2015-06-05 242 浏览
其實起初係因為一條冰菜而想去試haha見到介紹話百味交雜,我都想食下究竟係咩味。首先食左條菜🌿,口感好得意,好爽有啲咸咸地,食啖雪糕再食一啖菜,好似雪糕沙律咁。個熱情果雪糕清清地,淡淡嘅果香,吾太甜幾好味,啲黑胡椒粉多但吾太辣,食個雪糕時雖然有少少辣,但幾特別出奇地match.😋 食完之後無好似食完普通雪糕個種甜到要飲返啖水先沖淡到嘅口感,但40蚊真係貴左啲😅 對於學生哥尼講,試一次已經係極限。。。如果條件許可,我念都會再食多次。

其實起初係因為一條冰菜而想去試haha
見到介紹話百味交雜,我都想食下究竟係咩味。
2015-06-02 490 浏览
The first icecream I tried at Initial d wasn't good because it tasted like HK milk tea, but went back because they had this new salad flavour icecream that is served in a tin garnished with ice lettuce.The icecream was really nice because it was spiked with lots of black pepper which went well with the tartness of the icecream.After you finish the icecream, you can keep the tin by removing the plastic cup.
2015-06-02 158 浏览
今日撘左個半鐘車入上水 喺條河度狂風暴雨得太厲害 濕透雨傘都變得無用lol 最後紅色暴雨下出番尖沙咀食雪糕 旅行者沙律雪糕 ($40) 雪糕質感比之前眼淚味等有進步 無咁硬同icy 但都比較快溶 熱情果味帶微酸 黑胡椒微辣 卻又同雪糕幾夾 法國冰菜爽脆 食完同店員講洗番個罐就可以自己收藏
2015-05-21
2015-05-26 361 浏览
天氣反覆嘅一日就好似旅行途中都無法預測聽日會點??!咁就嚟個"旅行者"啦."旅行者"特別在加上black pepper 會有微微嘅辣 沙律味嘅雪糕加上冰菜好清新🌱(其實應該係番石榴/"芭樂"味嘅雪糕?! 我自己覺得係啦)雪糕相比起上次嘅眼淚,質感有改善,無溶得咁快冰菜我食完好回味味道幾好,不過都係食意念姐

天氣反覆嘅一日就好似旅行途中都無法預測聽日會點??!
咁就嚟個"旅行者"啦

旅行者

"旅行者"特別在加上black pepper 會有微微嘅辣
沙律味嘅雪糕加上冰菜好清新🌱
(其實應該係番石榴/"芭樂"味嘅雪糕?! 我自己覺得係啦
雪糕相比起上次嘅眼淚,質感有改善,無溶得咁快
冰菜我食完好回味

