2016-05-26 196 浏览
👄搽茶玄米雪糕 (單叫$38)配 :-栗子 $6-柚子大福 $5-丸子 $12共 $61 ~ 。👉🏻抹茶偏苦屬正常,而我就鍾意呢鍾小小苦既味道~雪糕杯用左玄米做底,撈埋d抹茶雪糕一齊食口感唔錯😋而我自己加左以上3種配料 #好開心 栗子好甜~大福同丸子都好正常,不過柚子味道唔好期望好出。。。環境:呢間有得枱有櫈既,不過要有位坐就真係難d啦。
搽茶玄米雪糕
👄搽茶玄米雪糕 (單叫$38)配 :
-栗子 $6
-柚子大福 $5
-丸子 $12
共 $61 ~ 。

環境:呢間有得枱有櫈既,不過要有位坐就真係難d啦。
2016-05-01
搽茶玄米雪糕
2016-05-20 1043 浏览
由中港城行去海運大厦,其實都幾遠,因睇左甜魔媽媽介紹過這甜品店,非常吸引,趁午膳時間,應該不會很多人!相片加了小小效果,有點懷舊feel!店子不太,約十多個位,長枱中放置用cupcake架的盤花,是供影相位吧!還有蠟燭台裝飾!決定食物後,先附錢下單!等待之際,見到有 i CREMERiA+MISTO ANTEPRIMA嘅鎖匙扣及手袋吊飾!甜美的雪糕造型,但動輒要9xx 至1xxx 不等。看過+拍過照=擁有過了!(自我安慰)^^這天中午沒有人,我可以獨佔來品嚐!我系menu 上徘徊左好耐,先決定要了柚子抹茶餡蜜芭菲$56軟雪糕質感好快溶,要盡快吃!抹茶味也突出,底部有脆米及啫喱可以豐富口感,但個人覺得柚子醬不是很配合!還要了抹茶拿鐵$40對綠茶或抹茶甜點都特別喜愛,尤其抹茶,帶點苦澀味!這個奶泡打得幼滑,也很滿意!店內的餐紙,也印上店名及花花圖案,很喜歡這小小的detail 位!臨走時,見到有coupon 賣,特別吸引我系裝coupon 的信封,送禮也不錯!

相片加了小小效果,有點懷舊feel!
還有蠟燭台裝飾!
決定食物後,先附錢下單!
這天中午沒有人,我可以獨佔來品嚐!
軟雪糕質感好快溶,要盡快吃!
還要了抹茶拿鐵$40
2016-05-20
  • 抺茶拿鐵
店內有約十個位可以堂食先去櫃枱比錢然後等叫號碼 匙羹同紙巾都係自助 覺得匙羹好得意 望落銀色以為係不鏽鋼 拎起先知原來係膠羹柚子抹茶餡蜜芭菲 ($56)雪糕係牛奶X抹茶混合口味 好似可以要求店員換全抹茶/全牛奶 不過第一次想試曬兩種口味抹茶味一方抹茶味完全唔濃 即使淨係食抹茶呢邊抹茶味都偏淡 相對上奶味更突出而牛奶味一方既味道同質感食落都十分似麥記既新地雪糕 不過奶味係幾香濃面頭仲有柚子蜜 柚子白玉 同原味白玉 而最底層就有脆米 抹茶啫喱 同柚子啫喱柚子蜜夾埋雪糕一齊食 抹茶味道就更唔突出 好似完全變左食牛奶雪糕一樣抹茶啫喱同柚子啫喱都係我唔鐘意既果種淡味無味啫喱雪糕方面我覺得城中有太多雪糕店水準更高所以顯得較為遜色 而且今次食仲食到一粒冰粒不過白玉係真係好好食值得一讚 開頭食第一粒質地仍然相對實同粉 但係慢慢就會變得煙煙韌韌 柚子味白玉更帶淡淡柚子蜜味柚子同抹茶兩樣睇落唔夾既食材 放埋一齊係幾清新 好適合夏天酸甜開胃
店內有約十個位可以堂食

柚子抹茶餡蜜芭菲 ($56)

