2017-08-16 841 浏览
突然想食個Green Tuesday, 上次去過上環既OVO CFAE,覺得唔錯,今次就試埋灣仔E 間。發現原來兩間餐廳既MENU 唔多一樣,不過都有唔少菜色想試試。首先真係要贊下barista!!!熱『豬』古力既豬仔圖案真係好得意!見到都幾驚喜幾開心。夜晚dinner set 有湯有沙律!食素菜既餐廳,沙律特別新鮮(純碎個人經驗,無咩證據支持)菠蘿芝士PIZZA 真係好多cheese好多料,唔洗驚話食齋食唔飽。紅菜頭茸燴意大利飯,顏色好靚好特別,味道就一般啦。餐廳環境唔錯,適合拍拖 /gathering。 下次再試其他野食!

見到都幾驚喜幾開心。

(純碎個人經驗,無咩證據支持

紅菜頭茸燴意大利飯,顏色好靚好特別,味道就一般啦。

2017-08-15
2017-08-11 563 浏览
一個好有品味的朋友帶我來嘅。環境很好,食物好好味,食材新鮮,麵包好酥脆,就餐環境不吵鬧,就是咖啡,味道有些淡。餐具都好靚,服務態度都OK,下次有時間都會來呢都。
  • 水牛芝士蕃茄莎莎烤多士 配清甜藤茄
2017-07-29 829 浏览
我係過度食咗個lunch set! 有main course + 飲品/湯! $80 左右有一個lunch set ! 唔好以為素食唔好食,佢哋一啲都唔淡,在清清哋幾好嫁👍🏻👍🏻餐廳係比較西式嘅素食佢哋係要自己出去買,買完會有人送餐都好快,服裝好
餐廳係比較西式嘅素食
佢哋係要自己出去買,買完會有人送餐
都好快,服裝好
墨西哥餅
墨西哥餅
2017-07-26 804 浏览
Miss O’ 今日去左灣仔一間一踏入去就令人感覺好舒適嘅OVOCAFE。依間cafe嘅佈置都比植物圍住,好有大自然嘅味道,再加上佢播放嘅輕快音樂,成個人即刻relax哂。OVOCAFE全店賣素食西餐,好健康喔! Cafe食物質素普通,不過賣相唔錯,環境優美,樓底都高,加返唔少分! Miss O’ 同好多女仔一樣都係鐘意食環境..^ o ^

2017-07-26 394 浏览
值得一讚係餐廳裝修好特別但係食物性價比都幾低 不算特別好味份量又少我都不算大食 但係叫一碟意粉真係不夠飽all day breakfast 都好普通 不記得影相crossiant 菜 炒蛋 番茄幾好味ge 叫左壺茶 不算特別好坐 都幾逼下 所以好快走左lu
值得一讚係餐廳裝修好特別
但係食物性價比都幾低 不算特別好味份量又少
我都不算大食 但係叫一碟意粉真係不夠飽
2017-07-24 350 浏览
成日都想試下啲素食嘅餐廳,甘岩朋友呢排話減肥,要減食量,於是搵到呢間素食為主嘅cafe試下。地方唔難搵,係灣仔舊街市,都幾方便~ 入到去比一般cafe環境舒服,可能因為周圍都係綠色植物同擺設,好休閒嘅感覺~👍🏻食物方面,我就覺得選擇種類唔算多,可能始終因爲素食為主規限左個餐單,而食物嘅味道中規中矩啦~楝左個沙律,不過我覺得佢地落得比較少醬汁,可能係健康為主啦~適合tea time嘅時間 ,兩三個人去試下就岩啦👍🏻
適合tea time嘅時間 ,兩三個人去試下就岩啦👍🏻
羽衣甘藍沙律
2017-07-22
下午茶
2017-07-17 521 浏览
在灣仔區選擇到哪裡吃午飯相信對很多灣仔人而言都是一大煩惱煩惱不是在於沒有選擇而是在於選擇太多而今次我則選擇了在前(舊)灣仔街市的OVOCAFE用餐的環境相當不錯餐廳的開放式設計加上旁邊售賣盆栽的 OVO GARDEN使整個空間被植物包圍著來到食物方面素食午餐連飲品的定價是$78先點了一客不太素的墨西哥脆餅和很多素菜一樣都是用了芝士來增加口感和味道神來之筆是附上的徵辣的醬汁 (可惜沒有拍下)另一個素漢堡亦頗為吸引尤其是內有大量的牛油果對女士而言份量或許足夠但對男士而言應該要加一片素漢堡扒才夠裹腹飲品方面點了 latte拉花相當漂亮Latte 奶味甚濃可以說是咖啡味的鮮奶不用加糖也可入口整體而言雖然$78一客的午餐雖然不算便宜但是食物和環境也不錯如果午餐餐牌能轉換得頻繁點的話絕對值得encore
在灣仔區選擇到哪裡吃午飯

