2017-05-19 726 浏览
Ovo這天下午我同朋友去左灣仔Ovo食lunch,呢度環境好靚,入面好多花花草草,感覺好夢幻,我叫左Set B,係素蟹黑松露忌廉意大利飯,等左一陣店員就拎左過黎,效率超高!Black Truffle味都幾濃,risotto 煙韌度剛好,但忌廉汁唔夠,感覺有啲乾爭爭,分量對我黎講都係岩岩好,男仔可能會唔夠食,個lunch set仲包一碗湯,係粟米湯,質地幾濃稠但味道偏淡,整體感覺一般啦!但環境真係好靚好舒服,樓底超高,我諗呢到係行健康路線,想減肥既朋友黎呢度都okay!
Ovo
2017-05-19
話說我爸媽飲食習慣是兩個極端~爸爸愛多菜少肉, 天天早上自製野菜果汁~媽媽卻無肉不歡~ 特別愛吃牛排~兩人有時還會為此鬥嘴 😄我自己少時候都很愛吃肉~長大以後知道健康重要, 就開始多吃蔬菜~儘量少吃油份高的食物~常常都在尋找健康又好吃的餐廳…好的素菜餐廳不易找~不要以為吃素肉健康~ 它們之所以像真肉般可口其實是添加了很多的加工香料…個人喜歡的健康餐廳廖廖可數~其中一間是今次的OVO CAFE!這間OVO cafe 位於灣仔舊街市~一進門口, 左面是傢俱店, 右面就是餐廳餐廳裡放滿了大大小小的植物~坐在花草樹木之間, 心境都特別平靜~午市來吃飯的人一點都不少~好在友人s一早來了排隊… 餐廳是自助形式的~lunch set寫在黑板上~~我們打算一起分享, 於是各點了一款食物~餐具和調味料一樣也是自助的~ 我們坐在近窗的位置~  享受著陽光~ 期待著美味的食物~ 誰說素食就是一大碟令人提不起食慾的菜~~我特別喜歡這碗玉米湯~好香好滑~脆麵包粒和玉米湯好夾~~ 主菜是南瓜意粉~ ovo cafe的其中一個特點就是食物的賣相~盛載意粉的碟子和食物互相配合~ 顯示出廚師的心思~意粉中加入了可口的青
話說我爸媽飲食習慣是兩個極端~
爸爸愛多菜少肉, 天天早上自製野菜果汁~
媽媽卻無肉不歡~ 特別愛吃牛排~
兩人有時還會為此鬥嘴 😄
我自己少時候都很愛吃肉~
常常都在尋找健康又好吃的餐廳…
好的素菜餐廳不易找~
個人喜歡的健康餐廳廖廖可數~
其中一間是今次的OVO CAFE!

