2021-09-27 280 浏览
喺社交平台見到有人影相出黎好吸引 所以有日收工去左試下!食物選擇唔算好多 我就揀左三文魚飯做主食 配蟹子 紫菜 豆腐一上菜見到d 食物擺位擺得好靚! 影相出黎都好豐富!三文魚溫度比我想像中唔夠凍 但係個汁好好食! 同三文魚好夾配菜味道都唔錯! 紫菜唔會淋晒 而豆腐都好滑好香成兜野其實都幾大兜 我最尾都食唔晒!但係整體黎講碗野好好食不過我當日坐高枱 坐得唔係幾舒服 環境有少少逼所以食完碗野 就急急埋單腳走人lu
喺社交平台見到有人影相出黎好吸引 所以有日收工去左試下!

一上菜見到d 食物擺位擺得好靚! 影相出黎都好豐富!

三文魚溫度比我想像中唔夠凍 但係個汁好好食! 同三文魚好夾
配菜味道都唔錯! 紫菜唔會淋晒 而豆腐都好滑好香

成兜野其實都幾大兜 我最尾都食唔晒!
但係整體黎講碗野好好食

不過我當日坐高枱 坐得唔係幾舒服 環境有少少逼
所以食完碗野 就急急埋單腳走人lu
呢間餐廳係poke界黎講都數一數二,比起其他poke餐廳,食材新鮮又足料,我都bookmark 咗一段時間前排經過銅鑼灣,終於有機會試吓,果然冇令人失望叫咗八爪魚,半沙律半壽司飯,雞蛋絲、蟹籽、車厘茄,仲加咗個牛油果大大碗又健康新鮮嘅poke bowl 真係食得好爽好開心,又唔會覺得負擔好重。最欣賞嘅係壽司飯係暖暖地,唔會成個bowl 都好生冷,女仔食太多生冷野唔好嘛~ 同埋我揀咗蜜糖芥末汁,食起上嚟嘅時候食到有調味,但我搵咗好耐都搵唔到啲汁喺邊 所以唔使怕醬汁太多令到沙律同飯都太濕呢間都係值得推薦、長食長有嘅餐廳,希望日後去唔洗排隊啦~

前排經過銅鑼灣,終於有機會試吓,果然冇令人失望

所以唔使怕醬汁太多令到沙律同飯都太濕

呢間都係值得推薦、長食長有嘅餐廳,希望日後去唔洗排隊啦~
📍𝗣𝗲𝗲𝗸 𝗔 𝗣𝗼𝗸𝗲 @ 銅鑼灣ღ 加州風味(普通)$98已經流行咗好耐嘅夏威夷魚生飯~不過我真係呢排先第一次食🤣一碗有齊多款配料同醬汁~果然係鬼佬食壽司嘅方法😂酸酸甜甜嘅醬汁撈埋魚生粒同爽口嘅生菜又係幾夾嘅~(・∀・)懶健康叫咗珍珠糙米 食落同白米一樣咁好食以為叫咗半飯半菜食晒都唔會好飽😂點知都係見到自己個肚腩突晒出嚟⊂((・x・))⊃回頭指數😼3/5(較健康清新嘅好選擇٩(^‿^)۶
📍𝗣𝗲𝗲𝗸 𝗔 𝗣𝗼𝗸𝗲 @ 銅鑼灣

ღ 加州風味(普通)$98

已經流行咗好耐嘅夏威夷魚生飯~
不過我真係呢排先第一次食🤣
一碗有齊多款配料同醬汁~
果然係鬼佬食壽司嘅方法😂
酸酸甜甜嘅醬汁撈埋魚生粒同爽口嘅生菜
又係幾夾嘅~(・∀・)
懶健康叫咗珍珠糙米 食落同白米一樣咁好食
以為叫咗半飯半菜食晒都唔會好飽😂
點知都係見到自己個肚腩突晒出嚟⊂((・x・))⊃

回頭指數😼3/5(較健康清新嘅好選擇٩(^‿^)۶
加州風味
2021-09-06 394 浏览
☆ 𝙋𝙚𝙚𝙠-𝘼-𝙋𝙤𝙠𝙚銅鑼灣希雲街16號地舖天氣熱,成日都無胃口食野,一係就唔想食熱野,於是乎搵左呢間Poke Bowl食。✦ 自選風味碗我揀左呑拿魚同八爪魚,跟壽司飯,配料海帶芽、豆腐、蟹子,醬汁 果仁芝麻醬,調味料揀左紫菜絲同木魚絲,整體食起黎其實好清新,比起食刺身飯個感覺有d唔同,同埋個飯底比我想像暖,我諗住再凍多少少,八爪魚比起呑拿魚好食,其實我揀嘅都係大路穩陣野,大家可以參考下。我朋友個碗揀左醃蘿蔔,我帶住口罩都聞到好大陣酸味,所以我笑佢個碗係酸宿野XDPS:唔一定要跟晒全部飯,一半飯一半沙律菜又得,全部沙律菜亦得,得左!如果下次食我會揀50 50,因為全部飯真係飯食唔晒。
☆ 𝙋𝙚𝙚𝙠-𝘼-𝙋𝙤𝙠𝙚
銅鑼灣希雲街16號地舖

