2016-08-23 993 浏览
平日都過住速食的生活~ 有時候 應該要放鬆一下腳步, 坐底, 慢慢地欣賞下 窗外由黃昏轉晚上的境色~ 襯住紀念日, 提早訂要窗邊位~ 一邊望住 窗外風景, 一邊聊天, 慢慢的品嚐每一道菜~ 7點天色仲有點光~ 坐底~ 睇下meun, 睇下境~ 不消一會~ 已經到天色漸暗~ 餐廳燈光都是偏暗的, 但因為旁邊大廈有漸變色的光污染~ 令餐廳 有不錯的燈光效果 蠻有情調,優雅舒適 坐底冇耐就上左餐包~ 麵包好香而且夠軟,配埋個特別的香草醬, 不知不覺食晒個包 前菜叫左Bluefin Tuna Tartare & 同出晒名的Deviled Crab Cake~ Bluefin Tuna Tartare ~藍鰭吞拿魚切成丁狀拌入蕃茄 再加上溫泉旦, 食的時候把 溫泉旦撈均, 加上自制玉米餅乾 吞拿魚好鮮甜, 再配上可口蕃茄 &旦醬~ 口感一流~ 自制玉米餅 如果可以再改善小小 就完美 Deviled Crab Cake~ 一個圓圓的蟹餅就在眼前, 蟹餅面層被輕輕煎至咖啡色,食感香脆。內層蟹肉份量十足, 啖啖蟹肉 ,,並且絲絲可見,味道鮮甜, 軟實度式中而且不會散開, 配上芒果莎莎

蠻有情調,優雅舒適

Deviled Crab Cake~ 一個圓圓的蟹餅就在眼前, 蟹餅面層被輕輕煎至咖啡色,食感香脆。內層蟹肉份量十足, 啖啖蟹肉 ,,並且絲絲可見,味道鮮甜, 軟實度式中而且不會散開, 配上芒果莎莎 鱷梨醬和蒜泥蛋黃醬 , 有不同層次的味道~
再來是牛肝菌蘑菇濃湯~ 一入口好香濃的牛肝菌味, 湯裡有蘑菇蓉, 再鋪上烘到好香脆的麵包糠...
好美味~
這裡不會像普通餐廳, 每一道菜都會待客人完成后 才會送上~ 這個值得一讚

可能真是慢慢食的關係~ 食到LEE到已經開始有D 飽飽地, 主菜未出場呢~

44 Degree Slow-Cooked Akaroa King Salmon~ 第一次食慢煮三文魚~ 三文魚肉質嫩滑,放進嘴裏一嚼不禁嘩然,質感是熟的魚肉,但嫩滑度跟刺身一致,十分微妙!如果魚皮外層再微微煎香, 口感應該更佳~ 底下有干貝 + 蟹肉蕃茄醬汁~ 好味 又開胃~ 仲有D 粒粒好似薏米咁的東東~ 蠻有口感的
Coal Grilled U.S. Prime Rib-Eye Steak,一定要叫5成熟~ 有室外BBQ爐~ 配牛汁同好像係 蘑菇汁~ 旁邊再加慢煮蒜頭,甜甜地, 有DD似黑蒜

