2023-06-21 211 浏览
一個休閒既下午去左北角靚靚Cafe打個卡,主要係網上見到佢既Cafe拉花拉得好靚,勁有心思既Cafe!Charcoal Latte 竹碳鮮奶咖啡Earl Grey Latte 伯爵茶鮮奶咖啡兩杯Cafe既拉花造型真係靚到唔捨得飲,以獅子同獨角獸既拉花造型,每一個拉花步驟都唔可以錯,真係好有心思同力練!伯爵茶茶味較香,而且比較甜;竹碳味道較為啖口,但竹碳既口感澀得黎好特別!另外仲點左Spaghetti Carbonara withJapanese Soft Boiled Egg 同埋 Risoto with Braised Pork Cartilageand Red Wine Sauce兩款主食味道都非常濃郁,醬汁十足得黎非常邪惡,尤其紅酒燉過既豬軟骨夠曬嫩身滑口,都非常出色!題外話,餐廳仲有咖啡課程,有咖啡拉花同埋手沖咖啡班,好特別既餐廳!Pause It北角炮台山電氣道183號友邦廣場地下18號舖

Charcoal Latte 竹碳鮮奶咖啡

and Red Wine Sauce

Pause It
北角炮台山電氣道183號友邦廣場地下18號舖
2023-06-16 187 浏览
炮台山🔸crabmeat salad $68+salmon$20 ▪️胡麻醬同crab meat crab roe, mixed greens, tomatoes 同almonds 好夾~🔸All day breakfast $98▪️不過不失,無特別~🔸芝士黑松露薯條$68▪️好大份好似3-4人份量咁,d melted cheese 好正~😋😋😋😋🔸杯latte正常~可能試佢既hand drip會有驚喜~💁‍♂️services 好好,經常幫你斟水,亦好有禮貌 。
炮台山

🔸crabmeat salad $68+salmon$20

🔸All day breakfast $98

▪️不過不失,無特別~

🔸芝士黑松露薯條$68

🔸杯latte正常~可能試佢既hand drip會有驚喜~

• 芝士黑松露薯條
🍽 Pause It (北角)📍 北角炮台山電氣道183號友邦廣場地下18號舖✨難得3日連假,約朋友去bookmark咗嘅Cafe 嘆下✨✨🍽煙三文魚班尼迪克蛋蛋嘅流心做得好,一切開有酒滿流心嘅蛋黃😋 醬汁都做得唔錯,少少酸,多咗一份清新嘅感覺✨ 煙三文魚份量都足夠嘅👍👍 略嫌麵包較硬🍰法式多士配楓糖漿 好豐富嘅配搭,淨係水果就有藍莓、香蕉、紅莓、食用花瓣。見到都開心🥰 法式多士好岀色,鬆鬆軟軟,加楓糖漿或者係Cream係好夾嘅配搭😍☕️ Flat white佢哋嘅咖啡非常之eye-catching 👀 拉花做得好好👍👍👍 (小編學過一堂拉花體驗班,真係好難,真心respect 咖啡師🫣) ———————————————評分: (5⭐️最高)味道:⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️打卡:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️再訪:⭐️⭐️⭐️#foodiehk #Eeeeeats #FoodPhotography #Delish #foodiegram #foodielife #igfoodie #hkfoodies #cafehk
🍽 Pause It (北角)
📍 北角炮台山電氣道183號友邦廣場地下18號舖

🍽煙三文魚班尼迪克蛋

🍰法式多士配楓糖漿

☕️ Flat white

———————————————
評分: (5⭐️最高)
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
打卡:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
再訪:⭐️⭐️⭐️

• Flat  white
  • 煙三文魚班尼迪克蛋
2023-05-04 562 浏览
同幾個朋友去完玩, 諗住坐低飲杯嘢, 附近呢間收得比較夜就揀咗佢焙茶latte隻獨角獸拉花真係好靚😍睇得岀好用心機焙茶味濃, 好好味黑芝麻latte兔仔拉花仲靚, 不得了🤩黑芝麻味都算濃, 不過好多沉晒底, 最好搞下先飲叫咗杯手沖, Rwanda, 真係飮到蘋果味, 酸酸甜, 有啲果汁味, 好正😋

