2024-09-02 560 浏览
今次就嚟到呢一間黑膠主題cafe,成間舖頭嘅裝修都好精緻,而且掛咗好多黑膠唱碟,感覺令人置身喺另一個空間,10分舒適⭐️Avocado & Prawn Omelette呢個奄列嘅蛋非常之滑,而且厚薄適中,牛油果配上蝦嘅味道都好夾,蝦好鮮甜,應該係新鮮嘅蝦,配上沙律菜,整體嘅味道更加清新⭐️ House Veggie Burger with Potato Fries漢堡中間夾住厚厚嘅大啡菇,咬落去非常Juicy,配上生菜等配料,味道更加得以提升,不得不讚嘅係,佢嘅薯條炸到好脆,味道同埋口感都一流⭐️Mushroom Crpe呢個可麗餅充滿着大量嘅菇,仲特別加左濃濃嘅芝士,溶化咗嘅芝士同菇Mix埋一齊,嗰種嘅感覺令人好食到停唔到口⭐️ Espresso Martin ⭐️Rose Petals Peach Black Tea Rose Petals Peach Black Tea 桃味濃郁,而最值得一讚嘅係Espresso Martin,呢一隻特別嘅Cocktail,完全將咖啡同酒融合埋一齊,有種全新嘅感覺📍 Mansons Lot (汕頭街) (灣仔)📍灣仔汕頭街1-3號地舖

⭐️Avocado & Prawn Omelette

⭐️Mushroom Crpe

📍 Mansons Lot (汕頭街) (灣仔)
📍灣仔汕頭街1-3號地舖
灣仔玩具街老店將光榮結業,趁仲有時間嚟尋寶。玩具街附近都好懷舊,好值得閒逛。買完就去搵食,見到好多咖啡鋪,但有埋餐點就不多。Mansons Lot有啡有酒有奄列,仲有牛扒。門口位擺左好多黑膠唱片,店內光線溫柔,好啱慢慢嘆杯啡/酒,傾下偈。每個人都有杯dream coffee,而我個杯就係Irish coffee。見餐牌有,二話不說就入去。🍸Irish coffee $88唔係度度有,要有酒牌嘅咖啡店先有。今次呢杯係熱㗎,最鐘意面頭舊cream,中和烈酒和濃啡嘅苦,酒香咖啡香好正😍。🍹Tonic Espresso Bomb $60好啱炎夏飲嘅一款咖啡,杯上沾上糖,配上一角橙肉。將咖啡倒入Tonic中,形成如啤酒般綿滑泡沫,爽。🥚Omelette Smoked Salmon & buffalo cheese $108好厚好滑好大件嘅奄列,做得好好,入面芝士蛋汁同煙三文魚滑溜,好夾,外面煎得乾身,賣相又靚。🥩Grilled Rib Steak with potato fries 由於叫左杯Irish coffee,想叫啲有份量嘅襯番😂。牛扒煎得唔錯,外焦香,內粉紅,肉質不錯,好香牛味。

