2021-12-05 63 浏览
呢間餐廳雖然開始係工廠區,但唔會因為地點問題而令到人流減少。餐廳離地鐵站唔近,但假日人流依然多。餐廳個環境唔識,臨近聖誕有一棵好大嘅聖誕樹放喺度俾人影相,呢度分咗室內同埋室外嘅場地,仲可以帶埋寵物去,可能呢個就係假日人多嘅原因。真係幾舒服,雖然今次坐喺戶外,但係唔會因為天氣凍而感覺凍,因為室外佢會設有暖氣👍🏻少見既我覺得好出奇😄😄講返食物,唔係第一次黎,食物質素係唔錯,但係食物嘅種類唔多。次次黎基本上都會叫炸軟殼蟹漢堡配牛油果綠咖喱醬汁與薯條,佢呢度食野唔會有午餐,野飲要散叫。呢個漢堡辣辣地,但係勝在軟殼蟹炸得好脆,雖然係好趣但係都保持Juice;另外薯條佢會配有茄汁同埋灑上芝士粉,雙重口感絕對大人同小朋友都鍾意。All day breakfast,呢個係第一次叫,佢嘅份量都唔細,腸仔好大條,食一個餐真係足夠。嫩煎干貝忌廉意粉,呢個真係好好食,黑松露醬汁好多,干貝都好大粒,但係食嘅時候記得要趁熱食,如果凍咗食食物質素會爭啲㗎。總括而言呢度嘅嘢食都真係唔錯,環境又清幽寫意,假日嚟呢度食一食同朋友傾吓計真係一個好地方。

• All  day  breakfast
2021-12-05 81 浏览
已經幫襯過好多次,放假想近近坐Cafe輕鬆吓就會嚟呢度。 最鍾意嘅係坐得闊落得黎唔會限時,就算想用電腦做吓嘢都冇壓力,非常一流。台北燉牛肉意粉 ($98)第一次幫襯就對呢個意粉驚為天人,自此每次都必叫,仲要好穩定咁成為全餐最好食嘅一味。 成個精粹在於醬汁辣辣地,好微妙地似譚仔米線嗰種麻辣,食完隔一陣都仲有嗰種刺激感。 燉牛肉係僅僅熟,非常嫩滑,每一啖都沾滿creamy醬汁嘅感覺好滿足。炸軟殼蟹漢堡 ($148)軟殼蟹炸得乾爽,而且幾厚身紮實,唔會好似一陣風咁。 成個配搭都好好味,略嫌厚切嘅牛油果味道太突出,如果抽起咗淨係食軟殼蟹加包嘅話,先可以好清晰咁食到酥脆嘅軟殼蟹爪,但總括黎講都係值得encore嘅選擇。炸魚薯條 ($88)用料絕對唔頹皮,係炸魚界最上乘嘅肉質,配千島醬冇得輸。 雖然幾味都有大量薯條,但薯條鬆軟有薯味,輕鬆清碟。

台北燉牛肉意粉 ($98)

炸軟殼蟹漢堡 ($148)

炸魚薯條 ($88)
2021-12-04 44 浏览
平時去開觀塘都未必去工廠區上網見到觀塘工廠區有間餐廳可以帶毛孩一於去試一試由於係中午去 同埋帶咗毛孩嘅關係所以被安排坐室外天氣涼涼地 有風好舒服首先叫咗最鍾意食嘅Fish and chips特別欣賞呢度嘅魚柳炸粉用咗啲香草 食落唔會好單調而薯條係啱啱炸夠晒香脆同埋熱 好食另外一個主菜叫咗黑松露帶子意粉黑松露好香好濃味 亦都有唔少嘅菇喺入邊至於帶子煎得啱啱好夠唔會好鞋 好鍾意朋友仔叫咗一杯凍朱古力咖啡而我就叫咗熱嘅Flat White 咖啡豆好香黎到樂感 梗係要叫一叫佢哋嘅特色甜品Tiramisu 可以選擇經典嘅口味或者抹茶味由於第一次試 就揀咗經典嘅口味試一試先味道來講其實算係幾香滑 喺香港都算係幾唔錯而且份量都好大杯 兩個人分啱啱好下次到必定會再嚟呢度同埋附近有個狗公園 啱晒放狗嘅人事
平時去開觀塘都未必去工廠區