味道幾好,不過都係食意念姐
2015-05-26
2015-05-21 422 浏览

其實起初係因為一條冰菜而想去試haha
見到介紹話百味交雜,我都想食下究竟係咩味。
2014-11-13 1954 浏览
每個人都有一種獨有的味道, 男人味? 女人味? 不一定男人便有男人味, 而女人就有女人味。自問是一個女仔, 但從來都不覺得自己有女人味, 粗粗魯魯、說話 “掘雷錘”、粗心大意……似男仔多過女仔, 但深信我也有獨有的味道, 只是需時去發掘。今次來到Initial試試什麼是男人味? 什麼是女人味? Initial 是歐式典雅復古風格的時裝品牌和生活雜物品牌, 擁有自家的服飾, 別以為它只是出售時裝和雜物, 位於尖沙咀的分店還設有出售雪糕的一角, 地方細小, 門口放了一隻小木馬, 為雪糕店添了一份童真。櫃枱上和牆上的橫架都放了一樽樽像實驗品的藥水, 亦放一個科學人, 營造一個實驗科學雪糕的場地, 設計很特別。櫃枱背後只有一部製作雪糕機, 客人等候時可看着雪糕除除流出來。繼上次推出湖水藍的眼淚雪糕後, 今期又推出獨有的雪糕口味, 還為雪糕配上特別的名稱, 如果大家不買來一試也很難估到它們的味道, 所以吸引了不少人潮。果然與Initial一向強調「非尋常體驗」,這句真貼切! 今期就推出了男人味和女人味, 究竟黑卒卒的男人味和淡啡色的女人味是什麼口味呢?話明自己一向都沒有女人味, 故對男人味($1
男人味雪糕
話明自己一向都沒有女人味, 故對男人味($18)較有興趣, 就先試試它。只看它的顏色和聞其氣味, 根本猜不出是用了什麼食材, 初初估是曾大熱一時的竹炭, 但竹炭本身沒有什麼味道, 如用來製作雪糕, 那可能只有甜味, 不可取! 會否是墨魚汁味? 又鹹又甜, 奇怪的! 應該是黑芝麻味, 用它製作雪糕最正常吧! 但別忘記「非尋常體驗」!!
一試其味, 嘩! 充滿着香濃的薑味, 真的估不到黑色的雪糕是用了鮮黃色的薑來製成, 只可說 “非尋常”。
冰涼的男人味雪糕並非如「富豪車」軟雪糕和「麥當奴」軟雪糕那麼幼滑軟身, 質地較實在和帶有少少的冰粒, 內裏亦有少許幼細的薑蓉, 啖啖充滿薑味, 甜美的雪糕與辛辣的薑味能取很平衡, 甜中帶辣, 味道調較很恰到好處, 對我這個愛薑的人來說, 覺得非常美味, 真的一試難忘, 回味回味!
至於同樣黑漆漆的雪糕筒香脆無比, 頗算薄身。排隊時, 看到服務員取出數排雪糕筒, 內裏均有多個脆身至碎裂而需要棄置, 頗浪費! 一口咬下去時, 隨即發出“卜卜”聲, 脆片散落, 相當脆口, 但試來試去也吃不出其味, 難道是味道不突出的竹炭? 因太多人等候, 忘記問服務員, 只好留在心中的迷團。
除了雪糕筒、男人味雪糕以黑色為主外, 這裏的紙巾、匙羹、雪糕筒紙, 以及雪糕資料板都是採用了黑色, 相當型格!

女人味雪糕
為了提升自己的女人味, 決意要吃女人味雪糕($18)。今次到訪前已知淡肉色的雪糕是紅茶味, 紅茶 牛奶 混成一起便是奶茶味, 幽香清醇, 味道比男人味雪糕較甜, 而質地亦比前者幼滑, 難道要代表女人的甜美特質和幼滑肌膚? 太美好!
今次薄薄的雪糕筒同樣脆口, 但沒有破裂, 完整無缺, 品嚐着甜美的雪糕已忘了問服務店有關雪糕筒的味道, 離開了一段路便快回頭問問, 究竟是朱古力味……雖然顏色有點似黑朱古力, 但完全沒有朱古力味, 只是微甜, 味道普通。
兩次排隊等候時, 均看見服務員記下每位客人要那款口味, 為何呢? 後幾天翻揭飲食才知道是用來做統計, 結果是.....男士揀男人味>女人味1倍, 而佔2/3是女性顧客,購買女人味及男人味的數量相若。而我則會購買男人味雪糕, 因為較美味, 現在仍令我回味!

以淡啡色的紅茶味雪糕代表女人味, 就顏色來說, 淡啡色代表女士淡肉色的肌膚很合適, 而紅茶的香甜和醇厚用來配優雅的英式下午茶最適合不過, 所以用來表示為女人高貴優雅亦對, 但究竟點解以黑卒卒的薑味雪糕代表男人味, 以顏色來說, 黑色代表男士黑黑實實的外型也合理, 但為何是薑味? 難道男人做事夠薑? 夠心狠手辣?
其實不論你有男人味還是有女人味, 每人都有一種獨有的味道, 相信大家能好好發揮自己所擁有特質和天賦, 此味道便能吸引不同的人。我相信我有我味道, 有一天總有人懂得欣賞。不過, 我最希望大家都擁有的味道就是一份人情味!

