2023-09-01 316 浏览
👩🏻‍❤️‍👨🏻OVO Cafe @ovocafehk🐾地點:📍灣仔灣仔道1號地舖▶️灣仔站A3出口💰人均 ~$238#hkcoupleeatplaysleepfood🍱伴素晚餐--$198:🥣餐湯 (蘑菇湯)✨蘑菇味非常濃郁✅無忌廉非常建康(8/10)🥭鮮果沙律✨用多種新鮮水果作沙律✅芒果西瓜都好甜🥰令成個沙律好清新!(7.8/10)🐤OVO沙嗲雞串✅佢嘅外型同質感都勁似真肉🥰沙嗲醬濃 (7.5/10)🍛黑松露野菌燉飯✨非常Creamy,飲粒同黑松露溝埋矖一齊🥰✨一大羹黑松露✅野菌同黑松露係絕配,香氣出矖黎!(9.5/10)🥭芒果奶昔--$11 (套餐原價飲品半價)✅大大杯🥰芒果味濃,好有奶味! (8.7/10)🧀忌廉芝士牛肝菌扁意粉--$128✨芝士忌廉同意粉好夾,一啲都唔膩🤩✅意粉偏硬身,條條分明,好有咬口🥰 (8.5/10)🍟炸物拼盤--$98✅泰式花枝魚餅入口爽彈🥰點埋酸辣汁真係好易香口 (9.5/10)✅紫薯甘栗餅嘅餡好軟綿,紫薯味好甜香🤩 (9.5/10)✅川辣杏鮑茹香辣爽口(9.4/10)✅炸腐皮一咬油溢矖出黎,非常邪惡😈 (8.7/10)✅咖喱角餡都好濃 (8/10)🍹熱
👩🏻‍❤️‍👨🏻OVO Cafe
@ovocafehk
🐾地點:📍灣仔灣仔道1號地舖
▶️灣仔站A3出口

💰人均 ~$238
#hkcoupleeatplaysleepfood

🍱伴素晚餐--$198:
🥣餐湯 (蘑菇湯)
✨蘑菇味非常濃郁
✅無忌廉非常建康
(8/10)

🥭鮮果沙律
✨用多種新鮮水果作沙律
✅芒果西瓜都好甜🥰令成個沙律好清新!
(7.8/10)

🐤OVO沙嗲雞串
✅佢嘅外型同質感都勁似真肉🥰沙嗲醬濃
(7.5/10)

🍛黑松露野菌燉飯
✨非常Creamy,飲粒同黑松露溝埋矖一齊🥰
✨一大羹黑松露
✅野菌同黑松露係絕配,香氣出矖黎!
(9.5/10)

🥭芒果奶昔--$11 (套餐原價飲品半價)
✅大大杯🥰芒果味濃,好有奶味!
(8.7/10)

🧀忌廉芝士牛肝菌扁意粉--$128
✨芝士忌廉同意粉好夾,一啲都唔膩🤩
✅意粉偏硬身,條條分明,好有咬口🥰
(8.5/10)

🍟炸物拼盤--$98
✅泰式花枝魚餅入口爽彈🥰點埋酸辣汁真係好易香口
(9.5/10)
✅紫薯甘栗餅嘅餡好軟綿,紫薯味好甜香🤩
✅川辣杏鮑茹香辣爽口
(9.4/10)
✅炸腐皮一咬油溢矖出黎,非常邪惡😈
(8.7/10)
✅咖喱角餡都好濃
(8/10)

🍹熱情果梳打--$40
✅有百香果果肉,消暑解喝!(7.8/10)

