2020-07-22 77 浏览
之前已經知呢間非常出名有特色嘅餐廳,可惜每次都好多人好難等位,難得今日閒日下午有空,終於可以一嘗呢間無論食物定佈置都一致好評嘅餐廳!有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵一上枱已經聞到非常濃郁嘅蟹味,蟹肉切碎而且份量都多,再加上奶香味非常重嘅意粉,真係非常惹味😋!!!!薯薯薯薯薯......條 (明太子味)薯條即炸所以非常新鮮香脆,餐廳亦毫不吝嗇俾勁多明太子醬,絕對唔洗慳住用,而且咸鮮味十足,好夾個薯條😚焦糖脆脆窩夫呢個甜品賣相好好,而且都烤得好香,配上啲焦糖脆脆好適合我呢啲嘗甜之人,而個豆腐雪糕有一種好特別嘅煙熏味好難形容,想試嘅即管叫嚟試下😂

有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵

!!!!薯薯薯薯薯......條 (明太子味)

焦糖脆脆窩夫
1K
2020-07-21 75 浏览
西餐Cafe去得最多就係呢間屬於香港人的餐廳,麻麻哋均係尖沙咀同埋銅鑼灣都有分店,其實大家有睇開我嘅Openrice,都知道我超鍾意呢一間香港人的餐廳,除咗係有香港人的味道,呢度嘅嘢食同埋裝潢都係頂呱呱。今日就特登帶朋友嚟到呢度開餐, 點左一份Pizza,名為中國芝士南乳配西方芝士加肉碎咁囉,聽個名都覺得好可愛,呢個Pizza真係做得好好味,皮夠薄又香脆,而啲肉碎鹹鹹地加上芝士真係好味到爆。來多客避風塘style肥牛蛋包飯,呢個又係好味到爆,一啲避風塘式嘅脆脆,撈埋肥牛同埋滑蛋,成個飯嘅口感真係又香又滑又好味,食到我哋都Lamlam 利。我哋再嗌多兩杯嘢飲,一杯係honey soda with lime,朋友話飲落去好清新,食咗咁多野怕肥的話飲番杯就至啱㗎啦。而我唔怕肥嘅就梗係嗌番杯朱古力啦,呢一個係Ice chocolate latte,夠晒凍又大大杯好啱飲,食飽飽飲番杯嘢就最正㗎啦。呢度嘅環境又靚,嘢食嘅風格同埋質素又好,真係建議大家多啲嚟呢度支持下香港人嘅餐廳呀
2020-06-26
2020-07-21 68 浏览
今次同朋友叫左一個lunch set , 一個main menu share 食~~有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵 $128 7/10一入餐廳,就見到好多枱都有呢一碟,於是我同朋友又叫左一碟,睇下有幾好食! 雖然碟意粉一黎,兩條蟹柳令我有先入為主的概念,心諗:「唔通又係粟米斑腩無石斑?」試完第一啖,極速打自己臉! 入口已有香濃的蟹肉味,再試一啖更有豐富的蟹肉碎,一碟仲會有兩隻蟹鉗,雖然食落似急凍蟹,但啖啖肉,過足食蟹癮🤤🤤 Lunch set : 泡菜唔太肥黑豚肉片蛋包飯 $112 6.5/10腩肉非常入味,但就無乜泡菜可以食到,佢比一般韓餐既泡菜炒肉就甜左少少,但都美味十足,值得一提的係佢的炒蛋,炒蛋好香滑彈牙,唔乾身,食落口感豐富,不過,食食下就發現,睇落碟野好大碟,其實飯既份量唔多,所以唔怕食唔晒😋Lunch set: 玫瑰山楂梳打 正價-$20 6.5/10擺碟好chill, 喜歡佢係自己倒梳打落去,不過倒完要攪一攪再擺一陣先會有味道,酸酸甜甜好開胃,食下主餐,得閒飲兩啖可以解膩🥰Lunch set: 焦糖比利時窩FULL +$38 6/10可惜無晒紫薯🙁 窩夫配有一個類

