2016-11-13 4396 浏览
在觀塘工廈區,再不只是工廠區,而家美食集中地。除了一向都在樓上店設食店外,現在在街舖都不難見到裝潢美美的食店,食物質素亦不遜色於九龍區的高級食店。剛好今天要來到鴻圖道一帶工作,可以相約都是在觀塘區工作的友人在工廈區覓食,路經見到一間西餐廳几乎坐滿客人,於是即時約友人光顧這家。餐廳都幾大,分有3區,一入門口的大廳格局有點像韓式餐廳,加上人多,坐這區會較熱鬧嘈吵。再直入到尾會經過第2區,高枱高櫈格區似酒吧,還有些結他做裝飾。餐廳最盡頭的區域就較有西餐廳氣氛,我亦較喜歡這區域,較靜,亦可以透落地玻璃窗望街。雖然到西餐廳通常都會送上餐包,但我每次都會很期待這一環,有時食店自家麵包會為餐前帶來滿足感。就好像每餐飯後甜品一樣。是日餐湯 $48本身喜歡較結身的忌廉湯,這裡的忌廉湯濃調偏結身得來又不會over,口感很適中。salumi platter $128是日店員推介這個salumi platter,配料亦有水牛芝士,份量都很多,飯前食這個會很飽,如果來只飲杯啤酒,可以點這個,會是很好的配搭。半份紐西蘭羊架 $218煮得好食的羊是沒有腥臊味的,這店就是做到了。友人很喜歡吃羊,對於這店的羊架讚不絶口
在觀塘工廈區,再不只是工廠區,而家美食集中地。

路經見到一間西餐廳几乎坐滿客人,於是即時約友人光顧這家。
是日餐湯
是日餐湯 $48
salumi platter
salumi platter $128

半份紐西蘭羊架
半份紐西蘭羊架 $218

煮得好食的羊是沒有腥臊味的,這店就是做到了。

友人很喜歡吃羊,對於這店的羊架讚不絶口,而我一向都很怕肉的腥臊味,所以食羊只會食少許。不過這份羊架實在太好食了,我亦食得很樂乎呢,這個一定要推介!
燒美國有骨雞胸
燒美國有骨雞胸 $168

不過問過店員卻原來不是用家美雞,但食落很有家美雞的雞肉質,很好味很彈牙。
啤酒 $48
特別一讚的,這裡的侍應生都很友善,除了有禮款待客人,亦很懂得為客人推介及介紹菜式。

在這工廈餐廳,除了食物高質、服務亦高質,不說不知還以為自己去了哪間高級食店,但高級食店都亦未必有如此好的款客之道,可以再經常來呀。
是日餐湯
salumi platter
半份紐西蘭羊架
燒美國有骨雞胸
2016-11-09 447 浏览
星期六去觀塘行街,唔係去APM就多數去駱駝漆到行,最近係openrice 發現呢間餐廳,都想黎試下。地鐵站行過去都要成10分鐘,不過好彩天氣好又涼涼地,唔經唔覺又行到啦。餐廳由外面睇好有外國feel,同太古坊對面某間bar既格局相當相似,餐廳入面都算寬敞,坐得都算舒服。假日既brunch menu有main course同一杯飲品,都係100蚊鬆D,如果想轉飲特式咖啡,都係加15蚊,都算合理。唯一美中不足既係無湯飲,如果加埋既就會更加好。香辣吞拿魚藜麥沙律: 沙律菜非常新鮮,賣相都相當吸引,沙律用左煎香左亦帶微辣既吞拿魚,加埋南瓜粒食,味道好夾,黑醋亦都唔會過濃,非常開胃。紐西蘭肉眼扒,炒蛋,多士: 雖然本人唔食牛,但係朋友們都覺得肉眼扒肉嫩多汁,而我亦都覺得炒蛋非常嫩滑,唔似某大型美式漢堡包專門店咁整得過熟。大蝦扁麵,碎蝦乾白酒汁: 扁麵吸左香濃既白酒味, 味道十分可口, 配料仲有大蝦同碎蝦乾,唔知係咪因為咁所以食落都特別爽口。煙薰肉意粉,泡菜忌廉蛋黃汁: 用泡菜黎整意粉都係第一次試,意粉俾想象中少泡菜味,應該係因為加左少少忌廉蛋黃汁,所以意粉既汁先無泡菜既橙色,同時間有creamy

