青醬大蝦意大利飯 ($98)
成個綠油油🌱青BB
青醬creamy,好濃香草羅勒味
好彩入邊混合咗雜菇,令個飯有返少少質感🍄
唔推介叫呢個🙅🏻♀️完全唔值
青醬大蝦意大利飯
▶️ 雞胸肉蜜糖沙律碗 ($92)
沙律反而幾靚仔
🐔雞胸肉醃得非常入味,有啲太鹹添
肉質好腍,呈少少粉紅色,不過始終雞胸會比雞扒乾身,冇咁嫩滑
牛油果熟到變蓉🥑車厘茄都甜,杏仁碎脆口
菠菜配蜜糖醋開胃而唔太酸🥬
整體配搭唔錯亦幾飽肚
雞胸肉蜜糖沙律碗
▶️ 經典伯爵茶梳乎厘 ($158)
呢個梳乎厘「拯救」咗呢餐!
有三大件厚疏乎厘pancake,好fuwa fuwa
用上日本新紀元卵,難怪咁重蛋香味🥚
用韓國低筋麵粉、雞蛋同牛奶攪拌,再加入每日用人手打發嘅忌廉,令疏乎厘有空氣感得來又有質感
將粉漿放入130度嘅平底煎爐4-5分鐘,形成外皮似滑身omelette,入邊creamy又泡泡,兩層口感👍🏻
配上雲呢拿雪糕,凍凍哋,夏天啱晒🍦雪糕上嘅忌廉就有啲太多,只作裝飾作用🙈
旁邊有三大粒蕨餅,上面佈滿黃豆粉,煙煙韌韌好好嚼口😋
伯爵茶味主要來自伯爵茶醬,茶味出,不過如果多啲/平均分佈會更好
仲有件瑪德莉蛋糕仔 (Madeleine),質感係磅蛋糕🍰唔算好甜不過亦冇牛油或檸檬香味
最後有朱古力同脆脆片做點綴,令甜品更豐富
一份甜品可以2-3人分享~
經典伯爵茶梳乎厘
▶️ Flat white
可選低脂奶或燕麥奶
主食水準麻麻哋,不過疏乎厘pancake就好出色!覺得大家可以黎淨係食甜品飲咖啡
好在佢係寵物友善餐廳🐶狗狗可以坐得舒服,另外只要堂食消費就送Doggyccino狗狗專屬咖啡☕️隻色同人嘅cuppucino一樣,唔知有冇咖啡成份呢?🤣
環境氣氛OK,唯一係啲枱太細,叫多少少嘢已經唔夠位擺,要放起隔離,食得冇咁舒服
亦留意到冇乜多人枱,多為二人枱
服務都幾好,侍應好幫得手
價錢偏貴少少,有加一,好彩嚟山頂有優惠券,食夠$500減$100,賣單大約$150/人