有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵 $128 7/10

可惜無晒紫薯🙁 窩夫配有一個類似芝士奶蓋的cream,和一個雪糕,窩夫外皮脆口內裏鬆軟,食的時候加上一點焦糖脆脆,沾一下芝士奶蓋,咸咸甜甜,又有口感,又好味。 焦糖窩夫配的雪糕又種同芝士奶蓋差不多的味道,但淡一點,難道是鹽味? 但都好好好食👍🏻👍🏻
又嚟到𝑒𝑛𝑐𝑜𝑟𝑒咗勁多次嘅 @mmd.mamaday ✨今次其實係即興同朋友話食,所以第一次冇𝑏𝑜𝑜𝑘位,仲要係星期五,所以我哋大概六點到都等咗個半鐘🥺我諗我加加埋埋都食過十幾次𝑚𝑎𝑚𝑎𝑑𝑎𝑦,食物真心高水準,環境氣氛又唔錯,三五知己嚟食飯又得,一大班朋友嚟聚會都得!😆.have to come here again cause its that good 😊 probably came to @mmd.mamaday over 10 times now 😋food quality is on point, atmosphere is good for a small gathering and also big ones as well! might end up eating this over 50 times soon 🤣. 💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨食物 𝐟𝐨𝐨𝐝 8.2/10環境 𝐞𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭 8/10服務 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 8/10性價比 𝐚𝐟𝐟𝐨𝐫𝐝𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐲 7.8/10回頭率 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐬𝐢𝐭 9/10🌟食物質素高 • 超推薦明太
💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨
食物 𝐟𝐨𝐨𝐝 8.2/10
環境 𝐞𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭 8/10
服務 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 8/10
性價比 𝐚𝐟𝐟𝐨𝐫𝐝𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐲 7.8/10
回頭率 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐬𝐢𝐭 9/10
🌟食物質素高 • 超推薦明太子意粉😻 • 記得記得一定要𝑏𝑜𝑜𝑘位✨

《今日我咩心情?關你咩事先⋯》$118🌟8.2/10🌟
𝑊ℎ𝑎𝑡-𝑆𝑜-𝐸𝑣𝑒𝑟 𝑀𝑎𝑚𝑎𝑑𝑎𝑦 𝑃𝑖𝑧𝑧𝑎
最鐘意𝑚𝑎𝑚𝑎𝑑𝑎𝑦嘅𝑝𝑖𝑧𝑧𝑎屬於超級薄脆批,有少少燶邊位jenggg✨味道方面,辣肉腸同埋芝士再加啲薯蓉呢一個組合就實冇死嘅~𝑝𝑖𝑧𝑧𝑎上邊鋪滿左大量芝士,半溶拉絲狀態👅略嫌辣肉腸嘅份量唔算太多,不過薯容底真係好正!
唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯

《唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯》$124+$28🌟7.8/10🌟
𝑀𝑎𝑚𝑎𝑑𝑎𝑦 𝑈𝑛𝑎𝑔𝑖 𝑂𝑚𝑢𝑟𝑖𝑐𝑒
因為我近期𝑢𝑛𝑙𝑜𝑐𝑘左鰻魚,而好多人都大推𝑚𝑎𝑚𝑎𝑑𝑎𝑦,所以今次係特登為咗呢個鰻魚飯嚟㗎😆另外加咗$28就可以升級原條鰻魚~鰻魚無骨肥美多汁!最特別嘅應該就係飯底,麻油炒飯底再加鰻魚本身嘅醬汁味道,再加香滑炒蛋撈飯,真係會一啖又一啖咁食唔停口👅
可能會失望溫泉蛋眀太子意大利扁麵