煙薰肉意粉,泡菜忌廉蛋黃汁: 用泡菜黎整意粉都係第一次試,意粉俾想象中少泡菜味,應該係因為加左少少忌廉蛋黃汁,所以意粉既汁先無泡菜既橙色,同時間有creamy既口感。
雞肉意粉闊麵,忌廉汁: 意粉采用左闊條麵,有別於以上果兩款,雞肉條都落得幾多,而且都幾大條,意粉汁creamy之餘仲帶少少芝士味,值得一讚。
飲品方面我地無叫普通既咖啡或茶,大家都加左$15去轉特飲,我地分別叫左熱朱古力,flat white, cappaucino 同埋latte,每杯都有好靚既拉花,真係見到都忍唔住「相機食先」。
法式甜多士: 其實呢個法式甜多士係set brunch 黎架,但係個人認為轉去甜品menu會更加好,anyway,咁樣食法式多士都係第一次,從來唔知可以咁樣整黎食,都算係見識下。多士係用厚多士整既,點少少類似蛋醬既野焗成既,中間加少少cream cheese,上面加少少藍莓醬,再加雲尼拿雪榚整成。呢份甜品一個人食都幾漏下,share食每人食少少就夠架啦。

總括黎講呢到環境同食物都唔錯,坐得都算幾舒服,星期六日同朋友黎食飯傾計都算幾適合。
  • 香辣吞拿魚藜麥沙律
  • 煙薰肉意粉,泡菜忌廉蛋黃汁
2016-11-07 5710 浏览
星期六約左一大班朋友喺觀塘打波,打完之後諗住求其食D野就算。點知喺漫無目的、亂打亂撞之下行左黎呢度,於是我地決定入去試下!香辣吞拿魚藜麥沙律 ($108):沙律非常fresh,燒香辣吞拿魚、炸藜麥、什菜沙律同埋黑醋汁等等既份量十分足!雖然吞拿魚夠晒鮮嫩,但辣味略嫌不足,如果再辣返少少會更好!紐西蘭肉眼扒、炒蛋、多士 ($108):6安士既肉眼扒配埋炒蛋同多士呢個組合夠晒特別!Medium rare既牛扒燒到剛好,炭燒既感覺令肉既表面乾身得黎之餘裹面亦能保持juicy既感覺!大蝦扁麵、碎蝦乾白酒汁 ($118):大蝦同埋碎蝦乾等配料,再混合埋白酒牛油汁令到入口時感覺濕濕地、唔會太乾身之餘亦都有少少chunky既感覺,值得推介!煙薰肉意粉、泡菜忌廉蛋黃汁 ($108):意粉配料非常之多,意大利風乾火腿、洋葱、蛋黃、巴馬遜芝士撈埋濃濃既忌廉汁感覺creamy得黎之餘又唔會太滯,再撈埋泡菜辣辣地既口感認真一流,必食!雞肉蘑菇闊麵,忌廉汁 ($108):唔知係咪之前兩個意粉個sauce都用上相對heavy既醬汁,所以呢個芝士忌廉汁既闊麵感覺有D太過濃味,而且雞胸肉感覺較鞋口,如果可以改用雞脾肉會
香辣吞拿魚藜麥沙律
紐西蘭肉眼扒、炒蛋、多士
大蝦扁麵、碎蝦乾白酒汁
煙薰肉意粉、泡菜忌廉蛋黃汁
雞肉蘑菇闊麵,忌廉汁
雞肉蘑菇闊麵,忌廉汁 ($108):唔知係咪之前兩個意粉個sauce都用上相對heavy既醬汁,所以呢個芝士忌廉汁既闊麵感覺有D太過濃味,而且雞胸肉感覺較鞋口,如果可以改用雞脾肉會更好!
法式甜多士
法式甜多士 ($88):平時食既法式多士多數都係用peanut butter,用藍莓醬都係第一次食!配埋雲尼拿雪糕一冷一熱,一齊食入口既感覺真係超正!
熱朱古力
總括黎講,呢度食物既水準絕對稱得上係中上。雖然佢既價錢以觀塘黎講算係above average,但性價比真係非常之高,值得推介俾每一位想喺觀塘幫襯集團式餐廳以外既選擇既朋友!
2016-11-05
香辣吞拿魚藜麥沙律
紐西蘭肉眼扒、炒蛋、多士
大蝦扁麵、碎蝦乾白酒汁
煙薰肉意粉、泡菜忌廉蛋黃汁
雞肉蘑菇闊麵,忌廉汁
法式甜多士
熱朱古力
我和好友打算出來觀塘覓食,好友讚美Moreish & Malt食材優質美味,擁有優美的格調,地點位於觀塘鴻圖道,老友難得聚在一起,享受一頓豐富的晚餐。 進入Moreish & Malt,環境很雅緻舒適,佈置和擺設都十分美觀,餐廳服務細心,充滿西式的格調,燈光比較昏暗,充滿浪漫的氣氛。 職員為我及朋友送上餐前麭包,麭包芳香軟滑,配橄欖油及醋,特別美味,作為今晚美食揭開序幕。 今晚的Set Dinner(HK$398)二人套餐,包括有頭盤、主菜、意粉及飲品,好豐富的晚餐,感覺到好友為我預備的驚喜,令我胃口大開,真要細膩當中的滋味。 頭盤:餐湯 餐湯入口濃度剛好,散發著濃濃的味道,香氣四溢,味道可口。 頭盤:什菜沙津 什菜沙津開胃的感覺,沙津材料新鮮,份量挺多,蔬菜入口清爽,味道很清新。 主菜:美國肉眼扒配炸薯條 肉眼扒另加HK$30可以升級,扒叫了七成熟,熟度拿捏得很好,一陣炭燒香味傳過來,很大件厚身,容易切開,切開後啖啖肉咬下去鮮味撲出來,肉質很嫰滑,紮實彈牙,肉汁好豐富,配香脆的薯條,口感很好,齒頰留香,值得推介。 意粉:煙薰肉意粉,泡菜忌廉蛋黃汁 意粉材料豐富,包括有意大

