來到香港想去海邊走走淺水灣,赤柱覺得是值得一去的地方,從金鐘出發搭巴士過去只要半小時~或者可以直接在中環交易廣場巴士總站搭6號站點位置更容易找到🤭.去到赤柱pane e latte是唯一必吃,每次去都只會去這家!除了有餐牌可以下單brunch和部分甜品之外還有一整個長條櫥櫃,滿滿的的甜點💯💯.Croissant strawberry🍓一個只要$38進去坐坐真的超級划算😝😝.當然如果想大吃特吃也沒問題食物水準真的一流!是絕對不會讓你失望!.第一必吃黑松露卡邦尼意麵🍝超多醬汁包裹意麵,濃郁的醬汁朋友吃到讚不絕口🤣

2023-05-09 894 浏览
週末慶祝一週年大日子,黎既日子正值大雨,黎到赤柱Pane e Latte 呢一間粉紅系意式麵包店食下午茶,粉紅歐陸風彩嘅裝潢,少女夢幻風格引人入勝❤️而且店內麵包選擇好多,花多眼亂,每款都好想食!各款麵包、酥餅同蛋糕甜點放晒出面,選擇好多,只好請店員推介。選擇好後再番埋位落單要返,可惜我唔記得左款式既名,又要再走出去一次😂 整間店員服務態度非常友善,又會推介佢地既signature, 令我過左一餐好好既用餐體驗❤️👍🏻所以想寫得更加詳盡,真心推介比大家😬PARMA HAM EGGS BENEDICT $138呢個Egg Benedict 相當出色,好好食❤️😍 crispy ham 係精粹,配上軟熟的Muffin及流心蛋汁,仲有微酸既Hollandaise Sauce, 係我食過最好食既Egg Benedict!☺️香煎牛扒伴煎蛋 $258網上食評/圖片完全唔見有人點呢款,抱住幫大家試伏嘅心態,加上想食肉類,於是就點左呢一款,有牛腹扒,迷你薯仔,煎蛋,牛扒點左5成熟。首先有驚喜嘅竟然係薯仔,焗得外皮香脆而內裏係濕潤,平時少食牛腹扒,五成熟嘅口感都係好有咬口,有牛肉味亦非常煙靭,同牛柳真係完全唔

PARMA HAM EGGS BENEDICT $138
PARMA HAM EGGS BENEDICT

香煎牛扒伴煎蛋 $258
網上食評/圖片完全唔見有人點呢款,抱住幫大家試伏嘅心態,加上想食肉類,於是就點左呢一款,有牛腹扒,迷你薯仔,煎蛋,牛扒點左5成熟。首先有驚喜嘅竟然係薯仔,焗得外皮香脆而內裏係濕潤,平時少食牛腹扒,五成熟嘅口感都係好有咬口,有牛肉味亦非常煙靭,同牛柳真係完全唔同😂😂不過都係好食既。我都係第一次食牛扒配煎太陽蛋,好特別。🤣對比Egg Benedict, 我會更加推薦多人大推,店員都推介既Egg Benedict, 因為始終食扒都有好多扒房選擇,benedict 就唔係間間都有🫢
香煎牛扒伴煎蛋

店員推薦嘅一款signature pastry,因為剩番最後一個,所以我地一入店,店員就幫我地先留低再等我地慢慢揀其他,態度親切友善❤️❤️

Signature Croissant Bomboloni ($42) - 大推超好食
外型真係其貌不揚,外表只係一個普通嘅牛角酥,原來內裏有餡料橙味吉士,食落酸酸地有少量嘅似檸檬既味,冬甩嘅外型好似千層酥,切開係一圈圈,非常鬆軟酥脆又有層
次!都幾出色,值得一試。
Signature Croissant Bomboloni