✦ 自選風味碗

如果下次食我會揀50 50,因為全部飯真係飯食唔晒。
2021-08-21 758 浏览
兜兜轉轉又黎到希雲街,之前都推介過呢條街有好多特色小店💛今次要介紹嘅係特色風味碗,魚生刺身Peek-A-Poke🥗————————————————👅自選風味碗($98)👍🏻雖然係一碗過,但係花多眼亂選擇多,基本上自由配搭1-2款刺身、3款配料、1款醬汁👍🏻個人喜歡吞拿魚mix三文魚👍🏻配料份量都幾多,眼見隔離枱都係叫豆腐、雞蛋絲、蟹子等熱門之選👍🏻醬料方便推介芝麻醬,配魚生食會開胃d————————————————💡 可以選擇配醋飯/沙律菜,一半一半都得架!(留意返如果成碗都係飯都幾大碟,會食到勁飽)📍 Peek-A-Poke:銅鑼灣希雲街16號地舖
兜兜轉轉又黎到希雲街,之前都推介過呢條街有好多特色小店💛
今次要介紹嘅係特色風味碗,魚生刺身Peek-A-Poke🥗
————————————————
👅自選風味碗($98)
👍🏻個人喜歡吞拿魚mix三文魚
👍🏻醬料方便推介芝麻醬,配魚生食會開胃d

————————————————
📍 Peek-A-Poke:銅鑼灣希雲街16號地舖
已經唔知嚟過呢班幾多次🤣食過小小其他嘅pokebowl 但係始終對呢個最念念不忘🌝每一次食完都覺得好滿足😌-🐟Tuna x salmon poke bowl🐟配料: 豆腐 海帶芽 酸薑 香菇 沙律菜-黎咗咁多次 竟然今次先知道 原來係可以揀吞拿魚加三文魚各半🤣好滿足!!終於唔使掙扎揀邊樣好🤣🤣三文魚係比較肥美 油脂香比起吞拿魚更突出🐟豆腐 香菇 海帶芽基本上係必點的🌝但唔知點解我覺得今次佢嘅豆腐冇以往食嘅咁滑嘟嘟 但整體都係好好食😋配酸薑勁開胃!佢都依然會係我嘅愛店🥰
🐟Tuna x salmon poke bowl🐟
配料: 豆腐 海帶芽 酸薑 香菇 沙律菜

🍣poke bowl is jeng~天氣熱就想食魚生飯˙𐃷˙雖然而家成日都要排隊~不過食得飽又健康~今次就嗌左個雙拼(沙律菜同壽司飯. ̫ .)再配三樣配料同埋醬汁~你都真係有好多配料又多魚生又多菜,超級滿足(>_<")𓎩𓌉𓇋 ‎加州風味碗 $98個芝麻醬真係好好食(*´﹃`)清新得來又唔會太Heavy,夾埋個三文魚同埋青瓜,話咁快就食晒成碗lu~ 大推!𓎩𓌉𓇋 ‎夏威夷風味碗 $88海帶牙同吞拿魚嘅配搭幾得意,雖然都幾好食不過就冇芝麻醬咁正. ̫ .下次有得揀會試其他口味先hehe
🍣poke bowl is jeng~

𓎩𓌉𓇋 ‎加州風味碗 $98

𓎩𓌉𓇋 ‎夏威夷風味碗 $88
想食好野但又唔想咁heavy,就真係要試下Peek-A-Poke嘅夏威夷蓋飯(Poke Bowl)啦😎#丼 就食得多,Poke Bowl 就真係少食啲,佢其實係來自 #Hawaii,係夏威夷嘅菜式(雖然都係由日本移民帶到夏威夷嘅😂) 而@peekapoke 佢哋真心整得幾有水準!首先 #pokebowl 個底可以揀飯/ 沙律菜/ 半飯半沙律菜,夜晚我哋都想食得 #輕盈 啲就揀左沙律菜做底啦。魚生方面我哋分別揀左 #三文魚 同八爪魚,兩款都幾新鮮,八爪魚又夠哂趙口,正🤩至於配料方面其實都有幾多選擇,其中嘅蕃茄同蟹子都唔錯,整得入味之餘同魚生粒亦都幾夾。另外如果鐘意食海帶芽嘅話都可以試下,因為份量都幾多😂 醬汁方面我哋就揀左蜜糖香醋汁,酸酸甜甜好開胃。雖然我哋冇揀到飯做底,不過其實食完都幾夠飽。整體表現唔錯,值得再幫襯!