將一小粒蒜頭 壓仍蓉, 再加牛汁~ 牛肉口感鲜嫩 加上我"自制蒜蓉牛汁"
真係好好味
甜品~ 不用多說, 看圖已然滿足了味覺~
CHEESE CAKE 好輕盈, 綿密幼滑的芝士蛋糕, 味道不算很濃, 淡淡芝士味加上不會過甜,食完一點也不覺膩.~
法式焦糖燉蛋, 香脆的焦糖面,覆蓋細滑的燉蛋,蛋味濃郁~
Oreo木糠布甸~ 木糠同忌廉層層相隔 用上Oreo餅碎,味道香濃軟滑, 夾埋啲軟身既忌廉同面頭既粒粒oreo碎 一齊食~ 口感豐富 ,不會有膩感
2016-08-21
庆祝纪念
纪念日
2016-08-22 1018 浏览
星期天是一日不用上班的日子, 就和友人去銅鑼灣行街. 到了6點左右攰了就考慮去那裡食好西... 我們就上網查一下那一家比較合適啦...之後我們決定的就是PENTHOUSE... 不知道是否早去, 6點9到達不用等位置就可以直入餐廳服務生就安排我們到窗邊位置, 可以觀賞到一半海一半景的地方, 十分舒適一坐底服務生就跟手給我們MENU啦.. 一本係FOOD LIST 而另一本就是DRINK LIST啦...一打開就有SET DINNER... 一睇之下有哂所有我地想點既野食. 所以就索性點個SET DINNER...點了餐後等了一會就上了餐包+青草醬SOURDOUGH麵包 - 有香口外層而不會帶一點難咬的感覺, 而麵包內層氣孔不一令到麵包內層更有口感同鬆軟.而重點是他們配上是青草醬 - 不會和大部份普遍餐廳只配上橄欖油和黑醋這麼沒新意... 講返個青草醬一口咬落去的時候有種清新的感覺, 其後第2,第3口就會有種芳香的味道導致有開胃的功效.分數 : 8/10其後就上前菜, 而我們點選的是CRAB CAKE + TUNA TARTARE 先講一下本人覺得不得了的前菜就是這一個CRAB CAKE

點了餐後等了一會就上了餐包+青草醬

分數 : 8/10

先講一下本人覺得不得了的前菜就是這一個CRAB CAKE, 其實本人去過幾多地方食.

但每一地方都有他們的缺點之處, 而這個本人就覺得真是沒有什麼地方可以挑剔得到.

因為有幾方面, 先講一下口感方面, 坊間的絕大部份會做到有硬身的感覺 (用了麵粉), 而這一間沒有硬的口感 (估: 用了蛋醬)

還有的是他們很細心的在底和面煎了, 這個做法可以保持外型外, 還可以有香口的感覺...

其次就是味道方面, 坊間有的會遍向咸或遍向淡味.. 而這一個以本人黎講不用配醬.. 直接食, 也覺得鮮味十足 (再加上之前香煎了, 味道便突出)

而細心情度的確有再度加分是, 你們細心一看, 可以看得到有3種醬在一道美食內... 可以就各人口味, 或喜愛不同口味的食客滿足各種需要
分數 : 9.5/10
第2個前菜就是TUNA TARTARE, 這一個令我有喜出望外的感覺..

首先他整TUNA TARTARE的TUNA, 蕃茄, 青瓜比例洽到好處, 沒有那一邊的比重太突出而覺得有喧賓奪主

其次是他們有畫龍點晴的"""溫泉蛋""" - 在相機食完之後, 你一定.... 一定... 一定要將那脹脹的溫泉蛋弄破之後和那TUNA TARTARE混在一起才將那"整體" 放在餅乾上才一口吃下... 只可以說所有的東西合起來就是PERFECT MATCH LA

如果真係要在雞蛋挑骨頭的, 就是那餅 太鬆化了 導致很難的拿上手上進食... (不過強調的是味道和整道美食是好食的
分數 : 9/10
其後他們就上極濃味蘑菇湯

為什麼我會說極濃, 因為他們將蘑菇打碎去整湯, 之後再加蘑菇粒和麵包糠做成一個完整的湯..

飲落去不斷有蘑菇的回香, 但又絕不會令你有種蔬菜臭青味. 值得一讚

分數 : 8.5 / 10
之後就上主菜, 而我們點選的是慢煮三文魚 + 炭燒肉眼

先說呢個慢煮三文魚 - 真係唔可以講少, 講得俗少少同可能會覺得我講得誇張少少, 佢地真係可以做到入口即溶既感覺. 佢地控制個度數應該真係控制得好好先啦, 唔好講話過老, 因為佢地標明用44度去慢煮, 所以根本唔可能會老!!! 而他們一定要控制得好先可以有滑同入口即溶既口感.

