2018-12-10 260 浏览
位於The one的econ食店~透明櫃內排開一個個迷你飯團~其實外表幾吸引~叫了一個 紫蘇昆布飯糰($10)加皇帝菜天婦羅($10)本來比較期待紫蘇的味道會多d~因為個人中意紫蘇葉~但這個飯糰比較淡味~不太吃到紫蘇味~只是淡淡昆布和咸味~但勝在今日的飯團夠實 飯粒分明 微暖 口感都幾好~而皇帝菜天婦羅邊邊位脆 中間軟 微冷 但都不錯~而旁邊的甜醬油糰子是另外一間~凍食比較硬 甜甜的 相信加熱會軟熟 d
位於The one的econ食店~
透明櫃內排開一個個迷你飯團~
其實外表幾吸引~
叫了一個 紫蘇昆布飯糰($10)加皇帝菜天婦羅($10)
本來比較期待紫蘇的味道會多d~
因為個人中意紫蘇葉~
但這個飯糰比較淡味~
不太吃到紫蘇味~只是淡淡昆布和咸味~
但勝在今日的飯團夠實 飯粒分明 微暖 口感都幾好~
而皇帝菜天婦羅邊邊位脆 中間軟 微冷 但都不錯~
2018-12-01 273 浏览
天氣涼涼地 成日餓🤦🏼‍♀️睇戲前未夠鐘就行下the one 超市⋯見到呢間OKA’s都幾多人買飯團🍙🍘飯團set $28 好抵😯😯😮·我地點左set A,點知中伏🤦🏼‍♀️以為會熱辣辣,點知想太多!🍙海草明太子 - 明明人氣no.1,但淡而無味😓似食緊白飯🍙紫蘇昆布-人氣no.2,呢款好過明太子少少,不過都係好淡口😓🥔野菜薯餅-麻麻地⋯但比飯團好食🤦🏼‍♀️·成盒最好食係醃蘿蔔!脆口又開胃
🍙海草明太子 - 明明人氣no.1,但淡而無味😓似食緊白飯
🥔野菜薯餅-麻麻地⋯但比飯團好食🤦🏼‍♀️
成盒最好食係醃蘿蔔!脆口又開胃
2018-10-09 278 浏览
尖咀想搵平野食好難? No! 我今日就食左E間的飯團,$28,食到好飽呢間舖頭係the one 地庫 aeon出面,lunch time去既時候得佢有好多人排隊。因為果到既枱唔多,所以決定叫外賣拎番去食。見到好多人都係叫飯團餐,而且好似好五咁,所以我都叫左飯團餐。兩個飯團分別揀左最受歡迎個兩種,海草明太子飯團同紫蘇昆布飯團。平時食開既飯團都係白飯入面有餡。佢依個係平均每一啖都有餡有味,好特別。炸雞都好食,外脆內嫩。雖然個餐看上去份量一般,但食起來很飽!

外卖自取
2018-08-01 302 浏览
行完超巿想食少少嘢,即興喺熟食區買個飯糰。咁多款味道中,見有紫蘇梅子飯糰就決定要食佢,梅子喺賣飛佛。飯糰以外,炸雞外形飽滿,加十蚊買兩件試吓。呢兩件原本係配角的炸雞,唔係炸粉多過肉,入口冇雪味、冇上校店咁勁味精、冇炸到過晒龍、食到有肉汁,係用咗心機去做的一款食物,食得愉快,真心喜歡。不過,飯糰就同期望的有落差,梅子彷彿唔存在,食唔到有梅子肉,紫蘇味亦淡薄如輕煙。飯,壓得唔夠實,攞上手出現崩塌,削減咗會再嚟食飯糰的慾望。

2018-07-27 161 浏览
🦄OKA’s-野菜天婦羅 Hkd10Rating🌕🌕🌗🌑🌑-呢個野菜天婦羅🍤拎上手個陣都有少少shock😵完全冇諗過會有咁多洋蔥🤮對於一個完全唔食洋蔥既人來講食呢件野絕對係個challenge😂😂不過好在洋蔥食落都幾甜😺🤲🏻除咗洋蔥仲有少量蘿蔔絲🥕🥕但都係洋蔥佔既比例較多而佢賣相睇落都唔差💓💓唯一缺點係佢真係好油😥😥😥食到最後完全唔想食👋🏻👋🏻👋🏻-

