2022-08-11 78 浏览
»《ʜᴏᴀʜ ᴄᴀғᴇ》𖠿 近期吃過最稱心的啡店近期拍過比較滿意的一批相(*☻-☻*)發現一段時間沒有拍照 有點生疏了白牆、咖色木質、草坡組成的可愛小店提供早午餐盤、甜點及咖啡飲品等近年興起茗台灣茶 也是這裡的主打
很適合隨性慵懶的週末走進去吃早餐
或是三五好友喝茶或咖啡閒聊首先,必須要大力稱讚一下這裡的服務記得當天跟候朋友抵達後,服務生走過來很用心地介紹菜單上的選項哈哈 女店員溫柔的聲線不會讓人有壓迫感有一種聽完介紹後 每款都想試的那一種看得出她們的用心經營————————————今日の儀式感早餐 ✌︎( ‎¯‵̮¯ )۵ 煙燻三文魚配柚子漬三文魚籽酸種吐司 $108配合夏天主題 菜單其中一款的ꜱᴇᴀꜱᴏɴᴀʟ ᴍᴇɴᴜ 酸種麵包鋪了切片青瓜,三大塊煙燻三文魚及洋蔥面頭加了柚子漬魚籽點綴 令吐司更酸甜開胃起初以為酸種麵包口感一定是結實 難切開的怎料店內賣的酸種麵包內裡十分香軟 輕易就能咬開 ~۵ 本地有機豆腐配牛油果醬酸種吐司在店員極力推介之下 心思思底下就點了跟本地有機豆腐店廠入貨 跟超市的百福豆腐當然有分別!豆腐看似簡單 在熱鍋上煎其實蠻有難道的豆腐柔軟綿密又帶著一點扎實的口感除了
»《ʜᴏᴀʜ ᴄᴀғᴇ》𖠿 近期吃過最稱心的啡店

近期拍過比較滿意的一批相(*☻-☻*)
發現一段時間沒有拍照 有點生疏了

白牆、咖色木質、草坡組成的可愛小店
提供早午餐盤、甜點及咖啡飲品等
近年興起茗台灣茶 也是這裡的主打

很適合隨性慵懶的週末走進去吃早餐
或是三五好友喝茶或咖啡閒聊

首先,必須要大力稱讚一下這裡的服務
記得當天跟候朋友抵達後,
服務生走過來很用心地介紹菜單上的選項
哈哈 女店員溫柔的聲線不會讓人有壓迫感
有一種聽完介紹後 每款都想試的那一種
看得出她們的用心經營

————————————
今日の儀式感早餐 ✌︎( ‎¯‵̮¯ )

۵ 煙燻三文魚配柚子漬三文魚籽酸種吐司 $108
配合夏天主題 菜單其中一款的ꜱᴇᴀꜱᴏɴᴀʟ ᴍᴇɴᴜ
酸種麵包鋪了切片青瓜,三大塊煙燻三文魚及洋蔥
面頭加了柚子漬魚籽點綴 令吐司更酸甜開胃
起初以為酸種麵包口感一定是結實 難切開的
怎料店內賣的酸種麵包內裡十分香軟 輕易就能咬開

۵ 本地有機豆腐配牛油果醬酸種吐司
在店員極力推介之下 心思思底下就點了
跟本地有機豆腐店廠入貨 跟超市的百福豆腐當然有分別!
豆腐看似簡單 在熱鍋上煎其實蠻有難道的

۵ ʙʟᴀᴄᴋᴄᴄɪɴᴏ
朋友點了杯看似啤酒的ɪᴄᴇᴅ ʙʟᴀᴄᴋᴄᴄɪɴᴏ
夏天總想要點清爽的飲品
咖啡師解釋ʙʟᴀᴄᴋᴄᴄɪɴᴏ 是把
新鮮ᴇꜱᴘʀᴇꜱꜱᴏ,加入冰水內,
用蒸氣棒把空氣打入咖啡
營造出像 ɴɪᴛʀᴏ ᴄᴏꜰꜰᴇᴇ的絲滑口感。
氣泡緩緩升起,
在咖啡表面形成一層又像奶泡又像啤酒泡的咖啡
以ɴᴜᴛᴛʏ的咖啡豆製作的話就會像啤酒

夏天來一杯超級消暑
這個氛圍 這種餐點
作為一天的開始真的很適合呢!

