📍Wanchai 灣仔 (LOF10 Bistro)今次嚟到休閒風嘅Cafe🥰✨ 嘢食都係中西合璧🥰🌹 重點味道好好食😙 想嘆個下午茶嘅可以去試吓😆!!! 性價比幾高🎐 值得一試📸- ✨ 雙拼出前一丁公仔麵配牛油吐司 $42 👑👑呢個係我食過最好食嘅公仔麵🤣 我估我自己都煮唔到🤣🤣 太陽蛋煎得好香🤓 午餐肉亦都好好❤️ 公仔麵識落唔會太淋!!! 整體都好好食~😋✨ 火腿雜菜蕃茄湯烏冬配牛油吐司 $42 👑👑湯底係羅宋湯🥰 但係蕃茄更加濃郁🍅🍅 上面都有薯仔作配菜, 重點係烏冬超級煙韌☺️☺️☺️ 唔係普通嘅烏冬🤣✨ 意式黑椒班尼尼配薯餅 $52 面包烘得好香脆可口 裏面餡料包括黑椒牛肉芝士蕃茄🥰 食落味道唔錯🤩 不過略嫌味道有點清淡🙈✨ 意式燒雞班尼尼配薯餅 $52 燒雞🔥整得啱啱好 唔會太乾💛✨ 抹茶紅豆吐司 $38抹茶醬抹茶味好濃郁🍵 不過紅豆偏甜🙈 整體都幾夾🤣 吐司烘得都幾脆!!✨ 法式燉蛋泡沫咖啡 $39 👑👑👑今次第一次是燉蛋泡沫咖啡💛 上面嘅焦糖超級香脆😍 燉蛋味道好香🍬 不過味道偏甜🤣😋✨ 黑糖培茶鮮奶☺️ $39 👑👑👑呢個都係我第一次試嘅組合黑糖同培茶好夾😋 味道都好驚喜

📍Wanchai 灣仔 (LOF10 Bistro)

✨ 雙拼出前一丁公仔麵配牛油吐司 $42 👑👑

✨ 火腿雜菜蕃茄湯烏冬配牛油吐司 $42 👑👑

✨ 意式黑椒班尼尼配薯餅 $52

✨ 意式燒雞班尼尼配薯餅 $52
燒雞🔥整得啱啱好 唔會太乾💛

✨ 抹茶紅豆吐司 $38

✨ 法式燉蛋泡沫咖啡 $39 👑👑👑

✨ 黑糖培茶鮮奶☺️ $39 👑👑👑
呢個都係我第一次試嘅組合黑糖同培茶好夾😋 味道都好驚喜🥰 我會想飲超多杯🤩🤩

🗝 地址其實近金鐘地鐵站多啲🤣 記得看Google map🤣
#灣仔美食 #wanchaifood #wanchai #lof10
今日嚟灣仔做野,搵到呢間環境舒適又衛生嘅餐廳。下午茶時段超抵食,幾十蚊一個Set, 仲要即叫即製,好味有質數👍🏻。「煙三文魚蛋沙律牛角包」酥脆嘅牛角包 夾著 大大片煙三文魚 + 蛋沙律,唔會有油膩感「火腿雜菜蕃茄湯通粉」店員一擺低已經聞到香濃嘅蕃茄味,平日我唔會飲湯底,呢碗長通粉個湯好足料...真係好正「牛油吐司」厚切嘅吐司,外脆內軟,塗上牛油更香「玫瑰鮮奶咖啡」鮮奶同咖啡嘅比例適中,一片川玫瑰花,喝出淡淡嘅玫瑰香味,為呢一餐劃上完美嘅句號。
今日嚟灣仔做野,搵到呢間環境舒適又衛生嘅餐廳