🦄OKA’s
而佢賣相睇落都唔差💓💓
唯一缺點係佢真係好油😥😥😥
食到最後完全唔想食👋🏻👋🏻👋🏻
2018-07-25
10 分钟 (外卖自取)
2018-07-20 988 浏览
上回提要,我在上個月星期六下午,本來想在尖沙咀幫襯試食一間韓國菜餐廳,但是因為遇上那間韓國菜餐廳的食品價錢水平,遠遠超出我的當時身攜帶的現金預算,我被迫放棄那韓國菜餐廳。跟著我走到尖沙咀大型商場「The One」的地庫位置,給我找到了一間價錢頗為便宜,都有主賣近期大熱飲品「黑糖珍珠奶茶」的日本飲品店「鮮茶X」。但是我也不知道自己為什麼,為什麼忽然精神不夠集中,我竟然沒有選擇飲近期大熱的日本飲品「黑糖珍珠奶茶」,反而選擇了另一款飲品「宇治抹茶奶綠」。其實我在「鮮茶X」裡面,究竟選擇凵什麼飲品,其實都不是什麼很重要的事,因為「鮮茶X」大部分飲品的價格水平都很便宜,價錢便宜到再追加購買多一杯飲品也不成問題。但是我當時最終都只是購買了一杯,加入了有黑白雙色,但是味道卻比較淡而無味「熊貓珍珠」的飲品「宇治抹茶奶綠」。但是最重要的是,「鮮茶X」「宇治抹茶奶綠」價錢很便宜,即將加了「熊貓珍珠」,也只需要港幣三十一元一杯而已。我喝完一杯味道,比坊間一般抹茶店更甜美的「宇治抹茶奶綠」之後,心想自己既然身處在遊客觀光熱門區的「尖沙咀」,身處城隍廟當然要順道求枝好籤,之後才正式坐車返回西貢。結果我在「鮮茶X

結果我在「鮮茶X」對面的商舖位置,找到了一間以外賣自取日本和食食品為主的日本菜食店,店名叫做「OAK'S」。「OAK'S」雖然店舖面積不大,但是食店偏偏卻聚集了不少的遊客跟食客。

她們全部都是聚集在「OAK'S」店舖面前,正在選擇和搜購自己想食的日本壽司、飯糰跟其他炸類食品。「OAK'S」店員把大量日本和食類的食品,分門別類地整齊排列在食品展示櫥櫃裡面,讓食客可以按喜好自由選購。

當中「OAK'S」有大量,分別有不同款式、不同餡料,不同口味的日本和風飯糰,陳列於食店內的櫥櫃裡面,而且擺放得十公仔仔細跟整齊。

在「OAK'S」另一邊的展示櫥櫃裡面,則有「OAK'S」一些預先炸好,柯打一到隨時可以加熱的專有炸類小食出售,當中包括我也很喜歡食的日本民間流行小食「炸薯餅」跟「炸雞」。

由於我剛剛在日本飲品店「鮮茶X」裡面,花錢購買了一杯冰凍的日本抹茶飲品,所以我只剩不算很多的金錢,在自己的銀包裡面。所以我再買什麼食品,也需要花心力去反覆計算清楚。

與此同時,今次「OAK'S」櫥櫃裡面還有很多,讓我垂涎欲滴的日本炸類美食,奈何我的銀包不爭氣,剩下金錢未足夠該購物所有的食品,只能選購小量飯糰跟炸類小食,其他美食留到下次歌算。

當中「OAK'S」的炸薯餅小食,亦是我今次無法即時購買,和即場享用的日本美食之一。今次我由於自己一時大意,忘記了去銀行櫃員機提款,所以最後令到自己口福打了折扣,今次很遺憾食不到薯餅。

恰巧「OAK'S」現在原來也有專用餐牌,標示列明了「OAK'S」飯糰配其他食客套餐,遺套餐所需要的價錢,恰巧四款「OAK'S」套餐價錢都是港幣二十八元正。

「OAK'S」的飯糰,肯定是「OAK'S」套餐的指定配搭食品菜式,反而「OAK'S」飯糰套餐配搭的其他食品,才是「OAK'S」飯糰套餐裡面的真正關鍵所在。

「OAK'S」的飯糰套餐,套餐食品包括了炸薯餅、炸雞兩件、肉丸跟天婦羅四種食品。我先暫時撇除了,我還未搞清楚由什麼肉食材料製作而成的「肉丸」,我亦暫時對炸蔬菜天婦羅沒有太大興趣。

