2015-10-03 542 浏览
之前聽朋友講話呢間野好好味(佢都係聽佢朋友講), 以前話好FULL. 所以我早早BOOK左星期六的六點來晚飯~ 黎到一個人都冇, 間餐廳唔大但幾靚,坐得幾舒服, 陰陰暗暗好想訓.黎之前睇過OPENRICE有咩推介, 決定試下個野菌松露PIZZA,亦都覺得係全晚最好味既野..我地叫左幾樣野, 每樣都好細份量架, 女仔只係岩岩好, 男仔應該唔夠食.除左野菌松露PIZZA, 其他既都唔好食..而最令我地感到驚訝既係, 竟然一個芝士薯條都可以又乾哂又冇味又淋, 係真係完全冇味, 我地係要食到點另一碟野食個汁黎食, 其實好少薯片可以做成咁, 我地都問左句, 點解完全冇芝士既?雞扒伴意大利南瓜飯麻麻地...而且份量少得很..千層麵也是一般但賣相不錯.. (我地就係要食薯條反點佢個汁!!)飲品方面自製LEMON TEA還算可以的, 其他麻麻,相都忘記了影.食完後大家都空著肚子, 但又因為佢唔好食, 大家唔想再叫, 寧願去第2度食過..HM..應該冇下次~
雞扒伴意大利南瓜飯
麻麻地...而且份量少得很..
千層麵
也是一般但賣相不錯.. (我地就係要食薯條反點佢個汁!!)
HM..應該冇下次~
2015-10-03 456 浏览
之前聽朋友講話呢間野好好味(佢都係聽佢朋友講), 以前話好FULL. 所以我早早BOOK左星期六的六點來晚飯~ 黎到一個人都冇, 間餐廳唔大但幾靚,坐得幾舒服, 陰陰暗暗好想訓.黎之前睇過OPENRICE有咩推介, 決定試下個野菌松露PIZZA,亦都覺得係全晚最好味既野..我地叫左幾樣野, 每樣都好細份量架, 女仔只係岩岩好, 男仔應該唔夠食. 除左野菌松露PIZZA, 其他既都唔好食..而最令我地感到驚訝既係, 竟然一個芝士薯條都可以又乾哂又冇味又淋, 係真係完全冇味, 我地係要食到點另一碟野食個汁黎食, 其實好少薯片可以做成咁, 我地都問左句, 點解完全冇芝士既?雞扒伴意大利南瓜飯麻麻地...而且份量少得很..千層麵也是一般但賣相不錯.. (我地就係要食薯條反點佢個汁!!)飲品方面自製LEMON TEA還算可以的, 其他麻麻,相都忘記了影.食完後大家都空著肚子, 但又因為佢唔好食, 大家唔想再叫, 寧願去第2度食過..HM..應該冇下次~

雞扒伴意大利南瓜飯
麻麻地...而且份量少得很..

千層麵
也是一般但賣相不錯.. (我地就係要食薯條反點佢個汁!!)

HM..應該冇下次~
2015-10-02 429 浏览
氐在假期前夕,與朋友共享晚餐是一件多美好的事!去到餐廳已經8時,不用等便有位了。我們2人女order了 帶子沙律、芝士蟹肉Portobello、一份龍蝦湯、波菜三文魚闊麵、一杯青檸Soda有機會一定會再試其他菜式!

氐在假期前夕,與朋友共享晚餐是一件多美好的事!

去到餐廳已經8時,不用等便有位了。

芝士蟹肉Portobello
波菜三文魚闊麵
有機會一定會再試其他菜式!

