3K
2019-07-29 915 浏览
己有三年沒有來過,店員竟然認得我,還跟我說下午茶餐都有沙律喎,我真的嚇了一跳,因為我每次來都是食沙律和咖啡套餐,咁貼心的服務,簡直值得讚賞。好喜歡呢到,周圍都是花花草草,有輕秒音樂,有鳥聲,好治癒。今日不是來食午餐,只點了一杯cappuccino , 味道依舊,好懷念啊!苦中帶甘,口腔滿是咖啡的餘韻。飲了一半那心型圖案依然存在,可見奶泡的堅挺實在。這裡坐得好舒服,相比一些有名氣咖啡店的逼夾嘈吵,寧靜得多。

好喜歡呢到,周圍都是花花草草,有輕秒音樂,有鳥聲,好治癒。

苦中帶甘,口腔滿是咖啡的餘韻。
飲了一半那心型圖案依然存在,可見奶泡的堅挺實在。

這裡坐得好舒服,相比一些有名氣咖啡店的逼夾嘈吵,寧靜得多。
2019-07-29
2019-07-21 649 浏览
綠意盎然的CAFÉ ,供應素食早餐和午餐。CAFÉ明亮寬敞,有2至4人座位,亦有吧台和大檯,有不少綠化盆栽。由店員安排座位,再到CASHIER 點餐,點餐後在旁邊自助拿取需要的餐具,食物會由店員按號送上。每天會有3個套餐選擇,impossible burger 則是固定的。今天嘗試的正正是impossible burger,可選配沙拉或墨西哥脆片。沙拉的份量不少,有三款蔬菜和小蕃茄。impossible burger有蕃茄、菠蘿、impossible meat 和少許生菜。包皮包底塗有honey mustard 醬,很鬆軟;菠蘿有熱過不是冷冰冰的,酸甜多汁很開胃;主角impossible meat結實有咬口,口感和味道和真肉很相似,很有驚喜。食物資素和環境都很有質素,偶爾想吃清淡一點會是不錯的選擇。

食物資素和環境都很有質素,偶爾想吃清淡一點會是不錯的選擇。
2019-07-15 935 浏览
朋友話最近腸胃唔係好舒服想食清淡d / 沙律食物就上網搵左依間ovocafe 試下🤣🤣一黎到就覺得環境好有田園風味🤣好舒服嫩菠菜蘋果沙律 伴燕麥脆片乳酪🌿本身都唔係好鐘意食依d沙律🥗 但一試依個真係幾唔錯!撈埋d乳酪 又有d乾果 唔會dry又好有健康feel🤪🤪今日款湯係雜菌湯🤤個人好鐘意食菇菌野 都覺得佢幾好飲😋香橙百香果沙冰😗依杯野我就覺得偏甜 都重橙同百香果味既不過佢就好唔沙冰 係液體🤣🤣同埋價錢都唔平😗另外就叫左芝士忌廉牛肝菌寬麵條 同埋瑪嘉烈特芝士薄餅🍕兩樣都好食!!薄餅好濃芝士 蕃茄都好fresh🍅而個寬麵條個汁好味😋入面個牛肝菌都好好食 麵既質感又幾好 所以依兩個主食都好推介大家試下🤪🤪
朋友話最近腸胃唔係好舒服
想食清淡d / 沙律食物
就上網搵左依間ovocafe 試下🤣🤣

