2022-12-15 543 浏览
五點半嚟到,仲趕得切叫下午茶,平過晚飯勁多😆環境光猛,座位係卡座,有私隱度,適合傾偈飲嘢。不過後尾應該有人食鐵板或燒烤類嘅嘢,都幾大油煙。吉列豬扒配大蝦蛋包飯 $68豬扒同大蝦都係普通質素,脆但無乜肉汁,咖喱亦係普通日式咖喱,唔辣少甜,呢個價錢包埋嘢飲非常ok。香蒜欖油辣椒蝦意粉 $62呢個朋友點嘅,佢話味道正常。藍莓芝士蛋糕見有下午茶就點多個甜品,味道唔會偏甜但唔會太甜,不過芝士味再濃啲就更好食。埋單一人平均$100,仲由5:30坐到8:30,超抵😂
五點半嚟到,仲趕得切叫下午茶,平過晚飯勁多😆

吉列豬扒配大蝦蛋包飯 $68

香蒜欖油辣椒蝦意粉 $62
呢個朋友點嘅,佢話味道正常。

藍莓芝士蛋糕

埋單一人平均$100,仲由5:30坐到8:30,超抵😂
2022-12-10 367 浏览
幾年前ufufu cafe在香港開業帶起了排隊熱潮,日式精緻的芭菲令人慕名而來,熱潮過後再到訪,熱食質素平穩,甜品一樣高質!博多明太子忌廉汁讚岐烏冬忌廉汁很多又入味,烏冬彈牙照燒汁溫玉子和牛漢堡扒漢堡扒很普通,沒有特別的肉味,有點失望。焗薯加沙律醬就很好吃,因為鐵板是熱上的,用來薦底的部分洋蔥很快就是燒焦了。酥皮粟米湯酥皮好吃,忌廉粟米湯就比較普通,似罐頭湯,不過都算夠creamy。芒果芭菲Ufufu 的專長一定是做甜品吧!芭菲層次分明,有雪糕也有雪芭,和圖片一樣超吸引!

博多明太子忌廉汁讚岐烏冬
忌廉汁很多又入味,烏冬彈牙

照燒汁溫玉子和牛漢堡扒

酥皮粟米湯

芒果芭菲
2022-12-03
等候时间
10 分钟 (堂食)
2022-11-29 292 浏览
結合日式與西式料理元素的餐廳,從前菜、主餐和甜點都有多種選項,尤以芭菲最為出名,滿足不同顧客需求。九州風海鮮蕃茄意粉 $142海鮮份量很多,有青口、蝦、魷魚、蜆肉,意粉軟硬度適中,意粉掛滿香濃微辣番茄汁,醬汁吸收了海鮮的精華,非常美味。心太軟抹茶芭菲 $92心太軟內裡保持濕潤,朱古力味濃郁。芭菲每層也有不同配料,口感豐富有層次。脆炸大蝦伴蛋黃醬 $82蝦肉外層香酥,內裡鮮美彈牙,伴上沙律配菜,完美不肥膩。粟米魚餅 $55魚餅炸到有點乾身,幸好口感煙韌彈牙,表面沾了不少粟米粒,增添口感。抹茶紅白拿鐵 $62抹茶甘味與甜美平衡,奶泡細綿,香滑順喉。知覽檸檬紅茶 $52紅茶底算濃郁,可按照個人喜好加入檸檬片或糖。
九州風海鮮蕃茄意粉 $142
心太軟抹茶芭菲 $92
心太軟內裡保持濕潤,朱古力味濃郁。
芭菲每層也有不同配料,口感豐富有層次。
脆炸大蝦伴蛋黃醬 $82
蝦肉外層香酥,內裡鮮美彈牙,伴上沙律配菜,完美不肥膩。
粟米魚餅 $55
抹茶紅白拿鐵 $62
抹茶甘味與甜美平衡,奶泡細綿,香滑順喉。
知覽檸檬紅茶 $52
紅茶底算濃郁,可按照個人喜好加入檸檬片或糖。
上次去東薈城行街 咁啱見到樓上有間主打日式西餐 門口仲有好多甜品蛋糕選擇 見到咖哩蛋包飯之後就決定一定要試下!!🥘鹿兒島和牛漢堡扒佐咖喱蛋包飯💰148首先我就覺得蛋包飯一定要配咖哩先好味 呢度嘅日式咖哩唔會齋甜 而有小小偏辣 而且滑蛋好大一塊 好似被咁kum住D飯 睇落都已經係滑嘟嘟咁 食落口更順滑!飯係醬油炒飯 雖然唔係茄汁但係都特別有味 正過白飯!漢堡扒方面呢間係比較厚實 即係D肉質唔會太過鬆散 pack得比較緊實 所以咬口會硬小小 入面冇咩調味例如洋蔥之類 更完整 好推薦!🍱三色丼(吞拿魚蓉飯、帶子三文魚籽醋飯、燒汁牛肉飯)💰138呢隻應該啱曬選擇困難症嘅人 有三隻味可以試曬 吞拿魚蓉蓋係飯上面 唔會特別腥 帶子三文魚籽個個上面直程有冇沙律 特別清新 溝埋醋食簡直就係壽司飯咁🤣而燒汁牛肉飯會比較少D 但係燒汁味都幾濃!🥞焦糖香蕉班戟💰98食到最尾更係要加甜品 呢間日式cafe就專門主打梳乎厘班戟同一D日式抹茶甜品 仲有蛋糕 不過其他個D下次再去食啦!香蕉上面有層糖片 其實係焦糖 切開同香蕉一齊入口 有種甜溝苦澀嘅味道 係雙重口感 而中間仲有焦糖味雪糕 配上焦糖醬 可以用梳乎厘來點

