2019-08-12 117 浏览
小妹好耐無同屋企人食飯,咁岩有屋企人生日,經朋友介紹去左奧海城呢間以蒜頭做主題既西餐廳。呢間餐廳好方便,地鐵站一出就到。平時經過只係去佢隔離個food court 食野,今次終於有機會試下。先講講餐廳裝修,傳統西餐廳裝修,很有格調,燈光比較昏暗,可以做到浪漫效果去到食物方面,首先叫左個凱撒沙律,頭盤沙律已經比炸蒜片同芝士碎包圍住。沙律菜都好新鮮再配上沙律醬特別醒胃。凱撒沙律 $128餐廳基本上所有食物用蒜頭為主,首先送上4塊香脆可口嘅蒜容包,熱辣辣好脆口。再叫左一個外表好特別既蒜蓉塔。飯類同意粉類各叫左一款,首先推介巴馬火腿蒜香忌廉意大利飯,好濃烈嘅忌廉味同芝士味,意大利米軟硬度恰當,唔會太硬。跟住仲叫左卡邦尼意粉。蒜香卡邦尼意粉 $118巴馬火腿蒜香忌廉意大利飯 $148主菜方面,叫左個熱板烤香草美國肉眼扒配芝士薯蓉,由於熱板上所以叫左5成熟,牛扒熟度岩岩好,有牛味,有肉汁。熱板烤香草美國肉眼扒配芝士薯蓉 $288最後,叫左個甜品畫上今晚嘅句號。推介Apple crumble配雲呢拿雪糕,有驚喜,唔會太甜,係甜品入面竟然發現有蒜頭。味道好特別。香脆蘋果金寶配雲呢拿雪糕 $78
凱撒沙律 $128
凱撒沙律
蒜香卡邦尼意粉 $118
蒜香卡邦尼意粉
巴馬火腿蒜香忌廉意大利飯 $148
巴馬火腿蒜香忌廉意大利飯
熱板烤香草美國肉眼扒配芝士薯蓉 $288
熱板烤香草美國肉眼扒配芝士薯蓉
最後,叫左個甜品畫上今晚嘅句號。
香脆蘋果金寶配雲呢拿雪糕 $78
巴馬火腿蒜香忌廉意大利飯
熱板烤香草美國肉眼扒配芝士薯蓉
香脆蘋果金寶配雲呢拿雪糕
2019-08-07 1071 浏览
今日因特別事件而提早下班,家人們因為心情不好而沒有準備晚餐,所以就打算在家附近地方食個晚飯。奧海城內,我們找了裝潢非常華麗的一間韓式西餐廳 - Mad For Garlic,知道近來大家心情都比較沉重,所以我就主張帶家人來這裡吃個大蒜頭,抗菌消炎一下。我們一行四人,點菜的當然交給作為兒女的我們。家人不吃太熱氣的食物,但他們都想知道究竟蒜頭可以怎樣靈活應用於西餐之中,其味道既能令人接受,又可以控制得不太嗆。◉ 1. Garlic Bread Tower, $48作為前菜,先來一個Mad For Garlic 的特色蒜蓉包塔。MFG用上法包作為基礎,豎立起來上面鋪上生蒜蓉、紅椒粉,中間開一個洞,然後店員就會在你面前進行處理,將生蒜全部塞入法包裏面,其實這個蒜蓉包塔比較像火山一樣。味道方面,法包非常鬆脆,配上蒜蓉後更加惹味,是一個非常好的前菜。◉ 2. MFG Caesar Salad, $128MFG Caesar Salad 材料有烤南瓜片、脆芝士、脆煙肉粒等基本材料,但重要一提的是其傳統凱撒沙律上附有大量香脆蒜片,令其淡然的沙津增添了一分脆香感。◉ 3. Garlic Carbonar
◉ 1. Garlic Bread Tower, $48
Garlic Bread Tower
◉ 2. MFG Caesar Salad, $128
MFG Caesar Salad