一黎到就覺得環境好有田園風味🤣好舒服

嫩菠菜蘋果沙律 伴燕麥脆片乳酪🌿
本身都唔係好鐘意食依d沙律🥗
但一試依個真係幾唔錯!
撈埋d乳酪 又有d乾果 唔會dry

入面個牛肝菌都好好食
麵既質感又幾好
所以依兩個主食都好推介大家試下🤪🤪

2019-07-04 1271 浏览
灣仔區搵到里間評價唔錯的素食cafe,專登坐車黎試下。但想唔到下午2點30入座都只可以點午餐牌上的套餐,單點都要3點後先可以點。餐牌上可選擇的唔多,無選擇下就點了推介既Burger ,$128唔包野飲。賣相吸入,起初以為個Burger 入面仿肉是大啡菇代替,咬了一口感覺好強烈既肉味,起初以為自己真係食緊舊肉🤮 心諗唔係甘大整蠱呀?! 無食肉已十幾年,里個 Burger 真心唔多like,如果要選仿肉既素食,甘同食肉又有何分別! 第一次試完,總結係...適合平時食肉的人,想試下食素,又唔想太乏味。

2019-07-03
2019-06-29 863 浏览
已經encore encore再encore,呢間餐廳我已經一食再食,每次嚟都依然係讃👍首先係餐廳環境,被綠色植物包圍著已經令人心情愉快😊格調又不會高到離晒地,整體就係好舒服然後就係食物,感覺很新鮮但味道又配搭得好好,唔會因爲佢只係齋而覺得好寡,食完會好想再食😆唯一稍為美中不足是自助式,但價錢不算貴,又唔使加一,這絕對是非常滿意嘅一餐

2019-06-15 1021 浏览
第一次試全素西餐,感覺很特別。餐廳採半自助式,餐具、水等要自己拿,快餐店式點餐,但侍應又會送餐過來,服務也不錯。首試了午餐,湯不錯,沙律菜新鮮,意大利飯的飯軟硬適中,份量雖小,但也足夠吧。見隔離枱all day breakfast 及pizza 也不錯,下次想去試試。
2019-05-24 1511 浏览
最近腸胃不太好,於是同老公嚟呢間素食餐廳食個晚飯,第一次嚟到,覺得餐廳環境好舒適,有花花草草,樓底好高。我選了芝士忌廉牛肝菌寬條麵,老公選了墨西哥卷+椰菜花湯+沙律+熱朱古力。沙律菜好新鮮,好多不同嘅菜,配芝麻醬。芝士忌廉牛肝菌寬條麵,非常香的牛肝菌味道,寬條麵入晒味,超級喜歡椰菜花湯有驚喜,濃濃的椰菜花味道,帶點鮮菜甜味,越飲越健康,停不了。熱朱古力拉花拉了可愛小豬,好飲,唔太甜,令這健康一餐劃上甜美句號。餐廳佈置見到有王菲、千嬅提字嘅碟。

沙律菜好新鮮,好多不同嘅菜,配芝麻醬。

餐廳佈置見到有王菲、千嬅提字嘅碟。
2019-04-22 2260 浏览
當人不再年輕,就開始注重養身健康近年素食餐廳亦不只局限於中菜,開始多了西式泰式的素食餐廳。今次到灣仔一試這家素食西餐Cafe。環境: 去得cafe 當然是想chill下!這家佈置都均用綠色植物,木為主。除了作為擺設,他們亦會出售多種少盆栽。食物:點了兩款食物並加了36元要個時日餐湯。栗米湯清甜,沒有濃烈的奶油味,而麵包亦非常鬆軟!All day green breakfast份量十足,牛角包雖少但就剛剛好。值得一讚是沙拉菜,少少鹽味沙拉味,不感肥膩。瑪嘉烈特芝士薄餅薄餅底夠薄,配上適量芝士及蕃茄,剛剛好。由於薄餅不是厚底,所以食多件塊不會過飽肚及膩。總結,想食得健康又chill 一點,不防可到此一試!唯一點是這家餐廳是自助形式,所以要飲水點餐取餐具就得自己估自己了!
當人不再年輕,就開始注重養身健康

食物:
點了兩款食物並加了36元要個時日餐湯。
栗米湯清甜,沒有濃烈的奶油味,而麵包亦非常鬆軟!

All day green breakfast

All  day  green  breakfast

總結,
想食得健康又chill 一點,不防可到此一試!