题外话/补充资料: 總括食物份量偏少,每碟都好像是一人份量。
2015-09-30
芝士蟹肉Portobello
波菜三文魚闊麵
位於尖沙咀河内道的Petit Deli, 主打意大利加泰式fusion 菜. 餐廳不算大, 所以我地成班成10個人都已經佔了3分1 位 先來個他他 (HKD88)自家制香草包 (HKD48) , 是店自已每日新鮮製造, 所以食落去非常鬆軟香呢.另外的白酒忌廉煮青口 (HKD78), 忌廉味重 (白酒味相對被忌廉蓋過了)我地咁多人就緊係叫兩個pizza la, 上圖為黑松露野菌Pizza (HKD118), 放在遠處已經聞到好香濃的黑松露呢! 但本人就比較喜愛另一個口味的pizza 辣羊肉Pizza (HKD148), 羊肉不太羶的同時好野味, 而且帶點辣, 好似食緊即燒羊架, 好滋味呢!牛肉漢堡香草包 (HKD108), 因為實在我地有太多人所以只是食了一點點, 香草包軟熟, 而牛肉漢堡加上其他蕃茄生菜配料黑啤美國豬扒 (HKD178), 個配菜不是用普通薯蓉, 是用紅菜頭打出來的呢! 而件豬扒都幾大件, 不過黑啤味不夠重, 如果多少少酒 (麥味) 的話應該會好味好多呢上圖為菠菜三文魚蟹籽闊條麵 (HKD168), 下圖為香蒜海鮮配自家制甘荀闊麵 (HKD218) ,對於菠菜那種 *
個人都已經佔了3分1 位
先來個他他 (HKD88)
上圖為菠菜三文魚蟹籽闊條麵 (HKD168), 下圖為香蒜海鮮配自家制甘荀闊麵 (HKD218) ,對於菠菜那種 *菜腥*味敏感的我, 這個菠菜麵的菠菜味不太濃, 而且三文魚味道好出色呢;
而另外的甘荀闊麵我是比較喜愛, 甘荀鮮甜之餘加上香蒜等, yummy!
重頭戲 - 香煎加洲盧魚 (HKD248), 這個盧魚fusion 泰式煮法, 酸酸辣辣的,
可以合當地去除盧魚的腥味 (我是對一點魚腥味都不能接受的人呢)
水牛城雞翼 (HKD68), 雞翼貼心地拆開了軟骨部份, 等這個懶人可以方便食; 而且味道香香辣辣, 是泰式水牛城雞翼呢
甜品永遠是我的至愛, 這個 意大利芝士餅 (HKD68), 好creamy, 甜度剛好, 所以我地每人三兩啖就KO
咗呢~
還有推介這個….大家唔好以為這個是啤酒, 其實是檸檬茶!! 而且D 泡泡係唔會消失的呢~
好厲害啊~

當然還有叫了其他野食, 不過我地人太多, 食物太多, 不能盡錄…所以三五知已, 或二人世界都不錯啊~

2015-09-16
  • 香煎加洲盧魚
  • 辣羊肉Pizza
  • 檸檬茶
  • 意大利芝士餅
上星期與一班朋友相約到尖沙咀看電影,未開場時大家剛下班因此十分肚餓,在河內道四處找到了這間意大利酒吧餐廳,其中一位朋友很想吃Pizza,所以最後決定一試。這間餐廳的環境飾置十分精緻,很有外國餐館的感覺。場內燈光柔和,而且十分寧靜舒適,非常適合三五知己食飯談心。這裡的餐牌是用I Pad來代替的,既新潮又環保。食物及飲品的圖片都十分吸目,令我們每款東西都想點來吃。最後決定點了一客蟹肉他他作出菜,他他用了新鮮蟹肉及蔬果製成,食落口感好fresh,而且非常開胃,味道挺特別的﹗主菜方面,我們點了黑松露野菌Pizza,厚薄適中,而且用料豐富,口感軟屬,味道香濃。另一道主菜是牛肉漢堡香草包,香草包是他們自製的口感鬆軟,而且不會感到很乾,牛肉漢堡份量十足,味道及造型都不錯,推介﹗芒果蟹肉雞卷,造型特別,但切開雞肉時,芒果和蟹肉會分離,所以最好一人一件不要切開,味道略淡,整體感覺還可以。菠菜三文魚蟹籽闊條麵,材料配搭出鮮味的感覺,而且闊條麵挺彈牙的,我喜歡忌廉汁的配搭,所以好喜歡這道菜式。水牛城雞翼,很適合喜歡味道較濃烈和吃辣的朋友,因為這味菜式的味道很濃烈,而且挺辣的,用來餸酒是不錯的選擇。餐飲方面,
餐飲方面,我點了一杯自製檸檬茶 ,味道新鮮,但偏酸了一點,用來消滯也不錯。
甜品方面,我喜歡這個意大利芝士餅,造型十分漂亮,份量悖不會太多,一至兩人食剛好。味道不會太苦及太甜,酒味也不會很重,整體感覺不錯。

餐廳地址:尖沙咀河內道2號地下

2015-09-11
  • 蟹肉他他
  • 黑松露野菌Pizza
  • 牛肉漢堡香草包
  • 菠菜三文魚蟹籽闊條麵
朋友之前吃過, 聽他說得手舞足蹈,便相約到這間意大利餐廳吃晚餐。位於尖沙咀河內道的Petit Deli,沿途經過也會愛上這裡的異國情調,內部裝潢也很有浪漫氣氛,是與男友約會的好地方! MENU用IPAD展示, 簡潔清淅之餘, 還方便隨時更換菜單, 讚!-頭盤-白酒忌廉煮青口 $78味道:♥♥♥♥♡芸芸海鮮當中, 青口最得我歡心!濃濃的白酒忌廉味, 與青口很配,一隻接一隻, 停不了口~自家制香草飽 $48味道:♥♥♥♡♡與青口同時奉上, 塗上牛油,再蘸青口的白酒忌廉汁,滋味配搭!-HOMEMADE PIZZA-辣羊肉PIZZA $148味道:♥♥♥♥♥朋友超愛羊肉, ,店員便推介了這薄餅。自己不是羊肉愛好者, 卻也愛上了!因為零騷味, 微辣惹味;薄餅不是脆脆的那種, 厚薄適中, 不油膩, 推介!-HOMEMADE PASTA-自家制菠菜三文魚闊條麵 $168味道:♥♥♥♥♥綠綠的麵條像極整盆菠菜,吃下去菠菜味卻不太突出,反而被三文魚的味道掩蓋。自家製麵條較厚身, 煙韌彈牙, 好味!-DRINK & DESSERT-重點推介這裡的甜品飲料,全部自家製, 標榜新鮮健康! 意大利芝士餅配特濃咖
朋友之前吃過, 聽他說得手舞足蹈,
便相約到這間意大利餐廳吃晚餐。
位於尖沙咀河內道的Petit Deli,
沿途經過也會愛上這裡的異國情調,
內部裝潢也很有浪漫氣氛,
是與男友約會的好地方!
MENU用IPAD展示, 簡潔清淅之餘,
還方便隨時更換菜單, 讚!
-頭盤-