「煙三文魚蛋沙律牛角包」

「火腿雜菜蕃茄湯通粉」

「牛油吐司」

厚切嘅吐司,外脆內軟,塗上牛油更香

「玫瑰鮮奶咖啡」

2022-02-16
下午茶
2022-02-09 47 浏览
終於挨到星期五,難得暫時清曬文件,心情靚靚食個tea 先😊。下午茶時間呢度冇乜人,環境又chill ,不知不覺渡過左一個悠閒下午。🍴意式燒雞班尼尼配薯條:烤焗意式香草🌿包中間是燒雞胸和蕃茄,整體感覺好清新,雞肉又彈又嫩,醬汁唔heavy。不過要趁熱食先脆。 🍴抹茶🍵紅豆吐司:厚吐司🍞配淡淡的牛奶抹茶醬和紅豆醬,紅豆大大粒,配埋厚吐司唔會太甜,不過抹茶味可以更濃。🍴All day breakfast 🍳: 正常發揮,唔會好咸。☕️凍棉花糖朱古力:朱古力好滑😳,味道調得幾到位,相信棉花糖飲品熱飲更好味!味道 : 🔅🔅🔅🔅新鮮:🔅🔅🔅分量:🔅🔅🔅衛生:🔅🔅🔅🔅速度:🔅🔅🔅(5🔅為滿分)

味道 : 🔅🔅🔅🔅
新鮮:🔅🔅🔅
分量:🔅🔅🔅
衛生:🔅🔅🔅🔅
速度:🔅🔅🔅
(5🔅為滿分)

2022-02-08 65 浏览
某日星期一幾個朋友經過灣仔又未係好餓又想食小小輕食~見到呢間LoF10 Bistro就入休閒一下傾下計~見到最愛既牛角包已經心心眼啦🥐仲配埋鐵膽芝士同火腿正丫!朋友就叫左日式之選紅豆抺茶醬厚吐司~吐司真係有成吋厚嫁~抺茶味夠哂濃仲有甜蜜蜜既紅豆醬~食完真係有幸福既感覺丫!另外仲叫左一份港人最愛All Day Breakfast!!!有煙肉/豬肉腸/炒蛋/大菇粒/焗豆~呢個大大份咩都有dd 😋咖啡味道係Nutty口味,愛咖啡既係都不感錯過丫☕️
某日星期一幾個朋友經過灣仔
又未係好餓又想食小小輕食~
見到呢間LoF10 Bistro
就入休閒一下傾下計~
見到最愛既牛角包已經心心眼啦🥐
仲配埋鐵膽芝士同火腿正丫!
朋友就叫左日式之選紅豆抺茶醬厚吐司~
吐司真係有成吋厚嫁~
抺茶味夠哂濃仲有甜蜜蜜既紅豆醬~
食完真係有幸福既感覺丫!
有煙肉/豬肉腸/炒蛋/大菇粒/焗豆~
呢個大大份咩都有dd 😋
咖啡味道係Nutty口味,愛咖啡既係都不感錯過丫☕️
2022-01-28 43 浏览
臨近過年,相信大家都開始「扮工」,雖然話係扮工,但其實wfh 可能仲忙過喺公司所以做野前食番個靚早餐差差電,呢間叫做「辦館」嘅餐廳之前都聽過佢個名,原來佢早餐,同tea menu都一樣嘅,所以今日就食佢個tea set 睇吓岩唔岩我心水綠茶紅豆多士綠茶味好香濃清新,夾上紅豆蓉,唔會係死甜嗰隻All day breakfast 炒蛋好滑,粟米有啲沙律醋嘅味道,好開胃,岩哂鐘意食酸野嘅朋友火腿芝士牛角包配薯餅薯條店員冇同我講冇薯餅就俾左薯條我,不過薯條都外脆內軟,牛角包都幾好食,如果早餐食都係一個唔錯嘅選擇意式黑椒牛肉班尼尼配餅呢個最出色最特別,雖然都係轉咗做薯條,但係佢個包,係有烘過,仲夾住左蕃茄,感覺幾清新熱薄荷朱古力有輕微薄荷味嘅熱朱古力,唔會好甜,冬天飲確係一流熱榛子咖啡榛子同咖啡味都好香,飲完暖笠笠,仲有靚靚拉花,打卡岩哂