🥘鹿兒島和牛漢堡扒佐咖喱蛋包飯
💰148

🍱三色丼(吞拿魚蓉飯、帶子三文魚籽醋飯、燒汁牛肉飯)
💰138

🥞焦糖香蕉班戟
💰98

香蕉上面有層糖片 其實係焦糖 切開同香蕉一齊入口 有種甜溝苦澀嘅味道 係雙重口感 而中間仲有焦糖味雪糕 配上焦糖醬 可以用梳乎厘來點呢兩隻味 成個班戟都係焦糖味🥺呢隻班戟唔係空氣感 但係都唔係熱香餅口感 咁啱處於厚實同空氣嘅中間 值得一試!

我地加錢轉套餐仲有酥皮湯 而且呢度份量都偏大份 啱曬同朋友share!

📌 L.D.K. by Ufufu Café (東涌)
東涌達東路20號東薈城2期7樓707號舖
2022-05-15
  • 鹿兒島和牛漢堡扒佐咖喱蛋包飯
2022-10-29 209 浏览
叫咗個鰻魚撈烏冬,個份量好大下,條鰻魚更加係好足料。但係覺得個味唔係好夠,因為啲汁唔係好多同埋唔係好入味。好彩佢有隻半熟蛋令到個烏冬濕啲。✨環境佢間餐廳係半Open嘅設計,所以喺商場嘅走廊好容易都會望到入去,好處就係比較open空氣都流通,但係就會惹來好多商場嘅人嘅目光望唔到你食飯。餐廳入邊坐得都舒舒服服,平日lunch time去食個飯就唔多人。

✨環境

2022-10-25 184 浏览
呢間日式西餐廳有靚靚餐具 玫瑰金鑄鐵鍋 杯杯碟碟patten 都好靚🍜鰻魚浦燒溫泉蛋烏冬烏冬味道偏淡🥘牛肉鍋日式烏冬經典和牛漢堡🍔下次都係食日式空氣pancake 發現QR code 價錢同餐牌唔同仲貴左 有啲伏希望佢哋會快啲update 啦
呢間日式西餐廳

