2022-02-24 1240 浏览
耐唔時去離島逛下其實幾洗滌心靈逛逛下想chill下飲返枝啤望下個海於是就簡咗間cafe去依間店外圍真係唔太似cafe n bar一黎可能係時間尚早,二來可能係我哋去到嘅時候,見到人哋一家大細喺門口望緊,仲以為係普通餐廳tim入到去,環境昏暗店內嘅職員會請你先叫嘢食,然後再搵位坐低佢啲位置其實都唔算好望到海,有塊大玻璃隔住先來講吓食物嘅質素,其實食物都好好食,不過真係需要一段時間等待,而且,遲過你嘅客人可能會早過你有得食😂純粹係都市人嘅心態,有好幾次懷疑佢漏咗單因為連啤酒都係好遲好遲先黎總括嚟講,得閒Hea下都係唔錯嘅選擇見到有啲食評話店員冇乜禮貌,要受氣可能我嗰日係平日,人唔多,所以唔使點受氣,不過冇乜服務就係真嘅
耐唔時去離島逛下其實幾洗滌心靈
逛逛下想chill下飲返枝啤望下個海
於是就簡咗間cafe去

依間店外圍真係唔太似cafe n bar
一黎可能係時間尚早,

入到去,環境昏暗
店內嘅職員會請你先叫嘢食,然後再搵位坐低
佢啲位置其實都唔算好望到海,有塊大玻璃隔住

先來講吓食物嘅質素,其實食物都好好食,
不過真係需要一段時間等待,
而且,遲過你嘅客人可能會早過你有得食😂
純粹係都市人嘅心態,
有好幾次懷疑佢漏咗單
因為連啤酒都係好遲好遲先黎

總括嚟講,得閒Hea下都係唔錯嘅選擇
見到有啲食評話店員冇乜禮貌,要受氣
⁣落船後沿著榕樹灣大街行好快就搵到Hideout,餐廳分室內同室外,見到有人拎埋電腦喺室內做嘢🔖室外有對住沙灘海景嘅長枱,超級ig-able😍Weekend下晝一點半到,唔算多人唔需要等位,冇用餐時限可以同朋友慢慢chill住傾計😛⁣⁣⁣⁣|WAFFLE $110⁣⁣脆煙肉炒蛋牛油果窩夫餅配薯餅, 焗鮮茄, 鮮果⁣⁣值得一試,炒蛋夠滑牛油果夠熟夠濃味,鮮茄唔酸又多汁超級好食,材料上絕不孤寒🤓煙肉有兩大塊,略嫌唔夠脆,窩夫餅底比較淋身,啱點蜜糖配埋toppings一齊食🍯⁣⁣⁣⁣|SALMON BAGEL $120⁣⁣挪威煙三文魚忌廉芝士猶太包配薯餅, 焗鮮茄, 鮮果⁣⁣朋友評價cream cheese太過漿口,橄欖好多但係有啲酸😞bagel包體味道突出🤩⁣⁣⁣⁣|西柚果汁(餐飲)⁣⁣略澀,但整體清新解渴⁣⁣⁣⁣|芒果香橙果汁(餐飲)⁣⁣有少少過甜,芒果味較出⁣⁣⁣⁣如果想黎打卡的話建議唔好咁熱去,當日33度坐室外都幾辛苦下🥵⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣

|WAFFLE $110⁣⁣
脆煙肉炒蛋牛油果窩夫餅配薯餅, 焗鮮茄, 鮮果⁣⁣
|SALMON BAGEL $120⁣⁣
挪威煙三文魚忌廉芝士猶太包配薯餅, 焗鮮茄, 鮮果⁣⁣
|西柚果汁(餐飲)⁣⁣
略澀,但整體清新解渴⁣⁣
|芒果香橙果汁(餐飲)⁣⁣
有少少過甜,芒果味較出⁣⁣

2021-05-19
  • Waffle
2021-12-17 1006 浏览
今日去咗南丫島, 諗住休閒一下, 入到去呢間, 一個人都冇, 但網上話有戶外景,所以就問老闆可否出去看一下,跟住個男人好串話要落咗單先可以出去望,跟住我再一次好有禮貌咁講我想出去望一望先,心諗唔知坐得舒唔舒服,跟住臭串老闆又目無表情咁講要喺度落咗單先。。。睇到以前嘅食評都話態度差,估唔到真係差到咁。咁厭世又何必打開門做生意,同埋都唔知佢係老闆定係打工,咁我當然唔會貼錢買難受啦,你就算係米芝蓮都係咁話啦,更何況南丫島又唔係得你一間餐廳,即走。
2021-10-30 1281 浏览
特登入黎南丫島慶祝我隻狗狗生日🎂估唔到第一餐就已經唔開心🤭🤭餐廳係歡迎狗狗進入,我見佢地外面都有放狗仔水兜但已經出哂銹😐😐然而我想要一盒外賣盒比d水狗狗飲反而又冇,我唔相信一間餐廳連一個外賣盒都冇,你收我一蚊當我買都好,但一口回絕,真係好失望😞依樣都算,我上網見到依間餐廳有個靚影可以打下卡先黎😎我一開始想坐外面,但我地人比較多所以就選擇左坐入面,見野食都黎左就諗住攞個All Day Breakfast 出去影幾張相啦,老板就出黎話你依度唔比影相,又話唔知d人點解可以影到放上網,語氣超差🙄🙄心諗我地影相算係可以幫你宣傳下,但你咁既態度似趕客多啲,就算d野食好食都冇用😤😤😤

