2025-08-15
在OpenRice平台上暫時未見到石門分店紀錄,所以先將食評寫在大埔分店名下。如有不妥,煩請告之,會將食評刪除,謝謝。好喇可以入正題喇,小編路過石門見到京瑞廣場二期(下稱「京二」)好似葵廣咁有好多小食店,所以就去探索一下喇。咁其實京二都有唔少賣雞蛋仔嘅舖頭,亦都差唔多每一間都有芝士豬柳蛋口味。但man姐呢款係叫做豬柳蛋芝士三文治,個做法會有啲唔同。首先倒入蛋漿,以豬柳同蛋做餡,再加入胡椒調味。等雞蛋仔成型後,加上大量芝士喺面,將雞蛋仔捲起夾住,用機器嘅熱力將芝士熔化,達到拉絲效果。最後嘅成品的確就會好似商品名一樣,變成一個雞蛋仔型嘅豬柳蛋芝士三文治。正如圖片所示,成個雞蛋仔層次都好分明。芝士都唔係超市嗰啲片裝芝士,食得出芝士味,拉起絲嚟亦都好過癮。但小編個人覺得胡椒味偏重咗少少,咁呢個係個人口味問題。蛋漿有蛋香味,同埋雞蛋仔每一格嘅內部都填到滿滿,好似蛋糕咁有彈性,唔會好乾得個殻咁。整體小編都覺得幾高分。分店仲有餐肉芝士、蛋撻同麻糬等口味。值得再嚟試一試。
芝士豬柳蛋三文治
分店仲有餐肉芝士、蛋撻同麻糬等口味。值得再嚟試一試。