頭盤:餐湯

餐湯入口濃度剛好,散發著濃濃的味道,香氣四溢,味道可口。

頭盤:什菜沙津

什菜沙津開胃的感覺,沙津材料新鮮,份量挺多,蔬入口清爽,味道很清新。

主菜:美國肉眼扒配炸薯條

意粉:煙薰肉意粉,泡菜忌廉蛋黃汁

意粉材料豐富,包括有意大利風乾火煺、洋蔥、蛋黃、泡菜、巴馬遜芝士及濃忌廉汁,芝士味重,意粉軟硬適中,煙韌度很好,忌廉汁味道幾濃,口感不錯。

飲品:餐酒

另加HK$20可以升級飲手工啤酒,手工啤酒容易入口,非常止渴,主餐後把油膩感一掃而空,任何日子都適合飲的飲品。
2016-10-27
纪念日
2016-10-28 425 浏览
觀塘出名多特色餐廳 又要配合大眾價錢又要有d style.. 相信呢間會係不失禮的聚腳之地。裝修有中環的小鋪味道 讓人放鬆的地方。下午也不會太多人 人流正常 不會逼爆 檯與檯間也不接近 有高檯正常檯選擇。先叫了2杯酒~ 因為不趕時間 慢慢嘆下。服務很好 細心講解。食物也不會太遲來到~我叫了set lunch.沙律菜 菇 燒牛 岩哂keep緊fit的OL!不過牛硬了點 如揀呢款應該叫不要太熟。小食拼盤 有雞翼 墨西哥餡餅 烤薯 仲配4款醬。牛油果醬是驚喜~Lunch 加小小錢就有甜品。每天都不同。 呢個好好食 以前未食過的 中間有果肉!
裝修有中環的小鋪味道 讓人放鬆的地方。

