2025-04-06 174 浏览
最近我來到灣仔的OWO咖啡店,真是一次令人難忘的體驗!這裡的環境非常chill,四周掛滿了充滿香港特色的藝術畫作,搭配著綠色植物,讓我感受到一種放鬆的氛圍,彷彿置身於一個藝術與自然交融的環境。🌿餐廳氛圍OWO的老板充滿品味,從裝修佈置到每一個細節都展現了藝術的追求。牆上的藝術作品多以香港特式元素為題材,讓人不禁回味起這座城市的獨特魅力。這裡不僅是一個喝咖啡的地方,更是一個讓人放鬆心情、享受本土藝術的空間。餐點體驗全日早餐:芝麻貝果口感鬆軟,外脆內軟,搭配鹽味奶油起司,簡直是完美的組合,讓我每一口都感受到幸福的滋味!🥯✨香腸、煙燻三文魚和炒滑蛋的搭配,色香味俱全,配上新鮮沙律菜,淋上清新的柚子醋,讓整體餐點清新又不油膩,讓我倍感愉悅。Granola yogurt的搭配更是意外驚喜,豐富的口感讓整體餐點充滿層次感,讓我不禁想多吃幾口。推薦菜式:蒜香芝士忌廉蟹肉扁意粉:味道濃郁又不膩,蟹肉的鮮味如潮水般湧來,讓人一試成主顧!🍝🦀這道菜真是展現了廚師的巧思與用心,每一口都讓我感受到對食材的極致要求。飲品:流白抹茶鮮奶:抹茶的清香與鮮奶的醇厚完美融合,讓我感受到一種溫暖,彷彿在擁抱著春天的陽光。

餐廳氛圍
餐點體驗
全日早餐:
推薦菜式:
蒜香芝士忌廉蟹肉扁意粉:
飲品:
流白抹茶鮮奶:
72%單品朱古力:
朱古力的濃郁與絲滑在口中融化,讓我心滿意足,真是一種無與倫比的享受!🍵🍫
總結
整體而言,OWO咖啡店是一個放鬆心情的好地方,無論是環境還是食物,都讓我充滿了驚喜。每一個細節都散發著用心的氣息,讓人不斷回味。這裡的老板對品質的要求細緻入微,讓我感受到對食物的熱情與尊重。下次一定會再來,期待再次享受這份愉悅!😍
2025-07-01 0 浏览
灣仔打卡文青Chill cafe✨成個氛圍都好舒服~~店內仲有小盆栽🪴定期仲有唔同嘅畫展添🔸All Day Breakfast煙三文魚、沙律車打芝士腸、炒蛋、乳酪份量超夠,超鐘意佢嘅Bagel呀配住煙三文魚食真係好夾~🔸煙三文魚多士最鐘意佢個多士好脆口!仲配左個cream cheese🧀 🔸Flat White可以揀Fruity豆/Nutty豆~個人鐘意Fruity多啲,飲落都好滑拉花仲好靚添😙📍OWO (灣仔)灣仔皇后大道東43-59號東美中心地下1號舖#灣仔美食 #香港美食 #銅鑼灣美食 #灣仔cafe #hkcafe #hkfoodpic #hkfoodstagram #hkfoodshare #hkfoodieblogger #hkfoodblog #hkcafehopping
灣仔打卡文青Chill cafe✨
成個氛圍都好舒服~~
店內仲有小盆栽🪴定期仲有唔同嘅畫展添