Signature Cake 🧁 $78
因為睇賣相非常吸引,冇細睇ingredients 就點左一件,原來入邊有Hazelnut daquoise, 仲有d crunchy praline, 整體來講有啲似金莎嘅味道,口味偏甜就一定架啦,但整體唔錯。
Signature Cake

Maritozzi strawberry $58
呢款士多啤梨cream cheese味道好新鮮,麵包口感獨特,唔似牛角包嘅鬆軟,反而係比較硬身嘅麵包口感,係我第二推介嘅pastry😀對比Signature Cake 冇咁甜膩。
Maritozzi strawberry

飲品點了一款specialty latte 一杯Cappuccino

Hot Hazelnut Gianduja Latte
Hot Hazelnut Gianduja Latte $48
奶味好濃又夠熱,奶泡打發得好厚,非常保暖,我喜歡Hazelnut既味道,Chocolate latte 香濃❤️👍🏻但對比佢既野食,pastry更加吸引更出色

Cappuccino $45
都冇令我失望,咖啡味甘醇,不帶酸味,牛奶味香,奶泡都幾滑,係一杯不錯水準中上既Coffee

網上個個都話要排隊,我就好彩(定唔好彩)係紅雨日子黎,所以唔洗排隊,等左5分鐘,仲有Sofa 位既客人走左。於是,幫我地轉左去一個好舒服既Safa 位,雖然紅雨大雨日子,但餐廳都好多人,80%滿座,排隊我覺得都值得一試☺️

講真款式太多,好多想試,但係冇咁大個胃口,有機會天氣好,再黎赤柱一試,希望唔使排太耐啦🫣
PARMA HAM EGGS BENEDICT
香煎牛扒伴煎蛋
Signature Croissant Bomboloni
Signature Cake
Maritozzi strawberry
Hot Hazelnut Gianduja Latte
2023-05-05 64 浏览
今日同朋友去咗赤柱呢一邊影相,上網搵吓有咩好嘅餐廳食,見到呢一間餐廳嘅總評分都非常高!亦都非常適合我呢啲鍾意打卡嘅人士 二話不說就決定同朋友去呢一間餐廳食個下午茶順便坐下休息我就叫咗一個pancake 雖然份量唔係好大份,但係賣相非常靚仔,pancake亦都配上糖漿同埋雜果,令到口感上嘅配搭更好 我自己本身鍾意食甜品,所以都幾鍾意食呢一個菜式 最後加埋驚,雲呢拿雪糕,簡直令到成個味道昇華 鍾意食甜品嘅朋友,不妨過嚟試吓
二話不說就決定同朋友去呢一間餐廳食個下午茶順便坐下休息

我就叫咗一個pancake
我自己本身鍾意食甜品,所以都幾鍾意食呢一個菜式
最後加埋驚,雲呢拿雪糕,簡直令到成個味道昇華
鍾意食甜品嘅朋友,不妨過嚟試吓
2023-05-01 84 浏览
赤柱呢間餐廳好有人氣,十二點幾已排隊,因為已經好肚餓,所以揾咗另一間餐廳食完再嚟買個飯後甜品食。揀咗個hazel nut包,$48包面有好多hazel nut下層有一層少少咸嘅caramel,包內有hazel nut filling, 味道似金莎,幾好食,有小小貴,不過都會再食嘅!