-----
個人評評分❤️:9/10
性價比💸:8.5/10
環境📷:9/10
回頭🤓:會

總結:成間餐廳佈滿花草🌿空間寬敞,有種好舒服嘅感覺🥰本身以為素食應該可能較枯燥無味,但食完之後發覺原來素食都可以好好味同多元🤩打破左對素食嘅刻板印象
忌廉芝士牛肝菌扁意粉
炸物拼盤
忌廉芝士牛肝菌扁意粉
炸物拼盤
2023-08-30 1690 浏览
🌟OVO CAFE🌟係健康素食餐廳,餐廳嘅🏡花園風格佈置,真係好睇又舒適🥰!🌟OVO🌟所有菜品都有標註🥒純素、🧄五辛、🥛奶、🥚蛋等,方便不同界別嘅素食人士!晚餐包括🍔主菜、🥗鮮果沙律、🍲是日餐湯、🥦自選小食一款、及🍹飲品!🥦鮮果沙律|是日餐湯|忌廉芝士西蘭花以蜂巢形狀嘅碗仔裝住,都幾有心思🤩!沙律夠Fresh!蘑菇湯🍄又香又滑!忌廉芝士西蘭花🥦都焗得唔錯!🦑鮮果沙律|是日餐湯|花枝魚餅花枝魚餅🦑都幾香口惹味,仲有唔少鮮味滲出嚟,都幾正👍🏻!🍝四重芝士Impossible Meat肉醬流心蛋扁意粉 $188四重芝士🧀加埋流心蛋🥚,夠晒濃郁,啲肉醬唔講都唔會分到係素定肉🤪!🍔Impossible Meat漢堡 $198巨型嘅🍔Burger,醬汁配搭得宜,真係食到有肉味😋!🥭楊枝甘露 $45滿滿嘅🥭芒果、西柚、同埋西米,椰香🥥果香並重!🫖凍清新水果茶 +$34滿滿嘅果香同埋果甜,涼涼哋🧊幾啱夏天飲用!🍺Si L Dan IPA +$29是L旦嘅手工啤,由🇭🇰本地手工啤廠出品,求其得嚟又幾清香🍻好味!

🥦鮮果沙律|是日餐湯|忌廉芝士西蘭花

🦑鮮果沙律|是日餐湯|花枝魚餅
花枝魚餅🦑都幾香口惹味,仲有唔少鮮味滲出嚟,都幾正👍🏻!

🍔Impossible Meat漢堡 $198

巨型嘅🍔Burger,醬汁配搭得宜,真係食到有肉味😋!

🥭楊枝甘露 $45

滿滿嘅🥭芒果、西柚、同埋西米,椰香🥥果香並重!

🫖凍清新水果茶 +$34

滿滿嘅果香同埋果甜,涼涼哋🧊幾啱夏天飲用!

🍺Si L Dan IPA +$29

2023-08-30 89 浏览
灣仔有一間柔合咗西式素食,而且食物質素又高的健康素食餐聽,素食不但令你喜出望外,而且的份量仲可以食到你好飽的OVO Cafe,餐廳裝修以田園設計為主题,擺設多種植物,多張枱凳用實木製成,有在世外桃源食素的感覺。Impossible Meat 薄餅 薄餅內配有香濃嘅芝士,素肉,蔬果和車厘茄,廚師好有心思製作,令素肉口感食落好似真嘅一樣,餅底又鬆脆可口。芒果柚子有機沙律 配和風沙律汁沙律配多種有機鮮菜,車厘茄和芒果,加埋和風沙律汁,食落清新醒胃。泰式冬蔭公意粉 意粉有多種鮮菇和蔬菜,青檸,車喱茄作配料,每条意粉都掛滿香濃的芝士味和冬陰功味,非常滿足。竹筒椰凍芋圓軟雪糕這款甜品係用竹筒做器皿,椰子雪糕底下鋪滿凍芋圓,竹筒最底層係好厚嘅椰凍,食落不太甜,好有口感。

Impossible Meat 薄餅

芒果柚子有機沙律 配和風沙律汁

泰式冬蔭公意粉

竹筒椰凍芋圓軟雪糕

2023-08-29 82 浏览
最舒適既環境就係係室內有花草環繞,健康氣息圍繞整個用餐過程,入面仲有不少收藏品供客人欣賞,整個就係同素食match到徐伯天貝漢堡 晚市套餐鮮果沙律 是日餐湯川辣脆炸杏鮑菇素食漢堡估唔到都係唔差,麵包皮蓬鬆脆口,川辣炸杏鮑菇香辣好出眾,水果沙律豐富,有我最鍾意既西瓜,芒果,火龍果等,作為水果愛好者點會唔鍾意,餐湯有驚喜,全都係蘑菇粒,好實在又超美味。紅石榴汁套餐送既飲品唔求其!健康鮮紅石榴汁,酸酸甜甜,好好味。梅酒梳打一定要試下佢尼杯梅酒梳打,發酵剛好酸酸甜甜,酒味唔會太濃,好飲岩好微醺既感覺。梅菜薄餅(蛋,奶)好期待梅菜做成薄餅口味,創新餐廳同好奇食客互相support,梅菜真係夠曬味道,有太陽蛋同番茄既加入,梅菜唔會太單調。薄餅底真係好薄脆,最鍾意尼d薄餅。朱古力香蕉西多士配雪糕球(奶,蛋)份量也太豐富了,少有嘗試西多士,加上朱古力同雪糕球又係一種新嘗試。

