🛒 外賣自取 小編突然心血來潮去咗深井買嘢食,撞正光榮裝修緊,喺苦惱緊仲有咩好食之際,落巴士嘅時候一望就望到July Coffee & Co.。呢間係一間超級正同超級chill嘅cafe,可惜小編今次無乜時間慢慢坐,一定會再嚟嘆咖啡😝 😋 明太子蟹肉溫泉蛋意粉 $78 一打開就聞到蟹肉味!本來會怕啲明太子會蓋過咗啲蟹味,但又無喎!明太子散佈咗喺個意粉同啲汁度,食落辣辣哋幾香口,而啲蟹肉仲係食到一條條好有質感嘅,好濃味!本來個味道都好豐富但撈埋隻溫泉蛋一齊食就更有層次😝 想講啲蟹味勁到我食完戴返口罩都聞到個口罩索咗啲蟹味😂 😋 Coffeetail - Summer $55小編其實唔係好識飲咖啡,揀嘢飲嘅時候見到有個種類叫Coffeetail,就想試吓!Coffeetail係cocktail同mocktail啲friend,係無酒精嘅咖啡飲品。叫得Summer就知係凍飲,有氣嘅,呢隻咖啡豆比較酸,有啲果香味,中唔中意呢隻咖啡味就見人見智,小編就表示一試愛上喇🥰
🛒 外賣自取

😋 明太子蟹肉溫泉蛋意粉 $78

😋 Coffeetail - Summer $55
Coffeetail - Summer

2020-06-12
10 分钟 (外卖自取)
Coffeetail - Summer
2020-06-08 394 浏览
早上8點幾,好想飲杯香濃黑咖啡。見到佢地已開鋪,原來佢地早左開。一件奶醬多加杯咖啡,簡簡單單,輕鬆渡過一個早晨。奶醬多:夠厚,若加多少少醬就更好。美式咖啡:香濃有果味。35蚊,抵!
奶醬多:夠厚,若加多少少醬就更好。
美式咖啡:香濃有果味。
35蚊,抵!
2020-06-02 380 浏览
開咗幾個月 終於可以過嚟試吓,今朝剛起身坐車過嚟試試期待很久的早餐加咖啡。去到門口有個木板餐牌,上面有餐廳嘅招牌菜式all day breakfast! 於是我入去就直接去收銀嗰度量體溫再叫嘢食,因為呢間餐廳係比錢落order 先,就好似Starbucks coffee shop一樣!不過你落完order比咗錢之後,佢會睇下你坐邊度之後會有人送餐比你。我見呢間餐廳11:00前有早餐供應,仲要有我想食嘅熱香餅加櫻花蝦炒蛋,所以就叫咗呢個試下,順便叫埋每朝必飲一杯嘅齋啡,喺呢度我就揀咗杯house black! 坐咗一陣,好快咖啡就到咗先,早知叫佢哋之後再上啦,因為我好怕咖啡放到凍晒啲嘢食都未到。不過要大讚咖啡到咗一陣嘢食都唔駛等好耐!可以一路嘆住咖啡一路望住窗口嘅風景,而且裏面有連儂牆,大家喜歡可以寫底支持嘅字句,今日真係好chill!