揀咗個hazel nut包,$48
外卖自取
2023-04-29 88 浏览
今天公司龍舟隊練習完成後 , 飢腸轆轆, 就近找地方下午茶吧。 這家是赤柱較好的幾個聚腳點之一, 環境優雅裝璜新淨, 極合幾個知己朋友小聚聊天。 食物品質ok 價格適中 。服務也算周到。 推薦。
2023-04-28 77 浏览
去赤柱當然要去呢間坐得舒服兼 pastry多款又好味 🙌🏻🌟TRUFFLE CROISSANT🥐松露牛角包 賣相已吸睛牛角包酥脆軟熟 搭上澎湃既松露炒蛋 再灑滿Parmesan 同Truffle炒蛋嫩滑兼帶香氣十足既松露同芝士味😋🌟 SPAGHETTI KING PRAWNS 茄醬大蝦意粉🍝好濃郁既蕃茄味加上爽彈大蝦酸酸甜甜 非常開胃👍🏻🌟PISTACHIO & RASBERRY BOMBOLINI一咬開係滿滿既開心果+rasberry 醬非常邪惡👍🏻🌟ALMOND CROISSANT牛角包外層酥脆 內裏呈多層蜂巢口感柔軟兼充滿牛油香氣🧈配埋大量杏仁片 口感十足🌟CRISPY ROLL PISTACHIO APRICOT 咬落非常脆 簡單配左開心果同apricot 已經好好味💯
去赤柱當然要去呢間

配埋大量杏仁片 口感十足

咬落非常脆
簡單配左開心果同apricot 已經好好味💯
2023-04-26 64 浏览
今次終於來訪人氣餐廳❤️之前成日聽人講就算平日過嚟呢到,呢間餐廳都係要排隊😂今次平日下午到訪,等左15-20分鐘倒就被安排坐到想座嘅窗邊位✨✨當日陽光好好,影相好靚❤️入座後店員有提供 menu,或可到店內有個位 display 左啲包,可以即時選擇! 當日叫左杯凍朱古力同 Avocado Toast Fresco, 同叫左 chocolate eclair! 甜品同 toast都好好食! 而且店員服務好好,覺得好值得來到訪❤️
今次終於來訪人氣餐廳❤️
之前成日聽人講就算平日過嚟呢到,
呢間餐廳都係要排隊😂
當日陽光好好,影相好靚❤️

甜品同 toast都好好食! 而且店員服務好好,
覺得好值得來到訪❤️
Although the queue wasn’t long, we still queued for about half an hour from 4:15pm. It was bearable given the good weather and the cute dogs walking around the street.Cafe Latte was bad. 1 ⭐️ out of 5. I was expecting more choices of pastries, but only few were left. I settled for the Pistachio Raspberry Bombolini. It was average, somewhat of a disappointment. It’s cold and hard. Pistachio filling was acceptable. They have an attractive list of ‘Gelato Experience’. I wanted to order the ‘Mango Pi

They have an attractive list of ‘Gelato Experience’. I wanted to order the ‘Mango Pistachio’ which will have both mango & pistachio gelato, fresh mango, caramelised pistachio, milk soft serve & coconut meringue.

Imagine my further disappointed upon being told that nothing from the ‘Gelato Experince’ list is available.
We can only choose from the single flavour gelato. Ok .. coconut gelato it is.

Fortunately the coconut gelato was fantastic. Very rich in coconut milk and sweetness was just nice.
absolutely recommended!

Pistachio Raspberry  Bombolini
Coconut  Gelato
2023-04-07
下午茶
Coconut  Gelato
2023-04-15 682 浏览
其實這家Cafe一直已收藏多時 直到去年年底大老遠跑到赤柱 終於能嚐到了它很喜歡由內到外嫩黃橘粉的悠閑歐陸格調 日光穿透樹蔭下的小陽台更顯耀眼吸睛還記得當時遙望長長的人龍早已把我們嚇怕然而難得一到 還是硬着頭皮排隊近一小時卻有幸坐在廳內聖誕樹的附近快餓暈的狀態下迅速點了雜莓班戟和辣肉腸薄餅偏薄的美式班戟味道和賣相比預期好 放久了口感也不太變硬意外地雪糕奶味較重 也沒有太快地融掉 唯價錢稍為進取 薄餅不過不失 稍稍偏油膩咸重 可惜未能嚐到想要的煙三文魚口味另一款的甜點被我倆糾結一會才選上它是季節限定的Panettone Bomboloni圓乎乎的外圍奶油糖霜沾上少許果乾肉粒 個人頗喜歡這種杏脯橘子葡萄fruity味道 讓人想起外國聖誕市集熱煮紅酒的舒適暖和內裡似是鬆餅口感 咬下中間的忌廉芝士 可接受的甜膩度 二人分享僅僅好能夠在聖誕時節吃到這家的餐點 感覺儀式感又多了一點點♡𓏭𖤥 Pane e Latte赤柱赤柱市場道25號啟厚閣地舖༶ Riviera Pancakes ₁₄₈༶ Panettone bomb ₅₅༶ Diavola Pizza ₇₈༶ Mocha ₄₈༶ Cappucc
其實這家Cafe一直已收藏多時

