2010-10-03
上次幫襯維德中心分店,店員俾咗一份 coupon ,只限上環兩間分店。趁9月30日有效日期之前用!吞拿魚焗薯 $29 + $15 :凱撒沙律 + 湯 ( - $5 coupon )就算用咗 coupon,都唔覺得好抵食!凱撒沙律份量適中!以生菜、煙肉碎、拌上沙律醬;灑上蒜茸麵包粒及芝士碎條做成。沙律看似簡單,各種材料嘅配搭,加入材料嘅先後次序,都有技巧。可能係平日 lunch 時間關係,顯得零零落落、求求其其。還有,生菜一定要新鮮,醬汁更是關鍵!可惜生菜不太新鮮,從相中可見到帶點黑邊! 有部分還算爽身!生菜切段,容易入口!拌上沙律醬,能帶出生菜青脆口感;亦食出田園風味!灑上少許蒜茸麵包粒脆卜卜,咸咸地嘅煙肉碎,食落更惹味!令人開胃!亦不失口感!吞拿魚焗薯吞拿魚份量唔少,混合了沙律醬,唔會口寡寡!焗薯面頭有蔥粒同煙肉碎;煙肉碎除了作點綴之餘,咸咸地可以當調味。味道配合起嚟都唔錯!薯仔焗得夠哂腍,美國薯仔係比較甜之餘,亦比較透身,薯皮滿佈小圓圈嘅紋!而街市買到嘅薯仔,熟咗依然感覺好實色!薯皮嘅紋係一點點架。 Size 大個西柚些少,算係大焗薯。令我滿心歡喜! 雖然薯仔夠飽肚,又係相等於飯嘅
就算用咗 coupon,都唔覺得好抵食!
凱撒沙律
吞拿魚焗薯
吞拿魚份量唔少,混合了沙律醬,唔會口寡寡!焗薯面頭有蔥粒同煙肉碎;煙肉碎除了作點綴之餘,咸咸地可以當調味。味道配合起嚟都唔錯!薯仔焗得夠哂腍,美國薯仔係比較甜之餘,亦比較透身,薯皮滿佈小圓圈嘅紋!而街市買到嘅薯仔,熟咗依然感覺好實色!薯皮嘅紋係一點點架。 Size 大個西柚些少,算係大焗薯。令我滿心歡喜! 雖然薯仔夠飽肚,又係相等於飯嘅糖份三份之一;但係食得薯仔多會引起胃脹,都係唔好食太多!
忌廉蘑菇湯
主要以蘑菇茸及蘑菇粒、忌廉及麵粉,加入雞湯或雞粉煮成。呢度並不是用上一塊塊蘑菇片,欠缺口感!坊間有餐廳加上雞粒及洋蔥,除咗調味之外,同時豐富咗視覺,刺激食慾!無可厚非蘑菇味好濃郁!最怕飲到忌廉湯淡而無味!但係,湯杰到似糊狀,飲到尾才會稀一點!此外,用大杯盛住,好處係飲到尾仲係熱熱地; 如果,用碟嘅話,已經一早被冷氣吹凍哂,到時仲杰呀!我記得之前幫襯 D 字頭果間係用碟載湯,話咁快就吹凍,冬天更加唔使諗!
呢度另設有外賣部,方便外賣食客,亦節省堂食食客時間!尤其係 Lunch time ,實在時間緊迫!