《可能會失望溫泉蛋眀太子意大利扁麵》$112🌟8.5/10🌟
𝑀𝑎𝑦 𝐷𝑖𝑠𝑎𝑝𝑝𝑜𝑖𝑛𝑡 𝑌𝑜𝑢 𝑀𝑒𝑛𝑡𝑎𝑖𝑘𝑜 𝐹𝑒𝑡𝑡𝑢𝑐𝑐𝑖𝑛𝑒
不過應該就係我第一次食𝑚𝑎𝑚𝑎𝑑𝑎𝑦之後愛上左呢度嘅原因!!真 係 好 好 食 😻醬汁𝑐𝑟𝑒𝑎𝑚𝑦得來又會隱隱約約咁食到明太子嘅口感,每一條意粉都會充滿着明太子嘅鹹香!再加埋一隻𝑝𝑒𝑟𝑓𝑒𝑐𝑡嘅溫泉蛋,真係令到成個意粉𝑙𝑒𝑣𝑒𝑙 𝑢𝑝✨
朱古力
豆腐咖啡

𝑂𝑀𝐺 𝑚𝑎𝑚𝑎𝑑𝑎𝑦
朱古力
豆腐咖啡
  • 可能會失望溫泉蛋明太子意大利扁麵
2020-07-20 763 浏览
Today my sister suggested having lunch at Mamaday, Tsim Sha Tsui. I had tried Mamaday at Causeway Bay. This Tsim Sha Tsui shop is more spacious. The decor is interesting and funny, like its Causeway shop.Today we tried not so special chicken wings with honey mustard, soft shell crab pizza, honey grilled citronella pork jowl udon with fish sauce. We also ordered grapefruit Yakult frappe.The chicken wings are crispy and full of flavor. They are bite size with one bone, tasty and easy to eat.

The chicken wings are crispy and full of flavor. They are bite size with one bone, tasty and easy to eat. The honey mustard sauce stimulates your appetite and you just want to eat one piece after another.

The signature soft shell crab pizza is surprisingly good. It is beyond our expectation. The pizza base is thin and crispy. The toppings including potato paste, pineapples, crab willows, cheese and thousand island sauce mix well. The big soft shell crab on top of the pizza is mouth watering and yummy.

Honey grilled citronella pork jowl is also appetising. The pork is tender and juicy. The green salad is fresh. Raspberries and blueberries add color and flavor to the salad. Udon is smooth and chewy.

Grapefruit Yakult frappe is a good choice in a hot day. It is slightly sweet, sour and bitter. It refreshes your taste buds and keep you cool.

We are happy with our lunch and look forward to another visit with more friends when the epidemic is under control.
2020-07-20 5348 浏览
年頭吃過Little Vegas,那玩味十足的裝飾和菜單令人印象深刻。是日來到其姐妹店,裝潢同樣有心思,牆上滿滿是壁畫和霓虹燈裝飾,擺放不少特色figure,色彩繽紛,有置身於樂園之感。疫情期間沒有lunch set提供,主餐牌有飯、麵、薄餅、小食等可以散點。菜名全部都好過癮,每一道都「謙虛」得令人不禁抱有期望。溶掉了的棉花糖 $56咖啡用上藍色萬壽無疆杯盛上,上面寫著「痴痴呆呆坐埋一檯」,不禁令人會心微笑。燒過的棉花糖形成一層厚奶泡,帶焦糖香,配著滑溜順喉牛奶咖啡同喝,邪惡又幸福。薯薯薯薯⋯⋯條 - 明太子 $45 (小)粗薯條香脆薯味濃,才四十多塊錢給我們這麼多明太子也未免太慷慨,不過明太子略鹹,如換成明太子蛋黃醬也許更合襯。有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵 $128意粉端上時散發著陣陣香氣,意粉彈牙入味,蟹肉蟹膏份量多,鮮甜得很,吃得滿足。黑到爆炸魷魚圈墨魚滑墨汁燉飯 $126對於黑色的食物總是莫名喜愛,面頭的炸蒜惹味,如在吃避風塘海鮮,燉飯帶著洋蔥和忌廉香,鮮味沒油膩感。主食份量看似不大,但兩女孩各點一個加小食有點多,下次還是別太高估自己
溶掉了的棉花糖 $56
薯薯薯薯⋯⋯條 - 明太子 $45 (小)
有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵 $128
黑到爆炸魷魚圈墨魚滑墨汁燉飯 $126
2020-07-17 67 浏览
Is Soft-Shell Crab Pizza A Must Try?點解個個都叫軟殼蟹比薩架?,餅底口感薄身、酥脆,內裏包裹住一層薯蓉,薯蓉食落好Creamy;原隻軟殼蟹即叫即炸,食落外脆內嫩,蟹肉口感厚身、多汁,味道鮮甜,蟹膏味道咸鮮;菠蘿味道酸甜,好Juicy;水牛芝士份量多,味道咸香,拉絲效果突出;蟹棒食落鮮味多汁;千島醬味道甜酸;香葉令整體味道食落更加香口 。唔甜的紫薯蛋糕Sweet Potato Cheesecake,四層分層層次分明,新鮮天然紫薯蓉層味道清甜,口感綿密帶滑;牛奶芝士慕絲層食落奶味香濃,口感滑溜;紫薯忌廉芝士層食落味道甜香帶咸,口感挺身,加入左紫薯粒,口感更豐富;消化餅餅底層,口感脆口、厚實,食落充滿牛油味道。Sweet Potato Latte天然紫薯唔太甜,無添加糖漿、糖粒,味道純天然,飲落清香、微甜,紫薯味道濃香,紫薯粒口感軟糯。Macchiato媽Ki 啞圖,將泡沫牛奶加入至濃縮咖啡,口感細滑,味道苦而不澀。