🔸All Day Breakfast
煙三文魚、沙律車打芝士腸、炒蛋、乳酪
份量超夠,超鐘意佢嘅Bagel呀
配住煙三文魚食真係好夾~

🔸煙三文魚多士
最鐘意佢個多士好脆口!
仲配左個cream cheese🧀

🔸Flat White
可以揀Fruity豆/Nutty豆~
個人鐘意Fruity多啲,飲落都好滑
拉花仲好靚添😙

📍OWO (灣仔)
灣仔皇后大道東43-59號東美中心地下1號舖

香港人氣打卡街道🇭🇰星街結合傳統歷史文化與創意藝術嘅一條街🖼️位於星街下面有間「韓式花藝咖啡室」🌻🪻鋪頭每一個角落都好啱打卡📷入面環境好寧靜舒適😌嘢食都好吸引🤩我同緣緣揀咗1️⃣全日早餐🍳份量十足😋款式多✅即叫即製2️⃣冬陰功青口蝦扁意粉🍝酸酸辣辣👍🏼好開胃意粉非常掛汁👏🏻3️⃣泰式奶茶蛋卷🍰超級濃郁奶茶CREAM+JELLY😋緣緣食哂😍4️⃣MATCHA DIRTY🍵美好園宇治抹茶🫖六華淡淡嘅抹茶+濃厚嘅鮮奶🥛好FRESH👍🏼5️⃣S.O. CHOCOLATE☕️苦苦哋嘅朱古力🍫好飲朱古力都拉花比我👏🏻

香港人氣打卡街道🇭🇰星街

5️⃣S.O. CHOCOLATE☕️
苦苦哋嘅朱古力🍫好飲
朱古力都拉花比我👏🏻
2025-06-26 0 浏览
朝早想食返個豐盛嘅早午餐,今次係灣仔合和附近搵到呢間小店,好適合同閨密去食早餐!店內環境舒適,同出面嘅石屎森林好大對比,感覺似去左綠洲咁享受,隨隨播放音樂,令人身心舒暢!一早黎到就梗係食返個靚靚早餐啦!All day breakfast 呢份all day breakfast包括有炒蛋、車打芝士腸、煙三文魚、沙律🥗、一杯yogurt with Granola及一個出名嘅Bagel😍😍😍當中最欣賞係乳酪同bagel,yogurt自帶甜味,配搭Granola真係好香濃,另外店家自家製作bagel 分別有五款口味,我同閨密就揀左芝麻及洋蔥,兩個不同味都可以一人分一半黎食😍😍😍此外我哋仲order左手沖靚靚拉花咖啡,我地就揀左Mocha &Flatwhite😆😆用左微酸濃香跑咖啡豆沖製,入口甘香,拉花真係好靚好打卡呀!下次約朋友傾訴,呢間係一個好選擇!🥯OWO灣仔📌香港灣仔皇后大道東43-59號東美中心地下1號舖

All day breakfast

下次約朋友傾訴,呢間係一個好選擇!

🥯OWO灣仔
📌香港灣仔皇后大道東43-59號東美中心地下1號舖
港島區坐得耐又舒服嘅休閒𝒄𝒂𝒇𝒆 (❁´◡`❁)店內有唔少小盆栽、插畫 環境帶點可愛藝術風氛圍好舒服 亦都係𝒘𝒐𝒓𝒌 𝒇𝒓𝒅𝒍𝒚 店員都好友善有多款精品手沖、拿鐵、茶味𝗗𝗶𝗿𝘁𝘆~好飲 拉花又靚𝐀𝐃𝐁有乳酪 沙律菜 炒蛋 煙三文魚 脆皮腸 自選貝果好食又好看 配搭幾健康 食完唔會飽飽滯滯 ´∀`單點𝒃𝒂𝒈𝒆𝒍同樣可自選口味同餡料 都係比較健康輕盈揀左𝐩𝐨𝐩𝐩𝐲 𝐬𝐞𝐞𝐝 面頭好有口感 包體好煙韌厚實!內餡就揀左雞胸+牛油果醬 雞胸好嫩滑啊

港島區坐得耐又舒服嘅休閒𝒄𝒂𝒇𝒆 (❁´◡`❁)
店內有唔少小盆栽、插畫 環境帶點可愛藝術風
氛圍好舒服 亦都係𝒘𝒐𝒓𝒌 𝒇𝒓𝒅𝒍𝒚 店員都好友善
有多款精品手沖、拿鐵、茶味𝗗𝗶𝗿𝘁𝘆~好飲 拉花又靚