這間OVO cafe 位於灣仔舊街市~
一進門口, 左面是傢俱店, 右面就是餐廳

餐廳裡放滿了大大小小的植物~
坐在花草樹木之間, 心境都特別平靜~
午市來吃飯的人一點都不少~
好在友人s一早來了排隊…
餐廳是自助形式的~

餐具和調味料一樣也是自助的~

我們坐在近窗的位置~  享受著陽光~ 期待著美味的食物~

誰說素食就是一大碟令人提不起食慾的菜~~
我特別喜歡這碗玉米湯~好香好滑~
脆麵包粒和玉米湯好夾~~

主菜是南瓜意粉~

ovo cafe的其中一個特點就是食物的賣相~
盛載意粉的碟子和食物互相配合~ 顯示出廚師的心思~
意粉中加入了可口的青豆~
不但營養豐富, 顏色都好好看~

另一個主菜是芝士蕃茄長卷卷粉~
雖然它的賣相沒有上面的南瓜意粉好看~ 但我和友人s一致認為卷卷粉的味道稍勝一籌~~

想保持身段~ 又不想吃淡而無味的菜色~

OVO CAFE茹素不錯~~
2017-04-11
2017-05-05 5668 浏览
很久沒來Ovocafe,雖然環境好而且免收加一,上次來吃午餐時認為食物中規中舉而已。久別兩年後重逢,想不到這次的食物比上次好得多,更讓我見識到原來這裡有非西式和素肉的菜式。望著綠意盎然的植物陳設,吃著非肉但依然美味的食物,仍是賞心樂事;想不到在固有的西式素食路線外,這裡還會利用素肉來刨製惹味度不遜非素的菜式。自問不是認真得會棄葷的素食者,不會抗拒素肉,反而更撩起好奇心去試,因此點上了含素肉的冬蔭湯麵,是出乎意料的好吃和飽肚!溫室似的景觀,特高的樓底,價位適中和免加一,比它優勝的餐廳實在不多。午市不接受訂枱,通常幾個人來的話要等候一會,但一個人來就省卻不少等候時間,上次和今次都是立即有位,人潮在大約一點半過後逐漸散去。職員把我帶到座位,我隨即放下隨身物品,到櫃枱處點餐。這裡免加一,那當然要self-service 了。倒喜歡自助形式的,既省錢,又多一點自由度。午市和晚市都有單點的餐牌,但午市當然點套餐會較划算。Set lunch menu 會定期轉換,但離不開四類,分別是「特色推介」(可以是任何類別)、意粉、三文治或薄餅卷和湯麵,全都是$78。周到的貼上奶、蛋等標示,方便茹素者參考。我選
蒟蒻麵
午市和晚市都有單點的餐牌,但午市當然點套餐會較划算。Set lunch menu 會定期轉換,但離不開四類,分別是「特色推介」(可以是任何類別)、意粉、三文治或薄餅卷和湯麵,全都是$78。周到的貼上奶、蛋等標示,方便茹素者參考。我選了冬蔭蒟蒻麵和沙律,純粹是對這裡的非西式菜式感到好奇。沙律和湯麵的份量都相當不錯,看到其他人點的餐湯和比高包,份量都是一樣的大。
餐湯
Set lunch (冬蔭蒟蒻麵)
沙律先上,但影完還未開始吃,湯麵就來了,前後才不過數分鐘的事,上菜快確是值得一讚的。還記得上次來都是點沙律,但上次的份量沒今次的多和像今次的好。粟米和車厘茄是沙律中常見的用料,但加入切片的奇異果卻帶來了新鮮感。把企身的玻璃碗盛滿,空隙不多,份量確是夠吃有餘。很喜歡奇異果的酸甜調,用上生熟度剛好的奇異果,不易爛亦酸甜度平衡,不失為此沙律的亮點。一般吃沙律最多只能形容一下食材新鮮,實在沒什麼費筆墨的地方,但奇異果的點睛之效是值得一提。
奇異果粟米車厘茄沙律 (跟餐)
看上去實在和平時吃的湯麵沒電樣吧?冬蔭的彤色依然,但內裡除了是素肉外,還用上了蒟蒻麵。注重體重的女生應該不會未聞蒟蒻麵,因為是高纖低卡的減肥恩物,容易產生飽肚感但所帶的卡路里不高,跟寒天相似。就像平常吃的粉皮,但用於湯麵的則較厚身和帶嚼勁,口感像紅薯粉般帶勁度。本身沒什麼味道,獨靠湯底的濃味支撐著,平凡的蒟蒻麵掛上了湯底的辣和香。順帶一提,冬蔭湯底惹味而偏酸,辣度不算低,不太嗜辣者要慎選。這是我喜歡的味道,雖然沒有放進海鮮,但酸辣調的都不失惹味和刺激。
冬蔭蒟蒻麵
蒟蒻麵
冬蔭公湯底
配菜不少,蔬菜中更有兩根秋葵;一根素雞串和三粒素魚蛋都相當可口,素雞串吃得出是豆製品的質感,但素魚蛋跟真魚蛋的口感和味道無異。吸收了湯底的香辣,即使是素食不失惹味,食慾大開。雖然不算油膩,但和非素食一樣濃味,而且素肉涉及不少工序、不代表低卡低脂的,這好像和「健康素食」有點出入。間中吃一下倒不錯,真心想茹素和嚴控飲食的要慎選啊。
素魚蛋
素雞串
利用素肉、設計出泰式的湯麵帶來了新鮮感,有別於從前對 Ovocafe 的西餐印象。份量足、味道好、上菜快,午市來說是性價比高的素食選擇。

