2013-02-23 420 浏览
閒日下午黎到, 只有4 台客左右...朋友之前叫過到會, menu同lunch果個有出入點左餐牌上的A B C 餐西冷扒叫左七成熟, 黎到有八成, 但都可以都唔算十分硬... ok la...跟薯菜, 薯仔好入味, 正!!羊架有4 塊, 估唔到咁多但D意粉少到嚇親雖然肉多係抵D, 但carbohydrates真係太少......個rosemary 汁我唔喜歡 (食羊為左佢陣so味... 但呢個冇乜...)怪怪的....C餐個石斑肉質唔錯!個汁係三個入面我最鍾意的 另外叫左2隻焗蠔 (在Dinner menu, 所以要加一, 本身lunch係唔洗的...)上高有cheese and ham, 唔錯但蠔本身好似細隻左D....整體上係唔錯既...近住mikiki, 如果意粉個量再多D會好D
閒日下午黎到, 只有4 台客左右...
朋友之前叫過到會, menu同lunch果個有出入
點左餐牌上的A B C 餐
西冷扒叫左七成熟, 黎到有八成, 但都可以
都唔算十分硬... ok la...
跟薯菜, 薯仔好入味, 正!!
羊架有4 塊, 估唔到咁多
但D意粉少到嚇親
怪怪的....

C餐個石斑肉質唔錯!
個汁係三個入面我最鍾意的

另外叫左2隻焗蠔
上高有cheese and ham, 唔錯
但蠔本身好似細隻左D....

整體上係唔錯既...
近住mikiki, 如果意粉個量再多D會好D

2013-02-06
2013-02-01 252 浏览
眾所周知,新蒲崗是工業區,充滿『舊』的味道,而周邊有很多較廉價的茶餐廳、冰室等。是日來到Mikiki Mall 對面的Noble House 用膳....這家小店的裝修用上高貴的白色為主,簡約的設計給人舒適的感覺~Set Lunch 大概有 7個選擇,而我點了 燒羊架set 配意粉 野菌忌廉湯野菌味濃,足料跟湯配的包用上了長條砂厚切蒜蓉包,蒜蓉包香脆,但略嫌覺得有點熱氣.燒羊架配意粉 um,,,用上黑椒汁.配羊架,是否跟牛扒set 攪亂了?不是香草羊架嗎?黑椒汁羊架,味道不太夾.重點是黑椒味太搶了羊架本身燒得洽到好處,鎖得住肉汁,肉質鮮嫰,羶味適中,午餐70大洋有3件羊架來說算性價比高了意粉的份量不多,以女孩子的食量計剛剛好,不然太多吃不完浪費~ 餐飲轉Latte+$8普通一個Latte 上的心心形拉花, Latte 質地幼滑,咖啡跟奶泡的比例很適中,美好的一餐!

Set Lunch 大概有 7個選擇,而我點了
 燒羊架set 配意粉
野菌忌廉湯
野菌味濃,足料
燒羊架配意粉
黑椒汁羊架,味道不太夾.重點是黑椒味太搶了

餐飲轉Latte+$8

2013-01-16
2012-11-27 177 浏览
今日去到,估唔到早餐都幾多人。呢間野裝修幾靚,成間以白色做主調,深藍色天花。一早起身走入黎,幾眼瞓都即刻醒晒。天花仲安左水晶燈,好靚。叫左個$28早餐,牛肉腸味道OK,唔太油。配個沙律薯仔好好味!個沙律應該加左少少黑椒,成個早餐呢個沙律最好食。茄油豆同炒蛋無特別。個多士唔錯,金黃色熱辣辣~~西式早餐包一個通粉,食完仲有杯咖啡,飽晒!好滿足。以而家物價飛漲黎講,求其一間茶餐廳都要收廿幾蚊,以呢個水準同環境黎計,仲唔收加一,算係抵食。
今日去到,估唔到早餐都幾多人。