白酒忌廉煮青口 $78
味道:♥♥♥♥♡
芸芸海鮮當中, 青口最得我歡心!
濃濃的白酒忌廉味, 與青口很配,
一隻接一隻, 停不了口~

自家制香草飽 $48
味道:♥♥♥♡♡
與青口同時奉上, 塗上牛油,
再蘸青口的白酒忌廉汁,
滋味配搭!
-HOMEMADE PIZZA-

辣羊肉PIZZA $148
味道:♥♥♥♥♥
朋友超愛羊肉, ,店員便推介了這薄餅。
自己不是羊肉愛好者, 卻也愛上了!
因為零騷味, 微辣惹味;
薄餅不是脆脆的那種,
厚薄適中, 不油膩, 推介!
-HOMEMADE PASTA-

自家制菠菜三文魚闊條麵 $168
味道:♥♥♥♥♥
綠綠的麵條像極整盆菠菜,
吃下去菠菜味卻不太突出,
反而被三文魚的味道掩蓋。
自家製麵條較厚身,
煙韌彈牙, 好味!
-DRINK & DESSERT-

重點推介這裡的甜品飲料,
全部自家製, 標榜新鮮健康!

意大利芝士餅配特濃咖啡汁$68
味道:♥♥♥♥♥
店員提示每一口也連連底層一塊吃,
超綿滑質感, 誇張點也要說句:
好似一片雲朵在口中。:.゚ヽ(*´∀`)ノ゚.:。

朱古力慕絲 $68
味道:♥♥♥♥♥
賣相是朱古力雪糕球,
吃下去卻是濃郁軟滑,
採用高濃度的朱古力,
甜度屬中等, 超級香醇!

檸檬自家製凍茶 $29
味道:♥♥♥♡♡
賣相就像一杯啤酒般,
一層厚厚的泡沬,
有點甜又有點茶味,
特別之選。

紅莓沙冰 $42
味道:♥♥♥♥♡
同樣自家製,
以新鮮紅莓加冰打成,
感覺天然健康, 味道清新,
甜度偏淡, 我喜歡~

尖沙咀搵食當然大把地方好選擇,走去厚福街果度已經一堆餐廳朋友唔講都唔知原來係K11附近有間餐廳叫Petit Deli都唔錯,咁就黎一試啦座位都算闊落,有一排有梳化既卡位,環境偏昏暗幾有氣氛 自家制香草包 HKD48唔係好多餐廳會自己整包,所以呢點的確幾加分話說自己都幾鍾意食包嘅同時都好鍾意大量牛油伴住黎送,略嫌舊牛油細過一粒方糖size 俾得太少唔係幾夠塗,不過個包係幾香香草味同幾軟熟。呢度個MENU係用IPAD黎睇,SHOW出黎既相係幾吸引柚子梳打 HKD48終於等齊朋友就嗌野飲啦,我就揀左今日Special Drink柚子梳打要搞勻佢先飲得,呢杯都幾好像既不過梳打味好勁所以比較嗆喉見朋友叫既milk shake 都好似好正咁,下次可以試下其他款白酒忌廉煮青口HKD78燒青口 HKD108相比起燒同白酒忌廉煮法唔同,我自己就鍾意白酒忌廉果隻,因為忌廉味濃郁帶小小白酒香味,唔會俾酒搶哂陣味。燒青口的確好難燒得唔好食,所以不過不失丫,屬穩陣之選。餐廳選用既青口size都好大隻同夠新鮮!黑松露野菌Pizza HKD118呢個好味! 好鍾意佢好香既黑松露味同好多大大粒而唔同種類既菇係上面,女

