2018-12-24 81 浏览
難得放假,終於可以入愉景灣探朋友。夜晚同朋友行下行下就入咗呢間餐廳,坐低咗見到有人唱live 同埋睇波 環境相當唔錯。😍😍打開menu無idea就將佢既signature食物試一試。 首先嗌咗個三文魚柑橘沙律, 三文魚煎到好香,同沙律好夾好好味 ,再加埋生果,略帶微酸相當開胃。跟住再嗌德州燒烤漢堡 ,漢堡塊牛肉無唔乾唔鞋,反而仲相當juicy口感極好,唯一缺點係個包唔夠熱。否則就100分。跟住試埋咖哩,我哋嗌左咖喱香汁雞柳,用左個印度薄餅同佢做搭配, 雖然咖哩冇其他兩個咁出色,但都相當唔錯值得一試。最後叫咗個甜品 焗蘋果餡餅,因為對於佢嘅signature相當滿意 。蘋果餅相當重蘋果香味道唔太甜,絕對可以再encore。最後原來入黎消費仲有野送攞埋隻usb手指走,仲可以搭免費船出中環,又慳唔少。

2018-12-20 90 浏览
入開愉景灣探朋友當然食埋反先出九龍,行過廣場見周圍都有很多西餐廳,見其中一間門口有枱客好享受寫意用餐,門口服務員又好笑容介紹,原來係間愛爾蘭酒吧餐廳,每週還有精選,今天是自助餐不過我比較傳統菜,於是點左幾味,首先嘆左冰凍啤酒,德國華士坦和香港啤,透心涼又夠清涼,香氣清新,跟住道巨型BBQ漢堡好驚訝,面脆包軟,好有口感,薯條香脆美味,最正都係味三文魚沙律,十分鲜味可口,豐富營養配合酸醋汁份外醒胃,叫埋個意粉,麵條長長細滑,加上濃厚芝士味,正,滿足的一餐
2018-12-16 699 浏览
熱愛行山嘅我就著呢排天氣咁好,又爽又有陽光,約左老友下午入大嶼山走轉,終點愉景灣順便食埋夜晚,輕輕鬆接近黃昏抵達廣場,好耐無入愉景灣,而家好多店舖,大部分係西式,可能外藉人士居多,經過其中一間,門口坐左幾個外國人好寫意聊天飲嘢,呢啲先至享受人生,門口服務員微笑向我们介紹特色食物,未試過愛爾蘭菜一於捧場,環境寬敞雅緻,感覺十分舒服和寫意服務十分殷勤向我们細心介紹餐牌内容,最後叫左三個特色推介餐,當然試埋靚啤酒行完山口乾乾飲啤特別爽,一支德國人氣品牌華士坦和香港土產啤,清新淡雅香氣,飲落透心涼,一路聽住輕音樂人生一樂也 坐左一陣有嘢食啦,呢個Texas BBQ Burger份量十足,賣相吸引,重熱熱,個包面脆内軟,牛肉質地黏口充滿肉汁,再配合雙層芝士,食落好有口感,粗身熱辣薯條炸得香脆跟住黎係度沙律seared salmon citrus sala,精緻吸引嘅三文魚十分新鮮,營養豐富有牛油果,西柚,橙,沙律鲜菜,配合酸醋汁份外開胃醒神最後個意粉linguini pesto,麵條細滑,面頭鋪滿一塊塊芝士,好有口感滑溜整體好滿足和享受,食環境和美味食物,值回,下次行山再黎,正正