• 唔甜的紫薯蛋糕
  • 軟殼蟹pizza
  • 點解個個都叫軟殼蟹Pizza
  • 點解個個都叫軟殼蟹比薩架?
2020-07-17 53 浏览
店舖名字竟然叫MaMaday, 難道食物質素也只是麻麻地嗎!?今天來試一試主打混合菜的Mamaday~#豬頸肉泰式肉碎日本蛋包飯 $118這款是泰式與日式的混合菜,表面有不少炸蒜增添了整個飯的香味😋整個飯有少許辣味,更添風味,而且有蕃茄在內,酸酸辣辣令人胃口大開,而蛋包飯的蛋十分滑嫩,配合泰式肉碎竟異常配合,令人不自覺地一口接一口地吃的飯👍🏻但是不能吃辣的朋友記得要斟酌選擇#蜜糖芥末雞翼 $68一份雞翼會有六隻,小篇選了蜜糖芥末味,結果十分有驚喜!雞翼剛剛炸起所以外皮十分香脆,內裏尚保留有肉汁,而最出色的是在蜜糖芥末醬,跟普通的蜜糖芥末醬不同,能吃到很重的Wasabi味,會有攻鼻的感覺🤯,蜜糖很好地中和了這種感覺,蜜糖芥末的擁躉的必點之選!#非一段一般檸檬果皮烏龍茶沙冰 $48簡稱檸茶沙冰~有很重的檸檬🍋味,亦會喝到一些小粒的檸檬果皮,因為是冷泡茶的關係,烏龍茶味十分淡,所以,期望這杯是烏龍茶沙冰的朋友們,可能會有點失望了,所下次應該不會再點#焦糖脆脆咖啡沙冰 $48嚐了茶的沙冰也嚐嚐咖啡☕️的沙冰吧~表面的焦糖脆脆十分脆口,跟天使蛋糕附送的脆脆是一樣的,而咖啡沙冰有很濃的咖啡味,不會過

#豬頸肉泰式肉碎日本蛋包飯 $118

#蜜糖芥末雞翼 $68

#非一段一般檸檬果皮烏龍茶沙冰 $48

#焦糖脆脆咖啡沙冰 $48
嚐了茶的沙冰也嚐嚐咖啡☕️的沙冰吧~表面的焦糖脆脆十分脆口,跟天使蛋糕附送的脆脆是一樣的,而咖啡沙冰有很濃的咖啡味,不會過淡,但很容易溶化,喝到一半可能底部都已經變成了冷咖啡,大家可能要跟時間競一競賽XD

