2021-09-09 69 浏览
又來到荃灣經過白田壩街見到呢間大廈有一幅超大嘅壁畫好奇地走咗入去望原來係將舊紗廠轉變成為新景點大廈外邊同入邊簡直好似兩個世界好多嘢睇好多嘢行行到肚餓見到有間KOKO coffee shop入邊嘅擺設裝飾非常之有性格我相信店主應該係鍾意踩單車同影相嘅入邊有勁多幅畫多數都同單車有關冰鎮自製檸檬水飲落酸酸地非常之開胃意大利紅醬虎蝦帶子意粉蕃茄味濃郁帶子非常之大嚿非常新鮮BBQ原隻燒春雞配燒菠蘿估唔到菠蘿燒出嚟有別一番嘅風味燒烤味嘅菠蘿薯條炸得唔錯配埋個醬汁一流原隻燒春雞啱晒唔鍾意雞骨嘅我
又來到荃灣

薯條炸得唔錯配埋個醬汁一流
原隻燒春雞
啱晒唔鍾意雞骨嘅我
2021-09-06 28 浏览
周不時都會去南豐紗廠探下狗仔🐶 望住d狗仔跑來跑去,影吓相,咁又一日。今次順便試下呢度嘅cafe~ KOKO Coffee Roasters嘅水泥工業風裝修好靚,空間感十足!📸 佢哋主打自家烘焙咖啡,有個好大型嘅咖啡烘焙機,除咗咖啡豆咖啡粉之外,仲有好多靚靚杯具可供購買。滋味炸物分享盤 ($138)比想像中大份😍 一上枱真係”嘩”咗一聲,雞中翼、雞柳、芝士粒、薯餅都各有幾件,再跟茄汁同蜜糖芥末醬。特別推介雞中翼同埋雞柳,外皮炸得非常香脆,而蕃薯條嘅蕃薯味亦好濃郁,甜甜地,香口得黎唔厚粉😋👌🏻意大利紅醬虎蝦帶子意粉 ($208)影左一陣相,諗住會凍左,點知食落仲係熱辣辣,好驚喜😆✨ 醬汁好香蕃茄、蒜同芝士味,帶子嫩口鮮甜,虎蝦好新鮮好彈牙👍🏻👍🏻Tipsy iced cappuccino ($108)呢度出名飲特色咖啡,揀左杯有酒精成份嘅咖啡,house blend expresso mix oat milk同埋Whisky + kahlua,容易入口,兩者balance得好好,高質之選~ 仲要賣相好靚✨Iced homemade lemonade ($35)飲落酸度剛剛好,清新開胃。聽

滋味炸物分享盤 ($138)

意大利紅醬虎蝦帶子意粉 ($208)

Tipsy iced cappuccino ($108)

Iced homemade lemonade ($35)
飲落酸度剛剛好,清新開胃。

聽住歌飲住啡傾吓偈,非常chill呢🥰🥰🥰
2021-09-05 43 浏览
餐廳位於南豐紗廠入面 裝修獨特 基本上每一個corner seat都係打卡位 加上咖啡出名 引黎好多人流😛呢次同朋友叫了兩個main course:煙肉蛋芝士牛肉漢堡配薯條 $138成個burger用料好豐富 牛肉扒作為base好厚實 加上poached egg既流心效果 整體唔會乾身👍🏻 薯條份量都好多 但偏鹹 建議可以的話叫走鹽😥香芒牛油果藤麥沙律配乳酪 $98呢個配搭好健康又新鮮 芒果既甜令到整體更易入口 加上乳酪既比例啱啱好 好推介💯☕️:Hot Latte 同 mocha 拉花好靚 而且咖啡好好飲😆

煙肉蛋芝士牛肉漢堡配薯條 $138

香芒牛油果藤麥沙律配乳酪 $98

去開南豐紗廠順便搵間coffee shop坐下~~Hand drip coffee ☕️店員會首先問下有冇特別喜好再作介紹,今次就推介咗一款巴西嘅咖啡豆,依款咖啡豆嘅經過雙重發酵,特色係有香茅味,咖啡師亦都用咗比較高溫嘅95度去沖,尾段會帶少少好似蜜糖嘅甜味同黏度,鍾意飲咖啡嘅友人都話非常滿意😋Tipsy iced cappuccino ☕️cocktail唔係間間coffee shop都有,依款有espresso, whiskey, kahlua, oatly, 入口先係上面係嘅綿厚泡沫,跟住係威士忌嘅酒香,後段滲出咖啡烘培香,真係有微醺感覺😎烤蔬菜沙律🥗面頭係好好食嘅焦糖無花果,沙律有又甜又綿嘅南瓜、紅菜頭、鷹嘴豆、香脆合桃,能夠食出各食材獨一無二嘅味道以及口感,簡單就是美👍慢煮法式油封鴨腿🍽鴨皮煎封得宜,呈金黃色,鴨肉亦唔會乾,酸甜嘅sauce亦都係加分位~
去開南豐紗廠順便搵間coffee shop坐下~~
Hand drip coffee ☕️

