C+食の分享||置身於鬧市中既小花園 ,做半日偽文青 - OVOCAFE--遲黎既食の分享 都過左成半個用既既聖誕假期大家又點過呢?--ms.C襯住Boxing Day 同兩位友人做左半日偽文青--先去寶雲道拜姻緣石之後慢步落灣仔當然唔行開山既我行到腳仔軟當然要搵個地方抖陣搵間Cafe HEA下傾陣計--因為今晚仲有下場邊爐聚會所以主力都係飲杯野抖抖所以冇叫到Main Course--係灣仔都有唔少特色Cafe我地3個隨機挑選去左呢間置身於鬧市中既小花園 - OVOCAFE --位於灣仔舊街市內算係市區活化既一部份 --OVOCAFE係間素食店唔提供肉類食品其實間Cafe唔太大附帶係一間花店隔離所以四周都係好多花花草草 --3個女人仔叫左3杯飲品+Waffles Share 埋單都成$190有點兒貴--拎好號碼等野食送上門 --窩夫好鬆化配上焦糖脆脆甜甜地有D粒粒咬下後面果杯係友人S叫既青檸梳打--配合埋杯咖啡啱啱好例牌既Mocha冇走雞 不過我覺得杯咖啡唔太夠熱--3個女人仔傾傾下就一個下午 --整體黎講今日唔係好多人坐唔滿如果坐滿晒都幾迫下 --花花草草加上陽光射入黎既自然光線

遲黎既食の分享 都過左成半個用既既聖誕假期

加上陽光射入黎既自然光線

影相呃Like 一流
2015-12-26
2016-01-08 3255 浏览
話說今日落大雨, 費事行咁遠, 所以都係喺公司附近食啦咁日日諗食乜, 附近啲嘢又食到悶哂,相信都係每個打工仔的心聲突然叮一聲, 諗到不如去食OVO CAFE一來好耐冇去, 二來最近睇完王陽明個森林婚禮, 不期然會諗起呢間餐廳三來呢間的確係素食之選, 想清清哋又唔想食中式齋菜, 可以試吓呢度食嘢要食埋個環境是常識吧! XD呢間嘢其實係同花店CROSS-OVER所以置身其中又真係好舒服到唔想返公司而且任何一個角度影出去都係靚的啱哂鐘意影相的你咁啱今日仲要唔駛排隊, lucky!是日午餐, 山葵長通粉跟餐湯露荀蕃茄湯=$68 個長通粉味道略嫌偏淡,可能冇用汁料,係健康啲但係淡口。食材好新鮮,山葵味道好清新蕃茄湯係鮮煲的,飲得出唔係出面用茄膏煲嗰啲,通常嗰啲都會太酸(可跟咖啡, 佢哋啲咖啡亦都非常出色, 係我以前個咖啡老師主理的)
話說今日落大雨, 費事行咁遠, 所以都係喺公司附近食啦

突然叮一聲, 諗到不如去食OVO CAFE

食嘢要食埋個環境是常識吧! XD

呢間嘢其實係同花店CROSS-OVER

所以置身其中又真係好舒服到唔想返公司

而且任何一個角度影出去都係靚的

啱哂鐘意影相的你

咁啱今日仲要唔駛排隊, lucky!

是日午餐, 山葵長通粉跟餐湯露荀蕃茄湯=$68

2016-01-06
2016-01-03 2677 浏览
大家都常說green Monday 好像是只有星期一先可以食素但只要有心every day都可以go green呀 而且個個都green Monday星期一等位咪特別多人言歸正傳 OVOCAFE好似係鬧市入邊的綠洲咁 真係綠色的綠 有好多綠色的植物 佈置好有心思 好光猛 食材的配搭都絕對唔係馬虎了事 色彩鮮艷奪目 賣相一流! 令人食指大動水煮蛋芝士蕃茄意大利飯好creamy 夠飽肚 如果飯再軟一點點的perfect池all day green breakfast值得一讚的係茹夠入味 蕃茄好juicy 牛角包唔係一般的buttery反而有d poppy seeds係上面 感覺偉康d 沙律菜配上酸酸的醋好開胃 mozzarella pizza紅黃配搭夠哂鮮豔奪目 蕃茄的清新抵銷芝士膩 食多d都唔怕茄子菠菜蛋派 配栗子蓉蛋派不過不失 栗子蓉唔會太甜 反而伴碟的沙律菜更讚