發現QR code 價錢同餐牌唔同
仲貴左 有啲伏
希望佢哋會快啲update 啦
2022-10-22 125 浏览
放假,陪媽媽到寶蓮禪寺拜大佛,回程路過東薈城,商場擴建二期沒來過,趁機會逛逛,二期感覺很好!樓底高、寬敞、空間感足!逛着逛着就到了7樓,發現有家 L.D.K. by Ufufu Cafe,每次經過市區的都要排隊等位,東涌店不用等,就 walk in吃下午茶。點了1鹹1甜 tea set,包括以下的:#日式火山燒肉漢堡:我媽媽不吃牛肉,這個豚肉漢堡很適合她,半肥瘦豚肉烤得甘香,配菜是厚切薯條爆好吃!蔬菜沙律解油膩,很好的平衡味蕾。#野莓忌廉蛋糕:草莓、紅莓、藍莓,配海綿蛋糕,微甜不膩,好吃!#招牌咖啡:夠濃,好喝!招牌保得住!#熱奶茶:醇厚,紅茶和淡奶的比例合適,讚!性價比高的下午茶。

點了1鹹1甜 tea set,包括以下的:
#招牌咖啡:夠濃,好喝!招牌保得住!
#熱奶茶:醇厚,紅茶和淡奶的比例合適,讚!

性價比高的下午茶。
2022-07-13
2022-10-10 103 浏览
🍔經典和牛漢堡 $108配菜有扭紋薯條·沙律薯條外脆内軟 熱辣辣🔥可惜茄汁好酸 品質有待改善漢堡扒 重點推介😍唔鐘意漢堡都可以選擇鐵板或者咖喱飯(`・ω・´)肉質唔會鬆散有厚度但亦都保持肉汁同軟腍度💗🍛日式咖喱燴牛肉飯 $112店內主打西式•日式fusion菜咖喱味唔重 偏日系 甜而不辣牛腩食得出有放心機(๑•́ ₃ •̀๑)容易入口 偏腍 好少店家做到人均消費都係百零蚊 大大份 填飽個肚之餘仲可慳錢 (*´∀`)~♥️
🍔經典和牛漢堡 $108

配菜有扭紋薯條·沙律
薯條外脆内軟 熱辣辣🔥
可惜茄汁好酸 品質有待改善
漢堡扒 重點推介😍
唔鐘意漢堡都可以選擇鐵板或者咖喱飯(`・ω・´)
肉質唔會鬆散有厚度
但亦都保持肉汁同軟腍度💗

🍛日式咖喱燴牛肉飯 $112

店內主打西式•日式fusion菜
咖喱味唔重 偏日系 甜而不辣
牛腩食得出有放心機(๑•́ ₃ •̀๑)
容易入口 偏腍 好少店家做到

2022-09-21 138 浏览
東涌自從新開第二期多左好多野食今次又試下唔同嘅餐廳先☺️☺️🤎流心芝士和牛漢堡🐮漢堡唔會好硬食落口加埋流心芝士超級夾呀仲有西蘭花同唔同嘅菇不錯不錯👍🏻👍🏻👍🏻🤎自家製煙三文魚番茄意粉🍝樣子普普通通,食落去都係係不過不失嘅意粉😛但三文魚份量都幾多塊👍🏻🤎忌廉意大利飯可樂餅佐黑松露汁🥠佢好似薯餅咁,但係入面係忌廉意大利飯細細粒放入口唔油膩點埋黑松露汁就更加香🤎TIRAMISU蛋糕朱古力芭菲🍰個芭菲都幾大杯有朱古力醬、CREAM、2球雪糕、粟米片、一小件TIRAMISU個雲呢拿味雪糕幾香底個到仲有啲咖啡凍整體呢啲芭菲都係無得輸嘅😛😛
東涌自從新開第二期多左好多野食
今次又試下唔同嘅餐廳先☺️☺️