2021-10-17
朋友很想去南丫島,散心,叫我找全日早餐吃!原來,南丫島上有不少全日早餐選擇!找到這間『有REVIEWS』的,但有關於老闆不友善的,雖然有點猶豫,但決定試。推開正門,看到室內位沒有人,再看錶,尚早,於是直接穿過室內位,走到陽台座位,心情已經變好。客人要在收銀處落單。落單的時候,心在想:究竟老闆/經理/收銀/服務員的友善程度是什麼。我的經驗是:老闆/經理/收銀/服務員十分友善!當然,食物最重要!All Day Breakfast 的 Everything 十分好吃!新鮮、料足。感受到製作的人有心。價錢也相宜。因為餐廳是半自助,食物到後,跟朋友聊天,老闆/經理/收銀/服務員沒有打擾。再加上環境優美,這頓餐吃得十分舒暢、開心!所以離開前,答謝了老闆/經理/收銀/服務員幾聲。心裡想:老闆/經理/收銀/服務員繼續努力!

我的經驗是:老闆/經理/收銀/服務員十分友善!

Everything
2021-09-12
$110 (早餐)
Everything
  • Everything is there
2021-04-25 1575 浏览
真係如其他食評提及咁,老細好似唔憂做生意咁款,入去好禮貌地問有冇位就淨係識答:無位!無位!問下等幾耐就話:唔知呀!諗住睇網上推介帶親戚去打下卡都要食一面屁或者呢個係佢地獨有既風格黎想去南丫島留好印象都係去返飲茶啦
問下等幾耐就話:唔知呀!
諗住睇網上推介帶親戚去打下卡都要食一面屁
或者呢個係佢地獨有既風格黎
想去南丫島留好印象都係去返飲茶啦
2021-03-06 1605 浏览
🍳PERFECT BRUNCH SPOT🐳—————One of my favourite brunch spots on Lamma Island with the perfect view 😍🥯Eggs Royale HKD 120 (drinks included)Poached eggs, Norwegian smoked salmon, baby spinach & Hollandaise in English muffin I asked for hollandaise on the side as I like to have the flexibility to mix however much I want with each bite! (Because sometimes hollandaise sauce at restaurants are too buttery for my liking.) one poached egg was perfect and the other one was a tad over cooked. Regardless, I
🍳PERFECT BRUNCH SPOT🐳
—————

I asked for hollandaise on the side as I like to have the flexibility to mix however much I want with each bite! (Because sometimes hollandaise sauce at restaurants are too buttery for my liking.) one poached egg was perfect and the other one was a tad over cooked. Regardless, I just love the muffin, smoked salmon and spinach combo! Topped with a delicious hash brown and fresh fruits for some added freshness! Truly the perfect brunch! Wld definitely return!

🧇 WAFFLE HKD 105 (drinks included)
Topped with crispy bacon 🥓 , scrambled egg🍳 and avocado 🥑

All served with grilled tomato 🍅, hash brown 🥔 and fresh fruit on the side!

📍Hideout Cafe Bar (南丫島)
👣南丫島榕樹灣大街77號地下
  • everything
2021-02-28 1219 浏览
經過見到呢間餐廳難得星期日都冇人,於是入去問吓出面海景位有冇位,因為向街位門口有膠檔,佢哋冇開冷氣,空氣好唔流通好焗。店員岀去望望之後返嚟話:「岀面有位,不過唔方便俾你哋坐」。咁我哋就問可唔可以開冷氣等有返啲空氣流通吓唔駛咁焗,店員話一陣去問吓老闆。喺我哋睇緊食乜準備嗌嘢食時,再問多次店員會唔會開冷氣,店員話:「而家去問老闆」。過咗陣有另一位男士講:「個冷氣唔會開住」我哋離開餐廳算佢哋似乎係唔駛用安心出行嘅餐廳嚟,見唔到有用,每枱限兩人,仲以為喺疫情下會係相對安全應對嘅餐廳,可惜空氣唔流通都會比較唔好呢。
我哋離開餐廳算