题外话/补充资料: cone 供應時間1200nn-0900pm ($18); Cup配上即製的Macaron 供應時間0600pm-0900pm ($40, 限量100杯)
2014-11-08
男人味雪糕
2014-11-12 1026 浏览
之前見到食評有女人味眼淚雪榚,好似好特別!粉藍色好靚,加上黑色雪榚筒,好特別!收工就約埋同事一齊去試食新款雪榚!去到門口已經出現人龍, 其實係雪榚在店面門口位置,玻璃圍起,白色為主,好企理乾淨!雪榚櫃台內只有一個女店員,大家慢慢排隊!等了大約5分鐘!就到我們了!但今日無眼淚味,又無黑色雪榚筒,只有膠杯裝 今日有薑味(男人)及奶茶(女人),我同同事選各一款,佢嗰款黑色好吸睛,超特別!但我們一食就後悔,薑味超重,好辣,又無甜味中和,辣到苦!男人果然要食得苦中苦! 同埋有心理準備會食到成棚牙同咀唇都黑色, 仲要抹唔甩!女人奶茶就香而不滑,好香奶茶味,口感似沙冰,唔重奶味,味道我like!一塊大馬卡龍,上面有個女人側面(我無試男人)咬落煙韌,微甜,我係第一次覺得馬卡龍好食,之前試過嘅都太甜!今次令我對馬卡龍改觀!店員小姐好小心,因為得佢一個,佢戴有手套的一隻手唔會掂錢,所以找贖比較慢,不過無所謂,見佢好禮貌、好專注!而當我知道無眼淚食時!話我哋唔需要咁多眼淚!佢都即刻笑!
同埋有心理準備會食到成棚牙同咀唇都黑色, 仲要抹唔甩!

男人薑味雪榚
女人奶茶味雪榚
餐牌
大排長龍
2014-11-08
10 分钟 (外卖自取)
女人奶茶味雪榚
2014-11-10 1057 浏览
繼眼淚雪糕後,又一出位傑作~「男人味」&「女人味」雪糕~相信大家可能已經諗到我講緊嘅係邊間啦~就係位於尖沙咀嘅「Initial 」啦~早前一直想試下顏色迷人嘅眼淚雪糕,可惜每次經過已經售罄。但今日竟然7點令鐘係對面街見到雪糕店內還有店員在內,一終走上前看看,原來店員正在倒一些雪糕製作材料到雪糕機內!竟然還沒售罄!太幸運了!枱前著一個小餐牌,畫上一男一女,如果唔係之前係雜誌睇過,應該都唔會相信有衣兩種味呢~枱面有一個個女士頭像嘅小牌,不知是否杯裝才會加入,我選擇咗雪糕筒竟然無咗塊餅T.T店員又無話我知女人味 $18 雪糕有著淡淡茶色,配上黑卒卒嘅雪糕筒,雪糕入口冰涼,不算軟滑,但有著雪葩的感覺,奶味非常濃郁,隱約地傳來陣陣伯嚼茶香,甜道不算太高。而黑色的雪糕筒不知是否加入了竹炭在內~入口頗脆,味道有點似餅乾但帶微苦,與雪糕同吃,味道尚算不錯~Initial Ice Cream Store (尖沙咀)尖沙咀金馬倫道48號地下2號舖~~~~~~~~~~~~~~~~總消費:$ 18味道:7/10環境:6/10服務:6/10衛生 : 6/10抵食 : 6/10
女人味 $18 [評分:7/10]