༶ Cappuccino ₄₅
𓏭
下午茶
2023-04-13 63 浏览
▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼於兩年前進駐赤柱海濱嘅意大利cafe「Pane e Latte」,主打多款手工烘焙麵包同全日早餐等輕食✨餐廳裝潢以柔和粉紅色為主調,牆上掛著多幅油畫,周圍亦放有嚟自米蘭嘅古董同擺設🌷設計充滿異國風情,每個角落都係打卡點📸吸引咗唔少朋友慕名而來,包括鍾意打卡嘅我😝🔸PANE E LATTE漢堡($158)▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲

🔸PANE E LATTE漢堡($158)

2023-04-11 86 浏览
點樣食推介✨⭐️ 復活節期間限定menu⭐️⭐️赤柱人氣打卡Cafe⭐️Pane e Latte 地址:赤柱赤柱市場道25號啟厚閣地舖🍖Gnocchi Di Pasqua 薯仔麵 $158 (7/10)佢地1-16/4推出左easter specials menu,依個口感煙韌軟糯嘅薯仔麵係其中一個item💓,配料有唔同嘅蔬菜:西蘭花、四季豆、青豆、露荀,配搭ricotta cheese同流心水波蛋,簡直係健康之選🍖Bombolini Al Torroncino 鳥結糖冬甩 $48 (7/10)就咁望以為係普通炸冬甩,點知內裡係有朱古力流心架(⊙ω⊙)!面頭有超澎拜嘅鳥結糖同果仁,口感夠曬有層次,食落偏甜超肥西🍖Easter Egg $78 (7.5/10)係外表似復活蛋嘅檸檬塔😚,味道超清爽🍖Steak and Eggs $258 (7.2/10)嗌左medium嘅牛扒賣相都唔錯,味道正路,炸薯仔夠香口,面頭有d紅椒粉增添色香味,份量都足夠食飽一個女仔🍖Truffle Croissant $148 (6.9/10)黑松露片灑得夠豪氣,黑松露香的確好足,如果炒蛋再滑d就好,牛角包好大個但唔算超
點樣食推介✨

⭐️ 復活節期間限定menu⭐️
⭐️赤柱人氣打卡Cafe⭐️

Pane e Latte
地址:赤柱赤柱市場道25號啟厚閣地舖

🍖Easter Egg $78 (7.5/10)
係外表似復活蛋嘅檸檬塔😚,味道超清爽

🍖Steak and Eggs $258 (7.2/10)

黑松露片灑得夠豪氣,黑松露香的確好足,如果炒蛋再滑d就好,牛角包好大個但唔算超脆
回頭指數: 🍧🍧🍧 (滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)

好坐指數: 🧎🏻‍♀🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️ (滿分:🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️)

人均:$300
服務:(7/10)