今年多咗好多時間explore香港嘅好餐廳呢排星期日去咗南丫島嘅 Hideout Cafe Bar,其實南丫島嘅cafe都好集中喺同一條街,但因為門口照牌唔係好明顯,所以第一次時路過咗都唔知呀。入到去 Cafe ,室內位置大約有3-4枱左右,室外位置大約可以坐到15-20人 ( 10張枱左右) ,而無論坐室內/ 室外,都要自己去返室內位置嘅cashier去落單俾錢先。雖然個日係星期日,但成個南丫島都冇想像中咁多人,我地去到 Cafe 其實室內/ 室外都仲有唔少位,但坐最出望海嘅位已經俾人坐滿,全部都係外國人喺到睇書、飲酒、傾計,真係好有去旅行嘅感覺。但因為同朋友喺特登入去,就打算再行去其他 Cafe睇下會唔會有望海位。點知,間間都full哂。。。最後決定返返去Hideout Cafe Bar,竟然咁啱有外國人走,就即刻去望海個位坐底 其實 Cafe 食物種類唔多,大家通常都係食All Day Breakfast/ Eggs Royale,食物都正正常常,唔會話超級好食,但始終佢有靚景睇,價錢都只係大約HK$110一個餐包飲品(唔洗加一),真係冇咩可以批評
今年多咗好多時間explore香港嘅好餐廳

Everything (All Day Breakfast) & Eggs Royale
题外话/补充资料: 冇得bk位,好睇大家運氣 XDXD
2021-01-03
  • Eggs Royale
疫情邊度都冇得去,陪男友入南丫島行下山。 入左呢間cafe度,我叫左個eggs royale 同 everything, $110-$120一份連野飲。一送上黎,見到份everything 好豐富,有好多野食,食極都仲有咁,燒菇味道都唔錯。野飲叫左西柚汁,不過飲得出係果汁先生。期間見到大大個poster寫住唔比影相,好奇問下老細點解。原來佢話因為之前啲人為左影個海,自己搬開其他枱櫈//影碟野影左大半個鐘頭,收碟時卻發現碟野食剩左一半,(佢又有啲藝術家性格🤣)所以唔開心,索性放個poster唔比人影相。其實只要唔影響到人,尊重下食物,佢都唔想搞到客人既~~
疫情邊度都冇得去,陪男友入南丫島行下山。

Everything  ,  eggs  royale
Everything  ,  eggs  royale
2020-12-05 918 浏览
叫左個all day 同waffle 野食正常味,不過服務態度就好差去叫野食,問有冇得俾卡個男老細(我估係老細)大大聲話淨係可以俾錢ja wor冇得俾卡咪話冇囉,洗唔洗咁惡呀🤨唔想人問,咪係收銀個度放塊牌話只收現金等左陣,野食到啦,想影張相,就俾佢大喝 “小姐”我心諗。。。做乜事原來係唔可以影相🤨係一間望海既餐廳,唔可以影個景,都幾掃興影下個海only..個海又唔係你既🤨諗住去離島relax 下,點知食到一肚氣
叫左個all day 同waffle
野食正常味,不過服務態度就好差
去叫野食,問有冇得俾卡
個男老細(我估係老細)大大聲話淨係可以俾錢ja wor
冇得俾卡咪話冇囉,洗唔洗咁惡呀🤨
唔想人問,咪係收銀個度放塊牌話只收現金
等左陣,野食到啦,想影張相,就俾佢大喝 “小姐”
我心諗。。。做乜事
原來係唔可以影相🤨
係一間望海既餐廳,唔可以影個景,都幾掃興
影下個海only..個海又唔係你既🤨
諗住去離島relax 下,點知食到一肚氣

2020-11-29 788 浏览
Weekend黎到有海景位坐真係好幸運呀而且食物質素都唔差呢叫左個Egg Benedict同Egg Royale味道好味,係汁上面亦加左小小辣粉調味蛋亦煮得剛好,真係幾好食叫配料都整得唔錯,比想像中豐富不過呢間餐廳好特別,唔俾人打卡
Weekend黎到有海景位坐真係好幸運呀
而且食物質素都唔差呢

