2023-09-14 563 浏览
在滷水記吃完晚餐,本來想坐車回家,怎知朋友見到間網紅麵包店,難得來到,就順便看看。📍位置:近銅鑼灣F1出口。🏠環境:普通一間麵包店,毫不起眼,而家室內面積挺細小,大概只可容納五個客人,四處是擺放麵包🥖。🍞:主打招牌麻糬,買了以下四款口味。葵花籽開心果 $20當晚立刻試吃,內外皆有葵花籽,內餡有濃郁的開心果忌廉😍,麻糬口感煙韌😋,味道不錯,但20元一個感到昂貴🥲,試一次就夠了。其他口味給媽媽一個人吃了,一點也沒試過😭紫薯 $10抹茶 $10伯爵茶 $10

📍位置:近銅鑼灣F1出口。

🏠環境:
四處是擺放麵包🥖。

🍞:
主打招牌麻糬,買了以下四款口味。

葵花籽開心果 $20

其他口味給媽媽一個人吃了,一點也沒試過😭

紫薯 $10

抹茶 $10

伯爵茶 $10
2023-09-11
2023-08-27 506 浏览
James Bonbon Bakery每次經過銅鑼灣都見到呢間舖頭排長龍,今日六點幾難得冇人排隊,所以小編就入去買幾個麻糬波波試吓,每個麻糬波波價值$10。🔥原味波波 Original 比較普通嘅麻糬波波,相同價錢我會揀其他味😄🔥菠蘿皮 Pineapple Bun菠蘿包味嘅麻糬波波。🔥伯爵茶 Earl Grey伯爵茶味道比較淡,如果濃啲會好食好多!🔥朱占力 Chocolate我覺得係四個之中最好食,朱古力味濃郁,又唔會太甜,外表仍有少少脆,入面亦夠煙韌,大推!總括而言,小編覺得$10個麻糬波波唔算特別抵食,麻糬波波口感煙靭,菠蘿皮同朱古力味係好食,但係唔值得排咁耐隊買,如果大家經過又見到唔使排隊,可以一試!
James Bonbon Bakery

🔥原味波波 Original
比較普通嘅麻糬波波,相同價錢我會揀其他味😄

🔥菠蘿皮 Pineapple Bun
菠蘿包味嘅麻糬波波。

🔥伯爵茶 Earl Grey
伯爵茶味道比較淡,如果濃啲會好食好多!

🔥朱占力 Chocolate

2023-07-30 730 浏览
終於有次行過係唔洗排隊🥹,次次排隊都要起碼20分鐘以上,夏天自己選擇等唔等,發現今次買減價$10一個基本個5種口味,然後出左新味,買左個青蘋果試下,就係細個少少,同貴d,個人覺得買翻平時d比較好,因為抵d大個d都好食
2023-07-26 674 浏览
✨麻糬波波門口經常有人排隊全部都係$10 一個唔係特別抵食如果下次唔需要排隊都會買!外皮酥脆可口入口即化甜而不膩滋味無窮🍴James Bonbon Bakery📍銅鑼灣邊寧頓街9-11號登龍閣地下C1號舖
麻糬波波
✨麻糬波波
門口經常有人排隊
全部都係$10 一個
唔係特別抵食
如果下次唔需要排隊都會買!
外皮酥脆可口
入口即化
甜而不膩
滋味無窮

🍴James Bonbon Bakery
📍銅鑼灣邊寧頓街9-11號登龍閣地下C1號舖
麻糬波波
依間麻糬波波,就算你唔知依間舖頭嘅店名,但成日都會在街上看到有人拿着他們的麻糬波波,今次咁啱喺附近,終於比我發現到他們在哪,咁難得嘅機會梗係要試吓價錢方面,對比其他舖頭的麻糬波波,他們$10一顆是有一點點貴🤏🏻,不過都係可以接受嘅範圍內今次分別買咗三隻味,朱古力、原味和紫薯;大細比一般的麻糬波波大少少味道方面都不錯,朱古力味會有朱古力粒喺入面,食落都算濃朱古力味,而紫薯味就偏淡身,和原味分別不大個人覺得係附近經過可以一試,不需要特別去買

