餐厅: Island Table Grocer Cafe
资讯:

2021-06-12 151 浏览
難得星期六入離島玩下,卻發現呢間裝修得文青cafe 好靚,可惜位置唔多,見得吧枱都照坐啦。服務就唔算太快,因為得3個姐妹一手包辦,所以絕對係理解同接受。當中Pizza 係即叫即做,絕對係熱辣辣新鮮出爐而且仲好好味個底好香脆。而且第一次焗燶都會同客人講聲,要得耐少少重新焗一個比我地,完全唔求其馬夫。絕對係有心有誠意。下次入坪洲,一定要再去食。
下次入坪洲,一定要再去食。
2020-11-15
2021-06-06 147 浏览
🌟入到坪洲居然發現有不少嘅咖啡店,大多都係融入左當地嘅村屋,今次去呢一間都唔例外。俾佢潔白嘅外表吸引咗,入到兩邊滿滿嘅文青氣息,打卡一流!除此之外啲嘢食都好好食😍🍫特濃朱古力 $40😋我總覺得一杯朱古力就可以反映到間餐廳有多用心,香而不會甜,佢嘅朱古力一飲就知道係挑選過。特別一提佢半碟嘅小曲奇好好食,我都買咗一包返屋企食。🍕坪洲至尊 $58😋首先不得不讚佢個薄餅底,一食就食得出係手工製餅底,手工餅底通常都會比較薄所以邊會特別香脆。二薄餅面所做嘅辣肉腸同埋芝士都好香,整體來講好好食。🧈蜂蜜合桃酥+雪糕 $28+$18😋強烈建議合桃酥一定要加雪糕!合桃酥好香脆,好似啱啱出爐咁,而且佢上邊嗰一層楓蜜真係好出色,唔會淨係得個甜字,香口合桃酥再配合埋有玫瑰花味嘅雲呢拿雪糕,簡直令人回味!😋整體:🌟🌟🌟🌟🌟/5

🍫特濃朱古力 $40
特別一提佢半碟嘅小曲奇好好食,我都買咗一包返屋企食。

🍕坪洲至尊 $58

🧈蜂蜜合桃酥+雪糕 $28+$18
😋

整體:🌟🌟🌟🌟🌟/5

2021-06-04 103 浏览
~Little cozy cafe in PengChauLocated in one of the smallest islands in Hongkong. This little cafe serves one of the best lasagnas I’ve ever tasted in Hong Kong.❤️⏰ 20minutes of waiting time required but it definitely doesn’t disappoints you! 🥺The lasagna was perfectly cooked with melted cheese inside along with a fresh and appetising tomato base. 🍅 The inside of the uncut part was still hot after 15minutes! 😚🍝 Lasagna Bolognese 98HKD(Side note: the staff was extremely friendly and polite, offered
~Little cozy cafe in PengChau

🍝 Lasagna Bolognese 98HKD

(Side note: the staff was extremely friendly and polite, offered a glass of water when we waited for our table 💕)

📍Island Table Grocer Cafe
👣Peng Chau

2021-06-02 200 浏览
文青cafe☕️孖媽最鐘意去文青cafe--Island Table Grocer Cafe食蛋糕🍰和飲咖啡☕️扮年青🙊🙊。店內裝修充滿文青味,而且食物質素好好,尤其肉醬千層意粉不會感到太膩😋😋。我哋點咗:🍝肉醬千層意粉🍕坪洲至尊☕️Cappuccinno🍸自家製檸檬特飲🍰蕉糖芝士蛋糕其他食物質素都唔錯~坪洲至尊焗得脆脆的,餡料十足。自家製檸檬特飲係最佳消暑之選。蕉糖芝士蛋糕芝士味濃,而且不太甜。喺我哋用餐期間,已見到好多人門外排隊,好彩我哋早入✌️。(建議到12:00前坪洲,先食午飯,再四周遊玩😊😊)
文青cafe☕️