Initial Ice Cream Store (尖沙咀)
尖沙咀金馬倫道48號地下2號舖

~~~~~~~~~~~~~~~~
總消費:$ 18

味道:7/10
環境:6/10
服務:6/10
衛生 : 6/10
抵食 : 6/10

2014-11-09
5 分钟 (外卖自取)
$18 (宵夜)
2014-11-10 772 浏览
甘岩係附近剪頭髮剪完見到每日限量100杯既cup仲有就入去買黎試下啦之前無係openrice 睇過呢個雪糕既食評一開始仲以為果塊系曲奇泥食左先知系馬卡龍 好驚喜哈哈個馬卡龍整得吾錯 甜甜地但又吾會好溜 口感都ok 到個雪糕我諗應該系奶茶味感覺個雪糕比起出面既雪糕稀 所以好快就溶總體黎講 本身系以just for fun心態黎試的但結果比想像中好好多👍
甘岩係附近剪頭髮

感覺個雪糕比起出面既雪糕稀 所以好快就溶
總體黎講 本身系以just for fun心態黎試的
但結果比想像中好好多👍

2014-10-23 1218 浏览
本來我只係諗住同my boy 去睇下initial 新一季嘅衫同鞋,點知意外發現呢度有間雪糕店,唔講仲以為cashier~ 後來見到個牌寫住限售100杯,所有限量嘅野都非常吸引我,而宜家做緊推廣嘅係fall winter ice-cream - 女人味同男人味,我真係覺得佢賣雪糕都賣得型過人~ 於是我揀左女人味,因為男人味睇落去好似芝麻,但女人味我就估唔到~ 老實講,佢嘅賣相真係好靚,而且佢呢個女人樣嘅馬卡龍版本,係呢杯雪糕嘅靈魂! 連my boy食左啖都欲罷不能,雖然40蚊杯,但係咁嘅價錢食個haagen daz真係唔係幾抵! 至於個軟雪糕,我食左好耐,我都食唔出係乜味...... 但只能夠講唔係呍呢嗱!
女人味
2014-10-21
5 分钟 (外卖自取)
女人味
2014-06-30 2337 浏览
自從分子雪糕面世後,雪糕的口味就越來越多,說得出的口味都有,但眼淚味還是第一次聽到。 Initial本來是賣衣服的,卻開闢了一個角落賣雪糕,也十分有趣。 慕名而來的人很多,店外排長一條長長的人龍。 幸好店員的手腳快,很快就可以試到這傳說中的口味。Tiffany blue的顏色非常討好,雪糕的密度不高,很快就溶快,所以馬上嚐了一口。 Oh,有一陣淡淡的海鹽味道,原來這就是眼淚的味道,不知道這是喜悅的眼淚還是悲傷的眼淚呢。雪糕筒是黑色的,有濃濃的竹炭味所以偏苦,未必人人都會喜歡,不過個人來說覺得頗特別,平時很少有其他店提供這種雪糕筒。小時候看過一套叫「幻法小魔星」的卡通片,片中的小魔星最愛吃八爪魚丸,有一集他得知最美味的八爪魚丸要用「溫柔女人的眼淚」作為材料,於是他就請媽媽切洋蔥來收集她的眼淚,不知道這款眼淚雪糕是否也混入了這款材料呢。

2014-06-19 2004 浏览
幾年前食過一次依間,個陣仲係Cafe嚟,我都係今日經過先知轉左做Ice cream store. 見到果果都攞住支藍色雪糕出嚟,好似好吸引咁,原來係眼涙味雪糕,咁得意? 梗係試下先隻色真係幾靚,湖水藍,試下味先,完全唔覺係眼淚味,完全係牛奶味,一d咸味都無,只不過係普通牛奶味雪糕,仲要溶得超快。 同埋個黑色脆筒係苦嘅,唔好食

2014-05-13
2014-06-16 1939 浏览
星期日下午時份,,金馬倫道街尾出現一個小人龍,,目的係一杯眼淚雪糕。等左10分鐘就到我們了,,美麗的湖水藍雪糕,,黑色的脆筒。很冰涼亦都唔算快溶,,食得出有牛奶味但唔算濃郁,,黑色脆筒焦焦地,,咸咸地幾岩我。以$10黎講都算物有所值~😊

等左10分鐘就到我們了,,美麗的湖水藍雪糕,,黑色的脆筒。
眼淚雪糕。
2014-06-08
眼淚雪糕。
2014-06-12 2038 浏览
