Marouf Coffee🔥Roasted Beef Sandwiches ⭐️8.5/10⭐️麵包鬆軟,材料豐富,輕食之選!🔥Roasted Honey Chicken Salad⭐️8.5/10⭐️健康之選,有滿滿蛋白質的雞胸肉,又有蔬菜、粟米和南瓜,非常適合keep fit或健身人士!🔥Crème Brulee Latte ⭐️8/10⭐️適合喜歡甜甜地,不喜歡太濃咖啡味或回甘味道的朋友!🔥Coconut Latte ⭐️8/10⭐️咖啡充滿著滿滿的椰奶香,不錯!
Marouf Coffee

麵包鬆軟,材料豐富,輕食之選!

🔥Crème Brulee Latte ⭐️8/10⭐️
適合喜歡甜甜地,不喜歡太濃咖啡味或回甘味道的朋友!

🔥Coconut Latte ⭐️8/10⭐️
咖啡充滿著滿滿的椰奶香,不錯!
2025-06-12 536 浏览
晚上約朋友食下嘢,如果大家唔系食好多又想傾下偈,呢間鋪氣氛同環境都好好。嘢食比想像中的coffee shop更好食。🍝 Pasta 食落唔會好多醬撻落去果種好Heavy嘅感覺,作為一個輕盈嘅晚餐,份量都足夠慢慢一路傾一路食。🥪Sandwich食落有少少辣嘅味道吊下味,而菜同醬都好fresh嘅口感,食完唔會飽到滯,而系full energy嘅感覺。同朋友可以喺度傾咗成晚,不過店舖都收得早,我地大約逗留咗2小時,都好盡興!

2025-05-13
2025-06-10 463 浏览
呢晚約咗朋友敘舊,喺尖沙咀搵咗間好chill嘅coffee shop,一邊嘆咖啡一邊傾偈。最重要係冇時間限制,呢點好重要。餐廳佈局精緻,環境相當舒服。除咗有多款咖啡種類選擇之外,亦有各款三文治及甜品選擇。我哋兩個人各點咗一杯咖啡,火雞芝士牛角酥及烤牛肉三文治share食。首先要讚吓佢嘅咖啡,我哋點嘅開心果拿鐵,同椰奶拿鐵都非常好味。一杯充滿開心果味,而另一杯則充滿椰奶香,易入口得仲來亦充滿咖啡香味。火雞芝士牛角酥及烤牛肉三文治,味道亦不錯,配搭一杯咖啡,簡單得來,非常適合天時暑熱作為晚餐。

2025-06-10 404 浏览
今日特登去尖沙咀的Marouf Coffee,衝住他們的開心果冰奶和開心果Latte而嚟,味道幾驚喜!環境寬敞舒適,沙發座位好啱傾偈。Pistachio Chill濃郁到好似飲融化的開心果雪糕,甜度適中,晚上都可以安心享用;而Pistachio Latte就係咖啡和開心果的完美結合,令人驚喜!另外,燒牛肉三明治熱辣辣好好吃,波蘭芝士蛋糕口感厚實,搭配cream cheese特別好味。總之,呢一度既開心果飲品真係值得一試~

2025-06-07 380 浏览
有時要快食晚飯真係好難揀餐廳,依間Cafe幾適合,飲品正餐都有!叫左個燒牛肉三文治,翻熱左麵包好脆,但係入面餡料軟熟。燒牛肉估嫩滑唔會好乾身,配埋菜、蕃茄、三色椒,口感豐富仲叫左蔬菜千層麵,蕃茄同芝士味好濃郁,千層麵好厚身,另外仲有啲配料例如菜同埋瓜等等,令到層次感豐富仲好飽肚飲品叫咗凍焦糖鮮奶咖啡,微甜嘅焦糖中和左咖啡嘅苦味,飲落舒服易入口仲叫左抹茶拿鐵,拉花好靚!抹茶味香濃,配上厚厚嘅鮮奶,飲落順滑其實餐廳坐得好舒服,無論坐低慢慢食,定係想快食都好適合!