佈置好有心思 好光猛

蛋派不過不失 栗子蓉唔會太甜 反而伴碟的沙律菜更讚
  • all day green breakfast
  • mozzarella pizza
2015-12-19 3085 浏览
知道呢道食飯有限時,LUNCH黎岩哂,反正都係要趕住走~多人的關係,要人齊先入得,好彩2個唔使等好耐~食了3色椒炒意粉同香菇芝士BAGEL~等嘅時候順便欣賞下四周~周圍都係綠色的植物,如果唔多人同無咁嘈,係幾RELAX嘅~上菜都幾快~意粉好大碟,好COLOUFUL,食唔出有牛油味,如果咸D會好D,份量都幾多~至於個BAGEL,其實好普通,睇落得芝士同菇~但外脆內軟,食落唔乾,簡簡單單芝士加菇已經好好味~旁邊仲有D新鮮沙律菜,令人感覺好健康~BAGEL份量比較少,加埋杯咖啡~岩岩好8成飽~對於返工要坐得耐的上班族,係最舒服的~
知道呢道食飯有限時,LUNCH黎岩哂,反正都係要趕住走~
多人的關係,要人齊先入得,好彩2個唔使等好耐~
食了3色椒炒意粉同香菇芝士BAGEL~
等嘅時候順便欣賞下四周~
周圍都係綠色的植物,如果唔多人同無咁嘈,係幾RELAX嘅~
上菜都幾快~
至於個BAGEL,其實好普通,睇落得芝士同菇~
但外脆內軟,食落唔乾,簡簡單單芝士加菇已經好好味~
旁邊仲有D新鮮沙律菜,令人感覺好健康~
BAGEL份量比較少,加埋杯咖啡~岩岩好8成飽~
對於返工要坐得耐的上班族,係最舒服的~
意粉
BAGEL
2015-10-29
BAGEL
生日食素,這個概念在我很小時閱讀過宗教書籍後就覺得很有道理,可是一直未有認真地實踐,因並非那麼多朋友喜歡吃素而有限制. 但感謝兩位好友在過往數年陪我一起實行,今年選了灣仔的ovo cafe來個birthday celebration dinner, 非常滿足~自ovo cafe 開業後就一直想去試試,因cafe賣的是西式素,聽起來很新穎,但憑空也不難列出一兩項,例如黑松露雜菌risotto, 南瓜松子仁意粉, 在一般餐廳也能吃到,那吸引之處是甚麼呢?我反而喜歡cafe的環境,一幅植物牆、清幽的花香,感覺與大自然很接近.這邊的樓梯一度讓我以為cafe是別有洞天.原來只是讓我站在高處望去cafe, HAHA接近門口位置的樹下座位更有小鳥的吱吱聲.而我們坐在小花店旁邊,甫坐下花香就讓我很放鬆,心情也平靜下來.今餐的素菜, 論賣相- 夠色彩繽紛, 論味道- 免去一切肉類的血腥, 吃的是材料原來的味道.藜麥無花果沙律堡壘 - 看到有無花果及藜麥, 必點! 因為我極愛吃無花果, 而藜麥對身體十分有益, 含大量礦物質、營養物質及維生素. 好欣賞ovo cafe以花瓣做裝飾, 弄得像一個小花園.無花果