呢間野裝修幾靚,成間以白色做主調,深藍色天花。

一早起身走入黎,幾眼瞓都即刻醒晒。

天花仲安左水晶燈,好靚。
叫左個$28早餐,牛肉腸味道OK,唔太油。

茄油豆同炒蛋無特別。

個多士唔錯,金黃色熱辣辣~~
西式早餐包一個通粉,食完仲有杯咖啡,飽晒!好滿足。

2012-11-27
  • 沙律薯仔
跟好友聚舊, 友人提議到Noble House 晚飯., 貪其夠新及環境舒適, 坐得舒服d.我地叫左好多野食, 每樣食物都好有水準, 服務好周到, 環境舒適, 整體各樣都不俗, 必定會再去!!!忌廉什菌湯配蒜蓉包 – 質地濃稠不會水汪汪, 入口香滑, 仲有濃郁嘅菌味, 配上香脆嘅蒜蓉包, 好味道.跟餐的蘋果沙律 – 清甜爽口, 十分醒胃.香煎法國鵝肝 - 鵝肝煎得外脆內軟, 入口即溶, 很香口, 連同蘋果一齊食可減低油膩感!芝士煙肉焗蠔 - 一客有2隻, 濃郁的芝士加上煙肉的鹹香配上鮮味的蠔, 好食! 蝦多士 – 雖然炸到脆卜卜, 但一d都唔油膩, d蝦肉仲幾彈牙添.醬燒澳洲大虎蝦 – 真係好大隻, 肉質爽口彈口, 配上惹味嘅醬汁同吃真係好滋味.菠菜忌廉焗加拿大石斑 – 醬汁非常香濃, 仲有好多菠菜, 每一啖都食到魚肉同菜, 唔錯!鵝肝黑松露意大利飯 – my favorite, 鵝肝切成小塊, 容易食之餘又唔會太漏, 意大利飯加入了黑松露一起煮, 整個飯都帶有黑松露味, 飯的黏道亦剛剛好, 醬汁微微地包住每一粒米, 每一啖都很creamy. 正!!!美國安格斯西冷 – 火喉控制得不錯
門面雅致的裝修
跟餐的蘋果沙律 – 清甜爽口, 十分醒胃.
香煎法國鵝肝
芝士煙肉焗蠔
蝦多士
醬燒澳洲大虎蝦
鵝肝黑松露意大利飯
美國安格斯西冷 – 火喉控制得不錯, 肉質鬆化不韌, 筋位附近的肥脂軟滑甘香, 肉味亦算濃郁.
美國安格斯西冷
原隻德國煙薰咸豬手 – 燒豬手食得多, 煙薰的比較少吃, 原來都唔錯, 無燒嘅咁乾, 豬手入口煙薰味濃, 肉質嫩滑, 鹹度及軟硬度適中, 令人一吃再吃!!!
原隻德國煙薰咸豬手
鵝肝黑松露意大利飯
美國安格斯西冷
原隻德國煙薰咸豬手
2012-10-04 42 浏览
朋友生日,佢話留意到新蒲崗有間餐廳,想去試下,新蒲崗呢個地方對我真係好陌生呀,感覺係工業區咁.十分驚喜有間咁lovely 既餐廳,入面真係好靚架,!!是日推介?餐加40蚊有salad,drink and desserts ,抵好多架,一家要加.pumpkins soup ,甜甜地,好好飲呀.!佢紅湯都幾辣下,但都好好飲。德國腸。。一般般。。朋友說好似熱狗腸。三文魚熱左。但個意粉汁真係好好食。值得一試。佢地會上完一樣,食完再上,唔會好RUSH.真係好呀,我地8點幾先去,唔係好忙,,店入面既人都好NICE。

朋友生日,佢話留意到新蒲崗有間餐廳,想去試下,
新蒲崗呢個地方對我真係好陌生呀,
感覺係工業區咁.
十分驚喜有間咁lovely 既餐廳,
入面真係好靚架,!!
是日推介?
pumpkins soup ,甜甜地,好好飲呀.!
佢紅湯都幾辣下,但都好好飲。
德國腸。。一般般。。朋友說好似熱狗腸。
三文魚熱左。
但個意粉汁真係好好食。值得一試。
佢地會上完一樣,食完再上,唔會好RUSH.真係好呀,

我地8點幾先去,唔係好忙,,店入面既人都好NICE。
题外话/补充资料: 一個細鋪,洗手間裝修得好靚,一定要參觀下呀:)
2012-10-03
  • 鵝肝飯
2012-07-22 20 浏览
替我地做左好多年既姐姐要離開我地, 返自己屋企去做佢既好媽媽了, 知佢要走, 大顆人都唔捨得佢, 咪同佢攪返個歡送會囉,知佢鍾意食西餐(其實我自己都鍾意食~~~HEHE~~~) 就揀左一間幾有特式既小餐館試吓~~~意外驚喜逐個出現...食到我唔想停~
题外话/补充资料: 因整心太軟須時, 若果想食早D落Order~
2012-07-21
生日
沙律配左個酸酸地既汁, 食左好開胃~
呢個湯真係唔講得笑,我飲左兩碗, 牛肝菌黑松露, 我見有人揀左菜湯(我梗係唔會咁蠢啦...哈哈哈)
鵝肝~外表夠乾身,內裡入口經已YOYOYO~我個女仲話好苦唔知我做乜咁鐘意食,俾埋我食~呵呵~
羊架~時間掌握得岩岩好,又唔會太SO但又唔會無SO味~正
唔知乜乜三文魚,以為佢無乜特別啦,原來個汁好鬼馬~我諗係香蒜之類,推介必須點汁食^OO^
心太軟
蘑菇薯茸焗田螺, 蘑菇好香,薯茸入哂味(^OO^我覺得偏咸)~但其他人話好正
  • 牛肝菌黑松露湯
  • 唔記得左乜乜三文魚
唔記得帶電話,影唔到相俾大家睇‧但想同大家分享試完的感受 ... 又係煩中午食咩。之前食過 J& V mini kitchen ,今日又想食西餐。見呢間 cafe 裝修得幾靚,又有紐西蘭羊架,$68免收加一, 於是試試。餐湯選擇有栗米湯、蔬菜湯。少有餐湯有栗米湯,於是試試。賣相很精緻美觀,用方型碗裝住,還附上 "一條仔" 蒜蓉厚切多士。個湯好多渣,d 栗米又攪得唔爛,唯有安慰自己食多d纖維有益。但係個味好咸,食唔到粟米應有的清甜味,搞到冇咩胃口。果"一條仔" 蒜蓉厚切多士,是熱脆的,不知為何蒜蓉是苦的 .... 大約等左10分鐘,個羊架配薯菜就來。有三件羊架 + 5件迷你炸新薯 + 幾條椰菜 & baby carrot個羊架是全熟 (阿姐冇問我幾成熟,我又唔記得左提佢) ,幸好食材優質,全熟都唔韌。但有一件煎得非常老& 一面是焦的個蒜蓉汁冇咩特別,反而愛沾罐裝薄荷醬。迷你炸新薯 炸得很焦,苦苦地。個椰菜得個咸,又冇牛油味或甜味的。但係好肚餓的關係,唔太好食都要全單照收。整體普普通通,甚至覺得廚師功力唔得,浪費左咁優質的羊架 ,可惜可惜~ 估唔到個餐飲又出事,要個普通凍檸茶,成杯都係冰,
唔記得帶電話,影唔到相俾大家睇‧

