2018-12-16 162 浏览
記返之前去M記食抹茶系列,M記真係無時無刻都咁多人!🍰紅豆抹茶蛋糕層層疊$17造型很精緻,頂層還撒上可可粉製造虎紋的效果呢!感覺好似老虎紋理,幾有創意!造型好吸睛!千層蛋糕一層層堆砌,入口香甜,吃到一半感覺有點甜膩,抹茶味道較淡,真心甜,可能因為夾層是白朱古力,喜歡吃甜食的應該會喜歡,但我就麻麻啦!🍵虎紋紅豆抹茶(少糖)$30.5我點了半糖,入口是淡淡的豆奶味,紅豆和抹茶的味道比較隱約,但整體順口香濃。
記返之前去M記食抹茶系列,M記真係無時無刻都咁多人!

🍰紅豆抹茶蛋糕層層疊$17

🍵虎紋紅豆抹茶(少糖)$30.5
2018-10-15
$47.5
2018-10-23 174 浏览
好開心又可以再次食抹茶蛋糕,記得之前阿華田味味都唔錯,而家就換咗抹茶紅豆味🙂🙂🙂單點一撻蛋糕就比較貴,最划算嘅方法就係叫一杯飲品在+1件蛋糕 $45...🌟🌟🌟今次嘅抹茶蛋糕既千層s比上一次做得薄,忌廉亦都幼滑,不過可能喺雪櫃放內阻,所以起初食時就比較硬,攤一攤就比較好🙂🙂我覺得抹茶味就唔係好濃,入面有粒粒嘅紅豆,最底層就係海綿蛋糕,過下口癮都係唔錯嘅....🤣🤣🤣🤣 飲品亦都唔係好甜👍🏻👍🏻

2018-09-22 233 浏览
由9月10日起麥當勞推出中秋節應節甜品-椰汁芒果軟心兔兔,月兔的造型~太可愛了~~~~~忍唔住未到中秋即買來試下了~~~~~! 椰汁芒果軟心兔兔禮盒裝,$78,白色的月兔禮盒好靚呀。 內有4件椰汁芒果軟心兔兔呢。 椰汁芒果軟心兔兔,忌廉芝士椰汁慕絲,味道是微微的椰香,口感幾幼滑,內餡是芒果醬,底層是薄身海綿蛋糕,唔太甜都幾好呀。 *請把「椰汁芒果軟心兔兔」保持冷藏於4℃或以下。購買後請盡快享用。 中秋又多一個食品了。

椰汁芒果軟心兔兔禮盒裝,$78,白色的月兔禮盒好靚呀。

內有4件椰汁芒果軟心兔兔呢。

中秋又多一個食品了。
外卖自取
2018-08-25 292 浏览
McCafé 嘅阿華田系列又再番嚟!!係咁多款”期間限定”嘅口味中草根最愛阿華田,今次番嚟當然要再食!!阿華田脆脆鮮奶咖啡 ($29.5/M)Latte味道討好,馥香濃郁,加上咖啡與阿華田的比例剛好,令Latte比平日的味道更豐富!阿華田泡沫脆脆 ($26.5/M)阿華田上加左層泡泡,再係上面鋪滿阿華田脆脆,味道較同系列的Latte甜少少,但正因夠香甜,所以根妹妹勁中意。歎得咖啡當然要試埋甜品。阿華田泡芙丸子(飲品加配+$13)泡芙丸子有驚喜! 泡芙外層雖然唔脆,但中間嘅cream香軟柔滑,而且阿華田味濃郁,估唔到又幾好食呢!
McCafé阿華田系列又再番嚟!!係咁多款”期間限定”嘅口味中草根最愛阿華田,今次番嚟當然要再食!!