尖沙咀搵食當然大把地方好選擇,走去厚福街果度已經一堆餐廳

座位都算闊落,有一排有梳化既卡位,環境偏昏暗幾有氣氛

自家制香草包 HKD48

唔係好多餐廳會自己整包,所以呢點的確幾加分

話說自己都幾鍾意食包嘅同時都好鍾意大量牛油伴住黎送,

呢度個MENU係用IPAD黎睇,SHOW出黎既相係幾吸引
柚子梳打 HKD48

要搞勻佢先飲得,呢杯都幾好像既不過梳打味好勁所以比較嗆喉

白酒忌廉煮青口HKD78
燒青口 HKD108

相比起燒同白酒忌廉煮法唔同,我自己就鍾意白酒忌廉果隻,

因為忌廉味濃郁帶小小白酒香味,唔會俾酒搶哂陣味。

燒青口的確好難燒得唔好食,所以不過不失丫,屬穩陣之選。

餐廳選用既青口size都好大隻同夠新鮮!
黑松露野菌Pizza HKD118

女仔都比較驚好油膩既pizza, 呢個食2塊都唔覺好油,

仲好想食多一塊tim..haha,超推薦呢個! 如果個批底再整得脆D會更加正
Pizza上有滿滿的雜菇,絕對唔會要你單咬個皮咁慘慘豬

加埋芝士粉更加不得了呀喂!
辣羊肉Pizza HKD148

當大家以後黑松露好味到唔洗試第個pizza既同時,

有朋友試左兩啖話幾有驚喜,一試之下有淡淡既羊肉味,

因為醬汁都比較濃又辣辣地幾惹味,剛好蓋過左好多人都驚果陣騷味。
黑啤美國豬扒 HKD178

其實本人唔係特別鐘意食豬扒,所以只係小嘗左兩啖

煎得焦焦的非常吸引,切開後雖然豬扒看似好乾無咩肥膏既部份

但咬落無想像中咁乾身,整體都合格既 但有得揀我會想食牛多d
菠菜三文魚蟹籽闊條麵 HKD168

超推薦呢道菠菜闊條麵,自家製菠菜味闊麵唔會好淡味要靠汁去送,

因為本身都帶咸咸地香濃得黎帶忌廉味,曲曲地既麵掛汁力好高,

每啖都有好多既汁伴埋,麵質幾好咬口很Q彈,

最後連細細粒既三文魚都清哂 無嘥野
香蒜海鮮配自家制甘荀闊麵 HKD218

可能係先食左個菠菜闊麵已經拎左滿分,呢個最多係80分,

呢個相對係無咁得我心,可能個汁陣味我唔太鐘意,不過它們自家製既麵條係幾有質素

▲朱古力慕絲 HKD68、意大利芝士餅 Tiramisu HKD68

用上精緻的高杯放入甜品的確賣相幾好,首先講講朱古力慕絲,

身邊既朋友佢好鐘意食朱古力,都大讚好味,不過我對濃濃既朱古力就普通

朱古力味係香濃,不過我自己覺得苦左小小所以上面既草莓岩我多D

慕絲都做得幾滑,純粹係我唔鐘意食唔夠甜既朱古力姐~

不過另外一款Tiramisu就好好味~佢上面既忌廉芝士cream打得好滑同好香

有特濃咖啡係底,一啖cream味一啖咖啡味,好夾!

不過呢道係偏甜小小,正正係我杯茶!