而講下TUNA下面的配菜, 首先有帶子, 蕃茄, 菇同 (薏米)... 真係唔好意思, 我真係知道唔係薏米, 但個口感同味真係極似薏米, 所以為了表達得更出色就用薏米做代號先

而我覺得這一道菜這兩樣東西可以分開來食和一起來食也可以有不同食法.

分數 : 8.5/10
其次就是炭燒肉眼 (5成) - 他們使用炭燒既方法令到牛的肉汁鎖住返係塊扒入面, 當我一切的時候, 真係可以見到肉汁會向外流出.... 其次重點一說那個蒜一定要食, 如你們接受唔到種味, 也一定要混醬一起和牛食用... 這個方法更可以帶出牛的香味...

分數 : 8.5/10
最後到甜品有很精緻的甜品併盤 (CREAM BRULEE, CHEESE CAKE, PUDDING & OERO 木糠布丁)

CREAM BRULEE - 入口即溶就唔駛講架啦, 個面層的焦糖沒有過多而蓋過主體

CHEESE CAKE - 雖然沒有餅底, 但做得十分出. 那個香口味道一值回味, 大家都知, 如果做得太大, 反而會有流的感覺

PUDDING: 口味有3, 因為你可以配芒果醬, 乳酪同紅莓醬. 滿足哂你3個口味

OERO 木糠布丁: 比坊間的香滑夠味, 絕對不會有實的的的感覺
分數 : 9/10
2016-08-21
2016-08-20 805 浏览
前幾天跟友人去到晚飯, 環境不錯, 食物水品跟presentation 也不錯, 服務態度也很好, 他們的Bouillabaisse 買相也很特別, 也是第一次見, 感覺很新鮮, 希望下次有一大班人去可以多點他們的菜式
2016-08-14 1137 浏览
沒有差評說的差,食物水準不錯,剛轉新menu , 沒有Harlan 仍然係米芝連推介餐廳,服務員很細心態度很好,推介的dishes 也不錯,環境亦適合慶祝特別日子,絕對不失禮的場,記得request seaviews seat。
2016-07-26 2522 浏览
好少餐廳會令我下定決心,一定唔會再返黎。呢間做得到!講環境,呢間餐廳又真係幾好,座落銅鑼灣的30層高,可以望到少許維港景色。講服務,亦都令人滿意,服務員主動有禮,亦非常細心,留意食客需要,水杯將近冇水時,一定有服務員為我們加水;盤碟上食物吃完,服務員一定迅速收走。但講最重要的食物,真係強差人意1. Stone-pot seafood paella 一個將近$300的主菜,份量少得可憐,西班牙的正宗paella絕對唔會咁樣虧待客人。男朋友一見到已經問我食完呢餐去邊到再食野。味道不過不失。但有一個好大嘅問題,個menu 寫seafood paella,點知整個飯都撈左唔知豬肉定雞肉定牛肉,係整個飯每一啖都有。其實menu好應該寫埋,需知道食客可能因為信仰或其他原因,唔食某種肉,所以先選擇海鮮,但喺冇被告知嘅情況下食到唔想/唔可以食嘅肉類,你話會有幾唔開心。如果係宗教問題仲大件事!2. Slow cooked wagyu beef cheek一個二百幾蚊的菜,竟然係一小盅茶餐廳幾十蚊食到的咖哩牛腩。一啲Wagyu beef 的香味都冇。味道非常濃,但只配上薄餅幾小塊,薄餅吃完後就要淨食牛肉
好少餐廳會令我下定決心,
一定唔會再返黎。
呢間做得到!

講環境,
呢間餐廳又真係幾好,
座落銅鑼灣的30層高,
可以望到少許維港景色。

講服務,
亦都令人滿意,
服務員主動有禮,
亦非常細心,留意食客需要,
水杯將近冇水時,
一定有服務員為我們加水;
盤碟上食物吃完,
服務員一定迅速收走。

但講最重要的食物,
真係強差人意
1. Stone-pot seafood paella

一個將近$300的主菜,
份量少得可憐,
西班牙的正宗paella絕對唔會咁樣虧待客人。
男朋友一見到已經問我食完呢餐去邊到再食野。
味道不過不失。
但有一個好大嘅問題,
個menu 寫seafood paella,
點知整個飯都撈左唔知豬肉定雞肉定牛肉,
係整個飯每一啖都有。
其實menu好應該寫埋,
需知道食客可能因為信仰或其他原因,
唔食某種肉,所以先選擇海鮮,
但喺冇被告知嘅情況下食到唔想/唔可以食嘅肉類,
你話會有幾唔開心。
如果係宗教問題仲大件事!