煙三文魚櫻花蝦炒蛋配熱香餅早餐
煙三文魚櫻花蝦炒蛋配熱香餅早餐
我還真的是第一次去深井,誤打誤撞來到這間咖啡廳,這裡人流不多,很安靜,非常適合帶電腦去工作和放空。當天隨意點了些食物,日式蟹肉明太子意粉伴溫泉蛋 (HKD78) 比我想像中的還要好吃,裡面拌勻了一粒粒的蟹肉和超濃郁的明太子,意粉軟硬度剛剛好,這個價錢有這個水準,去哪找呀🧡推薦!牛油果醬蝦芝士吐司 (HKD38) 味道平平無奇⋯⋯麵包很乾,材料味道偏淡⋯⋯一定要試他們的Berry white cake (HKD48),可說是色香味俱全,吃到不行捏🤤我已秒速吃光光,哈哈😊
2020-05-01 414 浏览
假日趕唔切11點鐘嘅早餐時段,但一心想食個All day breakfast ,行經July, 見到佢舖頭冇乜人,餐牌幾啱心水,就入去試吓…首先,入去坐低,三位年輕人都擠喺open kitchen 入面,揮手叫你行埋去探熱 (服務可見一班)自助型式買餐冇所謂,main dish 唔包嘢飲有寫嘅 (當然字font細到你比$先知),價錢高低見人見智,額外叫咗兩杯一凍一熱black coffee之後坐低等食,環境係舒適嘅…不過咁嘅價錢,點都有小小期間啩…侍應擺低碟就走,完全冇提餐具原來都要"自助",放低杯咖啡又轉身,要夠快先可以叫停佢…唔該,杯咖啡係咪錯咗? (凍變熱)侍應就冷冷一句,錯咗? (轉身番去同另一位同事話錯咗呀)嗯⋯⋯今時今日咁嘅服務態度…好,講食物$108嘅七月早餐牛角包,涷嘅旦,熱嘅,冇旦味菇,係最好味嘅沙律菜同腸,現貨冇加工,ok$78嘅熱香餅早餐主角:熱香餅,原來都係現貨,但重點係"凍"嘅,又凍又硬又冇味,可以用難哽黎型容。Ham & coldcut 及 salad 現貨,一般貨式。咖啡味道係唔差嘅,一定好過Starbucks 總結:今時今日,二百幾蚊食個冇質素冇服務嘅b

之後坐低等食,環境係舒適嘅…
不過咁嘅價錢,點都有小小期間啩…
唔該,杯咖啡係咪錯咗? (凍變熱)
侍應就冷冷一句,錯咗? (轉身番去同另一位同事話錯咗呀)

嗯⋯⋯今時今日咁嘅服務態度…

好,講食物

$108嘅七月早餐

牛角包,涷嘅
旦,熱嘅,冇旦味
菇,係最好味嘅
沙律菜同腸,現貨冇加工,ok

$78嘅熱香餅早餐

咖啡

味道係唔差嘅,一定好過Starbucks

總結:今時今日,二百幾蚊食個冇質素冇服務嘅brunch ...無下次!

環境清靜究竟係優點…定事出必有因⋯⋯

2020-01-25 575 浏览
食咗呢間野好多次,終於的起心肝寫食評。自從佢轉咗self-service,上菜真係快,當然唔好期望係快餐嘅速度。一個係早餐set嘅熱香餅配三文魚炒蛋。熱香餅同麥記岀品嘅質感相似,但就應該係浸過糖漿,所以唔洗額外再淋係面。配蛋同三文魚食都算係好夾!至於all-day breakfast唔包飲品都要$108真心唔平,完全係中環價。但用料的確唔馬乎,味道好。真心好鐘意食佢地嘅櫻花蝦炒蛋,好少係其他地方食到。大啡菇都係誠意之作,係個面𠝹幾刀加橄欖油焗,令佢夠入味。有埋乳酪食,感覺好完滿。希望嚟緊menu會有更多選擇!
食咗呢間野好多次,終於的起心肝寫食評。
希望嚟緊menu會有更多選擇!
2019-12-02 464 浏览
深井這小店是我們倆最愛光顧的 cafe, 在這寧靜的社區,很開心有這間有心小店。咖啡是十分出式的。年輕人很有心在經營。輕鬆的Jazz, 香香的咖啡味道,十分relax! 每次我會叫一個意粉配熱咖啡,意粉al dente, 是comfort food! 溫馨提示, 餐具及水是自助服務,落單及付款後店員會為你送上食物。店舖營業是早上直至晚上六時。昏聽講夜是咖啡班,
和風什菇意粉
Daily
和風什菇意粉
Daily
2019-11-09 300 浏览
叫左veggi all day, cake roll, black coffee and flat whiteAll day 等左半個鐘有多先到,不過味就可以,cream cake roll幾好食雖然等得耐啲,但係食物質素唔錯,飲品選擇較少,主要咖啡同茶
雖然等得耐啲,但係食物質素唔錯,飲品選擇較少,主要咖啡同茶
2019-11-09
2019-10-27 350 浏览
第一次光顧這間coffee shop亦是最後一次。店面只有一人負責落單,執枱,傳菜和埋單我們等落單已經等了好一會到落單點了一個意粉,一個pancake和兩杯飲品店員說pancake要等30分鐘,好吧既然想食,那就等吧。結果意粉和飲品都等了20多分鐘才上.味道...意粉還算正常..飲品比較苦,有陣燶味最差是pancake!!! 等了40分鐘,我們才追單,點知他們才剛準備麵粉,說要再等15分鐘🤬🤬🤬🤬重點是..一句道歉都無!最後我們都沒有再等就走了!呢間餐廳,味道一般,價錢偏費,等得耐,服務態度係0, 絕對唔會再幫襯!
第一次光顧這間coffee shop
亦是最後一次。