焙茶latte
隻獨角獸拉花真係好靚😍睇得岀好用心機
焙茶味濃, 好好味

黑芝麻latte

2023-05-01 465 浏览
身為北角街坊的我,成日經過都見到哩間cafe排長龍,直到有個週末我朝早十點幾經過終於有位唔使等!見到價錢都合理就試下喇~雖然話唔使等位,但係其實裡面都已經好多人食緊野,座位係比我想像中多之餘都有八成滿。我叫左個egg benedict + salmon, 都幾好食,以一份早餐黎講份量係啱啱好,唔會太多,佢中間啲醬好似加左啲芥末?定唔知咩,食落去有啲啲辣辣地好惹味~ 墊底個包一開頭見個樣以為會好硬,但原來係幾軟熟同好味😆😋黎到冇理由唔飲咖啡啦,叫左杯鮮奶咖啡,個侍應竟然會問我要nutty定fruity, 我諗哩次係第一次有咖啡店問我哩個問題(可能係我孤陋寡聞😌),我覺得好貼心,我本人係鐘意nutty啲嘅咖啡☕️ 加左奶嘅咖啡係難啲試到咖啡豆嘅原味道,不過我都係鍾意加奶,感覺滿足啲同滑啲,一早飲哩杯咖啡飲得好開心😆總括而言哩間餐廳係值得再黎嘅,係啲侍應cool左啲,不過都係嘅,大大間咖啡店想比人舒服自在嘅感覺,又好難要求好似茶記啲侍應咁街坊式同你打招呼嘅😅

Egg  benedict  with  salmon

Cafe  latte

早餐
Egg  benedict  with  salmon
Cafe  latte
2023-04-27 339 浏览
今日放假過到嚟北角呢頭覓食,選擇咗Pause it,簡單嘅裝修,加上環境好闊落,枱與枱之間有一定距離,所以唔會太嘈。食嘢之餘,都要好好嘆番杯咖啡,因為之前一直去開旺角分店,飲開都覺得呢間咖啡非常OK,今日嚟到呢間分店試咗明太子忌廉意粉,意粉口感OK,味道亦唔錯,不過醬汁偏多,如果少啲針就完美啦,意粉上面有一對青瓜絲,個人覺得咁樣加埋,可以解一解忌廉嗰種膩,配搭非常之好,如果下次再嚟北角都會再次光顧。
2023-04-20 462 浏览
Pause It serves valuable brunch in an alley of north point with a white-wood interior and floor-to-ceiling windows 🕊 known for their beautiful latte art ☕️ they even offer latte art classes 💫Pause It 係北角嘅小巷 佢哋嘅brunch 幾抵食,白色淺木簡約設計加埋落地窗 🕊 每杯咖啡拉花好有心思 ☕️ 佢哋連手沖咖啡/咖啡拉花班都有 💫🍳 eggs benedict (bacon) 斑尼迪克蛋 (煙肉) HKD$82每次brunch必叫 eggs benedict 💕poached eggs 上面有燒焦效果 🔥 好吸引 用刀輕輕一解 🔪流晒啲蛋汁出嚟 ✨ 好療癒 hollandaise sauce 比平時食嘅稍為酸啲沙律太多火箭菜 🥗 個人唔係好鍾意 🙈sourdough bread 有點韌同硬 🥖但係呢個價錢食到 eggs benedict 真係好抵🍖 all day breakfast 全日

每次brunch必叫 eggs benedict 💕
poached eggs 上面有燒焦效果 🔥 好吸引
用刀輕輕一解 🔪流晒啲蛋汁出嚟 ✨ 好療癒
hollandaise sauce 比平時食嘅稍為酸啲
沙律太多火箭菜 🥗 個人唔係好鍾意 🙈
sourdough bread 有點韌同硬 🥖
但係呢個價錢食到 eggs benedict 真係好抵