復活節期間仲有backdrop可以打卡🤣,成間cafe每個角落都好啱打卡😚,不過要注意裏面冷氣都幾大,可以帶件外套仔保暖

2023-04-10 62 浏览
趁住復活節假期黎到長洲一日遊梗係要試吓呢間bookmark咗好耐嘅Cafe雖然話係假期先去大概2:00去到門口排隊都唔算好多人等咗15分鐘左右就有位啦———————————————————————餐廳嘅裝修非常之少女心啱晒鍾意打卡既我本身食完晏晝以為食唔到好多但見到擺晒出嚟嘅酥餅麵包 即刻忍唔住叫多咗兩個———————————————————————食物方面 當中特別推薦嘅係黑松露牛角包黑松露非常之香 牛角包酥脆鬆軟 兩者配合埋非常好食另外仲叫咗個classic牛油果多士 比較普通 sour dough bread都真係幾硬下 要有牙力先得跟住叫咗個煎三文魚 三文魚煎得稍微有啲過熟 但作為配菜嘅薯蓉簡直係世界級好味 滑得黎調味又夠 一定要試下至於個pancake就稍微有啲甜 比較偏向外國人口味 下次就未必會嗌飲品方面不過不失 整體來講食物質素都OK不過性價比就未算好高
趁住復活節假期黎到長洲一日遊

飲品方面不過不失
整體來講食物質素都OK
不過性價比就未算好高

2023-04-10 87 浏览
在您的餐廳用餐,我感到非常失望。以下是我所遭遇的問題:1. 餐廳內有許多烏蠅,它們不停地飛來飛去,讓我完全失去了胃口。2. 我在賣單時等了10分鐘,沒有任何工作人員來理會我。最後,我不得不向第三個服務員求助,才有人來賣單。3. 餐廳的麵包口感較硬,與其他連鎖麵包店相比差距較大,但價格卻要貴上許多。4. 我需要問兩次才能得到一杯水。5. 餐廳的服務員態度不佳。6. 餐廳的咖啡品質不錯,但其他方面的表現需要改善。7. 餐廳的環境不錯,但是烏蠅的出現嚴重影響了用餐體驗。
在您的餐廳用餐,我感到非常失望。以下是我所遭遇的問題:

4. 我需要問兩次才能得到一杯水。
5. 餐廳的服務員態度不佳。
6. 餐廳的咖啡品質不錯,但其他方面的表現需要改善。
7. 餐廳的環境不錯,但是烏蠅的出現嚴重影響了用餐體驗。

本身我本人都是 Pirata 集團迷,而這集團的餐廳仲不會令人失望。今次已經是第四次拜訪了❤️ 每次去到,服務生都超有禮貌,超好人的。加上這餐廳外來的裝修,還有超高的樓底,每次去到都想坐半日。以下是今次點的菜式:🍔PANE E LATTE BURGER ($158)每次去都一定要食,牛肉煮得半生熟,配上很Juice的洋蔥和蘑菇,口感非常好味。麵包亦都十分軟熟。我自己很怕多醬汁的Burger,而這Burger真的做得好好。他用了本身洋蔥的水份,令到Burger一點都不會乾身。🐓CHICKEN SKILLET ($138)這碟mains 有驚喜,雞柳配上自製的蕃茄醬,加上鵪鶉蛋,配上他們家SOURDOUGH,很讚🍝SPAGHETTI KING PRAWNS ($198)意粉煮得剛剛好,唔會太軟,頗有口感的。意粉都是配上自家製的蕃茄醬,還有兩大原隻大蝦。吃得出兩隻大蝦本身應該有煎過,吃得出很香黑椒的味道。除了主餐之外,當然一定要叫他們的pastry。🥐PISTACHIO CANNOLI ($58)這甜品用了脆皮,包着朱古力內coating ,裏面有我最愛的開心果cream,和開心果脆脆。味道不

以下是今次點的菜式:
🍔PANE E LATTE BURGER ($158)

🐓CHICKEN SKILLET ($138)

🍝SPAGHETTI KING PRAWNS ($198)

除了主餐之外,當然一定要叫他們的pastry。
🥐PISTACHIO CANNOLI ($58)
甜品用了脆皮,包着朱古力內coating ,裏面有我最愛的開心果cream,和開心果脆脆。味道不錯,但個人覺得脆皮有點太硬。