Irish coffee

🍸Irish coffee $88

Tonic Espresso Bomb

🍹Tonic Espresso Bomb $60

Omelette Smoked Salmon & buffalo cheese

🥚Omelette

2024-08-21
Irish coffee
Tonic Espresso Bomb
  • GrilledRibSteakwithpotatofries
  • Omelette SmokedSalmon&buffalocheese
  • TonicEspressoBomb
  • Irishcoffee
2024-08-19 465 浏览
📍嚟到灣仔發現左汕頭街一間特色cafe - Mansons Lot我就係鍾意佢嘅巨型蟹肉𝐨𝐦𝐞𝐥𝐞𝐭𝐭𝐞,大碟又好味,蟹肉多爆曬出黎,啱晒我呢個海鮮控!佢哋嘅餐廳以黑膠唱片💽為主題,現代時尚風格,環境舒適得意,啱晒同三五知己嚟傾下計!🥰喺Mansons Lot,你可以揀all day breakfast、omelette、crepe、pasta、主打、沙律等等當然,一杯咖啡☕️或者 cocktail🍹會更加提升你嘅用餐享受啦!快啲嚟試下喇!
快啲嚟試下喇!
❣️當日放lunch 嚟咗呢間cafe ,試下佢地嘅lunch set,食物選擇有salad🥗 、pasta🍝、risotto🍚 、omelette🐣 等等,🍴lunch set 包餐湯/沙律加餐飲,位置係汕頭街最入個間鋪,店內位置唔算好多,餐廳裝修有特色,牆上掛滿黑膠唱片💿 見到唔少人都叫店內招牌奄列🍳,賣相同味道似乎唔錯😙 其他食物就不過不失,價錢亦唔算好平🤓 🌟燒牛肉烤薯沙律 🥔 $108 部分牛肉有筋,薯仔粒啱啱炸起夠香脆,牛油果、麵包粒同埋車厘茄份量都好多🥗 但沙律醋汁調得一般 🌟雜菌黑松露意大利飯 $110 一上菜就聞到好香黑松露味,飯煮得啱啱好,唔會太硬太濕,味道唔錯👍🏻

燒牛肉薯條沙律🥗
雜菌黑松露意大利飯
Black  Coffee  &  Matcha  Latte
雜菌黑松露意大利飯
2024-07-28 781 浏览
呢間cafe感覺好cozy, 比人一種放鬆嘅感覺😆係煩忙嘅生活都可以短暫慢活一下!🍷Red Wine Braised Short Ribs Risotto 好creamy,冇生米嘅情況,加入蒜蓉,令成個飯好香口✨short ribs 都夠腍👍🏼🍳OMELETTE - Avocado & Prawn好少omelette 會有牛油果選擇~蝦粒爽脆;牛油果軟滑~兩都好夾!omelette 本身比較厚身,所以食到蛋嘅綿密輕盈感!麵包都係香脆;沙律菜已經撈好咗調味👍🏼🍞Mixed Berries French Toast with Ice Cream麵包沾滿蛋汁再煎香;配上雪糕、糖漿,就成為呢道美味甜品了~如果麵包厚身啲會更好😆☕️Tonic Espresso Bomb好正嘅expresso tonic~ 自己將1 shot expresso 放入tonic water~ 杯邊沾滿砂糖~可以先飲第一啖;之後加入橙汁,可以再飲一啖,有兩種感覺~後者更加清新!🍨Iceberg香港比較少見, americano 加雲呢拿雪糕,雲呢拿味好突出,好似飲緊雲呢拿latte咁😋

🍳OMELETTE - Avocado & Prawn

☕️Tonic Espresso Bomb

🍨Iceberg
2024-07-15 621 浏览
<Mansons Lot> 📍Wan Chai💜 Beef Lasagna 🐮 💰$128一上枱就望到成個lasagna 佈滿住芝士🧀,每層都有好多牛肉肉醬汁🐮,用料上一啲都唔馬虎( ̀⌄ ́) 食落去千層麵嘅麵皮會比較較乾身啲,配合埋肉醬汁濃烈嘅味道,成個口感會比較濃郁🙂‍↕️配合旁邊嘅salad就比較refresh返😽🫶💜 Fresh Fruit Yogurt 🫐🍓🍎🥣 💰$83Meow小編本身係好鐘意食yogurt🥹🩷今次依款yogurt唔單止有好多鮮果🍓🫐🍋‍🟩🍏,而且係好有藍莓🫐smoothie嘅口感,食落去好舒服開胃🙂‍↕️🩷💜Smoked Salmon & Buffalo Cheese 🐟🧀 💰$108身為三文魚同蛋控嘅小編就一定要試吓依個配搭😻😽🫶一上枱就望到係好大件嘅omelette🥚入面咸咸嘅煙三文魚配埋芝士🧀就增加左成個omelette嘅口感🤤
<Mansons Lot> 📍Wan Chai

