2016-09-01
友人在KC100上班,特意相約她在葵興食個lunch。KC100是甲級商廈,租金同中環有得fight, 因此在KC100內的餐廳也是小小的店面,走中高檔路線。店鋪有大落地玻璃,樓底高,好開陽舒服。舒服紅色軟坐椅,木色枱櫈,再加上疑似意大利人的靚佬老細,熱情如火。因為店面細,大約有25個位,要跟旁邊的陌生人枱貼枱坐,但還是那老掉牙的土地問題,無計,非君之罪,可以體諒。好有性格地只有散叫menu沒有lunch set, 不設加一,四字頭一個沙律,六七字頭一個pizza意粉,價格相宜。吞拿魚沙律--這個有點普通。沒有醬汁的,但可自行落油醋。蔬菜切得有點粗疏,賣相未達餐廳水準。莎樂美腸pizza, 落單時可以選厚底定薄底,我哋選咗薄底。呢個真係我呢年最優質嘅pizza, 批底真係可以做到紙咁薄,殊不簡單,而且係連整個批底都能保持極薄極脆又唔會死硬,就連pizza中間都無冧到無軟到,真係神乎其技,十個讚! 茄汁豐富,莎樂美腸鹹香微辣。意大利野菌扁意粉--看上去好像份量偏少(因為旁邊的pizza好大個神,被比下去),但食落又非常有飽足感。醬汁非常濃郁厚身,麵條煙韌,水準之作。
舌拿魚沙律
莎樂美腸pizza