素食午餐連飲品的定價是$78

先點了一客不太素的墨西哥脆餅
和很多素菜一樣
都是用了芝士來增加口感和味道
神來之筆是附上的徵辣的醬汁 (可惜沒有拍下)

另一個素漢堡亦頗為吸引

但是食物和環境也不錯
如果午餐餐牌能轉換得頻繁點的話
絕對值得encore
2017-07-16 8218 浏览
工作繁忙,鬧市充忙,借午餐小小時間,走進綠色花園,悠閒靜處。我好喜歡這裏植物盆境,配原木枱,充滿大自然氣息,雖然小小餐廳,樓底高,有空間感,大部份客人為女性,聲浪不大。每款套餐$78,不用加一,西餐算低食,cafe食個薄三文治都要四十幾完以上,湾仔酒吧過百元套餐。紫微要蕃茄湯跟素漢堡包,純蕃茄湯是自家攪拌,無洋葱,無香葉,無薯仔,無罐頭蕃茄湯咁濃,咁清新。素漢堡包-黃色芝士,牛油果,茄子,蕃茄,生菜,意大利瓜,千島醬,配沙律菜,包香又軟,口感豐富,份量足,好彩色,心情開花秋葵,素蝦,西蘭花忌廉意大利飯,形象清新,顏色簡潔,頂上綠色芝麻菜及不經意芽菜,白色忌廉意大利飯,點缀西蘭花的綠,素蝦丁點粉红,做成白色小山,出乎意料之美,要看多一陣子,唔捨得食要動义,材料新鮮,忌廉不厚,所以不膩,但有兩小片芝士,一齊食,食到芝士香味,素蝦,好似蝦,升格,飯當然要半生熟,才是risotto,佢做得到。配mocha不用加錢,買票時有選擇,可選latte, cappuccino, 有些餐廳要另加錢,好開心,厚厚奶泡,浮咗朵花,飲咗2-3啖都未消失,咖啡味唔濃,朱古力多。這的咖啡是有機。偶而有隻蝴蝶走入來

這的咖啡是有機。

偶而有隻蝴蝶走入來飛舞,希望多2-3隻,我喜觀昆虫,竟然在這城市森林見到,又是意外歡喜,我又看住則面的盆境,幻化小矮人,好高大,好宏偉的樹,我又做夢!
秋葵素蝦西蘭花忌廉意大利飯
素漢僅
mocha
2017-07-14
秋葵素蝦西蘭花忌廉意大利飯
素漢僅
2017-07-09 7072 浏览
最近我朋友負面情緒爆燈,穿梭法警醫的她頭頂滿是烏雲密佈,適逢初一,便和她去吃一餐素菜,希望可以紓解一下她的怨氣。來到灣仔OVO,餐廳面積頗大,座位寬敝,這裏裝修得很漂亮,整間餐廳滿是綠綠的植物,充滿着生機勃勃的氣氛,就像回到原始時代的簡單感覺。可惜我朋友完全感受不到⋯看着她,我心裏不是味兒,於是我主動排隊買餐飲,讓她可以好好休息一下。看着餐廳的午餐餐牌,覺得有點難取捨,最後我只點了一份午餐,素蟹柳雜菇車厘茄意大利飯配伯爵茶忌廉汁,配熱朱古力$78,另加一份單點瑪嘉烈特芝士薄餅$105。OVO是一間半自助式的咖啡室,我們坐了一會兒,店員先送上一杯有漂亮拉花的朱古力奶,我淡淡喝了一口,濃濃的朱古力味道充滿着舌頭,口感順滑,依然保持着水準。不久,素蟹柳雜菇車厘茄意大利飯配伯爵茶忌廉汁先上枱,意大利飯口感偏軟身,伯爵茶忌廉汁味道偏淡,(突然很想念黑松露意大利飯)素蟹柳和雜菇份量偏小,唯獨欣賞車厘茄新鮮好味,整體不太吸引。而我最期待的瑪嘉烈特芝士薄餅終於上枱,雖然餅底比較軟身,又不算脆口,但那層厚厚的瑪嘉烈特芝士非常吸引,超濃郁的鹹芝士味道,口感非常煙靭;雖然質地比較挺身,但也有拉絲的效果;由於