店面只有一人負責落單,執枱,傳菜和埋單
我們等落單已經等了好一會
到落單點了一個意粉,一個pancake和兩杯飲品
店員說pancake要等30分鐘,好吧既然想食,那就等吧。
結果意粉和飲品都等了20多分鐘才上.
味道...意粉還算正常..飲品比較苦,有陣燶味
重點是..一句道歉都無!最後我們都沒有再等就走了!
2019-10-27
早餐
2019-10-02 385 浏览
這是第二次來光顧July Cafe , 第一次是它剛開張的那個月。第一次,覺得餐廳各方面好像沒有投入正常運作,人手不足,餐具沒清洗好,出餐慢,客戶一直在等候。從下單到拿到食物,要30分鐘以上。 畢竟是剛剛開張,可以體諒,仍有待改善。 事隔差不多一年,我再次光顧,發現之前的問題一點沒有解決,情況沒有改善。當時是下午4點,並非peak hours, 但是在門口等了10分鐘,坐下之後落單,再等35分才有食物。Pasta 煮的好好,給個“贊”,但咖啡 Flat white 有點苦澀。由於人手不足,turnover 好慢,客戶在門口等,等,等, 很多客戶等不了都走了。 樓面只有1個人,廚房有4個人,落單,執台,買單都是一個人。真的不太明白餐廳到底是如何運作,點解好似一個” training center", 青年人培訓,學習的地方,而不是一家正式的餐廳。

蟹籽溫泉蛋意粉
2019-10-01
蟹籽溫泉蛋意粉
2019-09-01 430 浏览
第一次幫襯,亦都係最後一次。人生第2次比劣評就係你!好少連間餐廳都未離開就要開始打食評。因為好嬲!一坐低,比佢個櫃刮到個皮都爛,我隻腳流血,行去佢櫃臺話比佢個櫃整到流血,問有無膠布,自問好有禮貌咁問,個待應話搵下,然後10分鐘都無再理過我好似從來無發生過我問佢拎膠布,連一句「無膠布呀唔好意思」都無👎🏻好!跟住我朋友出去藥房幫我買膠布,佢番到黎我隻腳既血多左,想拎張紙巾印印佢,Again!!! 問個staff拎紙巾,佢話自己周圍睇下有無,然後又係無左件事👎🏻最後我朋友再出去買紙巾。先唔講食物質素,呢個係咩服務態度👎🏻👎🏻👎🏻我唔係要求5星級服務,只係想拎膠布同紙巾,一句回應都無。一坐低整親個陣廚房吧有4個staff,樓面得1個。樓面就係無理過膠布request,間條衫就係叫我地自己搵紙巾個個。最後膠布同紙巾要分開2次出去買。服務講完,講食物。日式明太子蟹肉意粉 $78 ⭐️⭐️⭐️服務同食物分開評論,意粉既煙un度係做得唔錯,但係真係完全食唔到有明太子味,汁亦都唔濃味,唔推薦。all day breakfast $108⭐️⭐️⭐️呢個all day breakfast最好味係個大啡菇同個包,個包有
第一次幫襯,亦都係最後一次。
人生第2次比劣評就係你!

好少連間餐廳都未離開就要開始打食評。因為好嬲!