綠茶紅豆多士
綠茶味好香濃清新,夾上紅豆蓉,唔會係死甜嗰隻

All day breakfast

火腿芝士牛角包配薯餅

意式黑椒牛肉班尼尼配餅

熱薄荷朱古力
有輕微薄荷味嘅熱朱古力,唔會好甜,冬天飲確係一流

熱榛子咖啡
榛子同咖啡味都好香,飲完暖笠笠,仲有靚靚拉花,打卡岩哂
2022-01-24 48 浏览
工作太忙碌tea time落一落cafe relax下餐廳環境舒適 飲杯咖啡放鬆下個腦下午茶的套餐好抵食叫左All day breakfastEgg Benedict下午茶的套餐好抵食人均只係大概$50
工作太忙碌

2022-01-23
  • all day breakfast
  • egg benedict
2022-01-19 59 浏览
灣仔唔洗排隊之選🤣環境舒服但味道麻麻·🐷燒汁炆豬軟骨飯($88)決擇錯誤🤣好似食湯飯咁….鍾意汁撈飯既朋友推薦! 可惜我唔鍾意🤣🤣🥶豬軟骨唔夠軟腍….扣哂分🥶🥶·☕️Mocha($19)咖啡比食物好😆口感細滑,微甜香濃·📍Lof10 Bistro灣仔告士打道38號中國恆大中心地下A號鋪
灣仔唔洗排隊之選🤣環境舒服但味道麻麻

☕️Mocha($19)咖啡比食物好😆口感細滑,微甜香濃

📍Lof10 Bistro
灣仔告士打道38號中國恆大中心地下A號鋪
2022-01-18 75 浏览
今日在灣仔出没,行到咁上下想坐低休息下食個下午茶,發現左在告士打道55號的這間店LOF10。店內環境很好,座位空間都充足,適合約人坐低傾下計。班尼迪克蛋唔好見佢好簡單只係兩粒蛋,食入口充滿驚喜。個包底係英式鬆餅,中間配上煙三文魚,最上一層就是雞蛋。雞蛋係流心蛋,把三層的配搭食材一齊食入口,又香又滑,覺得自己點這菜式係明智之舉。😆意式黑椒牛肉班尼尼配薯條個三文治烘過,食落又熱又脆卜卜,口感十分,中間的餡肉帶有點咸味,食入口多重口感,好滿足。薯條即叫即炸,不會好油立立,外脆內軟。心總是太軟香濃朱古力味 還有玫瑰花香 非常惹味,配上一杯咖啡,簡值是完美。焦糖鮮奶咖啡 及 鮮奶抹茶兩杯都好好飲,焦糖鮮奶咖啡聞落濃濃的咖啡香,又唔會太甜。鮮奶抹茶的抹茶味都濃郁,好足料。

店內環境很好,座位空間都充足,適合約人坐低傾下計。

班尼迪克蛋

意式黑椒牛肉班尼尼配薯條

心總是太軟

焦糖鮮奶咖啡 及 鮮奶抹茶

2022-01-13 66 浏览
lof10呢間辦館之前旺角經過見到已經好想入去,原來灣仔呢度都有,咁啱得閒當然要入去試吓,見到佢咁岩仲有下午茶menu超抵!!今日好似叫咗一個班尼迪蛋,有驚喜,本來都好驚個包會好硬,但原來好脆!隻蛋都合格,有流心,烹調時間啱啱好!呢一個餐加配左一杯凍mocha,超滿足😎另一個餐要咗甜品,叫左心太軟,上枱好靚,仲有花瓣🌺心太軟有流心,熱辣辣。加配左杯熱既焦糖燉蛋咖啡,好香,面頭好脆,仲有啲焦糖咬下😍呢到環境都幾舒服,喺鬧市中間有個清靜環境坐低休息下聽下歌,好正🥰
lof10