徐伯天貝漢堡 晚市套餐
鮮果沙律 是日餐湯
川辣脆炸杏鮑菇

紅石榴汁
套餐送既飲品唔求其!健康鮮紅石榴汁,酸酸甜甜,好好味。

梅酒梳打

梅菜薄餅(蛋,奶)

朱古力香蕉西多士
配雪糕球(奶,蛋)
  • 梅菜薄餅
2023-08-27 73 浏览
-🥙OVO CAFE 📍灣仔灣仔道1號地舖🍤泰式花枝魚餅 $58超好食😋勁推呢碼小食!!真係粒粒花枝丸係入面,超級彈牙⚡️點埋伴碟嘅泰式甜辣醬一齊食,甜甜辣辣好惹味🔥🍝四重芝士Impossible Meat肉醬流心蛋扁意粉 $148仿真肉醬意粉度勁高✨無肉係裏面!! 用左蛋,五辛,奶等配料製成重量級芝士超正🧀麵質好煙靭 食落唔淋用埋磁碟去裝,耐熱程度高,hold得住意粉keep住熱度🍴🍄川辣脆炸杏鮑菇 本身以為係薯角😂點知原來係菇尼爽口質感 即使炸左都有水份juicy口感🥣是日餐湯 用左磨菇湯用餐湯🫶🏻整體嘅湯同醬汁都係以偏流質為主💧易入口,估唔到磨菇味都重幾入味🥭芒果沙冰 $23無乜芒果味🥹好水好水嘅質感唔太推介嗌呢個🍑芒果冷萃白桃烏龍茶 $23呢個唔錯👍🏻😆芒果口味突出啲,幾fresh 果味重 岩曬夏天飲🥗純素全日早餐 $138包括有純素芝士粟米大啡菇-有啲偏咸,芝士同粟米比例都幾多純素雞髀-用左腐皮製成,健康啲又扮食左肉🤣純素麵包-麵包無曬,轉左用類似漢堡包🍔質感代替鮮果盤-有芒果、火龍果,西瓜等芒果柚子沙律🥗鮮果芒果撈水晶-有小丸子,西米露等-鮮暑一流☀️🕰️營業時間星期一至日 12
🥙OVO CAFE
📍灣仔灣仔道1號地舖

🍤泰式花枝魚餅 $58
超好食😋勁推呢碼小食!!
真係粒粒花枝丸係入面,超級彈牙⚡️
點埋伴碟嘅泰式甜辣醬一齊食,甜甜辣辣好惹味🔥

仿真肉醬意粉度勁高✨
無肉係裏面!! 用左蛋,五辛,奶等配料製成
重量級芝士超正🧀麵質好煙靭 食落唔淋
用埋磁碟去裝,耐熱程度高,hold得住意粉keep住熱度🍴

🍄川辣脆炸杏鮑菇
本身以為係薯角😂點知原來係菇尼
爽口質感 即使炸左都有水份juicy口感

🥣是日餐湯
用左磨菇湯用餐湯🫶🏻
整體嘅湯同醬汁都係以偏流質為主💧
易入口,估唔到磨菇味都重幾入味

🥭芒果沙冰 $23
無乜芒果味🥹好水好水嘅質感
唔太推介嗌呢個

🍑芒果冷萃白桃烏龍茶 $23
呢個唔錯👍🏻😆
芒果口味突出啲,幾fresh
果味重 岩曬夏天飲

🥗純素全日早餐 $138
包括有純素芝士粟米大啡菇-有啲偏咸,芝士同粟米比例都幾多
純素雞髀-用左腐皮製成,健康啲又扮食左肉🤣
純素麵包-麵包無曬,轉左用類似漢堡包🍔質感代替
鮮果盤-有芒果、火龍果,西瓜等
芒果柚子沙律🥗
鮮果芒果撈水晶-有小丸子,西米露等-鮮暑一流☀️