*⑅୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈୨୧⑅*
*—₊—*—₊—*—₊—*—₊—*
𝗥𝗘𝗖𝗢𝗠𝗠𝗘𝗡𝗗 ᵤₚ
♥ 本地有機豆腐配牛油果醬酸種吐司
♥ ʙʟᴀᴄᴋᴄᴄɪɴᴏ
𝗥𝗲𝘃𝗶𝘀𝗶𝘁 : 𝗬𝗘𝗦
*—₊—*—₊—*—₊—*—₊—*
最近又同朋友去cafe打卡,今次就去咗上環呢間Ho-ah cafe,環境好舒適,裝修好簡約,以白色同木系小清新為主,特別鍾意門邊的小角落,自然採光好好,配上藤椅同小白枱,好有日系feel,打卡好靚呢🤗🐮松露牛小排片酸種吐司 $128牛小排煮得剛好,肉質好鮮嫩,上面仲有嘅太陽蛋同松露,松露味好香!配上酸種吐司同沙律,味道都好夾🤗🥑本地有機豆腐配牛油果醬酸種吐司 $98鬆軟嘅酸種吐司上搽滿牛油果醬而本地有機豆腐煎得好香口,上面再加上已切開的糖心蛋🥚賣相好吸引,而且亦好健康呢!而呢度嘅茶都幾有特色,同朋友選了台灣東方美人同台灣高山金萱烏龍🤗🫖台灣東方美人 $93名字好優雅,看介紹據說從前英女皇對此茶讚不絕口呢,飲落茶味甘香仲帶有獨特嘅果香同蜜香呢😉!🍵台灣高山金萱烏龍 $63呢款茶被日本稱讚為『天然玉露』仲係台灣烏龍茶中頂級品,香氣清雅,具鮮果香味,閒時歎返杯茶都幾relax呀🤗
最近又同朋友去cafe打卡,
今次就去咗上環呢間Ho-ah cafe,
環境好舒適,裝修好簡約,
以白色同木系小清新為主,

特別鍾意門邊的小角落,
自然採光好好,配上藤椅同小白枱,
好有日系feel,打卡好靚呢🤗

🐮松露牛小排片酸種吐司 $128
牛小排煮得剛好,肉質好鮮嫩,

上面仲有嘅太陽蛋同松露,松露味好香!
配上酸種吐司同沙律,味道都好夾🤗

🥑本地有機豆腐配牛油果醬酸種吐司 $98
鬆軟嘅酸種吐司上搽滿牛油果醬
而本地有機豆腐煎得好香口,
上面再加上已切開的糖心蛋🥚
賣相好吸引,而且亦好健康呢!

而呢度嘅茶都幾有特色,
同朋友選了台灣東方美人同
台灣高山金萱烏龍🤗

🫖台灣東方美人 $93
名字好優雅,看介紹據說從前英女皇
對此茶讚不絕口呢,飲落茶味甘香
仲帶有獨特嘅果香同蜜香呢😉!