题外话/补充资料: 總結: Petit Deli雖然實屬小店,不過裝潢幾別致都幾加分 牆身有好多手繪風既圖,幾鐘意佢既水杯每隻都有唔同特色 店員都好nice黎推介有咩當時有咩特色野飲or野食
2015-09-10
  • 香草包
  • 白酒忌廉煮青口
  • 黑松露野菌Pizza
  • 菠菜三文魚蟹籽闊條麵
  • 意大利芝士餅
次次出開油尖旺同銅鑼灣,都不難找到令人回味的餐廳,這次來到尖沙咀,行完K11,不知因何來到街上一間小店 - Petit Deli。Petit Deli是一間意式餐廳,位於K-11附近,店外放了數張木桌高椅,喜歡享受自然風,或歎住煙吹水的,這小小的空間可是很好的選擇;當場,店來也有舒服的環境,而我就最喜歡水泥壁的圖畫,全是手繪素描作品,而且都與飲食扯上關係。除了廚師,還有不同的食材,好像:魚、芝士、蒜頭、露荀… 等等,看著數著,食慾也不知不覺被呼喚出來。牆上黑色的繪畫大多數是西方食材,黑白色的地板,配上黑色皮梳化和白色孔雀圖案的抱枕,又是Cafe一貫的優雅調子。好精緻的小杯子,上層舖上沙律菜、車厘茄,下層是芒果、牛油果、蟹肉的混合物,口味清新,既有芒果、牛油果的甜;又有蟹肉的鮮,組合微妙又有層次感,而且份量唔算多,作為餐前小吃,可不錯呢!天氣還處於30度以上的高溫,雖然剛剛在K11逛完商場,但很快… 又溶化了,還是點了杯沙冰解解暑氣,我點的是「紅莓沙冰」,看 iPad Menu時,看見杯身的一圈圈朱古力,便覺非常吸引,可昔,來到的時候卻消失了呢!幸好,紅莓好fresh,而且,沙冰上還有些
鮮蟹肉芒果牛油果他他
天氣還處於30度以上的高溫,雖然剛剛在K11逛完商場,但很快… 又溶化了,還是點了杯沙冰解解暑氣,我點的是「紅莓沙冰」,看 iPad Menu時,看見杯身的一圈圈朱古力,便覺非常吸引,可昔,來到的時候卻消失了呢!幸好,紅莓好fresh,而且,沙冰上還有些忌廉,令酸酸的紅莓多了一點甜,而且沙冰亦非常幼細,入口即溶,很消暑呢!
白酒忌廉煮藍青口
頭盤,先來一碟「白酒忌廉煮藍青口」,藍青口肉厚而鮮甜,配上以白酒、淡忌廉、蒜及香草等烹調而成的醬汁,美味,即時提升。醬汁的質感厚身,但不至於太杰,正合我意。
自家製香草包
大家知唔知什麼是「白酒忌廉煮藍青口」的perfect match?我就覺得是這裡的「自家製香草包」,上桌時熱烘烘的,單吃已覺香口味美,而且帶點脆口,不過,如果蘸上剛才的白酒忌廉汁,那種化學作用,超乎想像,放在香草包旁的牛油,也即時被冷落了。
芒果蟹肉雞卷
主菜之一的「芒果蟹肉雞卷」,BeautySearch還是第一次嚐到這種組合,廷特別,又搭配得唔錯,酸酸甜甜的,而且,我喜歡廚師用去了骨的雞肉卷著芒果同蟹肉,那種啖啖肉的口感,非常捧!最重要的是一定要蘸旁邊的秘製醬汁,整體滋味即時提升。
松露野菌比薩
其實,除了麵包,這裡的Pizza也是全人手自家製的,如此用心打造,當然要試試。不知何時,對於「黑松露」這東東,BeautySearch就像著了魔一樣愛上,所以,見到「黑松露野菌 Pizza」就即時鎖定目標!
上桌時,Pizza熱烘烘的,而且發出黑松露的陣陣香味,咬落去,除了有啖啖的松露香味外,還有各款野菌的清新味道!唯芝士量沒有預期的多,拉起時,亦沒有一絲絲的芝士... 幸好,在旁還有一小匙芝士粉,可滿足我的「芝心癮」。
闊意粉
吃到此時,大家都有點飽了,突然揣來一碟闊意粉,大家都有點茫然,究竟是誰點的?這碟又是什麼?不要緊呢,因為意粉上那隻大蝦確實非常吸引,食落,不但鮮味,而且爽口又入味;唯意粉質地比較硬身,口感就像 Risotto 的意粉版。
朱古力慕絲
最後,還有我朱古力,印象中,我點選的是「朱古力慕絲」,但此刻看見一球朱古力放在面前時,我開始懷疑是否剛才逛街逛得太久呢!? 不過,只要是朱古力便行我,加上,此甜點外表精緻,朱古力雪糕下的cream狀東東,真的很有慕絲的質感,唯味道不是朱古力吧!

题外话/补充资料: BeautySearch 很喜店子外放著的木桌高椅,因為,平常路邊擺放的一定會比店內次一級,這裡卻沒有這種感覺,實在難得!
鮮蟹肉芒果牛油果他他
白酒忌廉煮藍青口
自家製香草包
芒果蟹肉雞卷
松露野菌比薩
朱古力慕絲
2015-08-27 838 浏览
專程去尖沙咀搵朋友食lunch, 諗住呢到環境ok, 可以一次,點知食到一肚氣lunch set menu有5 款,有soup + drinksoup: 口味唔慣,咸到飲左兩啖就飲唔到,算,跟餐,唔要求得咁多drink: 諗住個house made lemon tea有幾正,點知,合埋眼飲,同維x檸檬茶無分別,失望main: salad牛油果pizza......諗住呢個combination無死。唔再失望掛。。。。。fine, I'm wrong. 個pizza好似焗左半個鐘先拎出黎咁,我地出盡九牛二虎之力都切唔到。 ok, 咁咬lor, 咬到牙血都出埋。先食到兩啖我同主管講。真係太硬,可唔可以換個另一個講左一論,佢都係唔換,心諗,算la, 最多black list, 都費事嘈點知ar主管一句質埋黎,<<我地serve咁多個客,都無呢個問題lor>> ok, 堅嬲係我問題,你無問題,請繼續用呢個態度serve客如果你要食呢間餐牌,祝君好運。

我同主管講。真係太硬,可唔可以換個另一個

ok, 堅嬲

係我問題,你無問題,請繼續用呢個態度serve客

如果你要食呢間餐牌,祝君好運。
2015-08-22 982 浏览
今日我的小情人跟我慶祝生日, 一早book左位, 去到就入得啦!餐廳環境好有情調, 燈光暗暗地, 氣氛唔錯!!! 我地叫左1個前菜同2個主菜! 我地仲帶左支酒, 個員工好有禮貌咁幫我地開酒同serve我地, 好親切!!!Buffalo Wings有3隻雞翼分左一半, 總共6小件! 份量有d少, 個汁有d怪, 有青椒既味道, 但係又唔辣~南瓜蟹肉Risotto南瓜味濃, 飯粒軟硬度剛剛好! 份量適中, 有淡淡蟹肉味!野菌松露Pizza一上枱就覺得好香, 切開有一絲絲既芝士, 咬落去啖啖都有松露味! 份量大小2個人食剛剛好!總括黎講, 呢餐飯價錢合理, 食物有質素! 而且坐得好舒服同員工態度十分好, 會推介比朋友!