這邊的樓梯一度讓我以為cafe是別有洞天.
原來只是讓我站在高處望去cafe, HAHA
接近門口位置的樹下座位更有小鳥的吱吱聲.
藜麥無花果沙律堡壘
無花果很清甜, 面層燒得脆脆, 口感不錯~ 而OVO Cafe的藜麥是我目前吃過最好吃的, 不過太硬/韌, 細細粒有少少軟身, 相對地易咀嚼.
說真的, 我一向對All day breakfast無大興趣, 但這份卻是很有驚喜. baby spinach、香滑炒蛋及牛角包好好味!
All day breakfast
加$12將餐飲轉做壼裝茶, 不算很大壼, 但可以refill, 就試試藍莓石榴茶. 另外散叫一壼玫瑰呍尼嗱茶.
我較喜歡藍莓石榴茶, 茶味較突出而水果甜品偏低, 好岩飲.
水煮蛋芝士番紅花意大利飯, 不看菜單我以為是與南瓜有關連的, 蕃紅花的味道我不懂形容啦, 把蛋戳破與飯拌勻, 每顆飯粒也帶少少硬, 口感一流.
水煮蛋芝士番紅花意大利飯
還是那句, 若要犧牲他命為自己慶生, 這個鋪排有點殘忍, 亦有點不妥, 何不對牠們儲起一點愛, 就從一年一日開始吧~
2015-11-20
庆祝纪念
生日
藜麥無花果沙律堡壘
水煮蛋芝士番紅花意大利飯
2015-11-27 3190 浏览
聽說ovo需要排隊等候某一個星期六, 跟朋友一早到灣仔整野大概2pm左右我地到達這裡雖然full, 但不用排隊等自助形式需要先到櫃檯點餐付款後送到兩個女生可以叫幾多野食呢 我地叫了兩款加兩杯飲品ovo主力的all day breakfast香濃芝士法包配黑水欖沙律coffee & tea食物質素不錯 得知中環都開左分店lunch又多一個好地方選擇了
聽說ovo需要排隊等候

某一個星期六, 跟朋友一早到灣仔整野

大概2pm左右我地到達這裡

雖然full, 但不用排隊等

自助形式

得知中環都開左分店

lunch又多一個好地方選擇了
all day breakfast
2015-11-16 2733 浏览
友人奉行星期一 go green, 我又"嚮往" 這餐廳, 建議一行五人齊往午餐!在"樓梯排隊"等候了十五分鐘, 期間有兩位日本女士"插隊", 因她們入座兩人座位,這是我們是不能享用的, 就算數了, 但期間是沒有侍應理會!三人點了三色椒蓮藕蕎麥麵, 不單無味, 蕎麥麵更煮過火了, 成了"麵糊"! 完全失敗, 更失望!!!
2015-11-16
大美人睇到報導介紹呢間cafe,一於試吓新嘢&清清腸胃,相約9月中晚飯試菜。當日我到嘅時候都未滿座,係食食吓至多人.呢度本身同家具店&花藝店相連,不過於1樓樓梯放置貨品封咗,實際去cafe只有正門或通往廁所的後門。cafe只佔地下位置大約一半.坐位絕對唔係舒服一類,細小木枱椅,連坐墊都無,當然佢哋仲有限時用餐, 感覺"唔想客人坐得耐".大美人先到,由於她食咗嘢至見面,所以只點了咖啡等我.一到埗,她便說食物要在counter order,之後會送到.見到menu,無咩啱食,最後叫了"black olive, sun-dried tomato, pine nut tagliatelle $95 + chamomile tea (pot) $46". 食物份量偏少,粉口感一般...可能加上係素食,飲完壺茶都堅唔飽.唯有再叫"all day green breakfast $118 + chamomile tea (pot) $12(跟餐價)"(今次同大美人開心share). All day green breakfast 睇落豐富,都係唔飽肚. 講吓食物:black olive, sun-d
講吓食物:
black olive, sun-dried tomato, pine nut tagliatelle: 這道菜要評的就係粉& presentation ,因為 black olive,sun-dried tomato & pine nut好唔好食同買手入貨有直接關係.如上述,粉口感一般;賣相幾好,看到的時候有想快D試的感覺。
all day breakfast: 蕃茄烤過的;牛角包細細的,但夠鬆化,好;嫩菠菜煮得ok,冇overcooked ;烤菇就乾咗少少;茄汁豆跟罐頭的沒有分別;炒蛋同麥記早餐的一樣好味;車厘茄同菜的沙律都ok,起碼冇爛,沙律汁的醋味恰好!賣相都好,每款食物都分區放好,味道沒有混合!茶,係茶包的!呢個價錢比茶包,堅唔抵!
服務:
這裡同某幾間快餐店叫扒餐/廚房即煮都一樣有服務員收/送餐,但價錢就相差頗遠。
3K
2015-10-05 4189 浏览
每週總有一至二天來這裡吃午餐, 己成為我的食堂了.中式素菜我不太喜歡, 明明是素又點解改名為什麼什麼齋鮑魚, 素鵝......呢西式素菜不取巧, 製作簡簞又精緻, 又適合減肥中的我蕃茄, 芝士, 茄子香草飽+咖啡 $65每每都會有驚喜, 賣相吸引.香草飽好軟熟還帶有陣陣香草味道, 餡料的茄子, 蕃茄....份量頗多, 要大口大口進食;  芝士的味雖不太濃, 反而跟菜蔬好夾, 鮮甜帶芝味每次不點cappucinno總覺不夠完美,  口感順滑, 味道甘苦, 不可不喝
每週總有一至二天來這裡吃午餐, 己成為我的食堂了.

