2019-02-09 1625 浏览
慶祝結婚週年紀念日,朋友介紹下就訂坐,餐廳位於30樓,可惜大部分位置風景都被樓宇遮住,小部分可以睇到海景,值得一提是侍應温文有禮,講純正廣東話,唔似有啲外國餐廳會講的chin-lish 😏, 食物種類多,安排有心思,會有set dinner, 為初次來的我們提供不錯的指引,set dinner 主打係黑松露,味道不錯,法國生蠔係指定動作,肥美可口,crab cake 亦係難得高水準,主菜點了牛排、有煙火效果嘅甜品,成就愉快的晚上
2019-02-02
纪念日
  • 生蠔
  • Crab  cake
  • 甜品
2019-01-24 1818 浏览
今日走到銅鑼灣金朝陽中心2期Midtown 30樓頂樓的 Penthouse 享受一頓豐富既午餐大約12:15分黎到餐廳內既人流都唔少揀好 main course 後待應示意可以去 salad bar 到拎野食salad bar 選擇都唔少我每樣都拎左少少味道唔錯質素幾好今日餐湯我揀左法式洋蔥湯main course 我揀左 beef burger食左 salad bar 其實都已經飽飽地飲埋個湯同 main course 幾大食既人都會食得飽餐後再去睇下有咩甜品好食因為太飽既關係剩係拎左一件
大約12:15分黎到

餐後再去睇下有咩甜品好食
因為太飽既關係剩係拎左一件

2019-01-24
2019-01-22 1174 浏览
Penthouse 第一次光顧,在金朝陽中心高層,部分位置可舒適咁望港景海景。我地被安排半圓卡位,仲有咕𠱸提供,坐得舒適。餐牌方面,選擇多元化,由starter、湯mains、意粉、pizza、海洋、甜品都有,任君選擇。 店員服務都ok,但留意餐廳要求水,係收費的Sparkling。是日用餐:Truffle Tagliolini ($318)一款精緻菜式,有溫泉蛋,黑松露好香,意粉幼條,配上橄欖油一齊煮,整個配搭prefect match!

是日用餐:

Truffle Tagliolini ($318)
2019-01-14 1044 浏览
一班好朋友聚會加生日飯🎂,地點今次揀左係銅鑼灣,就大家收工最好的位置。生日個個話事,想食咩就叫咩😁😬😁。有2個沙律、海鮮拼盤、pizza、牛扒等等。。。因為掛住傾計😅😅,有d野食唔記得左影😝😝。總括黎講都ok ,不差嘅。
2019-01-09 993 浏览
終於有機會來到Penthouse 晚餐,聖誕已過,佈置依然充滿節日氣氛。餐牌選擇多元化,同致愛閨蜜選擇X’mas 二人Set dinner ($1588):Starter (2items)Bluefin Tuna TartareSoup Butternut Squash & Chestnut SoupMainsTruffle TaglioliniCoal Grilled Aged USAD Prime SteakDessert Xmas Dessert Platter Drinks- 2 glass of white wine 🍸 Overall味道唔錯,尤其黑松露意粉,香味濃郁,口感一流。甜品非常別緻且好味。

Starter (2items)

Bluefin Tuna Tartare

Soup

Mains

Truffle Tagliolini

Dessert
Xmas Dessert Platter

2018-12-28
  • 甜品
  • Coal Grilled US Prime Rib Eye Steak
2019-01-06 934 浏览
訂左枱食生日飯 ,期望很大,環境好好真心讚 ,可惜STAFF服務差到以後絕對吾會再泥 !!!去到時候得幾張枱,都重要坐到好似M記咁近,明明好蛋枱,係都要張D客逼哂係一個SECTION,重點係成知場得6枱客到,坐底左睇MENU又吾講聲邊幾樣賣哂,好啦叫尼樣冇叫個樣又冇,個STAFF重好笑,重話全香港都吾會有得賣,跟住叫左枝酒,完全吾識幫人REFILL ,重要枝酒擺到成3張枱咁遠,重點係D STAFF 完全好得閒  ,呢個時候已經冇哂心情,重要食物洛枱知陣同茶記冇分別,完全冇講咩泥,一放底野食,位都吾移一個轉身走左,翠華都好過佢跟住叫左個甜品,吹完蠟燭,張枱可以冇餐具都有,用手食?最嬲的係有個帶帽的男STAFF幫隔離枱影相,話開心D啦你地係周年紀念又吾係生日洗吾洗咁呀 ,嬲X到我 ,洗吾洗咁串⋯⋯好希望經理可以睇返,真心冇誇張到
訂左枱食生日飯 ,期望很大,環境好好真心讚
洗吾洗咁呀 ,嬲X到我 ,洗吾洗咁串⋯⋯
好希望經理可以睇返,真心冇誇張到
2018-12-22
生日
  • NONE
2018-12-29 965 浏览
Penthouse,每次來都會經過的一間食肆,入口就在地下電梯附近的小通道位置,飯點時間一般都爆滿,生意算是挺不錯的。而Penthouse雖然門口櫥窗會擺放很多蛋糕,但其實主打的是意粉,店內售賣的有沙律,pizza,三文治,蛋糕,意粉,飯類,咖啡,朱古力等,還有午市套餐,晚市套餐,自選套餐可以選擇,價錢一點也不貴,和三位朋友來過一次,感覺意粉,蛋糕和咖啡比較好,pizza,燴飯,焗飯較為一般。環境小店經營,飯點時間必須拼枱,沒什麽特別,但總算乾淨。服務有禮貌,出品速度還算快的。