◉ 3. Garlic Carbonara, $118
Carbonara 相信大家亦不陌生,但這份卡邦尼意粉除了含有雞蛋、芝士、煙肉同埋黑椒之外,還加上蒜頭去炮製之下,使得份外香口。卡邦尼的芝士蛋香味亦是非常豐潤,整個感覺使到嘴巴很滿足。
Garlic Carbonara

◉ 4. Ribeye Steak with Herbs & Cheese Gratin, $288
肉眼扒是用鐵板附上的,所以我們點了個5成熟,因為會隨著鐵板的熱力而使到牛扒會變得更熟。Ribeye 煮得恰到好處,5成熟更是令到肉眼的肉汁更加鎖緊,趁熱吃時會入口即溶,牛味十足。再者,伴隨的法式芝士薯蓉亦是非常匹配,其芝士味非常濃郁,牛扒配薯蓉,確實不得了。特別之處是,別忘了蒜頭,在鐵板上亦有一顆香蒜,我家人對此讚不絕口,MFG能夠將蒜頭煮得就如薯仔一樣,很易入口,即使你不喜歡食蒜頭亦絕對不會抗拒。

◉ 5. Prosciutto Risotto, $148
巴馬火腿香草忌廉薏米意大利飯,因為家人不懂煮意大利飯,所以每次吃西餐都要點一份。這個意大利飯煮得非常好吃,味道不會過於鹹濃,反而其香草和薏米為整個意大利飯帶來點淡香味道,加上巴馬火腿,味道調製得剛剛好。米飯的口感又是恰到好處,不乾不軟,最適合家人的口味,Risotto中必推這款。
Prosciutto Risotto

◉ 6. Garlic Apple Crumble, $78
最後一客當然要來個甜品。看到這份 Garlic Applie Crumble 為新甜品,當時要先試為快。同樣地,這並不是一般的蘋果金寶,MFG 還加配了糖潰蒜,以及自家製雲呢嗱雪糕,所以 Apple Crumble 甜得來,又有點蒜味,口感非常過癮。
Garlic Apple Crumble

◉ 7. Hite Draft, $52
家父來了杯韓國Hite 啤酒,說是韓國最好飲的生啤之一。不知道MFG 將來會不會考慮新加一杯蒜味生啤呢?
Hite Draft

話咁快就結束了這晚的家庭聚餐,看到家人對於蒜頭餐的好奇,其實心裡亦有點暗爽。
2019-08-05
Garlic Bread Tower
MFG Caesar Salad
Garlic Carbonara
Prosciutto Risotto
Garlic Apple Crumble
Hite Draft
2019-08-05 144 浏览
朋友和我都很喜歡吃大蒜,所以一早就選定了這家以大蒜為主題的意大利餐廳,翻開菜單居然有差不多九成的菜式都是以蒜入饌,讓選擇困難症的我們選了很久。香脆魷魚圈配蒜香蛋黃醬 $68魷魚圈煙韌彈牙,炸得香口惹味,表面比較乾身不會過於油膩。配上酸甜清新的蛋黃醬,非常開胃,齒頰留蒜香。炸蒜片一如期望非常酥脆,令人忍不住一片接一片。焗芝士肉醬麵卷配香蒜蛋黃醬 $158有點像肉醬意粉和千層麵的混合體,表面鋪滿了濃厚的芝士,麵卷包裹著肉醬,當然少不了炸蒜的配合,想不到味道毫無違和感非常合拍。蒜香忌廉汁蟹肉及龍蝦肉意粉 $178意粉煮得剛剛好,比傳統意粉更有咬口彈牙,而且掛了滿滿的忌廉汁,絕對不會吃到最後時意粉都乾掉。蟹肉及龍蝦肉也還不吝嗇,肉質彈牙,令整道菜鮮味倍增。 Pina Colada $68點了一杯雞尾酒,酒味不濃,只有淡淡的椰子奶奶香和菠蘿汁的酸甜清香,非常適合女生。店裏的裝修走的是歐陸風,有不少酒瓶裝飾,燈光微暗,適合三五知己小酌兩杯或者情侶約會。