個人覺得係附近經過可以一試,不需要特別去買
外卖自取
麻糬波波是近年大熱之一,不少的店都爭先恐後的推出。今次分享這間位於銅鑼灣,經常搭巴士經過都看到門口有排隊的人龍。剛好某天平日中午去時見沒人就買來吃吃看。店面超窄,買的時候和店員說想要的口味,然後會直接幫忙裝袋。🍠 紫薯麻糬 ($10/個)口感煙韌,但紫薯味其實沒有很濃。🍵 抹茶 ($10/個)  - 有吃到微微的茶味,但因為沒麻糬的關係,就近乎空心那樣子 (°Д°) 大概特別在"菠蘿皮"外層?暫時來說這間算是我試過幾間中最貴的,不算有什麼驚喜,而且賣相也不討喜。 如果要排隊買可以直接Pass 🥲
麻糬波波是近年大熱之一,不少的店都爭先恐後的推出。

剛好某天平日中午去時見沒人就買來吃吃看。
店面超窄,買的時候和店員說想要的口味,然後會直接幫忙裝袋。

🍠 紫薯麻糬 ($10/個)
口感煙韌,但紫薯味其實沒有很濃。

就近乎空心那樣子 (°Д°) 大概特別在"菠蘿皮"外層?

暫時來說這間算是我試過幾間中最貴的,
2023-07-04
2023-07-07 455 浏览
James bonbon麻糬波波由舊年開始變成銅鑼灣名物,基本上朋友、同事經過都會買🫡雖然口感夠煙韌、味道選擇亦都夠多,但如果要排超過十分鐘就唔好搞我喇😹完全唔值用咁多時間去排隊今次係閒日大約4點左右去,完全唔洗排隊,直入walkin就買到,味道亦都夠齊。今次買左原味、綠茶、伯爵茶、朱古力、芝士,我覺得綠茶最有記憶點,其他都麻麻地😂 要重申,係好食,係煙韌,只係唔值要排咁耐隊🙈 如果有機會唔洗排/小貓三四隻都可以再訪🫶🏻✌🏻

2023-07-05 254 浏览
平日經過都沒有機會食到,今日剛巧撞正剛剛出爐,終於有機會可以買來試試看,這間人氣麻糬波波麵包店,位銅鑼灣登龍閣地下,今次我就買了原味、伯爵茶、抹茶味3種口味,熱騰騰嘅麻糬波波,外層脆,內裡軟綿綿,QQ口感
外卖自取
每次去到铜锣湾 总看到很多人人手一袋麻薯波波终于被我找到是哪家宝藏神店了!! 刚到门口就看到大排人龙原来他家不止卖麻薯 还有西式蛋糕和面包 轮到我正好新鲜出炉一下子没忍住 买了超多麻薯和面包全家人三天的早餐有着落了哈哈~ 赶紧趁热乎吃了一个 口感QQ弹弹 有嚼劲馅料也很充实 果然好好吃~ 推荐口味:朱古力味朱古力味香浓 表面都有粒粒朱古力是大人小孩都喜爱的味道 芝士味芝士的咸香和糯呼呼Q弹的口感真的很match 花生味花生酱浓郁 夹带粒粒花生 口感非常丰富 原味散发着香浓牛油和鸡蛋香味~ 菠萝皮也是招牌之一 菠萝皮外层酥脆咬一口还会掉渣 口感一流~ 这家麻薯真的可以推荐我只在香港这边才吃到这种口感的麻薯 味道好价钱又亲民是来香港带手信的又一大好选择~拿回家可以用焗炉150度翻热3到4分钟即可 后来才知道原来是由前四季酒店西饼师傅主理怪不得日卖接近2000个建议大家出炉即食保证赞不绝口! 店员还说隔壁那家咖啡店也是她们家开的同样有售卖麻薯和面包环境超好 可以坐下来喝咖啡下午茶的好去处~ 📍 James Bonbon Bakery地址:铜锣湾边宁顿街9-11号登龙阁地下C1号铺(港铁
每次去到铜锣湾 总看到很多人人手一袋麻薯波波
终于被我找到是哪家宝藏神店了!!