PS: 我吃的是冬蔭湯麵,而非冬蔭「公」,名副其實的沒有「功」,因為「功」在泰文中解作「蝦」,而純素的當然沒有蝦啦!
Set lunch (冬蔭蒟蒻麵)
  • Set lunch (冬蔭公蒟蒻麵)
2017-05-03 1041 浏览
OVOCafe 鬧市中的小庭園忙裡偷閒, 諗住搵間靚靚地既CAFE同朋友短聚就係網上搵左灣仔舊街市的 OVOCafe, 覺得環境幾靚環境確係唔錯, 樓底高, 坐得好舒服不過就離MTR有一段路, 少少遠, 由地鐵站行去需要大概十幾分鐘旁邊還有花卉植物等可以購買價錢有平有貴今日約左朋友黎 TEA, MENU 要自己行出去睇餐具也是自助的食物價錢偏貴, 因為覺得沒有什麼服務可言, 覺得更加貴因為什麼都是自助的, 忘記拎把刀要行一轉, 想拎隻碟又要行多轉, 水杯自己拎, 水要自己倒如果BUY個環境既, 呢度傾計絕對舒服清靜Spinach Cheese Pie with Portobello $88菠菜芝士批配大啡菇菠菜同芝士其實幾夾, 不過欠缺香味大啡菇味道OK, 整體沒什麼驚喜, 賣相也非常一般Banana and Chocolate Waffle $88香蕉朱古力窩夫賣相一般, 窩夫未至於很脆口Tea Set 來說, 這份量有點貴
OVOCafe 鬧市中的小庭園
忙裡偷閒, 諗住搵間靚靚地既CAFE同朋友短聚
就係網上搵左灣仔舊街市的 OVOCafe, 覺得環境幾靚
環境確係唔錯, 樓底高, 坐得好舒服
旁邊還有花卉植物等可以購買
價錢有平有貴
今日約左朋友黎 TEA, MENU 要自己行出去睇
餐具也是自助的
食物價錢偏貴, 因為覺得沒有什麼服務可言, 覺得更加貴
如果BUY個環境既, 呢度傾計絕對舒服清靜
菠菜芝士批配大啡菇
菠菜同芝士其實幾夾, 不過欠缺香味
大啡菇味道OK, 整體沒什麼驚喜, 賣相也非常一般
香蕉朱古力窩夫