𝐀𝐃𝐁有乳酪 沙律菜 炒蛋 煙三文魚 脆皮腸 自選貝果
好食又好看 配搭幾健康 食完唔會飽飽滯滯 ´∀`

單點𝒃𝒂𝒈𝒆𝒍同樣可自選口味同餡料 都係比較健康輕盈
揀左𝐩𝐨𝐩𝐩𝐲 𝐬𝐞𝐞𝐝 面頭好有口感 包體好煙韌厚實!
內餡就揀左雞胸+牛油果醬 雞胸好嫩滑啊
2025-04-30 124 浏览
同同事喺公司附近食lunch,好開心見到有呢啲小店Cafe~通常都會入去試吓🥰Cafe入面嘅設計好Chill, 令人感覺好relax~🔅All Day Breakfast 全日早餐有三文魚,車打芝士腸,炒蛋,沙律,Bagel 同埋乳酪~ 整體好豐富,份量都好足夠!車打芝士腸,切開嘅時候仲爆汁,非常Juicy!🔅Bagel Sandwich同事就嗌咗Bagel Sandwich, 肉桂Bagel配牛油果醬加慢煮雞胸, 健康嘅選擇!雞胸好嫩滑,非常之唔錯!🔅Latte 有冇俾我嘅Latte吸引咗呢?冇錯!係小熊維尼拉花🤩🤩🤩完全冇request過,應該係店員見到我個袋掛住隻Winnie the Pooh所以整比我💯💯💯超有心思❣️有驚喜❣️而且咖啡仲係好香濃~非常非常滿意呀❣️

🔅All Day Breakfast 全日早餐
有三文魚,車打芝士腸,炒蛋,

🔅Bagel Sandwich

🔅Latte
2025-04-29 87 浏览
Cafe hoping日發現好喝又舒適的cafe這家店在我的bucket list中很久了坐車時經過給綠色的牆吸引住店子內𥚃同樣佈置得很美很多香港美景的掛畫,滋養內心Menu食物同飲品和一般cafe差不多但製作和食材都很認真例如餐碟和杯子都是預先溫熱的滿滿的細節客人絕對會感受到☺️All day breakfast每一款配料也是主角Bagel有好幾款口味可挑(每款都好吸引呢!)煙三文魚沙律酥種多士沙律菜配上柚子汁,清新醒胃煙三文魚沒半點腥味吃得出用的料是一絲不苟不得不說咖啡拉花超級精緻有點捨不得喝了🥹狗狗拉花是「鴛鴦」味道很特別,有種香氣但又說不出是什麼來的(尤其是帶着固定鴛鴦味道去品嘗)十級驚喜!
Cafe hoping日
發現好喝又舒適的cafe
這家店在我的bucket list中很久了
坐車時經過給綠色的牆吸引住
店子內𥚃同樣佈置得很美
很多香港美景的掛畫,滋養內心

Menu食物同飲品和一般cafe差不多
但製作和食材都很認真
例如餐碟和杯子都是預先溫熱的
滿滿的細節客人絕對會感受到☺️
All day breakfast每一款配料也是主角
Bagel有好幾款口味可挑
(每款都好吸引呢!)

煙三文魚沙律酥種多士
沙律菜配上柚子汁,清新醒胃
煙三文魚沒半點腥味
吃得出用的料是一絲不苟

不得不說咖啡拉花超級精緻
有點捨不得喝了🥹
狗狗拉花是「鴛鴦」
味道很特別,有種香氣
但又說不出是什麼來的
(尤其是帶着固定鴛鴦味道去品嘗)
十級驚喜!
有時候喺灣仔返工,都會經過呢間咖啡店綠色的小店就是是繁忙工作區裏的一個綠洲而且還擺滿了植物,有貼近大自然嘅感覺佢哋仲有唔少藝術作品,是很特別的一間小店發現不少位置旁邊都有插座也很work-friendly⟡ all day breakfast ᴴᴷᴰ 125用上poppy seed bagel、炒蛋、三文魚、香腸另外還有藍莓乳酪,也是挺豐富的⟡ bagel sandwich ᴴᴷᴰ 105事先不知道adb的款式所以選了同款bagel另外選了牛油果醬、雞胸,簡單又健康⟡ latte ᴴᴷᴰ 50⟡ americano ᴴᴷᴰ 40
有時候喺灣仔返工,都會經過呢間咖啡店
綠色的小店就是是繁忙工作區裏的一個綠洲
而且還擺滿了植物,有貼近大自然嘅感覺
佢哋仲有唔少藝術作品,是很特別的一間小店
發現不少位置旁邊都有插座也很work-friendly