先叫了2杯酒~ 因為不趕時間 慢慢嘆下。
服務很好 細心講解。食物也不會太遲來到~

我叫了set lunch.
沙律菜 菇 燒牛

岩哂keep緊fit的OL!
不過牛硬了點 如揀呢款應該叫不要太熟。
小食拼盤

有雞翼 墨西哥餡餅 烤薯 仲配4款醬。
牛油果醬是驚喜~
Lunch 加小小錢就有甜品
每天都不同。 呢個好好食 以前未食過的 中間有果肉!
  • 小食拼盤
2016-10-24 438 浏览
話說之前去觀塘海濱個邊出job見到呢間門面好grand既餐廳,就已經想出job個時試架啦!(當然最後出job個時都沒去試🙈)今日朋友話想約係觀塘食lunch,當然即刻話試呢間啦!呢間餐廳都唔算好近地鐵站,要行8-10分鐘到。但個門口招牌好sharp,唔哂驚搵唔到😏一開始聽朋友話要點呢個又泡菜又蛋汁又風乾火腿既卡邦尼亞意粉,真係當堂嚇左一跳。個配搭會唔會係咁跳脫呢!?😨😨但食落就覺得呢幾樣食材加埋真係prefect match😍😍😍啲意粉好入味但又唔會淋哂!成個口感好鬼rich!!所以真係面不可以貌相🙈呢個沙律就普普通通不過不失!但食材都好新鮮 ,而且有超多super food!!有羽衣甘藍同牛油果,成件事fresh哂!😋但美中不足係個沙津淨係得芝士碎作調味 食慣重口味既人可能真係會唔慣🤔呢杯酒如果果味再濃少少就perfect la!同埋粒色素糖水車厘子扣哂分😑反而呢杯Mocktail 有小驚喜!似落去藍梅味好fresh! 而且沒藥水味!唔好睇碟野沒咩料,我同朋友叫左一個沙津同一份意粉share,都已經飽到食唔落甜品環節,所以唔會話貴夾唔飽🙈環境都好grand!唔會好噪好多人!好西加好景

今日朋友話想約係觀塘食lunch,當然即刻話試呢間啦!
Kimchi  Carbonara

個配搭會唔會係咁跳脫呢!?😨😨

羽衣甘藍烤玉米沙津

有羽衣甘藍同牛油果,成件事fresh哂!😋
Cocktail    -  old  fashion  hh
呢杯酒如果果味再濃少少就perfect la!
同埋粒色素糖水車厘子扣哂分😑
Mocktail- Blue orange  squash
反而呢杯Mocktail 有小驚喜!

似落去藍梅味好fresh! 而且沒藥水味!

環境都好grand!唔會好噪好多人!好西加好景

真係買少見少😏👍🏼
2016-10-23
Kimchi  Carbonara
羽衣甘藍烤玉米沙津
Mocktail- Blue orange  squash
  • 風乾火腿泡菜蛋汁意粉
We had the set dinner for two.Excellent fries made from real potatoes, medium ribeye 10 Oz steak and al dente bolognese pasta. However, it was the international level of service that wrapped up this whole dining experience. Food and service standards here were comparable to restaurants in town at a much friendlier price.Being living in Hong Kong for 3 years, it's rare to see local wait staff handle birthday occasions well. Our wait staff, Joe, did it beautifully. The cheery pastry chef also pop

Being living in Hong Kong for 3 years, it's rare to see local wait staff handle birthday occasions well. Our wait staff, Joe, did it beautifully. The cheery pastry chef also popped out to send us a birthday greeting.

The good food and happy team of staff made a difference to our evening tonight.

Thank you for leading the team so well Mr Kumar, we had a lovely evening.

2016-10-23
生日
  • Ribeye steak with Fries
2016-10-21 397 浏览
搵到間隱世美國菜黎聚會!!不過真係好難搵,唔熟路😩😩😩4個女仔 + 1個男仔 = 可以叫好多野食小食拼盤($138)小食拼盤裡面有水牛城辣雞翼、芝士雞肉薄餅同埋芝士煙肉焗薯皮,賣相幾吸睛👍🏻個薄餅尚好,而薯皮的確幾好味,薯皮有少少淡再沾埋blue cheese醬就夠哂味。不過雞翼似乎細隻左少少,試都未試清楚個味道就食完了so sad!!!!煙薰肉意粉 泡菜忌廉蛋黃汁($118)呢碟意粉唔係咁creamy,汁有d稀,不過d意粉岩岩好,落左泡菜幾特別,唔會好怪,味道唔錯。美國肉眼扒($248)我地叫左五成熟,熟度岩岩好,肉質幾嫩下,但係份扒衰在冇乜牛味!兩杯飲品,正常。
搵到間隱世美國菜黎聚會!!不過真係好難搵,唔熟路😩😩😩