eggs benedict

🍖 all day breakfast 全日早餐 HKD$98關
每樣有啲 好豐富

flat  white

⭐️ no 10% service charge
雖然不設服務費 但水同餐具都要問staff 先俾 🙈
2023-04-19 269 浏览
以往喺旺角通常都係路過多過入去,今次黎到北角Pause It,唔入去都坐下(好似有啲錯亂)其實主要係想搵個地方坐下,於是就叫杯咖啡同薯條。內部環境黎講都係淺木色石水泥,雖然睇落都和諧,但係如果話用材質黎做分區嘅效果(可能我諗多左啦)好似就唔太明顯。薯條黎講無咩特別,睇落大堆頭,有sour cream同salsa醬,但係就普通啲咁啦,不過不失嘅,但係平時唔想浪費嘅我地就食唔曬。咖啡就叫左iced mocha同iced americano。Ice mocha一拎出黎見到咁淺色都心知不妙,整體偏向奶味同偏稀,好彩啡底夠撐,如果大家平時鍾意飲重奶味嘅咖啡可能會覺得ok,我就覺得一般。既然講過個啡底ok,咁杯iced americano自然唔會太差。
牛油果莎莎醬薯條
iced  mocha
iced  americano
2023-03-12 922 浏览
🍷城市中的幽靜cafe-pause it呢間餐廳有兩間分店,小編今日難得拍拖,黎到位於炮台山既分店。餐廳都有不少咖啡拉花既得獎照片,晚上時間都有唔少顧客叫番杯手工啤chill下🥗🍾🥢~明太子櫻花蝦意粉成碟都係滿滿嘅明太子汁同埋櫻花蝦,灑上是芝士,夾起嘅時候有拉絲嘅效果,滿滿嘅醬,極掛麵❤️呢碗對男士黎講都好夠份量😋😋🥢~酸辣雞意大利飯好似泰式冬陰功湯再加印度青咖喱咁樣,不過係意大利飯嘅口感,飯粒好煙韌😚另外滲透陣陣青檸清香味,口感極佳,好清新🌈🥢~黑松露薯條味道濃厚,如果愛黑松露味,記得叫黎試吓啦🍟🍵伯爵茶latte小編超愛伯爵茶,所以特意叫番杯。味道適中,好味好味🥛
🍷城市中的幽靜cafe-pause it

🥢~明太子櫻花蝦意粉

呢碗對男士黎講都好夠份量😋😋

🥢~酸辣雞意大利飯

🥢~黑松露薯條
味道濃厚,如果愛黑松露味,記得叫黎試吓啦🍟

🍵伯爵茶latte
小編超愛伯爵茶,所以特意叫番杯。味道適中,好味好味🥛
2023-02-26 743 浏览
OR又有好推介,簡約嘅cafe,充滿著年輕又好嘅店員今朝未出門已經諗好要食啲咩,最後同朋友想叫嘅都有9成中1️⃣蟹肉蟹籽沙律疏菜同蟹肉都好新鮮,加淡淡嘅醬汁,好開胃2️⃣牛肉煙肉漢堡 足両牛肉,脆煙肉,漢堡飽又沾上牛油再焗,非常鬆軟好食,想講仲要勁多薯條,本身想散叫一個薯條都唔使嚕3️⃣咸蛋黃單骨雞翼滿滿嘅咸蛋黃味配上脆脆嘅外皮,由於我食嘢進度勁慢嘅情況下佢都又脆唔油,肉質滑而且唔係無味4️⃣印度香料茶拿鐵睇得印度片多,成日見佢哋飲印度奶茶都想試好耐,今次終於試到呀。茶一到就聞到好香茶香味,又有好靚嘅拉花,飲落又有啲薑味咁,味覺好有層次,真係好好飲餐廳環境好,乾淨,舒服,同朋友傾下傾下又一個下午,好愉快