🕰️營業時間
星期一至日 12:00-22:00

#灣仔#ovocafe#素食cafe🌱
#徐伯天貝漢堡配薯條🍟#impossiblemeat肉醬扁意粉
#西式#素食#甜品#咖啡店
#香港素食餐廳
位於灣仔嘅OVO CAFE,以園林格局置入嘅咖啡店,入面放滿盆栽🌳🪴,鍾意嘅仲可以買走;背景播住靜音樂,係遠離煩囂嘅好去處🚶🏻‍♀️🏃🏻‍♀️🝮全日早餐 [$145]酸種麵包、流心蛋大菇、雜果沙律,中間有一杯楊技甘露,非常足料樣樣都味道不錯👍🏻😆.🝮忌廉牛肝箘扁意粉 [$128]忌廉creamy,牛肝菌味香濃,扁意粉口感煙靭,好味😋.🝮熱玫瑰桂花茶 [$]桂花配玫瑰🥀,味道清新而解渴,夏天飲啱晒☀️.🝮熱骯髒咖啡 [$38]奶啡比例平衡,香濃是必需的☕️.💁🏻‍♂️💁🏻‍♀️順帶一提,餐廳對面樓高三層,擺放好多OVO嘅高雅家品同裝飾,食完嘢去行下,來一點藝術氣息也不錯👐🏻😸

🝮全日早餐 [$145]

樣樣都味道不錯👍🏻😆

🝮忌廉牛肝箘扁意粉 [$128]

忌廉creamy,牛肝菌味香濃,扁意粉口感煙靭,好味😋

🝮熱玫瑰桂花茶 [$]

桂花配玫瑰🥀,味道清新而解渴,夏天飲啱晒☀️

🝮熱骯髒咖啡 [$38]

奶啡比例平衡,香濃是必需的☕️

2023-08-19
午餐
2023-08-21 97 浏览
走進cafe被一股自然的氣息所環繞。內部裝潢以天然木材和綠色植物作為主題,呼應了其素食的理念。柔和的燈光和自然的元素結合,營造出一種平靜舒適的氛圍,讓人可以在忙碌的一天中找到放鬆的空間。這裡的菜單提供了各式各樣的素食選擇,我們點了芝士魚柳焗飯,一份三文魚沙律,以及新鮮果茶。芝士魚柳焗飯醬汁濃郁,口感綿密,有著豐富的味道。三文魚沙律則讓人眼前一亮,素食三文魚和新鮮的蔬菜搭配得恰到好處,令人食指大動。新鮮果茶是清爽的結束,為這一頓美食之旅劃上完美的句點。這裡提供了一個優雅而放鬆的環境,讓人可以品嚐到美味可口的素食料理。

2023-08-21 89 浏览
呢間素食餐廳已經開左好多年,水準依然好高食物價錢同平時cafe一樣健康飲食餐廳之選🫶🏻🫶🏻🫶🏻佢地有提供dinner set會包沙律🥗,餐湯,小食,主食,飲品沙律係好足料,上面會有水果當日餐沙係南瓜湯🎃👍🏻✨Impossible Mleat漢堡🍔漢堡有一片厚厚芝士🧀️蕃茄片,素食肉扒,沙律菜口感豐富😻😻9成似漢堡包(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)✨日式咖哩吉列豬扒飯🍛吉列豬扒外皮好香脆豬扒口感好結實,做到真豬扒感覺咖喱味好濃,帶有少少甜~~✨鹽酥素雞脾雞脾肉係用腐皮卷成腌料味道好豐富😆✨花枝魚餅魚餅好彈牙,口感好正有d似魚蛋甘~~✨芒果熱情果沙冰水🥭沙冰好綿滑,完全冇冰粒🧊好鮮芒果香味,完全吾會好假✨菠蘿茘枝沙冰🍧比較偏向荔枝味道,吾會太甜一樣沙冰係好綿滑❤️✨鮮果芭菲杯有多種水果,火龍果,芒果🥭加埋芒果同雲呢拿味雪糕🍦