一坐低整親個陣

最後膠布同紙巾要分開2次出去買。

服務講完,講食物。

日式明太子蟹肉意粉 $78 ⭐️⭐️⭐️

蟹肉明太子意粉

all day breakfast $108⭐️⭐️⭐️

All  day  breakfast

呢個all day breakfast最好味係個大啡菇同個包,個包有香草味,香而脆,菇都好香。

腸同煙肉正路野無評價,反而炒蛋真係麻麻,無蛋味。 all day breakfast黎講$108係出面正常價,但佢既份量真係比出面少,質素唔係特別高。

隔離熟食中心,all day breakfast 包會有butter and jam,份量大d,有煙三文魚,價錢只係 $70蚊左右。

ice cappuccino 散叫$45 跟餐加$32⭐️⭐️⭐️⭐️
Ice  cap

咖啡係ok既,但跟餐都要加$32真係貴,另外一個跟set送既earl grey 都係正常野。

總括黎講咁既價錢,食物質素正常,但係服務係史上差無可差既一間cafe,我發誓,今生今世不會再踏入呢間cafe!👎🏻

Ice  cap
2019-07-02 233 浏览
小店黎講,服務都算差! 頭幾次幾好食,麵包又熱又軟又脆,之後就越黎越差,又唔熱, 又要等好耐、完全失去等的意義! waiters 長期淨係掛住同廚房傾計,叫杯水又要等到2046, 又唔比我地自己加水, 咖啡店飲完咖啡都要飲水架, 不會再去!
小店黎講,服務都算差!
2019-06-19 376 浏览
即將新婚,準備搬入深井,吃慣了附近的茶餐廳, 開始留意到這間白色小cafe。然而網上評價令人卻步,今天一個人選擇午膳地點時,還是想決心試試。點的是午餐溫泉蛋明太子蟹肉意粉, 同瘦身必備走奶走糖黑咖啡。可能因為客人不是太多,等餐時間很短,食物質素也不錯。 蟹肉份量足夠,溫泉蛋也很流心,$68+$4凍飲,繁忙之中一點悠閒,大滿足,又有氣力去準備結婚的事情。小店經營不容易,會多多支持,希望深井美食會有另一番光景,畢竟長住,淨係得茶餐廳同燒鵝搞唔掂啊。

2019-06-19
2019-05-28 268 浏览
如果看多幾個評論,就會發現下面有好多嘅負評是關於時間。由於我有的是時間,所以就決定去破地獄。在傳統發記糖水側,地理位置不錯起碼明顯易見。沒有他人所說的企滿人不夠位子,相反如圖所見,空間闊落光線充足,感覺開揚,選了一個最舒適嘅梳化座。去咖啡室於我而言,必定是慢活,平日香港人要一杯所謂嘅咖啡不能等多於三五分鐘。那一杯叫咖啡因而不是好品質的咖啡。我點了Bagel & Latte (大杯)說實話,叫得cream cheese 嘅人自然喜歡芝士味,不妨濃一點。 Latte 是好的,可能已有expectation. 所以一般等翻熱bagel 嘅時間是可以接受的。懂得先上食物收走盤子再上咖啡,那種鋪排是更加可以明白的,這絕對不叫做等得耐。質素,我只會說每個人飲咖啡都會有自己喜好,這杯咖啡不論溫道和拼配都達致我想要的效果,值得加許。最後,服務員明顯是生手的,但佢有一夥心。一切都在軌道之上,望店主加油要在香港經營咖啡店這條路不易走!要經營一間有質素嘅咖啡店更是難上加難,加油!
我點了Bagel & Latte (大杯)
最後,服務員明顯是生手的,但佢有一夥心。
一切都在軌道之上,望店主加油
是我要求不要沙律,美味而簡單的CreamCheeseBagel
2019-05-26
2019-05-25 180 浏览
本來有些期待,因為cafe 望落去幾韓風,怎知....😅蛋糕真的不好吃,這次可能是第一次也是最後一次會在此消費。為什麼cafe 可以做出這麼難吃的cake? 吃了一口已覺難受,沒有吃下去。我只叫了茶,沒有try 咖啡. 希望cafe 團隊可以提昇一下quality of cakes. 畢竟,好的咖啡也需要好的cakes才perfect!!!我又不是什麼美食家,其實也看到他們有誠意在深井開cafe, 值得誇獎!其實深井是sleeping community, 平日人流很少的。希望團隊加油,越做越好!