其實餐廳坐得好舒服,無論坐低慢慢食,定係想快食都好適合!
每次假期一定最期待每次 #metime 去發掘啱口味Cafe 肯定系一種樂趣無論鍾意唔鍾意,都係要試過先至知 ✔️#maroufcoffee 由中東人經營,充滿異國情調的cafeCafe提供各式各樣嘅輕食,包括沙律、三文治、牛角包、蛋糕等啱晒我依啲食小食當正餐嘅人😆🍵Pistachio Latte雖然拉花唔係咁靚,但好香nutty pistachio 香味,改左用脫脂奶,口感較light 相當順滑,美中不足係比較甜。🥐Tuna CroissantCroissant 層次分明,口感酥脆;吞拿魚餡塞到滿,好味😋價錢合理。====================​​📍MAROUF📍​TST Kowloon💰$92
每次假期一定最期待每次 #metime
去發掘啱口味Cafe
肯定系一種樂趣
無論鍾意唔鍾意,都係要試過先至知 ✔️

#maroufcoffee
由中東人經營,充滿異國情調的cafe
啱晒我依啲食小食當正餐嘅人😆

📍​TST Kowloon
💰$92
2025-05-31
2025-06-06 385 浏览
位於尖沙咀嘅呢間Marouf Cafe,係夜晚想搵啲健康輕食嘅好選擇🌿。餐廳環境好寬敞,座位闊落,感覺輕鬆自在,啱晒同朋友傾下偈、chill下🛋️。我哋叫咗一道蕎麥麵沙律配蝦🍤。蕎麥麵彈牙有咬口,沙律菜非常新鮮,啲蝦好大隻又爽口,食得出夠新鮮。份量啱啱好,唔會太飽,非常適合想食得清淡健康嘅人🥗。另一道菜係蔬菜千層麵🍅。店員會幫你整到熱辣辣,麵層煙韌唔會太腍,入面有豐富嘅醬汁同蔬菜,味道好有層次,食落去唔會悶。飲品方面,我哋試咗Original Chocolate ☕🍫,朱古力味濃郁香滑,飲完成個人都暖笠笠。而pistachio latte就有陣陣開心果香味,配咖啡 surprisingly match,好特別💚。

今日下午試咗Marouf Coffee嘅開心果咖啡🌰☕ 堅係正 開心果味香濃得嚟唔會太甜 咖啡底夠醇厚 飲完成個人都醒神晒✨蘋果乳酪都好出色🍏🥛 酸甜平衡 仲食到粒粒新鮮蘋果肉 口感清爽 早餐食啱晒🌞鋪仔細細但人氣爆燈👥 全日都keep住滿座 門口仲有人等位⏳ 不過出餐速度都算快⚡ 但係唔夠人所以黎唔切執檯 ✨不過服務態度都算幾好添😊咖啡同食物質素都高 難怪咁多人幫襯💯 下次想試埋佢哋嘅三文治🥪 尖沙咀搵食又一好選擇📍
2025-06-01
2025-06-04 315 浏览
終於搵到一間滿意嘅work-friendly cafe喇!⭐️有wifi ⭐️有梳化⭐️環境靚⭐️食物飲品都正⭐️唔會趕人走 唯冷氣有啲大,記住要帶件衫去特別推薦Crème brulee Latte,飲落有驚喜,岩曬我啲本身唔鐘意咖啡苦澀味又唔鍾意太甜嘅麻煩友。果度仲有好多特別咖啡我全部都想試。Pistachios chills 係奶昔,似開心果巧克力嘅味道,飽肚又好飲。 Sandwich 有hamburger 嘅感覺,我意思係呢個絕對係一個讚賞。呢度仲有沙律蛋糕可以選擇。
終於搵到一間滿意嘅work-friendly cafe喇!
⭐️有wifi
⭐️有梳化
⭐️環境靚
⭐️食物飲品都正
⭐️唔會趕人走
唯冷氣有啲大,記住要帶件衫去

之前同朋友仔黎過,覺得佢除左有幾個戶外座位,室內位置都有好多,好寬敞~好岩weekend 唔想留係屋企既朋友係到休息hea 下今次因為係上普拉提課堂前二訪,所以只係點左佢地杯招牌開心果Latte 同埋叫左一杯香蕉奇亞籽乳酪🍌 學人扮下健康幾鍾意佢個乳酪除左有cereal 提供,仲mix 左少量乾果肉,令到味道冇咁單一同埋有d 野咬下咁印象中之前飲喜佢哋嘅咖啡,係偏向帶點中東風味,香料味比較重,但驚喜佢地招牌開心果Latte都意外地好濃郁嘅開心果味!!