4個女仔 + 1個男仔 = 可以叫好多野食
小食拼盤($138)

煙薰肉意粉 泡菜忌廉蛋黃汁($118)

美國肉眼扒($248)

兩杯飲品,正常。
2016-10-08
生日
2016-10-21 810 浏览
今個星期同朋友仔去觀塘海皮吹海風,便醒起之前朋友的大力推介的餐廳-Moreish & Malt。 我地就諗住去坐下。由於是下午茶時間,不需要等位便可以入坐。內部環境舒適,裝修簡潔。我地一共點了三樣菜色:Steak & eggs`吞拿魚沙律和MOREISH牛肉漢堡。不消一會兒,野食便續一送上。Steak & eggs炒蛋`多士配上五成熟肉眼扒。主角肉眼扒啱啱好火候,未有血水又啱啱好粉紅色。廚師只係落左鹽作調味,所以可以食得出牛扒原本濃郁的肉味。加上大火燒焦表面,鎖住肉汁。物超所值。吞拿魚沙律吞拿魚只會微微的辣,菜十分新鮮, 味道較酸,十分開胃。MOREISH牛肉漢堡一如年扒-五成熟。可能最後先食burger,肉有點熟。但依然juicy同芝士味濃郁。配上粗薯, 十分飽肚。但Pickles,我就唔太好。不可不提的是飲品, 我先叫了2杯野飲,分別是Raspberry Mojito 和Montage.Raspberry Mojito 它是用新鮮的raspbery 落去,加上薄荷葉,十分fresh.Montage佢比我嘅感覺有少少似apple cyder加白酒。最後最後, 係我地飲飽食醉之時, 我
1918 浏览
Steak & eggs

吞拿魚沙律

吞拿魚只會微微的辣,菜十分新鮮, 味道較酸,十分開胃。
MOREISH牛肉漢堡

Raspberry    Mojito
Raspberry Mojito

Montage

佢比我嘅感覺有少少似apple cyder加白酒。
最後最後, 係我地飲飽食醉之時, 我地突然醒起友人推薦嘅 Monster Shake
。我地便問了一問侍應,佢話跟餐加錢可以叫, 一共有四種味: Banana, Stawberry, Blue berry and Chocolate。 但 Banana, Stawberry要明天請早。 我地就叫左一杯fresh d 嘅Blue berry。一上野飲有點喜出望外,因為比我想像中嘅好。Blue berry 新鮮`cream香不膩同埋D冰blend 得好細。
2016-10-16
Raspberry    Mojito
  • Raspberry  mojito
2016-10-18 333 浏览
小食拼盤($138)小食拼盤入面有水牛城辣雞翼、芝士雞肉薄餅同埋芝士煙肉焗薯皮,司令覺得佢地都ok既。但雞翼太細隻,味道都未食清楚就食完😨。而個薄餅同薯皮的確幾好味,薯皮有少少淡再沾埋blue cheese醬就夠晒味喇!-煙薰肉意粉 泡菜忌廉蛋黃汁($118)話就話係carbonara 但佢唔creamy啵,汁有啲稀,而且意粉一啲都唔熟係好生,似係放左滾水淥幾淥就拎返上嚟😖。食到司令有啲難受,走去同員工反映返意粉太生既問題。而司令講左唔洗換過碟嫁喇,但餐廳都堅持要換,不過換左碟就唔同好多!Creamy 好多,意粉亦冇咁生喇😳!-美國肉眼扒($248)牛扒係幾大塊,司令叫左五成熟,熟度岩岩好。但最大既致命點係,份扒冇牛味😨!個有陣燒既味蓋晒牛既所有味,而個醬個味亦唔濃,所以食唔太出個味!
小食拼盤($138)

煙薰肉意粉 泡菜忌廉蛋黃汁($118)

美國肉眼扒($248)