西式素菜不取巧, 製作簡簞又精緻, 又適合減肥中的我

蕃茄, 芝士, 茄子香草飽+咖啡 $65

每每都會有驚喜, 賣相吸引.

2015-10-05
每星期都是拉麵、燒肉、雞煲,回想都覺得有點過份,今天癮起想吃些清淡點,全城都在響應Green Monday,雖然現在已經是星期五,但只要有心每天都是Green Monday!那就讓我享受獨有的Green Friday吧。聽到其他人等了一小時多,那時候也不禁讓我們擔心起來。那天到達灣仔都已經八點多,所以不消一會就到達OvoCafe,大概十五分鐘就有座位了。自助形式,想好吃什麼就到檯枱點餐。朋友為了Ovo Cafe的All Day Breakfast 而來,二話不説就衝去下單。Ovo Cafe的All Day Breakfast份量挺足,有厚切蕃茄、迷你牛角包、菠菜、烤菇、茄汁焗豆、炒蛋及車厘茄沙律Ovo Cafe主張素食,他們的All Day Breakfast也配合了這概念,以蔬菜為主,雖然一點肉都沒有,但還是很有飽感呢!這也是肉食者對素食的誤解,認為沒有肉就會不飽肚,有時這只是一個習慣或是心理關口,同樣地進食素食也可以為身體提供所需的營養。這All Day Breakfast就正正瓦解了這美麗的誤會。而我所揀選的是香濃芝士法包配黑水欖沙律。樣子方面比剛剛的All Day Breakf
而我所揀選的是香濃芝士法包配黑水欖沙律。樣子方面比剛剛的All Day Breakfast略為輸蝕,但味道都不錯的,唯一的覺得法包上的芝士味道乏味,不夠濃郁,而且太乾了!吃這種乾身的多士最好醬汁濕身一點,不會讓口腔太過乾涸。Ovo Cafe這一點還需要努力多點啊!但個沙律配了酸酸甜甜的黑水欖醬,中和剛剛太過乾身的感覺,為這碟補回一點分數。
沒有吃肉的晚上,清清腸胃感覺真好,整個人好Healthy!整個餐廳以花園為主,到處擺滿綠色植物,不只讓腸胃休息,就連眼睛和身心都驀然回首,有種得以釋懷的感覺。
OVOCAFE
灣仔灣仔道1號地下 (灣仔舊街市內)
2015-09-18
2015-09-15 3629 浏览
往OVOcafe 食素,餐廳是前灣仔街市,我們點了雜豆菠菜濃湯,黎麥無花果沙律堡壘、水牛芝士蕃茄沙沙烤多士配藤茄、水煮蛋芝士蕃紅花意大利飯和凍朱古力,期間有旅遊書看,餐廳內環境好有雨林feel,雜豆菠菜濃湯入面好足料,除有菠菜,還有蕃茄,駝鳥豆和薏米,好鮮甜,而且個湯配多士飽,好好味;黎麥無花果沙律堡壘,無花果好甜,黎麥好少食,口感有點似米通,好特別好好味;水牛芝士蕃茄沙沙烤多士配藤茄,多士好豐富,內有蕃茄和洋蔥碎,而且配菜有蕃茄仔和藤茄,前者熱辣辣,好鮮甜,後者不知是否即係露筍? 但食落去好爽口;水煮蛋芝士蕃紅花意大利飯,個飯和水煮蛋好香,但食不到蕃紅花,可能混入飯內吧;最後朱古力好香濃好滑好好飲,第一次食西式素食,整體不錯。
水牛芝士蕃茄沙沙烤多士配藤茄
水煮蛋芝士蕃紅花意大利飯
雜豆菠菜濃湯
黎麥無花果沙律堡壘
綠草如茵的環境
2015-09-06
2015-09-14 3369 浏览
