2020-06-07
作為一個芝士怪,一直大愛美式小食!其中主打一系列嘅特別奶昔、瀑布拉絲芝士三文治嘅 Cafe「No Milkshake No Life」~可以話係我至愛嘅飯堂之一~首先講下佢哋奶昔,唔係平時我哋飲開嘅果味奶昔!佢哋加入好多令你意想不到嘅材料!好似黑啤、白蘭地、花生醬、脆煙肉……等等,睇到Menu嗰下,真係下巴跌咗地!今次我就Order咗人氣No.2嘅焦糖杏仁碎百利甜酒,同埋人氣No. 3嘅花生醬朱古力奶昔。我飲過好多間餐廳嘅奶昔,呢間真係飲過之中,味道最好嘅一間!質地好濃厚,奶香幼滑!令人難忘!焦糖杏仁碎百利甜酒,焦糖好香,飲時夾雜少少杏仁粒,幾好口感,不過酒味欠奉,有少少失望。😅至於花生醬朱古力奶昔,花生味好白濃,我好花生,好鍾意,而且溝朱古力,隻味都幾夾,但略嫌太甜,有少少頂唔順。嚟到呢度,賣相最澎湃一定係呢個「黐線芝士黐芝士治」!真係治如其名,痴線到極點!😂一攞起,中間嘅熱溶芝士就好似瀑布咁流出嚟!連我男朋友都嘩咗一聲😂我趕緊趁芝士未凍狂影相,真係好瘋狂!🧀🧀🧀至於味道,我覺得雖然有啲膩,但好香口,整體都幾好味。佢嘅三文治加咗紅菜頭,所以呈漂亮嘅桃紅色,我本人唔太鍾意食紅菜頭,好彩
焦糖杏仁碎百利甜酒奶昔
花生醬朱古力奶昔
黐線芝士黐芝士治
至於味道,我覺得雖然有啲膩,但好香口,整體都幾好味。佢嘅三文治加咗紅菜頭,所以呈漂亮嘅桃紅色,我本人唔太鍾意食紅菜頭,好彩佢嘅烤包無紅菜頭味😂大家預味道同一般烤方包差唔多。內層熱溶芝士就唔洗講,多到癲,仲夾咗少少椰絲,帶點甜,膩就一定,但作為芝士控,表示好滿足🤤。
Pancake Burger
每塊Pancake都有M記熱香餅嘅三倍厚度,少少硬(我食開梳乎厘Pancake,其實唔太慣呢隻傳統Pancake嘅味道),夾埋流心蛋漿食,食完超飽肚。另外,佢入面層大啡菇好大隻&厚實,加牛油及黑椒慢烤,令菇味更出,更濃郁,好好食!😋喺度打卡一流!