我哋點咗:
🍝肉醬千層意粉
🍕坪洲至尊
☕️Cappuccinno
🍸自家製檸檬特飲
🍰蕉糖芝士蛋糕

其他食物質素都唔錯~
坪洲至尊焗得脆脆的,餡料十足。
自家製檸檬特飲係最佳消暑之選。
蕉糖芝士蛋糕芝士味濃,而且不太甜。

喺我哋用餐期間,已見到好多人門外排隊,好彩我哋早入✌️。
(建議到12:00前坪洲,先食午飯,再四周遊玩😊😊)
自家製檸檬特飲
cappuccino
坪洲至尊
蕉糖芝士蛋糕
2021-05-24 149 浏览
疫情期間想渡假就要去離島放鬆下啦,今次有準備定去到有咩餐廳好食,上網搵到呢間好高評分,一於去試下啦餐廳裝潢都比較簡約風,餐廳有兩邊做左大玻璃窗,可透出自然光,但唔會曬住好舒服我地去到時咁啱有枱坐窗邊嘅客人剛走,可以坐窗邊,店家都好貼心,枱下有做掛勾可掛自己嘅物品落單要到cashier先落單後送到Cashier 旁有餅櫃,個個都好似好吸引Chocolate呢杯朱古力真係好濃,好好飲Caprese Salad每次見到呢個就會點,個配搭真係好夾,每一啖一定要有蕃茄加水牛芝士一個人食晒成碟都唔漏Island table supreme薄底pizza,一人份量啱啱好,批邊烤到少少脆,好香口,配料乜都有啲,好豐富AffogatoCreme brûlée cheesecake 芝士味好重,蛋糕係有少少濕濕地,食落好綿加埋焦糖脆卜卜,好邪惡我覺得真係一定要試下

落單要到cashier先落單後送到
Cashier 旁有餅櫃,個個都好似好吸引

Chocolate
呢杯朱古力真係好濃,好好飲

Caprese Salad
一個人食晒成碟都唔漏
Caprese  Salad

Island table supreme

Creme brûlée cheesecake
芝士味好重,蛋糕係有少少濕濕地,食落好綿
加埋焦糖脆卜卜,好邪惡
我覺得真係一定要試下

Creme Brûlée  Cheesecake
2021-04-29
下午茶
Caprese  Salad
Creme Brûlée  Cheesecake
  • affogato
  • creme  brûlée  cheesecake
  • Island  table  supreme  pizza
  • Caprese  salad
2021-05-15 152 浏览
星期三黎,鋪頭唔算大,但環境舒適中環入黎需時半個鐘,快過入新界😂都多人,有坪州居民、有行山友食物ok, 太早到,未有得試pizza花茶值得一試❤️鋪內有得買花茶包焦糖芝士蛋糕同Latta都夾
放假要去離島散心🤗 今個weekend揀左去坪洲 見到網上有坪洲好西推介 緊係要我呢個foodie去實測係咪咁好食😆🌟 Cappuccino 泡沫咖啡 ($38) 🌟泡沫細綿 非常軟熟😋拉花好精緻 一睇就知好比心機整出嚟😍泡沫以下嘅latte好滑 值得一試🤓🌟 Dirty 凍鮮奶咖啡 ($42) 🌟一睇個樣就知好dirty😆奶味重 但完全冇搶左咖啡嘅苦澀味咖啡少少冰凍🤏 旁邊嘅蛋白脆餅 唔算好脆 但依然係好好嘅咖啡伴侶😊🌟 Creme Brûlée Cheesecake 焦糖芝士蛋糕 ($45) 🌟表面有焦糖燉蛋嘅感覺 外面非常香脆🤩芝士非常香 蛋糕軟綿綿呢個外脆內軟嘅芝士蛋糕好吸引🥰
放假要去離島散心🤗 今個weekend揀左去坪洲

2021-04-25
Cappuccino 泡沫咖啡
Dirty 凍鮮奶咖啡
2021-05-07 147 浏览
🚃香港美食➡️坪洲朋友的朋友開的店,哈哈,關係疏得不能再疏,但老闆們超級友善,令人感覺窩心,充滿人情味的餐廳加上高質的食物,回頭率極高🍝 Lᴀsᴀɢɴᴀ Bᴏʟᴏɢɴᴇsᴇ $89熱辣辣,還有拉絲芝士,蕃茄醬酸酸味味,很香很天然,但中間的蕃茄醬基本上已經消失,肉的膻味變得突出,如果蕃茄醬可以更加平均便完美了🍕 Isʟᴀɴᴅ Tᴀʙʟᴇ Sᴜᴘʀᴇᴍᴇ $58餅邊烤得十分香脆,芝士拉絲,pepperoni 分布平均,咸香味剛剛好☕ Lᴏɴᴅᴏɴ Fᴏɢ $42奶味很重的伯爵奶茶,充滿英倫風,玫瑰花瓣在杯面,喜歡玫瑰味的可以拌勻來飲🥤 Dᴏᴜʙʟᴇ Lᴇᴍᴏɴᴀᴅᴇ Sᴏᴅᴀ $42在Menu上被打上標記的飲品,因為自家制的檸檬蘇打用上檸檬及青檸,裡面還明顯地飲出甘橘皮的味道,加上少量香草,感覺又清新又解渴
🚃香港美食➡️坪洲