味道來講其實算係幾香滑 喺香港都算係幾唔錯
而且份量都好大杯 兩個人分啱啱好

下次到必定會再嚟呢度
同埋附近有個狗公園 啱晒放狗嘅人事
夜晚去觀塘dinner想坐耐少少 所以book左呢個餐廳平日夜晚去唔算太多人 staff俾我哋揀坐室內定室外呢個天氣超舒服 我地揀坐室外揀嘢食嗰陣 staff送上呢份麵包俾我哋慢慢睇menu☺️Fried fish, shrimp and squid坐室外有啲暗 我食咗兩舊好似都係魚😂Beef Burger,French fries 無特別驚喜Confit Octopus,Salmon Mentaiko Risotto 呢個賣相滿分💯 章魚好食 risotto一般Taipei Beef Stew Lasagna呢個好好食 少少辣好惹味😋呢杯紅酒味好重 好飲☺️☺️☺️後面兩杯係Mojito 🌱室外可以坐耐少少 趁天氣好一定要好好把握坐室外嘅機會😆
夜晚去觀塘dinner想坐耐少少 所以book左呢個餐廳
平日夜晚去唔算太多人 staff俾我哋揀坐室內定室外

呢個天氣超舒服 我地揀坐室外

揀嘢食嗰陣 staff送上呢份麵包俾我哋慢慢睇menu☺️
Bread

夜市酥炸海鮮

Fried fish, shrimp and squid
坐室外有啲暗 我食咗兩舊好似都係魚😂

特製牛肉起司漢堡與薯條

Beef Burger,French fries
無特別驚喜

室外可以坐耐少少 趁天氣好一定要好好把握坐室外嘅機會😆
菇菇燻鮭明太子奶油章魚燉飯
台灣風味牛肉麵
2021-11-25 89 浏览
這Kaffe食物都幾好,咖啡☕️都唔錯,先講下食物,叫左一個帶子意粉,都幾好食,不過就多左油少少,如果少返d油會更好,甜品伯爵茶麻糬窩夫配烏龍茶蛋糕奶茶雪糕這個唔錯奶茶雪糕幾有茶味,咖啡都可以接受,可能只係我唔太識欣賞這些手沖咖啡,不過貴錢就有少少貴,三樣嘢咁就連加一$367落樓埋單
BRAZIL  PULPED  NATUTAL
伯爵茶麻糬烏龍茶蛋糕奶茶雪糕
奶油羅勒干貝意粉
伯爵茶麻糬烏龍茶蛋糕奶茶雪糕
食lunch叫咗個set, 有意粉、Tiramisu同嘢飲,因為甜品冇得叫先上所以嚟先嘅係甜品… 意粉唔差幾好食,好多汁但食晒成個意粉嘢飲都未到,同店員講之後輕輕幫我吹咗一次… 我杯凍嘅mocha 可能因為差個shot所以就擺咗喺counter好耐,直到咖啡師加返個shot先拎過嚟比我,杯嘢飲係冇蓋嘅然後啲店員就喺我杯嘢飲上面傾計都唔緊要啦但係mocha 冇乜咖啡味只係得奶味同朱古力嘅苦味,仲要俾我發現喺舊冰上邊加咗一隻蟲蟲Tiramisu都冇咖啡味… 呢個價錢呢個質素,真係只此一次了

意粉唔差幾好食,好多汁

2021-11-25
2021-11-23 108 浏览
幾個月前食過一次,對於呢度嘅環境印象深刻,因為入到餐廳,真係唔覺自己喺觀塘咁。餐廳有分室內同室外,室外感覺仲正,不過怕大風,所以今次都係坐返室內。午餐選擇唔多,不過餐廳好明顯係貴精不貴多,樣樣都好似好好食咁,飲品比食物選擇多好多。炸軟殼蟹漢堡搭配牛油果綠咖哩醬汁與薯條🍟薯條熱辣辣,搭配芝士粉好好味😋軟殼蟹漢堡份量好多,軟殼蟹炸得嚟唔會太油,而且以軟殼蟹嚟講都算多肉,重蟹味。牛油果綠咖喱醬汁亦都提升漢堡嘅味道,醬汁份量適中,而且有沙律中和油膩感👍🏻朋友們另點了意粉系列,香濃的松露味一放上桌已十分吸引😍午餐餐飲點選了黑糖鮮奶,上次飲完已經記掛住,今次當然要飲返,水準維持😋呢間餐廳真係傾偈透氣一流👍🏻👍🏻