結果我選擇了,一件炸雞飯糰、一件鰻魚飯糰、還有兩件炸雞,四樣「OAK'S」食品就成為了我,在尖沙咀日本廉價和食食店裡面的「飯糰套餐」食品對象。

另一方面,我在「OAK'S」裡面望來望去,無論如何也始終找不到「OAK'S」裡面售賣飲品,或者可以自助售賣汽水、果汁或者像咖啡奶茶一般我飲品,所以我最終還是放棄了購買「OAK'S」的飲品。

另一方面,由於「OAK'S」的店舖位置,在「The One」商場地庫的美食廣場裡面,所以我想購買「OAK'S」的飯糰套餐,就要在「OAK'S」旁邊的售票收銀櫃檯裡面付款購票,之後才能領取「飯糰」套餐食品。

由於「OAK'S」裡面大部分的食品,包括飯糰、炸雞、炸薯餅跟炸天婦羅食品都是屬於預先炸起備用的食品,所以我由在「OAK'S」點選食品,到在收銀櫃檯付款買票,直至回到「OAK'S」領取食品,全程都只需要一兩分鐘而已。

「OAK'S」裡面售賣的「飯糰」套餐,是名副其實的日本和風版本的「光速餐」,「OAK'S」食店廚房的準備食品所需時間之短,絕對不會遜色於坊間一些以賣「光速餐」聞名的港式食店。

「OAK'S」裡面的店員,由接到我的「柯打」,到我付款購票,直至回到「OAK'S」廚房面前,收到「OAK'S」廚房伙計製作加熱的「飯糰」套餐,全程都只需要大概兩三分鐘左邊時間而已。
飯糰套餐

「OAK'S」實際上我選擇的「飯糰」套餐,包括了兩件外表頗為肥大厚肉的「炸雞」、一件體積中等偏小的「雞肉飯糰」,還是一件「鰻魚飯糰」,四件食品齊齊被放進「OAK'S」的塑膠外賣飯盒裡面,價錢只是港幣二十八元而已。

在現在遊客眾多,商場店舖租金日益騰貴的遊客旺區「尖沙咀」裡面,還能吃到兩件體積大不尖的飯糰,還有兩件體積同樣中等程度的炸雞,已經算是難能可貴的一回事。

不過,我估計「OAK'S」實際上不太可能有足夠時間,再去拿炸雞跟飯糰去加熱,所以我最後還猜錯了,「OAK'S」沒有去為飯糰跟炸雞另外再加熱。

整個「OKA'S」外賣飯糰跟炸雞套餐裡面,唯一質素不受影響的食品,恐怕只有一兩塊,可以作為餐前開胃小食的日式「醃蘿蔔」而已。「醃蘿蔔」的味道跟我預期一模一樣,味道酸酸甜甜很開胃。

而且「醃蘿蔔」的口感十分之脆,吃完「OAK'S」的「醃蘿蔔」之後,我就開始品嚐「OAK'S」食品的主角之一「炸雞」。

「OAK'S」的「炸雞」雖然稱不上是新鮮炸起熱辣辣,但是「炸雞」入口後的感覺也不是凍冰冰,溫度勉強還簡尚可,而且炸雞肉口感還未變軟變腍,當然「OAK'S」如果可以另外附送醬料的話可能會更好。

至於「OAK'S」的飯糰方面,飯糰的糰粒可以因為有店舖櫥櫃加熱的關係,所以飯粒溫度仍然有溫暖的感覺。

至於飯糰的味道方面,「鰻魚飯糰」的味道會比「炸雞飯糰」稍為濃,因為鰻魚以甜味鰻魚醬汁去煮,所以飯糰的米粒也吸收了鰻魚汁的濃郁甜味,所以「鰻魚飯糰」味道也比較甜,鰻魚醬汁更入味。

至於「炸雞飯糰」方面,由於「炸雞飯糰」的炸雞沒有那麼多甜味醬汁,所以「炸雞飯糰」的口感也比「鰻魚飯糰」來得比較乾身,咀嚼吞嚥過程,都會比「鰻魚飯糰」來得辛苦一點點。