今次假日復活節內,服務生超好人,還真送了一個SIGNATURE CROISSANT BOMBOLONI ($45). 酥皮很重牛油味,超香口。 裏面包着custard. 感覺他還比我原本點的那個甜品好吃haha

今次就沒有特別點喝的,因為之前記得點過他們的咖啡都一般般。如果非要點的話,我就會推介long black
2023-04-08
15 分钟 (外卖自取)
  • Croissant Bomboloni Signature
  • Pane E Latte Burger
心心想念 終於有機會二訪超美的 ᴘᴀɴᴇ ᴇ ʟᴀᴛᴛᴇ環境仍然浪漫極致 店員服務仍然熱情開朗人潮比起初開幕時有減退一點 這次週末下午到訪客人也絡繹不絕 不過暫未見排隊人龍𓋪 𝘎𝘯𝘰𝘤𝘤𝘩𝘪 𝘋𝘪 𝘗𝘢𝘴𝘲𝘶𝘢復活節限定的春日薯糰 !以西蘭花 青豆 豌豆等材料 配上 ʀɪᴄᴏᴛᴛᴀ 芝士跟水波蛋意式薯糰口感軟滑煙韌 有點像韓式年糕 配上醬汁很 ᴄʀᴇᴀᴍʏ 𓋪 𝘈𝘷𝘰𝘤𝘢𝘥𝘰 𝘛𝘰𝘢𝘴𝘵 𝘊𝘭𝘢𝘴𝘴𝘪𝘤𝘰經典牛油果多士 牛油果熟得完美 水波蛋切開口感更為濕潤 友人超愛底下吐司的質感另外還有甜品版的牛油果多士選擇𓋪 𝘙𝘰𝘮𝘣𝘰𝘭𝘰𝘯𝘪 𝘈𝘭 𝘛𝘰𝘳𝘳𝘰𝘯𝘤𝘪𝘯𝘰𓋪 𝘌𝘢𝘴𝘵𝘦𝘳 𝘌𝘨𝘨復活節當然少不了復活蛋造型的甜點可愛 ᴇᴀsᴛᴇʀ ᴇɢɢ 以清爽不膩的檸檬口味為主調酷似 ᴅᴏɴᴜᴛ 的一款原來內裡塞滿 ɴᴏᴜɢᴀᴛ ᴄʀᴇᴀᴍ邪惡又好吃 適合跟朋友一起分享𓋪 𝘊𝘳𝘰𝘪𝘴𝘴𝘢𝘯𝘵 𝘚𝘵𝘳𝘢𝘸𝘣𝘦𝘳𝘳𝘺𓋪 𝘚𝘪𝘨𝘯𝘢𝘵𝘶𝘳𝘦 𝘊𝘳𝘰𝘪𝘴𝘴𝘢𝘯𝘵 𝘉𝘰𝘮𝘣𝘰𝘭𝘰𝘯𝘪除了餐牌上可選的鹹點跟甜品記得還有櫃檯一整排 ᴘᴀsᴛʀʏ 等着大家挑選款式琳琅滿目 忍不住點了吸睛的草莓牛角包跟充滿 ᴄᴜs
心心想念 終於有機會二訪超美的 ᴘᴀɴᴇ ᴇ ʟᴀᴛᴛᴇ
環境仍然浪漫極致 店員服務仍然熱情開朗
人潮比起初開幕時有減退一點 這次週末下午到訪
客人也絡繹不絕 不過暫未見排隊人龍
𓋪 𝘎𝘯𝘰𝘤𝘤𝘩𝘪 𝘋𝘪 𝘗𝘢𝘴𝘲𝘶𝘢
復活節限定的春日薯糰 !
𓋪 𝘈𝘷𝘰𝘤𝘢𝘥𝘰 𝘛𝘰𝘢𝘴𝘵 𝘊𝘭𝘢𝘴𝘴𝘪𝘤𝘰
經典牛油果多士 牛油果熟得完美