餐厅: Le Soleil
优惠: 国泰会员经「连结里赏」绑定信用卡,于指定伙伴餐厅消费赚取高达HKD4 = 2里数。受有关条款约束。
条款及细则:
  • 如國泰会员希望使用「连结里赏」赚取里数,必须将符合要求的 Visa 和万事达信用卡或借记卡绑定至其会员账户。
  • 通过绑定支付卡经由 Apple Pay、Google Pay 或 Samsung Pay 进行符合要求的消费,國泰会员可通过「连结里赏」累积「亚洲万里通」里数。然而,通过第三方平台(如支付宝、微信支付或 PayPal)进行消费,将无法通过「连结里赏」累积「亚洲万里通」里数。
  • 会员凡于国泰伙伴餐厅作合资格消费,每港币4元可赚取1里数。而渣打国泰Mastercard®客户凭卡消费可享每港币4元赚取2里数,包括合作伙伴餐厅合资格消费之餐膳里赏(每港币4元赚取1里数)及基本餐饮类别之合资格签账奖赏(每港币4元赚取1里数)。
  • 惠顾特定推广套餐或不可赚取「亚洲万里通」里数。请预先向个别餐厅查询。
须受其他国泰条款及细则约束。
2021-08-22 2060 浏览
️趁假日同朋友tea一tea⭐️越式夢幻茶香下午茶$568/2位Le Soleil餐廳聯乘茶藝品牌Salley’s Garden,推出期間限定茶果凍和茶,光顧的顧客更有機會得到茶具套裝。🔸柚子海鮮沙律新鮮柚子肉配上蝦肉,新鮮爽甜。🔸香脆西貢春卷入口酥脆無比,皮薄餡靚。🔸越南脆炸蝦餅蝦餅厚實,入口蝦肉彈牙,很好吃!🔸斑蘭椰汁西米三層的斑蘭椰汁西米,淡淡的斑蘭和椰汁拿捏恰當,配上西米口感更佳!🔸奇蘭金駿眉·花香蜜韻茶果凍奇蘭金駿眉果凍入口沒有絲毫茶的苦澀,味道甘香,果凍質地有韌性,口感Q彈,值得一試。🔸焗葡萄乾鬆餅配鮮奶油及玫瑰花果醬葡萄乾鬆餅入口鬆軟,配上鮮奶油口感更佳。🔸越南咖啡法式焦糖燉蛋淡淡的咖啡焦糖燉蛋,入口柔滑香濃,原來咖啡燉蛋一樣出色。🔸無花果慕絲蛋糕顏色粉嫩的無花果慕絲蛋糕,入口香滑,無花果味道更顯特別。🔸芒果腸粉我很喜歡芒果腸粉,以富有彈性的腸粉包裹香甜的芒果,正!🔸粵越式生熟牛肉河或蝦頭油海鮮蕃茄湯米線一碗份量絕對不少,兩款我都試過。粵越式生熟牛肉河湯底清甜,生熟牛肉肉味濃郁,越式米線即使泡久了,依然爽口。蝦頭油海鮮蕃茄湯米線的味道較濃郁鮮甜,加入番茄和蝦頭熬煮,也十分美
️趁假日同朋友tea一tea

⭐️越式夢幻茶香下午茶$568/2位

🔸柚子海鮮沙律
新鮮柚子肉配上蝦肉,新鮮爽甜。

🔸香脆西貢春卷
入口酥脆無比,皮薄餡靚。

🔸越南脆炸蝦餅
蝦餅厚實,入口蝦肉彈牙,很好吃!

🔸斑蘭椰汁西米

🔸奇蘭金駿眉·花香蜜韻茶果凍

🔸焗葡萄乾鬆餅配鮮奶油及玫瑰花果醬

葡萄乾鬆餅入口鬆軟,配上鮮奶油口感更佳。

🔸越南咖啡法式焦糖燉蛋

淡淡的咖啡焦糖燉蛋,入口柔滑香濃,原來咖啡燉蛋一樣出色。

🔸無花果慕絲蛋糕

顏色粉嫩的無花果慕絲蛋糕,入口香滑,無花果味道更顯特別。

🔸芒果腸粉

我很喜歡芒果腸粉,以富有彈性的腸粉包裹香甜的芒果,正!

🔸粵越式生熟牛肉河或蝦頭油海鮮蕃茄湯米線
一碗份量絕對不少,兩款我都試過。

蝦頭油海鮮蕃茄湯米線的味道較濃郁鮮甜,加入番茄和蝦頭熬煮,也十分美味。

🔸玫瑰蜜柚烏龍茶
烏龍茶味香醇,夾著玫瑰和蜜柚香氣,更醒神。

🔸香茅薑蜜
香茅和薑的比例不算多,入口香甜。
下午茶
2021-08-14 970 浏览
如要食尼間越南菜要經酒店的3樓步行一層才可到達首先會送上一餐前小食酒店會有前菜~其中牙車快沙律都好正宗酸度好適中當中,有蝦及帶子蒜蓉包幾好驚喜蒜蓉醬加上焗的方法做到外脆內軟的包我地食前菜時間可能太耐令到牛肉變得熟了最後,食到越式甜品為晚餐寫上完美句號
如要食尼間越南菜

最後,食到越式甜品
為晚餐寫上完美句號

2021-08-13
2021-08-11 818 浏览
於花藝講習會後,與同學們到了附近帝苑酒店Le Soleil午膳。餐廳位於酒店內3樓中庭空中花園,空間感十足,而且静静的不嘈吵,對面有大電視,正好可以一同欣賞東京奧運餐廳提供精巧越南菜,我不用多想,便選了Set lunch,從頭盤至甜品都不錯,最可惜是上菜太慢,要追幾次才上菜,而且好多時都找不到侍應,作為一間五星酒店,服務真的非常一般。頭盤:西貢春卷、越式牙車快沙律、牛肉米紙卷'主菜:銀雪魚,肉質彈牙好味脆皮咖哩牛腩,嫩滑牛腩,外皮炸得夠脆可惜沒有白飯越式生熟牛腩牛筋金邊粉,湯底夠濃,牛肉牛筋夠入味,牛丸牛柏葉彈牙,豐富的材料餸多過粉,正甜品:不算太特別用餐後,聽到樓下突然哄動,原來是李慧詩於爭先賽剛剛壓過對手衝線,取得8強資格,全埸鼓掌,我便帶着愉快心的情離開。

頭盤:西貢春卷、越式牙車快沙律、牛肉米紙卷

'

主菜:銀雪魚,肉質彈牙好味

脆皮咖哩牛腩,嫩滑牛腩,外皮炸得夠脆
可惜沒有白飯

甜品:不算太特別

2021-08-07
  • 脆皮咖哩牛腩
2021-08-09 1072 浏览
平時多數食開英式下午茶,今日經過尖沙咀帝苑酒店 confirm Dinner buffet 時路過呢間酒店越南餐廳有驚喜新發現 Le Soleil x Salley’s Garden😍🕒 3:00-5:30💰 $568 + 10% for 2 🎁 送 Salley’s Garden 茶杯一套(2隻)🎁❣️送完即止❣️環境+服務: 💛💛💛💛💛呢間餐廳係 3 樓自助餐盡頭行上樓梯就係,環境舒服靚靚,因為我地早嚟到擇咗個正中幕頂梳化位坐,但有幕頂可以遮咁d冷氣所以有d熱,但影相係靚嘅,建議坐中間位置會比較涼, 因為原來餐廳同間茶公司 Salley’s Garden crossover ,waiter 會攞d茶嚟介紹,個餐好多嘢食,建議叫waiter 會分開上餐比你就唔會食到咁忙😂❣️重點係食完個餐有套 $630 一套4件嘅茶杯套裝送比你攞走(送完即止)❣️👍👍👍食物:💛💛💛💛💛平時食開下午茶朋友都唔太好甜點,呢個下午茶大家真係可以當 Lunch 咁食,因為好多嘢食😃咸點: 每人4 款 + 2 碗湯粉🦐牛油大蝦好香牛油蒜香味,大隻新鮮👍春卷,炸蝦餅夠脆唔太油,湯粉我地每樣叫一款 share 試味,份量

🕒 3:00-5:30
💰 $568 + 10% for 2
🎁 送 Salley’s Garden 茶杯一套(2隻)🎁
❣️送完即止❣️

環境+服務: 💛💛💛💛💛

食物:💛💛💛💛💛

咸點: 每人4 款 + 2 碗湯粉
🦐牛油大蝦好香牛油蒜香味,大隻新鮮👍春卷,炸蝦餅夠脆唔太油,湯粉我地每樣叫一款 share 試味,份量唔細,係一碗正常份量湯粉,粉口感好唔會係淋同碎果種,2個湯底都好濃(個人覺得可能有少少咸咗d) 但整體係好食,牛肉好滑,嚟到仲係生嘅😊

甜品: 5 款甜品 + Sones
首先一嚟一定要食個果凍先,因為擺耐唔夠凍就唔好食,口感好Q 仲有淡淡茶同花味,芒果🥭腸粉好Q滑,芒果好甜😌其他甜品都好味唔會太甜
❣️特別推介個 Scone 嘅 Rose Jam ,Scone 每人一件 mini size ,其實我冇留意佢係咩 Jam 但一楂落去個 Scone 時見到玫瑰花瓣,令我唸起之前係土耳其好好味嘅 Rose Jam, 呢個 Jam 有 8 成似,唔太甜但有玫瑰味,我個人勁鐘意❣️😇

🫖 茶我地叫咗玫瑰蜜柚烏龍茶同玫瑰奇蘭金駿茶,我鍾意蜜柚個味多d (黃色包裝)清得嚟小小甜香
另外仲有越南咖啡或椰青,但留意要加錢哦😉

總結:
以每人 $313 可以食到飽飽仲有套杯攞走,個人覺得好低食,食緊期間有上 website 睇下 Salley’s Garden d 茶,佢地勁多下午茶靚茶具同茶,但原來香港得機場禁區內一間店,可以 online 買 (我朋友勁鍾意茶具,差d想食完去機場買,好彩打去問問先😅)最終原來食完係有茶具送真係好驚喜😍😍呢個 set 啱啱 8 月先出,如果鍾意食咸點同茶具嘅朋友快d去試啦,因為茶具送完即止😇

越式下午茶
2021-08-09
越式下午茶
2021-08-06 438 浏览
✨法越風味下午茶鹹點✨柚子海鮮沙律柚子微酸 沙律幾清新開胃✨香脆西貢春卷春卷香脆 餡料清爽✨越南脆炸蝦餅外層脆稍硬 蝦餅彈牙 ✨香蒜牛油燒大蝦大蝦爽彈 味道香濃✨越式生熟牛肉河牛肉鮮嫩 餐牌話係河粉 但黎到似係粗身米粉 口感較硬身 味道唔錯✨蝦頭油海鮮蕃茄湯米線湯唔算好濃 米線唔錯都有唔少海鮮 蝦 魷魚 帶子甜點✨斑蘭椰汁西米食唔出有斑蘭味 味道略淡✨法式風味果凍果凍帶椰香 口感似蒟蒻✨焗葡萄乾鬆餅配鮮奶油及玫瑰花果醬鬆餅偏乾 鮮奶油唔香又唔滑 玫瑰花果醬 清香唔太甜 唔會似香精味 唔錯✨越南咖啡法式焦糖燉蛋咖啡味濃 焦糖燉蛋好滑✨碟豆花果凍配香茅羅勒籽汁果凍 帶椰香 味道幾清新口感似蒟蒻 煙韌✨芒果腸粉芒果甜 腸粉椰汁味濃✨越式椰子三重奏椰汁底香濃 配料有椰絲 椰子凍 多重口感 滿滿濃郁椰子味食物唔錯 偏向重口味環境開陽 但燈光不足 主要靠天窗透光加上酒店大電視令到光暗不定但係幾好坐 好啱傾計服務唔錯
✨法越風味下午茶

加上酒店大電視令到光暗不定
但係幾好坐 好啱傾計
服務唔錯
2021-08-02 683 浏览
今日lunch 來到尖沙咀帝苑酒店嘅Le Soleil 食下越南菜,有訂位,中午時段入座率一半左右,傾計一流👍🏻👍🏻,我叫左個set lunch,裏面包括有appetizer ,我揀左海鮮柚子沙律,裏面有蝦、魷魚和帶子,鮮味十足💯💯👍🏻👍🏻🥂🥂,main course就揀左蝦球炒金邊粉,呢個我最鍾意食😋😋😋,真係炒得好好食🥂🥂,最後有dessert 無得揀,同埋包一杯野飲,總括來說,環境舒適,抵食👍🏻👍🏻
海鮮柚子沙律
炒金邊粉
甜品
2021-07-28
海鮮柚子沙律
炒金邊粉
甜品
2021-07-27 469 浏览
因為買帝苑酒店 F&B coupon 送2張 set lunch coupon. 環境當然好nice, 服務一般,以5 星酒店餐廳計,放餐具🍴乒乓聲,應該計不合格🤣。 食品ok, 不用錢冇要求,頭盤冇乜特別,味道可以,主菜,普通三文魚一件,有些overcooked. 甜品太甜,咖啡似燶咗不香。都係一句free 的冇所謂😂😂
2021-07-13 675 浏览
繼續staycation飲食之旅 呢個set又係package包埋嘅🙈個越南春捲好食 個蝦餅我就覺得可以再彈牙啲 畢竟係酒店 expect 質素要高啲個海鮮酸湯其實好味 但係飲左一半之後我覺得椰奶落得太多 有啲反胃😂個main又係每款叫一個 個青咖喱好食 但係都幾辣下 個辣味幫我開翻小小胃😂個飯都幾香 唔錯唔錯👍🏻炒金邊粉就普通啦 唔算太好食 只係不過不失🤔如果係酒店嘅standard泥計係有啲遜色個甜品嘅花香味太勁 個人唔係太鐘意 有啲頂唔順😂不過餐廳環境係非常靚 如果鐘意影相不妨去食下

個飯都幾香 唔錯唔錯👍🏻

甜品嘅花香味太勁 個人唔係太鐘意 有啲頂唔順😂

不過餐廳環境係非常靚 如果鐘意影相不妨去食下
2021-06-19 1007 浏览
朋友邀約到帝苑酒店的餐廳一起嘗嘗那二人越式high tea 套餐。 酒店環境很不錯,餐廳在酒店3樓再上樓梯,因為臨近父親節,場內添置了很多心形氣球,場面浪漫又溫馨。 high tea 點心及甜品主要用巴黎鐵塔架奉上,十分精美,看著已經賞心悅目;餐桌面上也放置著一個蓮花球蠟燭,滲透著東南亞色彩。飲品點了椰青,椰青面居然也刻上餐廳名字及圖案,挻優雅的。點鬆餅的奶油醬,鹹鹹的,味道很好。食物質素基本上很不錯,但甜品方面比較多類啫喱或大菜糕的甜品,感覺略嫌單調。值得改善的是員工的服務質素,員工態度其實很不錯,但感覺他們不夠細心,例如:上點心甜品架不久,檯面上還鋪滿著食物的時候,他們卻再上兩碗越式河粉,由於桌面已經沒有位置,弄致有點手忙腳亂的感覺。朋友說平日這個套餐,會送Bear Bear 熊公仔;但由於臨近父親節,改送了一條朱古力棒,但本人還是比較心儀那個Bear Bear 🐻。

2021-06-06 829 浏览
今日臨時臨急揀左依個high tea,本身都沒有抱太大希望,但竟然有驚喜。呢個巴黎鐵塔high tea主打越南菜,鹹甜品嘅比例適中深得我心唔會偏向全部都係甜品咁樣食依個high tea真係好抵-必飽。點解呢?係因為佢仲包埋一個蕃茄湯粉🤣🤣🤣🤣🤣🤣夜晚都慳番🙈最近食的話仲有期間限定,送一隻啤啤熊,很窩心酒店環境始終比較寧靜優雅又舒適,岩曬兩個人安安靜靜傾下計

呢個巴黎鐵塔high tea主打越南菜,鹹甜品嘅比例適中
深得我心
唔會偏向全部都係甜品咁樣

食依個high tea真係好抵

最近食的話仲有期間限定,送一隻啤啤熊,很窩心

酒店環境始終比較寧靜優雅又舒適,岩曬兩個人安安靜靜傾下計
2021-04-05 1456 浏览
去左Le Soleil食左個#法越風味下午茶 成個tea set都好味,特別有印象就係個#炸蝦餅 #芒果腸粉 #班蘭焦糖燉蛋 呢3樣我覺得最好味,creme brulee食好多,不過班蘭味真係少,但又唔會覺得唔夾😋另外#椰汁紅豆冰 都好味,d豆好淋唔會好甜,tea set送左隻酒店嘅熊仔,即係係杯紅豆冰隔離個隻。個set仲有2碗粉仔,其實都食到好飽,環境舒服,服務好,值得一去😀PS:係酒店eshop買會有優惠,買完收到email有個QR code,去到同酒店講,嘟返個code就ok,食完拍拍蘿友走人就得🤪

2021-03-06
因不常到尖沙咀會去又唔記起多年後終於有機會一試。餐廳保留上世代高格調裝潢相當有感覺,服務到位再加上較少客可以好舒適地享受進餐過程。第一次來袛跟套餐點菜,食物質素不錯加入的配料亦見豐富,味道濃度個人覺得不重唯份量上多點一些或加多一道小食感覺應該可以再滿足。餐具上是取不好的地方感覺太隨便原全沒有是用喺酒店餐廳實在需要改善。驚喜的是對餐廳提出要求他們能做超過100分實在喜出望外,。在此不說明是因為不想被濫用如主編不接納可以整個刪除。
2020-11-19
2020-09-14 2308 浏览
Staycation package 送咗一餐Le soleil二人晚餐。有前菜,煮食,同甜品!LE SOLEIL 嗰環境真係冇得輸!本身成個酒店環境已經好特別,好歐式!佢喺自助餐嘅上面,坐喺圍欄旁邊嗰個位都幾寫意,又可以聽到live music!三樣前菜個雞絲沙律OK!炸春卷幾好!另一個唔記得係咩🤣牛肉湯河湯底幾甜,牛肉都算新鮮,但係冇驚為天人嘅感覺,以五星級酒店嘅食物就可以更好囉。三文魚配蒜蓉多士三文魚係唔熱嘅!同埋有啲乾!啲芥蘭就一般般冇咩特別!最嬲嘅鞋啲蒜蓉多士,凍嘅,同埋唔脆。加杯嘢飲龍眼荔枝冰感覺就似罐頭水果...講真真係服務同環境搭救,環境同服務真係一百分!但係食物真係好一般,真係唔到五星級水平。

LE SOLEIL 嗰環境真係冇得輸!

三樣前菜

個雞絲沙律OK!炸春卷幾好!另一個唔記得係咩🤣

牛肉湯河

三文魚配蒜蓉多士

加杯嘢飲龍眼荔枝冰
感覺就似罐頭水果...

2020-07-18 1892 浏览
On the back of good reviews, booked an afternoon tea at Le Soleil. Staff in lobby didn’t know how to direct my guests to the restaurant, forcing them to walk around hotel and find their own way to the restaurant. The restaurant staff did not offer any envelopes for our face masks. Waiter who took the order was abrupt and unwelcoming in his attitude.Food was satisfactory but service leaves a lot to be desired. Cake that was ordered for a guest’s birthday was very good, though. A redeeming point.
2020-07-18
下午茶
2020-04-30 3227 浏览
疫情期間有折拿拿聲買左2sets vouchers 即刻約朋友去食,巴黎鐵塔反轉再反轉非常攪笑,食物質素不錯,特別咸點越式粉卷及春卷好好味,另甜點因為帝苑cake關係一定都是my favourite, 仲有菠蘿冰好飲!
2020-04-30