Buffalo Wings
Buffalo Wings

南瓜蟹肉Risotto
南瓜味濃, 飯粒軟硬度剛剛好! 份量適中, 有淡淡蟹肉味!

2015-08-19
庆祝纪念
生日
2015-08-16 1030 浏览
呢間野係我心頭好之一❤️頭幾次食都好相當唔錯,帶朋友去食都驚艷過但!無可否認,我覺得愈來愈差😭😭但整體上,我都係會推薦比大家食,因為雖然退步左但都依然值得一食一試😊介紹下我最愛食的自家製的千層麵先~~賣相睇落細細份咁,好似唔多咁,但其實份量係相當足夠😆味幸福又滿足,但...真係好膩好濟😬哈,2個人分享會比較好~無咁帶罪惡感😈 ·迷你漢堡賣相討喜,小巧可愛,但內裹的那塊小肉扒卻不算迷你,挺厚身的!而且小肉扒肉質彈牙充實、香味四溢的那種呢😍我本人超鐘意!先不論平日午餐和下午餐時段相當抵食👏而作為一份下午茶嚟講,真心相當大份!👍👍女孩子的話,食完呢個下午茶應該晚餐都不用食了啦哈哈😆😆薯仔是厚身派,要快啲趁熱食否則好快淋身唔香脆,而薯條醬就我好鐘意既,酸酸甜甜帶點芝士味配薯條一流!☺️好味又抵食,即使食完好肥,我也願意❤️ 環境是大家多數都很喜歡那種,我覺得係好岩三五知已去食去傾計既好地方好餐廳

2015-08-15 1056 浏览
雖然整天下著細雨,但都無損我約老友相聚嘅心情。因為與友人多年無見,所以決定搵番間可以無限時嘅食店盡訴心中情。這是我第二次幫襯,我喜歡這間cafe嘅環境舒服,服務態度又好,但可惜是午餐比晚餐選擇少,所以大家都沒有出現選擇困難症。我們叫左2個set lunch,友人選了南瓜意大利飯拌雞扒,面我則點左紅酒燴牛面額伴麵包條。先嚟個時日餐湯「蘑菇湯」,佢地嘅湯出奇地不油膩亦不杰身,有啖啖蘑菇蓉,味道似飲蘑菇鮮雞湯一樣。但比較起出面嘅蘑菇湯,這湯嘅香味略為遜色了些。跟著係「南瓜意大利飯拌雞扒」,我之有食過佢地嘅意大利飯,甚為欣賞,而我友人亦很喜歡。而我嘅「紅酒燴牛面額伴麵包條」,紅酒汁不太濃配襯起燴牛肉,口感不會覺得很油膩,但牛肉偏乾身又切得太碎,難以用义去食,而且本人亦不太喜歡用麵包條配搭,因為太幼身,不可與牛肉同汁一齊享用,有些可惜。整體上,餐廳環境及氣氛一流,係一個好地方可以友人輕鬆暢談,而且味道算不俗,但希望配搭方面可以改善一下吧。

紅酒燴牛面額伴麵包條;南瓜意大利飯伴雞扒
紅酒燴牛面額伴麵包條;南瓜意大利飯伴雞扒
  • 意大利飯
之前看過FB宣傳這家是自家製意大利麵,特意來試試。我個點了帶子沙律、水牛城雞翼、龍蝦湯和虎蝦扁意粉。帶子沙律嗯⋯⋯ 不能說不好吃,但很淡味,帶子也不夠鮮味。龍蝦湯味道夠鹹,但龍蝦味不夠突出,質感也比想像中稀。虎蝦扁意粉個汁味道很好,但扁意粉比較硬,也不夠彈牙,虎蝦有很重黑胡椒味,可能落多咗。大致上,食物一般。服務我地order完,沙律、龍蝦湯、雞翼好快就上晒枱。結果枱太細,我和朋友都覺好迫。如果遂碟上會比較好。可能啲staff 聽倒我地微言了幾句,我們把枱上食物食完後,才上意粉。簽卡後,staff 沒有雙手把單和卡交給客人。個人感覺禮貌不夠。總結是:希望呢間餐廳由食物致服務都可以好多改善