🤎流心芝士和牛漢堡🐮
漢堡唔會好硬
食落口加埋流心芝士超級夾呀
仲有西蘭花同唔同嘅菇
不錯不錯👍🏻👍🏻👍🏻

🤎自家製煙三文魚番茄意粉🍝
樣子普普通通,食落去都係
係不過不失嘅意粉😛
但三文魚份量都幾多塊👍🏻

🤎忌廉意大利飯可樂餅佐黑松露汁🥠
佢好似薯餅咁,但係入面係忌廉意大利飯
細細粒放入口唔油膩
點埋黑松露汁就更加香

🤎TIRAMISU蛋糕朱古力芭菲🍰
個芭菲都幾大杯
個雲呢拿味雪糕幾香
底個到仲有啲咖啡凍
整體呢啲芭菲都係無得輸嘅😛😛
再次走入一個平時不會經常去的地方東涌🙃。 作為一個的新界人走入離島的機會應該好多人都會明白, 來回足已可以飛一轉台灣。 跟友人血拼完行到累又唔想食太飽, 於是就走進了一間日本咖啡店chill下, 這餐廳除左東涌店外仲有地方都有分店包括:沙田、 九龍灣、 葵涌、 馬鞍山, 將軍澳。🥞抹茶紅豆班戟當看到餐牌內印有多款口味的班戟諗都唔諗就選擇了抹茶, 因為跟友人是抹茶控, 已經迫不及待想立刻下單😆。 食正野當然要耐心等待, 落單即叫即整需時二十分鐘。 當班戟遞上時, 見到班戟搖晃震動的感覺好療癒🤩。 亦都覺得其口感會係好鬆軟唔會有實“的的”的感覺。 果然味道跟預期差不多, 香濃的抹茶粉灑在班戟面上令班戟有清新的抹茶味, 食完唔會太有飽肚感, 但紅豆味道稍為甜了一點好彩不太影響整體味道😋。🍗L.D.K南風蠻炸雞賣相普通, 炸雞表皮淋上特製的沙律醬令味道油而不膩, 可惜本人覺得炸粉過厚令到雞肉偏少, 雖然雞肉肉質都嫩滑同入味但整體感覺普通沒什麼驚喜之處🙃。☕泡沫咖啡&鮮奶咖啡精美的咖啡杯盛載著香濃的咖啡, 再配上一片薄脆杏仁曲奇成個感覺好Chill 好relax😎。  咖啡味道香淳唔會太過苦澀,

🥞抹茶紅豆班戟

🍗L.D.K南風蠻炸雞

☕泡沫咖啡&鮮奶咖啡
精美的咖啡杯盛載著香濃的咖啡, 再配上一片薄脆杏仁曲奇成個感覺好Chill 好relax😎。  咖啡味道香淳唔會太過苦澀, 牛奶味道香甜令到整杯咖啡順滑了不少亦多了層次感。 就算放涼了整體味道變化都唔太大👍🏻。

2022-09-17 92 浏览
星期日特登入去東涌食pancake , 我記得要5:30pm前先有得食,上次過咗就冇,所以就啱時間5:00pm食埋晚飯。第一款叫咗蜆肉抄意粉,隻碟已經好得,雖然份量少D,但對細食女朋友都ok 第二款叫咗和牛芝士漢堡啱晒一家大細,由其是小朋友最鍾意薯條🍟,我自己都食唔停口🤣🤣😅第三款主角出場就係pancake 限時供應,忘記影menu, 佢有多款俾你揀有mango, strawberry, green tea, chocolate, etc….我哋上次食咗green tea 都好味,今次揀咗mango , 雖然有少少酸,但只係想食pancake 質感, 啱D情侶你一嗒我一嗒食😝😝😝

第一款叫咗蜆肉抄意粉,隻碟已經好得,雖然份量
少D,但對細食女朋友都ok

2022-09-15 849 浏览
冇諗過一個星期內去左兩次東涌,第一次就係星期一公眾假期搭咗免費接駁巴士去工展會趁熱鬧, 雖然買到嘅嘢唔多,人就勁多,話晒都係第一次去亞洲國際博覽館當見識下。今日就係有一位朋友要入去東薈城工作,我同另外二位朋友就坐咗佢㗎順風車入去Outlet行下當Buy time,其實自己都未正式去過香港嘅Outlet,所以今日又去見識一下。 😁講真行慣日本嘅outlet覺得日本Outlet又大又靚,香港真係比不上,而且現在很多人都改變了生活方式,在家工作時間加長了或是由全職轉做 Freelance,其實真係唔需要再買咁多名牌,所以我哋今日都係Windows Shopping為主, 冇乜興趣買嘢,行到咁上下就搵個地方休息一下食個 Tea,始終食落肚先至係自己嘅,哈哈。🤣Outlet內除了7/F全層均為食肆外,其他樓層或G/F都會一些飲咖啡☕️的地方,例如有: Starbucks/Pacific Coffee/Cova/Oolaa/Pret…等等。 我們就選了7/F樓的 L.D.K. by Ufufu Café原因是這裡人流不多夠清靜,地方舒適,坐得舒服。這間餐廳屬於半開放式,外圍只是以原木色的橫木條造成的