• warsteiner beer
  • HK Beer amber
  • linguini pesto
  • seared salmon citrus sala
  • Texas BBQ Burger
難得放假入愉景灣玩 就當然要食埋個dinner先出黎😏😏揀呢間係因為懷念係澳洲嘅愛爾蘭pub house好chill好輕鬆嘅氛圍吧台已經有滿滿的聖誕氣氛坐低即叫左杯白酒😍😍香脆水牛芝士條 仲有紅莓🍓醬點😁😁拉絲感嘅芝士令人醉心整體尚算香脆咖哩雞配garlic naan😍咖哩香料足 點落naan度份外juicy😄咖哩羊 今日星期一 竟然有咖哩買一送一優惠 好抵食!比起雞就更香甜 有少少茄味 好開胃☺️肉丸長通粉 啲肉丸自家製 好有口感 長通粉雖然有啲乾身 但都無阻整體味道甜品Cheese cake 厚實😂味道不錯!朋友好欣賞 我已經飽到撐住但佢成個食哂
難得放假入愉景灣玩

拉絲感嘅芝士令人醉心
整體尚算香脆

咖哩雞配garlic naan😍
咖哩香料足 點落naan度份外juicy😄

咖哩羊 今日星期一 竟然有咖哩買一送一優惠 好抵食!
比起雞就更香甜 有少少茄味 好開胃☺️

肉丸長通粉 啲肉丸自家製 好有口感
長通粉雖然有啲乾身 但都無阻整體味道

甜品Cheese cake
厚實😂味道不錯!
朋友好欣賞 我已經飽到撐住
但佢成個食哂
2018-12-03
2018-12-13 548 浏览
今日同男朋友去愉景灣行下,中午要食午餐,就黎到這間愛爾蘭餐廳。這間中環有分店的西式餐廳酒吧好有特色,好多捧場客哦!環境優美裝飾設計好獨特,更有聖誕節氣氛及擺設,大大寬敞的空間,有波枱、大大電視(戶外及室內也有),坐位舒適又軟熟,可以慢慢休閒傾談享受輕鬆音樂播放讓客人輕鬆自在!食物飲品都唔少選擇,飲品有好多不同手工啤酒、cocktails、beer、coffee、juices等等;食物就有印度美食(更有buffet)、沙律、小食、主菜、意粉、甜品等等,樣樣都想試喔!1. Cappuccino 咖啡好多泡泡,朱古力粉好香好夾咖啡;咖啡好香好正、濃郁香口 ☕️☕️☕️2. Mojito好新鮮好止渴,含:rum、lime juice、fresh lime、mint & soda water! 好好飲酸酸甜甜配上薄荷感覺 🌿🥂🍋3. 香煎三文魚柑橘沙律顏色好靚好豐富的食材,有牛油果、西柚、橙、新鮮蔬菜,沙律汁酸酸甜甜又美味,開胃之選!三文魚煎得好靚、外脆內軟,中間香滑,切開有魚油脂分泌出來 🐠🐟🐳我喜歡三文魚喔!4. 豬仔骨及特脆薯條好大大大份,好香呀!豬仔骨好多肉又香噴噴豬仔肉好多汁,好香又軟腍;燒
這間中環有分店的西式餐廳酒吧好有特色,好多捧場客哦!

輕鬆音樂播放讓客人輕鬆自在!

1. Cappuccino 咖啡
Cappuccino

2. Mojito
Mojito

3. 香煎三文魚柑橘沙律
香煎三文魚柑橘沙律

三文魚

我喜歡三文魚喔!

4. 豬仔骨及特脆薯條
Baby  back  ribs  and  chips

好大大大份,好香呀!豬仔骨好多肉又香噴噴

Baby  back  ribs

豬仔肉好多汁,好香又軟腍;燒汁美味,配上酸椰菜絲,好夾又增加口感

Chips

薯條好脆脆口,比出面食更粗有薯仔蓉在中間 🥔🥔🥔🍟🍟🍟
服務幾友善親切,見其他客人點了fish and chips好正好大!
Cappuccino
Baby  back  ribs
Chips
  • 豬仔骨及特脆薯條
2018-12-12 82 浏览
住係城市入面,感覺會好逼,有時想去少啲人嘅地方,本人覺得去愉景灣食晚餐會係幾舒服嘅一個選擇。食下西餐同朋友傾下計,飲下嘢。我地揀咗呢間愛爾蘭餐廳,因為我地係閒日嚟,所以餐廳冇咩人,好舒服。餐廳入面有張桌球枱。可以玩下桌球。唔玩桌球嘅,可以睇下波,人少少好舒服。飲下啤酒傾下計。豬手係必叫的。好脆,好好食,脂肪度剛剛好。德國腸一流,唔會太肥,皮好脆。西斤雞好好食,啲西斤好新鮮。漢堡必叫,牛味好重同芝士味好夾。
食下西餐同朋友傾下計,飲下嘢。