⟡ all day breakfast ᴴᴷᴰ 125
用上poppy seed bagel、炒蛋、三文魚、香腸
另外還有藍莓乳酪,也是挺豐富的

⟡ bagel sandwich ᴴᴷᴰ 105
事先不知道adb的款式所以選了同款bagel
另外選了牛油果醬、雞胸,簡單又健康

⟡ latte ᴴᴷᴰ 50

⟡ americano ᴴᴷᴰ 40
2025-04-21 40 浏览
⭐️灣仔金鐘一帶嘅Cafe 🌹環境都好優雅,係以植物、自然為主題既細細個廚房 所有食物都係叫做🍀我地就叫左個all day breakfast 🍳 Smoked Salmon | Cheddar Cheese Sausage| Scrambled Eggs |Salad | Pastry | Yogurt w/Granola🍳雞蛋炒得順滑 🌭最好味係條香腸,因為入邊有好多芝士,而且係有一條條坑紋,令到條腸煎得非常平均而且仲有三文魚 新鮮嘅沙律菜🥗一個杯仔嘅乳酪而個麵包就可以自己喺個櫃入邊揀🍞侍應會幫你即刻焗返熱我揀咗芝士火腿酥 又脆,又有鹹香味道 🥰另外就叫咗個bagel 🥯呢個bagel 係可以自己揀麵包嘅味道 同埋配料我就揀咗碎蛋沙律 加雞胸🥚碎蛋沙律有好多蛋黃醬 食落口好豐富好滋味仲有充滿蛋白質,又軟腍腍嘅雞胸🐣另外就叫咗杯mocha 咖啡味有啲苦味幾香仲有靚靚嘅拉花添☕️另一杯就叫左dirty matcha 🍵 呢杯飲品係凍嘅 抹茶同埋奶係分開咗層次可以品嚐到唔同嘅口感同味道淨係飲抹茶嗰層嘅時候,有啲苦澀味好正💚
⭐️灣仔金鐘一帶嘅Cafe 🌹
環境都好優雅,係以植物、自然為主題既
細細個廚房 所有食物都係叫做🍀

我地就叫左個all day breakfast 🍳

🍳雞蛋炒得順滑
而且仲有三文魚 新鮮嘅沙律菜🥗
一個杯仔嘅乳酪
而個麵包就可以自己喺個櫃入邊揀🍞
侍應會幫你即刻焗返熱
我揀咗芝士火腿酥 又脆,又有鹹香味道 🥰

另外就叫咗個bagel 🥯
呢個bagel 係可以自己揀麵包嘅味道 同埋配料
我就揀咗碎蛋沙律 加雞胸🥚
碎蛋沙律有好多蛋黃醬 食落口好豐富好滋味
仲有充滿蛋白質,又軟腍腍嘅雞胸🐣

另外就叫咗杯mocha 咖啡味有啲苦味幾香
仲有靚靚嘅拉花添☕️

另一杯就叫左dirty matcha 🍵
呢杯飲品係凍嘅 抹茶同埋奶係分開咗層次
可以品嚐到唔同嘅口感同味道
淨係飲抹茶嗰層嘅時候,有啲苦澀味好正💚
2025-04-19 36 浏览
和朋友避雨,所以發掘了這個地方因為他的位置實在太方便,就在大馬路旁邊的餐廳入到嚟覺得個感覺好好,好多展館級別嘅藝術品文藝氣息都好重,感覺入得嚟個個都係文青嘢食普遍都係西餐包括有意粉同埋全日早餐。但係最主要係如果要打卡嘅話,呢間實冇錯如果幸運霸道門口位好似我哋咁基本上點影都靚同埋侍應生非常友善我哋要影相打卡幫我哋至少影咗10張普遍觀感都幾好每日都有時令蛋糕值得一提,係我杯咖啡上面嘅拉花好靚收費亦都係同區非常正路
和朋友避雨,所以發掘了這個地方
因為他的位置實在太方便,就在大馬路旁邊的餐廳
入到嚟覺得個感覺好好,好多展館級別嘅藝術品
文藝氣息都好重,感覺入得嚟個個都係文青