呢間素食餐廳
已經開左好多年,水準依然好高
食物價錢同平時cafe一樣
健康飲食餐廳之選🫶🏻🫶🏻🫶🏻

佢地有提供dinner set
會包沙律🥗,餐湯,小食,主食,飲品
沙律係好足料,上面會有水果
當日餐沙係南瓜湯🎃👍🏻

✨Impossible Mleat漢堡🍔
漢堡有一片厚厚芝士🧀️
蕃茄片,素食肉扒,沙律菜
口感豐富😻😻9成似漢堡包(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

✨日式咖哩吉列豬扒飯🍛
吉列豬扒外皮好香脆
豬扒口感好結實,做到真豬扒感覺
咖喱味好濃,帶有少少甜~~

✨鹽酥素雞脾
雞脾肉係用腐皮卷成
腌料味道好豐富😆

✨花枝魚餅
魚餅好彈牙,口感好正
有d似魚蛋甘~~

✨芒果熱情果沙冰水🥭
沙冰好綿滑,完全冇冰粒🧊
好鮮芒果香味,完全吾會好假

✨菠蘿茘枝沙冰🍧
比較偏向荔枝味道,吾會太甜
一樣沙冰係好綿滑❤️

✨鮮果芭菲杯
有多種水果,火龍果,芒果🥭
加埋芒果同雲呢拿味雪糕🍦
2023-08-15
2023-08-21 54 浏览
唔講唔知,原來我哋平日會食到嘅水生動物 (例如魚蝦蟹)係感知動物,有智慧而且能感受恐懼、痛苦,為咗保護海洋生態及海洋動物,大家都應盡量少食海鮮,以美味又健康嘅「植物海鮮」菜式代替呢日我就去咗《OVO CAFE》,品嚐佢哋嘅「植物海鮮」菜式🍴山葵三文魚沙律配油醋汁 - 用上蒟蒻製成素三文魚,無論顏色、賣相和口感都幾可亂真🍴芝士田園野菜玉米魚柳意粉 - 以植物肉製成嘅魚柳,口感似模似樣,加上其他蔬菜煮成嘅意粉,好味又健康🍴泰式花枝魚餅 - 以植物肉製成嘅花枝魚餅,和平時食嘅魚餅同樣口感彈牙

下午茶
2023-08-20 72 浏览
又文青又食素,仲要加埋日系Botanical feel 既cafe,視覺已經係一種fushion.美食方面都有西式東南亞既feel combine左一齊。黎到呢度我可以牛肉任食,因為食極都係素造既牛肉ma! 套餐中既串燒同湯都好飲。不過我最滿意既dinner set 就係個泰式冬蔭公意粉,香香地,唔太辣。黎緊period 去食素其實係一個幾好既選擇,只要唔係生冷野,清清地加個靚茶又舒緩又chill,已經在locate 喺灣仔一d signature 街同打卡店附近就真心易搵!

• 泰式冬蔭功意粉
2023-08-20 42 浏览
吃素不論對環境定身體都好,所以周不時都會想要食下green monday。今日雖然唔係星期一,不過見呢間素吃cafe超級靚就決定入來食lunch。呢間cafe前面有一間花店,散發清新花香味,加埋空間感超好,令人有好舒服嘅感覺!我要左個全日早餐超好食,兩塊麵包toast得好脆,加埋有個portebello都整得好入味,另外個水果salad都好fresh,不過最驚喜就係個楊枝甘露!唔會過甜勁好食。朋友叫左個四重芝士Impossible meat肉醬流心蛋扁意粉,呢個比我想像中更加好味,pasta口感好好,個醬好creamy。跟買蘑菇餐湯同個鹽酥素雞髀。呢個都好出色,造型都好精緻。跟餐個凍紅石榴汁唔使加錢,但係都好好味,咁熱嘅天氣飲真係好正!甜品我哋就叫咗個朱古力香蕉西多士配雪糕球,西多士炸得好鬆脆,亦都好重蛋味,食完真係好飽!最後都要稱讚一下呢度所有嘅店員都超級有善,真係鼓勵大家要多啲食素,而家呢個年代素已經唔係以前刻板嘅印象,剩係得菜,而係好多變化,好好味㗎!