唔玩桌球嘅,可以睇下波,人少少好舒服。

飲下啤酒傾下計。

豬手係必叫的。

好脆,好好食,脂肪度剛剛好。

德國腸一流,唔會太肥,皮好脆。

西斤雞好好食,啲西斤好新鮮。

漢堡必叫,牛味好重同芝士味好夾。

2018-12-09 68 浏览
唔知有無人同我一樣,覺得愉景灣係好浪漫,我好中意去🤭今日去行完沙灘,feel free就入咗哩間餐廳,感覺又幾唔錯!難得撞正lady’s night!我同朋友兩個一人叫咗杯one of my favourite drink ——Cosmopolitan! 免費㗎!當然要飲翻杯chill下佢🥂  我地叫咗seared salmon & citrus salad ,三文魚好新鮮好香,仲要幾大件下,配上酸醉地嘅沙律菜好開胃。之後我地叫咗一份linguini pasta 🍝 份量超滿,而且意粉厚度適中,而且帶點爽口,味道正宗!有酒飲當然要叫翻兩份小食助興。哩份Mozzarella 勁正!真做到邪惡拉絲嘅效果,芝士濃濃香味,加上外面炸得爽脆,仲一啲都唔油,好正!仲有buffalo wings,味道勁香口,雞翼外面脆得黎入面仲鎖到有肉汁,用黎送酒一流。最後我地仲食埋cheese cake 作結尾~ 蛋糕朱古力味濃郁,仲要擺得好靚,心心眼😍!

2018-12-07 99 浏览
今天來到愉景灣與朋友周圍逛逛,有朋友推介給我,這裡有間很抵吃的印度菜,所以我們決定一試。這裡有分露天或室內,而且環境上已佈滿了聖誕的裝飾和氣氛,很有感覺呢。而室內還有桌球和兒童天地呢。當然也不小得 Bar枱啦!這裡每天也有不同的優惠,例如咖哩buffet。而我們今天是星期一, 優惠是Buy 1get 1 free Curry。咖哩買一送一,很化算呢!肉醬長通粉(Rigatoni Bolognese Pasta) $148當中配了蒜蓉包和巴馬臣芝士。這個長通粉的份量一點也不少。它的長通粉彈牙,咬起來很有口感, 不會過份冧身或者太硬。而且它裏面有十分多的肉醬,番茄味很濃郁,加試它配上很多肉碎,所以很有肉的鮮甜味。香脆水牛芝士條 (Crispy Mozzararella Cheese Sticks) $98它是配香橙紅莓醬的。芝士條尖上香橙紅莓醬,味道甜中帶點酸,很開胃。而芝士條炸得很香脆,不會太油身。咬開的時候, 當中的芝士有很多,拉絲的效果很厲害,可以拉得很長。除了吃之餘,還可以與朋友比拼玩樂一翻。招牌咖啡香汁雞柳 (Signature Chicken Tikka Masala)$148

而室內還有桌球和兒童天地呢。

當然也不小得 Bar枱啦!