Tipsy iced cappuccino ☕️

烤蔬菜沙律🥗

慢煮法式油封鴨腿🍽

2021-09-02 33 浏览
今日又約閨蜜去南豐紗廠catch up 貪呢度可以坐耐啲 慢慢傾計同食嘢黎過呢間餐廳幾次 不過佢定期轉menu 所以每次黎都有新菜式 好有新鮮感 BBQ 原隻燒春雞 配燒菠蘿 ($168)平時去居酒屋一定會嗌燒菠蘿我係俾佢呢樣配菜吸引所以叫呢碟菠蘿香甜又juicy 春雞亦燒得嫩滑多汁咪睇隻春雞細細隻 查實都幾多肉意大利紅醬虎蝦帶子意粉 ($208)意大利紅醬酸甜味恰到好處虎蝦鮮味夠彈牙 蝦頭仲有少少膏帶子煎到兩面金黃 中間岩岩好熟Mocha Vodka一場黎到一定要試試佢地嘅咖啡最正係跟餐唔洗加錢就有7款飲品選擇 其中仲有幾款係佢地自家特色咖啡黎添今次就試咗佢地嘅Mocha Vodka係加入咗Vodka 同Baileys嘅咖啡Baileys令成杯野飲更幼滑 而且好易入口Iced Homemade Lemonade朋友唔飲咖啡所以揀Lemonade佢話酸度岩岩好 飲完清爽又解膩
今日又約閨蜜去南豐紗廠catch up
貪呢度可以坐耐啲 慢慢傾計同食嘢
黎過呢間餐廳幾次 不過佢定期轉menu
所以每次黎都有新菜式 好有新鮮感
BBQ 原隻燒春雞 配燒菠蘿 ($168)
平時去居酒屋一定會嗌燒菠蘿
我係俾佢呢樣配菜吸引所以叫呢碟
菠蘿香甜又juicy 春雞亦燒得嫩滑多汁
咪睇隻春雞細細隻 查實都幾多肉
意大利紅醬虎蝦帶子意粉 ($208)
意大利紅醬酸甜味恰到好處
朋友唔飲咖啡所以揀Lemonade
佢話酸度岩岩好 飲完清爽又解膩
2021-09-02
2021-09-02 48 浏览
第一次夜晚黎KOKO,人流少過午餐時間,可以好悠閑咁嘆番個晚餐。牆上掛左好多輕鐵寫真,感覺好有趣。Hand drip coffee (Ethiopia)黎到KOKO冇理由唔飲番杯咖啡,心大心細唔知揀邊樣,員工好專業,推介左帶果香既Ethiopia比我。一開頭飲到小小桃味、之後甘甘地幾順喉,呢款好岩怕苦怕酸既人。除左果香仲有其他口味既hand drip,例如花香。🍔特色雙重芝士漢堡雙重芝士加雙層手打牛肉漢堡,咬落好juicy。今次既牛肉好鬆軟冇筋,麵包有牛油香,有進步。🍗慢煮法式油封鴨腿唔係好多餐廳有得食呢樣,擺盤好靚。慢煮完既鴨腿非常酥軟,完全唔使用力切。鴨皮好精彩,又脆又甘香。伴碟既薯蓉都香滑好味。

Hand drip coffee (Ethiopia)

🍔特色雙重芝士漢堡
🍗慢煮法式油封鴨腿

KOKO Coffee Roasters係咖啡店CoCo Espresso既延伸品牌,黎到呢度一定要試下佢地自家烘焙既手沖咖啡☕️除左咖啡好飲之外,呢度仲有好多唔同既食物,環境好chill好舒服😌啱曬同朋友黎飲住咖啡傾下計。晏就黎食少人啲,而且set lunch包埋咖啡都唔錯。 1⃣️法式紅酒燴牛肋條闊條麵($118)牛肋條煮得夠淋夠入味,另外仲有啲蘿蔔都煮得好夠淋。紅酒汁同牛肋條味道好夾,啲汁好多,夠曬撈啲麵食👍個汁味道唔算好濃,食落唔會覺得膩。另外闊條麵食落好彈牙,有啲似手工意粉既質感😋  2⃣️班尼迪蛋漢堡扒配藜麥及小米($128)班尼迪蛋一切開既流心效果好正🤤面頭既荷蘭醬夠濃稠,荷蘭醬既奶香同蛋香都好夠,夾埋個水波蛋流出黎既蛋汁,蛋味夠曬正!漢堡扒都既厚,啲肉偏鬆散啲,一切開啲好容易就會碎開,但係肉味香而且肉既中間仲有少少粉紅色,食落有肉汁😍  個底仲有片蕃茄,食落唔會好酸,感覺好fresh,中和翻漢堡扒同啲荷蘭醬既油膩感,成個感覺好balance😆仲有少量沙律菜係底添🥗另外同平時食開既班尼迪蛋唔同,呢款唔係配sourdough bread而係配藜麥同小米,配埋酸酸甜甜既黑醋,感覺好似仲