Double Lemonade Soda
  • DoubleLemonadeSoda
  • LondonFog
  • IslandTableSurpreme
ғᴏᴏᴅɪᴇ ᴛɪᴍᴇ 今次就食咗Island Table Cafe呢一間位於坪洲嘅Cafe真係好出色🥰假期去到都要排隊,平日嘅話就建議可以book位先😚坪洲至尊薄餅($58)係一個七吋嘅Pizza,size剛剛好!佢個皮好薄,配料都好足夠,仲有好多芝士,好拉絲🥳味道配合得好好⸜( ´ ꒳ ` )⸝不過食到後尾有少少出油,好彩唔係好多,係可以接受嘅範圍😆肉醬千層意粉($89) 一黎到個賣相都好靚🥰肉醬蕃茄芝士千層麵配合得好好😚食得出係有新鮮蕃茄整出嚟,而且仲一層層好分明!芝士都有溶晒🤤招牌雜菜烤肉卷($38) 肉嘅比例好多,中間有成條都係!而且好有肉味😋酥皮都好脆🤩Dirty($42) 咖啡好香,都唔錯☕️仲有一個細細的合桃酥😆不過以呢個價錢來講,希望可以大杯啲😢雖然假期要排一陣隊,呢一間Cafe真係好值得一試,嘢食都好好味🤍服務態度都好好!

ғᴏᴏᴅɪᴇ ᴛɪᴍᴇ
今次就食咗Island Table Cafe

坪洲至尊薄餅($58)

肉醬千層意粉($89)

招牌雜菜烤肉卷($38)
肉嘅比例好多,中間有成條都係!而且好有肉味😋酥皮都好脆🤩

Dirty($42)

坪洲至尊薄餅
午餐
坪洲至尊薄餅
  • Lasagna
2021-05-03 93 浏览
平日放假入坪洲,找到了這間咖啡店,等了大約十分鐘就可以入內。環境優美舒服,感覺好好chill 食物質素都喜出望外叫了一份肉醬千層麵 $89上菜時十分熱辣辣,上面放滿芝士看似份量不大,但其實很足夠,入面有滿滿嘅肉醬,很入味,好好食另外叫了一份鴨胸pizza ($58)有七吋,用料足夠,夠兩個人食。都係新鮮熱辣,好香口,醬汁係bbq醬58蚊係價廉物美!另外叫了兩杯飲品一杯Long black(外面較多時,Americano)和一杯Ice Double lemonadeLemonade 非常清爽,甜甜地帶少少檸檬酸,也加入左一些香草,好清新,好好飲。Long Black 也不錯另外還叫了一份香蕉蛋糕$28外脆內軟,有淡淡香蕉的香味,蛋糕中有些香蕉籽。唔會好甜,都推介。很多時cafe的食物未必好好,但這間cafe 係令人喜出望外的高質。而且就算店內人多煩忙,店員都係仍然親切有禮,客人離開時都有笑容咁送別,印象非常之好啊!
平日放假入坪洲,
找到了這間咖啡店,等了大約十分鐘就可以入內。
環境優美舒服,感覺好好chill

食物質素都喜出望外
叫了一份肉醬千層麵 $89

上菜時十分熱辣辣,上面放滿芝士
另外叫了一份鴨胸pizza ($58)

有七吋,用料足夠,夠兩個人食。
都係新鮮熱辣,好香口,醬汁係bbq醬
58蚊係價廉物美!
另外叫了兩杯飲品
一杯Long black(外面較多時,Americano)
和一杯Ice Double lemonade