抹茶啫喱同柚子啫喱都係我唔鐘意既果種淡味無味啫喱

柚子抹茶餡蜜芭菲
2016-05-02 341 浏览
這個初夏,專賣日本時令水果及綠茶雪糕的 i Cremeria,聯同意大利著名品牌 ANTEPRIMA 旗下副線 MISTO ANTEPRIMA,一起推出特別版雪糕及手袋裝飾品,兩款都超吸晴!下圖就是兩間合作推出的四款 MISTO Motivo Shoulder Bag ($995-$1,095),全部以軟雪糕、甜筒及雪條為造型、充滿玩味,色彩鮮明亮麗;另外還有一系列的甜美鎖匙扣及手袋吊飾 ($550-750),好想將它們全部帶回家!其中最喜歡這款 Ice-cream Shoulder Bag ($1,095),做工很精細、顏色也很美;不不不,甜魔媽媽不是想自己用,而是想給Chloe穿戴上身啦!應該會可愛度爆燈~為食的甜魔媽媽,還是對吃的興趣大很多。為慶祝兩者合作,海港城店獨家推出兩款充滿夏日氣息的水果味雪糕甜筒,分別有草莓及芒果味道。甜魔媽媽選了來自高知及博多草莓製作的草莓軟雪糕,配上純白甜美白朱古力,味道清新可喜,喜歡果味的值得一試呢~一場來到,也與友人分享了兩款午後之輕食,首先是 日本直送水果輕食 Japanese Premium Fruits Tea Set ($128),內容包
一場來到,也與友人分享了兩款午後之輕食,首先是 日本直送水果輕食 Japanese Premium Fruits Tea Set ($128),內容包括:頂級溫室蜜瓜、草莓、奇異果配飲品,日本直送的水果根本就是質素的保證,當中最愛是香甜軟熟、即融於口的頂級溫室蜜瓜,實在太幸福好吃了~
京都宇治抹茶輕食 Kyoto Uji Matcha Tea Set ($118),內容包括:京都宇治芝士蛋糕、日本草莓大福配白玉、十勝紅豆、蜜餞栗子及飲品。京都宇治芝士蛋糕味道就如 Green Tea Tiramisu,都是輕甜不膩,大福亦是一貫的高質,襯上日本草莓更加滿足。
特別一提,這天我與友人都要了柚子茶,清香微甜的滋味十分討好!後來見其他食友點了 Green Tea Latte,賣相很美,據說味道亦不錯,下次要來再試。

最後,還是死心塌地的點了 佐渡茶大福芭菲 Sawatari Tea Daifuki Parfait ($53)!這天所吃的雪糕,奶味比銅鑼灣店重些、冰感少了,相比之下綠茶味沒先前的突出,但仍舊甜度不高。不變是那甘濃軟糯的綠茶大福,仍然超好吃!墊底還有綠茶啫喱,一杯下來萬分滿足。

臨走見友人點了 日本直送蜜瓜芭菲 Japanese Musk Melon Parfait ($83),忍不住又去偷一件蜜瓜來吃!

去到這裡,真的不得不承認:除了冷氣,雪糕也是夏天最偉大的發明及必需品!而那麼多款甜品/雪糕/精品中,那一款又最能打動妳?
2016-04-30
用餐优惠
試食活動
2016-04-19 801 浏览
i CREMERiA is definitely one of the best Matcha dessert shop in town. Once you've tried it you will always want to have its ice-cream again & again.There're classy decorations with marble walls & big wooden table, which made the shop looks really high-end. Not to mention, The waitress was gentle & polite too.Me & my friend ordered 2 cups of parfait for afternoon tea. The parfait looked smaller than we expected. The colour of matcha was outstanding. But the ice-cream melted really quickly, so we
Me & my friend ordered 2 cups of parfait for afternoon tea. The parfait looked smaller than we expected. The colour of matcha was outstanding. But the ice-cream melted really quickly, so we had to hurry up once finished photo-taking.
[Exculsive Sawatari Tea-daifuku Parfait from Kochi]
Peachy.foodie rating: ✮✮✮✮✮(5/5)
Ice-cream: The matcha flavour was super strong that you can even smell it before putting into mouth. It tasted exceptionally great, in terms of both flavour & texture. Soft, smooth, enriched tea flavour, though it was slightly bitter if you're not a tea fan.
Even the Tea-daifuku was enriched in matcha flavour. It was moist, at the same time, chewy. From the texture, you can tell it was very fresh.
The same descriptions can apply to red beans too. They tasted just excellent, fresh & not too sweet, that was a type of naturally sweet intend of artificial taste from syrup. They tasted as good as they looked - big & round, red & fresh.
Matcha jelly at the bottom simply balancing the sweet taste from the red beans and providing a refreshing ending to the parfait journey.
The matcha flavour just never fade out lol which made me wanna have another cup badly!
My friend ordered this:
[Matcha Dorayaki Parfait from Kyoto]
I think it is a great choice if you cannot stand for strong tea flavour. Milk-matcha twist ice-cream simply balancing the tea flavour with milk. Overall speaking, it tasted sweeter, with the combination of chestnut in syrup & dorayaki. Btw, I love the dorayaki too, so fluffy & fresh!
下午茶
2016-03-29 255 浏览
呢個復活節經歷哂四季咁滯。先係大雨烏雲出唔到街,之後陰天間中放晴,到最後今日完全放晴天朗氣清,最後一日要去行吓街食吓野,為聽日再勞碌而上子彈! 朋友帶我黎食水果雪糕,點左時令水果芭菲,蜜瓜係完全日本風嘅蜜瓜,味道幽香清甜,同雪糕味道匹配,食完剛好為我疲憊嘅精神充左電!$48蚊絕對合理價錢!一定好過就咁食兩球雪糕,難怪咁多人排隊。
呢個復活節經歷哂四季咁滯。