有人開心的時候會吃草莓蛋糕,讓自己繼續著甜蜜的感覺;有人傷心的時候會吃朱古力蛋糕,讓自己記住那苦澀的痛苦。不知道吃眼淚雪糕的你又帶著什麼心情呢?前陣子不斷Instagram被洗版,只因這眼淚雪糕的掘起。由Initial時裝店開創,在尖沙咀金馬倫道的Initital店舖內旁邊的一個小角落,售賣著眼淚雪糕。Initial的服裝店一向都以獨特的剪裁贏取顧客的喜愛,由以前的日本風到現在的韓風,Initial的服裝在香港的時尚殺出一條新血路,有別於其他。而Initial的店舖主要以木系,森林系為主,所以在門口也擺放一隻木馬。遠處觀看,Initital的雪糕店堆滿了人群,基本上每個客人付錢,取雪糕就可以,所以人龍也去得很快。從玻璃窗可以清楚觀看雪糕製作。雖然不知道這公仔背後有什麼故事,但配合Initial的主題,也十分合襯。前面的人龍慢慢縮短,也差不多到我們了。版子寫著「非尋常雪糕」,眼淚雪糕的口味真係十分少見,不知會是什魔味道呢。可見,Initial前膽性的角度與視野,帶領著潮流,不但潮流,食物的口味也站在時代的前端。記得之前有皮革或是其他特別的口味呢!眼淚雪糕($10),價錢相當抵!雪糕十分的

從玻璃窗可以清楚觀看雪糕製作。
眼淚雪糕($10),價錢相當抵!雪糕十分的鬆軟,有著像雪糕車內雪糕質感,大概是鹹鹹的味道讓Marketing的聯想到眼淚吧!可是,那種的鹹味並不像眼淚一樣,一試之後,覺得「試試就好,下不為例」。
這客雪糕的湖水藍色,作為少見的雪糕顏色,實是十分吸引!但是初吃時它的鹹味,可是愈食愈甜,有點奇怪,吃久了卻有種甜甜的味道,現在Initial的眼淚雪糕鹹味不夠突出之餘,又鹹又甜,不但奇怪,更有種「唔上唔落」的感覺。若是主打眼淚的話,應該把鹹度加以調高,大玩眼淚的鹹味作為雪糕的噱頭,把所有甜味的刪去,客人只能吃到鹹味,連丁點甜味都吃不到,這樣才能稱得上「眼淚雪糕」!現在卻是名不符實。
加上天氣炎熱,普通雪糕溶化速度已經快,而像是眼淚雪糕質感較冰,溶得更加快,一邊吃,一邊溶!溶到雪糕都滴落手上,十分「論盡」。黑色的雪糕筒比平時的筒味道較重,吃下去似是苦苦的味道,不太想吃下去。
配著湖水藍的雪糕,顏色十分突出。社交平台的配合無疑能製造出第一浪的人潮,而且雪糕的紙張印有Initial,當拿著雪糕的人潮到處走時,也能為Initial宣傳,引人到Initial逛逛。可是雪糕溶化的速度光速的快,能宣傳到的範圍也只能局限到金馬倫道了。
十分有特色,但是若想長做長有,作為有效的宣傳工具,看來Initial也要花花功夫在味道方面了。始終每人味道各有不同,我仍見到有很多人大讚眼淚雪糕的口味和特色,心動的你用$10去試試也無妨,順便能消消暑嘛!
吃完之後的你,會否想起一些流淚的事呢?想起昨日的你,會否有更深的體會?
2014-06-12
2014-06-12 1572 浏览
今日去左潮聖知道尖沙咀有眼涙雪糕好耐但係人總係要到deadline先行動眼涙雪糕做到6月12尾二果日先'的起心肝'約fd去食今日去到大約有20人喺到排隊但係一場嚟到再加上雪糕應該好快就梗係排埋佢我地等左10分鐘到就有得食黑色嘅雪糕筒配上湖水藍色嘅雪糕係perfect match!兩隻色撞出嚟好靚個雪糕就好似鹹鹹地嘅牛奶雪糕,我個人認為就ok啦!吾重海鹽味,重牛奶味,又帶d鹹味咁!個筒我覺得普普通通好似普通嘅雪糕筒咁,但係食完d牙黑曬fd就覺得但雪糕筒有d苦,搶曬雪糕嘅味!唯一美中不足嘅就係雪糕溶得好快,我同fd影第二張相果陣已經開始滴,食到成地藍色,好狼狽$10一個我覺得作為呢d有gimmik嘅野係好抵嘅,雖然都係普普通通,但假若佢再做嘅話我都會去食嘅,worth a try
今日去左潮聖

知道尖沙咀有眼涙雪糕好耐