嘢食普遍都係西餐包括有意粉同埋全日早餐。
但係最主要係如果要打卡嘅話,呢間實冇錯
如果幸運霸道門口位好似我哋咁基本上點影都靚

同埋侍應生非常友善
我哋要影相打卡幫我哋至少影咗10張
普遍觀感都幾好

每日都有時令蛋糕
值得一提,係我杯咖啡上面嘅拉花好靚
收費亦都係同區非常正路

呢間cafe位於灣仔,位置真係超唔顯眼,但一經過就會被吸引住,因為外面擺滿咗花花草草,牆上掛住啲藝術畫,感覺好有藝術氣息。食物款式雖然唔算多,但主打嘅bagel sandwich同精品咖啡都值得一試!Bagel Sandwich我試咗佢哋嘅bagel,個bagel煙韌,裡面仲有粒粒藍莓。不過,建議大家趁熱食,因為如果等佢攤凍咗,會變得有啲硬。每個bagel都會配上cream cheese,真係一個golden match,食落去簡直係絕配!All Day Breakfast佢哋仲有個all day breakfast,包羅萬有,好適合早餐或者輕食。有煙三文魚、沙律、炒蛋同埋香腸,同yogurt, 色彩繽紛。咖啡飲品Matcha Latte同Mocha都表現正常,但拉花真係好靚,特別係佢哋的獨角獸同草泥馬拉花,好靚靚吸引,啱晒打卡喺呢間小咖啡館飲一杯咖啡,享受一份bagel sandwich,望住啲藝術畫同小手作,真係好治癒,適合放鬆心情❤️‍🩹

Bagel Sandwich

All Day Breakfast

咖啡飲品

灣仔呢間cafe,充滿住文青藝術氣息,入邊有好多植物🪴🌿做裝飾,有如一個小花園,感覺好chill好舒服!而且cafe亦都有好多手工藝品出售!每件都係獨一無二,得意又精美!忍唔住想買翻一件返屋企!墻上仲掛左有香港景色嘅油畫,藝術氣息好濃!而呢度嘅拉花咖啡好出名,每杯都係用心製作!我哋今日就叫咗兩個主食加兩杯飲品:🥪All Day Breakfast $165- 有多種食材,五顏六色非常吸引,有炒蛋,肉腸,自家制煙肉牛角包,煙三文魚同埋雜菜,仲有燕麥乳酪,營養不夠晒豐富,份量仲好大添!🍝Crab Linguine$150- 意粉面灑上滿滿嘅蟹肉同埋清新嘅青瓜條!食落口一啲都唔油膩,意粉口感爽口!🍵Matcha$42☕️Latte$40兩杯飲品嘅拉花都好,線條細緻!打卡一流📸
墻上仲掛左有香港景色嘅油畫,藝術氣息好濃!

而呢度嘅拉花咖啡好出名,每杯都係用心製作!