而我最期待的瑪嘉烈特芝士薄餅終於上枱,雖然餅底比較軟身,又不算脆口,但那層厚厚的瑪嘉烈特芝士非常吸引,超濃郁的鹹芝士味道,口感非常煙靭;雖然質地比較挺身,但也有拉絲的效果;由於沒有油膩感,令人越吃越多,不能自拔,值得一讚!

一邊吃,一邊看著憔悴的她,彷彿看見昨日的我。無助的她想著問著,究竟問題何時才能夠結束呢?這個問題我最清楚,會終結的,但需要一點時間,過程也許會痛苦,但你一定要堅強着,我會陪着你的!

(唱:全靠當天喜歡過錯的人…今天先會自我解窘…無論初戀多麼的感動人…更好的愛前面等…無法一起都總算愛過些人…借過你體溫練習擁吻…明白要讓我這樣年輕過…至懂得誰最合襯…。)
  • 瑪嘉烈特芝士薄餅
2017-06-13 732 浏览
My Order:Lunch Set - 蒜香辣椒扁意粉配秋葵蕃茄乾 ($78) x2每次搜尋灣仔餐廳總見到素食餐廳OVO Cafe,今次終於來一試究竟。下午約三時,店內位置不多幸好過了午飯時間客人亦不多,不用等位。Lunch Set - 蒜香辣椒扁意粉配秋葵蕃茄乾午餐可選配沙拉或餐湯,我選了餐湯朋友選沙拉。今次的湯是芋頭湯,滿新奇的很香芋頭不太甜易入口。主菜份量不多,味道較淡而且意粉有點太生。可能是素食餐廳的關係,整個意粉都平平無奇不咸不辣也沒有蒜香味,淡得有點兒失去胃口,只吃蕃茄乾又太咸。這個價位的意粉,質素卻很一般,較值得欣賞的地方只有是環境不錯。
My Order:
Lunch Set - 蒜香辣椒扁意粉配秋葵蕃茄乾
2017-06-05
2017-06-13 414 浏览
香港的夏天愈來愈熱,Lunch time 根本不想離開公司。難得同事都在公司,決定一起去吃些light lunch,於是選擇了 OVO garden . Set lunch 種類不多,反正全都是素菜,真怕一會就會肚餓。ABCD 餐我們都點了,還加了份all day breakfast. All day breakfast 最豐富,是必點推介。光是看,已經覺得飽。 我的墨西哥脆餅一共有4件,吃著很清新,well,其實有d唔夠飽。總括來說,除了all day breakfast ,其他都唔夠飽,不過是很好吃的。

。光是看,已經覺得飽。

2017-06-06
  • All Day Breakfast
2017-06-08 437 浏览
公司好注意環保,所以都有留意下環保資訊,對素食都有多左興趣,於是擇日不如撞日就響應一下 Green Monday,收工後到 ovo cafe 吃晚餐。穿過花店就來到餐廳嚕,呢度樓底好高有好多花花草草包圍着,quite relaxing~~Cafe 係自助點餐形式,水都是自己自助拎個bottle 翻位到倒水,睇完menu揀啱左就可以去counter嗰度點菜了果都好多Spotlight, 唔使用filter都影得好靚 味道就正正常常,個牛角包都是放涼了的。蘑菇飯,份量有點小不夠飽。總體 味道不過不失,但就沒有再來的意欲

