本身小編見到哩間cafe網上評分咁高所以都幾大期望,但試完之後真係 好 失 望!😫Lunch set淨係得一款all day breakfast$88(入面有煙肉薯仔湯、炒蛋、茄汁豆、雞肉、牛油果、忌廉芝士貝果、什菜沙律),咁我就緊係expect佢專門整一樣野係招牌菜式會好味啦,點知隻蛋咸過咸蛋...而且啲雞肉都好dry🤢比較好食嘅係個牛油果🥑同埋個cream cheese bagel🥯而且小店真係好細得幾張枱,環境來講都唔係特別靚😕希望只係咁岩自己唔好彩,今次去食佢地有失水準啦🤥
2019-03-30 1211 浏览
我是一個非常喜歡吃和整麵包的師奶,吃到一個好吃的麵包可以開心一整天。 昨天,在OpenRice 留意到這間小店,決定試試。小店在橫街小巷中,有難得的寧靜。 喜歡這裡的簡單獨特,主要以白、淺木和粉藍色調作佈置,柔和舒服。 服務窩心,每天也有新鮮焗出的日式麵包和蛋糕。 雖然款式不多,但件件精緻。 Latte 不錯,麵包香軟有咬口,是我喜歡的質感。 芝士麵包芝士餡也不少;牛角麵包外皮酥脆乾身;無花果麵包亦鬆軟無比,帶有淡淡的無花果乾,好好味。雖然比一般連鎖店麵包貴一點,可是吃到這麼用心、有誠意之作,實是物有所值!
2019-03-28 614 浏览
我第一次打食評...嚟呢度食早餐變左我每日最期待嘅時間!返工前俾自己一個寧靜嘅moment, 享受一日裡面最放鬆嘅一刻再開始忙碌嘅一天!呢度嘅面包!好!好!食! 期待老闆有更多嘅新出品
我第一次打食評...
嚟呢度食早餐變左我每日最期待嘅時間!
呢度嘅面包!好!好!食! 期待老闆有更多嘅新出品
吉士包,美式咖啡
吉士包,美式咖啡
2019-03-13 612 浏览
午餐時間坐無虛席,全日早餐的份量不算多,有沙律菜、牛油果🥑、炒蛋、茄汁豆、紅蘿蔔🥕絲、自家製牛肉漢寶、麵包,整體的味道清淡又不油膩,味道不錯。同麵包一樣全是自家製造的蛋糕是推介,瑞士卷有士多啤梨及抹茶兩種口味,選擇了前者,瑞士券軟熟而有質感,感覺不會有很多其他的化學料混合而令其軟熟,忌廉軟滑,不過士多啤梨就略為少一點🍓。另一款是black tea cheese cake 紅茶及芝士沒有搶大家各有的味道,味道濃厚而不膩,非常喜歡這個新口味。Flat White 的咖啡味道濃郁,奶滑溜,配上蛋糕真是好享受。
2019-03-08 597 浏览
今日上早番工,順便喺公司附近食埋早餐先,之後喺條巷仔中,見到一間新嘅文青cafe☕️。.Cafe門口都係慣用嘅玻璃窗口同純白色外牆為主調。而且仲有一塊站位嘅牌,寫得cafe個名。店入面都幾闊落,唔會迫,而且活動空間大。坐得都幾舒服。.收錢枱擺咗好多自家製烘焙🧁蛋糕同麵包🥯。而且種類都幾多。仲有方便包裝嘅麵包片。點咗杯latte $32 ,加一個Muffin $23。Total $55蚊。.首先杯latte好濃咖啡☕️豆香,而奶味偏少。可能牛奶🥛嘅比例落少咗。不過飲落去順滑。因為奶同糖比例比較少,所以我再咗多少許糖落杯咖啡☕️到。因為我麻麻豆味太濃烈嘅咖啡。所以落糖中和下個味道。不過如果你鍾意豆味濃郁嘅咖啡,咁可以一試。而個Muffin ,真係好鬆脆,好有雞蛋🥚嘅蛋香。Muffin 外層加咗啲堅果,所以有少許脆口,而外層都加咗糖霜,所以咬落去甜甜地。Muffin個size都適中,所以都夠飽。☕️環境都幾寧靜,可以一個人享受,食番個西式嘅早餐。

店入面都幾闊落,唔會迫,而且活動空間大。坐得都幾舒服。

Muffin

☕️環境都幾寧靜,可以一個人享受,食番個西式嘅早餐。
Breakfast  (latte+Muffin)
$52 (早餐)
Muffin
Breakfast  (latte+Muffin)
2019-02-13 881 浏览
喺鰂魚涌食晏得一個「趕」字,趕揾位、趕食、比人趕走。之前睇FB見太古坊附近開左間烘焙咖啡店,一直想試試。咖啡店位置其實不難找(對於太古坊工作嘅人),店面光潔,裝潢簡約清新。今日中午前來,已經有2-3枱客人,見都係食湯、三文治嘅輕食。飾柜內陳列少量嘅蛋糕,收銀處旁邊放著新鮮嘅麵包店有提供午餐,可選三文治、湯、咖啡及蛋糕,自由選擇配搭。我問店員可否揀麵包代替三文治,店員大方答應,於是我揀左「熔岩芝士包」配「蕃茄什菜湯」餐($60)店員著我先找位置坐下,佢替我加熱麵包再送上,非常細心。我於近窗位置吧枱坐下,雖然窗外風景欠奉,但係獨個兒午膳,可以望吓外面都唔錯丫「熔岩芝士包」比我想像中嘅size細,加熱後嘅麵包尚萛鬆軟,可惜芝士份量及味道未如想像中豐富,而且亦沒有「熔岩」嘅感覺,整體只萛合格「蕃茄什菜湯」材料都豐富,味道都幾濃郁,合格以上值得提提,店員窩心服務,我食完一陣間,店員立即送上暖水一杯。跟其他趕客人盡快離席嘅餐廳相比,此店非常難得其實$60嘅午餐,鰂魚涌選擇都唔少,比此店份量多嘅亦很多。不過,若偶爾想找個清新小店,無需「趕」住食嘅,可以試試
「蕃茄什菜湯」材料都豐富,味道都幾濃郁,合格以上