當中配了蒜蓉包和巴馬臣芝士。
這個長通粉的份量一點也不少。
它的長通粉彈牙,咬起來很有口感, 不會過份冧身或者太硬。

它是配香橙紅莓醬的。

芝士條尖上香橙紅莓醬,味道甜中帶點酸,很開胃。

而芝士條炸得很香脆,不會太油身。

它的咖哩很重香料味,味道上帶點甜,不會是很辣的那款咖哩,只有一點的香辛辣,很合我們的口味。

而當中的雞柳很入味,把咖哩的味道也索盡,送薄餅吃一流。

另外,因為今天買一送一的關係,所以我們選擇了菠菜芝士咖哩。

它的波菜攪蓉,與芝士混合。味道上,芝士味很重,比波菜的味更出。
而且,當中還有不小芝士粒。

芝士烤餅(Cheese Naan)$35

它的薄餅配上咖哩吃很好吃,而且又能飽肚,很滿足呢。

Someday Apple Cider $50 (happy hour)

我們點了一杯蘋果啤酒,真的很好喝。而且,原來配上咖哩是很match的呢。

我們這次的用餐感受十分良好,食物質素很不錯,而且價錢以愉景灣來說也不算貴。 服務員的質素也很好,很友善,也會主動和客人說有什麼promotion或推介。

而最棒是的,只要消費滿400元,便可以享二人免費坐船回中環,真的很抵呢!
2018-12-05 54 浏览
McSorley's 愉景灣店環境情調係英式感覺。由於是平日,人客多是居於附近的外籍居民,故此座位充足,坐得舒服。一邊享用食物,一聽著餐廳播放的英文歌,其實頗有置身英倫的感覺。餐廳還配有大電視螢幕,不斷播放各地球賽,睇波好去處。 2人共點了1個前菜,2 個主菜及2款薄餅,約共$600,還贈送2張船票返回中環。 Seared Atlantic Salmon & Citrus Salad with Sherry Vinaigrette香煎三文魚柑橘沙律配些利醋汁三文魚煎得香口,柑橘沙律配上醋汁,酸酸甜甜,餐前開胃之選 Rogan Josh咖哩羊肉咖哩既顧及保存了印度咖喱的正宗的味道,但又可迎合了如我這般的港人對咖喱的口味。羊肉配上咖喱完全沒羊羶。可一次KO整份。 Butter Naan VS Lachha Paratha原味千層餅 VS牛油烤餅食咖喱怎可沒薄餅相伴?McSorley's fish n’ chips招牌炸魚薯條炸魚薯條炸得剛剛好,香脆可口,不油膩。

香煎三文魚柑橘沙律配些利醋汁
三文魚煎得香口,柑橘沙律配上醋汁,酸酸甜甜,餐前開胃之選

Rogan Josh
咖哩羊肉

Butter Naan VS Lachha Paratha
原味千層餅 VS牛油烤餅
食咖喱怎可沒薄餅相伴?

McSorley's fish n’ chips
招牌炸魚薯條
炸魚薯條炸得剛剛好,香脆可口,不油膩。

2018-12-02 78 浏览
去愉景灣沙灘行下、食下野,除左可以係中環搭船之外,仲可以選擇係東涌搭巴士入去,都幾方便。餐廳既可以坐出邊食,亦可以坐裏面。而餐牌上有好多唔同小食、主菜揀,眼花撩亂。傾下計當然要叫支啤酒啦,平均一支啤酒$40左右,都值得一叫。我地口痕就叫左蒜蓉薄餅,蒜蓉味非常香,而且整得好煙韌,幾好食。另外,酥炸魷魚圈好值得叫,因為d魷魚好新鮮,炸得好軟熟,配埋d醬汁一齊食好好食。主食我地就叫左健力士牛肉批,用酥皮包住煮熟嘅牛肉,熱辣辣好正。d酥皮可以脆食,亦可以浸落d牛肉汁連埋牛肉一齊食。薯泥整得好creamy。德州燒烤漢堡亦都推介俾大家食,因為舊肉好有肉味,整得好正,而且仲有煙肉、芝士等配料,好好味。甜品我地就叫左蘋果餡餅,一個字「正」