2016-10-12 386 浏览
之前試過這裡的周末下午茶,印象很好,那天到觀塘看電影,想著不知該吃什麼時,就想起這裡。墨西哥芝士雞肉餡餅餡餅外層微脆香口,配上雞肉、蕃茄等餡料,酸酸甜甜很開胃。吉列炸蝦, 芥末蛋黃醬蝦炸得剛好,上桌夠脆夠熱,配芥末蛋黃醬,微辛惹味,也減輕炸物的油膩感。MOREISH 自家製牛肉漢堡漢堡扒要了五成,牛肉鮮嫩juicy,配料份量不少,生菜、蕃茄和千島沙律醬,層次味道都很豐富。美國西冷扒配芝士忌廉汁通心粉精選烤肉類可選一款配菜,這些配菜也可以單點的,我就選了這款通心粉。鋪面的芝士很香,還有很多香濃忌廉汁,不過通心粉略嫌煮得太軟身。西冷扒點了五成熟,沒有over cook ,肉質鮮嫩沒有雪味。KANOM這杯由菠蘿汁、橙汁和紅莓汁,混合而成,甜中帶微酸,清新解膩。CHOCO MILK一杯很rich的朱古力奶,夠濃夠滑,忌廉很輕盈,還有朱古力餅,好味道。
墨西哥芝士雞肉餡餅
餡餅外層微脆香口,配上雞肉、蕃茄等餡料,酸酸甜甜很開胃。
吉列炸蝦, 芥末蛋黃醬
MOREISH 自家製牛肉漢堡
美國西冷扒配芝士忌廉汁通心粉
KANOM
CHOCO MILK

2016-10-05 457 浏览
Its totally not worth to go! The waiter keep taking away the plates and cups once you finished , its like they r pushing you to get the bill done and leave asap. Food was small in amount and taste bad.
2016-10-01 5302 浏览
早前嚟觀塘駿業街依一邊廠廈食飯,較相約時間早到,商場我就亦麻麻哋鍾意行,所以,揀晌附近打個轉,偶然行經鴻圖道,Moreish & Malt喺其中一家印象較深嘅餐廳,主打好多手工啤,所以,想起麵包班同學仔甚好此道,擇咗今晚同佢嚟食飯傾偈。以前晌其他食文都講過,觀塘工廠區嘅銳變都可謂翻天覆地,晚上七點幾嚟到Moreish & Malt,已經見有唔少客人幫襯,因為有「歡樂時光」嘅引力。餐廳裝修簡約,配合番周邊嘅環境,帶少少工業風,但襯以特色嘅燈飾,讓燈光昏暗,不失氣氛。而門面全部喺落地大玻璃,可以清晰望到外出街景,喺增加空間感嘅法門。其實,餐廳環境本身都相當寬敞,枱與枱之間都編排得唔密,牆上掛有唔少畫作,感覺予人頗悠閒。但最欣賞喺佢哋嘅貼心,特設小籃讓客人放低手袋或背包。店名嘅「Malt」指麥,就喺釀啤酒嘅主材料之一,所以,店中提供嘅手工啤酒多達17款,此外,仲有紅白餐酒、烈酒、葡萄汽酒、威士忌、雞尾酒、冰涼特飲……等等。點知,老友有輕微抱恙,唔飲得啤酒,只好等佢自己留待下次再試。散點餐牌,食物分為頭盤、沙律、漢堡、意大利粉、烤肉及配菜。但睇勻兼跟散叫對比一下,佢哋嘅「二人套餐」真喺抵到暈,
散點餐牌,食物分為頭盤、沙律、漢堡、意大利粉、烤肉及配菜。
但睇勻兼跟散叫對比一下,佢哋嘅「二人套餐」真喺抵到暈,$398 + 10%,已包頭盤(是餐湯x2 +什菜沙律1客)、主菜(2揀1)、意粉(2揀1)及兩杯餐飲(咖啡、茶、汽水),單喺份美國肉眼扒散叫就要$248啦
,所以,個套餐真喺物超所值。
意大利香草包