香脆魷魚圈配蒜香蛋黃醬 $68

焗芝士肉醬麵卷配香蒜蛋黃醬 $158

蒜香忌廉汁蟹肉及龍蝦肉意粉 $178

Pina Colada $68

2019-08-03 102 浏览
老公平時很喜歡吃蒜頭, 今日我帶他來這餐廳慶祝生日他一定會很開心,因這餐廳所有菜式都是用蒜頭來製造的。我們點了set lunch,$88 包埋餐湯/沙律,餐飲,甜品都幾低食。我們點了地中海式雜香草香蒜素意粉, 香蒜豬腩肉拌牛油餡角, 另外order了 蒜頭香蕉朱古力醬薄餅配自家製雲呢拿雪糕 及加了$28叫了一個特式蒜蓉包塔♡素香草意粉~不是用蒜粉制作的,加上大量的蒜片,卜卜脆好像食緊薯片一樣好味。♡香蒜豬腩肉拌牛油餡角~ 豬腩肉入口即溶加上特制醬汁很惹味,手掌大的牛油餡角內裡是真空的,可按個人喜好加入豬腩肉一起吃。♡特色蒜蓉包塔~ 滿滿的蒜蓉在法包的頂部,侍應哥哥迅速將它切件給我們食用,十分細心。♡ 蒜頭香蕉薄餅配雪糕~ 沒有想過蒜頭也可以做甜品, 蒜頭是軟綿綿甜甜的加埋香蕉朱古力醬及雪糕真是一絕,人間美食~ 推介必食item.套餐甜品Coffee本身不太喜好蒜頭的我 ,也覺得這裏的菜色很好味 ,雖然全部都是蒜制造的,但卻沒有蒜頭的臭味。滿足的一餐♡

套餐甜品

Coffee

• 蒜頭香蕉朱古力醬薄餅配自家制雪糕
2019-07-25 156 浏览
難得天朗氣清,收工同好友行奧海城,血拼前先醫肚。在商場見到食店Mad for Garlic. 在門外看餐牌時,服務員立即上前介绍以蒜頭為主配搭菜式,好特别於是入去試下。店內裝修雅緻舒適,空間感足夠,店中有透明擺滿红酒櫃,高質西餐廳。旁邊還有—個超大蒜頭掛飾。點完餐後,先送兩件香脆蒜蓉包。MFG特色蒜蓉包塔。包上是满满蒜蓉,勁香濃,服務員把蒜蓉擠入包內,跟住將包壓平切四件,非常利落。每小件包入面都夾滿香濃蒜蓉。好味到停不了。Garlic Foryou Steak. 烤澳洲牛柳,牛柳點了七剩熟,外面烤得微焦,切開裡面非常粉嫩,牛味濃郁肉質細嫩,加上㕑師精心特製酱汁,更提升味道層次。醋漬過原個蒜頭,没有刺鼻味道反而有少少甜味,令我更喜歡。蒜香忌廉汁蟹肉及龍蝦意粉。勁多蟹肉,龍蝦肉彈牙,每啖都食到。香滑忌廉汁勁夾。Cinderella.和grapefruit ade 好清新
難得天朗氣清,收工同好友行奧海城,血拼前先醫肚
。在商場見到食店Mad for Garlic
. 在門外看餐牌時,服務員
立即上前介绍以蒜頭為主配搭菜式,好特别於是入去試下。