甜品我地就叫左蘋果餡餅,一個字「正」

2018-12-02 504 浏览
今日突然興起想去離島行下,research 下發現愉景灣近呢幾年develop 咗好多,有酒店,又有indoor playhouse. 同埋其實唔係好遠,由central 搭船or 地鐵到欣澳轉巴士。入到去環境非常優美,完全唔似香港,係嗰度D人都會放慢腳步,令我都覺得輕鬆好多。行完一輪就搵嘢食,都有唔少餐廳揀,我地最後㨂咗呢間食西餐。可以坐室內or室外,原來星期一有印度咖哩promo, 買一送一,但我地冇揀到,因為一心想食西餐。我叫咗杯pina colada, 鍾意佢係因為菠蘿味嘅背後有coconut milk 嘅香😋,朋友就要咗Crown Lager。我地首先叫咗個party platter, 所有嘢都非常吸引,buffalo wings, fish stick, mozzarella cheese stick....全部新鮮炸,送嘢飲一流👍之後仲叫咗Beef and Guinness Pie, 初頭以為個pie 會好細,但原來同想像差好遠,佢一D都唔似我地食開嘅pie, 佢好似酥皮焗湯咁,D牛肉唔係minced ,而係一粒粒嘅,酥皮好香脆,Dip 落D sauce 到一流😊薯蓉唔係
之後仲叫咗Beef and Guinness Pie, 初頭以為個pie 會好細,但原來同想像差好遠,佢一D都唔似我地食開嘅pie, 佢好似酥皮焗湯咁,D牛肉唔係minced ,而係一粒粒嘅,酥皮好香脆,Dip 落D sauce 到一流😊薯蓉唔係完全blend 爛唒,好有口感。
我地仲叫埋chocolate cake, 嘩!俾我想像中好食,甜度適中,texture 外脆內軟😋
到埋單仲有驚喜,原來攞張單去服務中心,可以有乘車優惠,我地去欣澳程巴士免費,太好喇!
2018-11-19
2018-12-01 40 浏览
有時會想離開下鬧市,去離島散下心,我覺得愉景灣都係一個好的選擇,安安靜靜,散心拍拖都可以,而且路程又必算遠,坐船都係得半個鐘頭,今日有機會入嚟行下,就試下呢間愛爾蘭餐廳。餐廳有分室外室內區,大部分人都坐室外,但我同朋友則喜歡室內,位置好闊落,燈光昏暗,俾人好relax。煙雞肉有機牛油果沙律牛油果健康又養顏,質地潤滑,配上有機新鮮香甜沙律菜,加上雞肉絲,超級健康之選水牛城雞翼雞翼帶點辣味,肉質嫩滑,配上醬汁,又幾惹味。新鮮的西芹剛好中口中濃郁的味道。牛肉漢堡包我地請店員切成4份,方便我地一人一塊,包好厚身,芝士同牛肉好夾,不過真的好邪惡脆皮德國鹹豬手皮香脆的豬皮,配上咸咸的豬手,肉質咸香,又唔會干干的,好味道

煙雞肉有機牛油果沙律

水牛城雞翼

牛肉漢堡包

脆皮德國鹹豬手
2018-11-26 189 浏览
最近同朋友去左愉景灣,試左間愛爾蘭菜[McSorley's Ale House] 🍽 餐廳有戶外座位,天氣清涼坐出面飲杯野都幾chill 室內環境都幾大,仲有桌球玩添 見到不少外籍人士都有玩,餐廳播放英文歌氣氛幾好餐廳食品選擇都幾多種類,有Fish n chips, salad, burger, pasta, curry, indian bread...etc. 真係多元化~最特別係餐廳每日都有不同promotion咁岩當天係星期四,店裡的招牌漢堡買一送一 當然要試試啦~Premium hand-crafted angus beef burger $158 朋友點了麥時利招牌漢堡🍔麵包size大份,薯條粗身脆口,仲有大大片蕃茄、洋蔥、青瓜。麵包食時仲係微暖,咬落去牛肉腍身,充滿肉汁,絕不是石頭板硬冰冰,加上雙層車打芝士,口感好豐富!Seared chicken & smoked bacon sandwich 另一個係烤雞肉煙肉芝士三文治, 食下雞肉感覺冇咁heavy, 份量依然巨大,不過我地都可以自行用刀切開兩份。 半溶既芝士掛係麵包側邊好吸引 雞肉味道較淡,如果肉質嫩滑點會更好!s