唯一點是這家餐廳是自助形式,
所以要飲水點餐取餐具就得自己估自己了!
All  day  green  breakfast
  • All Day Green Breakfast
2019-03-21 1885 浏览
比較free style的cafe, 一入去好舒服的感覺,地方幾闊落,裝修好靚。 睇完menu要去收銀度落單先,然後去自助區域拎餐具同水,之後好快d野食就會送上枱lu~~叫左個牛肝菌闊條麵,食得出d麵應該係自己整,好彈牙,好有口感!waffle都好有蛋香味,係個啡菇有d細粒,但味道都ok嘅~ 整體都還好,性格比唔算好高,兩人買單$3xx.食物款式唔算多,但都有啱唔同人嘅style. 呢度最啱俾人靜靜咁傾下計:)

2019-03-02 1901 浏览
第一次去ovo係朋友介紹,店內環境幾好。以舊灣仔街市改建,以原木風格,配上大量盆栽植物作裝飾。一個人的晚餐,唔想虧待自己。叫左最愛嘅雜菌意大利飯同沙冰。餐廳以自助形式服務,去收銀處落單同先付費後上餐。芝士忌廉牛肝菌意大利飯試過不少西式素食料理,Ovo用料的確很好。份量足,材料味道不俗。意大利飯送上枱時,已經聞到濃濃的牛肝菌味道。牛肝菌入口沒有草腥味,而意大利飯亦煮得剛剛好,不會太多汁亦不乾身,加上芝士,黏度剛剛好。蘋果蜜桃沙冰(唔記得影相),味道清甜。入口清晰飲得出蘋果的香同蜜桃的甜。再次到訪,沒有令我失望。

一個人的晚餐,唔想虧待自己。叫左最愛嘅雜菌意大利飯同沙冰。

餐廳以自助形式服務,去收銀處落單同先付費後上餐。

芝士忌廉牛肝菌意大利飯

再次到訪,沒有令我失望。
  • 雜菌意大利飯
2019-02-28 1510 浏览
每次同油友食也是揀這個地方....食極唔厭,款式近乎次次相同,仍然無損我們的聚餐。沙津菜超新鮮,配上自家制打的汁作醬汁,健康指數爆燈........百頁豆腐口感超好,咬開原整,不會碎,一口一口食.......原個蕃茄去皮,超新鮮、多汁,一試難忘。配菜也用紅菜頭打汁整而成,對食物有要求,即管一試。南瓜湯口感有creamy...但吃不出忌廉的味道,健康可加....全是值得一讚,以灣仔這個價錢真是超值。
2019-02-27
$92.5 (午餐)
2019-02-24 1175 浏览
我好鍾意呢個品牌嘅傢俬,非常有質素,見到灣仔呢間傢俬店嘅地下,好似一個綠色森林! 原來係一間 cafe! 喺呢個灣仔鬧市,見到咁多綠色植物,人都放鬆啲我當然就叫我至愛嘅All day breakfast,賣相𣎴過不失啦,味道就好一般,個牛角包都唔脆嘅另外叫咗個紅菜頭意大利飯,好似好健康咁,味道又出奇地好食喎!嚟到cafe點可以唔叫返杯咖啡呢!望住啲綠色植物,嘆番杯cappuccino,咁先係一個relaxing weekend!