點完餐後,先送兩件香脆蒜蓉包

MFG特色蒜蓉包塔

2019-07-24 91 浏览
今日心思思想食 Mad for Garlic 嘅 Garlic snowing pizza 🍕, 所以就約左位蒜痴一齊去,難得大家都有空。🍴Garlic snowing pizza $148話明想食就當然第一時間落單,Garlic snowing pizza 超香脆一片片蒜頭炸得香脆可口,薄薄的餅底入口軟糯,加上芝士的配搭簡直滋味難忘。🍴Quinoa Cobb Salad $138這份沙律有牛油果、白豆、藜麥、蕃茄、紅椒同最具代表的蒜頭,哇...真的清爽開胃兼殺菌。🍴Ribeye Steak $288牛扒烤至五成熟是最嫩口😋,啖啖牛香肉質非常鬆化。還未入口都已垂涎三尺🤤!🍷Valentino Sauvignon $88🍹Red Berry Cooler $50佳餚之下當然要有美酒才對,我點了杯Valentino Sauvignon 配我 Garlic snowing pizza 最佳享受🤞🏻。餐廳設計摩登時尚,坐得舒適,食得盡興!👍

🍴Garlic snowing pizza $148

🍴Quinoa Cobb Salad $138
👍

🍴Ribeye Steak $288
牛扒烤至五成熟是最嫩口😋,啖啖牛香肉質非常鬆化。

還未入口都已垂涎三尺🤤!

🍷Valentino Sauvignon $88
🍹Red Berry Cooler $50

餐廳設計摩登時尚,坐得舒適,食得盡興!👍
2019-07-18
  • Garlic  Snowing  Pizza
  • Ribeye Steak
2019-07-23 2107 浏览
奧海成有一間以蒜為題的西餐廳!平時進過都看到裏面有不少的客人,今日約了朋友到奧海城於是就試試這個以蒜為題的餐廳。餐廳裝修別有一番風味,是參照了外國酒窖的設計!別致有美麗。我地點好餐店員便立刻為我們送上蒜蓉包,麵包很鬆軟加上蒜蓉真的很香,很快就被我們吃完了。Seafood Fregola:首先要講一講呢個意粉很特別,因爲是粒狀的!!看落去像是海鮮意大利飯,但其實係珍珠意大利面。意大利面吸收海鮮的醬汁味道很鮮,加上餐廳使用了不同的海鮮例如:青口,帶子,海蝦等。使意大利面能吸收醬汁更為鮮味。Sauteed Octopus:這個八爪魚非常新鮮有咬口,而且餐廳處理醬汁恰到好處!醬汁有點微辣令八爪魚食落很惹味。餐廳也有配麵包讓我們可以沾醬吃。Yuja CheeseCake:CheeseCake外形精緻,味道不會很膩口,配搭上柚子令口感更為清新。最後餐廳在做優惠,飲料買一送一!!

Yuja CheeseCake

最後餐廳在做優惠,飲料買一送一!!
Yuja CheeseCake
  • Sauteed Octopus,
2019-07-21 112 浏览
我突然之間好掛住呢間餐廳嘅Pizza,所以就約咗個朋友嚟食飯。我哋見到有呢一個套餐,入面啲嘢食我哋全部都鍾意嘅,而且仲好抵添,所以我哋就揀咗個set A。首先佢嚟咗個蒜蓉包先,蒜蓉包好香,好重蒜蓉味又夠熱辣辣。跟住就係菠菜煙肉果仁沙律,配上黑醋汁同埋蒜片,菠菜好新鮮,啲果仁就好香口,加埋啲黑醋汁味道酸酸甜甜咁。跟住就係餐湯啦。終於到咗我最想食嘅Pizza - Garlic snowing pizza , 就係有蝦菠蘿同埋蒜片嘅Pizza,再加上大量嘅芝士,所以味道好香。呢個係忌廉汁蟹肉龍蝦肉意粉,味道好濃郁,而且蟹肉同埋龍蝦肉都好鮮味,成為左一個極之配合嘅意粉。最後仲有個甜品為呢餐畫上完美嘅句號。