Long Black 也不錯

另外還叫了一份香蕉蛋糕$28
2021-04-23 123 浏览
Island Table Grocer Cafe年幾前去過坪洲一次 一直都冇乜餐廳咁 不過今年去到 多左好多新餐廳 同多左好多特色嘅 雖然個島比較細 不過玩半日就幾足夠 比夠推介上去牛皮廠秘密花園同手指山 Cafe雖然唔大 不過有種好chill嘅感動 成間舖得幾台客人 整體食物都好熱一啲都唔求其 唔係啲呃遊客嘅cafe 不過記得每台客人至少嗌一杯飲品 坪洲至尊HKD55 🍕 新鮮出爐好熱辣辣 加上係薄批 好好食 加左好多芝士 而且賣相都好靚 絕對可以打卡白汁野菌千層意粉 HKD89 🍝新鮮出爐好熱辣辣 出面焗得好crispy 加左好多芝士 而入面白汁都好濃 如果意粉入面加少少肉 例如煙肉 會更加好迷你朱古力奶 HKD20☕️依個真係好迷你 不過迷你又唔代表佢哋會求其 佢地都會照有拉花同整得好靚 都同其他普通咖啡一樣有塊典奇仔蘋果貝殻酥 HKD25🥧蘋果酥好熱 外面層酥皮好脆 而入面嘅蘋果醬好熱 而味道又唔錯 加上分量又唔會話太細Rating5👍🏻為滿)味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻抵食:👍🏻👍🏻👍🏻📍: Island Table Grocer Cafe (坪洲)坪洲坪洲永
[坪洲Cafe] Island Table Grocer Cafe

坪洲至尊HKD55 🍕

環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
抵食:👍🏻👍🏻👍🏻

坪洲坪洲永興街9C號地舖
2021-04-20 129 浏览
入嚟坪洲行山,本應冇乜期望,諗住搵個地方hea吓,點知搵到一個地方環境幾好,啲咖啡相當唔錯。雖然初時要排隊,但係舖頭老闆都好落力維持秩序,唔使一陣間就已經可以坐喺外邊露天位置,小舖頭價錢合理,飲完杯咖啡,成個醒神晒可以繼續行。叫咖啡仲有兩粒杏仁餅送,幾貼心服務呀!我哋無叫嘢食,見到其他人啲嘢食都唔錯,有意粉,個樣唔錯,下次可以試吓! Didn’t expect a place like this in Peng Chau, with good coffee too! The shop is small inside but al fresco is not a bad choice given nice weather.
叫咖啡仲有兩粒杏仁餅送,幾貼心服務呀!

2021-04-19 128 浏览
前排同朋友plan去坪洲 上網就搵到呢間由三姊妹開嘅cafe☕️🍕🍰本身我哋就諗住星期一去...好彩有睇餐廳ig 先知原來星期一唔開😝之後就改咗第二日嚟🤣🤣🤣.同朋友平日3點幾嚟 見到餐廳得番好少位本身其實唔洗等就有得坐嘅😚😚但我哋見到有個坐喺窗邊位嘅食客差唔多走所以我哋就決定等一陣去坐窗邊位 😆😆.坐低後我哋就叫咗4樣嘢食😆😆😆我哋覺得啲嘢食同嘢飲都唔錯👍🏼👍🏼✨Island Table Supreme Pizza (💰$58)✨Crème Brûlée Cheesecake (💰$48)✨London Fog - Earl Grey Rose Latte(💰$42)✨Turmeric Cinnamon Latte(💰$40)✨每杯熱飲附送一塊杏仁曲奇 幾好味😋😋.⚠️注意: 餐廳只收現金 所以記得帶定足夠錢😌好彩朋友有帶定多啲cash 如果唔係就尷尬啦🤣
前排同朋友plan去坪洲
上網就搵到呢間由三姊妹開嘅cafe☕️🍕🍰
本身我哋就諗住星期一去...
好彩有睇餐廳ig 先知原來星期一唔開😝
✨每杯熱飲附送一塊杏仁曲奇 幾好味😋😋
⚠️注意: 餐廳只收現金 所以記得帶定足夠錢😌
好彩朋友有帶定多啲cash 如果唔係就尷尬啦🤣