🍵台灣高山金萱烏龍 $63
呢款茶被日本稱讚為『天然玉露』
仲係台灣烏龍茶中頂級品,
香氣清雅,具鮮果香味,
閒時歎返杯茶都幾relax呀🤗
下午茶
2022-08-05 38 浏览
最鍾意係佢哋嘅雞胸bagel❤️bagel好鬆軟帶點煙韌 仲有滿滿芝麻嘅口感同香味😚雞胸肉份量超多 完全唔鞋口幾嫩滑 勁濃香草味🌿最特別係加左忌廉芝士 好惹味🧀配埋菠菜同番茄 更加清新開胃🍅
2022-08-02 51 浏览
上環茶家舊鋪位開咗兩間新嘅人氣cafe!今次就去咗hoah先。雖然cafe面積唔大,但閑日嚟,加上好天氣,望係入面望出去,真係好chill(*¯︶¯*) sourdough大份,啲沙津菜同紫洋蔥新鮮,食落好甜!加埋三文魚同魚籽好fresh,酸酸甜甜,眨下眼就食完。推薦👍另一個荔枝千層酥,睇得又食得,酥皮脆,啲cream都有淡淡嘅荔枝味,唔會死甜!但上面幾粒新鮮荔枝就唔夠甜啦,可能季尾,而且呢個甜品都係seasonal好快無架啦,想食就要快。(๑•̀ㅁ•́ฅ)我去親cafe7 8成都嗌lemonade,不論季節🤣呢間係唔錯,薄荷多,夠香,檸檬都夠酸🤣飲落唔淡,消暑不錯🥳但無奈鋪頭打卡位唔多 不過我諗係行食物路線嘅,如果大家嚟上環,都不妨一試。
上環茶家舊鋪位開咗兩間新嘅人氣cafe!

2022-08-01 27 浏览
( ˘•ω•˘ )┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈上環cafe新店🌟最近cafe 愈開愈多假日既下午特別多人,室內室外滿是人啊炎熱既天氣🥵我同友人當然選擇室內位置~┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜Ho-Ah Tiramisu $58 (3/5)份量都幾多!┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜松露牛小排片酸種多士 $128 (3/5)正常味道,牛肉片不鞋口🫶🏻蛋黃仲有流心~┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜台灣高山金萱烏龍 $63 (4/5)中意茶可以一試😝呢款茶係屬於台灣烏龍茶中既頂級品,具鮮果香味~有回甘加香氣,香氣隔住口罩都聞到,入口濃但唔會苦澀。真的不錯👍🏻而且店員會refill 熱水✨非常細心!┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜Mocha (4/5)呢杯係menu上無既🤣朋友不飲咖啡,但又唔想凈朱古力🍫店員私人沖左杯mocha ~超貼心!加分🥰而且仲減少左咖啡成份tim 🫶🏻有漸層,仲幾好影相📸️┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈呢到店員都好親切,就算我地想等指定角落位都比我地入餐廳坐低等🫶🏻好好人!而且小店環境好靚,角落位置好適合打卡😳不過建議平日去會好啲,假期人太多了┈┈┈┈┈┈┈┈┈
( ˘•ω•˘ )
上環cafe新店🌟最近cafe 愈開愈多
假日既下午特別多人,室內室外滿是人啊
炎熱既天氣🥵我同友人當然選擇室內位置~

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜Ho-Ah Tiramisu $58 (3/5)
份量都幾多!

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜松露牛小排片酸種多士 $128 (3/5)
正常味道,牛肉片不鞋口🫶🏻蛋黃仲有流心~

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜台灣高山金萱烏龍 $63 (4/5)
而且店員會refill 熱水✨非常細心!

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜Mocha (4/5)
呢杯係menu上無既🤣朋友不飲咖啡,但又唔想凈朱古力🍫
店員私人沖左杯mocha ~超貼心!加分🥰
而且仲減少左咖啡成份tim 🫶🏻有漸層,仲幾好影相📸️

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
不過建議平日去會好啲,假期人太多了
2022-07-27 39 浏览
 之前聽朋友說上環太平山街又有一間新𝚌𝚊𝚏𝚎,名字很可愛 叫作: Ho-ah,好啊!就約了一起來。白色木系的小清新裝修風格,搭配落地玻璃,採光很好。給人一種溫暖放鬆的感覺。很特別的是可以品嚐台灣高山茶,選了台灣高山金萱烏龍和台灣東方美人,店員會先介紹一下先聞茶香,接著倒進玻璃分享杯裡,再倒進小茶杯慢慢品嚐,之後可以回沖3次左右,金萱烏龍淡雅花香,和擁有獨特的牛奶糖香氣,真的很讓人陶醉。東方美人茶帶有獨特的熟果香和蜂蜜香氣,都很值得一試。店員推介:豆腐配牛油果醬酸種吐司軟綿綿的酸種吐司塗上牛油果醬,使用本地有機豆腐代替肉,再搭配流心蛋, 口感Q彈,味道也很特別,而且吃起來很清爽沒負擔,很適合當個早午餐或是下午茶。松露牛小排片酸種吐司從製作時就一直聞到松露的香味,牛小排片份量都好多,肉質鮮嫩多汁,一切開太陽蛋就流出香濃蛋汁,一起吃真的好有滿足感!這裡很適合慢慢享受下午的陽光,看本書,或是聊聊天,放鬆一個下午。