2022-01-08 593 浏览
之前都食過一次,今次再嚟,貪佢靜靜哋,又坐得舒服🍳Egg Benedict班尼迪蛋🍽💰$108上次食唔到,今次有當然必食,太鐘意Benedict,基本上餐廳有我都食,蛋漿好香,煙三文魚好夾🉐🥐煙三文魚蛋沙律牛角包配薯條🥔💰$42雖然係好簡單嘅材料,但呢個配搭冇得輸,加上我超鐘意食牛角包,配煙三文魚同蛋沙律真係點都好食!煙三文魚大大塊🥰讚👍🏻🉐🍜雙拼出前一丁公仔麵配牛油土司🍞💰$48簡單嘅餐蛋麵永遠都係咁好食!雞蛋係太陽蛋,煎得好靚仔,最緊要係街嘅出前一丁唔知點解真係特別好食~自己煮極都煮唔到😂🉐🍞花生奶醬吐司🍴💰$28上次食過抺茶紅豆吐司,今次簡單啲要咗奶醬多,多士好香脆👍🏻奶醬多係冇得輸嘅組合👍🏻☕️Flat White💰$36(跟餐-$10)☕️Mocha️💰$38(跟餐-$10)🚩LOF10 Bistro (灣仔) @lof10hk 📍灣仔告士打道38號中國恆大中心地下A號舖
之前都食過一次,今次再嚟,貪佢靜靜哋,又坐得舒服

🍳Egg Benedict班尼迪蛋🍽💰$108

🥐煙三文魚蛋沙律牛角包配薯條🥔💰$42

🍜雙拼出前一丁公仔麵配牛油土司🍞💰$48

🍞花生奶醬吐司🍴💰$28

☕️Flat White💰$36(跟餐-$10)
☕️Mocha️💰$38(跟餐-$10)

🚩LOF10 Bistro (灣仔) @lof10hk
📍灣仔告士打道38號中國恆大中心地下A號舖
2022-01-03
2022-01-06 72 浏览
Ham and tomato soup macaroni & butter toast 🍅🥣 火腿雜菜蕃茄湯通粉配牛油吐司及日本煎蛋🧈🍞 $50呢款火腿番茄湯配牛油多士真係性價比好高,啱晒一眾蕃茄控😍,個湯好似羅宋湯咁樣好濃郁,入面仲有薯仔🥔、紅蘿蔔粒🥕、椰菜、長通粉同埋蕃茄,連埋面頭隻流心日本雞蛋好正啊,個牛油多士烤到好脆,成份餐食落好飽肚Egg benedict班尼狄克蛋 🍳 $108Egg benedict 絕對係我最鍾意食嘅嘢之一,餐廳用咗唔會太鹹嘅煙三文魚🐟、外表好吸引嘅半熟流心雞蛋😋同埋自家製酸酸甜甜嘅醬汁,配埋旁邊嘅新鮮蕃茄沙律菜,雖然睇落去簡簡單單但係整得幾唔錯All-day breakfast 🥚🥗英式全日早餐 $98全日早餐同樣非常豐富,入面有茄汁豆🥫、粟米🌽、即叫即炸脆卜卜薯條🍟、好夠Juicy嘅腸仔、新鮮沙律菜🌿、牛奶味好濃郁嘅炒滑蛋,啲嘢食全部都係超級熱辣辣好新鮮,都高質㗎!Rose latte 🌹☕️玫瑰鮮奶咖啡 $38個心形嘅拉花好靚呀,用嚟影相一流📸,免頭有啲玫瑰花花瓣碎用來做點綴✨,飲落去牛奶味同埋玫瑰味都濃郁,好啱女仔飲👍🏻,唔使加糖已經甜甜地又唔會