賣相一般, 窩夫未至於很脆口
Tea Set 來說, 這份量有點貴
题外话/补充资料: 食物價錢偏貴, 因為覺得沒有什麼服務可言, 覺得更加貴 因為什麼都是自助的, 忘記拎把刀要行一轉, 想拎隻碟又要行多轉, 水杯自己拎, 水要自己倒 如果BUY個環境既, 呢度傾計絕對舒服清靜
2017-04-11
2017-04-26 864 浏览
I went to this restaurant with four friends and 1 child. We had to order the food at counter by ourselves. There were 3 choices of dinner set to choose from, with salad and soup with bread. But the taste is no special and fair only. Salad was so much vegetable without sauce; soup was tomatoes soup with tomatoes and herbs bread. We also ordered a mushroom risotto. It was delicious and good smell.Lastly, we ordered an apple crumble cheese cake for celebrating my friend's bday. The rest could write
Lastly, we ordered an apple crumble cheese cake for celebrating my friend's bday. The rest could write a name and happy bday greeting.
The food was fair and no service at all but the most advantage was that we could sit and chat for long time.
Risotto
2017-04-25
庆祝纪念
生日
Risotto
  • 大蘑菇意大利飯
2017-04-12 872 浏览
今日同事們想食下素食,一於就揀佢😍😍一入cafe最鍾意佢哋綠悠悠嘅花草佈置,舒服又輕鬆嘅感覺,重遊舊地,現在嘅枱與枱及座位,比起以前更好更舒適👍👍Cafe lunch sets選擇都不錯,菜類及菇類主菜仍然咁新鮮好味😍😍👍👍呢間嘅西式素食確係不錯😋😋最鍾意飲佢哋嘅Affogato,濃濃嘅espresso,配上凍凍嘅雲尼拿雪糕,又係甜品又係飲品,正😍😍最啱想輕鬆下嘅朋友,嚟呢度坐下嘆下😍😍
今日同事們想食下素食,一於就揀佢😍😍
最啱想輕鬆下嘅朋友,嚟呢度坐下嘆下😍😍
2017-04-09 1528 浏览
朋友說灣仔有一間好靚既餐廳好想試, 但每次經過都十分多人幫襯要等位, 剛好那天提早收工便由我一早去搵定位等佢收工黎食。餐廳位置一點都唔方便, 由地鐵站行去都用左十幾分鐘, 到左門口都懷疑左一陣入面係咪真係有餐廳。一入門口就知點解多人食, 因為成個格局完全食正哂少女心意。而食既野亦非常岩女仔, 以健康做主打。望望個MEUN都有D驚喜, 價錢方面, 齋黎講有點太貴了吧, 不過人地租貴又靚, 食環境就係咁。望埋去已有2枱年輕少女不停自拍同互影中, 另外仲有情侶一對, 成個環境就覺得唔係好岩成班好嘈既人黎hehe哈哈, 都唔係好岩我......MEUN都好多選擇, 不過真係比想像中貴了, 佢D價錢真係令我好想食扒呀~~~~本來想叫SET但覺得太貴放棄左, 朋友來到就揀左3樣野SHARE, 初頭好擔心唔飽, 吃完又還好, 雖然份量唔算大, 男士應該要再去食糖水先夠。OVO SALAD  $68- 一個字! FRESH!!同埋真係菜黎, 全部都係菜啊~~~~~生洋蔥真係食唔慣, 食完個晚好似個口都有陣味咁, 本人就無咩興趣再食Spinach cheese pie $ 105 - 菠菜同芝士永遠都係

OVO green salad
Spinach cheese pie
Spinach cheese pie $ 105 - 菠菜同芝士永遠都係最好既朋友黎, 加埋牛油酥皮PIE的確係好食, 仲有2隻大蘑菇, 最好食係個黑醋, 成個配搭係唔錯, 但收過百就覺得有點貴
Pesto awakening
Pesto awakening $95 - 呢個青醬應該係我食過最好食既青醬, 加埋芝士同松子好好食, 但朋友就接受唔到個青醬味而放棄左, 益哂我

呢度最好既地方係全自助服務, 自己拎水飲拎餐具, 咁就可以慳左個加一。味道OK, 成個環境亦坐得舒服既, 入到去個人都斯文埋, 係而家女人錢最易搵既世界呢度既客應該長做長有!淨係見D姐姐影足成晚就知了~~不過就唔係好岩我LU~~
2017-02-02
Pesto awakening
2017-04-07 680 浏览
一直想來,有時借口遠,有時不想凈食素。。各樣那樣。 這晚真係想食素,由地鐵出去石水渠街,轉入交加街去灣仔道,又幾近。一个人被安排在高一級吧枱,望住全餐廳客人及花草,有點怪但都舒服。要自己去買餐,取餐具及水。 餐廳亦不算大,客人走來走去都唔方便。 套餐詳細食咩沒在餐牌上,要去門口或收錢處看, 多煩!不太餓,沒有點$168套餐。 單點 椰奶煮冬蔭刀削木麵 配 菇及豆腐乾, 个名好長。無冬蔭的味和辣,亦沒食到椰奶香,只係好有新鮮蕃茄味。 加分是食材好新鮮,刀削麵都被汁包到,淡口,似寬條麵感覺。 見旁邊圍住啤酒瓶裝飾,有外國有香港制做。 放棄要湯,買支本地制造啤酒支持下。 喜歡飲麥味重的人,會喜歡這酒。食完店內花店已收。下次要早點來,睇下店內盆栽。