一個二百幾蚊的菜,
竟然係一小盅茶餐廳幾十蚊食到的咖哩牛腩。
一啲Wagyu beef 的香味都冇。
味道非常濃,
但只配上薄餅幾小塊,
薄餅吃完後就要淨食牛肉,
好口渴,
真係要飲返好多水。

餐廳環境漂亮唔代表食物可以胡混過骨。
一次就夠了。
2016-07-07 2841 浏览
好耐無黎過Penthouse, 對上一次晚膳還掛住Harlan 個名.一入到門口已見到bar枱上放滿沙津前菜,凍蝦,翡翠螺,各種火腿,煙三文魚,三款芝士...陳放得密密麻麻,賣相吸引火腿一向係我既最愛,尤其係油分充足,略咸香既火腿,可惜呢度滿足唔到我...(從前都一樣...)食左兩轉前菜,來到有驚喜既主菜!大病初癒,主菜點了豬扒,醬汁微辣,肉質鬆軟,火喉控制剛好,伴隨鮮甜既椰菜苗,非常惹味。一個絕不馬夫既主菜!完全無被前菜影響胃口...全掃!朋友點了低温煮三文魚,上菜既時候發現同以往晚膳既做法完全唔同,伴有帶子,蜆肉...朋友指帶有泰式咖哩既風味,三文魚扒煮得好嫩滑!只係帶子略為過火。下圖為對上一次晚膳食既低温煮三文魚...除了滑...無其他了甜品方面有藍莓乳酪,布朗尼蛋糕,牛奶、咖啡奶凍,蘋果金寶...我地兩個女仔只有淺嘗總括黎講$258 任食前菜,甜品,加一主菜真係好抵食

總括黎講$258 任食前菜,甜品,加一主菜真係好抵食
2016-07-07
2016-06-28 2069 浏览
Went here on 6/27 for Super Monday and thought it was a good deal (2 for 1Entree). We orderedasta with sausage Rack of lambBeef cheek in curryLobster risotto The rack of lamb was delicious - but you only receive 2 pieces which is a bit small from a portion standpoint. Very tender and well cooked.Lobster risotto was Average. risotto was a bit clumped together and had a slight fishy taste. The lobster was a bit over cooked.Pasta was good but not spectacular.I really enjoy expect spectacular food w
Entree). We ordered:
Pasta with sausage
Rack of lamb
Beef cheek in curry
Lobster risotto

I really enjoy expect spectacular food when paying upwards of $300 per entree, but overall felt this was average from a cuisine perspective.

我和好友自penthouse開業就時常幫襯,但最近一次的晚餐真的令我們感到失望先說食物,我們每次都必點的truffle tagliolini 裡面的意粉竟然是生的,我指的「生」是咬斷一條意粉可以清晰見到中間未熟的硬麵粉心!再說服務,我和好友2人是在星期一晚上光顧,甜品一上(當時未到9點)已經被一個穿襯衣西褲的男士前來催促我們埋單,等我們食完甜品,該男士再次催我們埋單!!!我們2人該次晚餐消費過千元,餐廳亦有空台不算爆滿,卻被餐廳職員趕著埋單、趕住走,連食個甜品都不得安寧,實在是不能接受!!!