💜 Beef Lasagna 🐮 💰$128

灣仔不嬲都多嘢食,尤其係啲小巷其實都有好多充滿特式的食肆,今次我就去咗這間裝飾充滿格調,以懷舊黑膠唱片主題為主的咖啡店用餐,牆上掛着大自然樹林為主的油畫,幾有格調. 部分座位可以對窗坐,從出面影入咖啡店好有feel,適合影相打卡. 食物叫咗Smoked Salmon & Buffalo Cheese Omlette煙三文魚水牛芝士奄列,厚身大份的奄列,如果打開應該有成隻碟咁大,𥚃面充滿芝士同煙三文魚,兩者好夾,食完唔覺膩,好滿足,旁邊的沙津蕃茄菜,新鮮之餘蕃茄多汁.Grilled beef rib steak with potato fries ,塊扒幾大塊也厚身,足料,肉味十足,咬落有口感,加埋醬汁食增加味道層次,薯條炸得幾香脆. 洋蔥湯,好多洋蔥,味道唔會搶喉. 飲品叫了熱Black sesame latte 及熱朱古力,黑芝麻香濃有啲似芝麻糊味道,不會過甜,味道不錯.
灣仔汕頭街一帶餐廳林立😋這次介紹的Mansion lots 是其中一間我常向朋友推薦的餐廳Cafe 牆上掛了些黑膠唱片💿帶有復古的氛圍餐廳主打輕食和咖啡當中沙律是我每次到訪的必點之選🥗牛肉和吞拿魚沙律真的是超大份很有誠意間中過來食個brunch 悠閑又寫意☀️✩‧₊ Seared tuna salad ($128)ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟿/𝟷𝟶沙律清新食材豐富🐟🍅🥑🌱半熟厚切吞拿魚沾上七味粉更有煙三文魚、蕃茄仔、牛油果麵包粒和黑醋沙律菜多重口感性價比高👍✩‧₊Crab meat spinach omelette ($108)ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟾.𝟻/𝟷𝟶奄列大大份很足料🍳基本上每啖都能吃到蟹肉和菠菜🦀雞蛋帶有些蛋汁🥚輕食的好選擇✩‧₊Our homemade beef lasagna with house salad ($128)ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟾/𝟷𝟶千層麵口感沒有很膩Heavy能吃到粒粒牛肉肉醬🐮上面鋪塊半溶芝士很邪惡但蠻滋味🧀兩個人share剛剛好✩‧₊Chocolate (Regular $42 ; Large$52)ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟾.𝟻/𝟷𝟶熱朱古力柔滑香醇🍫甜度恰到好處沒有太甜☕️沒
灣仔汕頭街一帶餐廳林立😋
Cafe 牆上掛了些黑膠唱片💿
帶有復古的氛圍
餐廳主打輕食和咖啡
當中沙律是我每次到訪的必點之選🥗
牛肉和吞拿魚沙律真的是超大份很有誠意
間中過來食個brunch 悠閑又寫意☀️

✩‧₊ Seared tuna salad ($128)
ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟿/𝟷𝟶

沙律清新食材豐富🐟🍅🥑🌱
半熟厚切吞拿魚沾上七味粉
更有煙三文魚、蕃茄仔、牛油果
麵包粒和黑醋沙律菜

ᴏᴠᴇʀᴀʟʟ
味道ᴛᴀsᴛᴇ:💕💕💕💕 𝟾/𝟷𝟶
餐廳另收加一服務費
2024-07-10 547 浏览
非常差的經驗, 原本book 了8 人brunch , book的時候沒有說只有兩小時限時.. 但當到達才說兩小時內要交枱…當時心想應該兩個鐘頭我們都會結束..就沒有找其他地方… 整個過程, 已經係全程黑面.. 當兩個小時之後.. 他非常準時過來要我們交枱.. 當時我就說可以給我多5分鐘嗎?.. 態度非常惡劣說要交枱.. 其實我哋只係多5分鐘就已經走了..食物尚可,但價錢也不便宜.. 一個brunch加埋嘢飲加埋一差不多$200.. 但服務態度非常差.. 其實沒有服務可言… 一定唔會再幫襯..