2023-08-19 166 浏览
又到兩公婆拍拖時間😚咁岩去左港島行街,黎到夜晚經過見到有間好靚既餐廳,餐廳既一半係鮮花店,一半係餐廳,好有綠化既感覺,令人好舒服🥰餐廳只係提供素食,係餐牌入邊好細心咁提示左蛋、五辛、奶製品、辣,有啲item可以轉純素🥰我哋6:30嚟到唔使等位就可以入座☺️🥗沙律非常新鮮,有新鮮清甜既雜果,加上少少沙律醋,而且份量唔少,好清新🌿🍲是日餐湯係甘筍湯,飲落有少少黑椒嘅香,甘筍味唔會好突出,飲落感覺有少少似南瓜湯,暖笠笠好好飲😋🔸川辣脆炸杏鮑菇杏鮑菇嘅口感好爽口彈牙,啱啱炸起好新鮮香脆,面頭灑上咗川辣既調味料,食得出有少少花椒麻嘅感覺,幾有四川風味😋🔸紫薯甘栗餅外層非常酥脆,入口有好香甜嘅紫薯蓉,中間有栗子粒,栗子味好香😍成個口感外脆內軟,超正😋🔸芒果沙冰飲落有好香既芒果味,佢既芒果味似水仙芒,飲落好冰涼清新,冰同果汁既比例適宜,唔會凍到令人brain freeze😆沙冰質感幼細,好正😚🔸菠蘿荔枝沙冰飲落荔枝味比較突出,同時亦飲到菠蘿既香甜味,沙冰比例同質感同樣都好適宜,唔錯👍🔸黑松露野菌燉飯野菌味濃郁,而黑松露味唔會太濃,整體好Balance,燉飯嘅口感creamy,而且野菌嘅份量非常多,啖啖
川辣脆炸杏鮑菇
紫薯甘栗餅
紫薯甘栗餅

🔸川辣脆炸杏鮑菇

🔸紫薯甘栗餅

菠蘿荔枝沙冰、芒果沙冰

🔸芒果沙冰

🔸菠蘿荔枝沙冰

🔸黑松露野菌燉飯
野菌味濃郁,而黑松露味唔會太濃,整體好Balance,燉飯嘅口感creamy,而且野菌嘅份量非常多,啖啖都有唔同既野菌,非常好味😋

芫荽香菜蝦卷扁意粉

🔸芫荽香菜蝦卷扁意粉
呢款芫茜控岩晒~意粉落左芫荽碎一齊煮,食落微微帶芫荽香,唔鍾意食芫荽嘅人都接受到,如果係芫荽愛好者,夾埋意粉上嘅芫荽一齊食,超級豐富既芫荽味😍意粉texture好正,好Al dente,意粉入邊有一啲炒得好香甜嘅洋蔥絲,淨係意粉部分都已經好好食😍蝦卷方面,入面有一啲蔬菜碎,口感有少少似魚蛋,食落味道鮮甜,而且煎得好香口,真係好好食😍