1⃣️法式紅酒燴牛肋條闊條麵($118)
法式紅酒燴牛肋條闊條麵

2⃣️班尼迪蛋漢堡扒配藜麥及小米($128)
班尼迪蛋漢堡扒配藜麥及小米
班尼迪蛋一切開既流心效果好正🤤面頭既荷蘭醬夠濃稠,荷蘭醬既奶香同蛋香都好夠,夾埋個水波蛋流出黎既蛋汁,蛋味夠曬正!漢堡扒都既厚,啲肉偏鬆散啲,一切開啲好容易就會碎開,但係肉味香而且肉既中間仲有少少粉紅色,食落有肉汁😍  個底仲有片蕃茄,食落唔會好酸,感覺好fresh,中和翻漢堡扒同啲荷蘭醬既油膩感,成個感覺好balance😆仲有少量沙律菜係底添🥗另外同平時食開既班尼迪蛋唔同,呢款唔係配sourdough bread而係配藜麥同小米,配埋酸酸甜甜既黑醋,感覺好似仲健康啲!

3⃣️Dirty(跟餐+$10)
dirty
呢杯dirty既漸層效果唔係好明顯,而且唔係好飲到果種越飲落去越重奶香味既變化,不過咖啡味係真係好濃好香既。不過espresso同奶既溫度同比例就可能可以再控制得好啲。

4⃣️Cappuccino(跟餐)
cappuccino
呢度既咖啡真係唔會令人食望😙另一杯飲品揀左Cappucino。一飲落去就係好香既咖啡味,唔會甜,真係飲到咖啡既甘香。
法式紅酒燴牛肋條闊條麵
dirty
cappuccino
2021-08-29 37 浏览
第二次幫襯呢一間coffee shop,入面有唔同形式嘅座位可以揀,以型格風為主,大家可以去打下卡,或者靜靜地坐低做嘢都得👌🏻👍🏻💛Cold Brew 💰52男朋友本身想叫杯裝咖啡,原來呢款係支裝咖啡😮 個樣好似啤酒樽咁樣😂 男朋友話飲落有啲果味,但係我飲落去就覺得苦苦地,真係似鬼佬涼茶嘅感覺😅 都係一個幾特別嘅體驗個人覺得之前飲嘅摩卡好飲啲😝🍽餐廳:KOKO Coffee Roasters 📍地址:荃灣白田壩街45號南豐紗廠六廠地下G09號舖

Cold  brew

💛Cold Brew 💰52

個人覺得之前飲嘅摩卡好飲啲😝

🍽餐廳:KOKO Coffee Roasters
📍地址:荃灣白田壩街45號南豐紗廠六廠地下G09號舖
2021-08-23 46 浏览
南豐紗廠而家係pet friendly 🐶 ~ weekend通常都有好多人帶埋寵物黎到!!我地今日10點就到,KOKO Coffee Roasters算係比較早開店😝所以就揀呢度食個早餐~ 🥐KOKO Coffee Roasters 為本土咖啡店 CoCo Espresso 的延伸品牌,咖啡質素當然有保証啦!☕️環境裝修走簡樸工業風,十分有格調,咖啡店中央位置有兩組水泥做的圓形卡位,很有特色。今日帶左狗狗黎到,所以就坐外面啦💕我地分別叫左◻️檸檬罌粟籽蛋糕◻️牛角酥◻️朱古力酥配上Mocha同Flat White 咖啡好香輕輕鬆鬆又一個早上☀️ ☀️佢menu仲有all day breakfast同意粉等等下次再黎試下先~ 💖
所以就揀呢度食個早餐~ 🥐

咖啡質素當然有保証啦!☕️
環境裝修走簡樸工業風,十分有格調,
咖啡店中央位置有兩組水泥做的圓形卡位,很有特色。
今日帶左狗狗黎到,所以就坐外面啦💕

我地分別叫左
輕輕鬆鬆又一個早上☀️ ☀️

佢menu仲有all day breakfast同意粉等等
下次再黎試下先~ 💖
2021-08-22
$65 (早餐)
2021-08-18 82 浏览
放假今日就帶埋我隻狗狗黎到南豐紗廠度食下野慢活一下🤣🤣上網睇左好多間都可以帶埋狗狗一齊食野,今次就揀左呢間,下次再試下其他🥰假日成個商場都好多狗同人😍😍餐廳都好快搵到位,唔洗驚有排等👍🏻訓晏左梗係要整番個All day breakfast 啦 $138😍一望到好豐富😍好滿足🥰全部野都好食😋Bacons & Egg Cheese Burger $138- 牛肉好juicy👍🏻薯條唔會林,煙肉唔會太濃,好好食😍👍🏻Flat White$36 好香,好飲👍🏻放假食左個咁滿足嘅早餐,人都開心啲🥰
All  day  breakfast