Egg benedict
班尼狄克蛋 🍳 $108

All-day breakfast 🥚🥗
英式全日早餐 $98

Rose latte 🌹☕️
玫瑰鮮奶咖啡 $38
個心形嘅拉花好靚呀,用嚟影相一流📸,免頭有啲玫瑰花花瓣碎用來做點綴✨,飲落去牛奶味同埋玫瑰味都濃郁,好啱女仔飲👍🏻,唔使加糖已經甜甜地又唔會太苦,值得推介
2022-01-01 59 浏览
墨綠色英倫風裝修,在旺中帶靜的辦公室地段吃下午茶,性價比高選擇豐富。。店內外環境。在灣仔的寫字樓下面,英倫墨綠色的門面裝修簡單型,感覺高級。內裏的空間感闊落,以為食物的價格會偏高,出乎意料地很貼地。當天主要去吃下午茶,選擇涵蓋港式、西式和麵包類別,適合與朋友聚餐,大家都可以吃到心水食物。——————我們點了甚麼?。餐蛋公仔麵。。 All Day Breakfast。。燒雞Panini。。巨峰提子梳打。。Iced Americano。——————。餐蛋公仔麵。雖然來到西餐廳吃公仔麵有點奇怪,但我倆當天未吃午餐,很想吃點暖胃帶湯的東西。而The Bread是萬惡的餐肉愛好者,想到沒想就點了這個。40多元一個餐,連飲品,以這個環境來說價格合理。味道上滿意,餐肉煎得夠香,有一點燶邊,太陽蛋火候控制得剛好,蛋白剛熟透,刺破蛋黃拌公仔麵吃就是香港最吸引的comfort food。公仔麵沒有煮得太軟身,不過下次應該會加多一點前轉出前一丁!另外有一塊多士,但烘得不夠香脆。——————。All Day Breakfast。究竟香港物價有多高才會覺得這個不用$100就吃得到的All Day Breakfa

。店內外環境。

我們點了甚麼?

。餐蛋公仔麵。
。 All Day Breakfast。
。燒雞Panini。
。巨峰提子梳打。
。Iced Americano。

。餐蛋公仔麵。

另外有一塊多士,但烘得不夠香脆。

——————

。All Day Breakfast。

究竟香港物價有多高才會覺得這個不用$100就吃得到的All Day Breakfast物有所值。

香腸飽滿有肉汁,煎肉煎香後不會脆得像薯片一樣,仍有肉的質感略帶肉汁,炒蛋不會太老,中心呈流心。The Big喜歡牛油粟米,香甜富牛油香。要改善的是沙律,雖然新鮮但是紫生菜好苦。不過有薯條,補回分數!

——————

。燒雞Panini。

大家沒有看錯,我們兩個人吃了三份下午茶,畢竟我們沒有吃午餐,但我們的確有點眼闊肚窄,最後飽到動不了。

燒雞Panini對比起另外兩個餐略欠特色,裏面的雞肉肉質接近雞胸,飽滿並煮得軟嫩,但味道比較清淡,裏面也沒有太多醬汁,只有簡單的蕃茄和芝士,層次略為簡單,同樣有薯條伴碟。

。飲品。

Iced Americano感覺滑順,即是冰融了也不會太淡,但character不足,fruity或nutty note兩者也不突出。

巨峰提子梳打清新酸甜解膩,有氣飲品就是讚,我們叫了少甜所以看到最後冰塊融掉之後提子味相對淡,大家自行衡量要不要叫少甜。
2021-12-26 66 浏览
鬧市中的悠閒 Cafe辦館係灣仔開左新的分店,餐廳食物種類多元化、懷舊風裝潢,昏暗柔和的電燈泡燈光,加上餐廳播放住輕鬆的音樂,環境舒適而且下午茶的套餐性價比高,如果係附近返工的朋友,相信係一個非常不俗的下午茶好地方食物方面:煙三文魚蛋沙律牛角包配薯條 : 煙三文魚配上沙律蛋,簡單又美味的配搭,牛角包熱辣酥脆,配埋香脆薯條,輕盈下午茶餐All day breakfast : 茄汁豆、牛油粟米、Creamy香滑炒蛋、白豬肉腸、新鮮沙律、香脆煙肉及香脆薯條,份量十足,豐富美味Egg Benedict : 流心班尼迪蛋加上荷蘭醬,再加入煙三文魚到酥脆鬆餅上,另外配上新鮮沙律,口感完美
鬧市中的悠閒 Cafe