喺呢個灣仔鬧市,見到咁多綠色植物,人都放鬆啲

2019-02-17 1062 浏览
前言:話說上星期突然想起ovo,咩都無check 就憑記憶去左中環鋪。點知已經無左,變成Green Commons 嘅kind kitchen😨,實在覺得又貴又唔好食。同朋友食完,一致認為*OVO 先至好*,二話不說,上星期即刻訂定今日嘅枱。仲係心目中好食,夠熱嘅OVO。唯獨份量有愈來愈少嘅趨勢。兩個人叫左一杯飲品,一碗湯同兩個主菜。埋單$295。價錢ok 芝士忌廉牛肝菌意大利飯 $118可以闊麵或飯,因為另一碟只有麵,哩碟我哋揀左飯,多個口感。好食。夠熱。菌煮完仲有咬口,唔會「林」晒。調味適中。椰奶煮冬陰刀削麵配雜菌及豆腐乾 $95差唔多次次嚟都叫,因為香而不辣,朋友都食到。(我好辣,朋友唔好,哩碟香口,啱晒兩個人嘅口味。)蘋果蜜桃沙冰 $46朋友一直心掛掛住哩杯沙冰,一定要點。佢覺得好飲,因為飲得岀係用新鮮水果打成。個我覺得如果沙冰嘅冰,都有啲果味會更好飲,而家好明顯係「水味」。🥣 仲有一碗是日餐湯「南瓜湯」$36湯係清香嘅,隨湯附送嘅一小片蕃茄包先係亮點,可惜好心急飲,無影到。下次都係會再黎㗎!

芝士忌廉牛肝菌意大利飯 $118

椰奶煮冬陰刀削麵配雜菌及豆腐乾 $95

蘋果蜜桃沙冰 $46

🥣

仲有一碗是日餐湯「南瓜湯」$36

下次都係會再黎㗎!
2019-02-17
2019-02-06 1205 浏览
是晚約左迪迪仔同肥仙happy Friday, 揀左呢間充滿鮮氣既OVOGarden, 既係花舖又係cafe,而且食物同咖啡都有一定水準,美味子嚟過幾次都係飲咖啡同食甜品為主,今次就試下晚餐啦門口既植物牆同成間cafe好襯店內環境唔算太大但樓底高,坐得舒服,點餐要自己去收銀處落單; 想要刀义、匙羹、紙巾或要杯水就可以係自助區度自己搞掂。由於肥仙仲未到,迪迪仔同我就叫香橙熱情果冰沙 orange passion fruit smoothie解下渴先。等齊人之後我地先嚟個瑪加烈芝士薄餅 Margherita tortilla pizza 🍕 ,芝士忌廉牛肝菌闊條麵Porcini lover,個tortilla 又薄又脆熱辣辣好正,迅間被我地清晒👅。Porcini 雖然有我唔鍾意既火箭菜,但闊條麵係好味既,軟硬適中。大家都好肚餓,雖然得三條女,但我地食量驚人,食完個pizza同闊條麵都仲未飽,於是再拎過份menu叫過睇完一輪大家都有興趣試下個Impossible 素漢堡,因為仲可以配埋Nachos 食下吹下水嘛。個素burger又整得幾好味,推介👍🏻今晚真係大🈵️足。

門口既植物牆同成間cafe好襯

• Impossible  素漢堡
  • Flat White
  • CAPPUCCINO
2019-02-04 791 浏览
想坐得好.環境好, 灣仔依間OVO 就最ARM平時只有WALK IN. 有自坐飲水位大自然環境, 約人傾下計, RELAX 下就最ARMSET LUNCH (SOUP AND MAIN COURSE). TEA/COFFEE 要另下加錢地方闊闊, 內設TOILET.我兩點後先去到. 所以只有2張台既客人...平時到1點鐘超多人1) SET LUNCH 叫左個意粉. 味度吾錯誤 上面既菜有D青草味, 撈埋D意太利粉係吾錯!!!依度D COFFEE 有簡單既圖案架. 上次就有個心心拉花 (前前後後我黎左3次). 可以下次叫黎試下...
想坐得好.環境好, 灣仔依間OVO 就最ARM

平時只有WALK IN.

有自坐飲水位

大自然環境, 約人傾下計, RELAX 下就最ARM

TEA/COFFEE 要另下加錢

地方闊闊, 內設TOILET.

兩點後先去到. 所以只有2張台既客人...

平時到1點鐘超多人

2019-02-01