不過我只是花了港幣二十八元,就可以吃到兩件無骨炸雞,跟兩件體積中等的曰式飯糰食品,勉強算是抵食。如果「OKA'S」套餐可以補錢另加飲品的話,應該可能會更抵食。
2018-06-02
飯糰套餐
2018-06-16 261 浏览
-🦄OKA’s-海草明太子飯團🍙 Hkd10Rating🌕🌑🌑🌑🌑-上次食左佢普通既明太子飯團今次又經過OKA’s喇😲所以就買左個佢話係人氣No.1既海草明太子飯團🍙睇下係咪真係咁好食🤤個飯團混合左海草同明太子🤗其實明太子既份量感覺上比普通既明太子飯團少好多一買左既時候係暖暖地既😳飯粒都係做到粒粒分明既唔會話太過黏太爛咁😤但真係完全冇味😫😫明太子既味可以話係零 係零!海草既味就更加唔會有啦😠😠可以話係食緊白飯😡完全唔明點解會做到佢店既人氣第一☺️感覺上就係中伏了😊😊😆絕對唔會再買呢款明太子來食🙄-
🦄OKA’s

一買左既時候係暖暖地既😳
飯粒都係做到粒粒分明既

唔會話太過黏太爛咁😤

但真係完全冇味😫😫
明太子既味可以話係零 係零!

海草既味就更加唔會有啦😠😠

可以話係食緊白飯😡
完全唔明點解會做到佢店既人氣第一☺️

感覺上就係中伏了😊😊😆
絕對唔會再買呢款明太子來食🙄
2018-06-13
5 分钟 (外卖自取)
2018-06-10 712 浏览
-🦄OKA’S-明太子飯團🍙 Hkd10Rating🌕🌕🌕🌑🌑-上openrice search下尖沙咀有咩平價美食既時候比我發現到呢間主要賣飯團既小店🤤🤤🤤🍙係係The One Aeon 個邊既當然都仲有啲便當🍱小食料理咁😤不過佢啲飯團都真係好吸引個個行過都停低望下咁🙏🏻大家可以look去圖2/3/4睇下佢啲飯團真係有好多款架🙂我款款都好想食🤤🤤🤤鮭魚海藻呀全部都想!但最後基於有其他野食既關係所以就陣係買左明太子來試下😋飯團既份量方面 佢比較細😂一個手掌可以包得曬✋🏻✋🏻啲飯味做到粒粒分明都係比較痴身唔知擺左幾耐 但軟硬感都接受到 唔會話好差味道方面 我個人認為明太子份量太少唔會送到整個飯團😭😩😭😩所以好多都係食白飯🍚而且明太子味道唔太出唔係好強烈😰對於明太子控既我唔會覺得滿足🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️但$10來講佢都叫ok剛剛合格👌🏻當然有好大好大進步空間💪🏻下次一定要試下其他款😤特別係佢人氣No.1/2😤😤反正佢啲飯團咁細隻 我一次買10個都可以既haha😀-P.s.個老闆?員工?係日本人來🇯🇵但佢用中文同我溝通好搞笑haha😂😂😂-
🦄OKA’S

不過佢啲飯團都真係好吸引
個個行過都停低望下咁🙏🏻

大家可以look去圖2/3/4睇下
佢啲飯團真係有好多款架🙂
我款款都好想食🤤🤤🤤鮭魚海藻呀全部都想!

但最後基於有其他野食既關係

P.s.個老闆?員工?係日本人來🇯🇵
但佢用中文同我溝通好搞笑haha😂😂😂
2018-06-08
2018-06-07 390 浏览
叫左個套餐,2個飯團加個小食,我揀左炸雞,海老飯團同明太子飯團。真係冇睇過個牌都估佢唔到係咩味,因為係乜味都冇,得飯味咁囉。又勁實,飯又唔夠香軟,冇餡,個炸雞就一般般。食到火都黎真係。
2018-05-11 1785 浏览
哩間店舖登陸openrice之前已經食過好幾次貪佢即日製做, 款式又多, 最重要是日本人做的, 正宗日本風味佢將日本平民住宅區的家庭小店, 原原本本咁帶左黎香港我最鍾意叫佢個飯團餐, 兩個飯團加個小食都係$28有時會買黎做下午茶同宵夜有次口痕問佢飯團 可以擺幾耐, 佢就話放到夜晚都無問題, 但一定要即日食(日文對話, 純路過)不過要有個心理準備, 佢哩食物全部都係整定好唔好期望食到熱辣辣既食物飯團之外我最鍾意食佢啲可樂餅, 唔係可樂味, 港人叫薯餅款款餡都好好食, 我最鍾意叫咖哩味, 諗起都流口水順帶一提, 老闆唔咸唔淡既廣東話好鬼正
哩間店舖登陸openrice之前已經食過好幾次