2016-06-20
2016-05-28 9812 浏览
來到週末,補記上週六於銅鑼灣 Mid-Town 頂層 Penthouse 的 Brunch;事隔一年再訪,無獨有偶又是一頓生日飯,不同是餐廳已經沒有 Harlan Goldstein 金環,老實講水準是失色不少呢!去年與細妹在這裡慶祝她的生日,今年則是給 Instagram star 補祝生日。稱得上是明星,眼光當然獨到,雖然這裡的食物水準回落不少,但高高的樓底、開揚的景致,拍照效果真的很一流!星期六的中午,這裡同時提供 Semi-buffet brunch 及散點餐牌的選項。"My Brunch at Home" 定價每位$388,包括任食頭盤、沙律吧、自助甜品,主菜七選一,以及咖啡/茶,算幾抵食,就成了我們的選擇。上週真的太忙吃了太多場,來到這頓又帶著妹妹,沒興致逐一拍照了。其實這裡的頭盤自助餐算不錯,有凍蝦及翡翠螺兩款海鮮,多款芝士、火腿凍肉,還有很多新鮮沙律及蜜瓜/哈蜜瓜片。其中芝士與沙律都挺好吃,我可是取了又取的! 另一邊轉角就是林林總總的杯裝甜品,原個甜品(蘋果金寶及後來推出的 Tiramisu)、雜錦曲奇及比較特別的 Nitrogen Creation 雪糕。 也講講同行

也講講同行妹妹:她比囝囝挑食得多,但女孩子始終較乖、坐得夠定,這天與她主要分享了麵包、芝士及少量薯條。媽媽我也開餐了!頭盤的陣容其實大概就是這些(再多幾款沙律),除了芝士好吃,沙律菜夠新鮮,其他的還好算是正常吧。
食力不強,兩碟後已開始主菜。首先選了 Handcrafted Pasta of the Day - Spaghetti Chitarra, Smoke Eel, Lobster & Bell Pepper Seafood Sauce,鮮製的意粉並不如想像中鮮嫩可口,反而很似中式的油麵,又粗又硬,並不好吃!

另外要留意同上的龍蝦汁也帶辣味,小朋友完全吃不到,最讚已是意粉中龍蝦肉下得夠多,當然比不上 香宮 那鮮嫩的質素。
意粉不能作為小朋友的糧食,還好侍者推介的 Skillet Omelettes 真心不錯。以鐵板焗的有機奄列蛋外微脆、內溏心半熟,又有意大利肉腸、牛肝菌、Velveeta芝士配料令味道更豐富,媽媽我滿意收貨。將奄列分成6份,不過妹妹突然玩野不願吃蛋,也沒法了,媽媽我吃雙份吧!
Skillet Omelettes
昔日名菜 HG Burger 非常為人樂道,尤其記掛那馥香白松露沙律醬;這天也點了 Grain-Fed Umami Burger,卻與前身完全是兩回事了...

其實這漢堡配料很豐富:橙紅太陽蛋、半融芝士、豐富牛油果、煙肉、焦糖洋蔥、新鮮蕃茄及生菜,烘得金黃香脆的包身又有香口黑白芝麻,再加上粗薯角十分誘人;可是主角的漢堡超乾又無味,足以拖垮評分了。又,很多東西不能只看外表,這,就是一個鐵例。
可是我,還是較喜歡分享正面的東西。所以特別分享一下 Instagram Star 的大作;人家手機拍的,真不比專業大機失色呢!
最後一份主菜是 "Josper Oven" Grilled 60 Days Wet-aged Prime Rib Eye Steak,金玉其外、敗絮其中又是最佳形容詞;其實這肉眼味道不算太壞,但真的很嚡又有根(我們點了 Medium),牙齒不好的絕對不要點它。最好吃的,是旁邊的焗蒜。
相比主菜,老實講自助的頭盤及甜品部份會較好。甜品約有十款選擇,最喜歡是粉紅色的乳酪杯,加上穀物口感豐富、也能滿足營養需要;朱古力妹妹就特愛 Chocolate brownie 質感對辦、甜度亦適中;而木槺布甸、氫氣雪糕等也可一試。
也貼一張氫氣雪糕的製作過程,煙霧瀰漫都幾有趣的~ 出來的質感不及正常雪糕軟及滑,因此多數配上果味,之前到訪是芒果味,這次則是椰子味,感覺清新。
雖然了遲了差不多一個月,但最後還製作了生日併盤(一如以往,生日牌要另加$38),來祝福壽星生日快樂!接下來,還有多場飯局會見面呢。