之前聽朋友說上環太平山街又有一間新𝚌𝚊𝚏𝚎,
名字很可愛 叫作: Ho-ah,好啊!就約了一起來。

白色木系的小清新裝修風格,搭配落地玻璃,採光很好。
給人一種溫暖放鬆的感覺。
很特別的是可以品嚐台灣高山茶,
選了台灣高山金萱烏龍和台灣東方美人,
店員會先介紹一下先聞茶香,接著倒進玻璃分享杯裡,
再倒進小茶杯慢慢品嚐,之後可以回沖3次左右,

金萱烏龍
淡雅花香,和擁有獨特的牛奶糖香氣,真的很讓人陶醉。
東方美人茶
帶有獨特的熟果香和蜂蜜香氣,都很值得一試。
店員推介:豆腐配牛油果醬酸種吐司
軟綿綿的酸種吐司塗上牛油果醬,
使用本地有機豆腐代替肉,再搭配流心蛋,
口感Q彈,味道也很特別,而且吃起來很清爽沒負擔,
很適合當個早午餐或是下午茶。

松露牛小排片酸種吐司
從製作時就一直聞到松露的香味,
牛小排片份量都好多,肉質鮮嫩多汁,
一切開太陽蛋就流出香濃蛋汁,一起吃真的好有滿足感!

這裡很適合慢慢享受下午的陽光,
看本書,或是聊聊天,放鬆一個下午。
  • 台灣高山金萱烏龍
  • 松露牛小排片酸種吐司
星期日去左位於上環太平山街嘅HO-AH cafe,Cafe以白色素系為主,座位唔算多,但每個位都幾啱打卡,連Cafe出面都有打卡位🤍餐廳主打輕食同甜品,除咗定番menu外,仲有seasonal menu.◽️煙燻三文魚配柚子漬三文魚籽酸種吐司 $108 (7.5/10)餐廳為咗夏天而推出嘅summer special,三文魚份量多,食落滑得黎帶點鹹香;面頭有餐廳特制嘅柚子漬三文魚籽,食落幾清新,好啱夏天食😋酸種麵包個人覺得幾出色,烘得啱啱好,食落脆口得黎帶點煙韌,配埋個Salad真係幾好食.◽️有機洋甘菊(熱) $63(7/10)好香洋甘菊味,飲落十分清香,而且餐廳啲茶杯幾靚,儀式感UP⬆️.◽️HO-AH HOUSEMADE TIRAMISU $58 (8/10)餐廳嘅招牌甜品,所以叫左黎試下!咖啡味道香濃而又唔會蓋過酒香味,食落軟滑而flippy,係一個幾出色嘅Tiramisu( ๑⃙⃘ˊᵕˋ๑⃙⃘ ).◽️Iced White $50(7/10)好重奶味而帶fruity嘅咖啡,唔錯 ☕️ .❥…我哋去到嘅時候約11點半,當時只有1枱客人,但到12點嘅時候已坐滿晒客人,想影相打卡嘅朋友仔建議可以早少少

◽️有機洋甘菊(熱) $63(7/10)

◽️Iced White $50(7/10)

好重奶味而帶fruity嘅咖啡,唔錯 ☕️
❥…我哋去到嘅時候約11點半,當時只有1枱客人,但到12點嘅時候已坐滿晒客人,想影相打卡嘅朋友仔建議可以早少少黎(˶ˊᵕˋ˵)靠近窗邊嘅影相位影相,有自然光嘅加持下,影到個人幾靚添㗎!