刚到门口就看到大排人龙
原来他家不止卖麻薯 还有西式蛋糕和面包

轮到我正好新鲜出炉
一下子没忍住 买了超多麻薯和面包
全家人三天的早餐有着落了哈哈~

赶紧趁热乎吃了一个 口感QQ弹弹 有嚼劲
馅料也很充实 果然好好吃~

推荐口味:

芝士的咸香和糯呼呼Q弹的口感真的很match

花生味
花生酱浓郁 夹带粒粒花生 口感非常丰富

原味
散发着香浓牛油和鸡蛋香味~

菠萝皮
也是招牌之一 菠萝皮外层酥脆
咬一口还会掉渣 口感一流~

这家麻薯真的可以推荐
我只在香港这边才吃到这种口感的麻薯

味道好价钱又亲民
是来香港带手信的又一大好选择~
拿回家可以用焗炉150度翻热3到4分钟即可

后来才知道原来是由前四季酒店西饼师傅主理
怪不得日卖接近2000个
建议大家出炉即食
保证赞不绝口!

店员还说隔壁那家咖啡店也是她们家开的
同样有售卖麻薯和面包
环境超好 可以坐下来喝咖啡
下午茶的好去处~

📍 James Bonbon Bakery
地址:铜锣湾边宁顿街9-11号登龙阁地下C1号铺
(港铁铜锣湾站F1 出口, 步行约3分钟)
2023-07-01 240 浏览
特意从中环到铜锣湾给大家买下午茶,就是James Bonbon,超幸运🤩,有好多款麻薯波波😻新鮮🔥出爐的麻薯波波,像圓圓的小胖子🤗,每個都脹啵啵,咬起來Q彈有嚼勁,我已經忍不住,偷偷吃了✌️個🤪牛油🧈肉鬆波波也真是俘虜了我,平時對肉鬆不上頭的人,居然愛❤️啦🤩同事說蘋果🍏波波也好特別呢,真的能吃到蘋果粒,顏色好清新呀~

2023-06-18 286 浏览
又到牛媽去覓食嘅時間啦!今次牛媽咁啱經過銅鑼灣,見到店舖比較少人排隊就沖入去買左幾款唔同口味嘅麻糬波波,而牛媽最愛嘅當然係抹茶口味同埋朱古力味啦!麻薯增加咗整體嘅口感,煙煙韌韌,非常好食!
又到牛媽去覓食嘅時間啦!
2023-06-10 388 浏览
上網搵好食麻糬波波推介 呢間一定上榜上年已經食過一次 印象中口感唔錯 不過個次排隊排到對面馬路 車來車往 聞住廢氣足足等左一個鐘 所以無再幫襯😂今日經過見條隊只係有幾個人 今次排左3分鐘就買到啦😉💁🏻‍♀️伯爵茶麻糬波波 $10💁🏻‍♀️抹茶麻糬波波 $10💁🏻‍♀️紫薯麻糬波波 $10買左3個唔同味道 波波新鮮出爐熱辣辣漲卜卜♨️比出面一般麻糬大粒 唔係空心好實在 煙韌得黎唔會太硬 質感非常唔錯👍 可惜 味道唔重 三個味道都差唔多😅只有好淡好淡嘅伯爵茶麻 抹茶 同紫薯味🌼麻糬波波口感值得讚 而且大大粒 食一粒有平日食兩粒嘅滿足感 價錢相宜如果味道可以加重 呢粒麻糬波波會好出色食物: 7/10環境: 7/10服務: 8/10性價比: 8/10
上網搵好食麻糬波波推介 呢間一定上榜

食物: 7/10
環境: 7/10
服務: 8/10
性價比: 8/10
到銅鑼灣總是發現很多人人手一袋麻糬波波而且還一直有人在排隊買究竟有什麼魔力呢?這裏的麻糬波波一直新鮮即製差不多賣完才會推出下一輪新的有很多種口味價錢是$10至$20不等本人買了原味、巧克力、開心果、玉米片和伯爵茶味❤️推介原味,巧克力和開心果味外脆內軟,煙靭足料,建議買到手後趁還熱乎就要吃喔!

到銅鑼灣總是發現很多人人手一袋麻糬波波
而且還一直有人在排隊買
究竟有什麼魔力呢?