炸軟殼蟹漢堡搭配牛油果綠咖哩醬汁與薯條

朋友們另點了意粉系列,香濃的松露味一放上桌已十分吸引😍
嫩煎干貝忌廉松露醬汁

黑糖鮮奶

呢間餐廳真係傾偈透氣一流👍🏻👍🏻
炸軟殼蟹漢堡搭配牛油果綠咖哩醬汁與薯條
嫩煎干貝忌廉松露醬汁
黑糖鮮奶
2021-11-23 107 浏览
去親觀塘個邊都會醒起呢間好靚 好多人講既cafe每次都見到好長龍好多人食 今次去開終於忍唔住要入去食返個lunch😆環境好寬敞 好大 啲枱 椅以木為主 簡約得嚟又好有質感😆第一樣嗌既係烤牛肉芝士三文治 配花生醬汁而且仲有好多沙律菜 好fresh個汁好得意 好惹味 啲牛肉唔會好老好孩配埋啲洋蔥一齊食好perfect match同埋個包都好軟 唔會好乾 極推第二樣嗌既係干貝忌廉松露意粉 好creamy 好重黑松露既味🥰干貝處理得好好煎既時間掌握得好好 咬開一絲絲 食到鮮味 好juicy仲叫咗杯芒果乳酪 唔會太甜 啱啱好😆仲有啲冰芒果肉好正最尾仲嗌埋甜品朱古力紅莓脆脆慕絲cake紅莓酸酸地 朱古力外層係黑朱古力裡面都唔會好甜 食落唔會好濟 反而啱啱好🥰點餐係用QR CODE 好方便😆成個環境好好食物都好high quality ✌🏻Recommend !!😋
去親觀塘個邊都會醒起呢間好靚 好多人講既cafe

裡面都唔會好甜 食落唔會好濟 反而啱啱好🥰

點餐係用QR CODE 好方便😆

成個環境好好
2021-11-23 97 浏览
⋆⁺₊⋆.Lᴀɢᴏᴍ ᴋᴀғғᴇᴇ..Sᴀʟᴍᴏɴ salad | Poached ᴇɢɢs/ $58 / 🥨🥨🥨🥨整體味道不俗~有啲似一般嘅all day breakfast ㅋㅋ.Gʀᴏᴜɴᴅ ʙᴇᴇғ | Pᴀɴ-ғʀɪᴇᴅ ᴇɢɢs | Wʜɪᴛᴇ ʙʀᴇᴀᴅ/ $48 / 🥨🥨🥨啲菜上面有個綠色嘅醬太酸~個人覺得唔太夾ȏ.̮ȏ 如果可以好似三文魚個個咁,同野食分開上,再比大家自己選擇加唔加會更佳(•̀ω•́)✧.性價比算早嘅輕食早餐~份量都算多!不過可能朝早冇乜店員返工,所以出餐有啲慢(;′⌒`)但係店面好大~仲有戶外位置!成個環境都好chill~.*另收加一服務費喔...[滿分5個🥨]...⌫ Lagom Kaffe (觀塘)觀塘偉業街180號Two Harbour Square1樓.#觀塘咔嚓#cafe咔嚓

⋆⁺₊⋆
Lᴀɢᴏᴍ ᴋᴀғғᴇᴇ
Sᴀʟᴍᴏɴ salad | Poached ᴇɢɢs
/ $58 / 🥨🥨🥨🥨
/ $48 / 🥨🥨🥨

但係店面好大~仲有戶外位置!成個環境都好chill~
*另收加一服務費喔
[滿分5個🥨]
...
⌫ Lagom Kaffe (觀塘)
觀塘偉業街180號Two Harbour Square1樓
#觀塘咔嚓
#cafe咔嚓
2021-11-22 75 浏览
餐廳環境很舒適 服務也是很不錯.但是下次會選擇坐在室內會的位置。因為outdoor位置夜晚會有蚊 ,聚餐後回到家發現兩條腿到比蚊針希望餐廳改善這一點就Perfect.
餐廳環境很舒適 服務也是很不錯.
但是下次會選擇坐在室內會
的位置。因為outdoor位置夜晚會有蚊 ,
聚餐後回到家發現兩條腿到比蚊針
希望餐廳改善這一點就Perfect.