,刀削麵都被汁包到,淡口,似寬條麵感覺。

食完店內花店已收。下次要早點來,睇下店內盆栽。
2017-04-06
2017-04-02 1708 浏览
這上次逛隔離的傢具店,已被花店浸出清幽的草青味所吸引,進入之後再發現有提供素食的餐廳,很想即刻幫襯,可惜餐廳位子不多,當時唯有放棄😅今日工作早完,即時想到要把握機會來這裡試試。由於未到晩飯時間,成功做了餐廳第一位客人。Tea sets唔啱食,唯有等到6點。a la carte menu 選擇很多,最後見dinner set 有意大利雲吞😍,唔駛諗,即order。餐湯是芹菜頭湯,湯底是馬鈴薯。兩種材料打碎後幸仍未全變蓉,仍有少少𡁻口,芹菜味未至於過濃,我覺得一般人都可以接受。沙拉是華都夫沙拉。沙律菜拌有青蘋果 ,dried cranberry 及合桃。幸好我不大喜歡的火箭菜不多,除左青蘋果有沙拉醬covered外,其他材料都無添加,食落好清新👍🏻主菜意大利雲吞,賣相吸引和味道都很適合胃口,紅甜椒汁令cream sauce一點也不油膩。可能我享受頭盤的時間太耐,雲吞上菜時已經不熱,否則應該是色香味俱全。餐飲可選擇咖啡,茶及朱古力。問清楚只用朱古力醬和牛奶後,最後以一杯朱古力完結今餐,亦為跟著的課堂補補腦😬

Salad
2017-03-30 1514 浏览
呢間cafe 係朋友帶我黎食生日飯~ 一入到去己經勁靚, 好有田園氣息, 周圍都係d. 花花草草, 餐牌都睇左好耐好耐. 因為每樣都想試, 再望一望周圍其他人食d. 咩, 突然仲見到舊朋友!!真有緣份!! 原來呢間餐廳係食素菜架我和朋友在舊朋友推介下, 叫了一個羽衣甘藍沙律, 牛油果意粉, pizza , 墨西哥包, 窩夫甜品, 另外再有豆腐味飲品同 .latte 羽衣甘藍沙律絕對係首選!! 份量特大之餘, 調味也超級fresh, 加上兩片蕃茄麵包和半個牛油果, 仲有唔同顏色的蕃茄仔~, 絕對唔會希望咁快食完!!! latte 的拉花亦十分欣賞 漂亮的玫瑰花, 好detail, 味道奶份也是上階呢杯係一杯豆腐味飲品, 真係豆味十足, 不過似係原醜豆腐花加糖, 唔算好特別牛油果螺絲粉第一次食螺絲粉有咁豐富的材料, 素肉比較啖味,但綿綿的牛油果配爽口螺絲粉口感好特別, 也未曾試過這樣的配塔周圍環境好舒服, 好靚, 全餐廳唯一一款pizza, 芝士好香濃呀!! pizza 邊好脆, 中間芝士又軟綿綿, 好似食緊, 芝士墨西哥脆片咁!!! 到了甜品, 我們已經8 成飽, 不過甜品係唔可以唔
呢間cafe 係朋友帶我黎食生日飯~
一入到去己經勁靚, 好有田園氣息,
周圍都係d. 花花草草,
餐牌都睇左好耐好耐. 因為每樣都想試,
再望一望周圍其他人食d. 咩, 突然仲見到舊朋友!!
真有緣份!! 原來呢間餐廳係食素菜架

我和朋友在舊朋友推介下,

羽衣甘藍沙律絕對係首選!!
份量特大之餘, 調味也超級fresh,
加上兩片蕃茄麵包和半個牛油果,
仲有唔同顏色的蕃茄仔~
, 絕對唔會希望咁快食完!!!