帶子沙律
嗯⋯⋯ 不能說不好吃,但很淡味,帶子也不夠鮮味。

龍蝦湯
味道夠鹹,但龍蝦味不夠突出,質感也比想像中稀。

虎蝦扁意粉

大致上,食物一般。

總結是:希望呢間餐廳由食物致服務都可以好多改善
龍蝦湯 - 比較稀
虎蝦扁意粉
2015-08-11 833 浏览
Petit Deli開業一年多,一直都有留意它的Facebook專頁,定期更新,每次瀏覽都有新菜式上場。每兩星期換一次的餐牌令人又愛又恨。愛,新鮮感令人百看不厭。恨,眼白白看著菜式被換走,我還未試啊!餐廳另一賣點,是全人手自家製的出品。菠菜麵,闊麵,香草包,醬汁,以至檸檬茶,都是自家出品,獨一無二。小店不大。簡單地在灰色牆上畫了不同圖案,加上燈光柔和的吊燈,有種不言而喻的親切感。沙律重手的方形小碗,比沙律更吸引。加了黑醋和橄欖油的沙律都幾新鮮,但零特色。自家製檸檬茶想像著Simply Life的冰茶,沒想到會如此精緻。把檸檬茶打出厚厚的一層泡沫,加上金黃的茶色,跟啤酒九成相似,努力按捺著心裡乾杯的衝動。味道跟其他冰茶差不多,遍甜之中帶點茶香。Jumbo Breakfast碟放得滿滿,煙肉、火腿、茄汁焗豆、雜菜沙律⋯⋯ 果然夠Jumbo。牛肉腸又腍又彈,米白色的腸,難以聯想到竟是牛肉,牛肉味也不重,清清地又不會太咸,不錯。焗蕃茄不及烤蕃茄香,只帶微溫,有蕃茄的多汁和清新。薯條普通,一點都不脆,唯獨是調味粉稍為惹味。切成粒的菇鮮味十足,又多汁。班尼迪蛋配煙三文魚,放在自家製香草包上。滿佈小

沙律
自家製檸檬茶
Jumbo Breakfast
班尼迪蛋配煙三文魚,放在自家製香草包上。滿佈小孔的香草包,少少彈,少少韌,就是多士外型的English muffin。蛋賣相麻麻,過熟的蛋白有點嚡,沒料到內裡仍有流心,半熟半流的蛋黃反而有層次感。煙三文魚一般,咸香不夠,被蛋黃味完全蓋過。香草跟蛋和三文魚不是太夾,Hollandaise不夠搶,只有一陣檸檬的清新。種種味道放在一起,只屬普通。
雞扒伴南瓜意大利飯
煎過的意大利飯,表面微焦,想起北海道米比薩,頓失好感。吃下去頗驚喜,飯很濕潤,又不會太腍,當然可以再生一點。飯裡混了切成粒的翠玉瓜和菇,菌味很濃。翠玉瓜爽口,菇則軟腍腍,口感豐富。南瓜味不太出,未能突顯南瓜的清甜。最喜歡的南瓜意大利飯還是中環的The Herbivores,至今想起仍覺難忘。雞扒幾大,肉夠嫩,皮燒得香,有炸子雞的風味。
Tiramisu
午餐加$30就有甜品。選擇不多,奶凍和青檸芝士餅都不合心意,剩下Chilli Brownie和Tiramisu。最後還是選擇了Tirmisu,為自己的專一而自豪。跟Sabatini一樣,用雞尾酒杯上,賣相不錯。忌廉夠輕,奈何太甜,焦糖太重,甜味比奶味重,很可惜。中間偏硬的海綿蛋糕,雖有濃濃的咖啡香,但太乾,而且咖啡分佈不平均,只有兩小口吃到espresso,勾起我對帝苑的思念。
性價比不高,但選址尖沙咀,價錢稍高不難理解。用心烹調的食物和貼心的服務,加上充滿外國風情環境和氣氛,相信能令客人回頭。
2015-08-09
2015-07-10 2495 浏览
當時鐘分針踏正放工的一刻,立即關掉電腦、收妥文件、執拾行裝,匆匆忙忙離開辦公室,因為今晚約了好友見面。 來到位於河內道的相聚地,昏黃街燈讓人感到迷矇,此時看到一間型格小屋,心想:「是這兒麽?」瞬刻之間,彷彿置身外國街頭。 店外放了數張木桌高椅,然而涼風颯颯,還是坐在室內較為舒適。挺喜歡大門右側的設計,上半部份是長條型窗框,放著幾棵袖珍綠葉盆栽,下半部份牆壁由黑白磚頭切成,具個性之餘又帶點玩味。 推門而進,方型間格的用餐區展現眼前,座位沒有排得密密麻麻,觀感算是開揚。正前方便是酒吧,五光十色像是進入花花世界,而旁邊的一條狹長通道,設有幾張二人桌,由於空間不太寬敞,相對顯得焗促。 最吸引莫過於牆壁的圖畫,全是手繪素描作品,而且都與飲食扯上關係。廚師、巨魚、芝士、蒜頭、露荀……看著數著,食慾也不知不覺被呼喚出來。 事不宜遲翻看餐牌,食物主要分為頭盤($32-$68)、沙律($32-$68)、熱湯($58-$88)、薄餅($98-$138)、意粉($108-$138)、意大利飯($118-$158)、主菜($178-$298)及甜品($48-$68)等,種類算是繁多。首先品嚐一道清新的頭盤,煙