• 開心果咖啡
又發掘到新嘢🥰marouf喺一間2018年成立嘅約旦咖啡商,擁有自家廠房生產咖啡豆,掛耳咖啡,去年出埋capsule 及自家品牌朱古力,仲有訓練咖啡師學院。呢間喺佢響香港首間咖啡店,地址前身喺Starbucks ,裝修過更有格調,特別在咖啡可以選自家品牌咖啡,以及少有嘅约旦及土耳其咖啡。☕️Jordanian arabic coffee 约旦阿拉伯咖啡-細細杯似expresso ,重香料味,中東傳統咖啡,早上一杯超醒神,配沙律或者朱古力👍👍👍👍☕️Cream brulee lattee 法式焦糖咖啡-味道似caramel coffee,配三文治👍👍👍👍🍽Chicken Tikka Sandwich 印度烤雞肉三文治-以為辣,點知唔喺,雞肉出奇嫩滑,好食👍👍👍👍👍🍽Artichoke Potato Salad 雅枝竹薯仔沙律-店員推介話signature ,心諗薯仔會有幾好食?😒點知真喺唔錯,個醬好fresh,地中海風味同夠飽,似食咗個飯👍👍👍👍佢D咖啡包,咖啡豆同朱古力都係百幾蚊,又唔使迫,仲有個牌詳列來源及產地,個男店員又好有禮貌好helpful,但係所有員工都唔識講廣東話,鍾意飲咖啡嘅

佢D咖啡包,咖啡豆同朱古力都係百幾蚊,又唔使迫,仲有個牌詳列來源及產地,個男店員又好有禮貌好helpful,但係所有員工都唔識講廣東話,鍾意飲咖啡嘅,呢度會喺個尋寶嘅地方😊
2025-05-28
  • 印度烤雞肉
  • 约旦阿拉伯咖啡
2025-05-25 255 浏览
#🐒😋今日係尖沙咀 天氣太熱真係令我無咩胃口所以去咗 #MaroufCoffee 食小小嘢就算見到唔小客人都幾相信呢間餐廳會放低電腦/手袋就行開呢種信心已經唔係好多餐廳都俾到── ✦── ✦ ── ✦ ── ✦ ──ʚ #PistachioLatte (Iced 14 oz) ɞ 濃濃既咖啡中滲有淡淡嘅開心果味絕對唔會互相搶左大家陣味非常夾呀ʚ #PistachioChill ɞ 開心果係近期必叫 真係有粒粒開心果肉ʚ #BeefMeatBall&Mash ɞ 我好鍾意食薯蓉 點整都好食牛丸都大粒 咬落去都幾香有小小油粉ʚ #SpringVegetablesAndBeanSalad ɞ淡淡地嘅沙律 幾清新開胃── ✦── ✦ ── ✦ ── ✦ ──
#🐒😋