夏威夷風味 $88 (regular size ) 三文魚子 +$10上年食過呢間夏威夷魚生飯覺得味道好清新,大大碗又飽肚,個碗已經大 啲料仲要堆到勁高,個base仲可以揀糙米/沙律or both。叫嗰時驚啲味會唔夾/好乾,點知撈埋一齊食味道好夾。超多菜,清新又健康,好飽!!!今次黎食翻一樣嘅野,依然好好食,魚生夠曬新鮮,好多好多配料揀,選擇困難症要小心哈哈哈尤其夏天熱辣辣唔想食咁熱嘅嘢食個poke bowl就fit哂。美中不足係店舖比較細,坐得都幾逼下。不過食完就可以過隔離食shari shari,地理位置我係比100fun嘅。

夏威夷風味
夏威夷風味
2021-08-03 1211 浏览
-禮頓道都有一間賣差唔多嘅,我第一次嚟嗰陣、差啲搞錯左,佢位於黃店雲集嘅希雲街,咁多間夏威夷魚生飯我最鍾意呢間,一嚟係黃店,二嚟佢個份量真係比得好多,menu又易睇,我每次嚟都唔會揀佢set好嘅口味1️⃣自選風味: 🍣三文魚 $98 + 壽司飯 + 珍珠糙米配料: 枝豆仁 + 蟹子 + 雞蛋絲 (三款免費)醬汁: 山葵乳酪醬調味料: 紫菜絲 + 芝麻 + 木魚絲 + 果仁有一次試過加牛油果,但覺得唔加仲好,所以呢次冇加,三文魚勁多,呢個組合總結嚟講,我係最鍾意,佢個醬超開胃,不過個飯真係太多😂,真係食唔哂,我去到最盡都只係食哂啲餸、同食剩少少飯,之後都係叫返一半飯一半沙津菜啦2️⃣自選風味: 🍣三文魚 $98 + 壽司飯 + 沙津菜配料: 枝豆仁 + 豆腐 + 青瓜 (三款免費)醬汁: 山葵乳酪醬調味料: 芝麻 + 木魚絲 + 果仁加左枝豆仁、果仁同青瓜之後令到成個飯冇咁膩,呢個組合都幾新鮮😂,但豆腐就🤔同三文魚一齊食顯得有啲膩3️⃣自選風味: 🍣三文魚 $98 + 壽司飯 + 沙津菜配料: 枝豆仁 + 豆腐 + 雞蛋絲 (三款免費)醬汁: 果仁芝麻醬調味料: 紫菜絲 + 芝麻 + 木魚絲 + 果

配料: 枝豆仁 + 蟹子 + 雞蛋絲 (三款免費)
醬汁: 山葵乳酪醬
調味料: 紫菜絲 + 芝麻 + 木魚絲 + 果仁

2️⃣自選風味: 🍣三文魚 $98 + 壽司飯 + 沙津菜
配料: 枝豆仁 + 豆腐 + 青瓜 (三款免費)
醬汁: 山葵乳酪醬
調味料: 芝麻 + 木魚絲 + 果仁

3️⃣自選風味: 🍣三文魚 $98 + 壽司飯 + 沙津菜
配料: 枝豆仁 + 豆腐 + 雞蛋絲 (三款免費)
醬汁: 果仁芝麻醬
調味料: 紫菜絲 + 芝麻 + 木魚絲 + 果仁 + 脆蒜片
超超超大碗,好似成座山咁😂,因為前幾次經驗,唔敢就咁叫成碗飯,但都超飽,我第一次食呢隻醬,覺得都係山葵好食啲,會比較配三文魚,呢間同吞拿魚夾啲,脆蒜片方面我覺得似蒜蓉咁,因為店員唔記得左落豆腐所以分左碗,都比得好多,豆腐我自己覺得同三文魚質感似,青瓜會好啲

4️⃣自選風味: 🍣三文魚mix 八爪魚 $98 + 壽司
配料: 香蔥 + 蟹子 + 雞蛋絲 (三款免費)+ 鮮蟹肉($10)
醬汁:山葵乳酪醬
調味料: 紫菜絲 + 芝麻 + 木魚絲 + 海鹽 + 辣椒碎 + 脆蒜片
佢個八爪魚大大粒,好好咬,我自己覺得加海鹽有啲怪😂,蔥佢都比得好多,個醬好開胃,成個飯都好好食☺️