首先品嚐一道清新的頭盤,煙三文魚沙律鮮艷奪目、用料豐富,包括清爽多汁的紅菜頭、甜美吸引的菠蘿粒、酸香可口的車厘茄、新鮮爽脆的雜菜等,多種蔬果結合一起,滿有田園風味感覺健康。

經過煙燻的三文魚,鹹味適中不會過重。有別於坊間採用的現成醬汁,餐廳特意調配蜜糖芥末醬,香甜中隱藏輕微辣度,吃罷胃口大開。

蟹肉南瓜忌廉湯微微溫暖,小妹建議熱度可再高一點。鮮橙色的南瓜湯質地濃稠,加入忌廉份外滑溜順喉,而且啖啖都帶絲絲蟹肉,鮮甜味道更上一層樓。

熱湯配合香草包適合不過,自家製麵包外表香脆、內裏軟熟,本身洋溢馥郁的香草芬芳,不需多添牛油已很足味。
近期忽然瘋狂愛上牛油果,這道菜式實在非叫不可!單看鮮蟹肉芒果牛油果他他的名字,便知甚具營養價值。牛油果質感豐腴厚潤,配上酸咪咪的芒果粒、幫助消化的乳酪汁,膩溜感覺即時消減。

頂頭插著的金黃薄片,可說是驚喜之作。此乃由車打及巴馬臣兩種芝士焗製而成,質感香脆、味道濃郁,分得少少一角實在不夠喉。
久等多時的飲品終於出場!草莓沙冰遠比想像失色,成品沒有卡娃兒的嬌艷粉紅,只是白濛濛一片,士多啤梨味很淡酸度不出,反而忌廉下得重手,沒有喝完又喝的衝動。杯邊唧了幾圈朱古力,挺好看,可惜無力挽救味道上的缺失。

薄荷滑冰則合意得多,青綠顏色已覺透心涼,味道果然清新芳香,輕盈不膩,達到解渴之效。店員表示混入了薄荷酒,然而酒精不易察覺,反而檸檬香更加出眾,這杯飲品更加值得推介。
至今已吃過無數Carbonara,這一碟又能否成為至愛?自家製寬條麵卡邦拿拉看似膩滯,入口卻發現輕怡得多,首先沒有加進泛濫的芝士,醬汁的濃度也無坊間的厚杰,多試一點也無罪惡感。

餐廳標榜自家製寬條麵,每條沉重具份量,入口煙韌富嚼勁,並帶有麵粉香氣。簡簡單單加上火腿絲和炸煙肉,已是教人滿足。
黑松露野菌比蕯甫上枱面,幽幽香氣傳遍四周,頓時成為大家的焦點。薄餅焗成金黃色誘人垂涎,面頭佈滿大量的雜菇,簡直可以用澎湃來形容。

Pizza的餅底比較厚身,因此未能突出脆口感,而且吸收了不少松露油,所以頗覺肥膩。另芝士沒有焗成半融狀態,有點堅硬,希望店方能夠加以改善。
原本打算點一客美國肉眼扒,但店員極力推介兩款豬扒主菜,既然他們滿有信心,我們也樂意聽從。金玉米脆皮豬扒鞍配香辣蛋黃醬煮法特別,一般食肆採用麵包糠炸豬扒,這款卻以粟米粉取代。 的確,豬扒的脆皮外層較薄,而且不會吸收大量油份,感覺健康。

切開豬扒時已知對辦,肉質相當鬆軟仍存充足肉汁,蘸些帶辣的蛋黃醬,倍添滋味。 個人同意棄用炸薯條,換以薯仔沙律作配菜,此舉不會使人覺得太過沉重,另外一冷一熱的配搭,變化更為多端。
雖然肚子很撐但總不捨甜品環節,亞熱帶奶凍以一個玻璃瓶盛載,賣相精緻、美侖美奐。原來瓶內裝著多款生果蓉,包括士多啤梨、菠蘿、茘枝,另外還有開心果碎和椰絲,店員教路吃時要把所有食材拌勻,方能試出箇中滋味。

拌勻後樣子雖不討好,但奶凍滑嘟嘟甜度恰好,且充滿各式各樣的果香,集酸、甜、清、香於一身,開心果碎更增口感,實在不俗。
今時今日,租金昂貴成本高漲,而食客的選擇又多,餐廳希望䇄立不倒,甚或闖出名堂並非容易。據知Petit Deli年初開業,觀乎店子甘願自家製作食品,又肯創作不同的菜式,未知這份誠意能否打動客人的芳心?