餐前麵包喺小弟嘅至愛之一「意大利香草包」(Focaccia),麵包軟熟,帶微微香草香,最有心思喺加入乾番茄,沾點上橄欖油醋,簡單清新。
意大利香草包
南瓜忌廉湯

估唔到餐湯頗大碗,攪一攪質感好對辦,入口幼滑,南瓜味好突出,清甜細膩。
南瓜忌廉湯
田園沙律

喺簡單嘅沙律菜配基本嘅油醋,當然稱唔上好有特色,但由於啲沙律菜新鮮爽脆,所以,已算喺清新好食。
田園沙律
美國肉眼扒配炸薯條 +$30

佢味上菜嘅時間幾好,食完個沙律,等一陣就上份肉眼扒,兩款主菜中,選肉眼喺需另補$30,但睇見咁大件扒,足10安士,感覺都抵番啦。
美國肉眼扒配炸薯條
雖然只喺伴有炸薯條,無乜加咩配菜,賣相「原始」,好美式格調,但件肉眼真喺燒得好靚仔,一格格嘅炭燒坑紋。要5分熟,切開色澤帶點嫣紅,卻唔會有血水滲出,燒得恰到好處,其實,落刀嗰吓嘢已知不俗。食落啲眼肉保持嫩口、軟腍,肉味濃郁,又有炭燒嘅焦香,實在誘人好食
煙燻肉意粉、泡菜忌廉蛋黃汁

意大利麵有兩款,一款喺香濃蕃茄肉醬蜆殼粉,感覺較為大路,不然喺想試另一款煙燻肉意粉伴泡菜忌廉蛋黃汁,單喺想想已經覺得好有創意。
煙燻肉意粉、泡菜忌廉蛋黃汁
雖然材料寫明喺意大利風乾火腿,但並非刨成一片片嗰種,而喺切成粒粒,有啲似我哋嘅金華火腿粒,咬口且甚具煙燻香。而個汁以卡邦尼為基礎,以洋蔥、蛋黃、巴馬臣芝士、濃忌廉汁去做,不過多加入韓國泡菜,但其實食唔到好重嘅泡菜味,只喺嗒落有啲泡菜嘅酸味,所以,感覺唔會太怪。意粉做到咬口,汁個質感又幾好,掛滿汁卻唔會太杰身
煙燻肉意粉、泡菜忌廉蛋黃汁
一來食完晒所有嘢真喺幾飽,二來睇過啲甜品算不上好特別,所以,今次就無以甜點作結。
鮮奶
咖啡 +$15

不過,以一杯細滑香醇嘅咖啡亦喺唔錯嘅結尾。套餐只包普通啡茶汽水,所以,寧願加多少少錢嘆杯鮮奶咖啡,兩杯咖啡都拉出唔同嘅花紋,拉得細緻,而沖泡嘅手勢亦唔差,奶泡跟濃縮咖啡撞得口感均勻。
鮮奶咖啡
飽餐一頓,繼續講講近況,友人就快出發去沖繩,預祝佢哋一切行程順利,有個愉快嘅假期
美國肉眼扒配炸薯條
*如果本有人重覆、濫發或利用不同食家身份對同一食肆刊登類似或相同的食評歡迎提告!!!**本人只在Moreish & Malt進食過一次晚餐,並沒有重覆或濫發食評**將來亦會再次光顧Moreish & Malt*最近都跟男友在觀塘覓食這家我經過很多次,外表看來真的有點貴我一定不敢去呢有次男友說想吃西餐,再次經過可能有點早...6點多未到很多人的下班時間...人不多就試一下吧打開餐牌看看又不是真的我想像這麼貴一個烤肉還可以免費選一個配菜坐下不久,有侍應發現我抱著手袋...就主動過來放下一個籃給我放,貼心!加分~肚子餓得很,我這個懶人,有人在都給別人發板反正..他都知道我愛吃什麼餐前麵包,應該是每枱都有的墨西哥粟米片最愛酸忌廉點著吃牛油果也是我最愛,牛油果醬比起酸忌廉還是遜色了一點原來還伴著芝士,芝士怪的我看到很興奮呀如果再多一點就更棒了!拼盤就最好的了,2個人不能叫太多款水牛城辣雞翼、芝士雞肉薄餅、芝士煙肉焗薯皮一次過滿足了3個願望我最愛雞肉薄餅,芝士伴著雞肉很香滑薄餅皮質煙韌水牛城辣雞翼沒有很辣手工啤好想試一下,男友要開車..唯有叫一支,他試試其他我喝味道是清淡一些,沒有很苦太苦我受不了

*將來亦會再次光顧Moreish & Malt*

最近都跟男友在觀塘覓食

這家我經過很多次,外表看來真的有點貴我一定不敢去呢
有次男友說想吃西餐,再次經過

可能有點早...6點多未到很多人的下班時間...人不多

就試一下吧
打開餐牌看看又不是真的我想像這麼貴
一個烤肉還可以免費選一個配菜
坐下不久,有侍應發現我抱著手袋...