叫左個Egg Benedict同Egg Royale
味道好味,係汁上面亦加左小小辣粉調味

蛋亦煮得剛好,真係幾好食
叫配料都整得唔錯,比想像中豐富

不過呢間餐廳好特別,唔俾人打卡
2020-11-16 802 浏览
餐廳既食物偏向Bruch既總類, 選擇都唔算多, 啱曬我呢啲有選擇困難症既人😂 餐廳其中一個出名既野就係佢既海景bar枱, 有6個bar位係對住個大海嫁🤩 我地11點令去到出奇地唔多人, 而且居然仲有得坐望海bar枱👍🏽 Salmon Bagel 🥯 ($120)其實原本我係想揀waffle, 但係礙於Bagel真係有一種吸引力令到我揀佢, 所以最後都係情歸Bagel🧲 基本上全部食物都會跟一杯咖啡/ 茶/果汁🍹 我就揀左西柚汁, 有少少苦澀味, 但係好飲既🤏🏾 軟熟既Bagel 上面搽左滿滿既cream cheese 同埋smoked salmon 🐟 三樣野夾埋超正, 個cream cheese就係成個bagel既主要調味🧀 另外仲有檸檬汁可以落去smoked salmon度提升味道🍋 除左bagel之外, 仲有炸得超鬆脆既薯餅, 幾粒水果同埋焗鮮茄🍅 成份brunch 既份量啱啱好食完唔會覺得太油膩之餘又唔會太飽Egg Royale 🍳($120)雖然呢款brunch 好似四圍都得食咁, 但係其實要整得好食都唔容易嫁😌 Poached egg其實話難唔難話易唔易, 呢度既poa

Salmon Bagel 🥯 ($120)

Egg Royale 🍳($120)
雖然呢款brunch 好似四圍都得食咁, 但係其實要整得好食都唔容易嫁😌 Poached egg其實話難唔難話易唔易, 呢度既poached egg控制得啱啱好,切開啲蛋黃會流曬出黎, 再配上smoked salmon, baby spinach 同埋English muffin, 呢個咁classic 既配搭真係冇得輸👍🏽 呢度其中一個特別之處就係廚師係poached egg 上面灑左少少辣粉, 提升左成個brunch 既味道🤤 同salmon bagel 一樣都係配左薯餅, 焗鮮茄同埋生果🍎

食完呢個brunch 又係時係反返去現實既世界,繼續返工😭 呢間餐廳無論係個view或者食物都係冇得頂, 所以呢個價錢絕對係物超所值🥰 下次黎南丫島既朋友都可以去呢間cafe chill下
2020-11-15
  • Salmon  Bagel
  • Egg  Royale
2020-11-13 993 浏览
想幫襯都冇機會幫襯,個男人(應該係老板嚟)態度好到不得了,好似唔自在做你生意咁,趕客走!一行4人大約下午三點左右去到呢間餐廳,(有朋友係OpenRice 見到呢間食漢堡包嘅餐廳,就去試試),當時入到去一個人都冇,以為閂咗門,無耐就有個男人走出嚟話仲做緊生意,(但唔可以影相)好啦,就搵位坐,幫搵呢間餐廳嘅朋友就問個男人可唔可以坐出面,個男人話可以坐出面,咁我哋就轉坐出面,坐底咗,我就睇下餐牌有咩食,當時另外兩位朋友,就諗住用部電話影下個海景,點知無幾耐個男人衝出嚟大大聲話「都話呢到唔影得相架咯,我朋友就話,只係影個海咋喎,個男人就話都唔得,我朋友就話,唔好意思,唔影就唔影,個男人話如果唔鍾意嘅可以離開,講咗呢d說話,就返入去!」最終我睇睇下個餐牌都冇心情再睇落去,已經俾佢個語氣搞到我唔想再係呢間餐廳到食,之後另外個三位朋友都決定唔係呢間餐廳到食!費事食到成肚氣!
2020-10-13 974 浏览
🍽Hideout Cafe Bar (南丫島)📍南丫島榕樹灣大街77號地下. 無得去旅行嘅一個暑假,唯有去吓離島,彌補翻去旅行嘅感覺。近近地半個鐘船去吓南丫島行吓,仲要幾好天,都幾開心~.🥓Everything $108 / Everything Veggie $108其實就係有腸同有素肉漢堡嘅分別~ 好豐富~ 有生果係加哂分!係咪得我覺得佢有啲似飛機餐個盒生果哈哈~不過美中不足嘅係塊面包實在太普通,如果係鬆軟嘅口多士,或者其他bakery 會開心啲。但放假感覺真係100分!.#Bagel #Latte #smokedsalmonbagel #toast #smokedsalmon #貝果包 #貝果 #alldaybreakfast #全日早餐 #beanshk #cafehk #hkcafefood #打卡美食 #文青打卡 #文青cafe #foodie #南丫島 #staycation #lammaisland #islandlife #hkstaycation #Hongkonger #hkfoodie #foodie #foodiehk #852food #hkfood #Ho
🍽Hideout Cafe Bar (南丫島)
📍南丫島榕樹灣大街77號地下
#Hongkonger #hkfoodie #foodie #foodiehk #852food #hkfood #HongKongfoodie #Hongkongfood