佢將日本平民住宅區的家庭小店, 原原本本咁帶左黎香港

我最鍾意叫佢個飯團餐, 兩個飯團加個小食都係$28

有時會買黎做下午茶同宵夜

不過要有個心理準備, 佢哩食物全部都係整定好

唔好期望食到熱辣辣既食物

飯團之外我最鍾意食佢啲可樂餅, 唔係可樂味, 港人叫薯餅

款款餡都好好食, 我最鍾意叫咖哩味, 諗起都流口水

順帶一提, 老闆唔咸唔淡既廣東話好鬼正
外卖自取
  • 飯團
2018-05-06 840 浏览
當唔係好肚餓但又想食少少野,飯糰係一個好好嘅選擇,細細地但又有飽肚嘅感覺!今日介紹呢間有好多唔同味道嘅飯糰,紫蘇梅子飯糰係我嘅favourite, 佈滿梅子碎同紫菜碎,係健康嘅味道!當然如果用完粒梅子會更開心:-P 仲有好鐘意佢係室溫而唔係凍冰冰的,入口更加容易!其實如果胃口好啲可以叫兩個飯糰加一件炸物,先$28好抵食😘

其實如果胃口好啲可以叫兩個飯糰加一件炸物,先$28好抵食😘
  • 紫蘇梅子飯糰
呢間店由日本人打理 每次黎食飯團都無失望! 店員講日文 好願意同你講廣東話架~飯團SetB 炸雞$28+南瓜薯餅$10 =$38 好抵!!飯團啲飯係互相黏貼 唔會散開 而啲飯入口後係一粒粒咁 唔好睇佢細細個飯團 係落足料整架!紫菜昆布同明太子味道淡淡地 連同炸雞薯餅一齊食中和返炸雞個炸皮薄薄的 唔會太油又唔會太炸(唔係薯餅個隻炸)咬落去雞肉好軟好入味南瓜薯餅因為甜甜的所以好鐘意食 夾埋飯團一齊食中和返啲甜味 依家打篇文都流流地口水 可以揀直接係店度比八達通或者拎飛仔去櫃位比現金 如果方便店員既話就準備定八達通啦~店仲有日文報紙拎丫~大家可以同店員練下日文架~味道:4星價錢:5星

Set  B

飯團啲飯係互相黏貼 唔會散開 而啲飯入口後係一粒粒咁

店仲有日文報紙拎丫~大家可以同店員練下日文架~

味道:4星
價錢:5星
2018-04-26
Set  B
  • 紫菜昆布飯團
  • 南瓜薯餅
  • 什菜薯餅
2018-04-18 611 浏览
去到the ONE 望咗一陣。😁食開前身係Kushiyaki整的出色飯團間店舖,只係改咗名,記得之前嚟,一路也要排隊。每一舊飯團日本師父都睇得出好用心整的,佢哋做事好認真,又有禮貌,真係好好食。出面好少有外賣飯團,便利店見到晤知放了很久,都係店舖安全新鮮點。時常突然想食,就唸起落去超市12妏店樓下的這一檔食。晤止飯團多選擇,好多款十元,還有野菜天婦羅10妏,炸物,定食飯,一睇到就想樣樣食。😀😀😀

2018-04-18 476 浏览
You never would have thought  but there is a place in Hong Kong that makes very home style onigiri in a location you least expect. And that is a food court inside a grocery store.Oka is located in Tsim Sha Tsui's The One's Aeon grocery store. It's actually in the food court area. Run by some Japanese people, they sell a nice range of onigiri as well as other hot items. Staff do speak some limited Cantonese.Menu is in Japanese and Chinese but the food sold is labelled in English and Chinese. Ther

Menu is in Japanese and Chinese but the food sold is labelled in English and Chinese. There is no 10% service charge as it's part of the food court. They offer sets where you get two onigiri and a snack.

I chose set C ($28).  Two onigiri and two pork balls. The balls were interesting.  They were coated with a teriyaki sauce so was a bit on the sweet side. The pork balls made up of mince meat with some crunchy soft bone found in it. They were actually pretty good. I chose two onigiri: mushroom and seasoned vegetables (left) and whitebait with nori (right).  The rice was soft and sticky. The filling was generously found throughout the onigiri. It reminded me of the small shops that sell onigiri at the JR station in small towns in Japan. It had that type of home made feel.

This place took me by surprise. I expected it to be just be something to fill my stomach quickly and move on. Intsead, it was treated with a really delicious morsel for a very inexpensive price. Exactly what onigiri should  be! I will definitely be back.
2018-04-14