但想同大家分享試完的感受 ...

又係煩中午食咩。

餐湯選擇有栗米湯、蔬菜湯。少有餐湯有栗米湯,於是試試。

個蒜蓉汁冇咩特別,反而愛沾罐裝薄荷醬。

估唔到個餐飲又出事,要個普通凍檸茶,成杯都係冰,勁淡,完全冇茶味,只是飲緊個好澀的檸水。

飲到一半放棄左。

總結: 有時唔介意俾貴少少食好d,在這區便宜又好食的地道餐廳多的是。唯一可取是環境舒適。
希望店方見到可以改善下。
2012-06-13
  • N/A
2012-04-03 11 浏览
是日一行十人前往譽港灣對面既NOBLE HOUSE慶祝散水嗰度細細地但裝修幾靚,我地早去入去時尚未有其他顧客,但過左一陣就坐滿左人啦!坐得舒服可以唔記得時間咁傾,但係有朋友走時要打攪到其他客人讓位野食方面我覺得好有驚喜﹕BOOK位時老闆娘話鵝肝要預訂。夾埋蜜瓜同一小塊多士食,香得黎唔膩,好吃!雞軟骨香口乾身。唔錯!最緊要係抵食又大碟,只售$38朋友覺得好食有蝦味,但我只覺得爽口但乏蝦味,不過不失。豬仔骨我至愛做到好香口!個人黎講俾滿分!!但亦有朋友覺得有些少OVERCOOK。羊架肉質新鮮,好香香草味。但愛羶既朋友略嫌欠缺羶味,朋友真嘴刁牛扒,想食既時候俾人食晒 仲要話我知好好食喎三文魚意粉,較清淡但不失美味。唔駛食得咁HEAVY。推介!好好味好香濃!滿分呀~~~~德國腸拼盤,由三種腸拼小小沙律。朋友話好吃, 我就對腸無咩特別興趣。雞翼餃子,入面唔係釀糯米係釀肉(應該係釀番雞肉)。黎既時候大家已經食到好飽,所以我食左兩隻第一隻熱食非常好食,但食第二隻時凍左啲就有啲一般。大家記得趁食呀!
是日一行十人前往譽港灣對面既NOBLE HOUSE慶祝散水

野食方面我覺得好有驚喜﹕
鵝肝
雞軟骨
雞軟骨香口乾身。唔錯!最緊要係抵食又大碟,只售$38
大蝦
朋友覺得好食有蝦味,但我只覺得爽口但乏蝦味,不過不失。
豬仔骨
豬仔骨我至愛
羊架
牛扒,想食既時候俾人食晒
仲要話我知好好食喎
三文魚意粉
三文魚意粉,較清淡但不失美味。唔駛食得咁HEAVY。
卡邦尼意粉
推介!好好味好香濃!滿分呀~~~~

2012-04-02
鵝肝
雞軟骨
豬仔骨
羊架
三文魚意粉
卡邦尼意粉
2012-03-15 7 浏览
個皇冠設計得好靚....
黑松露什菌湯配蒜蓉包, 好濃郁, 蒜蓉包好香脆...YUMMY
呢個我冇食, 因為我本身唔食蠔, 但老公話好香芝士味..
我最鍾意呢個雞翼, 甜甜地好好味
香草燒羊架 好淋好入味..
燒汁大蝦, 個汁好好味....
估唔到最後包餐送果個甜品咁大份..^^ 好澧富, 食得好開心
  • 蜜汁雞翼
  • 香草燒羊架