💛總結推介配料揀青瓜、雞蛋絲同埋枝豆仁
  • 自選風味
2021-08-02 744 浏览
去到美國,如果好掛住日本菜,就一定要去試下Poke Bowl 。但當只可以留係香港,又掛住去美國同日本旅行,就真係要食下Poke Bowl,今次就去咗銅鑼灣既〈PEEK-A-POKE〉😍😍😍今次試咗Ahi San Tuna Poke 最令人估唔到既係Poke Bowl入面有冬菇,而冬菇既味同吞拿魚都好夾。瞬間令清清淡淡既Poke Bowl增加咗濃郁既菌香味☺️☺️☺️枝豆同山葵乳酪味道都好襯,夾埋珍珠糙飯食,感覺好似食緊日式便當。山葵乳酪唔會好似平時食壽司既山葵咁攻鼻,反而好似健康版既蛋黃醬,同咩溝埋食都好好食🤤🤤🤤食物整體賣相好吸引,食材都好新鮮,每個食材味道都好夾,食完唔會有一絲油膩感 ,係好味又健康既好選擇👍👍餐廳都係半自助形式,餐具同水都係要自己拎😉 午膳時段,12:30開始會多人,要早啲去排隊

今次試咗Ahi San Tuna Poke

2021-07-28
Poke Bowl愛店🥗🍚❤️食左好多好多次🥰以前好少poke店 淨係識得食佢😂宜家好似愈開愈多啦🤩Poke Bowl其實係日式 & Hawaii fusion🥳🐟🥗三文魚珍珠糙飯+沙律菜 $98次次都係食三文魚🍣份量多又肥美😚base會揀煙韌既糙飯🍚+沙律🥗因為真係好大碗 全部飯可能食唔晒🙈可揀3款toppings 我揀過豆腐, 青瓜, 海帶芽, 枝豆, 雞蛋絲 視乎心情😜醬汁既話 蜜糖香醋🍯同wasabi yogurt💚都唔錯👍🏻

🐟🥗三文魚珍珠糙飯+沙律菜 $98
  • 自選威基基
2021-07-23 496 浏览
最放同朋友都係諗住食健康d,減下肥,但又好想飽肚,同埋好耐無黎呢到啦~Lunch時份等左15mins,每過一分鐘就一驚心!大家都簡左自選系列,但發現比以前貴左,都唔緊要啦~佢本身份量都多!一上台見到堆到上黎,豆腐佔左1/3海帶芽都佔左半碗,但海帶芽偏咸,所以朋友食到話好渴至於我今次就試左新野三文魚+紫洋蔥+俺蘿蔔+豆腐豆腐好多好多,加埋紫菜,好正!值得一讚係俺蘿蔔同埋芥末乳酪醬,撈埋一齊原來好夾!好爽脆又酸酸甜甜再加紫洋蔥,一流
最放同朋友都係諗住食健康d,

大家都簡左自選系列,但發現比以前貴左,
都唔緊要啦~佢本身份量都多!
一上台見到堆到上黎,豆腐佔左1/3
海帶芽都佔左半碗,但海帶芽偏咸,
所以朋友食到話好渴

至於我今次就試左新野
三文魚+紫洋蔥+俺蘿蔔+豆腐
豆腐好多好多,加埋紫菜,好正!
值得一讚係俺蘿蔔同埋芥末乳酪醬,
撈埋一齊原來好夾!好爽脆又酸酸甜甜
再加紫洋蔥,一流

2021-07-21 345 浏览
香港嘅Poke bowl文化唔算好流行,食嚟食去都係果幾間。呢間係我嘅最愛,價錢合理、味道、地點方便、配搭多,真係冇乜嘢好挑剔。一個月真係食咗四五次,因為真係好方便減肥人士,可以揀菜底每一次打卡啲朋友都會留言想食,因為個樣真係好吸引,而且唔使驚食唔夠蔬菜量,時有魚生補充蛋白質,我就最鍾意芝麻醬汁,之前試過芥末乳酪醬,比較清新但係味道都比較淡,而且有一次唔夠醬,食到一半就好乾。雖然係愛店,但係試過有一次食,隔離枱見到有曱甴喺埲牆上面,而另外一次就見到有兩條頭髮係個碗度,希望可以再注意一下衛生情況🥺🥺畢竟都唔想你哋出事,希望可以食好耐好耐

2021-07-17 405 浏览
💛💛💛黃店peek-a-poke喱間真係喱兩年嘅飯堂😌黃店仲要係食poke🤩🤩自由度超高 餸 飯 醬汁 配菜都好多選擇醬汁強烈建議大家要簡芝麻醬 好夾壽司飯餸可以簡兩樣 我每次都係三文魚配八瓜魚配菜 我會簡超多蟹子同牛油果 🥑 女仔同常食唔到咁多飯 可以配沙律
💛💛💛
黃店peek-a-poke