就主動過來放下一個籃給我放,貼心!加分~
肚子餓得很,我這個懶人,有人在都給別人發板

反正..他都知道我愛吃什麼

餐前麵包,應該是每枱都有的
墨西哥粟米片

最愛酸忌廉點著吃

牛油果也是我最愛,牛油果醬比起酸忌廉還是遜色了一點
原來還伴著芝士,芝士怪的我看到很興奮呀

如果再多一點就更棒了!
拼盤就最好的了,2個人不能叫太多款

水牛城辣雞翼、芝士雞肉薄餅、芝士煙肉焗薯皮

一次過滿足了3個願望

我最愛雞肉薄餅,芝士伴著雞肉很香滑

薄餅皮質煙韌

水牛城辣雞翼沒有很辣
手工啤好想試一下,男友要開車..

唯有叫一支,他試試其他我喝

味道是清淡一些,沒有很苦

太苦我受不了
夏天我真的KEEP住渴

所以另外也ORDER了一杯

有點像雜果賓治的味道
烤豬肋骨條來了,真的嚇了我一跳

雖然我餓,吃了2道前菜我已經沒有餓的感覺啦~

這樣真的太大一條了吧!

眼闊肚窄,這個應該足夠4個人分著吃

肉嫩,切開咬也不會太狼狽,沒有太黏著骨

吃了一半就投降了,要留肚吃跟著會來的漢堡

另一半我們打包
OH MY GOD....很吸引的自家制牛肉漢堡

是那種一咬會肉汁四溢的FU

不過就有點後悔肋骨的配菜選了薯條

薯條...我們是都吃光了,就知道味道還是好吃
明明喊著很飽的男友迅速消滅了這個漢堡呢!
Moreish & Malt無論在裝修跟食物都留給了一個好印象...
題外話,那天在店內遇見了鄧健泓跟女友吃飯,看來是覺得不錯吃才來吧?

我已經介紹了不少朋友去也覺得不錯!
2016-09-29 383 浏览
平日返工時間, 絕少放工後會過黎觀塘區, 因為今日有事辦, 所以過左黎, 概然過得黎, 當然要食埋飯啦, 一早已經上定黎搵定食, BOOK 定枱! 平日黎講, 七點半鐘去到, 差不多有八, 九成FULL, 所以都係建議訂枱會好啲!一坐底就已經有籃麵包, 配橄欖油+醋, 係食麵包最正既配搭...麵包夠鬆軟, 但係凍既其實每枱客都差不多有叫啤酒, 我見佢都有好多手工啤酒, 可惜我地當晚有楂車, 所以冇叫酒飲。我地叫左兩款小食, 再加一個MAIN COURSE小食: 墨西哥芝士雞肉餡餅, 配上三種醬:是蕃茄 , 酸忌廉 , 牛油果, 個餡餅入面都有少少蕃茄粒, 帶少少酸, 係一款好開胃既小食頭盤, 其實唔點醬料食都好夠味, 牛油果本身都係冇乜味道, 所以偏淡, 所以如果配既話, 我都係楝返蕃茄醬配...另一款小食: 芝士焗薯皮, 好香, 入面有啲酸忌廉, 有少少煙肉粒, 個薯皮焗到剛剛好, 係一款飽肚既小食主菜: 美國肉眼扒配雜菜, 配菜佢有多款選擇, 有芝士焗通心粉, 薯條, 燒粟米.....因為食既野都比較溜同多內, 我地決定配個雜菜, 雜菜有菜心,豆角,菇, 好少見到西餐既配菜會用上菜

主菜: 美國肉眼扒配雜菜, 配菜佢有多款選擇, 有芝士焗通心粉, 薯條, 燒粟米.....因為食既野都比較溜同多內, 我地決定配個雜菜, 雜菜有菜心,豆角,菇, 好少見到西餐既配菜會用上菜心呢! 但啲配菜好新鮮好味, 係一般薯條既另外選擇
塊肉眼扒我地要左五成熟, 全完做到, 一切落去, 好淋, 一啲根都冇, 煎得好靚, 仲好好味添...我唸我會為左塊牛扒再黎幫襯佢
2016-07-07
  • 肉眼扒