紅酒燴牛尾意大利飯🐃 ($128)呢個我已經食第二次,因為上次食完覺得好好食,首先紅酒燴牛尾真係做得好出色,個牛尾煮到佢好腍,好入味,而且意大利飯軟硬適中,中間仲夾雜左翠玉瓜同埋紅椒,所以食落清新得來又口感豐富🌟蒜香煎帶子意大利麵🍝 ($146) 呢個都好好食,首先佢嘅蒜粒非常之多,滿滿包圍着成個意大利麵,所以食落蒜香非常之夠,然後加咗少少辣椒,所以食落有香辣嘅感覺,煎帶子處理得非常好,食落唔會好un,而且加埋三色椒,非常清新,下次去到會再食多次😋菠菜蟹肉奄列🦀 ($108)呢個奄列係餐廳比較新嘅菜式,因為上次佢係冇嘅,所以要試吓,首先份量非常之多,成個奄列有半隻碟咁大,而且好厚,奄列入面包住滿滿嘅菠菜同蟹肉,蛋味非常之香濃,伴碟有麵包,夾埋麵包一齊食都非常之夾👍🏻飲品:Rose Petals Peach Black Tea🍑 ($44)House Floral Ice Tea🍊 ($42)首先飲杯飲品一上枱嘅時候都真係眼前一亮,因為非常之靚,無論係顏色定係裝飾都係好吸引,兩杯飲品飲落都係好清新,而且水果味濃,食完飲番杯真係非常之fresh✨
紅酒燴牛尾意大利飯🐃 ($128)

蒜香煎帶子意大利麵🍝 ($146)

菠菜蟹肉奄列🦀 ($108)

飲品:
House Floral Ice Tea🍊 ($42)
2024-07-05 3682 浏览
今晚放工同我親愛的想搵間cafe飲下咖啡☕️飲下酒🍸輕鬆一下 呢間鄰近灣仔地鐵站嘅cafe 裝修型格又可以飲酒🍺 呢間餐廳主打 all day breakfast, crepe, lasagna 咖啡豆調配手工啤酒🍺 同埋多款嘅cocktails🍸 真係好多選擇 ♥️呢度嘅裝修主題都好特別 牆上面放滿黑膠場片💿 非常之有型格⬛️ 呢度仲有多款手工啤🍺就可以揀而且有好多款精品咖啡☕️啱曬我 因為我真係好鍾意飲咖啡☕️ 餐牌上面嘢食選擇都好多📝好精緻 好多嘢都好想試 🍳⭐️蟹肉菠菜奄列 配上大量嘅沙律🥗同埋麵包🍞 超級滿足 ⭐️黑松露蘑菇意大利粉 仲有個大嘅啡菇 黑松露醬好香 個source好creamy幾好食 晚餐套餐仲配上洋蔥湯 🧅跟餐飲品🫖 ⭐️玫瑰花瓣蜜桃茶 🍹好好飲 上面擺咗好多乾嘅水果 好有少女風 打卡必選⭐️Flat white☕️拉花整得好靚 非常之有心機喺呢度食嘢飲嘢感覺好舒服 尤其係奄列好好食 好想假日下晝🥂再嚟chill下