不算美味但聊得開心滿足的一頓飯,最後以一杯 Decaf Cappuccino 作結。

離開之時,亦是妹妹沉睡之時。再度慶幸她的乖巧,令媽媽更願意密密帶她外出!(按:未夠三歲的她不用付費,但此後要收小童價$228/位了)最後也祝福大家都有個愉快週末!
2016-05-21
Skillet Omelettes
2016-05-04 1904 浏览
今日食penthouse,諗住有米芝蓮都唔慌差啦,又有super Monday 買一送一,咁就去試吓。去到個景本身其實唔差ge, 唔大霧都望到對面尖沙咀嗰邊,但我地坐ge位咁啱附近都有大廈block 左個景 -.- 講番個super Monday 優惠先,本身同事打去,聽電話嗰位職員聲稱係main course 買一送一,但送同買都要係同一款,換言之係買豬送豬,買牛送牛。咁諗住都抵吖,個main course半價喎。但點知去到成件事係勁confusing lor, 嗰位waitress 話要一人叫一個main course, 先會apply 到super Monday 優惠,變相係一人食2個main courses.... 咁我地又要諗諗啦,但隔左陣,個waitress 又話可以唔使每人叫一個main course wor, 而買同送亦都唔使係同一款。去到呢個位我已經覺得間野好混亂,打電話同上到黎一開始get 到ge information 係完全唔同,如果係為左個優惠而上黎,會有被昆ge感覺⋯⋯ Anyway, 咁既然佢可以唔使我地1人叫1個main course, 我地最終orde

咁諗住都抵吖,個main course半價喎。

Anyway, 咁既然佢可以唔使我地1人叫1個main course, 我地最終order 左:

1. Scallop crudo
2. Giant fries
3. Pork chop
4. Lamb chops
5. Mac and cheese

其實都唔敢叫太多野,驚get錯佢個優惠咁就中伏啦。

食物質素方面,佢一開始上左個包,配埋個sauce 都幾match ge,食到個sauce 好似有basil(?)

Scallop crudo: 帶子刺身配切粒牛油果同蕃茄,個味都幾fresh, 帶子都新鮮。

Giant fries :略伏! 唔知邊度giant, 薯條唔夠粗,食落冇咩口感,失望之作

Pork chop: 其實係茄汁厚切豬扒黎, 上面舖塊唔太厚ge芝士,因為佢用左新鮮番茄ge關係,而唔係單純落左茄膏,所以茄汁味都濃,但塊豬扒應該醃得唔夠耐(或者直情冇醃過?),所以本身塊扒ge味爭d, 完全係靠d 汁去襯托。

Lamb chops: 我本身唔太好羊,因為好怕佢嗰種羶味。但呢個羊佢煮得ok, at least 冇羶味,個汁都可以。

Mac and cheese: 呢個幾好味幾creamy,因為我本身好鐘意食芝士,但份量太細啦,我地每人食到2-3 匙咋⋯

仲有係上菜超!慢!明明隔離枱遲過我地黎,但佢地ge main course 係早過我地到架!由於我地仲有下場ge關係,所以最終係好趕囉,未食完就已經要叫定佢埋單(-_-)

睇番張單發現佢所謂buy 1 get 1 free 只係free 左個Mac and cheese which is 最平嗰道菜!
所以每人除番開要220蚊,但係食唔飽ge!

整體而言,呢間野食物質素都可以的,但分量偏少,性價比唔高囉,咁ge價錢,其實真係有好多選擇架。重點係間野冇咩standard 可言,優惠嗰part 又一時一樣咁,教人無所適從。

另外大家可以留意番張單有個價值$20 ge 謎樣cake charge, 研究左陣都冇人知係咩黎。切餅費?冇帶cake 上去喎。唔通係開頭個硬包?又唔係cake 喎。well.....