原因是這裡人流不多夠清靜,地方舒適,坐得舒服。這間餐廳屬於半開放式,外圍只是以原木色的橫木條造成的約半身高的屏風分隔開餐廳與公共走廊,
餐廳座位不算少,中間位置放有一排較有私隱度的卡座,但餐廳的景觀就欠奉啦,相比起對面炸雞店Goobne有開陽嘅海景,就差咗少少。
我們4人點了二份班戟(不包飲品),三個鹹及一個甜的Tea set (Tea set 包一杯飲品):
~ 草莓班戟 ($128)
每份有兩件蓬鬆的班戟,配料有草莓雪糕一球,鮮忌廉及淋上份量頗多的士多啤梨醬及切粒嘅士多啤梨,配料夠晒份量,但全部都好甜, 見到咁多草莓醬已經覺得膩滯啦; 班戟也可以做得更蓬鬆,因此仍有改進的空間。
草苺班戟
~ 抹茶紅豆班戟 ($98)
同樣有兩件蓬鬆的班戟,配料綠茶雪糕帶點綠茶的苦味平衡了雪糕的甜味,還有兩件沾滿綠茶粉的日式缺蕨餅及兩粒白玉丸子和鮮忌廉,除了那一球紅豆泥較甜之外,我反而覺得抹茶紅豆班戟比草莓班戟更好吃,而且抹茶紅豆班戟比草莓班戟再平$30一份, 較為化算。
抹茶紅豆班㦸
鹹點 / 甜點Tea set我哋揀咗:
~ 焦糖千層蛋糕 (Tea set  $48)
千層蛋糕最上面一層係焦糖識落有少少脆口,上面仲加咗一啲鮮忌廉, 呢件千層蛋糕做得唔錯,而且性價比高, 推薦。 👍
焦糖千層蛋糕 (Tea Set)
另外還有1份下午茶餐草莓杏仁撻也是同樣$48,除了草莓杏仁撻外還另外有一球雲呢拿雪糕,我也覺得PE值很高,不過今次冇order到。
~ 自家製炸粟米魚餅 (Tea set  $48)
總共有五件,除咗炸得比較過咗少少火位,同有啲油膩之外,呢份炸粟米魚餅入面有好多粟米粒算係好食,如果魚肉再多少少就會更加Perfect啦!
自家制炸粟米魚餅 (Tea Set)
~ 九州風香炸雞翼 (Tea set  $52)
同樣有五隻雞翼,但係上枱時雞翼嘅顏色同Menu入邊相差得好遠,雞翼都算大隻,但黑色嘅醬汁完全上唔到雞翼上面,因此雞翼係完全冇味嘅,幸好碟內還有一些汁料,否則這吃這雞翼真的味同嚼蠟。😣
九州風香炸雞翼 (Tea Set)
~ 吉列豬排配大蝦蛋包飯 (Tea set  $68)
因為有一位男性朋友說他今天還未吃午餐,所以就點了這一份吉列豬排配大蝦蛋包飯,這個飯上枱的時候看得到份量充足,除了有很多咖喱汁之外, 炒滑蛋包着帶茄汁味的飯,除了已切開的吉列豬扒外還有一隻切開兩段的吉列大蝦;朋友說他吃完已很飽,但我們已預留了以上所有甜品的其中一部份給他的第二個胃呢!晚上我們也一起吃飯,本來平日可以吃一大碗飯的他,這晚也只吃了小半碗飯,而我則0米飯,真搞笑!🤣
吉列豬排配大蝦蛋包飯 (Tea Set)
~ 飲品四杯各自叫了凍檸茶/凍咖啡/凍朱古力
總結,這間餐廳的食物一般般,不過不失,質量和擺盤算是合格,但並不是相當吸引,優點是環境尚可以及座位舒適,Tea Set 選擇多及PE值高,平日人流不多可以選擇行累了就在這裏和朋友聊聊天,歎歎咖啡,消磨一個下午。 精打細算的我建議其實Tea set 可以只喝飲料,然後把主食打包回家, 晚餐不用買餸又洗又煮,節省不少時間和money喔!👍
2022-09-14
用餐时段
下午茶
焦糖千層蛋糕 (Tea Set)
2022-09-11 90 浏览
今日行開東薈城outlet,想食意份,就去左依間好和風既西餐廳跟餐叫左酥皮粟米湯同沙律,層酥皮焗得好靚,個粟米湯好濃粟米味👍主菜5分鐘就嚟,依個和風鵝肝梅子意粉好好食!!!! 意份同醬汁嘅鵝肝味都超級濃!!!原塊鵝肝同梅子味好夾,依個意粉絕對有回頭番茄煙三文魚意粉:番茄味濃,似係新鮮番茄調嘅醬汁,配少少辣椒粒幾好食雖然佢價錢少少貴,但佢真係做到好食既嘅日意fusion,每碟菜份量亦夠多,下次黎會想試埋佢既甜品,menu睇落好吸引!