2021-04-18 142 浏览
平日入坪洲嘅人唔多但呢間cafe仍然好受歡迎當日去到都等咗半個鐘左右先有位可能因為坪洲餐廳選擇唔多?不過試完後就知其實係呢間cafe高質🥰.咖啡好香濃唔會帶酸(個人好唔鍾意偏酸嘅咖啡)所以真係好推薦.☕️Affogato $45好簡單嘅espresso+雲呢拿雪糕熱辣辣嘅咖啡倒落冰凍嘅雪糕好反差但又好夾咖啡好多時都會配Biscotti意式脆餅而佢哋配嘅呢塊口感軟身而且超重杏仁味個人唔太喜歡🙊.🍰Crème Brûlée Cheesecake $45超香芝士味 餅底亦好香最出色係面嗰層焦糖燒得好靚完全唔會有過咗火嗰種苦澀味整體唔會太甜 呢件真係大推😋.cafe外牆全白 入面枱凳主要都係木製成件事好清新好chill而且三位女老闆都好nice 入到坪洲唔可以錯過呀😉.*逢星期一二休息
平日入坪洲嘅人唔多
但呢間cafe仍然好受歡迎
當日去到都等咗半個鐘左右先有位
可能因為坪洲餐廳選擇唔多?
不過試完後就知其實係呢間cafe高質🥰
咖啡好香濃
唔會帶酸(個人好唔鍾意偏酸嘅咖啡)
所以真係好推薦

*逢星期一二休息
Mocha
Mocha
2021-04-02 1711 浏览
#pb食在坪洲坪洲文青cafe☕哈哈 快出個坪洲篇❤️ 大家可以趁復活節假期去relax下🤪 尋日去坪洲玩都幾舒服 雖然都幾多人 可能始終坪洲比較細😆 好多出名嘅冰室同cafe都要排隊🤪由中環碼頭搭船去坪洲分快船(約25分鐘)同普通船(約35分鐘)價錢差一倍 所以感覺搭普通船抵d🙈 今日就先介紹呢間最受歡迎嘅文青咖啡店啦💕.大家想去嘅話記得WhatsApp book位先🙈 如果唔係都有排等位🤣 小店由三姊妹打理 成間舖都佈滿乾花❤️ 有室外、室內位置👍🏻 最舒服莫過於坐係窗口位 影相靚又舒服😍 重點係幾抵食同店員服務超級好🤩.食物有不少輕食同Pastries 另外仲有千層麵同Pizza兩款主食😋 飲品有咖啡、茶同Homemade Lemonade😍 🔹Banana Bread 🍞佢有幾款pastries 牛角酥、朱古力酥、banana bread等😋 Banana bread外脆內軟 口感剛剛好😍 食落仲好重香蕉味 好香好正❤️🔹BBQ Duck 🍕推介❤️ 一人份嘅手工7吋pizza即叫即製都只係$58 真係好抵食😆 佢一共有三款 - 至尊、鴨胸、素食pizza 🍕 今次叫左呢款鴨胸pizz
#pb食在坪洲
坪洲文青cafe☕

🔹Banana Bread 🍞

🔹BBQ Duck 🍕
推介❤️ 一人份嘅手工7吋pizza即叫即製都只係$58 真係好抵食😆 佢一共有三款 - 至尊、鴨胸、素食pizza 🍕 今次叫左呢款鴨胸pizza 入面好足料😋 就算兩個人share都夠食👍🏻 剛焗起嘅Pizza底香脆 上面有滿滿嘅芝士 再加埋BBQ醬鴨胸片🤩 真係好好食💕

🔹London Fog (Earl grey rose latte)🌹
推介❤️ 係呢間咖啡店嘅signature drink🌹 本身因為太熱所以想飲凍 不過店員話熱嘅會好飲同靚d😆 飲品面舖上玫瑰花同伯爵茶茶葉 好靚💕 飲落首先會飲到好香嘅玫瑰味 之後會有淡淡嘅伯爵茶香😍 兩種味好夾 出黎係超級香👍🏻

🔹Iced Latte ☕
店員會係上枱時先加上咖啡底 即時出現美美的漸層🤩

整體黎講 呢間文青咖啡店幾抵食 而且食物質素幾高 特別係pizza🤩 如果閒日冇咁多人應該幾chill❤️ 尋日見到店員忙到踢哂腳 真係辛苦哂🥺 下一個post會介紹另一間coffee shop同坪洲最高點 - 手指山(超超超超易行!)🤪 大家期待下😆

Island Table Grocer Cafe
坪洲坪洲永興街9C號地舖