OR又有好推介,簡約嘅cafe,充滿著年輕又好嘅店員

今朝未出門已經諗好要食啲咩,最後同朋友想叫嘅都有9成中

1️⃣蟹肉蟹籽沙律
疏菜同蟹肉都好新鮮,加淡淡嘅醬汁,好開胃

2️⃣牛肉煙肉漢堡

3️⃣咸蛋黃單骨雞翼

4️⃣印度香料茶拿鐵

餐廳環境好,乾淨,舒服,同朋友傾下傾下又一個下午,好愉快

2023-02-26 544 浏览
與仔仔搵食,見到這間餐廳,𥚃面有𣎴少人,於是走入去試試。叫了一個芝士黑松露薯條🍟,-個鮮茄龍蝦汁香煎大蝦扁意粉和一杯凍桂花培茶Latte。意粉🍝「林」度剛剛好,汁濃度可以多啲龍蝦味就更好,碟薯條好大碟,芝士黑松露醬好香,不過要快啲食,如果唔係會「林」哂,個醬凍哂會「傑」咗,至於個Latte,有淡淡桂花同培茶味,唔會好甜,因為不喜太甜,所以幾滿意。唯一是店員的服務態度,如果多少少笑容和誠意我相信就更好了!
唯一是店員的服務態度,如果多少少笑容和誠意我相信就更好了!
鮮茄龍蝦汁香煎大蝦扁意粉
鮮茄龍蝦汁香煎大蝦扁意粉
芝士黑松露薯條🍟
凍桂花培茶Latte
  • 芝士黑松露薯條
去年在旺角分店食過,印象不是太深刻,只記得中午時段很多人,要等位,而且環境擠迫,坐得不太舒服。今日途經餐廳的北角分店,從外面看見到座位開陽、樓底高,感覺挺舒服的,決定進去chill一下。餐牌很多選擇,三個人,點了很多食物!All day breakfast:豐富,每樣少少但款式多,有沙律菜在底。酸種包又脆又有口感,好味。香腸微煎不夠香口。Baby Spinach, Bacon, Salmon, Eggs Benedict:加配煙三文魚,蛋黃醬汁好味,不過蛋煮得過熟,切開沒有蛋汁流出來,失去了精髓。鹹蛋黃單骨雞翼:好味,香脆,每口充滿鹹蛋黃味,配有沙律菜,食完炸物清新一下。榛子牛油汁配香煎帶子天使麵:帶子煎得美味,天使麵煮得剛好,不會太淋或太硬,但份量頗多。

餐牌很多選擇,三個人,點了很多食物!

All day breakfast

• Bacon
  • BabySpinach
  • Alldaybreakfast
2022-12-28 790 浏览
平時去開旺角分店,由於今日要去東岸公園影聖誕裝飾,第一次到北角舖,原來餐牌嘢食係有啲唔同㗎,今次試咗鮮茄龍蝦汁大蝦扁意粉,龍蝦汁味道唔夠重,其實我覺得似食茄汁大蝦扁意粉多啲,不過超多意粉,基本上係食唔晒嘅。另外點左漢堡,漢堡冇乜肉味,反而係芥末沙律醬好食,整體味道只屬正常,另加一大堆薯條,不過唔脆嘅,有啲失望,還有鹹蛋黃單骨雞翼,呢個相對來講比較出色,同旺角分店味道差不多。總括嚟講比較喜歡旺角店,無論食物質素同環境都比較好。
嗰日行過炮台山食街宏安道,身為咖啡成癮者嘅我,完全比依間嘅咖啡味同透過玻璃窗見到其他客人嘅拉花所吸引!即刻衝咗入去。白色配木色無印文青風格嘅裝修加上斯文有禮嘅店員令人留低咗耳目一新嘅好印象,一直相信環境好,食嘢都好味啲嘅大道理!仲有一浸靚豆沖出黎嘅咖啡味真係幫依到加足分。不過由於晚餐時間去,就廢時夜晚時間再飲咖啡,坐係近窗位置幫住街道特別多放狗嘅人幾寫意。經店員推薦點咗杯中西fusion嘅Black Sesame Lattle,味道良好,不過未到驚為天人。不過個大象拉花就真係令人嘆為觀止,打卡一流!另外點咗兩個晚餐:龍蝦汁大蝦意粉同忌廉帆立貝蟹棒意大利飯,份量偏細,味道一般,少少唔抵食,不過係合格之作黎。下次會再黎試下佢個咖啡!

下次會再黎試下佢個咖啡!

Black Sesame Lattle
龍蝦汁大蝦意粉
  • 黑芝麻拿鐵
  • Black  Sesame  Latte
2022-11-09 720 浏览
✨ 法式多士配楓糖漿($98)多士混合咗蛋同香蕉,兩者味道都突出,食落幾鬆軟,唔錯 ☺️,拌碟嘅水果有藍莓、香蕉、無花果、紅莓,都幾豐富 😝。✨ Hojicha Latte($42)拉花係獅子,打泡做得唔錯,放咗一陣拉花只有微微散,飲落焙茶濃度適中。✨ Black Sesame Latte($42)海馬拉花幾精美 💕,入口順滑無黑芝麻顆粒感,濃度適中。·最近發現北角都幾多餐廳 😆,今次就嚟到以拉花精美出名嘅Pause it 😝。店內以淺木色為主,氣氛輕鬆柔和,整體嚟講餐點都唔錯,店員服務態度亦幾殷勤。除北角店外,旺角都有一間分店。·🧾 免加一服務費💰 $182❤️ Follow @852foodietraveller ✨
✨ 法式多士配楓糖漿($98)
法式多士配楓糖漿

✨ Hojicha Latte($42)
Hojicha Latte

✨ Black Sesame Latte($42)
海馬拉花幾精美 💕,入口順滑無黑芝麻顆粒感,濃度適中。
Black Sesame Latte

🧾 免加一服務費