首先佢嚟咗個蒜蓉包先,蒜蓉包好香,好重蒜蓉味又夠熱辣辣。

跟住就係餐湯啦。

最後仲有個甜品為呢餐畫上完美嘅句號。
  • Garlic  Snowing  Pizza
  • 蒜香忌廉汁蟹肉及龍蝦肉意粉
2019-07-19 93 浏览
約左朋友係大角咀附近食晚飯,朋友話想食西餐,上網一輪爬文後決定去呢間MAD FOR GRALIC。見佢MENU有推薦個蒜蓉包塔,我心諗蒜頭主題餐廳一定要試下個蒜蓉包所以就ORDER左。上菜時間係兩年蒜蓉包立直上面有大量蒜蓉(原諒我唔記得影低呢個狀態XD),跟住會有職員上黎幫手將D蒜蓉塞番入個包到同埋幫你分好。至於味道方面,蒜蓉分量足所以好夠蒜味而包亦夠香脆,不過個人覺得蒜蓉調味可以再重D。 飲品我地ORDER左一個特飲係紅莓白酒特飲,白酒味道淡淡幾好入口,適合唔鍾意太濃酒精味GE朋友。跟住我地ORDER左一個蒜蓉卡邦尼意粉,蒜味足味道都唔錯,不過就唔算好特別。主菜叫左個5成熟GE安格斯肉眼,牛扒熟度剛好而肉質嫩且有肉味,配合大量炸蒜片味道很好,大推。最後叫左1個蘋果金寶配雪糕為晚餐劃上一個句號,雪糕就冇咩特別可以介紹,但蘋果肉、蘋果醬加埋原粒蒜頭加埋一齊味道出奇地夾,相當有驚喜。

2019-07-14 104 浏览
今日再度到訪奧海城Mac of garlic 餐廳,人氣依然旺盛,入座人數依然爆滿。入座位置已經編排得井井有條,先來一個沙律前菜菠菜仔煙肉沙津醒醒胃口,菜菠柔嫩加些烟肉碎,上層滿佈炸香左嘅蒜片及另有黑醋汁附上,味道不錯。主食order 咗烤雞胸、火箭菜辣燒烤醬意大利薄餅,入口帶些微辣,配搭得十分恰當,比起有些店鋪喺pizza 上面放一大堆芝士相對冇咁飽滯,餅底做得非常軟熟可口。再叫多個意粉以素食作材料烹調,緩和刺激Pizza嘅口味。最後叫了杯鮮奶咖啡作尾聲,杯面上亦好有心機畫左啲圖案喺度,整體上水準依然keep得咁好,可以繼續幫襯。
2019-07-12 98 浏览
最愛大蒜嘅我當然要去呢間Mad for garlic試下啦,聽同事講係專食大蒜的餐廳。F的環境偏向西式風格,座位寬敞舒適,位與位之間的距離夠遠,食飯時談天,旁邊也不會容易聽到。第一道菜是pumpkin spicy cream pizza,用上新鮮薄切的南瓜,配上大蒜的香味,及淡淡的芝士味,味道又甜又鹹,出奇地相配。MEF招牌蒜片墨西哥辣椒意粉,同樣地充滿大蒜的香味,墨西哥辣椒的辣度很足,很開胃,令人胃口為之一振。整餐食下來大約用了$400,以環境及食物質素而話是化算的,由於午餐時間,額外會有折扣。
最愛大蒜嘅我當然要去呢間
Mad for garlic試下啦,聽同事講係專食
大蒜的餐廳。
很開胃,令人胃口為之一振。