後話:

佢ge washroom 係走urban decay路線⋯但我唔識欣賞.... 唔建議食飯前去

• Mac and cheese
2016-04-17 1868 浏览
penthouse 位於銅鑼灣mid town 的三十樓 , 我以為呢間餐廳一定會好好食, 點知原來都只係普通。Parma ham的份量雖然多, 火腿同cheese 的比例不錯, 但火腿的質素一般, 唔係特別香。而每片切得太大塊, 影響入口的口感。又因為沒有油香, 味道亦較淡, 所以真係麻麻地。 另外點了個黑松露 angel hair。汁亦略嫌太多而且偏鹹。所有黑松露係底部, 要來個 360 度翻騰, 先會令松露分佈平, 如果d味道稍為淡少少, 應該會更易入口。好在汁夠厚, 濃濃的質地不錯同埋隻鴨蛋簡直係靈魂, 有點睛的作用, 溝淡些過鹹的味道。 而最後這個甜品我十分欣賞 --- 莓子雪皅。一粒粒白色睇落似爆谷的其是酸酸甜甜的雪皅, 配上紅色那球很酸且有果肉的雪皅,味道「撞」得剛好。奇妙的是,雪皅不是入囗即溶, 而是慢慢地、美麗地溶在每寸的味蕾上。常說甜品可以令餐廳在客人心目中的形象起死回生。在最後那碟甜品中,令我俾多次機會呢一道, 下次黎希望main course 會有改善!

2016-03-31
2016-04-08 4927 浏览
Set at the fine dining hub of Soundwill Plaza Midtown, Penthouse is boasting with a spectacular view of the Victoria Harbour, rustically designed interior space and a chic outdoor terrace.Penthouse’s menu serves an extensive and solid choice of Western cuisines, showcasing fresh and sustainable seafood, technically handcrafted and slow-cooked dishes.We sit and start with a loaf of warm sourdough that comes with house-made pesto, which is a mix of extra virgin olive oil and crushed basil.The NYC
Sourdough & Pesto
“NYC” Chopped Salad
The NYC chopped salad is a refreshing romaine salad mixed with prawn, avocado and cured meat, whilst the tuna tartare is a harmonious mix of raw chunky tuna, runny egg yolk and creamy tuna sauce. The partially grilled crab cake is very much impressive as it is meaty and served with a sweet and freshening mango salsa.
Devilled Crab Cake
A highlight from the mains is the porterhouse steak, T-bone with strip and tenderloin on each side. It is a thick slice of meat which has been perfectly grilled beyond medium-rare, with a good sear on the surface and finish off with a rich pat of beef fat.
Porterhouse Steak 24 oz For 2
Mac & Cheese
The truffle tagliolini is also excellent, made with thin cylindrical shaped pasta, cooked in a rich and overwhelmingly flavorsome truffle cream sauce.
We also had a 44 degree slow-cooked salmon steak served with Spanish red prawn, large couscous in seafood broth that just melt on the tongue.
Truffle Tagliolini
Warm Pistachio Cake
To complete, a big platter of dessert brings all the signature treats together, foamy peanut butter liquid nitrogen ice cream, banana tiramisu, pistachio fondant and milk panna cotta. It is a wonderful sweet fare!
Berry Delight & Green Day
Mac & Cheese
Truffle Tagliolini
Berry Delight & Green Day
2016-03-05 3332 浏览
同男朋友慶祝生日,通常都會食西餐,今次就特別搵左間喺銅鑼灣金朝陽中心頂樓既餐廳,訂位果陣同左店員CONFIRM左有窗口位,希望可以睇到海景,所以都預早左1個月BOOK位。上到餐廳,WA... 真係睇晒成個維港景,前面完全無遮無擋,咁岩當日又好天,心裡面真係當堂WA左一聲!其實去之前都做左小小功課,見到吞拿魚他他同蟹肉餅係必叫既,另外仲叫左個SLOW COOK 雞胸,果陣第一次食SLOW COOK,其實都唔係好知係咩黎,店員就好好咁解釋比我地聽,係用低溫煮6-8個鐘,將雞肉既精華鎖住,所以絕對唔會"鞋",咁我地就試下啦!好!上菜啦!首先係麵包(西餐識食一定食麵包!!),由於我地果日都唔係好餓,所以無叫湯,麵包係送既,麵包焗熱左軟綿綿,佢有個特別嘅香草醬!之後就係黎到必點嘅吞拿魚他他同蟹餅啦!Spanish Farm-Raised Bluefin Tuna Tartare ($228)吞拿魚他他 - 為左令他他鮮味提升,加入左甜甜的水果,配埋上面隻半熟蛋,食落去更滑,有另一番味道!Deviled Crab Cake ($168)我一向都好鍾意食蟹餅! 呢個蟹餅真係好多蟹肉,但調味好似濃左少