2022-07-09 553 浏览
響東薈城行完街食埋晚餐先走,見到ufufu應該係新開,就隨便行咗入去。坐低嘅時候8:30,侍應話8:45 last order,可以坐到9:30,佢哋上菜超快,所以完全冇問題👍🏻我同朋友分別嗌咗個主食,再揀咗一個甜品share。我揀咗南蠻炸雞加酥皮湯同白飯同沙律。沙律汁係(應該係)好開胃嘅黑椒柚子醋,南蠻炸雞好酥脆,美味!朋友嘅蛋包飯佢都話唔錯唯一有啲失望就係個甜品。芒果味同抹茶唔係好融合得到,味道普通。最後埋單$250左右。響東薈城都算一個唔錯嘅選擇。

我同朋友分別嗌咗個主食,再揀咗一個甜品share。

酥皮湯
南蠻炸雞

蛋包飯

朋友嘅蛋包飯佢都話唔錯

唯一有啲失望就係個甜品
抹茶芒果芝士蛋糕

芒果味同抹茶唔係好融合得到,味道普通。
最後埋單$250左右。響東薈城都算一個唔錯嘅選擇。
2022-06-21 440 浏览
L.D.K By Ufufu  Cafe (東薈城) 送朋友機,近近哋就去咗東涌東薈城搵嘢食。 經過見到呢間cafe唔使點排隊啲嘢食有幾吸引,就一於試下啦。有加一服務費💲 🍴草莓&奇異果蘇打($48)第一啖有啲藥水味, 之後加咗啲糖漿,好飲好多。 仲有幾粒鮮果肉可以食😆 😋😋😋🍴脆炸大蝦半蛋黃醬 ($78)有6隻蝦,咬落幾有彈性,外層炸得幾脆,配埋啲沙律菜就無咁濟,好食! 😋😋😋😋😋🍴三色井($138)整體份量比較少·吞拿魚蓉飯 吞拿魚蓉食落好綿 · 帶子三文魚籽醋飯帶子食落都幾新鮮 · 燒汁牛肉飯啲牛仲多過飯 😋😋😋😋🍴 宇治抹茶蕨餅巴菲($78)抹茶味都幾濃郁,唔錯!😋😋😋😋
L.D.K By Ufufu  Cafe (東薈城)

🍴草莓&奇異果蘇打($48)

😋😋😋

🍴脆炸大蝦半蛋黃醬 ($78)

😋😋😋😋😋

🍴三色井($138)
整體份量比較少

·吞拿魚蓉飯
吞拿魚蓉食落好綿

· 帶子三文魚籽醋飯
帶子食落都幾新鮮

· 燒汁牛肉飯
啲牛仲多過飯

😋😋😋😋

🍴 宇治抹茶蕨餅巴菲($78)
抹茶味都幾濃郁,唔錯!
😋😋😋😋
2022-06-18