如果鍾意我嘅𝐏𝐨𝐬𝐭 (˶ˊᵕˋ˵)希望你可以𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰我 @fibee3b
$150 (早餐)
  • Tiramisu
  • 煙燻三文魚配柚子漬三文魚籽酸種吐司
ho-ah Cafe @hoahkc📍上環太平山街18B號地舖.呢間位於上環太平山街嘅新cafe,用上「茶家」嘅舊址,餐廳名ho-ah,室內採用白色木系嘅設計,仲有落地大玻璃,採光度十足;提供吐司、貝果、自家製甜品、咖啡及多款精品茶,cafe仲係pet-friendly🐶 帶埋毛孩嚟chill吓最好不過😍.🍎 French Apple Tart $68: 呢款係新岀夏日限定甜品,酥皮鋪滿大量蘋果塊,甜甜哋又好香脆,+$15仲可跟一球雪糕添😉🍵 Jasmine Pearls $53: 芬芳茉莉花香味,有寧神淨心,舒解鬱悶,緩和平靜,清熱消暑等輔助作用;茶大約可沖到2至3次,每次焗大約4分鐘,咁就唔會愈焗愈澀,好講究😆☕️ Blackccino $50: 凍黑啡打上幼滑嘅泡沫,係其他cafe未見過,好特別😝
ho-ah Cafe @hoahkc
📍上環太平山街18B號地舖
🍎 French Apple Tart $68
French Apple Tart

🍵 Jasmine Pearls $53
: 芬芳茉莉花香味,有寧神淨心,舒解鬱

☕️ Blackccino $50
: 凍黑啡打上幼滑嘅泡沫,係其他cafe未見過,好特別😝
Blackccino
French Apple Tart
Blackccino
我成日都好鍾意得閒嘅時候去行吓中西區,總會睇到啲好得意嘅嘢哈哈今日行到過嚟,記得呢度之前好似係另一間Cafe,應該係轉咗手,不過依然係咁IG-able,一場過到嚟,就同老虎坐低飲返杯咖啡<本地有機豆腐配牛油果醬酸種吐司>店員介紹完後就好想食,因為佢哋係同本地豆腐廠合作,用有機豆腐去做呢個吐司,加上有牛油果,同埋我好鍾意嘅流心蛋簡簡單單,煎一煎個豆腐,同埋有少少調味嘅流心蛋就已經好正好好食不過如果層牛油果醬多啲就完美啦哈哈<Iced Orange Cold Brew>夏天飲呢啲就啱晒啦,一睇都知好清涼,飲落幾得意,橙味同咖啡味balance得好好,飲飲下有少少錯覺好似飲緊檸檬茶哈哈另外我好鍾意佢塊乾橙,個味好出<Espresso Yuzu Tonic>呢杯都係夏天嘅飲品,柚子味都幾出,好易入口,夏天飲好舒服,不過要小心,其實佢都係一杯expresso嚟,咖啡濃度好高,嗰晚我好夜都未瞓得着

<本地有機豆腐配牛油果醬酸種吐司>
不過如果層牛油果醬多啲就完美啦哈哈

<Iced Orange Cold Brew>
另外我好鍾意佢塊乾橙,個味好出

<Espresso Yuzu Tonic>

2022-07-17
星期六收工決定搵一間靚靚既文青餐廳CHILL 下放鬆一下。於是黎到上環太平山街文青cafe 。Cafe以木系小清新風格為主。餐廳有不少打卡位置!由於我2:00 黎到,岩岩好仲有一張台,唔洗係咁熱既天氣排隊。LUCKY!!!大約3 點鐘左右,人開始少些,所以才影到空空的位置。佢哋亦有提供戶外的座位。餐廳播放著不同的英文歌,環境、空間都讓我覺得好舒服,可以享受一下慢活的生活。食物都係以輕食為主。職員非常友善,為我推介不同的菜色。一於試試SUMMER SPECAL。1.煙燻三文魚配柚子漬三文魚籽酸種吐司($108)煙燻三文魚份量多,食材非常新鮮,每片都好大塊。在三文魚上用上自家製的柚子漬魚籽和甜甜的洋葱絲。令吐司有酸酸甜甜開胃的感覺。底部的酸種麵包質感軟熟,在酸種麵包加上輕薄的青瓜片,加添了清新和爽脆的感覺。伴碟還有好多新鮮的沙律菜,整道菜讓人覺得好清新好開胃。整個吐司有豐富的層次和口感,最適合炎炎的夏天。2.台灣 藏芽白.原生種( $78)平時的我一定會叫咖啡,但今早已經飲過,所以試試店員推介的茶。店員話呢款的茶具有清熱解暑,美顏的功能😍店員詳細講解過程,呢款茶可以加三次水,每次3分鐘。還
星期六收工決定搵一間靚靚既文青餐廳CHILL 下放鬆一下。