小店經營,飯點時間必須拼枱,沒什麽特別,但總算乾淨。
有禮貌,出品速度還算快的。
2018-11-10 2162 浏览
Sunday Brunch •variety of appetizer •main course - Grilled pork rack (好夠淋,有豬味)+ Grain Fed beef burger(七成熟,夠份糧,個薯條又炸得幾好)•mini dessert from dessert bar (cookie 同chocolate cake 幾好味,tiramisu 就太甜冇咖啡味了)
Sunday Brunch

•variety of appetizer
2018-10-29 2254 浏览
難得友人從外國回來渡過生日所以慶祝一番由於我不太喜歡太硬的麵包覺得一般免治牛肉球超級有牛肉味👍🏻👍🏻👍🏻蟹餅有一塊塊蟹肉👍🏻👍🏻我沒有點醬就這樣吃蟹餅已經很好吃這個飯炒得非常好吃海鮮都很新鮮個人比較敏感如果吃到不新鮮的海鮮喉嚨會不舒服但是這個沒有這樣的感覺松露意粉是我吃過最好吃的超濃的松露味 幾個朋友分享來吃不會太濟肉眼扒叫了5成熟也是非常好吃 完全沒有雪藏味😋最後因為有人生日的關係叫了這個甜品有煙花可以影相 而且這裏的環境清靜配上海港景色非常棒!
難得友人從外國回來渡過生日

也是非常好吃 完全沒有雪藏味😋
甜品

最後因為有人生日的關係叫了這個甜品
有煙花可以影相 而且這裏的環境清靜
配上海港景色非常棒!
免治牛肉波
Crab  cake
Risotto
松露芝士意粉
肉眼扒
甜品
2018-10-22 1130 浏览
這裡真是高cp值的地方..............👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻可一覽夜景..............先來一杯cocktail襯托美景..........餐前包.................Salad......👍🏻👍🏻👍🏻Crab cake....有數款sauce供配搭.....👍🏻👍🏻龍蝦意大利飯烤豬.....皮很香口......😅👍🏻👍🏻rib eye......also very good !!
可一覽夜景..............

先來一杯cocktail襯托美景..........

餐前包.................

Salad......👍🏻👍🏻👍🏻

龍蝦意大利飯

烤豬.....皮很香口......😅👍🏻👍🏻
2018-10-18 1146 浏览
Salad Bar and DessertGrilled Pork RackCoffee or Tea$218本來餐廳位於高層並且對海,景觀應是很開揚的,但可惜被前面一幢新商廈擋住了美景。但仍可看到一小部分海景,未算太差,加上餐廳頗為安靜,十分舒適。沙律吧款式很多,有煙三文魚、翡翠螺、炒菇等等,全部味道也很好。所以在吃主菜前拿了幾碟前菜來吃了,結果主菜未食就已半飽。我點了燒豬鞍架作主菜,肉軟又香,很好吃。我不喜歡那味似燒汁的醬汁,燒汁配上豬鞍架、菇和薯仔確是不太夾,更令本來就有幾分自然酸的菇,酸上加酸。不過醬汁的酸可以減少豬鞍架的膩,其實亦是個好處。這裡主菜的醬汁配上主菜好像都怪怪的,同事點了個Scotch Salmon,我們都認為那醬汁味道似足大排檔豉椒炒蜆汁,哈哈,炒蜆汁配上三文魚自然是有點古怪了。至於甜品也是到沙律吧那邊自己拿,個人推介奶凍,奶味濃很好味,但美中不足的是它凝固得還不夠呢。吃飽了再喝杯伯爵茶不錯不錯喔。這頓午餐十分滿足。
Salad Bar and Dessert
Coffee or Tea

Salad

2018-09-19
Salad
2018-10-17 812 浏览
今日係銅鑼灣食晚飯,記得之前有雜誌介紹過依間米芝蓮餐廳,諗唔到食咩,所以試下😍一入到去就見到個米芝蓮推介餐廳個牌餐廳係30樓,雖然無咩景睇,但內部裝修都唔錯,幾有氣氛同情調一坐低就問需唔需要啲still / sparkling water,我地話tap water 就可以,staff都好有禮貌。落單之後就有餐包,味道不錯,只係個包薄左少少前菜我同友人叫咗生蠔同crab cake,蠔好新鮮,好夠味😋😋Carb cake 都好味,佢有三個醬,分別係芒果,牛油果同辣醬主菜就叫咗一個長通粉同牛扒,牛扒好香,好有炭味,不過可惜有少少根,如果唔係就更加完美😋😋埋單大約$1400左右
一入到去就見到個米芝蓮推介餐廳個牌