2016-03-28
2016-03-12 202 浏览
日本直送士多啤梨芭菲 ($88)呢個雪糕好好食!北海道牛乳雪糕香濃幼滑,但入口不甜膩,用上日本士多啤梨圍邊士多啤梨甜度高,非常新鮮味美,中層加咗香口嘅有機玄米粒,增添雪糕口感,最底有芒果粒,同樣非常香甜。論味道呢個芭菲真係幾出色,但雪糕溶得幾快,所以要食得快啲,價錢亦唔便,開頭睇錯咗隔離個價錢,以為係五十幾蚊
日本直送士多啤梨芭菲 ($88)

$88 (宵夜)
  • 日本直送士多啤梨芭菲
2016-03-10 225 浏览
在特別的日子, 總是覺得食埋個甜品先最為完滿。平時行過I Cremeria 總是人頭湧湧, 可能用真是夜了一點快要打烊, 竟然連內堂都有個角落繼續二人世界, 於是我們就在這天第一次在食I Cremeria食。店內不算大, 其實只有十個座位。內裏以西式傳統裝修, 但我總覺得太的格調十分日式。可能是他們以半個日本溫室蜜瓜配軟雪糕作皇牌, 及其抹茶軟雪軟又最受歡迎吧。本來想點非常誘人的蜜瓜芭菲, 但差不多近一百元好像有少少貴。難得是日精選水果配軟雪糕 ($48)竟然也是日本蜜瓜呢, 於是便點了這個便宜一半的。這個牛奶雪糕十分香濃, 每啖都可感到陣陣的日本北海道牛奶那種香醇, 質厚豐盈。配上新鮮的蜜瓜, 又甜又多汁, 真的是很MATCH 的配搭。雖然蜜瓜只得三件, 十分珍貴, 但一杯剛好是飯後甜品的分量, 十分滿足。另一半竟然點了Affogalo ($48)同樣是用上濃香的牛奶軟雪糕, 把ESPRESSO 的苦都變甜了。用上意大利的ILLY 咖啡, 吃一口會令人覺得咖啡的甘香和牛奶的濃滑同時在口中盪漾。不愛甜的人也可以一試這甜品, 感覺就像飲緊一杯CREAMY 的凍咖啡。這兒的甜品雖然偏少少貴

另一半竟然點了Affogalo ($48)

這兒的甜品雖然偏少少貴, 但軟雪糕真是十分香濃美味, 頗有當日在日本吃的水準。下次再來一定要再試他們的抺茶雪糕。

2016-02-14
$48 (宵夜)
2016-03-02 185 浏览
認識我的人都知我是一知綠茶控,如果有得揀,我一定係揀綠茶,所以今次我都要純茶味。綠茶雪糕好滑,味道好厚,大概是用了最肥的牛奶製作的;紅豆很甜,煮得淋,但又不會煮爛,可以好清楚看到一粒粒的紅豆;到壓軸的大福,大福外皮又軟又煙un ,上面佈滿綠茶,中間包著甜甜的紅豆;再配上以假亂真的膠匙。