我哋今日就叫咗兩個主食加兩杯飲品:
🥪All Day Breakfast $165

🍝Crab Linguine$150

🍵Matcha$42
☕️Latte$40
兩杯飲品嘅拉花都好,線條細緻!打卡一流📸
2025-04-06
2025-04-07 179 浏览
同老best嚟咗灣仔一間藝術Cafe每一個食物都好似一件藝術品咁 旁邊有唔同嘅畫作同手工藝設計藝術品可以俾人買走我哋就叫咗幾樣嘢食包括咗蟹肉芝士意粉,全日早餐,抹茶latte,焙茶鮮奶先講講佢哋嘅飲品🤩茶味好出好香走咗濃 好驚喜 抹茶同焙茶嘅質感都好濃厚 入口嘅感覺厚實但唔漏另外芝士意粉嘅蟹肉都好新鮮 扁意粉亦都好掛汁 每一個菜單都係新鮮即刻製作 即場可以見到職員用心烹調意粉 🍝 個意粉嘅賣相已經有90分 滿滿嘅蟹肉鋪滿咗意粉嘅表面,蟹肉都好大粒 一啲都唔孤寒😛😛全日早餐嘅水準都唔錯 乳酪同腸仔都好出色,腸仔一咬落去又爆汁效果 乳酪可以令到成個餐畫龍點睛 缺點係貝果有小小硬幾令我驚喜嘅係法式西多士上面有一個雲呢拿雪糕 配上肉桂西多士 多士切落去個感覺軟糯,配上酸酸甜甜的肉桂加埋個雪糕嘅三重口感, 感覺好新鮮同有少少口腔的衝擊 整體嘅欣賞呢一間用藝術風格設計嘅Cafe 環境都算開陽 可以同朋友坐低傾吓偈 欣賞吓藝術展品 抒發身心整體評分:4/5推介指數:4/5人均消費:150/位@owoplace地址:香港灣仔皇后大道東43-59號東美中心地下1號舖
同老best嚟咗灣仔一間藝術Cafe
我哋就叫咗幾樣嘢食
包括咗蟹肉芝士意粉,全日早餐,抹茶latte,焙茶鮮奶
先講講佢哋嘅飲品🤩
全日早餐嘅水準都唔錯 乳酪同腸仔都好出色,

幾令我驚喜嘅係法式西多士

整體評分:4/5
推介指數:4/5
人均消費:150/位

@owoplace
地址:香港灣仔皇后大道東43-59號東美中心地下1號舖

2025-04-05
2025-04-05 24 浏览
在灣仔見到這家Cafe好清新,墻上是獨具風格的濃烈油畫,每個角落都有植物花簇,點上一杯咖啡就能坐大半天!### 全日早餐幾片煙燻三文魚做成花朵,漂亮又鮮美,香腸就是香脆。蓬鬆的炒蛋炒的好嫩,質地細膩,蛋香濃郁。搭配新鮮的沙拉,清脆的生菜與多汁的番茄增添了清新感,圓包外酥內軟,塗上芝士,更好味!芋頭酸奶酸甜適口!### 蒜香芝士忌廉蟹肉扁意粉蟹肉的新鮮和甜美是這道意粉的靈魂,意粉搭配上濃郁的芝士和忌廉奶香,形成了絕妙的風味組合。蒜香的味道充分釋放與意粉交融,讓每一口都散發著誘人的香氣,真是極具風味!### 流白抹茶鮮奶飲品呈現出迷人的翠綠色,散發著淡淡的清香。流白鮮奶的質地在舌尖滑過,讓人感受到細緻的奶香和抹茶的完美結合!### 拉花朱古力濃郁的牛古力力風味,上面還有藝術感十足的拉花,技術高超!

### 全日早餐

### 蒜香芝士忌廉蟹肉扁意粉

### 流白抹茶鮮奶

### 拉花朱古力
濃郁的牛古力力風味,上面還有藝術感十足的拉花,技術高超!
Owo
2025-04-04 70 浏览
灣仔有間以藝術同植物🪴做主題的cafe 好吸引我, 上星期終於來到了, 一邊欣賞藝術畫、植物,一邊品嘗美食好寫意!屬文青必去好去處!全日早餐 可自選喜愛的 bagel 口味,手工味道配上一點salted cream cheese 好好吃🤤還有有芝士腸, 煙三文魚, 炒滑蛋及沙律菜, 最後再食埋granola yogurt 感覺豐富健康!另都點了扁意粉🍝 都好好食Latte & cappuccino 可愛拉花的咖啡☕️愛不釋手, 每啖甘香咖啡☕️喚醒新的早晨!OWO 灣仔皇后大道東43-59號東美中心地下1號舖

全日早餐

Latte & cappuccino