大約3 點鐘左右,人開始少些,所以才影到空空的位置。

佢哋亦有提供戶外的座位。

食物都係以輕食為主。

職員非常友善,為我推介不同的菜色。

一於試試SUMMER SPECAL。

1.煙燻三文魚配柚子漬三文魚籽酸種吐司($108)

煙燻三文魚配柚子漬三文魚籽酸種吐司

煙燻三文魚份量多,食材非常新鮮,每片都好大塊。

煙燻三文魚配柚子漬三文魚籽酸種吐司

伴碟還有好多新鮮的沙律菜,整道菜讓人覺得好清新好開胃。

整個吐司有豐富的層次和口感,最適合炎炎的夏天。

煙燻三文魚配柚子漬三文魚籽酸種吐司

2.台灣 藏芽白.原生種( $78)

台灣 藏芽白.原生種

店員話呢款的茶具有清熱解暑,美顏的功能😍

台灣 藏芽白.原生種
店員詳細講解過程,呢款茶可以加三次水,每次3分鐘。還配有沙漏計時⌛️

台灣 藏芽白.原生種

淡淡茶香,入口甘醇溫厚,完全不會澀!

台灣 藏芽白.原生種

3.馬塞爾朱古力蛋糕($58)

甜點愛好者的我,當然要叫一個蛋糕作結。

馬塞爾朱古力蛋糕

呢款的朱古力蛋糕,偏向不太甜。
馬塞爾朱古力蛋糕

實身的生朱古力。好好味,非常滿足!

馬塞爾朱古力蛋糕

餐廳亦有SCONE。

享受慢活的生活,讓自己放空一下。

見到陽光射進餐廳內,拿起相機拍下這麼美好的一刻!
2022-07-23
2022-07-23 18 浏览
上星期同朋友仔去左soul fresh去之前就去左隔離位哩間 cafe小店已經開左好幾個月☺️可以一次過開晒兩間好開心🥳------------------------------@hoahkc Local Organic Tofu with Guacamole 🥑Sourdough Toast店主們力推薦既一款主食☺️豆腐既豆香都唔錯而且都幾滑👍🏻有特別調味既雞蛋🥚配埋牛油果🥑醬一齊食輕盈得黎又夠飽肚😉仲唔會dry ------------------------------French apple 🍎tart🥧 +ice cream 🍨新出既夏日☀️限定甜品🍮鋪滿晒大量既蘋果肉🍎配埋mocha 口味既雪糕🍦食落仲會有朱古力碎🍫酸酸甜甜好開胃☺️------------------------------Iced 🧊Orange cold brew 🥃Taiwan Oriental Beauty🍵🫖朋友仔既orange 🍊cold brew 比起想像中更重啡味👍🏻台灣東方美人茶🫖🍵絕對非常高質👍🏻清香亦充滿回甘哩款茶可以免費添加三次熱水🙈飲唔到熱飲都可以有凍飲選擇🧊仲好細心有個小沙漏⏳用黎計
上星期同朋友仔去左soul fresh