這裏的麻糬波波一直新鮮即製
差不多賣完才會推出下一輪新的
有很多種口味
價錢是$10至$20不等

本人買了原味、巧克力、開心果、玉米片和伯爵茶味

❤️推介原味,巧克力和開心果味
外脆內軟,煙靭足料,建議買到手後趁還熱乎就要吃喔!
2023-04-04
  • 朱古力麻糬波波
  • 麻糬波波
  • 原味麻糬波波
2023-05-13 725 浏览
終於買到麻薯波波超多人排隊嘅麻薯波波,終於買到,係咪真係咁好食。今次買左原味,伯爵茶,朱古力,菠蘿口味原味好好食,真係煙靭,一個唔夠食🤭伯爵茶,茶味唔夠濃,如果再濃少少就好,期望有少少高左。朱古力,味道都係偏淡,而且面頭少少朱古力脆好易甩。菠蘿味有驚喜,其他都超淡。$10一個,食完就算😂提子鬆餅,$22 一個,好貴😂比平時大少少,但唔值$22蚊😂流心塔$22/2個,好細粒,不過不失,偏甜,唔值。成間店服務好差,冇服務。
終於買到麻薯波波

超多人排隊嘅麻薯波波,終於買到,係咪真係咁好食。
今次買左原味,伯爵茶,朱古力,菠蘿口味
原味好好食,真係煙靭,一個唔夠食🤭
伯爵茶,茶味唔夠濃,如果再濃少少就好,期望有少少高左。
朱古力,味道都係偏淡,而且面頭少少朱古力脆好易甩。
菠蘿味有驚喜,其他都超淡。
$10一個,食完就算😂

提子鬆餅,$22 一個,好貴😂
比平時大少少,但唔值$22蚊😂

流心塔$22/2個,好細粒,不過不失,偏甜,唔值。
成間店服務好差,冇服務。

2023-05-11
下午茶
去開銅鑼灣就試吓好出名嘅麻薯波波,只係排10個人以內,大約10分鐘就入到去買。--一入到去夾包職員態度勁惡劣咁問要咩🙄如果唔係等咗一陣,一定即刻轉身走人🙄之後佢就好粗暴咁夾咗一袋麻薯波波俾我❗️-故事仲未完,話說排我地前面一對公公婆婆向收銀職員查詢不同麵包的味道,因此我地同後面嘅客人俾唔到錢,之後嘅客人又入唔到黎。呢個時候,夾包職員就一手拎起我哋果袋包黎計錢,但佢又拎唔實,成袋跌咗落地😡😡😡佢執番上黎仲要一句道歉都無❗️❗️❗️好彩個袋夠大,又有zip位,見d包無跌出黎,又唔會整污袋入面,我哋先算數,如果唔係就成袋俾番佢唔買🙄-去到呢個位,我哋都一定唔會再幫襯😤❗️食完就更加覺得唔再幫襯都無損失~-我哋每隻味買一個,最後買咗8個,盛惠$105~雖然係新鮮出爐仲熱,但大size果款好快就扁塌,中間唔夠鬆軟,整體嘅麻薯唔夠軟糯煙韌🙅🏻‍♀️-粒粒朱古力最足料,最夠味,但麻薯好實😓-綠茶、菠蘿包、伯爵茶味道非常淡🫠唔望幾乎以為食緊同一隻味🤣不過脆皮係ok嘅~-花生粒粒有花生碎和花生醬,味道都ok,但$20一細粒唔算抵食。單講味道,唔洗排隊可以一試脆皮麻薯波波,但唔洗隻隻味都買,分別唔大🤣亦都唔好太期望麻

粒粒朱古力最足料,最夠味,但麻薯好實😓

花生粒粒有花生碎和花生醬,味道都ok,但$20一細粒唔算抵食。單講味道,唔洗排隊可以一試脆皮麻薯波波,但唔洗隻隻味都買,分別唔大🤣亦都唔好太期望麻薯有幾軟糯煙韌🤣
最後公道講句,只有夾包職員態度惡劣😤另外收銀和出爐職員態度係好嘅~但一粒老鼠屎都影響一鑊粥~咁嘅態度絕對唔會再幫襯🙅🏻‍♀️

#銅鑼灣美食 #銅鑼灣打卡 #麻薯波波 #菠蘿皮麻薯波波 #脆皮麻薯波波