果都好多Spotlight, 唔使用filter都影得好靚
味道就正正常常,個牛角包都是放涼了的。

蘑菇飯,份量有點小
不夠飽。總體 味道不過不失,但就沒有再來的意欲

2017-06-05 351 浏览
Worst lunch in a long time.... extremely expensive and nothing in my plate! Salad came workout seasoning and it was 99% green with literally half a cherry tomato and 2 slides of tangerine! Quesadillas were terrible... will never come again!
2017-06-05
2017-05-19 726 浏览
Ovo這天下午我同朋友去左灣仔Ovo食lunch,呢度環境好靚,入面好多花花草草,感覺好夢幻,我叫左Set B,係素蟹黑松露忌廉意大利飯,等左一陣店員就拎左過黎,效率超高!Black Truffle味都幾濃,risotto 煙韌度剛好,但忌廉汁唔夠,感覺有啲乾爭爭,分量對我黎講都係岩岩好,男仔可能會唔夠食,個lunch set仲包一碗湯,係粟米湯,質地幾濃稠但味道偏淡,整體感覺一般啦!但環境真係好靚好舒服,樓底超高,我諗呢到係行健康路線,想減肥既朋友黎呢度都okay!
Ovo
2017-05-19
話說我爸媽飲食習慣是兩個極端~爸爸愛多菜少肉, 天天早上自製野菜果汁~媽媽卻無肉不歡~ 特別愛吃牛排~兩人有時還會為此鬥嘴 😄我自己少時候都很愛吃肉~長大以後知道健康重要, 就開始多吃蔬菜~儘量少吃油份高的食物~常常都在尋找健康又好吃的餐廳…好的素菜餐廳不易找~不要以為吃素肉健康~ 它們之所以像真肉般可口其實是添加了很多的加工香料…個人喜歡的健康餐廳廖廖可數~其中一間是今次的OVO CAFE!這間OVO cafe 位於灣仔舊街市~一進門口, 左面是傢俱店, 右面就是餐廳餐廳裡放滿了大大小小的植物~坐在花草樹木之間, 心境都特別平靜~午市來吃飯的人一點都不少~好在友人s一早來了排隊… 餐廳是自助形式的~lunch set寫在黑板上~~我們打算一起分享, 於是各點了一款食物~餐具和調味料一樣也是自助的~ 我們坐在近窗的位置~  享受著陽光~ 期待著美味的食物~ 誰說素食就是一大碟令人提不起食慾的菜~~我特別喜歡這碗玉米湯~好香好滑~脆麵包粒和玉米湯好夾~~ 主菜是南瓜意粉~ ovo cafe的其中一個特點就是食物的賣相~盛載意粉的碟子和食物互相配合~ 顯示出廚師的心思~意粉中加入了可口的青
話說我爸媽飲食習慣是兩個極端~
爸爸愛多菜少肉, 天天早上自製野菜果汁~
媽媽卻無肉不歡~ 特別愛吃牛排~
兩人有時還會為此鬥嘴 😄
我自己少時候都很愛吃肉~
常常都在尋找健康又好吃的餐廳…
好的素菜餐廳不易找~
個人喜歡的健康餐廳廖廖可數~
其中一間是今次的OVO CAFE!

這間OVO cafe 位於灣仔舊街市~
一進門口, 左面是傢俱店, 右面就是餐廳

餐廳裡放滿了大大小小的植物~
坐在花草樹木之間, 心境都特別平靜~
午市來吃飯的人一點都不少~
好在友人s一早來了排隊…
餐廳是自助形式的~

餐具和調味料一樣也是自助的~

我們坐在近窗的位置~  享受著陽光~ 期待著美味的食物~

誰說素食就是一大碟令人提不起食慾的菜~~
我特別喜歡這碗玉米湯~好香好滑~
脆麵包粒和玉米湯好夾~~

主菜是南瓜意粉~

ovo cafe的其中一個特點就是食物的賣相~
盛載意粉的碟子和食物互相配合~ 顯示出廚師的心思~
意粉中加入了可口的青豆~
不但營養豐富, 顏色都好好看~

另一個主菜是芝士蕃茄長卷卷粉~
雖然它的賣相沒有上面的南瓜意粉好看~ 但我和友人s一致認為卷卷粉的味道稍勝一籌~~

想保持身段~ 又不想吃淡而無味的菜色~

OVO CAFE茹素不錯~~
2017-04-11