latte 的拉花亦十分欣賞

漂亮的玫瑰花, 好detail, 味道奶份也是上階
呢杯係一杯豆腐味飲品,

真係豆味十足, 不過似係原醜豆腐花加糖,
唔算好特別
牛油果螺絲粉

第一次食螺絲粉有咁豐富的材料,
素肉比較啖味,
但綿綿的牛油果配爽口螺絲粉口感好特別,
也未曾試過這樣的配塔
周圍環境好舒服, 好靚,
全餐廳唯一一款pizza,

芝士好香濃呀!!
pizza 邊好脆, 中間芝士又軟綿綿,
好似食緊, 芝士墨西哥脆片咁!!!
到了甜品, 我們已經8 成飽, 不過甜品係唔可以唔食架~~
香蕉朱古力窩夫

朱古力醬就多左少少, 所以窩夫淋左少少.
但香蕉好甜, 份量也超大份的~

下次一定一定會再黎, 試埋佢其他其他好正的菜

2017-03-09
  • Latte
  • Salad
2017-03-27 916 浏览
我問收銀枱既員工, A 餐有無蛋奶, 佢話有芝士; 我再問:ABC 餐那一個無蛋奶, 佢話三個都有, 但A 餐可走芝士。 表情是覺得我唔要蛋奶好奇怪。Set menu 亦無標明邊啲有蛋奶同可否走蛋奶, 標示不清。 作為一間主打素食既餐廳, 你地知唔知Vegan 是vegetarian 入面都佔好多人數。晚餐一定係最多人選既( 相對於散叫a la carte )你地既員工點解可以咁無禮貌, 今時今日咁既服務態度, 點做主打素食既餐廳? 我第一次來, 但對你地餐廳好失望
2017-02-15 4129 浏览
食飯慶祝仍係情人節嘅指定動作。早排新年食到好溜,男友就好貼心地安排咗嚟ovo cafe食素甫到埗就感受到田園氣息~今日情人節,係有指定menu的。雖然冇肉,但情人節以呢個價錢食飯,有湯、沙律、主菜、甜品、菜,算係物有所值。先來紅菜頭藜麥沙律,因為呢幾日要戒口,唔食得紅菜頭,所以我嗰份就提前請餐廳走紅菜頭。呢個沙律應該係落咗olive oil同醋,入口好香。上面白白地色嘅係芋頭,連埋藜麥一齊食,增添咗一份芋頭的香味更好食藜麥好飽肚,所以細食嘅我食完呢個沙律已經半飽紫薯湯配意大利雲吞。呢個湯好impressive,平時多見紫薯用嚟做甜品,完全冇諗過可以用嚟整湯。紫薯味超濃郁,好好飲。配湯個麵包唔係普通包,應該係香草蕃茄包?又鬆軟又好味。心型素牛柳,個樣都呃得下人架口感就唔似牛架啦,不過味道唔錯,夾埋牛油果食更好味。幾中意個黑椒汁,夠辣。意大利飯配熱情果。d飯唔硬,煮得啱啱好。加咗d熱情果醬喺側邊,酸酸地,個人認為係個飯嘅亮點,因為risotto通常會好溜,個醬減輕咗個溜嘅感覺。士多啤梨奶凍。對比上面幾道菜,個甜品有d失色,士多啤梨味唔係好出,同埋唔夠滑。
甫到埗就感受到田園氣息~
藜麥好飽肚,所以細食嘅我食完呢個沙律已經半飽
心型素牛柳,個樣都呃得下人架
2017-02-14
庆祝纪念
情人节
2017-02-13 2993 浏览
之前同朋友想拉番間裝修得靚d ge cafe最後係open rice 到搵到呢間一入去非常green ge feel由於係平日tea time 去 人流唔多 可以優閒咁嘆番個下午茶cafe 入面有好多盆栽 全部都買得 令到成間cafe 充滿綠意裝潢都好有心思 我好鐘意呢盞燈咁我同朋友都唔算餓 所以只係叫左小小野食杯Latte 唔錯 正常水準個海鮮Pizza 個皮好薄 捲起黎食最正Waffles 不過不失 配雪糕係無得輸嘅組合最後仲有個Affagato 冰火融合 正😋😋😋😋整體黎講食物唔錯 環境靚 好岩去嘆個悠閒tea👍🏻
之前同朋友想拉番間裝修得靚d ge cafe