2019-07-10 113 浏览
呢間餐廳之前經過既時候已經好想食,因為我比佢個名吸引住,Mad for Garlic令我聯想到呢間係喜歡食蒜既人必到既地方,而我正正就係好喜歡食蒜!今日同男朋友又再黎奧海城行街,所以諗都唔使諗就決定食呢間啦!入到餐廳就覺得環境好靚好舒服,好幸運地我地2人被安排坐卡座,佢個卡座好似個獨立包廂咁,有完全屬於我地2個既私人空間,抵讚!我打開個餐牌真係樣樣都想食,因為所有食物都係有蒜係入面架!今次就叫左香脆魷魚圈配蒜香蛋黃醬、脆豬腩仔配辣蒜香燒汁、MFG招牌蒜片墨西哥辣椒銀魚柳炒意粉同MFG招牌意大利薄餅。我係勁鐘意食薄批脆邊既PIZZA,所以呢個PIZZA我覺得係勁好食,岩晒我胃口。意粉辣味較重,我呢D鍾意食辣野既人就岩晒。兩個小食都好惹味,魷魚圈炸得好脆,用黎送酒一流。喜歡食蒜既朋友一定要試試!

意粉辣味較重,我呢D鍾意食辣野既人就岩晒。
2019-07-09
  • Garlic Snowing Pizza
2019-07-05 85 浏览
今日2個人去澳運站逛逛行,順便晚餐 這家店以蒜為主題,早前我也和朋友嘗過他的分店覺得不錯!這次我們叫了 一份牛扒,和一份炒飯!先有送的蒜容包2件!吃上去很脆很有蒜味。接下來是大蝦炒飯,微辣!蝦很讚 肉質很爽!炒飯比較乾身,我喜歡這種口感到牛扒了,因為知道鐵板會繼續加熱牛扒,所以叫了3分熟,剛剛好。這款是以蒜片蓋著的!蒜味超級濃!最後還多點了一個 Pizza,傳統的口味,裡面全是芝士!這個就蒜味不是特別濃,但我覺得足夠了,畢竟牛扒蒜味已經令人滿足 我覺得這家餐廳的食物和環境一向都特色,十分適合和朋友聚餐

我覺得這家餐廳的食物和環境一向都特色,十分適合和朋友聚餐

2019-07-05 97 浏览
Mad for garlic 主要係食以蒜頭做調味既菜式 係香港黎講都比較特別一坐低無耐 就有免費既Garlic bread一d都唔求其 蒜蓉好多又香口 麵包脆卜卜係誠意之作我地叫左一個菠菜雞肉Pizza上面加左一堆即刨既cheese 好好味!德古拉殺手(呢個即係焗蒜頭加芝士同法包)d 蒜頭焗到好香 幾特別既一個菜仲有一個香辣海鮮意粉呢個意粉既辣味同韓式既好似 甜甜地中和左本身既辣味而配菜方面都有好多種有青口 八爪魚仔 蝦 十分惹味!

一坐低無耐 就有免費既Garlic bread
一d都唔求其 蒜蓉好多又香口 麵包脆卜卜
係誠意之作

我地叫左一個菠菜雞肉Pizza
上面加左一堆即刨既cheese 好好味!

德古拉殺手(呢個即係焗蒜頭加芝士同法包)
d 蒜頭焗到好香 幾特別既一個菜

仲有一個香辣海鮮意粉
呢個意粉既辣味同韓式既好似 甜甜地
中和左本身既辣味
而配菜方面都有好多種
有青口 八爪魚仔 蝦
十分惹味!

2019-07-05 93 浏览
個人是個蒜頭怪吧,任何食物都可以加蒜!例如牛扒,魚等等!這次來到大角咀分店試試吧!之前也有去過九龍塘分店覺得不錯!2個人吃叫了一個牛柳,一個炒飯!牛柳我點了5成熟!看到這賣相很有特色吧!牛柳上面是一整粒蒜!打卡一流5成熟拿揑得不錯剛剛好!肉嫩!吃下去很有蒜味,但個人不太喜歡這個牛扒醬汁,因為太甜了!牛扒應該配咸的汁或只交鹽就可以了!但其實味道是可以的炒飯!熱哄哄的!裡面有煙肉片和沙拉醬!記得要拌均才好吃!味道夠的!可以自己放旁邊的炸蒜!這杯fruit punch 很好喝,不會甜!
這杯fruit punch 很好喝,不會甜!