 Go green唔應該有咁嘅態度,一間咁Green嘅餐廳,應該襯返親切笑容嘅侍應,味道美味嘅食物和香濃嘅coffee,只有環境可取,其他全部都冇,好難唔好食嘅all day breakfast算OK幾新鮮,水煮蛋意大利飯就唔係太好,冇芝士味,招牌signature coffee 冇驚喜。跟大乜乜快餐店冇分別,只係點完餐有侍應送到台上,唔可以講得上有service,但收費並不便宜,服務性行業連笑容都冇。提議餐枱要換過,增加多些位,唔使限時90分鐘進餐時間,咁舒適嘅環境唔應該有壓力咁,另外侍應要培訓,烹調方式要改進,如果唔係我都唔會再嚟失望!
失望!
自助斟水
All day breakfast
水煮蛋意大利飯,全無芝士味😣
懷舊街市的一角
2015-09-13
  • all day green breakfast
2015-09-07 5689 浏览
去這間Café的原因是被它的環境所吸引。一進店已經好像置身於大自然一樣,先是綠色的牆,再進一點是有一個位置放滿盤裁以及花。這次點了All Day Green Breakfast $118有七樣食物看起來好豐富。蛋的份量亦較多,整體味道不錯,小蘑菇好吃。Apple Peach Smoothie $46幾乎只有蘋果味!芒果芝士蛋糕 $ 36質地較軟身,但芒果及芝士都較淡。我大約五時多去到,人太多比想像中多很多,有點不好意思拍照。室內的擺設很多也很漂亮。
去這間Café的原因是被它的環境所吸引。
一進店已經好像置身於大自然一樣,
先是綠色的牆,
再進一點是有一個位置放滿盤裁以及花。
All Day Green Breakfast
有七樣食物看起來好豐富。
蛋的份量亦較多,
整體味道不錯,小蘑菇好吃。
Apple Peach Smoothie $46
幾乎只有蘋果味!
Apple Peach Smoothie+芒果芝士蛋糕
芒果芝士蛋糕 $ 36
質地較軟身,但芒果及芝士都較淡。
我大約五時多去到,
人太多比想像中多很多,
有點不好意思拍照。
室內的擺設很多也很漂亮。
2015-02-10
2015-08-30 3000 浏览
有次一個毒撚去食呢度食下午茶,點知仲有午餐set就叫左一個午餐。我好後悔。個漢堡係藜麥造,真係食唔慣,仲好易散。無漢堡應有既豐富口感。反而個紫蕃薯原原整整好味少少。個冬蔭功湯太多料,太多香茅同辣椒,唔好太重味飲。

反而個紫蕃薯原原整整好味少少。

個冬蔭功湯太多料,太多香茅同辣椒,唔好太重味飲。
蕃茄素漢堡
原個紫蕃薯
冬陰功湯
原個紫蕃薯
2015-08-25 2667 浏览
第二次光顧,下午茶時段只得三四位顧客看看黑板,本來揀了窩夫,但竟然要等30分鐘最後改為牛油果蕃茄沙律,連熱朱古力$65.喜歡latte art,不過有拉花嘅飲品一定重奶味⋯朱古力味一定無訂企⋯沙律份量不少,意大利陳醋和olive oil已很夠味若果有拉花嘅古古力可以有香濃的朱古力味⋯那有多好
第二次光顧,下午茶時段只得三四位顧客

看看黑板,本來揀了窩夫,但竟然要等30分鐘

最後改為牛油果蕃茄沙律,連熱朱古力$65.

沙律份量不少,意大利陳醋和olive oil已很夠味

若果有拉花嘅古古力可以有香濃的朱古力味⋯那有多好
2015-08-25