食落仲會有朱古力碎🍫

酸酸甜甜好開胃☺️
Iced 🧊Orange cold brew 🥃

Taiwan Oriental Beauty🍵🫖

朋友仔既orange 🍊cold brew
比起想像中更重啡味👍🏻

台灣東方美人茶🫖🍵
絕對非常高質👍🏻清香亦充滿回甘

哩款茶可以免費添加三次熱水🙈

飲唔到熱飲都可以有凍飲選擇🧊
仲好細心有個小沙漏⏳用黎計時
就可以輕易飲到適合自己飲既濃度
2022-07-22 13 浏览
呢間Cafe有個有機豆腐吐司🍞真係幾好食😋用左本地豆腐 煎香過 內裏就好軟滑 食落仲有好濃郁嘅豆香味🤍💛再配埋牛油果醬🥑半熟雞蛋🥚加埋塊鬆脆麵包 口感好豐富 成個配搭清新又健康❤️‍🔥
📍HK 上環 - 𝗛𝗼-𝗔𝗵 𝗖𝗮𝗳𝗲́ 🐶🌱間唔使都會好想學啲港女咁同好朋友去吓café,chill 吓 hea 吓 打吓卡 又一日 😎 如果你都係咁就可以去上環呢間café。𝗛𝗼-𝗔𝗵 𝗖𝗮𝗳𝗲́ 位置唔多,室內得4個2人座空間,但每一個位置都佈置得非常IG-able 📸️ 即使平時影相唔叻都一定可以打到張靚卡(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)🔺煙燻三文魚配自家製柚子漬魚籽酸種吐司 $108 【推薦👍🏻】⛱️ Summer Special 煙燻三文魚份量頗多,味道亦唔會死鹹,覺得夏天無乜胃口好適合揀呢啲輕食(*¯︶¯*) 可能想配合返炎熱嘅天氣(?)餐廳專登加咗自家製「柚子漬魚籽」目求令吐司有酸甜開胃嘅效果,可惜魚籽偏少,唔太食得出柚子個種酸甜… 但欣賞Café會出呢種seasonal menu 💫 令食客有新鮮感~🔺本地有機豆腐配牛油果醬酸種包 $98 【推薦👍🏻】好少會嗌呢啲,因為覺得一定唔夠飽😂 但呢個又出奇地有驚喜😳 尤其係個豆腐!超濃豆味!口感好似日式硬豆腐但唔咁多豆渣。上面個流心蛋都好吸睛~ 完全係又影得 又食得!比較可惜個點係個牛油果醬🥑無特別特出,酸種包亦比想像中普通 🫣🥥 Fresh Coc

📍HK 上環 - 𝗛𝗼-𝗔𝗵 𝗖𝗮𝗳𝗲́ 🐶🌱

🔺本地有機豆腐配牛油果醬酸種包 $98 【推薦👍🏻】

🥥 Fresh Coconut American $50
唔係太飲得出葉子味 😂 比較似普通Americano

🍊 Iced Orange Cold Brew $68
打卡一流~ 但橙同咖啡味唔係mix 得好埋(?) 第一啖就覺得少少突兀,但飲耐咗都覺得okay嘅

🥢 @hoahkc
📍地址:上環太平山街18B號地舖
地區:#laymao_中西區
分類:#laymao_café
  • 本地有機豆腐配牛油果醬酸種包
♡ Espresso Yuzu Tonic $58呢杯espresso tonic 絕對係夏天既恩物🤩 夠凍夠清新加埋帶橘子香既柚子🍊 而且咖啡味唔會太濃比較容易接受👌🏻 確實係一杯完美既飲品🥳It’s just what I need in summer🥵 Something iced and fresh🧊 Citrusy yuzu matched with the rich espresso and tonic water, perfect!🥰評分: 10/10🌟♡ Local Organic Tofu with GuacamoleSourdough Toast $98煎過既本地有機豆腐食落比想像中硬身同有質感😳 不過咬落都係好軟滑同好香豆味😍配埋半熟蛋、牛油果醬同鬆軟既酸種吐司就更加滿足🍞 成個組合都好清新同健康但都一樣飽肚😌 非常適合作為一日既開始☀️Organic Tofu was slightly tough outside while super smooth inside🤤 Guacamole & soft-boiled egg paired with the soft
♡ Espresso Yuzu Tonic $58
評分: 10/10🌟

Sourdough Toast $98
Organic Tofu was slightly tough outside while super smooth inside🤤 Guacamole & soft-boiled egg paired with the soft sourdough toast were clean and healthy😎 Great to start the day with something light✨💫 (but still filling🤣)
評分: 8/10🌟
—————————————————————————————
ho-ah Cafe (上環)
上環太平山街18B號地舖