阿華田脆脆鮮奶咖啡 ($29.5/M)

阿華田泡沫脆脆 ($26.5/M)
歎得咖啡當然要試埋甜品

阿華田泡芙丸子(飲品加配+$13)

$35 (宵夜)
  • 阿華田脆脆鮮奶咖啡
  • 阿華田泡沫脆脆
  • 阿華田泡芙丸子
2018-07-05 251 浏览
本來想買D24 麥旋風,但咁快就無哂,既然一場來到排左咁耐隊,無理由空手而回,除左D24. 麥旋風外,仲有呂宋芒主題雪糕,試下個新地杯先,睇下個雪糕底味道如何先,$4.5 新地筒,以呢個價錢作評分(唔可能以$40-50/柸雪糕比):份量正常,滑,有奶味,芒果味底係人工香味芒果味(牛x公司味道),我諗呂宋芒味指麥旋風入面果醬掛
呂宋芒新地筒
2018-05-22 327 浏览
Happy Friday🤗Cheesy Toast Day ❤️「雞肉火腿碎蛋芝味多士」@mccafe.hk made my day!!聽好多人推介過佢,試下先😋👉🏻Ordered 凍意大利泡沫咖啡☕️,再加$13蚊多士🥪😛👉🏻烤烘過既🥪麥多士夾住雞肉火腿🥓,加有🌽粟米粒碎蛋,熱辣辣重帶有半溶芝士拉絲,勁多🧀!!👅👉🏻個組合原來是SUPER 的正‼️又大份又飽肚又好味‼️🤰🏻👉🏻中杯凍CAPPUCCINO,又香濃又提神,充滿力量!!💪🏻👉🏻MUST ENCORE‼️‼️👍🏻👍🏻👍🏻————$18 (☕️)+ $13 (🥪)Mc Cafe ❤️❤️❤️❤️❤️
🧀🥪

👉🏻MUST ENCORE‼️‼️👍🏻👍🏻👍🏻
————
$18 (☕️)+ $13 (🥪)
Mc Cafe ❤️❤️❤️❤️❤️
🧀🥪
2018-01-28 501 浏览
因為McCafe推出草莓系列,急不及待就去咗試,點知⋯⋯士多啤梨白朱古力咖啡味道好淡口,冇咖啡味亦冇士多啤梨味,不過聞落去就好香,加上賣相好靚好吸引,見到心情都會靚靚蛋沙律芝士三明治雖然份三明治已經加熱咗,材料亦好齊全,但就真係唔太好食,麵包好乾好柴皮,原來連鎖快餐店嘅食物質素真係會唔同分店唔同味道其實今次食評好想講係個環境,發現依間24小時嘅麥記原來真係好多人响坐位訓覺,放哂行李,而且仲有好大陣up味⋯⋯其實果朝早見到我地生活嘅社會咁可悲嘅一面,真心冇哂心情,覺得自己去飲咖啡都已經好奢侈同敗家,總結:多謝麥記比有需要嘅人可以休息一下
因為McCafe推出草莓系列,急不及待就去咗試,點知⋯⋯
士多啤梨白朱古力咖啡
士多啤梨白朱古力咖啡

蛋沙律芝士三明治

2018-01-13 350 浏览
McCafé又出左新產品,今次係草莓系列呀😍😍😍你地都估到同之往一樣,草根姐妹👩🏻👧🏻又第一時間䟔去試(伏?)😂📍士多啤梨蛋糕層層疊 ($27.5 ;點中/大飲品+$17)粉紅色真係超少女💗面頭有白朱古力片。千層蛋糕係士多啤梨味,每層唔算薄,但係cream都幾滑,每中間仲有士多啤梨果肉🍓所以食落唔會好膩。最底層係士多啤梨醬加海綿蛋糕🍰整體不過不算,屬於係新野試一次就夠嘅系列🙈📍士多啤梨白朱古力咖啡 x BOURBON(細$26.5;中$29;大$31)今次新出左3款飲品,每杯都會送一包士多啤梨威化條。草根揀左白朱古力咖啡☕️味道其實飲唔出白朱古力味,似白咖啡。其實算係沖得幾靚,粉紅漸變到啡色💗,最底係士多啤梨醬🍓,建議千其唔好攪勻,因為個醬真係甜到漏😂Ps.始終上次嘅朱古力系列先係不敗嘅皇者🤤🤤🍫不過草根好有興趣試下25/1出嘅士多啤梨雪糕🍦
McCafé又出左新產品,今次係草莓系列呀😍😍😍