我好鍾意食薯蓉 點整都好食
牛丸都大粒 咬落去都幾香有小小油粉

淡淡地嘅沙律 幾清新開胃

── ✦── ✦ ── ✦ ── ✦ ──
☀️大熱天喺尖沙咀行街行到腳軟,汗流浹背💧,真係好想搵個地方吹冷氣食啖輕食飲杯冰涼嘢!經過呢間門口設計好有型,立即吸引我入去試試!一入去見到客滿到爆,仲有好多人排隊買嘢食,氣氛熱鬧到不得了。幸運咁買完啱啱有位坐,坐低即刻歎咖啡同蛋糕,感覺即刻chill晒😎!❤️🍰 紅絲絨蛋糕紅色蛋糕好鮮艷,層次分明咬落去,蛋糕質地好軟熟,帶點微濕嘅感覺紅絲絨獨有嘅微微可可味同cream cheese嘅酸甜味完美平衡🍫🍰 核桃布朗尼蛋糕布朗尼本身好濃郁,質地係半濕潤嗰種,咬落去有少少黏牙嘅感覺,朱古力味超濃,啲核桃碎咬落好香脆,畀咗啲口感嘅層次🍓🧊🥤 士多啤梨沙冰呢杯士多啤梨沙冰係大熱天嘅救星!飲落去冰冰涼涼,顏色係好靚嘅粉紅色飲到啖啖士多啤梨果肉,酸酸甜甜嘅味道好開胃!沙冰嘅冰沙質地好細滑,唔會有啲大粒冰渣,飲落好順口🧊🥥 ☕凍椰子咖啡凍椰子咖啡係另一個驚喜!味道清新!咖啡底有濃郁嘅咖啡香,椰子加咗甜味同椰香,兩者融合得好好,飲落去有種熱帶風情嘅感覺大熱天飲呢杯,醒神又解渴

❤️🍰 紅絲絨蛋糕
紅色蛋糕好鮮艷,層次分明
咬落去,蛋糕質地好軟熟,帶點微濕嘅感覺

🍫🍰 核桃布朗尼蛋糕

🍓🧊🥤 士多啤梨沙冰
呢杯士多啤梨沙冰係大熱天嘅救星!
飲落去冰冰涼涼,顏色係好靚嘅粉紅色
飲到啖啖士多啤梨果肉,酸酸甜甜嘅味道好開胃!
沙冰嘅冰沙質地好細滑,唔會有啲大粒冰渣,飲落好順口

🧊🥥 ☕凍椰子咖啡
凍椰子咖啡係另一個驚喜!味道清新!
大熱天飲呢杯,醒神又解渴

2025-05-24 186 浏览
I was in TST and craving for some nice bakeries.The closest option was bakehouse but even at 8.20am people were lining up forever.Remembered that one block away there is surely the most consistent and similar option.Reached out the place, no one queuing, tons of great options with even some seasonal specials.Fresh, crusty, mouth watering egg tarts.Service and staff super kind and dynamic.Too many options so it was hard decide and picked 4 items for myself 😅2 crusty egg tarts (among the best in H

2 crusty egg tarts (among the best in HK), 1 oatmeal cookie (a bit too sweet) and one almond croissant (it looks small but fulfilling nevertheless).

I cannot recommend the egg tart more. the dough is crusty that you can hear it when you bite in it and yet the filling silky smooth.

I left the store with full belly and happy face.

Definitely worth the trip especially if you don't want to queue for something you had already. 😂

Only one negative comment, I was a regular and didn't come for a while, feel the size of some bakeries got smaller... 🥲

2025-05-17
$168 (早餐)
  • sourdougheggtart
  • pistachiosourdougheggtart
2025-05-24 151 浏览
Weekend同男朋友見到呢個coffee shop想試下同坐低抖下,原本只係想輕輕鬆鬆醫個肚,點知幾樣野夾埋竟然意外咁夾。個三文治第一啖咬落去就聞到陣陣香料味,好香又唔會太辣,雞肉嫩滑得嚟仲帶少少燒香味,夾住脆卜卜嘅包,食落有層次感。個沙律食落有啲驚喜。薯仔唔係煮到淋晒果種,仲保持住少少咬口,同啲醃製過嘅菜混埋一齊,酸酸地又帶微甜,幾解膩。飲品方面,開頭揀咗杯開胃嘅開心果冰奶,一入口係滑滑地又有淡淡果仁香,飲完唔會膩,幾適合夏天。另一杯熱飲偏向濃味啲,奶味重得嚟又帶住啲咖啡香,暖笠笠咁飲住,成個人都靜落嚟。整體嚟講,唔係話咩高級菜式,但搭配得好,食完有種舒服又滿足嘅感覺,係會想再嚟多次嗰種。

2025-05-24