好!上菜啦!
之後就係黎到必點嘅吞拿魚他他同蟹餅啦!
Deviled Crab Cake ($168)
我一向都好鍾意食蟹餅! 呢個蟹餅真係好多蟹肉,但調味好似濃左少少蓋過左蟹味,值得一提嘅係佢個芒果醬,Crab Cake + Mango dressing 真係Perfect池!
叫了兩隻今日嘅精選蠔
到主菜 - Slow cook australian grain feed chicken (468)

其實平時我地會揀STEAK 食,但見到佢有慢煮雞好吸引,WAITER亦極力推薦好嫩滑!
上菜時其實同平時嘅無咩分別,我就即刻試我最愛嘅雞胸(因為我太懶,最愛啖啖肉無骨
) ,WA! 我未食過有咁JUICY 嘅雞胸架! (痴線JUICY通常明明只會形容STEAK) 但真係好嫩滑!所以話要試隻雞新唔新鮮,煮得好唔好食,一定係試雞胸!同場加映慢煮蒜頭,講真平時真係唔會成粒蒜頭拍,但慢煮左就不妨試試,無左平時好"攻"覺得會好口臭嘅味,仲有少少甜甜地。
你睇下幾滑!!

維港景太靚..真係建議大家有部靚相機影番D靚相! 我就留番下次先影啦
2015-10-21
庆祝纪念
生日
  • 慢煮澳洲穀飼雞
  • 吞拿魚他他
2016-03-04 2146 浏览
頭盤及甜品為自助餐形式,主菜自選,配咖啡茶。頭盤款式多,我吃了兩轉,沙律菜也新鮮。主菜點了burger, 雞胸,三文鱼。漢堡包: 我以為是普通軟包,但原來是硬,所以只好用刀义慢慢切,但一下刀便發現很多油滲出來,即刻胃口大減、薯角一般,沒什麼特別。雞胸比想像中嫰滑、juicy、好味,尤其是面汁,與雞肉很夾。三文魚是慢煮,但肉變得太淋,好像霉了一樣。甜品:差cappuccino:只有奶味,建議點regular coffee
頭盤及甜品自助餐形式,主菜自選,配咖啡茶。

頭盤款式多,我吃了兩轉,沙律菜也新鮮。

主菜點了burger, 雞胸,三文鱼。

三文魚是慢煮,但肉變得太淋,好像霉了一樣。

甜品:差

2016-02-23 1960 浏览
第二次來到Penthouse,試試同事口中美味到極點的和牛面頰。先來到Buffet枱任選前菜, 好多款Salad花多眼亂, 而且很fresh, 配麵包的醬也特別, impressive。 終於嚐到這款signature dish, "Beef & Egg" Slow-cooked Wagyu Beef Cheek, Organic Italian Egg, 入口好腍軟, 連墊底的薯仔和磨菇都吸收了牛汁,好味!男友點了60 Days Wet-Aged Prime Rib-Eye, 我笑他今晚不用吃飯了, 這是lunch的份量嗎?!?! 有多款甜品任吃, 幸好我有兩個胃, yogurt那款很好吃!

Semi-buffet
''Beef
Spanish Josper Oven'' Grilled US Brandt's Family Steak
Dessert Bar
2016-02-16