#楊枝甘露蛋糕 $58
是期間限定的蛋糕🍰蛋糕很足料,會有柚子果肉和西米在內,好像真的楊枝甘露,分別只在於固體跟液體🤣而且蛋糕不會過甜,屬於少甜的蛋糕,女士們吃時也能減輕罪疚感🤭不過這款屬於神秘餐牌中的蛋糕,每天也有機會有不同的蛋糕,詳情要問問店員~

店內有多個打卡位置,全部也很有特色,不過等位的時間較長,建議大家提早訂位,因為當天小編等了兩個小時才有位子,所去前記得要預先訂座啊!到時就可以入座了~
Mamday向來玩味十足🤣,適合與朋友來拍照打卡。上次去銅鑼灣分店,覺得食物味道不俗,今次和朋友來到尖沙咀分店,覺得整體裝修比銅鑼灣更精緻👍🏻。👉🏻食物:4/5整體適合打卡,食物味道也不錯。▪️有得食手打漢堡仲想點?漢堡比較薄身,牛味不算太突岀,配上生菜、蕃茄、芝士及醬汁,整體清新美味不會膩👍🏻薯條粗、份量多。▪️美利堅合眾國草饌牛扒扒扒慢煮牛扒不能自選熟度,牛味濃、肉質不算太韌可接受。另配有蝦片、沙律及芝麻醬烏冬。▪️手工紫薯窩夫午餐優惠價$38加配,一碟有2件,窩夫中規中矩,比較有驚喜的是忌廉,味道接近奶蓋,帶少許咸香,非常特別🤩▪️梳打朋友點的梳打,造型十分特別,適合打卡🤣

👉🏻食物:4/5
整體適合打卡,食物味道也不錯。

▪️有得食手打漢堡仲想點?

▪️美利堅合眾國草饌牛扒扒扒

▪️手工紫薯窩夫

▪️梳打
朋友點的梳打,造型十分特別,適合打卡🤣
2020-07-16 85 浏览
服務一般,食物質素同價錢不成正比,真係做特色,而且主打話係黃店做頭銜,如果吾係黃店都吾去試。不過伏一次就算,真心冇服務態度可言,而且啲野食又咸又吾熱,啲面同飯吾熱冇溫度,我都o左。我寧願去遠啲上工業區食,啲質素都冇咁差。俾錢買難受。
2020-07-16 510 浏览
因為疫情關係, Lunch Set 暫停, 只能 order Á La Carte。Menu 設計太有風格、太 artistic, 閱覽比較費神, 但好事嚟嘅。「求其是但乜都炸啲啦」- 炸蝦、炸洋蔥圈、炸魚、炸魷魚、炸薯條。其實味道都唔錯。即炸夠脆夠熱。偏鹹。份量充足。如果配啤酒就一流。「有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵」- 其實味道都唔錯。都好多蟹肉, 鮮蟹肉味美; 麵質適中。偏鹹。份量適中。服務唔錯, 調到。環境得意有趣、有心思, 實屬打卡熱點, 無人可以抗拒拿出手機左拍右拍一番。

服務唔錯, 調到。

2020-07-16 136 浏览
今天難得放假, 加上疫情沒晚市的關係, 就趕快想係tea time 無咩人既時間試啲平時好想食既餐廳呢間mamaday一直好想試, 試過想book dinner提早四日book都已經full booking T^T, 同朋友兩點鐘度到餐廳, 去前都驚要排好耐隊, 但到餐廳只係等左廿分鐘度就入得(^o^)光係餐廳既門口都覺玩味十足, 門面既玻璃都貼左好多特色既poster 由於疫情限聚令既關係, 餐廳只可有六成入座率及分隔座, 以限制座位的情況只需等候廿分鐘算是十分快(據說平日walkin需要排一至兩小時(°▽°))餐廳內的擺設都好有趣喔( ´ ▽ ` )座位旁有些小擺設(๑・̑◡・̑๑)番開餐牌, 本身餐牌的設計都覺好colourful( ͡° ͜ʖ ͡°), 加上有趣的食物名稱, 感覺每款食物都好似好好食最後跟朋友決定點小食, 主菜跟甜品(*^ω^*)到餐廳的時間, 早餐還沒吃, 見到呢個碟上feed my hunger 更期待食物可以快一點上( ´∀`)第一道菜是普通到無得再普通既炸魷魚圈@$68Order魷魚圈前都怕有點會油, 出奇意料地好食! 每個圈咬落去好有口感, 食落口唔會覺油, 以