朱古力心太軟
朱古力心太軟

🤎朱古力心太軟
朱古力心太軟外面焗得微脆,上碟仍然保持到溫度熱辣辣,朱古力味非常濃郁,中間嘅留心非常香濃而且滑,配埋雲尼拿雪糕,一冷一熱,超級正😍

用料新鮮嘅高質素菜餐廳,估唔到素菜嘅變化可以咁多,同埋可以咁好食😋而且上菜速度好快,新鮮熱辣,擺碟亦好精緻,餐廳環境又靚,下次要再黎食🤓👍
  • 朱古力心太軟
  • 芫荽香菜蝦卷扁意粉
  • 紫薯甘栗餅
2023-08-16 41 浏览
📍 OVO Cafe(灣仔)以素食為主,大膽新穎,隱世餐廳🍴以綠色植物來佈置,帶點自然感☘️環境簡單得黎又優雅💕綠色嘅感覺令人好舒服😌素食做得好似真既一樣🙆🏻‍♀️🔸 炸素魚配薯條素魚柳的確炸得好出色,唔會好乾,而素魚嘅魚質比較實,所以食落都幾有咬感,好真實既感覺😌薯條也是很實在很飽滿的厚切型,也是現炸,讚!🔸 忌廉芝士西蘭花 (奶)帶點忌廉素芝士🧀️,拉絲效果仍然有,就算焗完,仍然爽脆!🔸 朱古力心太軟 (蛋, 奶)好軟心♥,朱古力味勁濃郁,係偏黑朱古力味。心太軟嘅外皮好鬆脆,入面好流心,一切開個心太軟入面d朱古力醬爆岀黎。夾埋微苦嘅可可味,獨食一個都輕鬆~!🔸 徐伯天貝漢堡{鮮果沙律,花枝魚餅(奶),凍朱古力❄️{豆奶}素漢堡初體驗,漢堡麵包很好吃,感覺單吃麵包也不是問題会 ,杏鮑菇堡裡面有酸酸甜甜又微微辣的醬汁,而且他們漢堡夾住菠蘿,更清新,整體而言蠻讚的~朱古力🍫好特別,豆奶製成,同普通朱古力奶不同。凍飲更增加層次感😚
📍 OVO Cafe(灣仔)

🔸 炸素魚配薯條
薯條也是很實在很飽滿的厚切型,也是現炸,讚!
🔸 忌廉芝士西蘭花 (奶)
帶點忌廉素芝士🧀️,拉絲效果仍然有,就算焗完,仍然爽脆!
🔸 朱古力心太軟 (蛋, 奶)

🔸 徐伯天貝漢堡
{鮮果沙律,花枝魚餅(奶),凍朱古力❄️{豆奶}
素漢堡初體驗,漢堡麵包很好吃,感覺單吃

2023-08-13 153 浏览
這間cafe 素食餐廳,每一個月,都會來兩次,之前食物都好好食,還境坐得舒適,最近發覺食物水準差了,很多,以前磨菇湯,咖喱吉列豬扒飯,豬扒做到好似真肉一樣,炸到外脆內軟,芫茜意粉,好濃味。最近嚟3次,都發覺食物水準差了。磨菇湯沒有以前香濃菇湯味,好稀,好淡味,有一次系西蘭花咸到。豬扒炸到好硬肉質好實,芫茜意粉味道沒有以前咁濃,蝦卷炸到又硬又濃。都唔知系唔系轉了師傅,以前嚟通常好多客人,最近再嚟見客人少咗好多,這間素Cafe食價錢比較貴,現在這個價錢食,覺得唔抵食。
2023-08-12 1688 浏览
想為環保出一分力♻️偶爾來一天的素食也是個簡單的方法✨灣仔街市對面的這間OVO cafe 是一間主打素食的餐廳,步進餐廳前,會以為是一間花店🌸寬敞的空間內以大量的植物去做裝飾,還有木製的長餐枱,空間感十足,還帶給人一種自然的舒適感🥞 All Day Breakfast ($145)Impossible Meat製成的漢堡扒與肉製的午餐肉扒味道非常類近、芝士粟米流心蛋大啡菇、紫薯甘栗餅香脆甘甜、芒果柚子沙津與楊枝金露香甜清新🍴 芫荽香菜蝦卷扁意粉 ($148)意粉彈牙,充滿芫荽的香味,素蝦卷香脆彈牙🥕甘筍湯天然清甜🍄小食點了川辣脆炸杏鮑菇,香辣爽彈✨幾有驚喜🧇 笨朱牛角窩夫配雪糕球 ($78)出餐時已聞到非常濃烈的牛油香味🤤牛角窩夫非常香脆鬆軟🧡配朱古力醬非常邪惡🍫還有軟滑的雲尼拿雪糕,非常值得來吃🍵 是日飲品 - 玄米茶☕️ 熱沖繩黑糖鮮奶咖啡(+$21)黑糖味香濃🤎選了低因咖啡豆✨但咖啡味還是很香濃♨️轉了燕麥奶(+$5) 感覺更香濃*不收加一

🥞 All Day Breakfast ($145)

🍴 芫荽香菜蝦卷扁意粉 ($148)

🧇 笨朱牛角窩夫配雪糕球 ($78)

🍵 是日飲品 - 玄米茶

☕️ 熱沖繩黑糖鮮奶咖啡(+$21)

*不收加一
2023-08-12
$198.5 (午餐)
  • All  Day  Breakfast
  • 芫荽香菜蝦卷扁意粉