2019-02-13 641 浏览
之前聽同事講剛剛有一間新的麵包店開張, 聽他們說早上十時半後已賣清所有麵包, 這個好奇心令我去了 找尋這間麵包店。下午茶的時間很肚餓,想到這間麵包店,就去看看。很好有剛出爐的牛角包及 剛剛整好的蛋糕。 經介紹後原來知道他們的 麵包及蛋糕全是人手製造, 每天限量產品。 怪不得賣到中午前就售罄。。。 雖然產量不多款式也不是十分多,但好味始終是最重要的。 竟然找尋到一間新的滄海遺珠…… 香港小店實在難得。講番啲牛角包鬆軟內餡,有 火腿,牛油,及士多啤梨味。。。 由於氣味芬芳所以每款買了一個。 另外也買了一條蛋糕回去給同事吃。 同時反應蜂擁而至。 一時令會議房都熱鬧起來………… 下次下午茶要早啲去book 並個牛角包同蛋糕先…… 食過絕對返尋味
出爐麵包牛角包
有handmake cake
朱古力蛋糕
2019-02-11
5 分钟 (外卖自取)
出爐麵包牛角包
有handmake cake
朱古力蛋糕
  • 牛角包
  • 奶油蛋糕
小弟好喜歡周圍搵食 不過第一次打食評今日黎到鰂魚涌 見到openrice寫新開有間小店 homing people(老闆娘話開左唔夠兩星期)走入去試下 小巷裡更顯獨特格調店唔算大 不過望落都舒服的Menu店員哥哥介紹有Cake Set (Cake$+28$coffee/tea) 💥完全打中哂甜派既我我叫左草莓戚蛋榚+latte(56$)🍰軟硬適中(叉吉落去會有回彈既感覺🍴但不硬 食落唔會好乾 仲有水份既感覺 而且唔會死甜;cream應該係自製 無好油既感覺、而且略帶草莓味 食落非常清新勁smooth😩食完唔會有痴利既感覺) ☕️入口味道唔算好濃 無一入口咖啡味衝出黎既感覺,奶同咖啡味道好平衡,好易入口 而且飲完咖啡味會慢慢出返黎🧐所以我形容杯咖啡好溫柔(最重要係唔酸!個人好憎酸既咖啡😂)(拉花好靚!好似話咖啡師哥哥參加過拉花公開賽)🍰朱古力焦糖蛋捲可能我個吃貨樣出左黎🤤老闆娘私人請左件蛋捲我食 (由於呢件蛋榚配上的焦糖醬賣哂、所以呢件多左)我都試唔到老闆娘講既自製焦糖醬有幾高質🤨不過就蛋捲而言我都比80分💗蛋捲朱古力味足而裡面應該有加橙皮之類?食到一絲絲橙香🍊平衡一下甜度 🌟係中間既焦糖
小弟好喜歡周圍搵食 不過第一次打食評

小巷裡更顯獨特格調

店唔算大 不過望落都舒服的

Menu

我叫左草莓戚蛋榚+latte(56$)
草莓戚風蛋榚+latte

(最重要係唔酸!個人好憎酸既咖啡😂)
(拉花好靚!好似話咖啡師哥哥參加過拉花公開賽)

🍰朱古力焦糖蛋捲
朱古力焦糖醬卷

蛋捲朱古力味足而裡面應該有加橙皮之類?食到一絲絲橙香🍊平衡一下甜度 🌟係中間既焦糖cream 增加左蛋捲既層次感 令我食既時候先食到朱古力味,橙香,再接焦糖既獨特甜味😩

曲奇

最後老闆娘焗起左曲奇又請左我食一塊多左既朱古力味 不錯 不過我口味較清淡 個人略感太濃味🙈

店裡面仲有即日做既面包 我見好多人入黎買 而且聽佢地口吻 好似不時會有不同款??

蛋糕🍰

最後我買左件45$既mousse cake返去比媽媽 我估會係好食的😂

總括而言 好有驚喜 因為好耐無係香港食到咁高質既蛋糕仲要有泊得住既咖啡(聽咖啡哥哥講 之後會更好 因為準備咖啡既設備會再升級😯💪🏻)
幸好homing people唔係屋企附近 唔係就食到變肥仔😂
2019-02-13
草莓戚風蛋榚+latte
朱古力焦糖醬卷
曲奇
  • 草莓戚芳蛋榚
  • Cafe  Latte
  • 朱古力焦糖蛋捲
  • Vanilla  Rasberry  Mousse  Cake