𓍼 #foodietiffhk
𓍼 #foodietiffcafe
𓍼 #foodietiff推介
𓍼 #foodietiff上環

#hongkong #hongkongtravel #hkcafe #hongkongcafe #hkfood #hongkongfood #hkfoodlover #foodaholichk #hkfoodie #cafehopping #hoahcafe #迪士尼美食 #香港美食 #香港好去處 #다방 #홍콩 #홍콩맛집 #홍콩일상생활
Local Organic Tofu with Guacamole Sourdough Toast
2022-07-18 264 浏览
/𝐻𝑜-𝑎ℎ 𝑐𝑎𝑓𝑒 🇭🇰/#sa上環篇 #sacafe篇 ➖➖➖<太平山街🆕文青cafe >➖➖➖太平山街呢邊最近真係開左好多新cafe 最近又多左幾間啦~以前茶家嘅位係早兩三個月前轉左做呢間風格係偏向淺木系 有天然光射入享受一下慢活生活係唔錯✨同埋就算點影都靚❤️❤️夏天行上斜路係熱 但值得去嘅入去嘆杯凍啡/凍茶最適合不過😆➖➖➖1️⃣ 本地有機豆腐配牛油果醬酸種吐司 $98 🌟其實都係第一次食呢個組合~感覺輕盈 無負擔 豆腐重豆味 溏心蛋蛋黃係橙黃色嘅❤️半流心狀態💫牛油果醬可以再突出多少少底部嘅酸種麵包質感軟熟 唔會太韌!➖➖➖2️⃣French Apple Tart $68 (+$15 1 scoop of ice cream) Summer special 甜品 另外有款荔枝拿破崙當日賣晒轉戰apple pie 🥧 雪糕可以揀mocha / 要左前者入面會食到果仁粒 呢個價錢來講都算大件 甜度岩岩好都有幾多蘋果肉❤️批邊位酥脆~ 底部稍為浸腍左啲 有少少韌不過整體係滿意嘅🙌🏻🙌🏻➖➖➖3️⃣ ICED ORANGE COLD BREW $68 係偏貴少少不過真係好refres
/𝐻𝑜-𝑎ℎ 𝑐𝑎𝑓𝑒 🇭🇰/
#sa上環篇 #sacafe篇
<太平山街🆕文青cafe >
太平山街呢邊最近真係開左好多新cafe
最近又多左幾間啦~
以前茶家嘅位係早兩三個月前轉左做呢間
風格係偏向淺木系 有天然光射入
享受一下慢活生活係唔錯✨
同埋就算點影都靚❤️❤️
夏天行上斜路係熱 但值得去嘅
入去嘆杯凍啡/凍茶最適合不過😆

1️⃣ 本地有機豆腐配牛油果醬酸種吐司 $98 🌟
其實都係第一次食呢個組合~
感覺輕盈 無負擔
豆腐重豆味 溏心蛋蛋黃係橙黃色嘅❤️
半流心狀態💫牛油果醬可以再突出多少少
底部嘅酸種麵包質感軟熟 唔會太韌!
本地有機豆腐配牛油果醬酸種吐司

2️⃣French Apple Tart $68
(+$15 1 scoop of ice cream)
Summer special 甜品

底部係橙皮 仲有啲syrup
加埋cold brew 夏日透心涼🥰
就算唔飲濃啡都岩飲
橙味同咖啡味幾平衡
記得攪勻好先飲啊~
Orange  Cold  brew

4️⃣ 台灣東方美人 $98 (Cold)🌟
平時聽得多呢款茶名但都係第一次飲
先會將浸泡嘅茶倒入凍茶轉用嘅器皿
大概一分鐘倒入冰杯
側邊仲有個沙漏可以計時一分鐘⌛️
呢款茶可以加三次水
入口甘甜 完全唔會澀 加左冰都無淡到!
東方美人

📍Ho-ah cafe
午餐
本地有機豆腐配牛油果醬酸種吐司
Apple  tart  with  ice  cream
Orange  Cold  brew
東方美人