Bacon  &  Egg  Cheese    Burger

Flat White$36 好香,好飲👍🏻
Flat  White

放假食左個咁滿足嘅早餐,人都開心啲🥰
2021-08-16
All  day  breakfast
Flat  White
  • 雙層芝士牛肉漢堡配薯條
2021-08-14 63 浏览
位於荃灣沙廠可以拖著愛犬行街街,食好西,有冷氣,還有香港人自制手作,而KoKo coffee 在沙廠底層,牛油果西班牙文火煺芝士牛肉漢堡配傻條,真不錯,個包出奇地鬆軟,牛肉多汁,但味道不錯,配上牛油果,反而唔覺油膩,不收加一,150元有咖啡同包,都算低食🥰🥰
2021-08-08 100 浏览
南豐紗廠係比較方便狗主同狗狗🐶一同用餐嘅地方,不過作為「夫弟」要找新嘢唔容易。呢間咖啡店☕️都係第一次試,提供漢堡🍔、意粉🍝、咖啡☕️等選擇,可以坐下來慢慢享受已是幸福的事😳.🍽牛油果西班牙火腿芝士牛肉漢堡🥑🇪🇸🐷🧀🍔🍟💬特厚嘅漢堡🍔 ,多層滋味口感豐富,賣相亦很吸引☺️.🍽炸雞柳捲餅配芒果莎莎薯條🐔🌯🥭🍟💬炸雞又幾好味😋,不過唔食雞胸嘅朋友未必喜歡,配芒果🥭莎莎夾埋捲餅,很滿足☺️.☕️熱鮮奶咖啡💬拉花很有驚喜,一杯咖啡☕️完美結束一個豐富午餐🥣,可以繼續同狗狗🐶玩☺️
🍽牛油果西班牙火腿芝士牛肉漢堡🥑🇪🇸🐷🧀🍔🍟
💬特厚嘅漢堡🍔 ,多層滋味口感豐富,賣相亦很吸引☺️
🍽炸雞柳捲餅配芒果莎莎薯條🐔🌯🥭🍟
☕️熱鮮奶咖啡
2021-08-05 84 浏览
慢活人生.今日忽然多咗一天假期,決定去coffee shop悠閒地過一個下午。KOKO有各有款咖啡:手沖嘅、一樽樽嘅cold brew、ice drip等等,好多選擇!最後天氣太悶熱,揀咗Apple Cider同埋homemade Lemonade~ 食物方面,叫咗一個burger 同埋一份all day breakfast!食物大約要等10至15分鐘,正俾我哋慢慢欣賞吓呢度牆上嘅相片~ Burger 新鮮熱辣,牛肉漢堡味道濃郁,口感juicy,配埋香脆嘅煙肉真係冇得輸嘅配搭👍🏻All Day Breakfast都唔錯😍有我最鍾意食嘅薯餅同埋牛油果,大啡菇都唔錯!成個早餐感覺好健康,蔬菜同埋肉類嘅比例好均勻👍🏻呢個真係一個好好Hea嘅地方~ 下次再來!
慢活人生

All Day Breakfast都唔錯😍

呢個真係一個好好Hea嘅地方~ 下次再來!
2021-08-04
下午茶
2021-08-01 89 浏览
呢日星期六出咗荃灣南豐紗廠行吓食吓😄之前都見呢間cafe好多人食,今日去到剛剛有位,座位寬敞,Hea吓食吓唔錯嘅選擇咖啡豆嘅選擇唔多但品質優秀,食物水準都好好
2021-08-01 84 浏览
今日嚟到南豐紗廠,行到肚餓就入咗嚟呢間文青cafe試下。叫咗個All day breakfast、牛油果西班牙火腿芝士牛肉漢堡配薯條同Dirty。兩份嘢食嘅份量好夠,All day breakfast嘅滑蛋好綿,好香奶味,煙肉煎得好香唔油膩,其他配菜都係水準以上。漢堡嘅牛味好濃,雖然西班牙火腿偏鹹少少,但夾埋蕃茄同洋蔥一齊食就平衡翻仲好juicy。配埋香濃幼滑嘅Dirty,係一間幾高質嘅coffee shop。