2021-11-21 101 浏览
好多kol介紹,但真係有啲失望。餐廳好大,位都算舒服。餐飽係算好食,牛油都係。本人唔太食得牛肉,結果晚餐只有risotto 嘅選擇。好多都冇得揀,choice 較少。dessert 叫左檸檬撻,又真係算幾好食。距離地鐵站較遠,好近觀塘海旁,真心希望餐廳可以有多啲選擇
2021-11-21 83 浏览
約咗朋友去觀塘行街, 佢一路都想試呢間cafe, 就陪咗佢去😂 自己其實唔係第一次黎, 但見menu有新產品, 有小小新鮮感喎又🤩同朋友口味差唔多, 叫咗一模一樣嘅野試😂 本身struggle要邊款三文治, 見到推薦牛呢款三文治就決定試呢款🤭烤牛肉芝士三文治佐伍斯特花生醬 ($98), salad有特製沙律醬, 食落幾fresh😊 toast嘅size唔細, topping係洋蔥同烤牛肉, 有肉汁, 上面仲加咗一片芝士,邪惡又滿足☺️ toast脆口, 搽咗花生醬, 同芝士好夾呀!另外去得cafe, 當然唔可以錯過咖啡🤩 叫咗杯手沖咖啡, Brazil豆, 入口順滑, nutty帶dark chocolate味, 相當唔錯🥰可以因為呎間cafe距離地鐵站唔近, 佢冇用餐時間, 同朋友假日嚟可以坐喺度傾計, 好chill呀🤫🌟

呢間係觀塘嘅lagom cafe雖然位置上唔算近地鐵站但佢近海濱 食飽飽可以去海旁散下步消化下台灣風味牛肉千層麵台式西式fusion嘅一道菜濃濃嘅芝士味加上微微辣辣地嘅蕃茄醬 中和咗個油膩感中間夾咗好多牛肉碎 好足料菇菇燻鮭明太子奶油章魚飯條章魚勁大隻!同埋輕輕帶有少少檸檬汁嘅香甜更加突出咗章魚本身嘅鮮味Risotto 比較清淡 唔怕會食到好滯咁加埋咸咸地嘅明太子就啱啱好白桃烏龍撻甘甘地嘅茶香配上甜甜嘅白桃Perfect match!焙茶巴斯克芝士蛋糕焙茶味好突出 加上微微burnt嘅濃濃cheesecake味味道層次好豐富提拉米蘇係呢排好興嘅盒子tiramisu 個蛋糕底夠濕潤 可能本身飲慣咖啡 如果coffee味可以再出啲會更好
呢間係觀塘嘅lagom cafe

Risotto 比較清淡 唔怕會食到好滯咁
加埋咸咸地嘅明太子就啱啱好

白桃烏龍撻
甘甘地嘅茶香配上甜甜嘅白桃
Perfect match!

焙茶巴斯克芝士蛋糕
味道層次好豐富

提拉米蘇
係呢排好興嘅盒子tiramisu
個蛋糕底夠濕潤
可能本身飲慣咖啡 如果coffee味可以再出啲會更好
2021-11-17 90 浏览
前幾日去完牛頭角分站食早餐,呢晚約咗朋友喺觀塘食飯,佢哋又話食lagom,我見早晚餐應該食唔同嘢就冇咩所謂,點知去到先知原來menu完全都唔同,令我更加驚喜!好鍾意呢度嘅空間感,令人坐得好舒服,我哋三個人,叫咗兩個小食,分別係炸海鮮同雞翼😌其實小食來講份量啱啱好,炸海鮮好足料,我食到嗰隻係有蝦,啖啖肉😋😋至於主食就叫咗兩個risotto,一個帶子雜菌、一個八爪魚柚子,本身覺得後者吸引啲,但係食落去其實都係鍾意雜茵,可能食慣嗰種味道😆本身以為唔夠食,叫多咗個蘆筍魚,呢個份量真係少,但係每人試啲都OK,我哋三個人都分別嗌左dirty、smoothie同茶,總體來講其實都幾滿意,價錢雖然偏貴,但我覺得如果你鍾意呢啲感覺,又無人限制你食幾耐,其實都不妨一試❤️❤️

2021-11-16
2021-11-17 67 浏览
人氣cafe lagom kaffee終於有機會試下,由觀塘apm行過去都要一段路,到左大約12點半都唔洗等位。環境好好,有落地大玻璃對住個後花園lunch set會跟一杯半價飲品。就揀左巴馬火腿奶油牛肝菌汁意粉配凍摩卡. 質感比較creamy, 好香牛肝菌味,加埋巴馬火腿嘅鹹味,味道層次即時提升. 至於杯mocha就感覺比較普通, 朱古力味完全蓋過咖啡味,略嫌普通。座位舒適,但係價錢略貴而且分量對男仔黎講可能比較少
環境好好,有落地大玻璃對住個後花園

巴馬火腿奶油牛肝菌汁意粉
莫卡