好精緻 好多嘢都好想試 🍳

Rose petals peach tea
  • Crab Meat Spinach Omelette
  • Avocado & Prawn Omelette
2024-07-05 363 浏览
餐廳座位都算闊落,音樂好柔和,唔會太嘈,好適合同啲朋友傾下計,或者拍下拖😆野食方面好多選擇,有啲仲要係素食,岩晒唔食肉嘅朋友🤣🔸蟹肉奄列 $108一上枱果陣覺得個份量比想像中大😳個奄列一切開就流左啲蛋汁出黎,好吸引🤤一咬落去個蟹味好出,湧出黎咁,慢慢食落去會食到菠菜同蛋香,好好味,好有驚喜🫢大推佢地嘅奄列-🔸Avocado deluxe crepe $108個皮食落有啲啲甜味,配合裡面煙三文魚、牛油果🥑芝士🧀甜鹹甜鹹咁都幾特別-🔸long black$38🔸同埋台灣烏龍茶 $48-整體黎講環境唔錯,野食比想像中大份,兩個女仔食呢個份量已經夠,性價比好唔錯😋特別推薦奄列😂
🔸蟹肉奄列 $108
🔸Avocado deluxe crepe $108
🔸long black$38
🔸同埋台灣烏龍茶 $48
2024-07-02 214 浏览
去咗呢間隱世小店 - Mansons Lot 嘆咗個下午茶,試咗Brownies 雲呢拿加雪糕同Old School Style Apple Crumble,兩款甜品都唔錯,配咗玫瑰桃黑🍵茶同Long Back。🍴Old School Style Apple Crumble $58雲呢拿雪糕 配上暖暖蘋果粒同肉桂餅碎,mix 埋一齊食又夾又好食😋。🍴 Brownies with Ice-cream $58自家製Brownies味道唔錯加雲呢拿雪糕一齊食無咁甜。Cafe 以黑膠機同黑膠唱片同油畫作裝飾,同播放輊鬆英文歌,幾relax 下。加埋drink ,每人$90 左右就可以嘆有驚喜甜品。

🍴 Brownies with Ice-cream $58
自家製Brownies味道唔錯加雲呢拿雪糕一齊食無咁甜。

加埋drink ,每人$90 左右就可以嘆有驚喜甜品
2024-06-16
🍽️食物方面:🍳Smoked Salmon & Buffalo Cheese Omelette💲108好夾 唔油唔漏 食得晒🦀Soft-shell Crab Cream Risotto💲136調味啱啱好 軟殼蟹酥脆 仲有🥑同蟹肉絲🍎Old School Style Apple Crumble💲63雲呢拿🍨+暖蘋果粒+肉桂餅碎 有口感🖤Black Sesame Latte💲45夠芝麻味 🇹🇼 Taiwan Empress Oolong💲48 純茶📷打卡方面:有部唱片機同黑膠唱片🔈環境方面:幾Chill 播聽唔厭嘅英文歌💬其他資訊:📍Mansons Lot灣仔汕頭街1-3號地舖
🍽️食物方面:

💬其他資訊:
📍Mansons Lot
灣仔汕頭街1-3號地舖
1926 浏览
SMOKED SALMON & BUPPALO CHEESE - $108這道菜色採用了新鮮的煙三文魚,搭配上特製的芝士,蛋香又有絲滑柔順的口感。鮭魚本身的鹹香,與軟綿的Omblete完美融合,是一道既低脂又美味的開胃主食,而且非常飽足。😉PAN-FRIED RED PRAIN SPACHETTIWITH FRESH TOMATO SAUCE - $163這道主菜是大蝦意粉,經過精心烹飪後有彈牙爽口的口感。搭配上香甜多汁的新鮮蕃茄醬,營造出豐富的酸甜滋味,味道不錯。😋朋友搭了清爽微苦的生啤酒,無論是搭配煙燻鮭魚,還是香煎大麵,都是絕佳的配搭。而我七點了一杯濃郁醇苦的Black Coffee加上香滑可口的香草Ice cream,苦中一點甜😍😚總的來說,Mansons lots 的菜單提供了多種創新又道地的特色菜色,定能滿足不同偏好的食客。餐廳注重食材品質和烹飪技術,為食客帶來難忘的用餐體驗。😜Mansons Lot (汕頭街) (灣仔)灣仔汕頭街1-3號地舖

PAN-FRIED RED PRAIN SPACHETTI

Mansons Lot (汕頭街) (灣仔)
灣仔汕頭街1-3號地舖