Waffles 不過不失 配雪糕係無得輸嘅組合
最後仲有個Affagato 冰火融合 正😋😋😋😋

整體黎講食物唔錯 環境靚 好岩去嘆個悠閒tea👍🏻
2017-02-03 2580 浏览
今天在灣仔附近工作, 做完野,一個人唔知食咩好, 無聊無聊逛呀逛, 逛到舊灣仔街市, 活化計劃後, 這無哂街市味, 感覺光猛, 現代化及文青feel一入門口,望下望下就見到一間花店, 覺得花好特別好靚, 走進去看,發覺原來還有一間佈滿花朵的cafe, 好靚, 由其是那盞大大的,紅紅的花燈,咁就試下啦!的確是一間提倡健康素食嘅餐廳, set menu 全是蔬菜為主角, 包沙律/餐湯/餐飲同主菜,最後選擇了什菌卡拜尼意粉, 要沙律同加多杯iced mocha 這裡是全自助, 所有刀叉、調味品、食物都是自己攞的, 咁自助,當然找個隱蔽但視線寬敞的地方, 就是坐上層的單邊位置, 自成一角, 但又可以睇到下層的情況👍食物到啦!什菌卡拜尼意粉:意粉軟硬適中,卡拜尼味濃, 什菌數量都多👍沙律:沙律菜新鮮爽脆, 粒狀芝士,口感一流iced mocha :冰太多, 咖啡味變淡這裡很值得推介, 除了食物味道不錯, 還有提供認識老灣仔的經歷, 每個枱上都有一個小夾,夾著一張介紹老灣仔地標的介紹,如提食客食完去探索藍屋, 動漫天地😄👍

食物到啦!
什菌卡拜尼意粉:意粉軟硬適中,卡拜尼味濃, 什菌數量都多👍

沙律:沙律菜新鮮爽脆, 粒狀芝士,口感一流

iced mocha :冰太多, 咖啡味變淡

2017-01-18 2526 浏览
大學時期開始嘗試定期吃素食,一開始試過GREEN MONDAY,但發現要特別撥一天出來,然後這天三餐都要素食,是很難持之以恆的於是嘗試改為每天三餐中的其中一餐選擇素食,發現真的很WORK 記得第一次來OVO應該已經是兩、三年前,剛轉變素食模式的時候,那天選擇了LUNCH吃GREENFOOD,於是和朋友結伴來這裡。那時候已經深深陷入了OVO的魅力明亮潔淨的室內設計、環繞四周的綠色氣息,還有最重要的--美味的素食這天提早下班,又來到了OVO,趕上了LUNCH SET供應時間的最後十五分鐘。點了SET C,素牛肉烤甜椒配瑞士芝士漢堡,實質是類似SANDWICH,SET LUNCH 包沙律/湯/餐飲,才78HKD,不設加一,價格相宜我選了茶,rose with french vanilla,味道清新怡人,不會過濃很喜歡底面這兩片烤的剛好的香草麵包,香草味道濃郁,而且外脆內軟。伴碟的沙律一點都不馬虎,十分清新,酸甜度剛好夾在裡面的就是被濃郁芝士包裹著的素牛肉,牛肉下面就是烤甜椒甜椒能夠降低芝士的膩度,烤過的甜椒更帶有一點煙燻味,為這個SANDWICH加添了多一種風味,真的超喜歡這個配搭 這天邊享
大學時期開始嘗試定期吃素食,

那時候已經深深陷入了OVO的魅力

伴碟的沙律一點都不馬虎,十分清新,酸甜度剛好
夾在裡面的就是被濃郁芝士包裹著的素牛肉,牛肉下面就是烤甜椒

真的超喜歡這個配搭
這天邊享受美食,邊看書,偶爾抬頭看看綠色植物

簡直是身心靈的DETOX