士多啤梨蛋糕層層疊

士多啤梨白朱古力咖啡 x BOURBON
士多啤梨白朱古力咖啡 x BOURBON

$47.5 (宵夜)
2017-11-14 507 浏览
扭扭粉煙肉芝味多士 芝士加煙肉 呢個組合就基本實好味,三文治入爐焗過,未食就聞到牛油香,早餐黎講呢個組合就邪惡左;未食之前以為應該會幾膩,但驚喜地又唔係喎!多士邊位好脆,食到中間又軟綿綿芝士充足到遮哂煙肉味,但又好夾成個口味,同埋勝在唔會好鹹,扭扭粉比平時早餐食到既軟腍,不過又唔會係糊或者爛哂咁,每粒表面都均勻地沾滿🧀車打芝士同煙肉向來都係天作之合🤤 飽到lunch都唔使食~哈!無諗過扭扭粉可以配多士,加埋杯咖啡☕️完美早餐,精精神神開工
扭扭粉煙肉芝味多士

2017-10-04 335 浏览
📍紅豆抹茶撻x Oreo($20->飲品換購價$13).趁記得講埋個抹茶撻先💚抹茶撻嘅#抹茶 味一定比同系列嘅飲品同千層蛋糕濃得多😌由於草根係外賣番屋企再焗番熱佢,個撻皮比我地焗到脆身😍,中間有層呈流心多狀嘅抹茶醬,一切開🔪就流晒出嚟。其實個撻味道唔錯嫁,起碼濃得食得出抹茶味🍃,乎合番個主題又唔會太甜。撻中間仲有一粒一粒嘅#紅豆,而面頭個塊小oreo係絕對唔關係嘅,可以分開嚟食,純粹係用嚟配合番#Oreo x 抹茶個主題🤣
📍紅豆抹茶撻x Oreo($20->飲品換購價$13)
紅豆抹茶撻x Oreo
$20 (宵夜)
紅豆抹茶撻x Oreo
2017-10-04 161 浏览
Oreo 同抹茶都係草根👩🏻👧🏻最愛,呢2樣野一向都多人中意❤️,估唔到麥當今次真係將佢地crossover 😍所以McCafe 出新系列嘅第一日我地就去左試😌✌🏻.今次試左3樣產品:📍紅豆抹茶層層疊($27.5 ->飲品換購價$17)📍紅豆抹茶撻x Oreo($20->飲品換購價$13)📍凍抹茶朱古力x Oreo(大$31,中$29).整體全部都算唔錯,抹茶味雖然唔夠濃(抹茶撻最濃味🍃!),但係冇人工香精味。抹茶控一定要自己試過先心息,價錢唔算貴,可以一試bor 😋!.🍃紅豆抹茶層層疊($27.5 ->飲品換購價$17).CrepeCake 嚟講其實都唔差,當然唔可以同LadyM 作比較,因為無可否認佢d餅皮厚好多,所以好有質感😂唔洗存有幻想,因為係完全冇抹茶味,不過同時冇坊間好假個陣香精抹茶味🍵,草根覺得起碼cream 夠滑,味道嚟講一定唔係伏🙈可能因為冇期望,反而又覺得唔會好差唔喎🤞🏻
今次試左3樣產品:
📍紅豆抹茶層層疊($27.5 ->飲品換購價$17)
📍紅豆抹茶撻x Oreo($20->飲品換購價$13)
📍凍抹茶朱古力x Oreo(大$31,中$29)