食物方面:

2021-12-23
2021-12-25 54 浏览
那天剛好要去灣仔辦點事情結束後想找個寧靜的地方吃吃飯就找到了在灣仔和金鐘附近的辦館沒想到裡面裝潢很別緻 (還放了很多酒杯)😍用木色系的桌子搭配綠色的櫃子配上射燈後有高貴的感覺 有像小酒吧喔😄去的時候大概是兩點多過了繁忙的午膳時間難得可享受一下寧靜悠閒的時光🍸相比起餐廳的高級感下午茶的價格竟然頗親民的😮由最便宜的$42至$108都有另外隨餐還附送一杯熱飲(奶茶 檸茶 檸水)像我想要喝咖啡的就可以用減$10的優惠加購☕⭐All Day Breakfast $88 配 玫瑰鮮奶咖啡⭐有沙律 茄汁豆 煙肉 炒蛋 粟米 薯條 香腸份量很夠喔 食物是即製的很夠熱薯條也很香脆🤩然後竟然咖啡有驚喜😍😍😍‼️咖啡很香濃 不會過酸和過苦有漂亮的天鵝拉花 帶有淡淡的玫瑰味☕而且量很多 就算正價也是$38而已 超划算感覺可以久坐 超棒的👍🏻👍🏻👍🏻
那天剛好要去灣仔辦點事情

難得可享受一下寧靜悠閒的時光🍸
相比起餐廳的高級感
下午茶的價格竟然頗親民的😮
由最便宜的$42至$108都有
另外隨餐還附送一杯熱飲(奶茶 檸茶 檸水)
像我想要喝咖啡的就可以用減$10的優惠加購☕

而且量很多 就算正價也是$38而已 超划算
感覺可以久坐 超棒的👍🏻👍🏻👍🏻
下午茶
2021-12-21 49 浏览
灣仔新開咗間辦館,叫LOF10,之前聽過但一直未試過,今日特登約咗朋友去試。由於下午茶時間,人唔算多,環境好舒服,竟然有下午茶餐,好抵食,我見仲有好多酒,夜晚應該好多人收工去happy hour😊all day breakfast,$88都幾豐富,尤其鍾意炒蛋,好滑。唔知係咪因為冇咗薯餅,俾咗薯條我哋,好脆好好味😋其餘仲有粟米、腸、煙肉、沙律菜同茄汁。煙三文魚蛋沙律牛角包🥐加薯條,$42本身就好鍾意食牛角包,加埋咸咸地嘅煙三文魚,中間仲夾咗蛋沙律,口感豐富,唔錯。抹茶紅豆吐司,$38見到有抹茶嘅嘢就會有興趣試,而且咁平,叫多份都唔過分。紅豆俾好多,偏甜,抹茶就好香茶味,所以加埋係好夾嘅。棉花糖吐司,$48鍾意食棉花糖嘅朋友一定會鍾意呢個吐司,冇想像中咁甜,棉花糖焗得軟棉棉,吐司則脆卜卜,好味。好抵食嘅下午茶,啱晒附近返工嘅朋友😊

all day breakfast,$88

煙三文魚蛋沙律牛角包🥐加薯條,$42

抹茶紅豆吐司,$38

棉花糖吐司,$48

好抵食嘅下午茶,啱晒附近返工嘅朋友😊