落單之後就有餐包,味道不錯,只係個包薄左少少

埋單大約$1400左右
2018-10-09 982 浏览
到這家餐廳替友人慶生,本來也沒打算寫食評(所以影的相不多,請見諒),但是其中有兩道菜十分美味,所以還是要寫一下。*****************************蟹餅 Crab Cake (8/10)蟹肉很多,十分鮮味,但份量是貴精不貴多,3人分享每人只能淺嚐。肉眼扒 Rib Eye (8/10)以肉眼扒來說不算很油膩,但有油脂香和肉質既淋又好咬口,煎得剛剛好。*****************************如果有朋友生日,可以叫一客甜品,再加$58 安排有小煙花般的蠟燭點在甜點上和寫生日牌,慶祝一流👍🏼

*****************************
蟹餅 Crab Cake (8/10)
Crab  Cake

肉眼扒 Rib Eye (8/10)
Rib  eye

*****************************

2018-10-05
生日
Rib  eye
2018-10-03 753 浏览
一開頭看見這個餐牌,覺得價錢亦幾安為,幸好有Apps折扣,令到這餐飯的性價比大大提高!再叫餐之前餐廳會送一款麵包和他們特色的醬料作前菜。那個麵包不是配上牛油那麼普通,而是配上一款香草醬。那香草醬與鬆軟的麵包10分配合,值得一讚。至於之後我們要一款沙律,配以大蝦和意大利醃肉腸。整個沙律新鮮得來亦10分可口,更重要的是餐廳配以的配菜令到整個沙律更加精美,提升到一個高格調的層次。之後我們要一個價格10分昂貴的牛扒,起初都擔心會性價比太低,但這個擔心是多餘的。首先,餐廳有四款不同的醬汁配牛扒,四款的醬汁我也試過,與牛扒亦10分配合,而且牛扒自身的肉香也10分重,絕對是值得推介的菜式。我本人比較吃得生所以掉了三成熟但肉質的烹調成熟度也控制得10分成熟。不會太生,亦不會太熟。最後值得介紹是附近的配菜,那個香蒜吃樂10分好吃。一開頭也頗重口味,但吃完之後會追住食😁
2018-07-03
  • 餐前麵包
2018-09-30 898 浏览
好耐都冇出過黎食好野,難得朋友介紹,今次就嚟到銅鑼灣試吓呢間係登龍街嘅Penthouse。今日人比較多,我哋冇book位本來都好擔心會唔會full曬。但好好彩有張埋邊嘅位,雖然就唔近落地玻璃,但自成一角私隱度幾高,唔錯啦!係我哋心大心細嘅時候,職員就為我地介紹左佢哋主打嘅二人套餐。我哋見每個course都幾多選擇又有睇落好吸引嘅甜品拼盤就決定嗌了~先上嘅係兩杯餐酒~red雖然寫係house wine但飲落非常順口唔會涸喉 幾意外(其實配個牛先係重點)champagne果味唔太重偏酸 用黎開胃就啱啱好估唔到餐湯同包都各有各驚喜麵包嘅醬汁酸酸地非常開胃 食到我地都有啲唔夠喉至於餐湯就當然係面頭嘅鮮刨黑松露啦 配埋非常濃厚嘅蘑菇湯鮮味出晒嚟前菜我哋嗌左caesar salad同crab cake ,我哋一致認為第二樣比較值得推介!因為佢成舊都係用蟹肉整成冇溝到其他料,食落去淡淡都係滿足感,配埋兩款一甜嘅酸嘅醬汁就啱晒啦而今次嘅重點推介就係主菜肉眼扒啦喺相度都睇到佢肉質非常厚實,我哋叫咗medium rare雖然有些微overcooked但都無阻佢嘅鮮味爆出黎佢另外亦配有特製燒汁同埋芥辣俾我哋

champagne果味唔太重偏酸 用黎開胃就啱啱好

Wine
Champagne

估唔到餐湯同包都各有各驚喜
麵包嘅醬汁酸酸地非常開胃 食到我地都有啲唔夠喉

Bread
Mushroom  Soup  with  Black  Truffle

而今次嘅重點推介就係主菜肉眼扒啦
佢另外亦配有特製燒汁同埋芥辣俾我哋點,但既然呢塊肉咁鮮美調味料都唔落多,醬汁當然可以淺嘗就算啦~

Rib  Eye  Steak

最後就係甜品拼盤
佢好細心咁將每樣甜品都分好兩人分方便我哋share同影相
咁多樣入邊我最鍾意就係個芒果布甸佢嘅芒果味一啲都唔假 亦好滑溜 抵讚

Dessert  Platter
2018-09-18