.🍃紅豆抹茶層層疊($27.5 ->飲品換購價$17)
2017-10-01 297 浏览
🍵紅豆抹茶層層疊🍵如果買飲品可以用$17就買到 但我唔想飲野 單買要$26.5 冇計 想試😅佢個樣係好抹茶呀 不過食落完全冇抹茶味係完全 得少少紅豆粒有味😐亦冇千層蛋糕應有層層分明既口感剩係食到啲幾滑既cream囉 嬲呀😡食完去買盒爭鮮填補我空處既心靈😷
🍵紅豆抹茶層層疊🍵
亦冇千層蛋糕應有層層分明既口感
剩係食到啲幾滑既cream囉 嬲呀😡
食完去買盒爭鮮填補我空處既心靈😷
2017-09-20 337 浏览
1⃣🍼抹茶朱古力 X OREO特飲$31 評分: 7/10 共3層,底層Oreo朱古力🍫中間係日本西尾抹茶🍵最頂有Cream同Oreo脆脆🍪漸變色夠吸引🍻味道唔會太甜,抹茶唔算重但飲落凊幽🍨連oreo脆脆一齊飲更正 2⃣🍵紅豆抹茶撻 X OREO $20/加配價 $13 評分: 7/10 上層抹茶流心,店員會幫你叮熱!茶味幾重🤤中間仲有紅豆粒,整體幾balance 3⃣🍰紅豆抹茶層層疊 $27.5/ 加配價 $17 評分: 6.5/10 蛋糕有好多層,中間都有紅豆粒,面層加上抹茶粉,整體茶味適中

2017-09-11
McCafe啲野食原來幾高質心血來潮想食佢地個意式包 真係first try有驚喜雞肉菠蘿意式包 $24本來諗緊要雞肉菠蘿定番茄蛋沙律後來諗諗下都係想食雞肉都係揀左雞肉菠蘿原來入面咁多芝士仲要係超拉絲嗰種pizza既芝士菠蘿清甜多汁 雖然得三舊仔 但都夠喇雞肉有三塊 薄薄地 去皮無骨請店員烘一烘熱 芝士熔化 意式包變到脆脆的 好 吃 呢!如果揀番茄蛋沙律好似就無pizza用既芝士 得一塊車打芝士 但雞肉菠蘿就無蛋沙律另外還有Minions玩轉夏日系列芒果蛋糕層層疊 $26.5估吾到芒果味幾濃喎 但真身同宣傳相都差幾遠下相明明好大件 仲好似高啲咁 依件咁扁既?底層既原味蛋糕縮左水tim味道還可以 但CP值低飲咖啡嗰啲既話仲可以跟餐點 抵好多呢
McCafe啲野食原來幾高質

原來入面咁多芝士
仲要係超拉絲嗰種pizza既芝士
菠蘿清甜多汁 雖然得三舊仔 但都夠喇
雞肉有三塊 薄薄地 去皮無骨
請店員烘一烘熱 芝士熔化 意式包變到脆脆的 好 吃 呢!

另外還有Minions玩轉夏日系列
芒果蛋糕層層疊 $26.5
估吾到芒果味幾濃喎 但真身同宣傳相都差幾遠下
味道還可以 但CP值低

飲咖啡嗰啲既話仲可以跟餐點 抵好多呢
外卖自取
2017-07-25 273 浏览
細薯條一客豬柳蛋漢堡一個好耐好耐冇食過麥記了...聽太多關於冇益冇營養只有害處嘅加工食品就會盡量控制自己食少啲...只不過呢好間唔中食一次滿足一下口癮都可以接受嘅。細薯條超正啱啱炸起脆度剛好又夠熱!冇曬我quota超感動呀!!!
細薯條一客
豬柳蛋漢堡一個

好耐好耐冇食過麥記了...
只不過呢好間唔中食一次滿足一下口癮都可以接受嘅。