餐廳內的擺設都好有趣喔( ´ ▽ ` )

座位旁有些小擺設(๑・̑◡・̑๑)

最後跟朋友決定點小食, 主菜跟甜品(*^ω^*)

第一道菜是
普通到無得再普通既炸魷魚圈@$68
普通到無得再普通既炸魷魚圈

Order魷魚圈前都怕有點會油, 出奇意料地好食!
每個圈咬落去好有口感, 食落口唔會覺油, 以小食份量來說份量都算多, 魷魚圈本身咸味足夠, 不點醬也好吃, 不過小妹我愛食物伴醬, 呢個沙律醬配炸物味道恰當, 食左呢個唔算太油既炸物, 我想 佛系減肥都有可能(´∀`)

好西在後頭!係完美相機食先的好物!

好邪惡既咸蛋牛油果蟹肉比薩咩叫減肥@$132

先未說pizza好唔好食, 光係佢既賣相已經好吸引我跟朋友馬上食物打卡(°▽°)
可能係平時食既pizza食物都會平均放在每一塊上, 而呢個pizza淺綠既蔬菜放在中央, 蟹殼加上金黃的咸蛋醬在面, 整個賣相吸引喔!!

不論是吸引賣相, 味道是好吃!!
Pizza來到是見到個size都擔心份量好少, 但食落雖然是薄批, 但感覺是有還有麵份質量的批底(^o^) 批上不只有蟹肉, 配以淡淡的旦黃醬, 整個pizza好有口感喔! 至於蟹殼呢, 小妹就不建議吃吧, 本來貪心咬左一隻, 點知有牙崩的感覺(*゚▽゚*)
好邪惡既咸蛋牛油果蟹肉比薩咩叫減肥

越是好西越在後頭!!!
BRUNCH 喬麵麵沾魚露配
美利堅合眾國草飼牛扒扒扒@$152

來的時候, 第一感覺就是
好大份呀!!
BRUNCH 喬麵麵沾魚露配 美利堅合眾國草飼牛扒扒扒

雖然有很多沙律菜, 但呢碟感覺有心思, 唔只只有沙律菜, 底下仲有d藍莓, 即刻覺得食肉既同時都係健康!! 呢個價錢既牛扒, 絕對唔馬虎! 牛扒很好是切好了, 切好既size仲係剛入到口既size, 非常方便我呢啲懶人(´ ▽ ` ) 咬落去口感好嫩口! 加埋點少少泰式辣醬, 仲有兩塊大大塊蝦片正! 由喬麥麵到菜到肉到蝦片, 整道菜式好有咬口感

跟朋友都食到差唔到飽, 眼寛肚窄喔, 但見到meau既甜品好吸引, 點都要留第二個胃食埋!

焦糖脆脆窩夫@$78
焦糖脆脆窩夫

果然沒有失望! 雪糕係最愛既海鹽雪糕
本來以為醬料是煉奶, 但感覺有啲咸味! 呀! 應該係奶蓋既味道
建議既食法係窩夫切小塊輕點一些煉奶, 再加上點點焦糖跟海鹽雪糕, 好滿足呀! (о´∀`о)

提外話, 進膳的時間感覺餐廳好有愛呀(´∀`)
1500-1600是餐廳全體員工午膳時間, 覺得好少餐廳願意放棄服務客人既時間, 令整體員工與老闆都可以一夥兒愉快共膳