餐廳有戶外座位,天氣清涼坐出面飲杯野都幾chill

室內環境都幾大,仲有桌球玩添
見到不少外籍人士都有玩,餐廳播放英文歌
氣氛幾好

餐廳食品選擇都幾多種類,有

最特別係餐廳每日都有不同promotion

咁岩當天係星期四,店裡的招牌漢堡買一送一
當然要試試啦~

雞肉味道較淡,如果肉質嫩滑點會更好!

smoked chicken & organic avocado salad $140

有我地最愛既牛油果!
雖然切成小塊,但份量都有1/4,食下蔬菜清清膩都幾好🙈

咁岩當日星期四有free ladies drink

我們點了一杯cosmopolitan 🍸
另外還點多一杯 pina colada

好適合係咁輕鬆既地方飲返杯

2018-11-24 76 浏览
今晚我和朋友收工後,約左去愉景灣行下沙灘同食晚餐。我們最後選了這間可吃愛爾蘭菜的餐廳。這裡其實也是一間酒吧,裝修挺不錯,食客大多是外國人,侍應則全都是外國人,所以點餐時大家要說英文啦,不過餐牌有中文的,挺方便。印度燒烤鐵板(燒三文魚):燒得很香,非常惹味,醬汁很濃,三文魚大大塊,肉質鮮嫩,幾好食,還有3款醬汁供選擇,各有特色又清新。豬仔骨及特脆薯條:豬仔骨燒得很香,份量好大份,2個人吃都夠飽,豬仔骨好易切開,唔會韌,味道好濃烈,不需要特別再點醬汁已經好夠味,非常好吃。 薯條就更是一大驚喜,非常非常脆!即使放耐左都唔會變到好淋。真的超正!農村風味焗蘋果餡餅: 蘋果批焗得很脆,蘋果味好香甜好濃郁,配上雲尼拿雪糕和水果一起吃,口感更豐富。飲品點了洋甘菊和Earl grey,挺清新的。埋單2個人吃那麼多都是$599,價錢合理。
今晚我和朋友收工後,約左去愉景灣行下沙灘同食晚餐。

我們最後選了這間可吃愛爾蘭菜的餐廳。

飲品點了洋甘菊和Earl grey,挺清新的。

埋單2個人吃那麼多都是$599,價錢合理。

2018-11-15
2018-11-19 96 浏览
極少入愉景灣 係愉景灣食dinner都係第一次! 以為餐廳價錢會好貴 點知都好高質 性價比都好高!揀左坐室外 同朋友傾計一流! 想睇波既 室內外都有得睇架印度燒烤鐵板(雜錦) $218可能比較少食印度菜 未食過呢隻味! 好好食😋 有雞同魚 魚比雞更好食! 比較嫩滑! 下面仲有一堆既配菜! 勁入味!蒜蓉薄餅 $30薄餅一定配印度燒烤鐵板 不過不失! Baby Back Ribs & Chips $192真係超級大份! 兩個人食係綽綽有餘! 薯條真係無得輸! 薯條真係會食唔停 如果有多啲醬就更好🤤Fish & Chips $170本身好期待Fish&Chips 睇落好大份 薯條都好脆好好食 係粗既薯條! 不過舊魚就無咁出色 炸得比較乾身 食落唔算太滑

印度燒烤鐵板(雜錦) $218

蒜蓉薄餅 $30
薄餅一定配印度燒烤鐵板 不過不失!

Baby Back Ribs & Chips $192

Fish & Chips $170