Icreameria既新Tea set有朱古力蛋捲加雪糕加熱飲。講到好似好豐富,其實係食件蛋糕仔做個下午茶姐!日本甘王草莓好甜好大粒,朱古力蛋捲鬆軟得黎唔甜,如果朱古力味可更濃就好!同埋個蛋糕整體乾身左d。相反,後面杯迷你雪糕加左朱古力醬係底,朱古力味更濃!配一杯濃滑甘香的抹茶牛奶,好滿足!聽講tea set去到2月尾就會冇,可能到時會轉其他野。
Tea set
配一杯濃滑甘香的抹茶牛奶,好滿足!
聽講tea set去到2月尾就會冇,可能到時會轉其他野。
2015-11-25 408 浏览
i Cremeria 最為人津津樂道的, 莫過於由半個日本直送的蜜瓜製作而成的蜜瓜芭菲,將北海道的滋味原原本本”打包”過來香港. 但不可不提, 其宇治抹茶甜品系列也極受歡迎, 店方採用1836年京都”森半”宇治抹茶製作甜品, 選料有質素, 所以小小甜品杯動輒數十元都值!看看餐牌, 大部份的甜品都有抹茶的元素.香港人有種抹茶癮, 所以店子經常門庭若市.店子裝潢用上黑白大理石, 讓我好像身在奢華酒店- “荔枝”卡爾頓.距離聖誕節還有過多月, 桌上已陳設了大大聖誕樹, 夠吸晴, 充滿節日氣氛, 令客人的心也跟著去”過節”了!京都宇治抹茶布丁 (附白玉 + 十勝紅豆) ($38)簡單但無敵的組合!抹茶布丁的茶味道濃厚之餘, 有一絲回甘, 絕非一味死甜, 而奶和綠茶的味道也相當平衝.最討的歡心的是其質感, 非一般布丁般軟趴趴的, 而是有點像蒟蒻般, Q彈Q彈的, 其質地令我想起沖繩的島豆腐, 都是爽爽彈彈的!配料紅豆及白玉都沒有欺場, 紅豆香甜, 白玉軟糯, 是正宗日本風味.宇治抹茶銅鑼燒芭菲杯 ($58)大大個的銅鑼燒躺臥在軟雪糕上, 未吃先期待!銅鑼燒的餅皮軟綿綿, 有焦糖香, 內餡亦是宇治
看看餐牌, 大部份的甜品都有抹茶的元素.
香港人有種抹茶癮, 所以店子經常門庭若市.
京都宇治抹茶布丁 (附白玉 + 十勝紅豆) ($38)
簡單但無敵的組合!
宇治抹茶銅鑼燒芭菲杯 ($58)
大大個的銅鑼燒躺臥在軟雪糕上, 未吃先期待!
銅鑼燒的餅皮軟綿綿, 有焦糖香, 內餡亦是宇治金時, 誓將”綠茶”進行到底, 令人驚喜的是, 內餡甜度剛剛好, 與軟雪糕互相輝映.
而軟雪糕是”扭紋”口味, 分別是抹茶及牛奶, 味道相輔相成, 牛奶並沒有搶去主角- 抹茶的風頭. 質感超細滑, 比雪糕車的軟雪糕更香滑. 不過小心! 軟雪糕好快溶化, 要儘快吃啊!
雪糕上面一顆蜜餞栗子, 雪糕中央亦有放置數粒寒天, 以增加口感, 整個配搭都好有心思, 好有誠意.
题外话/补充资料: 座位太少,而且坐得不太舒服
2015-11-21
  • 宇治抹茶銅鑼燒芭菲杯
  • 京都宇治抹茶布丁
同老公拍拖食韓燒,一早我已經諗要嚟呢度食雪糕。之前食過一次,都食得好開心。今次雪糕整咗好多轉抹茶味好濃,不過雪糕溶得好快。唔算得上最頂級,不過parfait的話我喜歡呢種,因為夠簡單。雪糕下面有煙un嘅糯米小丸子,有綠茶啫喱,好好味!
同老公拍拖食韓燒,一早我已經諗要嚟呢度食雪糕。
之前食過一次,都食得好開心。
今次雪糕整咗好多轉
抹茶味好濃,不過雪糕溶得好快。
簡單的抹茶芭菲
题外话/补充资料: 座位太少。 價錢稍為貴左一啲。
2015-10-30
2015-10-28 427 浏览
今日專登去海港城一嘗抹茶雪糕,食落去抹茶味濃比同區既抹茶雪糕,但軟雪糕不夠軟滑creamy,口感較水水的,不太實同空心,有些失望,價錢中位水平,可能選擇其他款雪糕會好些。
2015-10-28 282 浏览
今晚食完晚餐專誠到訪一嘗綠茶雪糕,一試覺得綠茶味雖然濃,食落去雪糕欠缺creamy軟滑感,有點水水的感覺,比起同區的綠茶雪糕相比有點失色,如果可增加軟滑感,相信會更佳。
2015-09-27 383 浏览
Another matcha soft serve shop that currently has two locations, one in CWB and one in TST. Their soft serve is more on the light side but kinda icy. It is also less sweet and milky than others which makes it less guilty. However we feel that this time it is not rich enough, lacking a bit of the bitterness of matcha. First time we had it, we thought that trying once is enough. Here we are at i CREMERIA again today, and this is actually not bad!