最後, 我跟朋友用膳約90分鐘, 人均約$260
整體來說, 餐廳不枉是長期餐廳好評榜首! (^○^)
不論是餐廳裝潢, 還是食物的質素, 整個用膳的體驗都很好

普通到無得再普通既炸魷魚圈
好邪惡既咸蛋牛油果蟹肉比薩咩叫減肥
BRUNCH 喬麵麵沾魚露配 美利堅合眾國草飼牛扒扒扒
  • 焦糖脆脆窩夫
  • 好邪惡嘅鹹蛋牛油果蟹肉pizza
2020-07-15 62 浏览
午餐時間去了附近的餐廳食西餐,原來已經無了lunch set,只有散叫,午市來說價錢偏貴,主食由百多元起,飲品另叫,全部由$4-50起,人均消費約$150。黑松露意大利扁面扁麵質感彈牙,大量雜菌伴入意粉內,黑松露味道突出,散發淡淡松露香,意粉十分creamy。溫泉蛋明太子意大利扁面明太子的醬汁充滿鮮味,配上忌廉配搭極佳,每條意粉都沾滿了醬汁,比較飽滯。Chocolate latte用了73.5%的黑朱古力,入口朱古力味道濃郁,有點似飲特濃朱古力奶,裏面還有少許朱古力碎。

黑松露意大利扁面

溫泉蛋明太子意大利扁面

小妹之前一直都好想試下E間MaMaDay Cafe☺️, 今日終於有時間去潮下聖, 果然一入到去玩味感, 設計感同創意感十足, 由牆上掛畫🖼, slogan, 霓紅燈, 至各類特色小物擺設, 餐牌餐巾餐具都感覺到非常有心機, 足夠令人要慢慢觀賞一番👀😆 黃金呀婆塊皮🍏🍹熱辣辣🥵就緊係要飲番d沙冰消下暑, E杯沙冰甜甜地帶微酸, 十分解渴而且入面仲有果肉非常有口感😋!炒你魷魚薄片沙嗲香港制造蝦籽撈麵🦑➕🦐🍜因為E個係朋友叫嘅所以一上枱果陣小妹以為係蝦籽麵炒河粉😆😆🤣原來白色果d係魷魚片嚟, 薄薄地幾有口感又唔韌, 魷魚味幾鮮, 蝦籽麵質感唔會好乾身, 味道岩岩好唔會太咸, 份量方面適中, 食到尾嘅時候都唔會有膩感!好邪惡嘅咸蛋牛油果蟹肉比薩🥚🥑🍕咸蛋咩咩咩見得多食得多, 咸蛋pizza都係第一次試🤔, 咸蛋味幾香, 可能因為加左牛油果所以唔會好膩, 洋蔥又甜又爽脆, pizza底口感唔錯, 每塊pizza上面仲有原隻細蟹蚶🦀, 記得食嘅時候要小心! 整體味道唔錯而且幾特別, 推介😋!自家制73.5%心太軟🍫🍰心太軟唔算十分流心, 但味道唔太甜而且朱古力味幾濃郁, 配埋雪糕🍦非常滿足😊!

黃金呀婆塊皮🍏🍹

• 炒你魷魚薄片沙嗲香港制造蝦籽撈麵
  • 黃金呀婆塊皮
  • 好邪惡既咸蛋牛油果蟹肉比薩
2020-07-15 45 浏览
之前好多人推介Mamaday 話好多打卡影相位,所以我就同仔仔來潮聖一下。一入門已經比佢不同的裝修吸引了,好多靚位影相連仔仔都忍唔住叫我幫佢影幾張 。呢到除左太量打卡位吸引人外,佢餐牌都好有特式, 仔仔睇完話好得意。最後我和仔仔叫左以下3款美食:有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵~個名夠哂長, 一來到已經睇到超多蟹肉, 仲有兩隻蟹鉗,又有蟹棒和蟹籽超豐富,每一口麵都有蟹超誇張。又係黑松露野菌比薩好悶呀! ~ 一個薄底pizza 上面有好多野菌和芝士, 最正係上面有一茶匙黑松露醬,黑松露超香而皮夠哂薄脆。唔甜我紫薯蛋糕 ~ 好靚的紫薯蛋糕, 上面係紫薯,下面係芝士,好滋味。今次叫左呢3款已經覺得食物質素好高,仔仔已經話下次要再來食其他食物。

最後我和仔仔叫左以下3款美食: