2022-01-24 33 浏览
.簡約復古Vintage 風格在灣仔旺中帶靜的小巷子中又為一日急速的步伐加添一點點漫活的情調======================💰lunch set 主菜加咖啡每一組係可以減$10優惠======================🥯大啡菇黑松露炒蛋芝士bagal好好食好鍾意bagal 個口感麵包外面仲脆脆地煙靭又吾會太硬至於個黑松露蛋味道剛好又吾會太濃味太鹹但又好香松露味雖然賣相影相唔係好靚但係味道一流=========================🍝蒜香蟹子蟹肉扁意粉真係好好食蒜香味唔會太鹹讚👍🏻好似好濃味製作但係又唔會太鹹==========================☕️Flat White ☕️Latte好飲==========================因為太飽食唔到甜品下次來一定要試佢哋嘅主打甜品賣相真係好靚==========================📍 地址:Latter Cafe (灣仔)灣仔謝斐道151-153號金聲大廈地下E號舖=======================賣相❤️❤️❤️價錢❤️❤️❤️好食程度❤️❤️❤️❤️環境❤️❤️❤️ ❤️服務質素❤️❤️❤️=====
[法式歐陸風cafe]

食唔到甜品
下次來一定要試佢哋嘅主打甜品
賣相真係好靚

📍 地址:
Latter Cafe (灣仔)
灣仔謝斐道151-153號金聲大廈地下E號舖
環境❤️❤️❤️ ❤️
服務質素❤️❤️❤️
=======================
2022-01-23 28 浏览
大概聖誕節前後,當然要同朋友一齊去下街食下野,見到網上有聖誕節限定MENU,去左灣仔嘅人氣café — Latter Cafe,閒談左一個下午!🍰Tiramisu $50 (大概價錢,確實價錢忘記了)賣相不錯,中間CREAM CHEESE MOUSSE層偏硬身,內有軟棉海棉蛋糕不過無浸RUM/COFFEE LIQUEUR酒,味道上無左酒香有點失色,CREAM CHEESE MOUSSE頂層散上厚厚朱古力粉不錯,不過餅底偏硬唔係好切得開,整體味道上朋友同我都覺得偏甜☕️Latter $45點叫咖啡嘅時候,店員好細心問要邊種咖啡豆,我地揀左NUTTY,咖啡Nut-like香氣香濃,咖啡豆烘培時間明顯足夠,咖啡味道無帶酸,拉花花型屬於鬱金香(多重心形)

🍰Tiramisu $50 (大概價錢,確實價錢忘記了)

☕️Latter $45

2021-12-22
Christmas Day at 滿載聖誕氣氛的 Latter Cafe🎄@lattercafehk 聖誕節當天選擇了跟好友回訪Latter Cafe, 悉心佈置下的聖誕氣氛很濃厚, 讓原來裝潢已很吸晴的歐陸風咖啡店更添色彩。聖誕期間更有期間限定的甜品跟飲品。Chocolate Snowman的造型很可愛, 實質是chocolate mousse cake, 入口很軟滑, 朱古力味道濃郁略帶丁點甜但還不錯, 不是螞蟻人的都可以接受;依舊最喜歡他們的Hojicha latte跟意粉, 青醬雞肉扁意粉相當出色, 雞肉很嫩滑份量不少, basil的味道很香濃, 青醬很濃稠但不油膩加上意粉很掛汁, 與黑松露磨菇意粉的美味程度不相伯仲。另外點了大啡菇黑松露炒蛋芝士貝果、Christmas Cinnamon Roll跟Gingerbread Latte則較普通, Gingerbread Latte沒有我預期中的薑餅味道但咖啡味道不錯, 偏nutty, 只是奶泡可以再打得細滑一點。貴為網紅咖啡店, 假日期間等候時間較長, 但店員服務態度慇勤, 入座後會不時收拾已用餐完畢的餐具, 注意到你要拍照的時候
@lattercafehk

貴為網紅咖啡店, 假日期間等候時間較長, 但店員服務態度慇勤, 入座後會不時收拾已用餐完畢的餐具, 注意到你要拍照的時候還會主動借出各種道具, 很細心。

- 青醬雞肉扁意粉
- 大啡菇黑松露炒蛋芝士bagel
- Chocolate Snowman
- Christmas Cinnamon Roll
- Hojicha Latte
- Gingerbread Latte

#lattercafehk #christmas #christmastree #聖誕節 #cafe #cafehk #gingerbreadman #snowman
  • Hojicha Latte
  • 青醬雞肉扁意粉
  • 黑松露蘑菇扁意粉
2022-01-12 56 浏览
一個閒日嚂中午黎下諗住食個輕食,叫左水波蛋牛油果雞肉沙律,飲品方面,然後見到隔離枱壼茶係用茶葉沖而唔係茶包,所以都叫左壼烏龍茶,而無試呢度嘅咖啡。沙律portion都算比想像中大,都飽肚,因為本身都已經有4成飽飽地,而個烏龍茶竟然幾好飲喎,入口有餘甘🤣🤣。埋單見到原來lunch嗌飲品,有減$10優惠有個小小comment就係餐廳都有4-5個staff,雖然佢地係有禮貌嘅,不過就差唔多全部掛住睇電話同傾偈,可以多少少留意下。
埋單見到原來lunch嗌飲品,有減$10優惠

這間奶油色咖啡店一直都係超人氣。聖誕期間推出咗幾款聖誕限定糕點飲品,攪到我心思思想食,去咗2日,第一日見要等5張枱,放棄咗,第二日再去,都要等2張枱先有位坐呀😅Marshmallow Chocolate (HK$62).杯面鋪滿晒一粒粒棉花糖,仲有塊薑餅人半浮面,好似薑餅人在浸朱古力溫泉咁,好可愛㗎!.朱古力味道幾甜喎🤭.間唔中要攪下佢,這樣沉喺底的朱古力和牛奶會均勻返啲.望住薑餅人浮下浮下都幾療癒😄.最後,薑餅人比我食咗 (oops🤭),夠薑不太甜,幾好味喎Christmas Cinnamon Roll (HK$58).玉桂卷上面淋上一層酸乳酪忌廉,鋪上一些紅綠色糖珠和迷你薑餅人,好可愛😍.玉桂卷味道不錯,不太甜,但也不太多玉桂醬,配酸乳酪忌廉咁一甜一酸,感覺怪怪哋😅Christmas Matcha Tart (HK$62).撻皮做得實正,脆口口感帶有些微牛油香.切開見到有3層 — 抹茶忌廉、抹茶漿好濃抹茶味、抹茶餅皮做底,整體味道幾好😋Christmas Bagel (HK$60).呢個貝果,我特別外賣,帶回家第二朝食.三色指的係玫瑰、抹茶和原味,只食出一般貝果原味,口感就有啲煙韌

Marshmallow Chocolate (HK$62)
.朱古力味道幾甜喎🤭
.間唔中要攪下佢,這樣沉喺底的朱古力和牛奶會均勻返啲
.望住薑餅人浮下浮下都幾療癒😄

Christmas Cinnamon Roll

Christmas Matcha Tart (HK$62)
.撻皮做得實正,脆口口感帶有些微牛油香

Christmas Matcha Tart

Christmas Bagel (HK$60)
.呢個貝果,我特別外賣,帶回家第二朝食
.三色指的係玫瑰、抹茶和原味,只食出一般貝果原味,口感就有啲煙韌啦~
.塗上厚厚一層黑糖薑乳酪,黑糖的甜味和微微辣的薑味,真係好出好正😁

2021-12-23
2022-01-06 34 浏览
📍灣仔謝斐道難得放假就過左海食cafe 🤤由灣仔地鐵站行過去都好快~🔸朱古力scone Scone 係好難得地一吉落去唔會散晒嘅質地 好正🔸焙茶mousse cake 呢個cake 口感豐富,有層次感餅底係脆脆地,mousse 好滑帶有濃濃茶味 入口即溶不過都係覺得有少少甜🔹Mocha 少少苦🔹另一樣Butterfly pea fruit drink 正正常常但打卡好靚Total 4樣ítem $216呢個價錢來講中規中矩啦~
📍灣仔謝斐道
難得放假就過左海食cafe 🤤由灣仔地鐵站行過去都好快~

🔸朱古力scone
Scone 係好難得地一吉落去唔會散晒嘅質地 好正
🔸焙茶mousse cake
呢個cake 口感豐富,有層次感
餅底係脆脆地,mousse 好滑帶有濃濃茶味 入口即溶
不過都係覺得有少少甜
🔹Mocha 少少苦
但打卡好靚

Total 4樣ítem $216
呢個價錢來講中規中矩啦~
2022-01-05 77 浏览
呢度一做聖誕主題,尤其門口真係佈置得幾靚打卡一流,又即刻成功俘虜萬千少女心👯‍♀️午飯時間大排長龍,好彩有朋友提早去攞位叫定野食,入到去岩好野食到秒速影完就開餐☺️▪️ 聖誕三色貝果(7/10)💲60上次覺得Bagel乾硬,今次質感有進步,軟熟當中帶點煙韌🥯呢個咁似係 @bakebykris 既出品,三色中會係有玫瑰同埋抹茶,不過其實食落無咩味,亮點絕對係個少少辣既黑糖薑Cream Cheese,估唔到又幾夾🙈▪️ 青醬雞肉扁意粉(7/10)💲118呢個唔關聖誕事就無影到🤭羅勒醬汁稠身,依附係有咬口既扁意粉上,味道香濃,薄身雞肉調味雖則香口,但係比較嚡口,如果嫩返些少會更好🍝▪️ 朱古力雪人蛋糕(7/10)💲68超級得意個樣好傻嘅雪人頭,睇睇下好似係 @_tacpastry_ 既出品⛄️朱古力慕絲蛋糕既甜度我覺得適中🍫中間位個朱古力軟心會特別甜,好似有陣樂家杏仁糖既味咁🤣▪️ Marshmallow Chocolate(6.5/10)💲62放塊薑餅人落去浸棉花糖泡泡浴,成個情境夠曬寫意🤪食落尚算脆身,不過薑味唔係好重🤨杯朱古力唔太岩我口味,飲落略嫌苦澀🤥🔎 整體評分(7/10)

▪️ 聖誕三色貝果(7/10)💲60

聖誕三色貝果

▪️ 青醬雞肉扁意粉(7/10)💲118

▪️ 朱古力雪人蛋糕(7/10)💲68

朱古力雪人蛋糕

Marshmallow Chocolate

🔎 整體評分(7/10)
聖誕三色貝果
朱古力雪人蛋糕
雖然聖誕節已經過咗 不過對我嚟講12月都仲係聖誕節嘅月份 好彩趕得切係2021嘅最後一日去試呢一間想食好耐嘅Cafe😆 佢嘅Christmas Special真係好靚呀(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)!🎄❤️✻朱古力雪人 $68呢個雪人蛋糕真係好可愛⛄️ 佢入邊係朱古力蛋糕我覺得甜度適中而且食落都幾好食 呢個最有驚喜連我平時唔太鍾意食朱古力蛋糕嘅朋友都覺得唔錯🤣🤣✻聖誕抹茶撻 $62影相嗰陣唔小心out focus咗😹好重抹茶味!個撻皮整得幾好食唔會太硬不過我自己覺得呢個overall有少少甜🤪✻ Marsh Mallow Chocolate $62杯朱古力上面有好多好多嘅棉花糖🥰而且仲跟埋一隻好可愛嘅薑餅人曲奇餅嘻嘻 賣相滿分💯如果冇咁甜會更加好味😛✻黑松露蘑菇忌廉汁扁意粉 $128本來叫個意粉純粹係諗住醫下肚因為未食午餐就去咗食呢間Cafe 估唔到呢個意粉幾好食🤣 佢好香黑松露味 而且有好多蘑菇!個意粉份量都算幾多~Btw 估唔到平日都好多人 都等咗大概20分鐘先有位🤣 不過呢間Cafe影相打卡真係好靚😚❤️
雖然聖誕節已經過咗 不過對我嚟講12月都仲係聖誕節嘅月份

如果冇咁甜會更加好味😛

✻黑松露蘑菇忌廉汁扁意粉 $128
本來叫個意粉純粹係諗住醫下肚
因為未食午餐就去咗食呢間Cafe 估唔到呢個意粉幾好食🤣
佢好香黑松露味 而且有好多蘑菇!個意粉份量都算幾多~

Btw 估唔到平日都好多人 都等咗大概20分鐘先有位🤣
不過呢間Cafe影相打卡真係好靚😚❤️
2021-12-31 39 浏览
Latter灣仔有一間黃色網紅打卡咖啡店今日我再到訪😍嘩❤️已經佈置好聖誕嘅裝飾好有氣氛好靚快啲嚟打卡影相😍上一次探店我大頭蝦冇影好相就走左🙈一直都覺得要返去影返❣️今日收早去到剛剛好有位🥰這間店超靚❣️外面座位係小資女最愛❤可惜伯爵茶貝果包已經……T^T小店每一個禮拜佢哋都會轉果貝包味道🥺🍫朱古力貝果配🍯🧀蜜糖忌廉芝士醬今次點左朱古力味🥺點都要食好好味的貝果包😍貝果包烘熱左又脆又香再配埋蜜糖忌廉芝士醬好好食🤤我食左一啖已經上引了🥯😍好快再去探店❣️伯爵茶拿鐵我喺度諗今次點凍朱古力?還是點伯爵茶🤔糾結咗一陣最後係點左伯爵茶拿鐵🥰因為我真係好鍾意伯爵茶😍這杯拿鐵呢真係好濃伯爵茶味而且好滑好香❣️
Latter

小店每一個禮拜佢哋都會轉果貝包味道🥺

🍫朱古力貝果配🍯🧀蜜糖忌廉芝士醬

伯爵茶拿鐵
2021-12-30 39 浏览
約左朋友食lunch 未夠鐘😆 所以搵左間靚靚cafe 飲杯野🥰已經係二訪, 餐廳以奶油色做主題❤️ 感覺好warm🥰 餐廳外面仲有好多聖誕擺設🎄 好岩女仔打卡😍Hojicha Latte ($55)🍵 Latte ($45)☕️兩杯拉花都好靚🥰 焙茶有微微既炭香味, 牛奶勁滑😊 味道唔錯店員服務態度好好❤️ 上次食過正餐食物唔錯🥰 係值得再訪既小店👍🏻

Hojicha Latte ($55)🍵
Latte ($45)☕️

2021-12-28 36 浏览
That handsome gingerbread man enjoying a cozy mashmallow-chocolate bath is truly the most adorable thing ever!😍 He was clearly why I went to this particular cafe on Christmas morning 😉 I also really appreciated the bitter notes of dark chocolate present in their hot chocolate (well at least before the marshmallows started melting) which to me is what makes a good hot chocolate 🍫 The chicken breasts that came with both their salad and linguine were cooked perfectly tender, though the pasta had a
He was clearly

The chicken breasts that came with both their salad and linguine were cooked perfectly tender, though the pasta had a rather small portion size and the salad had way too much rocket, personally, I would have preferred a more balanced mix of various salad leaves.

Love their Christmas decor and Christmas music 🎶 and their tasting menu definitely sounds delicious!

☕️Mashmallow chocolate HKD 62
🍝Chicken breast linguine, pesto sauce HKD 128
🥗Poached egg, avocado 🥑 , chicken breast, green salad HKD 98
2021-12-20 53 浏览
📌Latter Cafe ~灣仔二訪呢間好靚嘅奶白色咖啡店😍店面裝修非常應節 滿滿的聖誕氛圍🎄見到咁靚嘅裝飾 心情都會變好☺️新推出左聖誕限定嘅餐點和甜品 大家不能錯過~門口係打卡熱點 法式拱門設計充滿歐陸風情📸亦有唔少聖誕裝飾 仲有提供寄聖誕卡服務💌食物選擇多元化 亦會根據節日更改餐單依家逢星期五至日仲有開晚市(需預約)平日嚟到人流都好多 有機會需等位👈🏻店員服務態度都好好 值得加分💯1️⃣ 朱古力雪人蛋糕 𝗗𝗼 𝘆𝗼𝘂 𝘄𝗮𝗻𝗻𝗮 𝗯𝘂𝗶𝗹𝗱 𝗮 𝘀𝗻𝗼𝘄𝗺𝗮𝗻? $𝟲𝟴 (𝟳/𝟭𝟬)造型非常可愛 係雪人嘅頭⛄️入邊係生朱古力moussee蛋糕 味道濃郁🍫蛋糕很軟身 鍾意食朱古力嘅一定會鍾意上面仲有一粒士多啤梨 可解膩🍓整體甜度略高 但味道不錯的😙2️⃣ 聖誕抹茶撻𝗖𝗵𝗿𝗶𝘀𝘁𝗺𝗮𝘀 𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗧𝗮𝗿𝘁 $𝟲𝟮 (𝟲.𝟱/𝟭𝟬)抹茶撻造型亦都很美 見到就想食🤣抹茶味係濃嘅 不過味道偏假少少撻底夠脆 整體偏膩🤔3️⃣ 𝗠𝗮𝗿𝘀𝗵𝗺𝗲𝗹𝗹𝗼𝘄 𝗖𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲 $𝟲𝟮 (𝟳/𝟭𝟬)呢個一定係打卡飲品 超級可愛😍薑餅人沈浸喺棉花糖上面 好似浸緊溫泉😂朱古力味好濃 充滿冬日的感覺薑餅人亦非常精緻 幾
📌Latter Cafe ~灣仔

二訪呢間好靚嘅奶白色咖啡店😍
店面裝修非常應節 滿滿的聖誕氛圍🎄
見到咁靚嘅裝飾 心情都會變好☺️
新推出左聖誕限定嘅餐點和甜品 大家不能錯過~
門口係打卡熱點 法式拱門設計充滿歐陸風情📸
亦有唔少聖誕裝飾 仲有提供寄聖誕卡服務💌
食物選擇多元化 亦會根據節日更改餐單
依家逢星期五至日仲有開晚市(需預約)
平日嚟到人流都好多 有機會需等位👈🏻

薑餅人沈浸喺棉花糖上面 好似浸緊溫泉😂
朱古力味好濃 充滿冬日的感覺
薑餅人亦非常精緻 幾濃薑味不過唔脆的🤭
飲到最後都有少少膩👀

4️⃣ 𝗔𝗽𝗽𝗹𝗲 𝗣𝗶𝗲 𝗖𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲 $𝟲𝟴 (𝟳.𝟱/𝟭𝟬)
飲品賣相依舊好靚 店員亦有提醒盡快飲用😬
個人都幾鍾意呢杯飲品 玉桂味好香
入邊仲有蘋果粒 味道唔會太甜👍🏻
奶味都幾重 飲落都幾特別😌

💡整體嚟講 新推出的聖誕限定甜品同飲品味道也很不錯 賣相也很精緻😍
可以感受到聖誕氣氛 很應節🎅🏻

環境服務🥂: 8/10
推薦指數👍🏻: 7.5/10

🍴: Latter Cafe
📍: 灣仔謝斐道151-153號金聲大廈地下E號舖
🔍: 08:00-18:00(Mon-Thurs); 11:00-21:00(Fri-Sun)

☟ 同地區餐廳
#hkhungryfoodie灣仔
☟同類型餐廳
#hkhungryfoodie西式
☟ 同款式餐廳
#hkhungryfoodiecafe
2021-12-18 182 浏览
奶油色cafe平時行過已經覺得好eye catching, 仲要係我鍾意嘅色調,上個星期六終於都有機會去試下喇。 從小店門面都睇得出店主喺裝修方面都落咗好多心機,最鍾意佢嘅圓拱門設計加埋白色curtain,真係好有法式風情feel啊💕 室外位置仲好啱同另一半 & friend子影下相,打發下時間tim 📸至於室內嘅環境都係以簡約為主,奶白色場身+淺木色嘅配撘,成個感覺都好舒服,只係略嫌位置比較窄同埋小檯子真係有d細,食物唔係好夠擺😆服務質素方面我會話係exceed expectation,店員雖然係有少少大頭蝦,但係嗰種真摯同埋說話時候溫柔嘅態度已經搭救,走嘅時候見到我哋喺出邊影相,仲主動出嚟幫我哋合照,無得彈!🌟伯爵茶草莓牛奶卷蛋 $60本人對伯爵茶味嘅所有食物可以話係0抵抗力,呢個roll cake嘅茶味夠濃,蛋糕鬆軟,但cream嘅部份略厭唔夠滑,整體嚟講係好食嘅,唔會太甜。🌟Flatwhite $45平時飲得咖啡多,都會開始欣賞下barista嘅拉花,睇得出呢位barista應該功力有返咁上下,游刃有餘。咖啡味偏濃,奶泡細滑,係我杯茶啊!🥰🌟煙三文魚牛油果炒蛋貝果 $108其實

🌟伯爵茶草莓牛奶卷蛋 $60

伯爵茶草莓牛奶卷蛋

🌟Flatwhite $45

Flat  white

🌟煙三文魚牛油果炒蛋貝果 $108

其實呢個配搭真係冇得輸,值得一讚嘅係牛油果嘅份量夠多,炒蛋亦都夠滑溜,bagel嚟講係有d韌,但都係預期之內😆
煙三文魚牛油果炒蛋貝果

🌟明太子櫻花蝦扁意粉 $138

平時喺出邊食嘅日式意粉sauce都會比較稀,但係呢個意粉好掛汁,可能因為落咗比較多芝士嘅緣故,食落有啲似carbonara,麵質方面軟硬適中,好味道!
明太子櫻花蝦扁意粉

💭
服務態度+食物質素都幾好,會再幫襯🥰
伯爵茶草莓牛奶卷蛋
Flat  white
煙三文魚牛油果炒蛋貝果
明太子櫻花蝦扁意粉
灣仔新駐的柔和奶黃色歐陸風格𝙘𝙖𝙛𝙚才開店幾天已經超多人推薦啦😆門口户外位置超適合打卡✨可是小編當天到訪剛好碰上超大雨還有天氣陰陰的(´・_・`) 建議晴天去會更好拍照📷✨.① 𝘾𝙧𝙚𝙖𝙢 𝘽𝙧𝙪̂𝙡𝙚́𝙚 𝘽𝙖𝙨𝙦𝙪𝙚 𝘽𝙪𝙧𝙣𝙩 𝘾𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚𝙘𝙖𝙠𝙚🍰($58)//巴斯克芝士蛋糕表面淋上了焦糖布丁淋醬看起來美美的✿'◡'✿ 𝙗𝙖𝙨𝙦𝙪𝙚 𝙘𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚𝙘𝙖𝙠𝙚味道濃郁☺️💛相比之下焦糖布丁淋醬味道較弱🤏🏼而且焦糖部份不是很明顯🙈所以整體就像奶蓋芝士蛋糕啦~//Food:🌕🌕🌕🌕🌗🌑② 𝙏𝙝𝙖𝙞 𝙈𝙞𝙡𝙠 𝙏𝙚𝙖 𝙎𝙘𝙤𝙣𝙚🤎 ($42)//看到坊間的𝙘𝙖𝙛𝙚居然也有泰式奶茶司康 立刻眼睛發亮衝去點(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 司康的泰奶味濃濃的挺不錯🤎~不過𝙨𝙘𝙤𝙣𝙚本人質地偏乾🤏🏼食起來比較像可口的曲奇🙉如果以司康的質素來講 性價比是高了一點🙈🤣//Food:🌕🌕🌕🌕🌗🌑③ 𝙈𝙖𝙩𝙘𝙝𝙖 𝙇𝙖𝙫𝙖 𝘽𝙖𝙜𝙚𝙡 🥯🍵($48)//抹茶貝果體蠻煙韌的🤏🏼可惜抹茶香太弱了🥺茶控有一點失望(*´ェ`*)而且抹茶𝙡𝙖𝙫𝙖淋醬本身的茶也沒有茶香和濃度😢所以整體評價就是:這款貝果的味道沒有名字那麼厲害喇🌚 //Fo

Food:🌕🌕🌕🌕🌗🌑

② 𝙏𝙝𝙖𝙞 𝙈𝙞𝙡𝙠 𝙏𝙚𝙖 𝙎𝙘𝙤𝙣𝙚🤎 ($42)
𝙏𝙝𝙖𝙞 𝙈𝙞𝙡𝙠 𝙏𝙚𝙖 𝙎𝙘𝙤𝙣𝙚

③ 𝙈𝙖𝙩𝙘𝙝𝙖 𝙇𝙖𝙫𝙖 𝘽𝙖𝙜𝙚𝙡 🥯🍵($48)
Food:🌕🌕🌕🌑🌑🌑
𝙈𝙖𝙩𝙘𝙝𝙖 𝙇𝙖𝙫𝙖 𝘽𝙖𝙜𝙚𝙡

④𝙁𝙡𝙖𝙩 𝙬𝙝𝙞𝙩𝙚 ($45)
//咖啡是𝙣𝙪𝙩𝙩𝙮的還好是小編口味🌼整體咖啡就正常 還可以的(●˙▿˙●) //
Food:🌕🌕🌕🌕🌗🌑

🌼Latter Cafe (灣仔)
灣仔謝斐道151-153號金聲大廈地下E號舖

🍮 #aiiifoodie
𝙏𝙝𝙖𝙞 𝙈𝙞𝙡𝙠 𝙏𝙚𝙖 𝙎𝙘𝙤𝙣𝙚
  • 焦糖布丁巴斯克芝士蛋糕
  • 泰式奶茶英式鬆餅
再訪灣仔咖啡店 Latter Cafe奶油色嘅店面本身已經好岩打卡!聖誕月 仲有大大棵嘅聖誕樹同節日裝飾,亦有唔少期間限定打卡美食。真心睇得又食得!咖啡店仲有聖誕咭寄送服務!好有節日氣氛呢咖啡店依家逢星期五至日開埋晚市!有freeflow紅白酒!估唔到夜晚連門口位嘅set-up都會轉,又係另一個感覺呢~🎅🏼𝙇𝘼𝙏𝙏𝙀𝙍 𝙘𝙝𝙚𝙛’𝙨 𝙩𝙖𝙨𝙩𝙞𝙣𝙜 𝙢𝙚𝙣𝙪 $488/𝘱.𝘱.𝒟𝒶𝒾𝓁𝓎 𝒮𝑜𝓊𝓅 ᴏʀ 𝓈𝒶𝓁𝒶𝒹▪️松露蘑菇湯真材實料嘅蘑菇湯!質地濃稠順滑 有細碎磨菇粒粒,更帶陣陣松露香~𝒮𝓉𝒶𝓇𝓉𝑒𝓇 (二選一)▪️芝士煙肉焗大啡菇內藏水波蛋嘅大啡菇 一切開超流心!又唔會過生。大啡菇超juicy~ 其本身調味偏淡,鹹香主要黎自上面嘅薄脆芝士同煙肉。▪️白酒煮紐西蘭藍青口青口飽滿唔腥~ 湯頭用左蝦頭熬製,鹹鮮突岀。法包烘得乾左啲,不過用嚟就蘸湯一流!ℳ𝒶𝒾𝓃 𝒞𝑜𝓊𝓇𝓈𝑒 (三選一)▪️香煎三文魚柳配薯菜三文魚有驚喜喎!塊皮煎得超脆!魚肉超嫩超多汁,調味十足,點埋帶酸嘅醬汁就更清新~ 好鍾意佢側邊有唔少蔬菜,係纖維呀▪️澳洲穀飼西冷牛扒(12oz)配薯菜牛扒嗌左medium rare,火喉啱啱
再訪灣仔咖啡店 Latter Cafe

𝒟𝒶𝒾𝓁𝓎 𝒮𝑜𝓊𝓅 ᴏʀ 𝓈𝒶𝓁𝒶𝒹

▪️松露蘑菇湯

𝒮𝓉𝒶𝓇𝓉𝑒𝓇 (二選一)

▪️芝士煙肉焗大啡菇
芝士煙肉焗大啡菇

▪️白酒煮紐西蘭藍青口
白酒煮紐西蘭藍青口

ℳ𝒶𝒾𝓃 𝒞𝑜𝓊𝓇𝓈𝑒 (三選一)

▪️香煎三文魚柳配薯菜
香煎三文魚柳配薯菜

▪️澳洲穀飼西冷牛扒(12oz)配薯菜
澳洲穀飼西冷牛扒(12oz)配薯菜

牛扒嗌左medium rare,火喉啱啱好無過熟。肉質軟滑有咬口,牛味唔算好重,略嫌有少少筋,感覺上較三文魚遜色。餐廳嘅紅酒汁就同岀面嘅有啲唔同,加左洋蔥 入口帶酸更清新,不過就唔係好岩呀妹口味~ 不過配菜同樣岀色!薯蓉軟綿有薯粒,好重牛油味,仲有我最鍾意嘅高質車厘茄!

𝒟𝑒𝓈𝓈𝑒𝓇𝓉 (是日甜品 任選一款)

▪️Chocolate Snowman (Original $68)
Chocolate Snowman

真係估唔到 原來雪人嘅內心係黑色嘅朱古力mousse~ 軟滑甜度低,好濃朱古力味!而最中間就有綿密brownies同海鹽焦糖海鹽,層次比想像中豐富。雪人嘅鼻仲係好脆嘅朱古力餅!朱古力控表示滿意。

▪️Christmas Matcha Tart (Original $62)
Christmas Matcha Tart

頂層嘅抹茶忌廉 香甜奶味重尤如matcha latte。撻面一層抹茶醬 濃茶香帶微苦。抹茶醬底下竟然係一層綿密濕潤嘅蛋糕 而唔係mousse。撻底厚身,保持到香脆嘅口感。都算係甜得黎 幾濃茶味嘅抹茶甜品

𝒟𝓇𝒾𝓃𝓀

▪️Marshmallow chocolate +$30 (Original $62)
Marshmallow chocolate

打卡必點!提提大家想影靚相就要快手啲啦,好容易陸沉呢~ 滿滿嘅棉花糖下 係濃郁嘅熱朱,甜度低,配埋棉花糖就啱啱好啦。塊薑餅人精緻得黎,都幾濃薑同肉桂味。係睇得又飲得嘅一杯!

▪️Apple Pie Special Drink +$30 (Original $68)
Apple Pie Special Drink
係以蘋果批為概念嘅飲品~ 當中加左啲酸甜蘋果粒同肉桂粉,真係有少少蘋果批嘅感覺~ 不過我就覺得奶味重左啲,飲落有啲膩。
Marshmallow chocolate